poniedziałek, 29 października 2012
Nowość z Knorr -Moje piersi w oprawie

         Nowość nowość  gdzie nie spojrzysz z półek widać różności które nas przyciągają . Ja jestem ciekawa nowych smaków i nie tylko. Dzisiaj wam drodzy czytelnicy zaproponuje coś ciekawego dla jednego to będzie coś ekstra zaś dla drugiego masakra . Czasem naprawdę warto wypróbować i samemu  stwierdzić czy jest dobre czy nie a nie nastawiać się za w czasu negatywnie Uprzedzenia bezpodstawne to tylko strzępienie języka .

Więc moi drodzy dzisiaj wam zaprezentuję Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą

Pierś z kurczaka robiłam na dwie porcję czyli wystarczyła mi pierś podwójna

ser2 plastry

olej 3 łyżki

1 Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą

 

Zrobiłam swoim sposobem aby moja pierś wyszła bardziej smaczniejsza i soczysta i udało się rodzina była zadowolona.

Pierś podwójna przecinamy na połowę na 4 plastry. Każdy plaster 2 centymetrowy zamaczamy w oleju z przyprawami. Kładziemy na talerz. Na pojedyncze dwa plastry  piersi kładziemy ser . Przykładamy następny plaster piersi zakrywamy ser. Teraz wkładamy do woreczka papierowego lekko zawijamy by nam nic nie wyciekło i smażymy bez oleju fakt to się zgadza bez oleju . Moje piersi smażyłam koło 15 minut przewracając co jakiś czas i aby się jednakowo podpiekły.

Oto etapy przygotowania moich piersi efekt końcowy.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

  Moje spostrzeżenia . Kurczak wyszedł bardzo smaczny i soczysty .Jego konsystencja wyszła idealna smak pasujący mojej rodzinie. Pragnę wam polecić aby każda z was wypróbowała tą nowość ,jestem ciekawa waszych relacji .

czwartek, 25 października 2012
Tarta Tatin

Tarta Tatin -odwrócona tarta jabłkowa

Klasyczna odwrócona tarta z jabłkami, wielki przysmak kuchni francuskiej. Wyszła bardzo smaczna - polecam. Tartę Tatin z kuchni Lidla autorstwa Pascala, przygotowałam na konkurs Walka na Gotowanie.

Image and video hosting by TinyPic

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki pszennej
  • 20g cukru
  • 100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
  • 150g masła pokrojonego drobno
  • 150g cukru
  • 4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

PRZYGOTOWANIE: Z mąki żółtka cukru,masła i wody zagniotłam ciasto wstawiłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i wycięłam nasionka pokroiłam w ćwiarteczki prawie płaskie.

Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.

Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)


Image and video hosting by TinyPic

09:08, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Konkurs Międzybrodzki

        Urodziny bloga trwają z tej okazji następny konkurs dla was drodzy czytelnicy Sponsor makaronu Międzybrodzkiego. Postanowił was obdarować swoim makaronem

Image and video hosting by TinyPicZasady konkursu

1 .Pokaż co potrafisz z robić z makaronu międzybrodzkiego ,tematyka dowolna :)Danie w raz z karteczką " Urodziny Bloga" i produktem Makaron Międzybrodzki wstawiamy na fb

2. Swoje danie wstaw na stronę Różowa Kuchnia

3. Biorąc udział w konkursie powinieneś być fanem strony Różowa Kuchnia

4. Sponsor nagrodzi 2 osoby które sam wybierze - nagrodami są 4 paczki makaronu Miedzybrodzkiego

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic5. Konkurs będzie trwał od 25.10.2012- 05.11.2012 Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.

środa, 24 października 2012
Pyszne zrazy w sosie

                                                Zrazy

Dzisiaj na obiad zrazy mięsko uwaga mięsko. Jak zwykle wielki dylemat co zrobię córce skoro nie je mięsa no dobra najpierw  robię zrazy potem się pomartwię co dalej .

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki
  • papryka marynowana czerwona
  • pieczarki pokrojone w plasterki 100 gram
  • pomidorki suszone z bazylią 4 łyżeczki
  • sól pieprz
  • śmietana 18% 2 łyżki do sosu
  • marchewki z 6 sztuk małe
  • 1 kostka drobiowa

PRZYGOTOWANIE: Mięso trzeba trochę roztłuc każdy kawałek . Solimy i pieprzymy lekko . Na każdy kawałek mięsa układamy po dwa plastry pieczarki i dosyć spory kawałek papryki marynowanej czerwonej . posypujemy suszonymi pomidorkami z bazylią i zwijamy . Smażymy na patelni z obu stron z małymi marchewkami . Przekładamy do garnka i gotujemy koło godziny do smaku dodajemy kostkę rosołową  zrobi  nam się pyszny  sos. Dodajemy na koniec dwie łyżki śmietany i gotowe. 

Image and video hosting by TinyPic

 

Tagi: zrazy
10:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Konkur Kupiec

        Urodziny bloga trwają i niespodzianki napływają Sponsorem jest marka Kupiec Image and video hosting by TinyPic

 

A oto i zasady konkursu

konkurs  z wykorzystaniem Ryżu Pełnoziarnistego Parboiled Naturalnego, bądź Kaszy Gryczanej lub Kuskus  . Danie w wraz z produktem Kupiec i karteczką "Rocznica Bloga" dodajemy na tablicę Różowej Kuchni osoba biorąca udział w konkursie powinna być fanem mojego bloga  oraz fanem strony Zdrowe nie nudne na fb .

Nagród będzie 5 .Wygranych wybiera sponsor .

-Ryż Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny

-Crunchy z pomarańczą i czekoladą

-Musli Tropikalne,

-Crunchella Naturalna

-Kasza manna waniliowa CNZ

-Kasza Manna Malinowa CNZ

-Owsianka malinowo-żurawinowa

Konkurs trwa od 24.10.2012-14.11.2012  Wyniki będą w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu .Nagrody zostaną wysłane po 19 listopada.

Tagi: Kupiec
08:37, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Konkurs Richmont

             Oto następna niespodzianka z okazji 2 rocznicy mojego bloga:)

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Konkurs jest prosty i przyjemny

Pokaż jak pijesz herbatę Richmont  Z karteczka w tle        " URODZINY BLOGA"

Zdjęcia z waszą herbatą Richmont wstawiamy na Różową Kuchnie

Będą trzy nagrody

1 miejsce zestaw duo

2 miejsce wyróżnienie  kawa

3 miejsce wyróżnienie kawa

Sponsor sam wybiera nagrodzonych . Zapraszam na dobrą i przyjemna zabawę

konkurs trwa 24.10.2012-5.11.2012 wyniki podam w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu

a oto i główna nagroda

Zestaw DUO to ceramiczny zestaw z logo Richmont: dzbanuszek, filiżanka i spodek.

Ta bardzo atrakcyjna forma daje możliwość pełnego celebrowania picia herbat RICHMONT.

Doskonale sprawdza się przy zaparzaniu herbat sypanych, jak i herbaty Richmont w saszetkach. W jednym dzbanku zaparza się dwie filiżanki naparu herbacianego.

 

Pojemność dzbanka: 350 ml



Image and video hosting by TinyPic

Tagi: richmont
08:14, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (5) »
wtorek, 23 października 2012
Łazanki z kapusta kiszoną

    Dzisiaj pokaże wam moją specjalność. Domowe łazanki tylko z tym , że makaronu nie robiłam sama wypróbowałam za to który dostałam od Międzybrodzkiego Makaronu  .

Dostałam daw makarony Makaron 4-jajeczny łazanka   oraz Makaron 4-jajeczny wstążka od Międzybrodzki Makaron  

Dzisiaj wam pokaże do czego wykorzystałam  Makaron 4-jajeczny łazanka

  • 125 gr makaronu 4-jajeczny  łazanki
  • 500 gr kapusty kiszonej
  • 350 gr boczku świeżego
  • czosnek niedźwiedzi 4 łyżeczki
  • sól , pieprz

PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszonka kupiłam w woreczku odcisnęłam z soku i bez wymaczania włożyłam na patenie z listkiem laurowym i zielem angielskim dodałam kostkę drobiową jedną oraz czosnek niedźwiedzi podlałam wodą i tak dusiłam . Makaron ugotowałam na małym ogniu i odcedziłam . Boczek pokroiłam drobno i smażyłam z odrobiną soli . Wszystkie składniki wymieszałam i podawałam na gorąco . 

Image and video hosting by TinyPic

Konkurs -Fit&Easy rozpoczęty

            Witam serdecznie was moi drodzy czytelnicy Dzisiaj mija moja druga rocznica bloga . Dla was będzie zorganizowany konkurs z tej okazji .

 temat konkursu-Urodzinowe szaleństwo sałatkowe

 Przygotuj sałatkę egzotyczną która mnie zachwyci smakiem kolorem i
 będzie urodzinową ozdobą mojego stołu
 
 Pozwalam wam na wszelkie inspiracje i szaleństwa mile widziane. Trochę
 jednak utrudnię wam . W  waszej inspiracji musi być  przynajmniej 1  produkt marki Fit&Easy jeśli ich nie znacie polecam wam zajrzyjcie tu :)Image and video hosting by TinyPic 


Przepisy ze zdjęciami i karteczką  "Urodzinowe szaleństwo sałatkowe " dodajemy na stronę Różowa Kuchnia a Tu na blogu zostawiamy mejla i nick   swój konkursowy

 Specjalnie  dla was będzie aż 7 nagród  które Sponsoruje  marka  Fit&Easy. Nagrodami są:

1 miejsce moździerz kamienny + eco torba na zakupy

2 miejsce moździerz kamienny + eco torba na zakupy

3 miejsce pojemnik na bakalie + eco torba na zakupy

4 miejsce pojemnik na bakalie + eco torba na zakupy

5 miejsce pojemnik na bakalie + eco torba na zakupy

6 miejsce pojemnik na bakalie + eco torba na zakupy

7 miejsce pojemnik na bakalie + eco torba na zakupy

Konkurs trwa od 23.10.2012- 05.11.2012 wyniki do 3 dni po zakończeniu konkursu zostaną podane na blogu .




 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: Fit & Easy
10:33, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 22 października 2012
Naleśniki z grzybami leśnymi

  Zaszalałam z Patelnią do naleśników Delimano bardzo się przydaję w domu .Nie tylko naleśniki można na niej piec bo i racuchy wam tez wyjdą , ja dzisiaj polecam naleśniki z grzybami leśnymi zobaczcie jak łatwo się robi.

Image and video hosting by TinyPic

SKŁADNIKI:

  • mąka tortowa - 400 gramów
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • 1 surowe jajko - 1 sztuka
  • grzyby leśne (podgrzybki, prawdziwki) - 500 gramów
  • zimne mleko - 2 szklanki
  • starty ser żółty - 150 gramów
  • kurkuma 1 łyżeczka - 1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi 4 łyżeczki
  • suszone pomidory z bazylia 3 łyżeczki
  • ser 150 gram żółty

PRZYGOTOWANIE: Naleśniki: Do miski wlewam mleko dodaje jajko i kurkumę . Miksuje składniki w trakcie dodaje sól i zmielony pieprz . Piekę chwila moment na patelni . Grzyby czyszczę kroje i myje . Wkładam do garnka z woda i łyżeczka soli gotuję . Zbieram szum a potem przelewam na durszlak. Przecedzone grzyby wkładam na patenie i smażę dodaje kostkę rosół z kury i zalewam pół szklanki wody i w tym wywarze chwile gotuję . Dodaję czosnek niedźwiedzi nadal mieszam do wygotowania się wywaru. Dopiero wtedy dodaje suszone pomidorki z bazylią. Mieszam chwilę i posypuje startym serem .Mieszam do rozpuszczenia sera . Nakładam farsz na naleśniki i zwijam podaje na gorąco można jeść z keczupem. 

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: naleśniki
16:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszne naleśniki z konfiturą

Zobaczcie jakie cudo dostałam od Delimano . Patelnia specjalnie do naleśników prawda , że świetna .

Image and video hosting by TinyPic

 

Musze powiedzieć że naleśniki idealnie się piekły , nie przywierały, piękny kolor .Warta swojej ceny polecam , a oto co przygotowałam na niej.

 

           Pyszne naleśniki z konfiturą jagodową

SKŁADNIKI:

  • 400 gram mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • cukier 100 gram
  • barwnik zółty spożywczy
  • konfitura jagodowa
  • odrobina sody

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jaja z cukrem dodałam do nich odrobinę sody oraz barwnik żółty 2 łyżeczki . Mąkę przesiałam przez sito i dodałam do zmiksowanych jajek dodałam w trakcie mleko migdałowe . Piekłam na patelni do naleśników z odrobiną oleju . Podawałam z konfiturą z jagód na ciepło są najlepsze . 

 

Image and video hosting by TinyPic

środa, 17 października 2012
Mufifiny z mlekiem sojowym orzechowym

   Nie ma to jak wypróbować nowość Alpro . Muffiny nie dość , że szybkie to i smaczne przede wszystkim  na zdrowym orzechowym  mleku.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka orzechowego
  • 130 stopionego masła
  • konfitura jagodowa
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jaja z cukrem. Dodałam rozpuszczona margarynę i mleko orzechowe. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Sól dodałam w trakcie miksowania. Wszystkie składniki zmiksowane przełożyłam do formy z papilotkami na każdą papilotkę kładłam pół łyżeczki konfitury jagodowej . Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu posypałam cukrem pudem . Wyszło 12 sztuk 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: muffiny
14:03, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
Kolorowy torcik

  Mój specjał będzie z różnych składników zrobiony :) Ale godny polecenia

        Torcik z chałwy mleka sojowego i innych składników

 

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 gram cukru
  • kakao 2 łyżki
  • masa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka migdałowego  sojowego Alpro
  • 2 łyżki cukru
  • 3 chałwy o smaku waniliowym z Odry  ( 300 gram)
  • konfitura jagodowa 200 gram
  • galaretka niebieska pomarańczowa i zielona

PRZYGOTOWANIE:

Robimy biszkopt:

Jaja ubijam z cukrem dodaje przesiane mąki mieszam na końcu dodaje kakao mieszam i wykładam do kwadratowej blaszki . Piekę 25 minut w 160 stopniach

Masa:

Gotuje budyń w 3 szklankach mleka migdałowego i studzę. Miksuje budyń z miękką margaryną dodając po kawałku chałwę i nadal miksuje. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody każdy inny kolor studzę czekam aż zrobi się twarda i kroje w kostkę. Ostudzony biszkopt przecinam na trzy placki każdy smaruje łyżką konfitury jagodowej a na nią masę na nią kładę galaretkę pokrojona w kostkę jaki chcecie kolor . 

 

 

Chałwa waniliowa  z Odry bardzo mi pod pasowała smakiem i konsystencją ,a przede wszystkim tym , że mogłam ją wykorzystać do masy maślanej do mojego torciku.

Te ciasto bierze udział w konkursie "Nie -Typowe Wypieki"

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: tort
13:24, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 października 2012
Przyprawy nmr

Dostałam produkty ze sklepu internetowego Przyprawy nmr  .Niedługo pierwsze dania z poszczególnymi przyprawami . Dziękuje za miły gest.

Image and video hosting by TinyPic

Ach ten smak

                              Zapraszam na nowy smak soli cytrynowej Royal Brand

 

Proste i smaczne przekąska na drugie śniadanie

Pomidorki 2 szt

ser feta 100 gram

szczypta soli  cytrynowej Royal Brand

oliwki czarne i zielone po parę sztuk

rukola garść

fasolka szparagowa żółta  15 strąków

Pomidorki kroimy w kostkę dodajemy ser feta pokrojony w kostkę .Fasolkę szparagową gotujemy w odrobinie soli do smaku. Układamy na talerzyku  fasolkę w całości przekładam rukole przez oliwki i kładę na fasolkę do tego ser feta z pomidorkami z odrobiną soli  cytrynowej Royal Brand . Bardzo smaczne polecam.

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: feta
11:23, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 października 2012
Pierś z kurczaka zapiekana z lutenicą

 

                                       Właściwie piątek dzisiaj powinna być ryba ale mąż chciał pierś z kurczaka .Plany się zmieniły i zaczęłam wymyślać z czym ja tu zrobić. Padło na papirus- Soczysta pierś

2 piersi z kurczaka

 4 plastry sera

lutenica 2 łyżki

papirus- soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich

 Pierś kroimy na połowę kładziemy na papirus jedną część  potem kładziemy plaster sera. Lutenice kładziemy łyżeczką przez środek całej piersi kładziemy plaster sera i przykrywamy drugą połówką piersi dociskamy . Dociskamy papirus kładziemy na rozgrzaną patelnie i przykrywamy pokrywką pieczemy na małym ogniu około 15 minut aż ser nam się rozpuści. Lutenica dodatkowo wzbogaciła smak piersi .

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 11 października 2012
Pierś z kurczaka zapiekana z serem

      Na dzisiaj przygotowałam mojej rodzince coś specjalnego na obiad .Chciałam ich czymś zaskoczyć i się udało miny bezcenne kiedy im powiedziałam jak zostały zrobione piersi z kurczaka

              

     Pierś z kurczaka zapiekana z serem

 

Do tego soczystego smacznego dania potrzeba nam

2 piersi z kurczaka

4 plastry sera żółtego

rukola tyle aby położyć na plastrze sera

czosnek niedźwiedzi 

Papirus Pierś w ziołach prowansalskich

    Najpierw myje pierś z kurczaka następnie kroje je w plastry. Pojedynczy plaster umieszczam na papirusie na  niego kładę ser żółty posypuje czosnkiem niedźwiedzim i kładę na całej długości piersi rukole. Przykrywam serem i kładę następny plaster pierś dociskam . Zakrywam papirusem i smażę na patelni z obu stron tyle aby się upiekło. Sprawdzam widelcem czy się upiekła pierś potem przekładam na talerz i podaje z surówką żydowską.

Lekko szybko i sprawnie :)

Ni byłam pewna co do papirusa  ale teraz mogę powiedzieć , że będzie częstym gościem w domu mięsko soczyste a takie właśnie lubię.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pyszne ciasto ze śliwkami

   Coś słodkiego  z soboty nie miałam kiedy wstawić ostatnio czasu brak nie ma kiedy ,człowiek zalatany za to dzisiaj podziwiajcie jak łatwo można zrobić.

Ciasto ze śliwkami jest stare jak świat ale tak samo smaczne

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 4 jaja
  • kostka margaryny ( 250 gram )
  • cukier 180 gram
  • śliwki z kompotu litrowego
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

PRZYGOTOWANIE: Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam rozpuszczoną margarynę , make z proszkiem do pieczenia przesiałam ją najpierw Zmiksowałam . Wylałam ciasto na prostokątną blaszkę . Śliwki przecedziłam z kompotu i kładłam na ciasto lekko dociskając . Wstawiłam do pieca na 50 minut piekę w 170 stopniach 10 minut przed końcem pieczenia podkręcam do 180 stopni . Po wyjęciu i przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. 

Najłatwiejsze ciasto świata tak tak tak znacie słowa  tej piosenki :) Już jako dziecko słuchałam jej i oglądałam programy .

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

08:57, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Kurczak na ostro

                                Pyszne  danie na ostro - Pierś  w sosie Patak's

 

    Skusiłam się choć tak naprawdę wole sama robić sosy  .Jednak postanowiłam wypróbować  trochę z ciekawości  co to za smak będzie .

SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 400 gram
  • płatki owsiane 150 gram
  • pieprz sól
  • jajko 2 sztuki
  • sos Patak's -ostry sos Jalfrezi 200 gram

PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy drobno w kostkę następnie maczamy je w jajku i płatkach owsianych. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem smażymy na oleju z obu stron .Zalewamy sosem patak's i dusimy aby mięso z miękło podajemy z ziemniakami i ogórkami w zalewie pomidorowej . 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Muffiny o smaku orzechów i malin

 

 Jakiś czas temu firma Alpro wybrała mnie do wypróbowania ich nowości - oto one :)

Image and video hosting by TinyPic

 

Z wielkim zaciekawieniem użyłam nowości orzechowej Alpro   wykorzystałam mleko do muffin

   Muffiny o smaku orzechowo malinowym

SKŁADNIKI:

  • 350 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 200 gram mleka orzechowego
  • 75 ml oleju
  • konfitura malinowa 12 łyżeczek

PRZYGOTOWANIE: 1. Miksujemy jaja z cukrem na puch. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Dodajemy na przemian mleko orzechowe Alpro  i olej . 4. Miksujemy wszystkie składniki , przelewamy ciasto do foremek wychodzi 12 sztuk. 5. Na wierzch kładziemy łyżeczkę konfitur z malin. 6. Pieczemy  w 170 stopniach 20-25 minut. 

Przepis bardzo prosty na 12 muffin jeśli potrzebujesz na szybko coś z robić to właśnie muffiny się sprawdzają.

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: muffiny
08:05, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 października 2012
Kieszonki schabowe z rukolą i serem

         No i jak  zapowiadałam dzisiaj kieszonki schabowe z rukolą i serem  Coś smacznego kalorycznego i dla każdego . Nie ma w tym nic trudnego za to naprawdę jest smaczne .

SKŁADNIKI:

  • schab 6 grubszych
  • ser 6 plastrów
  • rukola 6 małych garści tyle ile ci wejdzie do kieszonki
  • czosnek niedźwiedzi  Royal Brand posypujemy dosyć sporo na każdy plaster sera z rukolą
  • sól morska ziołowa  Kamis na każdy plaster kręcimy po 3 razy młynkiem
  • 2 jajka
  • bułka tarta 200 gram
  • olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE:

Schab pocięłam na 6 grubszych kawałków zrobiłam w nich otworki nożem prześciełam. Ser położyłam na talerzu 6 plastrów . Na każdy plaster położyłam rukole posypałam czosnkiem niedźwiedzim. Wzięłam młynek z sola morską ziołową i przekręciłam po 3 razy na każdy plaster . Po doprawieniu każdy kawałek sera zwinęłam w rulonik włożyłam w schab każdy osobno. Wzięłam tłuczkiem zbiłam brzegi aby się złączyły. Rozrobiłam jajko i przygotowałam bułkę tarta maczałam najpierw w jaku b potem w bułce smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron apotem jeszcze poddusiłam na małym ogniu aby kieszonki były soczyste i miękkie .




wtorek, 09 października 2012
Przepis na pastę według diety dr Joanny Budwig

                  Dostałam do wypróbowania od Zielonego Nurtu olej lniany Złoty Oliwin  i postanowiłam go użyć do celów kulinarnych :) Ważne używa się go tylko na zimno  Ma intensywny smak :)

Dzisiaj postanowiłam go przetestować i zrobić Pastę serowo – olejową z rzodkiewką

używamy 5-6 łyżek oleju lnianego,

90 ml jogurtu naturalnego lub kefiru- dałam jogurt naturalny

200 g sera oraz rzodkiewkę 8 sztuk

"Składniki miksujemy Najpierw najlepiej zmieszać olej lniany z mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem i miodem. Następnie dodawać stopniowo chudy ser. Wszystkie składniki trzeba miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno to zająć ok. 5 minut "

 

 

 



13:27, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2012
Pizza z lutenicą i czosnkiem niedzwiedzim

      Brakuje czegoś obiady się znudziły czas trochę pogrzeszyć  kulinarnie .Trochę kalorii wrzucić do naszego ciałka . Rękawy podwijamy i zaczynamy bałagan w kuchni arcydzieło kulinarne hi hi wiecie co to będzie

            Pizza

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • drożdże 50 gram
  • 1.1/2 szklanki mleka letniego
  • łyżka cukru
  • czubryca zielona 2 łyżeczki
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pieczarek
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki
  • lutenica 150 gram
  • oregano 2 łyżeczki
  • bazylia 2 łyżeczki
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ser 150 gram

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie. Do szklanki mleka letniego dodajemy łyżkę cukru i drożdże pokruszone mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia mąki mieszamy wyrabiamy ciasto , przykrywamy ściereczka zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy znowu i wałkujemy na tą dużą blachę od pieca łyżka oliwy z oliwek smarujemy blachę na to kładziemy ciasto. Do miseczki wsypujemy czubryce oregano , bazylię i czosnek niedźwiedzi mieszamy . Na ciasto polewamy lutenice wygładzamy łyżką i na to posypujemy wymieszane zioła oraz cebulkę pokrojoną drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki układamy na cieście na przemian pieczarki i papryka . Wkładamy do pieca na 20 minut , wyjmujemy posypujemy startym serem i znowu do pieca trzymamy do rozpuszczenia sera podajemy smacznego :) 

Tagi: Pizza
17:55, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
niedziela, 07 października 2012
Tradycyjny bigos ze słodkiej kapusty

   Już tak dawno nie robiłam bigosu ze słodkiej kapusty ,niby nic a jednak pamietam smak za czasów kiedy byłam dzieckiem . Zrobiłam specjalnie dzisiaj :)

-kapusta 2 kg

- 0,5 mielonego wieprzowego z łopatki

- 6 marchewek,
- papryka czerwona mielona 2 łyżeczki kotanyi
przyprawa do mielonego kotanyi 3 łyżeczki
- 200g koncentratu pomidorowego,
- 5 kostek rosołowych,
- 2 garści kopru,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- sól, pieprz,
- liść laurowy, ziele angielskie
ziemniaki 3 sztuki
 
Do garnka wkładam pokrojone umyte ziemniaki . Kapustę szatkuje na średnie kawałeczki .
Dodaje ziele angielskie liść  laurowy pieprz w ziarnach oraz startą marchew Gotuje na małym ogniu dodaje rosołki drobiowe . Na patelni smażę mięso mielone z przyprawą do mielonego przyprawiam sola i pieprzem . Dodaję do bigosu i nadal gotuje jakąś godzinkę . Po tym czasie dodaje przecier pomidorowy . Mieszam dodając paprykę czerwoną mieloną i doprawiam do smaku . Tradycyjne danie które często jest w polskich domach na stole .



Tagi: bigos
16:51, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
wtorek, 02 października 2012
Tortilla naleśnikowa

            Czasem można zrobić domowym sposobem coś smacznego i innego. Właśnie bałagan w kuchni trwa bo ja tam grasuje ha ha no dobra posprzątam później . Nikomu nie zaszkodzi trochę bałaganu nie ma co narzekać ,tak mawia mój mąż .

Zapraszam na tortille

SKŁADNIKI:

  • Naleśniki
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli tłuszcz do smażenia
  • Farsz do tortill
  • mix sałat
  • pomidorki 2
  • cebula czerwona połowę
  • kukurydza
  • majonez
  • keczup
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki Royal Brand
  • pierś z kurczaka 300 gram
  • czosnek 1 ząbek sprasowany

PRZYGOTOWANIE: Najpierw upieklam naleśniki  zostawiłam do ostygnięcia. Następnie wziełam sie za pierś z kurczaka umyłam ją pokroiłam na dronbne kawałki obtoczyłam w panierce z płatków oswsianych i soli i smażyłam z obu stron na rumiany kolor . Sałatę rękoma poszarpałam włozyłam do miski  dodałam pomidory cebulę czerwonąi kukurydze skladniki pokroiłam tez drobno .Wymieszałam dodałam soli troszke i pieprzu do smaku
sos do tortilli 3 łyżki majonezu + 2 łyżki keczupu + czosnek niedźwiedzi i czosnek sprasowany wymieszałam składniki i zrobił sie fajny sosik  posmarowałam nim nalesniki i wkładałam sałate i kurczaka na przemian i zwijałam folią aluminiową mocno scisnełam i podawałam na ciepło .

 

 

Tagi: tortilla
16:13, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel