czwartek, 31 października 2013
Murzynek z kokosem

A oto i murzynek prosty szybki i bardzo smaczny .

Dla odmiany będzie z kokosem

Ciasto na murzynka:

  • 250g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki wódki
  • 1,5 szk. cukru
  • 1,5 szk. mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę kokosową:

  • 200g wiórek kokosowych
  • 200ml mleka sojowego
  • 50g masła
  • 50g cukru



Murzynek:

1. Do garnka włożyłam margarynę , rozpuściłam ją.

2. Dodałam cukier mieszałam do rozpuszczenia.

3. W trakcie dodałam wodę i wódkę mieszałam cały czas .

4. Kakao dodała w trakcie mieszania poczekałam aż zacznie wrzeć i wyłączyłam zostawiłam do ostudzenia .

5. Masa się studzi- jest już gotowa , dodajemy mąka z proszkiem do pieczenia i osobno ubitą piane z białek .

6. Delikatnie łączymy i przekładamy masę  do prostokątnej blaszki na ciasto wysmarowanej margaryną i i obsypaną bułka tartą .

Masa kokosowa:

1. Do garnka wkładam margarynę , rozpuszczam z mlekiem i cukrem .

2. Dodaje wiórka kokosowe i mieszam do momentu kiedy wchłonie się całe mleko .

3. Masę kokosowa przekładam na ciasto  i piekę w 180 stopniach 50 minut .

4. Wyszło bardzo smaczne i wilgotne .

 

09:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 października 2013
Tort z okazji 16 rocznicy ślubu

Lubie sama robić torty ,uczę się dekorowania oraz krojenia równych krążków biszkoptu.

Teraz też miałam okazję bo rocznica ślubu przypadła już 16 . Dla nas to wydarzenie było bardzo miłe i świetnie się bawiliśmy w śród znajomych i przyjaciół.

 

Ciasto makowe:
200 g maku zmielonego BacKmit
6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej,

1. Żółtka ubiłam osobno.

2. Białka ubiłam osobno z cukrem na puch .

3. Połączyłam białka ubite z żółtkami , delikatnie wymieszałam .

4. Dodałam  mak i bułkę tartą.

5. Delikatnie zamieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm.

6. Piekłam 35 minut w 180 stopni .

7. Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 krążki .



Poncz:

Kubuś pomarańczowy ( jaki smak chcecie )


Środek i boki tortu:

śmietana 30% litr

śmietan fix 4 sztuki

cukier puder 4 łyżki

1 Ubiłam śmietanę z cukrem , dodałam śmietan fix.

2. Przełozyłam tort i boki .

3. Udekorowałam  dmuchanym gwiazdkami w czekoladzie .

Dekoracja :

Dmuchane gwiazdki w polewie czekoladowej kolorowe.

07:14, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (3) »
piątek, 25 października 2013
Pizza z mlekiem i wodą

No i ulubiona domowa Pizza  . Pewnie każdy z was lubi robić i potem zjadać . Najlepsze to zjadanie uważam

Ciasto na pizzę:

400 gram mąki tortowej,

pół szklanki letniego mleka,

pół szklanki  letniej wody,

30 g świeżych drożdży,

jedna łyżeczka oleju roślinnego,

szczypta soli.

Dodatki do pizzy:

papryka zielona

papryka czerwona

pieczarki

 zioła do pizzy Kamis

keczup łagodny Kamis

1. Do  szklanki wlałam mleko podgrzałam je.

2. Drożdże skruszyłam dodałam do mleka i łyżeczkę cukru .

3.Przelałam mleko z drożdżami do miseczki i dodałam 4 łyżki maki , wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut przykryłam ściereczką.

4. Dodałam resztę mąki wodę letnią i szczyptę soli na końcu olej  .

5. Wyrobione ciasto rozwałkowałam .

6. Polałam keczupem .

7.Posypałam ziołami .

8. Pokroiłam kolorową paprykę i pieczarki  i posypałam na ciasto.

9. Wstawiłam do pieca na 25 minut i piekłam w 180 stopniach , przed wyjęciem położyłam ser i trzymałam do rozpuszczenia.

10 . Po upieczeniu polałam keczupem smacznego.

 

07:05, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
Pierogi z mięsem i suszonymi pomidorkami z koperkiem

                   Pyszne pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi :

500 gram mąki tortowej

2 szklanki wrzątku

sól do smaku

łyżka oleju rzepakowego

1. Do miski wsypujemy mąkę .

2. Dodajemy odrobinę soli i zalewamy wrzątkiem.

3. Kiedy ciasto ostygnie dodajemy olej i zagniatamy.

4. Wałkujemy podsypując mąką i wycinamy kółka .

Farsz do pierogów :

400 gram mięsa wieprzowego

sól cytrynowa do smaku Royal Brand

czosnek 3 ząbki

pieprz biały mielony szczypta Kamis

suszone pomidorki z czosnkiem 2 łyżeczki Kamis

kasza manna 2 łyżeczki

1. Mielimy pokrojone umyte mięso.

2 .Dodajemy sprasowany czosnek.

3. Przyprawy i kasze manną

4. Wyrabiamy farsz.

5. Nakładamy łyżeczką farsz na kółeczka powycinane i zlepiamy pierożki .

6.Gotujemy w lekko osolonej wodzie .

7.Smażymy drobno pokrojona kiełbaskę i polewamy ugotowane pierożki .

 

07:01, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 października 2013
Zapraszam na urodziny bloga i po nagrody

Kochani z okazji 3 rocznicy mojego bloga postanowiłam zrobić konkurs

Zadaniem będzie dla was zrobienie potrawy z mojego bloga może to być ciasto, danie , zupa  czy ciastka co wam się spodoba.

Konkurs trwa od 25.010.2013-  5.11.2013.

Wyniki 6.11.2013 . Wybieram ja to co najbardziej mi się spodoba

Przepisy wstawiacie na Fb na mojej stronie Różowa Kuchnia - maksymalnie 3 przepisy zaznaczając ze są z bloga i podać tytuł

 

 

Oto nagrody :

6 drobnych AGD z Redccon .pl

oraz 5 zestawów po 5 elementów: które sponsoruje Kamis


1) Kamis Specialite - Szafran nitki

2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

1. Fiskars 857116 Functional Form (Nóż do skrobania zagięty, 7 cm)



2. Fiskars 858161 Functional Form (Nóż do ananasów, 25 cm)



3. Fiskars 858169 Functional Form (Zestaw do obierania owoców, 2 części)



 

4. Fiskars 858163 Functional Form (Obierak do pomarańczy, 16,5 cm)



 

5. Fiskars 858124 Functional Form (Praska do czosnku)



6. Fiskars 838030 Kitchen Smart (Obieraczka do warzyw, 17 cm)



11:48, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 października 2013
Ciasto korzenne z owocami

Jesień za oknem  więc i nostalgia za latem większa . Można powiedzieć , że są też i plusy . Siedzimy w domu bo chłodno pieczemy dla naszych milusińskich ciasta , ciasteczka czy pyszne dania. Właśnie w taki jesienny dzień upiekłam pyszne ciasto z owocami jesiennymi

Korzenne ciasto z owocami

300 gram maki tortowej

200 gram margaryny rozpuszczonej

1 budyń waniliowy

4 jaja

cukier 200 gram

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamis

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków Kamis

śliwki 200 gram węgierki

2 jabłka

gruszka duża

 

1. Miksujemy jaja całe z cukrem na puch.

2. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia cynamonem ,imbirem i gozdzikami.

3. Miksujemy dalej dodając rozpuszczona ostudzona margarynę.

4. Foremkę prostokątną smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.

5. Ciasto prawie wszystkie przekładamy do foremki.

6. Owoce wypestkowane mieszamy i rozrzucamy po cieście.

7. Resztą ciasta cienko łyżka rozprowadzamy na owocach.

8. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.

9 . Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


10:52, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 października 2013
Deser z banana galaretki i śmietany

                      Deser lekki , mało kaloryczny i bardzo smaczny.

Deser jest idealny w sam raz kiedy maja przyjechać niespodziewani goście szybko zrobisz i fajnie wygląda .

6 porcji

6 bananów

1 galaretka truskawkowa

śmietana  300 ml 30%

cukier puder 2 łyżki

sok z cytryny 1 łyżka

1.Banany obieramy ze skorki skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy  blenderem .

2. Przygotowujemy pucharki i przekładamy zmiksowanego banana.

3. Galaretkę  rozpuszczamy w 700 ml wody i przestudzoną wlewamy na banany ( nie zastygnie całkiem i będzie fajnie się jadło )

4. Śmietanę ubijamy dodajemy na końcu cukier puder i na lekko zastygniętą galaretkę wyciskamy szprycą cukierniczą .

5 . Podajemy i jemy pyszności .

 

poniedziałek, 21 października 2013
Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami

Udka faszerowane i zapiekane w naczyniu żaroodpornym firmy Termisil

Do naczynia wchodzą 3 spore udka faszerowane

 

3 udka z kurczaka dosyć spore

pieczarki 300 gram

kalafior 6 różyczek posiekanych nad smażonymi pieczarkami

sól cytrynowa w płatkach do smaku

pieprz biały mielony szczypta do smaku

papryka czerwona mielona 2 łyżeczki

 

1. Smażymy pieczarki pokrojone dosyć drobno   na oleju rzepakowym.

2. Różyczki kalafiora kroimy drobno i dodajemy do pieczarek.

3. Doprawiamy solą pieprzem i papryką.

4. Udka myjemy wycinamy z nich kość do końca prawie, obcinamy i zostawiamy na końcu 1 cm kostki by farsz nie wyszedł.

5. Faszerujemy pieczarkami i kalafiorem i spinamy wykałaczkami.

6. Do naczynia żaroodpornego na same dno wlewamy z 3 łyżki oleju kładziemy udka spiętego wykałaczkami na dno.

7 . Farsz jeśli zostanie , a mi właśnie został wkładamy łyżką między udkami .

8. Pieczemy w 180 stopniach 70 minut. Można posypać na wierzchu szczypta papryki czerwonej mielonej wtedy kurczak nabierze koloru .

 

 

 

19:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
niedziela, 20 października 2013
Faworki w rodzinnym gronie

                                                         Rodzinne faworki

Szał faworkowy cała rodzina razem i w dodatku każdy na swoim stanowisku.

Mama ,tata i córka i plątający się Reksio czyli na pies obrońca hi hi  " pitbul".

Składniki na dwie misy faworków :

mąka tortowa  1 kg

6 żółtek

2 jaja

śmietana 12% 700 ml

kieliszek wódki 50 ml

Do obsypania

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Kamis 20 gram

cukier puder 200 gram

 

1. Na stół wsypałam mąkę.

2. Zrobiłam wgłębienie , wbiłam jaja i dodała żółtka.

3.Śmietanę dodajemy i wódkę i zagniatamy.

4. Podczas wyrabiania okazuje się ze jest za mało maki więc dodałam jeszcze na oko aby ciasto było idealne do wałkowania.

5. Rozwałkowałam ciasto kroiłam w paski i w romby jakby dziurkę i zawijałam na różne sposoby .

6 Mąż piekl i odsączał na sicie .

7. Córka obsypywała cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym .

 

 

12:40, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 października 2013
Zrazy z indyczej piersi

                                               Zrazy  z indyczej piersi

- 10 plastrów z fileta indyczki

 -10 plastrów sera gouda

- papryka czerwona mielona węgierska Royal Brand

 - sól cytrynowa w płatkach Royal Brand

- pieprz biały mielony Kamis

- mały kawałeczek masła na każda pierś

 

1. Roztłukłam 10 kawałków piersi z indyka

2. Doprawiłam przyprawami filety solą ,pieprzem i papryką

3. Położyłam plaster sera

4. Zwinęłam i spięłam wykałaczkami i smażyłam  na oleju rzepakowym z obu stron , a potem dusiłam do miękkości .

14:14, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
czwartek, 17 października 2013
Makaronowe Inspiracje Lubelli

Z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowałam.

                                           Potrawkę z  kurczakiem i makaronem  na konkurs                        

                                „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. 

Postanowiłam zrobić coś smacznego w mniejszych porcjach na przystawkę dla moich koleżanek .

  Makarom Lubella 150 gram

pierś z kurczaka 400 gram

fasolka szparagowa zielona 100 gram

fasolka szparagowa żółta 100 gram

pomidory 4 szt - sparzyć i zdjąć skórkę zmiksować ( lub sparzyć i pokroić drobno i dodać )

czosnek 4 ząbki

por zielona część - młode listki

słonecznik łuskany 100 gram

migdały w słupkach 50 gram

Przyprawy:

papryka czerwona mielona węgierska 3 łyżeczki

sól cytrynowa do smaku

pieprz kolorowy z młynka zmielić do smaku i dodać

ocet winny 3 łyżeczki

wino białe półwytrawne 150 ml

 

 

1. Makaron ugotować na półtwardo .

2. Pierś z kurczaka pokroić w plasterki.

3. Doprawić solą ,pieprzem i papryką  pierś

4. Smażyć na oleju rzepakowym.

5. Fasolkę szparagowa ugotować osobno do miękkości.

6. Pomidory sparzyć  obrać ze skórki i zmiksować  razem z ząbkami czosnku.

7. Do smażącej się piersi dodać zmiksowane pomidory, fasolkę szparagową i por.

8 Smażymy i dusimy pierś dolewając octu winnego i białego wina.

9. Sos nam się lekko wygotuje, nabierze orginalnego smaku.

10. Kiedy sos prawie sie wygotuje , dodajemy makaron , mieszamy i trzymamy z 10 minut pod pokrywką .

11. Słonecznik i migdały prażymy na patelni ja robiłam to bez oleju  .Potrawę wykładamy na talerzyki i posypujemy prażonym słonecznikiem z migdałami Podajemy od razu po przygotowaniu potrawy.

 

 

09:36, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (1) »
środa, 16 października 2013
Tarta wytrawna z kurczakiem

                                  Tarta z  piersi z kurczaka

Ciasto na tarte:

mąka tortowa 250 gram

masło chłodne posiekane 125 gram

jajko 1 sztuka

szczypta soli

Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Farsz do tarty:

pierś z kurczaka 300 gram

fasolka szparagowa zielona 150 gram

fasolka czerwona z puszki z 20 ziarenek

2 jaja

jogurt naturalny ( miałam Bakoma )1 szklanka

bazylia łyżeczka

oregano 1 łyżeczka

czosnek sprasowany 2 ząbki

szczypta chili

papryka węgierska mielona szczypta Royal Brand

szczypta białego pierzu Kamis

Wykonanie:

1. Fasolkę szparagową kroimy w mniejsze kawałki i dusimy na patelni .

2. Dodajemy pierś z kurczaka  pokrojona w kostkę ,doprawioną solą cytrynową  , pieprzem białym i papryką mieloną węgierską.

3. Smażymy razem na oleju rzepakowym aż pierś się usmaży wtedy dodajemy fasolkę czerwoną , mieszamy chwilę i przekładamy do miski do ostygnięcia .

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy przekładamy do formy 26 cm ( miałam ceramiczną) wysmarowaną margaryną . Zapiekamy w piecu koło 20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia i wyjmujemy zostawiamy do przestygnięcia .

5. Przekładamy farsz.

6.  Do miseczki wkładamy szklankę jogurtu dodajemy jaja , bazylie ,oregano i czosnek sprasowany.

7. Zamieszanym jogurtem zalewamy farsz i wstawiamy do pieca na 20 minut.

 

 

08:35, rozowakuchnia , Tarta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 października 2013
Rogaliki o różnorodnym smaku

Mąż uwielbia rogaliki , a  ma pracę daleko to zjeżdża raz w tygodniu wtedy pichcę dla niego to co lubi .

                                             Rogaliki drożdżowe

mąka tortowa 500 gram

margaryna 250 gram

jajka 2 szt

mleko 140 ml

drożdże 50 gram

cukier 160 gram

cukier malinowy Royal Brand 4 łyżki

migdały słupki 4 łyżki

jogurt grecki 125 ml

Środek rogalików:

marmolada 120 ml

jabłuszka prażone 120 ml

śliwki z kompotu z litrowego słoika

1. Do miski wsypuje mąkę

2 .Do szklanki wlewam mleko ciepłe ( nie gorące).

3. Rozkruszam drożdże , dodaje je do ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru oraz mąkę 3 łyżki.

4. Rozczyn wlewam do zagłębienia w mące.

5. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut.

6. Jajka roztrzepuje z jogurtem greckim dodaje do mąki  i resztę cukru , margarynę pokrojoną i zagniatam ciasto.

7 . Zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut, kroje na 4 części i wałkuje ciasto.

8. Wycinam trójkąty  i na każdą część ciasta kładę co innego.

9. Zawijam rogaliki i smaruje żółtkiem posypuje cukrem malinowy jedne,  a drugie migdałami w słupki cięte .Piekę  20 minut w 180 stopniach.

 

Konkurs makaronowy -Wyniki

Kochani szkoda , że tylko 5 propozycji podaliście do konkursu zastanawiam się czy robię je skoro nie chcecie brać udziału . Miała być dobra zabawa , a nie tylko co jest nagrodą . Trzeba czasem się zastanowić czy tylko nagrody są najważniejsze ???.              5 dań i 5 nagród

Następujące Panie proszę o dane do nagrody na mejla reksio740@wp.pl

Katarzyna Mikołajczyk

Mariola Grzęda

Renata Pelc

Elwira Wypych

Julia Trębska

poniedziałek, 14 października 2013
Surówka z jabłka i marchewki

                                       Pyszna surówka z jabłka i marchewki

- 4 jabłka słodkie

- 6 sporych marchewek

- szczypta cynamonu

- 1 łyżeczka miodu lipowego

- cukier trzcinowy 2 łyżeczki ( rozcieramy w moździerzu  )

 1. Ścieramy jabłka umyte ze skórką na wiórka   ( robię to robotem planetarnym)

2. Marchewka obrana ze skórki i startą na wiórka ( też użyłam robota planetarnego )

3. Dodaje miód cynamon i cukier trzcinowy  mieszam i podaję .

 

piątek, 11 października 2013
Babka z dodatkiem kardamonu

                       Delikatna waniliowa babka z nutą kardamonu

Świat się z mienia i smaki też trzeba próbować nowości i nowe smaki kosztować.

Prosta babeczka upieczona w godzinę.

* 3 szklanki mąki

* 1 łyżeczka zmielonego kardamonu

*  1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 20 dag miękkiego masła

* cukier 200 gram

 

*4 jaja

*sok z  cytryny 1 łyżka

*1 szklanka mleka

 

1. Formę do babki prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

2. masło ucieramy z jajami i cukrem.

3. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem .

4. Ucierając dodajemy mleko .

5. Kiedy mamy już utarte ciasto dodajemy sok z cytryny na samym końcu.

6. Przekładamy ciasto do formy prostokątnej i pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się nie klei i wyciągamy

7. Posypujemy cukrem pudrem.



 

08:01, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 10 października 2013
Makaron po seczuańsku

Dzisiaj miszmasz z makaronu seczuańskiego 

Dostałam makaron  i postanowiłam go wykorzystać na obiad.

Składniki:

-1 makaron po seczuańsku

-5 sparzonych zmiksowanych pomidorów

- sól cytrynowa do smaku Royal Brand

- czosnek 2 ząbki sprasowany

1. Wsypałam go do garnka zalałam wodą i dusiłam z 15 minut.

2. Odcedziłam i przełożyłam  na patelnie , podsmażyłam na oleju rzepakowym .

3. Zalałam  makaron zmiksowanymi pomidorami ,  sparzyłam je przed miksowaniem.

4. Dusiłam w pomidorach z 30 minut  dodałam trochę soli cytrynowej do smaku i czosnek sprasowany .

5. Podawałam zaraz po przyrządzeniu .

 

 

 

14:11, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 października 2013
Sernik na zimno- eksperyment

                                      Sernik na zimno

Zanim zaczniecie mnie krytykować i mówić że nie umiem piec :) Zastanówcie się czy nie ciekawiło was jak smakuje sernik na zimno taki z proszku . Rzadko piekę z półproduktów  jednak byłam ciekawa i postanowiłam zrobić go i zobaczyć co mi wyjdzie , Jak wiadomo lubię modyfikować  więc i tym razem zrobiłam  go po swojemu :)

gotowe opakowanie sernika jogurtowego  na zimno Dr .Oetker

500 gram mleka

200 gram winogrona różowego

2 galaretki malinowe Dr.Oetker

śliwki z 2 litrowych słoików z kompotu

 

 

Śliwki z kompotu przecedzamy i blenderujemy . Galaretki rozpuszczamy w200 gramach wrzątku i dodajemy do zblenderowanych śliwek chwile razem blenderujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.

Mus nam tężeje koło godziny . Po 50 minutach czekania-

Do miski wlewamy mleko dodajemy proszek sernikowy i miksujemy 5 minut na największych obrotach.

Przygotowujemy   tortownicę 26 cm na dnie kładziemy folie spożywczą i układamy herbatniki . Przekładamy połowę sernika rozprowadzając równomiernie . Winogrona obieramy ze skórki kroimy na połowę wyjmujemy pestki u układamy na serniku na całej powierzchni . Przekładamy następną warstwę sernika. Wstawiamy do lodówki po 20 minutach przelewamy mus śliwkowy i zostawiamy teraz najlepiej na noc w lodówce .



Tagi: sernik
10:28, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 października 2013
Babeczki z kremem malinowo śmietanowym

Postanowiłam zrobić coś pysznego dla siebie

 


1 kostka margaryny Kasia

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

2 jajka

kakao 3 łyżki

cukier trzcinowy 100 gram

Krem śmietanowy:

sok malinowy ( maliny 100 gram  lub parę kropelek barwnika spożywczego)

400 ml śmietany 30 %

3 śmietan fiksy ( żelatyna 1 łyżka rozpuszczona w 100 gramach wody i dodana do śmietany )

 

1. Zmiksować jaja z cukrami na puch.

2. Dodać letnie mleko i rozpuszczona Kasię .

3. Dodać make z proszkiem do pieczenia i kakao .

4. Zmiksować razem i wypełniać foremki do połowy .

5 Piec w 180 stopniach 25 minut .

Krem Śmietanowy:

Zmiksować śmietanę ze śmietan fiksem , dodać sok malinowy albo maliny , dekorować rękawem cukierniczym .

 

 

 




Placki z cukini i ziemniaków

Moje eksperymenty z robotem planetarnym nadal trwają . Zakup dość drogi jak dla mnie dlatego postanowiłam go używać jak najczęściej aby się przekonać czy działa jak powinien .

 

- duża cukinia ( obrana ze skórki i wydrążony środek )

- 10 większych ziemniaków

- sól cytrynowa szczypta Royal Brand

- papryka mielona czerwona węgierska Royal Brand

- pieprz biały mielony Kamis

- czosnek mielony

- 2 jajka

1. Starłam cukinię na wiórka

2. Ziemniaki starłam na wiórka

3. Zostawiłam w misce na 30 minut odsączyłam z wody

4. Doprawiłam sola ,pieprzem,i papryką i szczypta czosnku mielonego

5. Dodałam łyżkę mąki pszennej tortowej i 2 jajka

6 . Wymieszałam i zaczęłam robić kotleciki

7. Smażyłam na oleju rzepakowym

 

08:21, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 października 2013
Dewolaj z piersi indyka

                                          Pyszne mięsko filet z indyka

- 8 plastrów fileta z indyka

- 8 plastrów sera

- 8 paseczków pikli

- sól morska cytrynowa do smaku Royal Brand

- papryka mielona czerwona węgierska Royal Brand

- pieprz biały mielony Kamis

- 2 jajka

- bułka tarta 200 gram

- olej rzepakowy do smażenia

 

1.Pierś z indyka pokroiłam w plastry i lekko utłukłam tłuczkiem.

2. Doprawiłam piersi solą i pieprzem oraz papryką czerwoną mieloną.

3. Plaser sera położyłam na każdy plaster fileta oraz po paseczku pikla.

4. Zawijałam pierś ,  maczałam w jajku i obtaczałam w bułce tartej , smażyłam na oleju rzepakowym.

13:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
piątek, 04 października 2013
Schab zapiekany z papryką i czosnkiem

W domu unosi się zapach pieczonego mięsa . Zapachy przyciągają , pierwszy w kuchni znalazł się mąż ,  a potem córka  .Przyglądają się i pada pytanie A co to jest ?.

No tak kolorowo i w dodatku pachnie mięsem no to już mówię to schab lekko ponacinany wypełniony plasterkami czosnku i paseczkami papryki czerwonej . No to teraz jesteśmy w domu jedzonko odgadnięte .  Pieczony schab w naczyniu żaroodpornym . Naczynie dostałam od

czyli zdrowe parcie na szkło

Składniki :

1kgi 1/2 schabu

papryka czerwona

papryka zielona

czosnek 5 ząbków

sól cytrynowa w płatkach Royal Brand

papryka czerwona mielona węgierska Royal Brand

pieprz biały mielony Kamis

pieprz kolorowy Kamis

 

1. Schab umyłam ponacinałam z góry.

2. Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam w paseczki.

3. Czosnek obrałam i ząbki też pokroiłam w plasterki .

4. W nadcięty schab powkładałam paprykę i plasterki czosnku.

5. Doprawiłam płatkami soli cytrynowej, papryką czerwoną węgierską, białym pieprzem i kolorowym.

6. Zalałam wodą schab i powkładałam na około schabu paprykę kolorową.

7. Piekłam w naczyniu żaroodpornym 1.1/2 godziny w 200 stopniach .

8. Co jakiś czas polewałam sosem wodą w której się piekł schab i powstał sos własny .

9. Aromat i smak mało powiedziane boskooooo.

 

Zobaczcie jak mi pięknie się upiekł w naczyniu żaroodpornym .

 

 

 

 

Ananasowiec

Przepyszne ciasto z galaretką zrobioną z dwóch puszek ananasa w syropie z puszki . Doznałam inspiracji kiedy zobaczyłam je na Kasi . Zmieniłam tylko orzechy na tarte laskowe.

Podam wam składniki :

Na spód:

150 gram Kasi do pieczenia ( margaryna)

1 szklanka mąki tortowej

125 gram cukru

100 gram tartych orzechów laskowych

1 jajko

1.Składniki włożyłam do misy i zmiksowałam do połączenia składników.

2. Zarobiłam ciasto i wyłożyłam blaszkę tortownicy 26 cm , wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam mąką .

3. Piekłam 20 minut w 200 stopniach , zostawiłam do ostudzenia.

Masa :

jogurt 500 gram ananasowy ( znalazłam tylko z jogo-bela )

2 puszki ananasa w syropie pokrojonego w kostkę

4 łyżki żelatyny (40g)

1. Żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam przegotowaną zimną wodą aby spęczniała.

2. Ananasy w puszcze przełożyłam do garnka i zagotowałam, potem odsączyłam i dodałam do soku żelatynę , rozpuściłam i jedna trzecią dodałam ostudzoną do jogurtu .

3.Wymieszałam i druga część soku dodałam do ananasów .

4.Włożyłam do lodówki po 30 minutach przełożyłam jogurt na ciasto i znowu do lodówki.

5.Po godzinie przełożyłam ananasy w syropie na górę ciasta i zostawiłam na godzinę w lodówce.

6.Zrobione , teraz tylko spróbować jakie pyszne .

 

 


11:11, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 02 października 2013
Warsztaty fotograficzne Almette

                                                 Mój mały  sukces

Wzięłam udział w konkursie Almette i udało się mój pstrąg został wyróżniony .

 

 

Wygrałam  warsztaty fotograficzne na które pojechałam 28.09.2013 .

Sobota dzień wolny , dla mnie zaś bardzo pracowity.

Warsztaty były  reprezentowane przez Marcina Firmanty i Anitę Śliwkę z agencji  PR Synertime.

Warsztaty prowadzili zaś Beata  i Lubomir Lipov z Lawendowego domu.

Opowiem wam trochę jak przebiegały warsztaty.  Najpierw losowałyśmy  karteczki  z których jasno wynikało jaki rodzaj potrawy mamy przygotować , mi się trafił deser z czego byłam zadowolona . Na przygotowanie potrawy było 40 minut . Potem miałyśmy sfotografować to co przygotowałyśmy .

Przygotowałam deser  z serkiem Almette o smaku gruszki i jabłka.

Zdjęcia: Kora Bułanow, Lubo Lipov



Składniki w moim deserze.

Orzechy włoskie  z karmelizowane z miodem cukrem z prawdziwą wanilią  , lekką szczyptą cynamonu - pierwsza warstwa 

Serek Almette o smaku gruszka jabłko do tego jogurt grecki , miód płynny szczypta cynamonu i cukru  z prawdziwą wanilią -druga warstwa

Nektarynki pokrojone w kostkę z cukrem z prawdziwą wanilią szczyptą cynamonu i sokiem z cytryny - trzecia warstwa

Śmietana 30% z cukrem - ostatnia warstwa

Udekorowałam plasterkami nektarynki i śliwką z delikatnymi listkami mięty.

Na warsztatach spotkałyśmy się w gronie widzicie po niżej .

Zdjęcia: Kora Bułanow, Lubo Lipov

warsztaty Almette_3



Kasia Nowakowskaz bloga Kuchnia Bazylii

Agata Draht z bloga Moje Gotowanie

Anna Kosterna-Kaczmarek, autorki bloga Czosnek W Pomidorach

Mariola Grzęda z Kulinarnych Pyszności Molki

Kamila Młoczek z bloga Kamciss – Życie Ze Smakiem

Martyny Lewickiej autorki  Truskawek6

Joanna Gralik z Różowej Kuchni   to ja

Laura Chołodecka z bloga Cafe Babilon

Edyta Juśkiewicz autorki Pasji Smaku

Marlena Lalak-Skałecka z Kuchni Marlenity

Każdy z nas uczył się nowych technik fotografowania i robił smakołyki które potem kosztowaliśmy wszyscy .

Zdjęcia: Kora Bułanow, Lubo Lipov

warsztaty_4

 

 

 Zdjęcia: Kora Bułanow, Lubo Lipov



 

 

11:34, rozowakuchnia , Warsztaty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 października 2013
Leśna zupa

                                    Zupa jesienna z grzybami leśnymi

Jest zupa rozgrzewająca  zwłaszcza na chłodne jesienne dni .

Pierś z kurczaka 300 gram

ziemniaki 7 szt

marchew 3 szt

kasza jęczmienna perłowa 50 gram

grzyby leśne -miałam podgrzybki i kozaki 300 gram ( Umyć pokroić w cieniutkie plasterki jak się uda i wtedy dodać do zupy )

sól ,pieprz do smaku

papryka mielona czerwona słodka pół łyżeczki

Usmażyłam pierś z kurczaka na oleju rzepakowym  pokrojonego w kostkę doprawiłam go sola i pieprzem białym mielonym  ( próbowałam kroić  kostkę ale niezbyt mi to szło ).

Do garnka włożyłam pokrojone ziemniaki w kostkę , marchew,  porę- białą część , seler listek laurowy i ziele angielskie .

Gotowałam na małym ogniu po 30 minutach dodałam pierś usmażoną  i kaszę , mieszałam co jakiś  czas.

Grzyby dodałam na samym końcu.

Zupa wyszła gęsta i smaczna ale zachowała właściwości zupy .

12:55, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel