niedziela, 01 listopada 2015
Babka dwukolorowa

 

Na dziś prosta pyszna babka dwukolorowa , jedni mówią w łatki drudzy jeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej .

Składniki:

*  1 szklanka ksylitolu Fińskiego  Kłos -Pol

* 3 jaja

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka mleka

*  3 szklanki mąki pszennej

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka błonnika kakaowego Kłos - Pol

* olejek waniliowy 

 

Dodatkowo :

cukier puder do posypania 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam ciemne ciasto na jasne. Wstawiam do pieca i piekę 55 minut w 170 stopniach . Po upieczeniu i przestudzeniu  posypujemy  cukrem pudrem .

 

20151030125834IMG_2262

 

20151030125834IMG_2254

 

20151030125834IMG_2249

 

20151030125834IMG_2250

 

20151030125834IMG_2257

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
sobota, 31 października 2015
Sernik waniliowy z jagodami i galaretką

Sernik jak zawsze wyszedł przepyszny . Mamy dwa smaki słodki i kwasowy lekko . Przełamanie kontrastu smakowego idealne.

 

Składniki:

ser z wiaderka waniliowy 1 szt

jaja 5 szt

ksylitol fiński  Kłos Pol 100 g

budyń waniliowy 2 szt (80 g )

 

Dodatkowo:

herbatniki 14 szt 

jagody 350 g

galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml  wrzątku )

 

 Wykonanie:

Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach , wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Masa nam się potraja , wychodzi puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca. Wsypujemy budyń i nadal miksujemy z 2 minuty. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia , sam dół.  Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki to kruszę w te miejsca herbatniki).  Przekładam z misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą tak aby trochę więcej dno zakryć. Wkładam do pieca i nastawiam go na 200 stopni. Wstawiam sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach. Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki poziomkowe w 600 ml wrzątku. Zostawiam do ostygnięcia. Sernik upieczony  ostudzony . Wsypuje  jagody na niego i zalewam tężejącą galaretką . Wstawiam na noc do lodówki . Pyszny wyszedł.  

20151030121551IMG_2236

 

20151030121551IMG_2238

 

20151030121551IMG_2241

 20151024080826IMG_21401

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (4) »
piątek, 30 października 2015
Jesienne smakołyki z pyszną piersią z kurczaka

Dziś pysznie ,jesiennie i sycie . Lubimy wszyscy takie obiadki , gdzie gama smaków daje nam znać o sobie .

Składniki :

pierś z kurczaka 400 g

bułka tarta

jajko 2 szt

papryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

cukinia 300 g

jajko 3 szt

bułka tarta

sól pieprz do smaku

Jesienne dodatki:

grzyby marynowane

buraczki marynowane

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już mamy usmażona , zalewamy jajem które nam zostanie .  Na talerz przekładamy ugotowane ziemniaki , dodajemy pierś i cukinie usmażoną w jaju. Do tego marynowane grzybki i buraczki . Obiad przepyszny.

 20151027071642IMG_1905

 20151027071642IMG_1910

 

20151027071642IMG_1914

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 października 2015
Rogale na śniadanie

Przepyszne rogaliki ,  delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik .

 

Składniki na 12  rogali :

  • 580 g mąki pszennej
  • 2  jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 70 g masła, roztopionego
  • 10 g suchych drożdży

 

 

Dodatkowo:

  • 50 g masła, roztopionego do posmarowania rogali 

 

 

Wykonanie:

Do misy najpierw wsypałam składniki sypkie czyli mąkę ( przesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali . Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia  Każdy rogali w środku  posmarowałam miękkim masłem i zwinęłam.   Zostawiłam je do wyrośnięcia na 30 minut. Po 30 minutach każdy rogal smarowałam masłem roztopionym . Piekłam w   temperaturze 200 º C przez około 20 - 25 minut. Studziłam  na kratce.

 

20151028180843IMG_2175

 

20151028180844IMG_2182

 

20151028180844IMG_2184

 

20151028180844pager20151028180844pagerr

środa, 28 października 2015
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie

Przepyszna jesienna zupka , warzywa jak najbardziej pasują akurat teraz kiedy za oknem pada , wieje i jest szarówka .

Składniki :

seler 100 g 

pietruszka 100 g

cebula 1 szt

marchew 2 szt

por 100 gr

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

Dodatkowo:

ziemniaki 5 szt 

pieczarki 400 g

skrzydełka z kurczaka 3 szt

 śmietana 18% 150 ml

 

Wykonanie zupy pieczarkowej :

Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy,  aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach są dobre). Na końcu wywar z zupy łączymy ze śmietaną ( do słoiczka wlewam łyżką wywar , dodaje śmietanę , mocno mieszam i przelewam do zupy, mam pewność , że nie będzie grudek).

 

 20151027064333IMG_2123

 

20151027064333IMG_2122

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 października 2015
Pierś w cieście piwnym

Pierś z kurczaka przepyszna , ciasto naleśnikowe z piwem idealnie pasuje do drobiu . Mamy smaczny obiad .

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg

sól

pieprz mielony biały

papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki

piwo 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe)

 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

 buraczki marynowane 4 łyżki

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy koło 45 minut w osolonej wodzie .Do miseczki wlewamy piwo 1 szklankę , dodajemy do niego sól , pieprz , paprykę mieloną czerwoną . Składniki mieszamy , wsypujemy przesianą mąkę , mieszamy do momentu , aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki ( gdyby wam wyszło za gęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa).  Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki , maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej , smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami ugotowanym do tego buraczki i mamy pyszny obiad .

 

20151027075437IMG_09641

 

20151027075438IMG_09671

 

20151027075438IMG_0968

 

20151027075437IMG_09661 

 

14:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 października 2015
Blok czekoladowy z orzechami

Niby nic takiego , a jednak smakołyk nad smakołykami . Jako dziecko popychałam łapkami kiedy do buzi wkładałam. Dziś chętnie z wami się podzielę smakołykiem .

 

 

Składniki:
1 kostka margaryny twardej

mleko granulowane 250 g

6 łyżek wody

3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol

1 szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol

 herbatniki 250 g

orzechy włoskie 100 g

 

Wykonanie bloku z orzechami:

Do garnka włożyłam kostkę ( 250 g ) margaryny , dodałam wodę , ksylitol i błonnik kakaowy. Całość mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiłam płynne składniki do ostudzenia. Kiedy składniki ostygły wsypałam partiami mleko granulowane i miksowałam na jednolitą masę . Po zmiksowaniu mleka z płynnymi składnikami dodałam pokruszone herbatniki. Całość wymieszałam. Orzechy włoskie tłuczkiem lekko potłukłam i pokruszyły się . Przełożyłam pokruszone orzechy na dno silikonowej formy . Na nie przełożyłam miękki blok czekoladowy, docisnęłam i wstawiłam do lodówki na 6 godzin . Teraz można jeść :)

Porada:
Polecam na dno foremki wysypać orzechy włoskie ,wtedy po wyciągnięciu masy z formy pięknie się prezentuje .20151024080825IMG_2128

 

20151024080825IMG_2139

 

20151024080825IMG_2131


20151024080826page

 

20151024080826page21

 

20151024080826IMG_2140
Piekły ze mną :

Marzenka - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Dorotka - Moje małe czarowanie
Joasia - Sama słodycz i szczypta chilii
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni

Szóste Niebo

Bożenka 

Iwona 

Krysia

 

16:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 23 października 2015
Ciasto drożdżowe z różyczek

Ciasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się . Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam , pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych :)   

 

Ciasto drożdżowe z różyczek :

3 i  1/2 szklanki mąki pszennej Kłos -Pol 

1 szklanka mleka

40 g drożdży

1 jajko

150 g ksylitolu ( cukru brzozowego )

120 g stopionego letniego masła

szczypta soli

Dodatkowo:

mleko do posmarowania różyczek 

cukier puder do posypania ciasta 

Wykonanie ciasta :

Do Misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną . Do szklanki wlałam połowę ciepłego  mleka , dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszałam do rozpuszczenia. Wlałam rozpuszczone drożdże do dołka w mace , delikatnie zamieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia .  Kiedy drożdże ładnie pracowały  już dodałam resztę cukru druga połowę szklanki ciepłego mleka i rozpuszczone ostudzone masło . Całość wyrobiłam robotem ( około 10 minut) , zostawiłam przykryte ściereczką .Po godzinie ciasto pięknie wyrosło. Połowę ciasta rozwałkowałam cienko , podsypywałam je mąką . Szklanka wykrawałam kółka , kładłam jedno na drugim w rządku po 6 szt. Smarowałam mlekiem i zwijałam. Kroiłam nożem na połowę i tak powstawały różyczki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam różyczki w koło aż do ostatniej  , zostawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia . Posmarowałam mlekiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Po  wyjęciu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem ( zmielonym ksylitolem )   

 20151022211601IMG_2076

20151022211600IMG_2075

 

20151022211602IMG_2081

20151022211600IMG_2070

 

20151022211602IMG_2084

20151022211603IMG_2067

 

page52

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 22 października 2015
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną

 

Mamy jesień więc czas na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest gulasz mięsny z warzywkami czyli pyszną marchewką.

 

Składniki na gulasz:

łopatka wieprzowa 1 kg

marchew 300 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sol do smaku 

pieprz biały mielony do smaku

pomidor 2 szt

Dodatkowo:

 śmietana 18% 150 ml

kasza gryczana 2 woreczki

Dodatki:

ogórki kiszone 4 szt

 

Wykonanie gulaszu :

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę . Zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny , sprawdzamy czy mięso już jest miękkie. Kiedy mięsko miękkie,  a sos doprawiony zalewamy śmietaną ( do słoiczka wlewam wywar z przygotowanego sosu i dodaje do niego śmietanę zakręcam słoiczek i trzęsę nim , aż połączy się śmietana z wywarem , dodaje do mięsa i chwilkę mieszam i gulasz zrobiony.Gotuje dwa woreczki kaszy , będą 4 porcję , nakładam na talerze , dodaje pyszny gulasz i kiszonego ogórka . Przepyszne jesienne danie .

20151020040754IMG_1960

 

20151020040754IMG_1959

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 21 października 2015
Pączusie z patelni

Większość z was robi pączki 1-2 razy do roku. W Różowej Kuchni robi się za każdym razem kiedy rodzina zapragnie sąsiedzi lub przyjaciele . Dziś jest ku temu okazja , wpadają koleżanki na kawkę czyli babskie pogaduchy o wszystkim i o niczym.........

Składniki na  20 pączusiów :

 

  •  500 g mąki pszennej  450
  • 100 g cukru brzozowego- ksylitol Kłos - Pol
  •  50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  •  3 łyżki oleju
  •  cukier waniliowy 30 g
  • 50 ml wódki ( ewentualnie spirytus)
  •  cukier puder do posypania
  •  olej do smażenia 

 

Wykonanie pączusiów :

Do misy wsypujemy mąkę robimy w niej dołek.W szklance ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Wlewamy je do dołka w mące. Delikatnie mieszamy , powstaje zawiesina . Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.Zaczyn wyrósł. Dodajemy pozostałe składniki, cukier cukier waniliowy jajko i żółtka. Wlewamy wódkę i olej . Wyrabiamy ciasto koło 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę pod ściereczką. Ciasto wałkujemy tak na 2 cm i szklanką wykrawamy kółka. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Smażymy w głębokim oleju z dwóch stron . Studzimy na kratce . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudem . Smacznego

20151020032937IMG_1978

 

20151020032937IMG_1979

IMG_1985

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 października 2015
Tortilla domowa

Tortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i  zrobisz i ty .

Składniki farszu:

4 ćwiartki z kurczaka

sól do smaku 

pieprz biały mielony do smaku 

papryka czerwona mielona ostra do smaku 

olej do smażenia

Dodatkowo:

sałata lodowa 1 szt

ogórek zielony świeży 1-2 szt 

pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :)

sos czosnkowy kielecki  nowość 

 keczup 

Składniki na pszenne placki tortilli :

mąka pszenna 500 g

przegotowana woda 1 szklanka 

jajko

szczypta soli

smalec ( połowa kostki)

 

Wykonie farszu:

Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko.

 

Wykonanie tortilli pszennej :

Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie  trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką,  jeśli wam się klei . Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy na wielkość patelni ( tak na oko) . Nagrzewamy patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście) . Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble , wtedy je przekuwamy widelcem , a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę.  Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły  .

Wykonanie sałatki:

Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli.

Zakończenie :

 Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam na placku , posypuje sałatką  na sałatkę usmażone mięsko i zawijam, podaje ciepłe .

 

20151017102428IMG_1991

 

20151017102429IMG_2002

 

20151017102427IMG_1989

 

20151017102936IMG_1986

 

20151017102936IMG_1988

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 19 października 2015
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce

Pyszne, delikatny maślany smak ,  cudownie pyszna delikatna skórka . Idealne na śniadanie jak i na kolację .

Składniki na 8 bułek :

masło 4 łyżki

mleko 300 ml 

mąka bułkowa typ 650 500 g

drożdże instant 8 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

 

Wykonanie ciasta na bułki :

Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant , cukier i sol. Mieszamy składniki . Rozpuszczamy masło , dodajemy  do niego mleko i wlewamy do suchych składników.Mieszamy łyżką do połączenia, wyjmujemy z misy i zagniatamy ciasto , wyjdzie nam gładkie i  elastyczne. Wkładamy naszą kule do misy , przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie kroje ciasto na 8 części , każda wyrabiam i formuje bułkę. Każdą bułkę smaruje mlekiem i posypuje sezamem. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w 200 stopniach 15-20 minut. Wyjmuje po upieczeniu na kratkę do stygnięcia , zjadam z masełkiem i wędliną .

 

 20151017091615IMG_2031

 

20151017091615IMG_2033

 

20151017091616IMG_2034

niedziela, 18 października 2015
Tort brzdąc z rybią łuską

 Intrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę 

Składniki na biszkopt 26 cm:

jaja 6 szt

mąka tortowa 6 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)

 

Składniki masa brzdąc do przełożenia:

mascarpone 250 g

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej ) 

błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )

 

Składniki do dekoracji :

mascarpone 250 g

śmietana 30% 500 ml

sok malina 100%   100 ml   Polska Aronia  

cukier brzozowy    150 g(zmieliłam )

żelatyna ( na 1 litr)

 

Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :

Miksujemy śmietanę na sztywno  (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki. 

Wykonanie masy dekoracyjnej :

Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .  Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej  wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą. Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne.

Wykonanie biszkoptu:

Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut. Upieczony biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki .

 Razem ze mną ciasto piekły:MarzenkaJoanna, ,Ala, Szóste niebo..Bożenka , Bernadetta 

20151017070951IMG_2044

 

20151017070952IMG_2050

 

20151017070951IMG_2037

 

20151017070952IMG_2045
20151017070952IMG_2046

 

20151017070951IMG_2028

 

 20151017070953IMG_2055

 

20151017070952IMG_2054

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 października 2015
Murzynek z pianką kokosową

 

Słodko , słodko mi wiecie czemu ?? Już wam mówię , dzięki pysznemu murzynkowi z pianka kokosową. Ależ dobre ciacho mi wyszło.

 

 

Składniki do wykonania murzynka:

mąka pszenna typ 500    2 szklanki Kłos -Pol

masło 250 g

cukier 180 g 

woda pół szklanki

żółtka 4 szt

błonnik kakaowy  Kłos -Pol  2 czubate łyżki

wódka 50 ml

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Pianka kokosowa:

białka 4 szt

ksylitol fiński 180 g

wiórka kokosowe 200 g

 

Wykonanie murzynka:

Do wysokiego garnuszka wkładamy kostkę masła , cukier , wlewamy wodę i rozpuszczamy na małym gazie. Mamy składniki rozpuszczone , teraz dodajemy wódkę 50 ml i błonnik kakaowy( kakao). Mieszamy dalej do połączenia składników. Ściągamy z gazu i zostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu , aż składniki połączą się ,  a ciasto bezie idealne. Blaszkę wykradamy papierem do pieczenia na który kładziemy ciasto łopatka czy łyżką . Jak tam wam wygodnie.. Rozprowadzamy równo na całej powierzchni. 

Wykonanie pianki kokosowej:

Do misy wlewamy białka i ubijamy je z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy . Przekładamy piankę kokosową na murzynka , wygładzamy. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

 

20151012153811IMG_1945

 

 

20151012153811IMG_1948

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 października 2015
Ciasto cytrynowe z jagodami

 

Moi kochani  dla was dzisiaj piekłam jak i dla znajomych . Pyszne cytrynowe ciasto z jagodami . Pachnie cytrynką .

 

 

 

Składniki na ciasto cytrynowe z jagodami :

  • Miękkie masło, 200 g
  • jajka, 4 szt.
  • cukier  200 g
  • Mąka pszenna, 200 g
  • mąka ziemniaczana, 180 g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny 

 

Dodatkowo:

jagody mrożone 3 garście 

 
Wykonanie ciasta cytrynowego z jagodami:
 
Do misy dodajemy 4 jaja , wsypujemy cukier i miksujemy na puch . Dodajemy przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia . Wyparzamy cytrynkę , osuszamy ręcznikiem  i ścieramy na tarce skórkę z cytryny , oraz wyciskamy sok , dodajemy do ciasta . Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Wykładamy formę do babki papierem do pieczenia i przelewamy połowę ciasta . Jagody obsypujemy mąką i kładziemy na ciasto . Zalewamy pozostałym ciastem jagody. Wstawiamy do nagrzanego pieca ciacho , pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem , ja nie posypywałam :) 
 
20151012151328IMG_1894
 
 
20151012151328IMG_1896

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 15 października 2015
AGD - komfort w kuchni i wygoda

Kuchnia to praktycznie królestwo kobiet , no może też i czasem jakiś rodzynek się nam trafi ;)  Wszak tak czy tak lubimy mieć wszystko pod ręką. Czy to mikser czy blender , zawsze coś co ułatwi nam pracę. 

Chciałabym wam pokazać takie oto cudo , które możecie zakupić na trwających kampaniach  https://www.westwing.pl/

Wyciskarka do owoców „Bistro II”, 30 x 23 x 22 cm   

DEBO507WWAO0HFDE3

 

Wysoka jakość i funkcjonalność urządzeń na pewno Cię zachwyci. Zapragniesz zakupić cudeńko. Teraz parę słów z czego wykonana jest Wyciskarka do owoców 

MATERIAŁ

Stal, silikon

WYMIARY

Szerokość: 23 cm
Długość: 22 cm
Wysokość: 30 cm
Długość przewodu: 110 cm

DODATKOWE INFORMACJE

Moc: 80-100W

 

Nie możemy w dzisiejszych czasach obejść się bez Robota kuchennego . Chciała bym wam zaprezentować i zachęcić do kupna . "  Ponadczasowy duński design, wysoka jakość i funkcjonalność urządzeń na pewno Cię zachwyci. "

BODUM

Robot kuchenny „Bistro”, 40 x 24 x 35 cm

DEBO507WWAO0H7DE1newproduct

 

MATERIAŁ

Stal, guma

WYMIARY

Szerokość: 24 cm
Długość: 35 cm
Wysokość: 40 cm
Długość przewodu: 100 cm

DODATKOWE INFORMACJE

Robot kuchenny z 7 poziomami prędkości
Moc: 700W
 
 
 
Te i inne kampanie znajdziecie na https://www.westwing.pl/
 

Bodum

"AGD pełne kolorów

Marka Bodum od siedemdziesięciu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Zasłynęła na świecie, dzięki swoim elektrycznym pomocnikom kuchennym. Dziś prezentujemy je na Westwing – od czajników i blenderów po gofrownice oraz miksery, które ułatwią i uprzyjemnią Ci codzienne, kuchenne obowiązki. Ponadczasowy duński design, wysoka jakość i funkcjonalność urządzeń na pewno Cię zachwyci."

12:53, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (8) »
środa, 14 października 2015
babka piaskowa z majonezem

Zachciało się zwykłej babki rodzince , ech cóż było robić . Mama do garów i piecze dla swoich milusińskich łobuzów .

 

 

Składniki na babkę piaskową:

5 jajek

3/4 szklanki ksylitolu  fińskiego   Kłos - Pol 

3/4 szklanki mąki pszennej typ 500   Kłos - Pol

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

4-5 łyżek majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

czekolada mleczna 150 g

mleko 3 łyżki 

 

Wykonanie babki piaskowej :

Wbijamy jaja do misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dodajemy majonez  4 łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki  ( nie smarowałam margaryną ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach .

 

Wykonanie polewy:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Lekko ostudzoną polewamy chłodną babkę .

 

Ciekawostka 

Ksylitol - Brzozowy Cukier wyprodukowany w Finlandii.Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.

 

 

20151012143227IMG_1942

 

 

 

20151012143228IMG_1943

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 października 2015
Gryczanki - Raw & Happy

Przekąska mało kaloryczna oparta na kaszy gryczanej. Gryczanki   Idealne przy diecie . 

Co zdrowe, może być również smaczne.

Gryczanki -owoce leśne  

IMG_1931

 

IMG_1934

Możemy je podać z mlekiem orzechowym lub z jogurtem albo jeść prosto z torebki .

Składniki:

-kiełkowana polska kasza gryczana

- daktyle

- rodzynki

- kiełkowany slonecznik

-kiełkowana kasza jaglana

- owoce leśne 8%  (polskie owoce aronii , polskie czarne jeżyny ,żurawina)

-kiełkowane siemię lniane

- kiełkowana szałwia hiszpańska 

- kiełkowany amarantus 

- surowiec BIO

Jak widać same zalety posiadają Gryczanki , nie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe .

 

" Raw znaczy surowy.

Technologię tą charakteryzuje najwyższa dbałość o składniki i ich przetwarzanie. Wszystkie nasze produkty są tworzone tak, aby zachowywały one maksimum walorów odżywczych. Wszystkie surowce przerabiane są w temperaturach poniżej 46 C, aby nie niszczyć enzymów, witamin i cennych mikroelementów. Aby mieć absolutną pewność co do jakości składników, wszystkie one pochodzą z upraw ekologicznych.

 Tajemnica jakości tkwi w prostej i rzetelnie przestrzeganej technologii. Znając grzechy współczesnego przemysłu spożywczego, my w naszej pracy dla Was stawiamy na prostotę i zachowanie prozdrowotnych walorów używanych składników

 W „Raw and Happy”, jako niedużej firmie, mamy luksus pełnej, osobistej kontroli surowców dostarczanych do naszej firmy"

 

Jeśli jesteście ciekawi produktów zapraszam  Raw & Happy

 

poniedziałek, 12 października 2015
Naleśniki orzechowe

Niezbyt skomplikowane , właśnie oto chodzi . Smacznie łatwo i przede wszystkim szybko. Dziś tak szybko pędzimy do przodu , że czasu brakuje na wszystko. 

 

Składniki na naleśniki orzechowe :

3 szklanki mąki pszennej typ 500

4 szklanki napoju  orzechowego Alpro 

jajko 2 szt

proszek do pieczenia pół łyżeczki 

olej rzepakowy 50 ml 

Dodatkowo:

 dżem morelowy 

Wykonanie naleśników:

Do misy wbijamy jajo , wlewamy napój orzechowy i miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy  do napoju orzechowego -miksujemy nadal. Przy końcu dodajemy olej rzepakowy 1-2 minuty miksowania i gotowe. Nie dodałam cukru bo napój sam w sobie ma słodycz. Nagrzewamy patelnie na gazie ( typową do naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ).  Przekładamy naleśniki na talerz .Dzięki proszkowi do pieczenia naleśnik będzie pulchniejszy. Smarujemy naleśniki dżemem i składamy jak kopertę . Podajemy jeszcze ciepłe .

 20151008081554IMG_0958

 

20151008081553IMG_0949

 

 20151008081554IMG_0956

niedziela, 11 października 2015
Kiełbasa słoikowa

No to dalsze frykasy domowe zacząć . Dziś chcę wam pokazać jak się robi kiełbasę słoik - ową . Zaznaczam , że robię pierwszy raz i już się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku . Podejmuje wyzwanie rzucone mi przez Tradismak oraz dziękuję za Zestaw do zrobienia kiełbasy słoik - owej . Musiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie  .

Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej 

Boczek świeży bez skóry 500 g

karkówka 500 g

szynka wieprzowa 1 kg

czosnek świeży 4 ząbki

woda zimna 200 ml

3 łyżki majeranku  "Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ).

1 łyżka  Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej

pieprz ziołowy 1 łyżka

sól 1. łyżka

 2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. 

 

Wykonanie kiełbasy słoik - owej 

Mięso  i boczek myjemy  , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką  mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki . Kiełbasa wyszła wyśmienita 

 

 

 Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .

 Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g - Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
  • 1 szt. Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie)
  • 1 szt. Natura Smak Sekretna a 40 g - Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół, które w medycynie ludowej określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki.
  • 2 szt. Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.
  • 1 szt. Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Ziele angielskie ziarno a 120g - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów ...
  • 1 szt. Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.  
  • 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)!
  • 5 szt. Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki...)!
  • 5 szt. Wieczko słoja "kratka czerwona" - Wieczko o średnicy 82mm TWIST. Wzór dość popularny ale dla urozmaicenia a raczej odróżnienia innych wyrobów także przydatny w domowej kuchni.
  • 5 szt. Wieczko słoja "plecionka" - "Plecionka" na wieczku o średnicy 82 mm TWIST, to unikalny mało spotykany wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych "zamkniętych" w słoiku. 
  • 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków
  • 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek z dużą gardzielą dostosowany do napełniania słoika a 280ml i 350 ml. Zabezpiecza brzegi słoika przed zabrudzeniem. Lekki, nierdzewny, piękny i elegancki. 
  • 10 szt. Nalepek "Słoik Babuni" do szybkiego i estetycznego oznaczania słojów 350ml (lub większych) z kiełbasą słoikową.

 

Opinia:

 Robiąc pierwszy raz kiełbasę słoik - ową  czyli dziś , martwiłam się czy mi wyjdzie. Jestem amatorką w dziedzinie wyrobów własnych. Jednak co mi się spodobało w tym wyzwaniu to , że zestaw który dostałam od Tradismak do zrobienia kiełbasy słoik - owej , naprawdę się przydał . Wykorzystałam wszystkie 10 słoiczków które były w zestawie,  lejek do słoików przydał się idealnie . Przyprawy które użyłam wpasowały się jak ulał. Jestem bardzo zadowolona i chętnie dziele się z wami opinią i tym super zestawem . Zachęcam do zakupu bo warto . Posłuży wam na trochę . Po sporządzeniu kiełbasy słoik - owej sporo zostało przypraw,  a słoiki można powtórnie wykorzystać .   

 


20151007140212IMG_1866

 

20151007140211IMG_1856

 

20151007140211IMG_1863

 

20151007140211IMG_1853

 

page51

 

page121

sobota, 10 października 2015
Bezy miniaturki

No to bezy upieczone . Idealnie pasują do dekoracji tortu , lub po prostu do zjedzenia .

 

Składniki na bezy miniaturki :

4 białka

pół szklanki cukru

 ocet winny 2 łyżeczki

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

szczypta soli 

Wykonanie bezy miniaturki  :

Ubijamy białko ze szczyptą soli koło 4 minut. Wsypujemy cukier nadal ubijając ( mamy już ubitą bezę na sztywno ) . Dodajemy ocet winny ( dwie łyżeczki będzie akurat). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana nadal ubijamy . Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe bezy . Jak widać wyszła mi cała blaszka . Teraz wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 130 stopni i tak przez 2 godziny suszymy . ( Gdyby ciemniały to zmniejszyć temp do 100-90 stopni) .Ja miałam przez dwie godziny 130 wyszły bielutkie i pyszne .

 

IMG_1842

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 października 2015
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym

Od rana mam dobry humor , tak sobie podśpiewuje . Jestem ciekawa jak mi wyjdzie moja drożdżówka . Pierwszy raz robię w takim kształcie , ale to naprawdę frajda .

 

 

Ciasto drożdżowe:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

30 g drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

Dodatkowo:

1 żółtko do posmarowania ciasta

Wykonanie ciasta :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę , robimy w środku dołek. Mleko podgrzewamy w mikrofali ( tak jest najszybciej) . Do ciepłego mleka kruszymy drożdże , dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do przygotowanego wcześniej dołka w mace , delikatnie mieszamy - powstaje zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut. Roztapiamy masło i dodajemy do mąki wbijamy jajo i wsypujemy resztę cukru  i szczyptę soli . Wyrabiamy ciasto koło 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na mniejsze porcję . Każdy kawałek ciasta wałkujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką  . Na każde kółeczko nakładam nadzienie porzeczkowe . Składam na połowę kółeczko i końce sklejam palcami i tak wkładam do formy jeden obok drugiego ,potem następna kolejka , aż do zapełnienia .

Nadzienie porzeczkowe:

Porzeczki czarne 1 kg 

cukier 1 szklanka

Wykonanie nadzienia :

Do garnka wkładamy porzeczki umyte i bez szypułek . Gotujemy je do odparowania soku ( porzeczki rozpadną się) . Dodajemy cukier i mieszamy koło 40 minut. Przekładamy do słoiczków i zagotowujemy je ( 10 minut od zagotowania).

IMG_180620151005

 

IMG_181220151005

 

IMG_182120151005

 

IMG_181320151005

 

20151006190200

 

 

IMG_180420151005

 

page50

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 08 października 2015
Czernina na podrobach z kaczki

Dziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo .

Składniki (na 2 osoby):
 
- marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)
 
- podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko)

- 1.5 l wody
 
- jabłka suszone 6 plasterków 
 
- ocet 
 
- cukier
 
- krew kaczki (około 330 ml, słoiczek)
 
- łyżka mąki
 
- 1 rosołek drobiowy
 

Szare kluchy składniki:

-ziemniaki 500 g

-jajo 

-mąka pszenna około 1/2 szklanki

-sól do smaku 

-pieprz ziołowy do smaku 

 
Wykonanie czerniny  :
Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby   . Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz . chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu , chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi .
 
Wykonanie Kluchy szare :
 
Starte ziemniaki przecedzamy , dodajemy do nich jajo i przyprawy,mieszamy. Dodajemy make , nadal mieszamy. Przekładamy na deseczkę i łyżką wrzucamy do gotującej osolonej wody . Po wypłynięciu są dobre . Pod bieżącą woda przemywamy . Dodajemy do czerniny , wymieszać i kłaść na głębokie talerze.
 
 
20151005121625
 
 
 
20151005121624 
00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 października 2015
Klasyczna grzybowa zupa

Przepyszna zupa grzybowa . Wszak sezon jeszcze trwa więc  i rarytasy powstają. Zapraszam na jesienna zupę.

Składniki klasyczna grzybowa:

grzyby leśne ( podgrzybki prawdziwki ) 300 g po ugotowaniu 

cebula 1 szt

 marchew 2 szt

pietruszka 100 g

por 100 g

2 kostki grzybowe

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

ziemniaki 5 szt

 

Przygotowanie:

Grzyby leśne czyścimy obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ( zbieramy szum ) i przecedzamy , przemyć pod bieżącą wodą.Do garnka wlewamy wodę 2 litry i wkładamy włoszczyznę marchew por, cebulę pietruszkę . Dodajemy ziele i listek laurowy. Dodajemy kostki grzybowe . Gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę , dodajemy do wywaru warzywnego. Nadal gotujemy z 30 minut. Teraz dodajemy grzyby leśne ugotowane wcześniej. Jeszcze chwile gotujemy i mamy pyszną grzybową . Gdyby brakowało wam smaku do dodajcie jeszcze soli i pieprzu .

 IMG_15691

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 października 2015
Szare kluchy w Różowej Kuchni

Moja córka od rana mnie bałamuciła o te kluchy . Mamuś , mamuś tylko troszkę dla mnie , zjem przyrzekam wszystkie.. Jak to matka zakochana w swoim dziecku robię to co pragnie .

 

Szare kluchy składniki:

ziemniaki 1 kg

jajo 

mąka pszenna około 1 szklanka

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

Wykonanie:

Ścieramy ziemniaki na tace i przeciskamy przez sito( wody się pozbędziemy).Dodajemy do odcedzonych ziemniaków rozmącone jajo.

Mieszamy łopatką , dodajemy sól i pieprz ziołowy i znowu mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną ( najlepiej przesianą ). Mieszamy , nakładamy masę kluch-ową na drewnianą deseczkę i łyżką wrzucamy na wrzątek ( tworząc małe kluseczki ). Mieszamy co jakiś czas kluchy . Kiedy wypłyną na powierzchnię , są już dobre. Przemywamy kluchy zimna wodą i podajemy. Ja podałam mojej pannie z sówką z białej kapusty.

 IMG_1241

   

          IMG_1250

 

IMG_12511

 

IMG_1249

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel