wtorek, 01 listopada 2016
Zagraj z fasolką

Warmińska zupa , właściwie to powinna nazywać się śmieciowa bo wszystko ląduje w zupie co mamy. Można ją robić na wiele sposobów i na wiele smaków.

Składniki:

Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.)

seler 100 g

por 100 g

ziemniaki 4 duże

pietruszka natka parę gałązek

marchew 3 szt

buraczki starte 300 g

czosnek 5 ząbków

pomidory z puszki 250 g 

sól do smaku 

pieprz biały mielony do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

dwa pętka kiełbasy

 

Wykonanie:

 

Włoszczyznę ( seler,por,pietruszka,marchew) wkładamy do garnka.Ziemniaki myjemy kroimy  w kosteczkę i dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry. Całość gotowania 1.1/2 godziny.Zupa wychodzi sycąca i pyszna.

 

IMG_1850

 

IMG_1867

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
niedziela, 30 października 2016
Karkówka w jesiennej scenerii z winem i jabłuszkami

Wszak mamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie.

Składniki :

karkówka 1.1/2 kg

jabłka 4 szt

wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek

Dodatkowo:

majeranek do natarcia mięsa

sól czosnkowa do natarcia mięsa

czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa

pieprz ziołowy do natarcia mięsa

 

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem  wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam.

 

IMG_18391

 

IMG_18461

 IMG_1781

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 października 2016
Detoks z dietą Oxy + przepis na oczyszczający Oxy Shake

Przybrało mi się trochę kilogramów więc zaczęłam szukać dobrej diety aby wspomóc swój organizm. Trafiłam przypadkiem na stronkę  www.dietaoxy.pl. Czytałam i nie wierzyłam wszak już tyle diet próbowałam po których efekt jojo wracał , że po prostu zniechęcenie dało o sobie znać i to bardzo szybko. Zawzięłam się i postanowiłam jeszcze raz spróbować no to zaczęłam od zamówienia zestawu  OXY PACK z wcześniej wspomnianej stronki  www.dietaoxy.pl

 

1 OXY BOX (w składzie: żurawina liofilizowana, otręby owsiane, ksylitol, łuska babki jajowatej) jest to miesięczna kuracja
11062651_1010171872346549_5493591349548003525_n
 
 
 14804712_1358824314157799_1603566671_n1
 
- 1 opakowanie OXY TEA
  • skutecznie wspomaga odchudzanie
  • zapobiega wzdęciom
  • hamuje biosyntezę tłuszczu
  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi

 

oraz

30 wygodnych saszetek do zaparzania -herbatka odchudzająca 

  • skutecznie wspomaga odchudzanie
  • zapobiega wzdęciom
  • hamuje biosyntezę tłuszczu
  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi

 

Zestaw pozwala na oczyszczenie organizmu  i pozbycie się toksyn ale i również  i zbędnych kilogramów w zdrowy i bezpieczny sposób.

Oto mój plan detoxu 

Codziennie wypijam

-herbatkę

-koktajl oczyszczający + produkty OXY do śniadania i przed obiadem 

 

OXY SHAKE domowy żurawinowy :

-szklanka mleka sojowego

-  żurawina liofilizowana 2 garście

-łuska babki jajowate 2 łyżeczki

-ksylitol łyżka

CCCCCCCCCCCC

Wszystkie składniki umieszczam w kielich blenderowym i miksuje do płynności. Przelewam w dwie szklaneczki i mam OXY SHAKE domowy żurawinowy. Każdy z nas szuka czegoś innego ja szukałam coś na przemianę materii i to znalazłam. Może śledzić moje poczynania TU   Zapraszam na rożne koktajle z OXY .

 

 

Zapraszam po więcej szczegółów https://www.dietaoxy.pl/shop

 

 

11062651_1010171872346549_5493591349548003525_n1

 

piątek, 28 października 2016
Sernik na płatkach Corn flakes pełne ziarno

Dziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało.

Składniki na sernik:
- 120 g masła

- 1 wiaderko twarogu

- 1 szklanka ksylitolu

- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

- 5 jajek 

Dodatkowo:


- 150 g gorzkiej czekolady

- wiórka czekolady "zielone"

- 2 łyżki mleka

-rodzynki 1 /2 szklanki

- mąka pszenna do obsypania rodzynek

- płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości)

 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja całe i miksujemy z ksylitolem .Dodajemy ser z wiaderka oraz mąkę ziemniaczaną .Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno płatki dosyć sporo, a niech wejdą sobie w sernik.Przekładamy połowę masy serowej. Rodzynki  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut by "urosły". Odsączmy rodzynki i zasypujemy je mąką tyle by były obsypane. Przekładamy na masę serową na całą powierzchnie i zalewamy pozostałą masą serową.Do piekarnika na sano dno wkładamy blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi"

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1810

 IMG_1829

 

IMG_1832

 

IMG_18311

 

IMG_1822

 

IMG_18171

 

 

 

 

 

 

 
00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
czwartek, 27 października 2016
Deser z pysznymi ciasteczkami

Rodzinka chce deseru,a ty myślisz co tu dziś im zrobić żeby byli zadowoleni i w dodatku było smaczne. Wiec otwieram lodówkę i patrze co też tu dobrego mam .W oko  wpadła śmietana owoce i wafelki w czekoladzie.Mamy pyszny deser 

Składniki:

 śmietana 30% 600 ml

ksylitol  3 łyżki

Dodatkowo:

winogron ciemny z 500 g

mandarynki z 4 szt

orzechy włoskie już bez łupinek z 3 garście

Hawajki w polewie czekoladowej mlecznej 7 szt 

herbatniki kakaowe 7 szt orzechy

kakao słodkie do posypania deser

czekolada wiórki różowa,zielona , żółta do posypania deseru

 

Wykonanie:

Herbatniki blender-ujemy i wsypujemy do szklaneczek . Śmietanę ubijamy z ksylitolem i nakładamy łyżką na zblenderowane herbatniki.Posypujemy orzechami włoskimi i wkładamy obrane mandarynki ze skórki oraz winogron obrany ze skórki i wypestkowany.Na to idzie znowu śmietana,owoce kolorowe wiórki z czekolady i posypujemy słodkim kakao lub czekoladą w proszku.Hawajki lekko wciskamy w śmietanę z boku obok owoców i do schłodzenia na jakieś 30 minut do lodówki. Deser smakuje wybornie ,a i wygląda bardzo smacznie. Zachęcam do zrobienia.

 

 LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy IMG_1838

IMG_1795

IMG_1808

środa, 26 października 2016
Szynka indycza z szynkowra

Dziś szyneczka z szynkowara na śniadanie idealne.W końcu coś swojego coś co wiem jak smakuje i zostało zrobione. Taka jestem zadowolona z siebie , że jako debiutantka mogę się pochwalić swoim wyrobem. Jeśli macie ochotę na swojski wyrób to zapraszam po  Zestaw promocyjny "Duet"  odTradismak dostałam jakiś czas temu  i jestem bardzo zadowolona.

 

Składniki ;

" ścinki mięska indyczego"- pościnałam nożem z indyka mięsko trochę tu trochę tu 900 g

sol czosnkowa 1 łyżeczka

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  4 łyżki

majeranek 2 łyżki

sól 1 łyżeczka 

żelatyna 1 łyżka

woda zimna 1 szklanka

Wykonanie:

 

Mięsko z indyka umyłam ( udka ,pierś) pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do miski. Dodałam przyprawy ( sól, sól czosnkową suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek i żelatyna).Wlewam w to zimną wodę i wyrabiam jakieś 15 minut. Mam pewność , że wszystko dobrze wymieszałam.Mięso wkładam do woreczka, a potem do szynko wara i zamykam go . Wkładam do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmuję i wstawiam do garnka z wodą tak 1 cm od końca szynko wara. Parzę mięsko 1 godzinę i 20 minut  w 70 stopniach. Pomagam sobie termometrem który miałam w zestawie. Mięso sparzone więc wyjmuje z garnka, zostawiam do ostygnięcia i potem z powrotem do lodówki. Następnego dnia czyli dziś śmiało kroiłam już na śniadanko.

 

IMG_1766

 

IMG_1767

 

pagewwwwwwwww

czwartek, 20 października 2016
Pałki z kurczaka - coś jak KFC?

Uwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do KFC mam za daleko

Składniki:

pałki z kurczaka 1 kg

papryka ostra do obsypania palek

sól i pieprz do obsypania pałek

 

Ciasto naleśnikowe:

jaja 2 szt

mleko z 100 ml

sól i papryka czerwona ostra do smaku

mąka pszenna na oko

bułka tarta( domowej roboty)

Wykonie:

Do miski wkładamy umyte i osuszone pałki z kurczaka obsypujemy je papryką mieloną ostrą solą i pieprzem. Odstawiamy je na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Pałki z kurczaka obtaczamy w mące następnie w cieście naleśnikowym i w puszystej bułce tartej .Nagrzewamy olej w garnku( nie smażcie we frytkownicy bo nie będą chrupiące). Olej nie może być za gorący , smażymy jakieś 20 minut. Po włożeniu kurczaka w olej temperatura sama z siebie trochę spadnie i tak sobie kurczak będzie się smażył.Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by tłuszcz odciekł.

Ciasto naleśnikowe:

Jajka wbijam do miski , dodaje mleko,sól,paprykę czerwoną ostrą mieloną. Rozbijam widelcem, wsypuje na oko mąkę pszenną i mieszam. Powstaje ciasto naleśnikowe. Bułki ze 3 takie na pół suche ścieramy na tarce, będzie to bardziej puch przypominać takie ma być.

 IMG_03941

 

IMG_0395

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 19 października 2016
Żeberka w sosie do pizzy

Uwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona.

Składniki:

żeberka 1 kg

sos do pizzy Folwark 

sól i pieprz do smaku

czosnek granulowany do smaku

papryka słodka mielona do smaku

oliwa z oliwek 

Wykonanie:

Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja.

 

IMG_1633

 

IMG_1637

IMG_1641

 

 IMG_16142

 

 

Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne i przyjemnie mi na brzuszku jednak trapi mnie zmartwienie .W sobotę mam dwa wesela i musiałam wybrać na które mam pójść .Niestety oba są daleko w jednym rodzina w drugim koleżanka. Wybrałam rodzinę.Ponieważ nie mogę jechać na ślub koleżanki, postanowiłam wysłać jej kartkę z gratulacjami z okazji ślubu, korzystając z Poczty Kartkowej." i wiecie co jestem zadowolona . Mogłam sama życzenia wpisać co tylko przyszło mi na język, wybrać śliczną pocztówkę bez wychodzenia z domu. chwalę  się i żale .Rada gdyby kiedyś wam się trafiła taka niefortunna sytuacja jak mi choć nikomu nie życzę to pamiętajcie , że jest coś takiego jak poczta Kartkowa. Właśnie w tej chwili wpadła mi genialna myśl, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia        ummmmmmmmmmmmm już wiem skąd wezmę kartki na święta hihi i wcale nie będę musiał ich zbytnio daleko szukać bo tylko wskoczę w link poczta kartkowa i już po problemie.Wypisze tylko życzenia wybiorę kartki, a resztę zrobi za mnie poczta :)

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
wtorek, 18 października 2016
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

IMG_1669

 

IMG_1657

Chodziła za mną drożdżówka taka zwykła babcina pyszna .Więc zabrałam się z  wieczora i oto jest dziś na śniadanie. Polecam robić dzieciom i dorosłym, smaki dzieciństwa to najpiękniejsze wspomnienia.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 100 g

jaja duże 6 szt

 mleko ciepłe 1.1/2 szklanki

cukier 1 szklanka

 masło 50 g

Kruszonka:

masło 150 g

ksylitol zmielony 1 szklanka

kokos 1 szklanka

mąka  1/2 szklanki

Dodatkowo :

galaretka pomarańczowa ZENTIS

 

Drożdżowe:

 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże  w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.

 

Kruszonka:

Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego.

 IMG_16592

IMG_1672

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 października 2016
Kanapka cytrynowo śmietanowa

Wpadłam na genialny pomysł aby zrobić  małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym.Rewelacja nie dość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też.

Składniki:

herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt

śmietana 30 % 400 ml

galaretki cytrynowe 2 szt

woda wrzątek 400 ml

sok z cytryny 3 łyżki

plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki

 

Wykonanie:

 

Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki.

 IMG_1678

IMG_1692

 

 IMG_16901

08:48, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 16 października 2016
Szare kluchy z pieczarkami i kiełbaską

Moja teściowa mówi tak - Jeśli chcesz by szare kluchy były szare , to zostaw je  na godzinę( ziemniaki obrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż ziemiste. Posłuchałam i takkkkkkk mam szare kluchy.

Składniki:

ziemniaki starte 1.1/2 kg

mąka tym 650 ( tyle by ciasto było geste)

pieczarki 300 g

kiełbaska 300 g

sól i pieprz do smaku

słonika do smażenia

jajko

 

 

Ziemniaki obieram,myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę i zostawiam na godzinę w misce.Po godzinie dodaje jajko, sól i pieprz.Wsypuje mąkę i mieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste.Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto. Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam. Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska ,polewam tłuszczem. Mieszam i nakładam na talerze gorące.

 

IMG_0681

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 października 2016
Deser bananowy z chia

Macie czasem chęć na przekąskę, ja mam dosyć często aby nie było kalorycznie staram się trochę urozmaicać.Ten deser robiłam wieczorem by na śniadanie zjeść ze smakiem.

Składniki:

mleko 0,5 % 300 ml

banany 3 szt

nasiona chia 1 łyżka

miód 1 łyżka

cynamon 1 łyżeczka

sok z cytryny 2 łyżki

Banany obieramy se skórki obcinamy koniec i początek, wkładamy do blendera kielichowego.Miksujemy z mlekiem i nasionami chia. Dodajemy miód i cynamon,mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do trzech szklaneczek i do lodówki. Następnego dnia dekorujemy plasterkami banana i podajemy na śniadanie.

 

IMG_03902

piątek, 14 października 2016
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

DZIŚ ZAPRASZAM WAS NA PYSZNY CHLEBE ŻYTNIO-RAZOWY. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO

 

Składniki:

 

mąka żytnia typ 720-500 g

mąka razowa typ 2000- 500 g

zakwas piekarski 50 g

drożdże świeże 50 g

sól 22 g

woda letnia 700 ml

 

Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól.Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie , że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło. Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca.


IMG_1505

 

IMG_1530

 

 

 

czwartek, 13 października 2016
Galareta drobiowa

Wpadłam na pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym.

Składniki:

udka z kurczaka 3 szt

marchew 4 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka natka

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 2 szt

sól i pieprz biały mielony do smaku

 

Krok 1

Do garnka wlewamy  3 litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki.

Krok 2

Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już chłodne.Podajemy z octem jak kto lubi.

 

 

IMG_1553

 

IMG_1555

IMG_1525

środa, 12 października 2016
Orzechowy murzynek

Dziś będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraźnie orzechy.

Składniki:

  •  margaryna 250 g
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 4 jajka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

 

Dodatkowo:

  • czekolada 150 g
  • mleko 3 łyżki

Krok 1

Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do misy i dodajemy kakao, mieszamy.

Krok 2

Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do mąki.

Krok 3

Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drugą połowę zostawiamy do dekoracji murzynka.

Krok 4

Przekładamy ciasto do formy prostokątnej na babkę , najpierw jednak smaruje ja tłuszczem. Wkładam do pieca i piekę 55 minut w 180 stopniach

Krok 5

Do garnuszka wlewamy mleko , wkładamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy murzynka i posypujemy orzechami włoskimi.

 

IMG_1577

06:40, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 października 2016
Poziomkowa Pokusa

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)

 

Składniki na biszkopt:

jajka  5 szt L
ksylitol 100 g
mąka pszenna typ 500 5 łyżek

Masa poziomkowa:

 masło  100 g
kisiel poziomkowy z cukrem  2 szt. 
galaretka poziomkowa  1 szt.

PIANKA:

śmietana 30%  200 ml
galaretka poziomkowa 2 szt

 

 
Dodatkowo :
 
poziomki 1 litr
 
Krok 1
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Krok 2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy.Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści.
Krok 3
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem
Krok 4
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.
 
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1598
 
IMG_15921
IMG_1604
 
IMG_1595
 
 IMG_15841
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 października 2016
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.

Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

200 g masło

100 g ksylitol Kłos Pol

2 żółtka

 

Nadzienie:

budyń 64 g

mleko 1.1/2 szklanki

ksylitol 1 łyżka Kłos Pol

Dodatkowo :

galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

jagody i truskawki do dekoracji

groch łuskany lub w całości

papier do pieczenia

Krok 1

Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut

Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia

Krok 2

Schłodzone ciasto wałkuję  i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.

Krok 3

Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek.

Krok 4

Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem  w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart.Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona . Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną .

IMG_13341

IMG_1333

IMG_1338

pagebab

niedziela, 09 października 2016
Jaja faszerowane tuńczykiem

Kolacyjka dziś będzie wyśmienita , bardzo smaczna i uważam , że lekka.Uwielbiam tuńczyka z puszki ,a w jajach to już kcham po prostu. Każdy z nas ma jakiegoś bzika  hi hi  mój bzik to tuńczyk i jaja.

 

Składniki:

Jaja 6 szt L

tuńczyk w zalewie 200 g

papryka czerwona 1 szt

ruccola 50 g

oliwki zielone nadziewane z 20 szt

Sos Winegret :

oliwa z oliwek  2 łyżki

sok z cytryny  

papryka czerwona mielona 1 szczypta

sól i pieprz

 

Krok 1

Ruccole rozsypujemy na dużym talerzu  i skrapiamy sosem winegret ( oliwa,sok z cytryny papryka sól i pieprz).

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka na talerzyk. Tuńczyk odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek i rozgniatamy.

Krok 3

Paprykę myjemy wycinamy środki i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do żółtek i tuńczyka. Wymieszany farsz nakładamy do naszych jajeczek i dekorujemy dodatkowo drobno pokrojona papryką i oliwkami .Tak podane jajeczka na pewno zachwycą i zostaną zjedzone z przyjemnością.

 


IMG_04051

 

IMG_0429

 

IMG_04061

IMG_04142

00:00, rozowakuchnia , kolacja
Link Dodaj komentarz »
sobota, 08 października 2016
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

Dziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe .Zróbcie skosztujcie ,a potem się wypowiadajcie :) 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol 500 g

drożdże świeże 30 g

ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

masło 100 g

Polewa:

kawa rozpuszczalna 2 łyżki

woda 4 łyżki

czekolada mleczna 200 g

wiórka cytrynowe z czekolady do udekorowania jagodzianek

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do naszego dołka w mące delikatnie mieszamy z mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu  oraz miękkie masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 2

Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.

Krok 3

Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.

 

IMG_1508

 

IMG_1503

 

IMG_1517

 

Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele.  Wypiekały ze mną:

piątek, 07 października 2016
Zapiekanka z ziemniaków, sera i jaj

Uwielbiam dania jednogarnkowe,przede wszystkim syte i smaczne. Szare kluchy można do nich zaliczyć w typowej zapiekance.

Składniki na kluchy:

ziemniak 1 kg

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol- tyle by zagęścić ciasto na kluchy 

jajo

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

jaja 4 szt

papryka żółta 1 szt

papryka zielona 1 szt

koperek świeży

sól i pieprz do smaku

ser żółty 200 g

mleko 150 ml

 boczek wędzony 150 g

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy ,myjemy , ścieramy na tarce i odciskamy z wody.Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy ( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała). Przekładamy na deseczkę połowę ciasta na kluchy i rzucamy łyżką do garnka ( do gotującej wody ). Kluchy wypływają więc wiadomo , że są ugotowane. Przemywamy je pod bieżącą wodą.. Przecedzone wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z usmażonym boczkiem.

Krok 2

Do miseczki wbijamy  jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. 

Krok 3

 Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie , zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące , wtedy jest najsmaczniejsze.

 

IMG_1484

 

IMG_1472

 IMG_1480

IMG_1473

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
Śliwkowo orzechowa pokusa

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.

 

Składniki na ciasto kruche;

 


Dodatkowo:

 

Krok 1

Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).

Krok 2

Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół  ciasto , widać na zdjęciu).

Krok 3 

Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie  potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).

Krok 4

Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).

Krok 5

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

 

IMG_04772

 

IMG_0469

 

IMG_0459

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 05 października 2016
Zapiekanka makaronowa

Otworzyłam szafkę i patrze co też w niej mam.Moje oko dojrzało makaron i już wiedziałam co będzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami.

Składniki:

  • makaron kokardki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • ogórek korniszon 6 szt
  • koperek świeży do smaku
  • jajka 3 szt
  • mleko 4 łyżki
  • ser żółty 200 g
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody.

Krok 2

 Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam.

Krok 3

Paprykę i pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe.

Krok 4

Ser kroje w cienkie słupki.

Krok 5

Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz po upieczeniu.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

 IMG_05763

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 października 2016
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa.Smakosze kawy to dla was ten smakołyk robiłam ale nie tylko wam zasmakuje.

Składniki na masę śmietankową;

2 budynie śmietanowe

mleko 3 szklanki

 ksylitol 3 łyżki

masło 200 g

Pianka kawowa:

rozpuszczalna kawa ( granulowana) 1 łyżka

żelatyna 2 łyżki

śmietana 30% 600 ml

śnieżka 1

woda 1 szklanka

ksylitol 3 łyżki 

Dodatkowo:

krakersy na 3 warstwy czyli 3 x 16 razem 58 szt

kawa rozpuszczalna łyżka ,zaparzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki ksylitolu

herbatniki kakaowe  20 szt

 

Krok 1 

Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy .W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka.Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.

Krok 2 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy ,skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie.Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Krok 3

Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.

Krok 4

Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno.4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyną, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy , na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.

Krok 5

Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.

 IMG_1428

 

IMG_1429

 

IMG_1431

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 października 2016
Zapiekanka makaronowa z brokułami

Jako , że mamy chłodne dni bardziej już jesienie to tęskno nam za ciepłymi daniami sycącymi i pysznymi.Zapraszam was na pyszną zapiekankę w sosie beszamelowym .

Składniki:

makaron cięte rurki 200 g

brokuł 1 szt

pierś z kurczaka 400 g

papryka zielona 1 szt

papryka biała 1 szt

ser gouda 400 g

pomidorki suszone 2 łyżeczki

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Sos beszamelowy:

masło 2 łyżki

maka pszenna 4 łyżki

mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia

bulion drobiowy pół szklanki

koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)

 

 

Krok 1

Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam pomidorkami suszonymi, sola i pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką). 

Krok 2

Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno , dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę.

Krok 3

Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje bulion, oj nadal geste to dolewam mleka.Zrobiło się teraz rzadkie i takie ma być.Na końcu dodaje koperek.

Krok 4

Do dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych wlewam sos po równo, brokuł dziele na różyczki i też daje do dwóch naczyń. Dodaje kurczaka z papryką ,makaron .Wszystkie składniki dokładnie mieszam w tym sosie . Na końcu posypuje startym serem dosyć spor i do pieca.

Krok 5

Piekę każdą zapiekankę osobno po 30 minut w 200 stopniach pod przykrywkami oczywiście. Podaje zaraz po upieczeniu, rewelacja polecam zrobić.

 

IMG_13281

 

IMG_13251

 

IMG_13191

pagezap

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 października 2016
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej

Jabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem.

Składniki :

500 g mąki pszennej typ 500  Kłos Pol

2 jaja L

1 szklanka mleka

150 g masła

100 g ksylitolu Kłos Pol

30 g drożdży świeżych 

Nadzienie:

1 kg jabłek

100  g ksylitol Kłos Pol

Dodatkowo:

 mleko do posmarowania rogali

Lukier cytrynowy:

szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol

sok z cytryny

 Polewa kawowa:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50 ml wody

300 g czekolady mlecznej

 

Krok 1

Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.

Krok 2

Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty .

Krok 4

Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki .

Krok 5

Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 6

Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki .

Krok 7

Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest  już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam.

Krok 8 

Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.

 

IMG_14091

IMG_14151

 

IMG_14071

 

Piekłam z 

Szóste niebo

Małgosia

 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel