czwartek, 18 października 2018
Sernik na jogurtowym spodzie

Mój sernik jest boski, a co tam chwale się bo tak uważam. Jest wysoki smaczny i na jogurcie spód zrobiony. No tak kochani i to na domowym jogurcie nie takim ze sklepu tylko własnoręcznie go zrobiłam.Kupiłam jogurtownice sprawdzoną

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Spód jogurtowy:

masło 100 g

cukier 50g

mąka pszenne typ 450 300 g

jogurt naturalny 150 ml

żółtka 4 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

twaróg z wiaderka

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

budyń śmietankowy 80 g

masło 100 g

żurawina suszona 50 g

 

Polewa czekoladowa:

kakao niesłodzone 6 łyżek

masło 150 g

cukier 100 g

wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania

Wykonanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło  . Wyrabiamy mikserem .Tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na dno tortownicy i posypujemy żurawiną, na całej powierzchni aby zakryć spód  .

2.Do misy wbijamy jaja miksujemy je z cukrem, masa potraja objętość.Dodajemy stopniowo ser budynie masło rozpuszczone letnie. Wymieszane składniki przekładamy do tortownicy.Wkładamy do nagrzanego pieca,pieczemy w 180 stopniach przez godzinę .Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia.

3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady.

jpegaaa

jpegaaaa

 

 

 

Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić

jpeg1231

 jpeg41

 

wtorek, 16 października 2018
Kruche z powidłami i bezą

Kochani pierwszy raz robiłam jogurt domowy ze starterem. Jestem mile zaskoczona, że w tak prosty i łatwy sposób mogę sama robić jogurt naturalny.Ale to jeszcze nic,jogurt dziś wykorzystam do zrobienia ciasta kruchego z bezą i powidłami. Dzięki jogurtowi ciasto będzie "kruche inaczej".Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450- 400 g
  • żółtka 5 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 200 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • powidła śliwkowe 1 słoiczek
  • masło 200 g miękkie

Beza: 

  • białka 5 szt
  • cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier,jogurt naturalny. Mikserem wyrabiamy ciasto ( będzie lepiące ale się tym wcale nie przejmujcie,takie ma być.Wstawiamy je do lodówki na 30 minut .Formę wykładamy papierem do pieczenia( u mnie to zwykła blaszka do pieczenia ciasta) 1/3 ciasta idzie na spód na to powidła śliwkowe smarujemy na całej powierzchni. Resztę ciasta rozwałkować na cieniutki placuszek, aż niebo widać i położyć a powidła. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po wyjęciu stygnie , a potem się zajadamy.

 

jpeg11

 

jpeg2

Przypominam wam , że ciasto powstało dzięki mojej nowej jogurtownicy -  Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser.

jpeg4

 

 

jpeg5

 

 

 

 

 

 

 

jpeg123

poniedziałek, 15 października 2018
Domowy jogurt- Zestaw do produkcji sera i jogurtu YogurBerry

Witajcie moi milusińscy dziś pokaże wam moją nową jogurtownice czyli Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser. Tu muszę was zaskoczyć :) Domowy jogurt rewelka. Opowiem wam trochę o moim zestawie :)

 

 

                                                                                     Oto co znajduje się w zestawie :

  • Jogurtownica do wytwarzania jogurtu
  • Foremka do sera
  • Zestaw startowy bakterii jogurtowych

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

Samodzielne wytwarzanie przetworów mlecznych jest procesem skomplikowanym, ale pojemnik do wytwarzania jogurtu YogurBerry upraszcza wszystko. Wystarczy jedynie mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry.

44111000_621125574951321_1592908335345041408_n

 

Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser

Specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwia szybką i całkowicie naturalną fermentację mleka, które pod wpływem działania specjalnych bakterii zamienia się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt.

jpeg1

Do przygotowania jogurtu w pojemniku YogurBerry potrzebne jest mleko pełonotłuste 3/2% gdyż produkty odtłuszczone i wzbogacane wapniem, kwasem DHA lub witaminami nie nadają się do fermentacji. Oprócz tego należy wykorzystać saszetkę startową lub zaczyn z żywymi bakteriami. Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.

 

Dlaczego warto kupić pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry?

Mimo prostej konstrukcji, zestaw YogurBerry jest niezwykle finezyjnym i przemyślanym urządzeniem

  • Możliwość produkcji własnego, całkowicie naturalnego jogurtu i sera w warunkach domowych.
  • Pewność, że do produkcji jogurtu, czy też sera nie wykorzystano żadnych barwników czy szkodliwych konserwantów. Również sam pojemnik jest w stu procentach bezpieczny dla użytkowników.
  • Wysoką jakość – bezpieczne zamknięcie, elegancki wygląd i doskonale spasowane elementy sprawiają, że użytkowanie jogurtownicy będzie prawdziwą przyjemnością, a sam pojemnik stanie się wyjątkową ozdobą kuchennego blatu.
  • Satysfakcję z samodzielnie przygotowanego jogurtu i sera – poza oczywistymi atutami dla zdrowia, to także wspaniała okazja, aby zabłysnąć przed znajomymi i rodziną.
  • Prostą obsługę – przygotowanie domowego jogurtu jest tak proste, że pod nadzorem dorosłych mogą go wytwarzać nawet starsze dzieci.

jpeg_w

Foremka do sera YogurtBerry pracuje w oparciu o naturalny proces zimnej fermentacji, a ser można wyprodukować wykonując zaledwie kilka prostych czynności:

  1. Do foremki wlewamy 800 mililitrów dobrze sfermentowanego jogurtu domowego.
  2. Zamykamy foremkę wieczkiem i wkładamy do komory przetwarzającej, którą również zamykamy pokrywką.
  3. Jogurtownicę YogurtBerry wkładamy w całości do lodówki na okres minimum 24 godzin.
  4. Po upływie doby ser jest gotowy do spożycia.

 

 jpeg_syr

 

Zachęcam do zakupu.Wydatek raz a potem możesz przez wiele lat cieszyć się domowym j

sobota, 13 października 2018
Deser z budyniu marchewkowego

 

 

 

Wpadłam dziś na genialny pomysł. Moja wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Sto bardzo mi pomogła w jego wykonaniu. Deser wyszedł przepyszny i kolorowy.

Składniki:

  • 1kg marchwi
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana 30% 400 ml + cukier 2 łyżki
  • orzechy włoskie 100 g
  • migdały płatki 50 g
  • wiórka pomarańczowe z czekolady  do dekoracji
  • biszkopty okrągłe 10 szt
  • skrobia kukurydziana 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

 

Wykonanie:

Marchew obieramy, kroimy  w kostkę 3 cm. Wkładamy do wyciskarki włączamy i soczek się robi. Orzechy włoskie i migdały przypiekamy na suchej patelni, solimy do smaku. Wyciśnięty sok gotujemy ,dodajemy cukier i cynamon do smaku.Wlewamy skrobie i mąkę (rozrabiamy wpół szklanki soku marchewkowym). Mieszamy do zgęstnienia. Do szklaneczek wlewamy  budyń ciepły, wsypujemy pokruszone biszkopty ,ubita śmietana z cukrem uprażone orzechy z migdałami i żurawiną . Znowu budyń marchewkowy śmietana i posypujemy wiórkami z czekolady też pomarańczowymi :)

Deser palce lizać,polecam zrobić. 

Sok z marchewki wyszedł bardzo klarowny i pyszny, dosłodziłam go podczas gotowania bo moja rodzinka tak sobie zażyczyła.

jpegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_9891

 

 

 IMG_98901

 IMG_9884

IMG_9891horz

JPEG

JPEG..

piątek, 12 października 2018
Zupa jesienna- Z sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej

 

Witam was jesienną zupką przygotowaną z pomocą wyciskarki Hurom One Stop 

Jesień za pasem więc raczymy się pikantnym i treściwymi zupkami . Jak już wiecie dostałam Wyciskarkę wolnoobrotową  i teraz mam możliwość robienia soków owocowych na świeżo jak i soków których nigdy nie próbowałam

-sok z pomidora na świeżo i  papryki czerwonej

Smakuje całkiem inaczej niż taki kupny, przede wszystkim czuć słodkość żadnej chemii.Ja osobiście musiałam sobie dosolić i nawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :)

 

 Składniki :)

żołądki drobiowe 800 g

pomidory 4 szt

papryka świeża 1 szt

pieczarki 20 szt

masło 100 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

marchew 2 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 gram

czosnek 3 ząbki

wino wytrawne 75ml

 

Więc wam teraz opisze jak przygotowałam zupkę)

Żołądki wyczyściłam umyłam i pokroiłam w maseczki. Włożyłam do garnka . Włoszczyznę ziele i liść laurowy gotowały się na małym ogniu razem do momentu gdy żołądki były już miękkie. Pieczarki pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle. dodałam je do zupy. Wyciskarka wycisnęła mi sok z 4 pomidorów i jednej świeżej papryki , dodałam do zupy razem z pulpą której było niewiele i była smaczna. Zupkę gotowałam na małym ogniu doprawiając solą i pieprzem . Była dla mnie za mało wyrazista więc dodałam czosnek sprasowany. Dodałam 75ml wina wytrawnego. Całość gotowałam do momentu redukcji zupki .Wyszła bardzo smaczna i treściwa.

W mojej kuchni jak najbardziej wyciskarka jest potrzebna 

-świeże soki

-przeciery na zupę

Teraz to mogę mieć na co dzień a nie tylko od święta . Jeśli jesteście zainteresowani to zapraszam was na stronę sklepu gdzie możecie zakupić sobie ten model

43728827_2131926783485613_7824616048857972736_n_1c

 

43703358_180612576192224_2098411653778374656_nv

 

 

 

 

 

 

 

 page111

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

środa, 10 października 2018
Wyciskarka Hurom One Stop H-AI - TEST

W moim domu pojawiła się wyciskarka Hurom One Stop prezent od męża Przed oczami miałam sokowirówkę WIĘC zbytnio się nie ekscytowałam.Dziś po południu telefon zadzwonił i Pan Kurier wiezie paczkę.No to czekam cóż to mi przyniesie. Miły kurier wniósł paczkę i czmychnął. Przytargałam do kuchni i wyjmuje piękną wyciskarkę wolnoobrotową. Hurom One Stop. Kurcze coś dużo tych części se myślę. Dzięki instrukcji która jest bardzo czytelna nawet dla laika złożyłam w moment :) 
No więc coś tu trzeba przetestować umm co by tu najpierw skosztować . 

Lubie sok jabłkowy więc w ruch poszły jabłka które umyłam i pokroiłam w ćwiartki razem ze skórką, włożyłam dwa i włączyłam wyciskarkę. Pierwsze co mnie zaskoczyło i to bardzo mile to że nie tarabaniła jak sokowirówka i dosłownie moment i był sok. Zaskoczenie totalne nie miał farfocli jak przy sokowirówce. Czysty aksamitny sok i ten smak . Wiecie co żałuje, ze tak długo nie miałam wyciskarki Wcale nie przesadzam sok do szklanki, a pulpa do pojemnika .Soki w kartonach mogą się chować przy wyciskarce. Moja zachłanność i ekscytacja sprawiły że wypiłam sama sok i to tylko z dwóch niedużych jabłek. No nic jutro idę do sklepu i kupie dużo owoców i warzyw 

Plusy 

- prostota i łatwość przygotowania soku 

- wydajność 

- przyjemna cisza 

- rewelacyjny smak 

- szybkie mycie 

- oszczędność czasu 

Minusy 

- sok szybko znika i chce się więcej to jak uzależnienie !!!!! 

 

Kochani zostawiam wam parametry wyciskarki wolnoobrotowej która jest najlepsza :)

  • Moc: 200 W
  • Materiał obudowy: plastik
  • Obroty silnika: 60 obr/min
  • Obroty szczotki: 23 obr/min
  • Wymiary (G x S x W): 435 x 160 x 296 mm
  • Waga: 6,4 kg
  • Pojemność misy: 500 ml

Ważne:

Gwarancja jest  na wszystko 10 lat

Używając wyciskarki pamiętajmy :

  • obraniu skórek
  • wyjęciu pestek
  • pokrojeniu owoców i warzyw na około 3 centymetrowe cząstki.
  • lekkie składniki wędrują do misy następnie twardsze

 

Ważne informacje :

  • nawet przy wyciskaniu zieleniny sok pozostaje klarowny i mało napowietrzony
  • otwór wsadowy to aż 12 cm! To ponad dwukrotnie więcej niż proponuje większość znanych mi, konkurencyjnych produktów w tym segmencie. Tym samym odpada uciążliwy proces siekania przetwarzanej żywności na malutkie kawałki, aby przepchnąć je przez wąskie gardło podajnika.
  • nie trzeba tu nic „popychać” czy mieszać. Rola użytkownika ogranicza się wyłącznie do włączenia wyciskarki.
  •  One Stop H-AI nie jest wyciskarką wolnoobrotową tylko z nazwy,sok jest wymieszany i mniej spieniony.
  • misa jest  celowo nachylona o około 3 stopnie, co wymusza samoistne odpływanie soku
  •  pulpa odprowadzana jest osobnym kanałem do pojemnika na odpadki 
  • porządnie i solidnie wykonane.
  • łatwość czyszczenia 

 

Hurom One Stop H-AI  to bardzo dobra wyciskarka wolnoobrotowa. Mogę wręcz powiedzieć z całą stanowczością , że najlepsza. Zaraz usłyszę, że droga. Zapewniam że warta swojej ceny . klarowny i bogaty w witaminy sok, a nie żadna breja. Rozebranie  złożenie i mycie zajmuje 3-5 minut. Praktyka czyni cuda ,śmiało można dojść do trzech minut. Proste czyszczenie sprawia, że masz ochotę  na soczek :) Nawet pulpa jest przyjemnością która praktycznie  po zrobieniu soku ląduje w koszu.

Moja Opinia:

Wyciskarka wolnoobrotowa to najlepsze urządzenie które miałam do tej pory i z którego praktycznie korzystam najwięcej. Soki robie na świeżo trzy razy dziennie. Nie tylko z owoców ale również i z warzyw. Polecam serdecznie. Warto dać więcej i  mieć na lata . 

 

IMG_9859a

,

IMG_9863

IMG_9864a

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel