niedziela, 01 kwietnia 2018
Mazurek Pisanka


Dziś ciąg dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty.


Składniki:


mąką pszenna 300 g
żółtka 2 szt
cukier 4 łyżki
masło 150 g
śmietana 18% 3 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki


Dodatkowo:


galaretka agrestowa połowę
woda 1 szklanka
kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody

morele z puszki 4 połówki

Przygotowanie:


Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką .
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę.
( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć).
Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.
Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe.Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzoną masę kładłam na pisankę i szpatułką rozprowadzałam.Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi.Nadzienie jadalne i nie za słodkie.Polecam dla tych co nie boją się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będą piec.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 marca 2018
Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewki i sliwki

Proponuję wam pasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko.
Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły.

Składniki:


wątróbka drobiowa 600 g


pierś z kurczaka 400 g


udka z kurczaka dwie szt


marchew 200 g


śliwki suszone podwędzane 20szt


rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml


sól do smaku

pieprz mielony

czarny do smaku


suszone pomidorki z czosnkiem do smaku


3 foremki aluminiowe


Wykonanie:


Wątróbkę drobiową wymaczamy w zimnej wodzie i wycinamy wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki .
Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut,
oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach.
Marchew obieramy i również mielimy. ( Dzień wcześniej miałam rosół )
Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać.
Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca.
Pieczemy jakieś 30 minut w 200 stopniach i gotowe. Mówię wam jaki pyszny wyszedł :).

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 marca 2018
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc.

Składniki:

łopatka wieprzowe 400 g

 pierś z kurczaka 300 g

 marchewka 200 g

majeranek 1 łyżka

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

sól 1.1/2 łyżeczki

pieprz mielony czarny pół łyżeczki

czosnek 4 ząbki

Ciasto na pierogi:

mąka tortowa 500 g

sól 1łyżeczka

wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok

olej słonecznikowy 4 łyżki

cebule trzy do podduszenia i usmażenia

Przygotowanie:

Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 marca 2018
Mazurek Wielkanocny

Zabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :)

Składniki:

mąką tortowa 400 g

maka krupczatka 200 g

masło 300 g

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

śmietana 18% 5 łyżek

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

kajmak

słonecznik 50 g

galaretka pomarańczowa ( połowę)

kwiatki płatki

Wykonanie:

Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło. Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje.Wycinam wykrawacz-ką małe kołeczka które będą ozdobą mazurka). Kółeczka nakładam na około mazurka oraz  na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek).

Ps z pozostałej części wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki cd nastąpi...

Image and video hosting by TinyPic

17:21, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 26 marca 2018
Rurki kruche z bitą śmietaną

Nie ma to jak swoje ciasteczko nie ważne jakie by było ale swoje własnoręcznie zrobione. Dziś zapraszam was na pyszne rurki ,uwielbiają je dzieci i dorośli, a nadzienie dajemy jakie chcemy. U mnie będzie dziś bita śmietana.

Składniki:

 mąka tortowa 500 g

 masło 300 g

cukier waniliowy 32 g

 proszek do pieczenia 1 łyżeczka

żółtka 2 szt

jajo 1 szt

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

cukier 2 łyżki

cukier 2 łyżki do obsypania rurek

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę sylikonową ( odmierzamy i przesiewamy przez sito), robimy w niej dołek i dodajemy żółtka jajo cukier waniliowy,masło i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by  nam się schłodziło. Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt i wykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe. Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej.Blaszki wykładamy papierem i układamy na nich nasze rureczki, posypujemy je cukrem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy  upieczone rureczki. Kiedy nam ostygną ubijamy śmietanę z odrobiną cukry i rękawem cukierniczym nadziewamy je najlepiej przed samym podaniem. Wyszło mi 28 szt

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

19:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 marca 2018
Baba cytrynowa-pomarańczowa

Ta babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :)

Składniki:

mąka tortowa 250 g

jaja m 4 szt

masło kostka

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki

sok z połowy cytry i połowę startej skórki

 

Lukier cytrynowo pomarańczowy:

połowę soku z pomarańcza

połowę soku z cytryny

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Cukier  i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu , aż masa potroi swoja objętość. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 marca 2018
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

mąka tortowa  550 g

woda ciepła 1.1/2 szklanki

drożdże świeże 35 g

 cukier 1 łyżeczka

sól jedna łyżeczka

olej słonecznikowy 2 łyżki

słonecznik jedna szklanka

Wykonanie:

Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.

Image and video hosting by TinyPic

 

Zabawa  Ciasto na niedzielę   Domowe pieczywo wypiekam sam!”. Wypiekały ze mną : ( Dowiecie się po zakończeniu wydarzenia)

czwartek, 01 marca 2018
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

Dziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił.Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa , a więc i rosołu :)

Składniki:

garnek 5 litrowy

woda 3 litry

udka z kurczaka 6 szt

marchew 3 szt

pietruszka korzeń 100 g

natka pietruszki pęczek

por 100 g

seler korzeń 100 g

cebula opalona 1 szt

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

 żelatyna-na 5 litrów wody

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udka, włoszczyznę,sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny. Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników. Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym  letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej zastygnie).

 

Image and video hosting by TinyPic

08:16, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
środa, 28 lutego 2018
Kolorowy urwis

Dziś szybkie ciacho,takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło.Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał.

Składniki:

jaja 4 szt (m)

mąka pszenna 6 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa:

 śmietana 36% 400 ml

galaretka czerwona 1 szt

Dodatkowo:

galaretka zielona

galaretka pomarańczowa

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt.

2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę.Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała. Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę i posypujemy na tężejącą śmietanę.Pychaaa

Image and video hosting by TinyPic

12:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
czwartek, 15 lutego 2018
Pizzerinki z pieczarkami ogórkiem kiszonym i papryką

Naszła mnie ochota na coś szybkiego kalorycznego i jak to mówią niebo w gębie. Pewnie też lubicie pizze, pizzerin-ki no bo kto może ich nie lubić. Polecam na różne okazję od walentynek po dzień kobiet czy urodziny.

Składniki :

mąka bułkowa( typ 650) 400 g

woda ciepła 2 szklanki

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 30 g

Dodatkowo:

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

bazylia 2 łyżeczki

oregano 2 łyżeczki

keczup

pieczarki 400 g

papryka czerwona 1 szt

ogórek kiszony  3 szt

ser podlaski 250 g

ser morski 250 g

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek.Do szklanki wlewamy ciepłą wodę wsypujemy cukier i dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Przelewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy, tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Drożdże pięknie pracują więc dodajemy resztę ciepłej wody i sól .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Formę płaską wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy dłońmi kuleczki i spłaszczamy je układamy w odstępach. Smarujemy keczupem posypujemy ziołami. Pieczarki starte i przesmażone i ostudzone kładziemy na nasze pizzer-inkach i zostawiamy na jakieś 15 minut by wyrosły.Posypujemy pokrojoną drobno papryką i plasterki ogórka kiszonego. Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Kiedy już są upieczone kładziemy ser na przepina morski i podlaski.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Image and video hosting by TinyPic

Mieszanina serów jest bardzo smaczna i polecam wam tak spróbować.

 Image and video hosting by TinyPic

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm1

Image and video hosting by TinyPic

13:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 lutego 2018
Walentynki-Tort Walentynkowy

Mamy dziś walentynki co wcale nie oznacza , że kocham lubego i moją rodzinkę w tym dniu. Chciałam jakoś jednak umilić ten dzień. Pyszna kolacyjka, a do tego dla mojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :)  Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :)

Składniki  na biszkopt:

4 jaja

4 łyżki czubate maki

2 łyżki cukru

 Poncz:

sok z cytryny

woda gorąca 100 ml

cukier 1 łyżka

Masa:

śmietana 36% 500 ml

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

toffi do smarowania

wiórka z czekolady ( różowe)

rurki z czekolady mlecznobiałej

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami z różowej czekolady. W środku umieszczamy rurki z czekolady :) Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie :)

 

Image and video hosting by TinyPic

16:23, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 lutego 2018
Babka cytrynowa

 Wczoraj był tłusty czwartek a więc i pączusie były. Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową.Wyszła przepyszna.

Składniki:

jajka (m) 5 szt

mąką pszenna 1.1/2 szklanki

cukier 3/4 szklanki

masło 200 g

cytryna i sok

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

rodzynki 1 garść

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 lutego 2018
Pączki z lukrem

Dziś  tłusty czwartek, a więc pączusie muszą być. Bez nich te  święto nie było by świętem. Zapraszam was kochani na pyszne domowe pączki.

 

Składniki:

mąką pszenna typ 500 4 szklanki

drożdże świeże 50 g

 mleko 1 szklanka

żółtka 6 szt

 masło 125 g

cukier 4 łyżki

sól pół łyżeczki

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka( czasem jest potrzeba więcej cukru pudru)

Wykonanie :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem( łyżka cukru) i wlewamy do dołka w mace. Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut by zaczęły pracować. Dodajemy żółtka i letnie masło.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 stycznia 2018
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

Dziś malutki torcik z masą mascarpone i konfiturą z czereśni.Tort malutki  na 10 osób.

Składniki:

jaja 3 szt(m)

mąką pszenna 5 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa mascarpone:

śmietana 36% 200 ml

mascarpone 200 g

cukier 1 łyżka

konfitura z czereśni mały słoiczek

Poncz:

likier kokosowy 10 łyżek

woda przegotowana 5 łyżek

 

Przygotowanie biszkoptu:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia .

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Ten sernik wyszedł bardzo smaczny. Nie rozpadał się  konsystencja i smak bardzo przyjemny. Zrobiłam z 2 kg twarogu.

Składniki: na ciasto kruche:

masło 250 g

cukier  150 g

żółtka 6 szt

mąką pszenna 400 g

śmietana 12% 5 łyżek

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Masa serowa:

jaja 8 szt

cukier 1.1/2 szklanki

masło 250 g

mleko 1 szklanka

budyń śmietankowy 3 szt

twaróg półtłusty 2 kg

Dodatkowo:

brzoskwinie z puszki

 

 

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,żółtka,posiekane drobno masło,śmietanę i proszek do pieczenia.Zagniatamy szybko składniki i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Formę większą do pieczenia mięsa wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto  z lodówki i do formy.Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.Wkładamy do pieca na dolny poziom piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez półtorej godziny.Sernik wyszedł doskonały.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 stycznia 2018
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt (L)

mąka pszenna 8 łyżek

cukier 2 łyżki

Składniki na masę:

śmietana 36% 750 ml

cukier 2 łyżki

Poncz cytrynowy:

sok z 1 cytryny

woda przegotowana 100 ml

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

kajmak mała puszka

słoneczniki 150 g

 

Wykonanie :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.  Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 stycznia 2018
Flaczki z włołowiny,drobiu i żołądków.

Dziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co tracą.Osobiście uwielbiam i polecam którzy lubią.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot)
  • pałki z kurczaka 1200 kg
  • marchew 4 szt
  • 4 ząbki czosnku
  • żołądki z kurczaka 1 kg
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 garście majeranku
  • 2 łyżeczki  papryki czerwonej łagodnej
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • gar 8 litrów wody

Wykonanie:

Żołądki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Pałki z kurczaka myjemy i czyścimy. Antrykot moczymy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy wszystko do dużego gara. Zalewamy zimną wodą aby zakryło nam mięso. Dodajemy marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową  i starty czosnek.Gotujemy do momentu , aż mięso będzie miękkie( obieramy kurczaka) wołowinę kroimy drobno.Dodajemy przecier pomidorowy i na końcu majeranek.Gotowe :)

Image and video hosting by TinyPic

14:04, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 stycznia 2018
Zapiekanki z domowych bagietek

Wczoraj pisałam wam , że piekę bagietki,a dziś z nich powstały pyszne zapiekanki z farszem z pieczarek. Bardzo smaczne i pożywne.

Składniki:

bagietka

pieczarki 400 g

keczup łagodny do posmarowania przed pieczeniem i po upieczeniu

sól prowansalska

oregano

bazylia

czosnek 2 ząbki

olej rydzowy

ser żółty 200 g

Wykonanie:

 

Bagietki 

przekroiłam w poprzek i posmarowałam je keczupem,Posypałam oregano i bazylią oraz sola prowansalską. Pieczarki starłam na tarce na średnich oczkach i usmażyłam razem z drobno posiekanym czosnkiem na oleju rydzowym, posoliłam solą prowansalską. Farsz przełożyłam na bagietki i posypałam startym serem dosyć sporo tego sera dałam. Piekłam w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika do rozpuszczenia sera.

Image and video hosting by TinyPic

14:19, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 stycznia 2018
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600 g

drożdże świeże 40 g

ciepła woda 400 ml

olej słonecznikowy 2 łyżki

sól prowansalska 1 łyżeczka

słonecznik łuskany 2 garście

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody  i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą.Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 19 stycznia 2018
Chleb ze słonecznikiem

Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam.

Składniki

mąka pszenna typ 650( bułkowa) 500 g

woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody)

drożdże świeże 40 g

cukier 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

olej 4 łyżki

słonecznik łuskany 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach  50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika. Chlebek się upiecze i będzie pyszny i chrupiący.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 18 stycznia 2018
Rogaliki z nadzieniem toffi

Brak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały pyszne rogaliki z  nadzieniem toffi,czemu toffi? no bo takie mam kapryśny dzień.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600g

mleko 1 szklanka

 masło roztopione 1 szklanka

jaja 3 szt

cukier 5 łyżek

sól 1 szczypta

drożdże świeże 40 g

Dodatkowo:

nadzienie z toffi

lukier z białka i cukru pudru

Wykonanie:

Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru.Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.Dodałam rozpuszczone letnie masło,resztę cukru i jaja.Wyrobiłam ciasto i przykryłam by  wyrosło.Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto,podzieliłam na 3 części.Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki.Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru. Smacznego moi milusińscy.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

sobota, 06 stycznia 2018
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku.

Składniki:

wątróbka drobiowa 400 g

pierś z kurczaka 600 g

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

śliwki wędzone  15 szt

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

masło  kostka

 

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba. Pasztet rewelacyjny polecam.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 stycznia 2018
Pieczarki faszerowane mięsem,papryką

Faszerowane pieczarki to jedno z moich ulubionych dań. Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe.

Składniki:

pieczarki  20 szt

mięsko mielone 500 g ( łopatka )

papryka czerwona świeża 1 szt

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 4 łyżki

ser żółty 20 plastrów

Wykonanie:

Mięsko  myjemy i mielimy  na średnich oczkach, dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja i dodajemy bułkę tartą namoczoną w pół szklanki wody. Całość wyrabiamy i smakujemy czy pasuje nam smak.Farsz wkładamy do pieczarek. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy ciasno pieczarki. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut.Kiedy pieczarki mamy już upieczone kładziemy ser i chwile trzymamy w piecu. Podajemy na gorąco kiedy ser jest rozpuszczony. Na zimno też wyśmienicie smakują.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 stycznia 2018
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał

 

 

 Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .

ssssssssssssssssssssssssssss

 

To już kolejny raz postanowiłyśmy zagościć w waszych domach z pysznym darmowym e-bookiem. Znajdziecie w ispiracje na pyszne przekąski, słodkości, sałatki oraz drinki, które nie tylko dziś, ale i przez cały okres karnawału będą nam towarzyszyć. Klikajcie prędko w baner i sprawdzajcie co pysznego razem mamy dla Was :)

 

 

Składniki na  Croquembouche :

  • 1 szklanka wody
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj 
  • szczypta soli

 

 

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody

 

Nadzienie do Croquembouche :

serek waniliowy 150 g

serek o smaku moreli 150 g

 

Wykonanie ciasta na Croquembouche :

Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna.

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .

Zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .

Powstaje gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.

Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

 

Nadzienie :

Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .

Ostudzone Croquembouche   nadziewamy serkiem.

Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .

Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Wykonanie karmelu :

 Cukier i wodę umieścić w małej patelni .

Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści .

Zaczyna bom-belkować  , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn

 

 

 

 

 

IMG_8628

 

IMG_8630

 

page35rerer

 

Zapraszam po e-bbok

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn1

13:25, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (11) »
czwartek, 28 grudnia 2017
Marchewkowiec z pomarańczową polewą

Słodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • kakao 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • orzechy nerkowca 2 garście

Dodatkowo:

  • czekolada pomarańczowa 150 g
  • mleko 2 łyżki

 

Wykonanie:

Marchew umyłam,obrałam ze skórki i starłam na wiórka.Jaja ubiłam z cukrem  i cukrem waniliowym na puch(masa potroiła swoją objętość). Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, cynamonem i kakao przesiałam i dodałam do jaj. Delikatnie mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka).

Image and video hosting by TinyPic

14:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel