czwartek, 15 lutego 2018
Pizzerinki z pieczarkami ogórkiem kiszonym i papryką

Naszła mnie ochota na coś szybkiego kalorycznego i jak to mówią niebo w gębie. Pewnie też lubicie pizze, pizzerin-ki no bo kto może ich nie lubić. Polecam na różne okazję od walentynek po dzień kobiet czy urodziny.

Składniki :

mąka bułkowa( typ 650) 400 g

woda ciepła 2 szklanki

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 30 g

Dodatkowo:

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

bazylia 2 łyżeczki

oregano 2 łyżeczki

keczup

pieczarki 400 g

papryka czerwona 1 szt

ogórek kiszony  3 szt

ser podlaski 250 g

ser morski 250 g

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek.Do szklanki wlewamy ciepłą wodę wsypujemy cukier i dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Przelewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy, tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Drożdże pięknie pracują więc dodajemy resztę ciepłej wody i sól .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Formę płaską wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy dłońmi kuleczki i spłaszczamy je układamy w odstępach. Smarujemy keczupem posypujemy ziołami. Pieczarki starte i przesmażone i ostudzone kładziemy na nasze pizzer-inkach i zostawiamy na jakieś 15 minut by wyrosły.Posypujemy pokrojoną drobno papryką i plasterki ogórka kiszonego. Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Kiedy już są upieczone kładziemy ser na przepina morski i podlaski.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Image and video hosting by TinyPic

Mieszanina serów jest bardzo smaczna i polecam wam tak spróbować.

 Image and video hosting by TinyPic

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm1

Image and video hosting by TinyPic

13:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 lutego 2018
Walentynki-Tort Walentynkowy

Mamy dziś walentynki co wcale nie oznacza , że kocham lubego i moją rodzinkę w tym dniu. Chciałam jakoś jednak umilić ten dzień. Pyszna kolacyjka, a do tego dla mojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :)  Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :)

Składniki  na biszkopt:

4 jaja

4 łyżki czubate maki

2 łyżki cukru

 Poncz:

sok z cytryny

woda gorąca 100 ml

cukier 1 łyżka

Masa:

śmietana 36% 500 ml

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

toffi do smarowania

wiórka z czekolady ( różowe)

rurki z czekolady mlecznobiałej

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami z różowej czekolady. W środku umieszczamy rurki z czekolady :) Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie :)

 

Image and video hosting by TinyPic

16:23, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 lutego 2018
Babka cytrynowa

 Wczoraj był tłusty czwartek a więc i pączusie były. Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową.Wyszła przepyszna.

Składniki:

jajka (m) 5 szt

mąką pszenna 1.1/2 szklanki

cukier 3/4 szklanki

masło 200 g

cytryna i sok

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

rodzynki 1 garść

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 lutego 2018
Pączki z lukrem

Dziś  tłusty czwartek, a więc pączusie muszą być. Bez nich te  święto nie było by świętem. Zapraszam was kochani na pyszne domowe pączki.

 

Składniki:

mąką pszenna typ 500 4 szklanki

drożdże świeże 50 g

 mleko 1 szklanka

żółtka 6 szt

 masło 125 g

cukier 4 łyżki

sól pół łyżeczki

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka( czasem jest potrzeba więcej cukru pudru)

Wykonanie :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem( łyżka cukru) i wlewamy do dołka w mace. Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut by zaczęły pracować. Dodajemy żółtka i letnie masło.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 stycznia 2018
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni

Dziś malutki torcik z masą mascarpone i konfiturą z czereśni.Tort malutki  na 10 osób.

Składniki:

jaja 3 szt(m)

mąką pszenna 5 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa mascarpone:

śmietana 36% 200 ml

mascarpone 200 g

cukier 1 łyżka

konfitura z czereśni mały słoiczek

Poncz:

likier kokosowy 10 łyżek

woda przegotowana 5 łyżek

 

Przygotowanie biszkoptu:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.Przelewamy ciasto biszkoptowe i do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika w 170 stopniach przez jakieś 20-25 minut. Sprawdzamy czy się upiekł.Po upieczeniu kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia .

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Ten sernik wyszedł bardzo smaczny. Nie rozpadał się  konsystencja i smak bardzo przyjemny. Zrobiłam z 2 kg twarogu.

Składniki: na ciasto kruche:

masło 250 g

cukier  150 g

żółtka 6 szt

mąką pszenna 400 g

śmietana 12% 5 łyżek

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Masa serowa:

jaja 8 szt

cukier 1.1/2 szklanki

masło 250 g

mleko 1 szklanka

budyń śmietankowy 3 szt

twaróg półtłusty 2 kg

Dodatkowo:

brzoskwinie z puszki

 

 

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,żółtka,posiekane drobno masło,śmietanę i proszek do pieczenia.Zagniatamy szybko składniki i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Formę większą do pieczenia mięsa wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto  z lodówki i do formy.Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.Wkładamy do pieca na dolny poziom piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez półtorej godziny.Sernik wyszedł doskonały.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 stycznia 2018
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt (L)

mąka pszenna 8 łyżek

cukier 2 łyżki

Składniki na masę:

śmietana 36% 750 ml

cukier 2 łyżki

Poncz cytrynowy:

sok z 1 cytryny

woda przegotowana 100 ml

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

kajmak mała puszka

słoneczniki 150 g

 

Wykonanie :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.  Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 stycznia 2018
Flaczki z włołowiny,drobiu i żołądków.

Dziś zupka, jedni ją uwielbiają drudzy nienawidzą. Fakt nazwa może się kojarzyć z czymś nie przyjemnym dla tych, co nigdy nie jedli i nie wiedza co tracą.Osobiście uwielbiam i polecam którzy lubią.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na rosół ( miałam antrykot)
  • pałki z kurczaka 1200 kg
  • marchew 4 szt
  • 4 ząbki czosnku
  • żołądki z kurczaka 1 kg
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 garście majeranku
  • 2 łyżeczki  papryki czerwonej łagodnej
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • gar 8 litrów wody

Wykonanie:

Żołądki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Pałki z kurczaka myjemy i czyścimy. Antrykot moczymy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy wszystko do dużego gara. Zalewamy zimną wodą aby zakryło nam mięso. Dodajemy marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową  i starty czosnek.Gotujemy do momentu , aż mięso będzie miękkie( obieramy kurczaka) wołowinę kroimy drobno.Dodajemy przecier pomidorowy i na końcu majeranek.Gotowe :)

Image and video hosting by TinyPic

14:04, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 stycznia 2018
Zapiekanki z domowych bagietek

Wczoraj pisałam wam , że piekę bagietki,a dziś z nich powstały pyszne zapiekanki z farszem z pieczarek. Bardzo smaczne i pożywne.

Składniki:

bagietka

pieczarki 400 g

keczup łagodny do posmarowania przed pieczeniem i po upieczeniu

sól prowansalska

oregano

bazylia

czosnek 2 ząbki

olej rydzowy

ser żółty 200 g

Wykonanie:

 

Bagietki 

przekroiłam w poprzek i posmarowałam je keczupem,Posypałam oregano i bazylią oraz sola prowansalską. Pieczarki starłam na tarce na średnich oczkach i usmażyłam razem z drobno posiekanym czosnkiem na oleju rydzowym, posoliłam solą prowansalską. Farsz przełożyłam na bagietki i posypałam startym serem dosyć sporo tego sera dałam. Piekłam w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika do rozpuszczenia sera.

Image and video hosting by TinyPic

14:19, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 stycznia 2018
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600 g

drożdże świeże 40 g

ciepła woda 400 ml

olej słonecznikowy 2 łyżki

sól prowansalska 1 łyżeczka

słonecznik łuskany 2 garście

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody  i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą.Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 19 stycznia 2018
Chleb ze słonecznikiem

Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam.

Składniki

mąka pszenna typ 650( bułkowa) 500 g

woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody)

drożdże świeże 40 g

cukier 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

olej 4 łyżki

słonecznik łuskany 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach  50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika. Chlebek się upiecze i będzie pyszny i chrupiący.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 18 stycznia 2018
Rogaliki z nadzieniem toffi

Brak weny ostatnio miałam, leżałam pod kocykiem i tylko się objadałam.Dzisiejszego ranka stwierdziłam, że czas wracać do blogowania bo całkiem zdziczeje hihihi. Tak oto powstały pyszne rogaliki z  nadzieniem toffi,czemu toffi? no bo takie mam kapryśny dzień.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600g

mleko 1 szklanka

 masło roztopione 1 szklanka

jaja 3 szt

cukier 5 łyżek

sól 1 szczypta

drożdże świeże 40 g

Dodatkowo:

nadzienie z toffi

lukier z białka i cukru pudru

Wykonanie:

Do misy wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę i zrobiłam w niej dołek.Do szklanki wlałam ciepłe mleko i wysypałam drożdże i łyżkę cukru.Rozmieszałam i przelałam do dołka w mące, delikatnie zamieszałam aby powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut by rozczyn wyrósł.Dodałam rozpuszczone letnie masło,resztę cukru i jaja.Wyrobiłam ciasto i przykryłam by  wyrosło.Po 45 minutach wyrobiłam ponownie ciasto,podzieliłam na 3 części.Każdą cześć rozwałkowałam na kolo i kroiłam na trójkąty. Łyżeczką nałożyłam nadzienie na każdy kawałek i zwijałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w odstępach rogaliki.Zostawiłam je pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na jakieś 25 minut. Posmarowałam rozbełtanym jajem i wstawiłam do pieca. Piekłam w 170 stopniach na samym dole piekarnika. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę by ostygły i polałam lukrem z białka i cukru pudru. Smacznego moi milusińscy.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

sobota, 06 stycznia 2018
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku.

Składniki:

wątróbka drobiowa 400 g

pierś z kurczaka 600 g

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

śliwki wędzone  15 szt

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

masło  kostka

 

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną wkładamy do patelni. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kostkę, dodajemy do wątróbki. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy i smażymy razem koło 20 minut. Podlewamy winem i dalej smażymy do odparowania. Doprawiamy solą i pieprzem.Kiedy wino odparuję a mięso przestygnie mielimy je. Na końcu mielimy śliwki . Masło rozpuszczamy i ostudzone wlewamy do mięska. Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba. Pasztet rewelacyjny polecam.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 stycznia 2018
Pieczarki faszerowane mięsem,papryką

Faszerowane pieczarki to jedno z moich ulubionych dań. Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe.

Składniki:

pieczarki  20 szt

mięsko mielone 500 g ( łopatka )

papryka czerwona świeża 1 szt

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 4 łyżki

ser żółty 20 plastrów

Wykonanie:

Mięsko  myjemy i mielimy  na średnich oczkach, dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja i dodajemy bułkę tartą namoczoną w pół szklanki wody. Całość wyrabiamy i smakujemy czy pasuje nam smak.Farsz wkładamy do pieczarek. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy ciasno pieczarki. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut.Kiedy pieczarki mamy już upieczone kładziemy ser i chwile trzymamy w piecu. Podajemy na gorąco kiedy ser jest rozpuszczony. Na zimno też wyśmienicie smakują.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 stycznia 2018
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu propozycja na karnawał

 

 

 Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .

ssssssssssssssssssssssssssss

 

To już kolejny raz postanowiłyśmy zagościć w waszych domach z pysznym darmowym e-bookiem. Znajdziecie w ispiracje na pyszne przekąski, słodkości, sałatki oraz drinki, które nie tylko dziś, ale i przez cały okres karnawału będą nam towarzyszyć. Klikajcie prędko w baner i sprawdzajcie co pysznego razem mamy dla Was :)

 

 

Składniki na  Croquembouche :

  • 1 szklanka wody
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj 
  • szczypta soli

 

 

Karmel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka wody

 

Nadzienie do Croquembouche :

serek waniliowy 150 g

serek o smaku moreli 150 g

 

Wykonanie ciasta na Croquembouche :

Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna.

Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników .

Zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy aż do ostatniego jajka .

Powstaje gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego najlepiej bez żadnego środka i wyciskamy małe kółeczka.

Zapełniamy całą formę ( wyłożoną papierem do pieczenia) .

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

 

Nadzienie :

Obydwa serki mieszamy ze sobą przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia .

Ostudzone Croquembouche   nadziewamy serkiem.

Maczamy w karmelu i sklejamy ze sobą tworząc wierzę .

Z karmelu robimy anielskie włosy, widelcem maczamy w nim ciągnąc nitki i okręcamy wierzę .

Wykonanie karmelu :

 Cukier i wodę umieścić w małej patelni .

Podgrzewać na średnim palniku, aż cukier się rozpuści .

Zaczyna bom-belkować  , gotować się dosłownie 4-5 minut i mamy karmel .

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn

 

 

 

 

 

IMG_8628

 

IMG_8630

 

page35rerer

 

Zapraszam po e-bbok

KLIKNIJ_TUTAJABY_POBRA_ebookn1

13:25, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (11) »
czwartek, 28 grudnia 2017
Marchewkowiec z pomarańczową polewą

Słodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • kakao 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • orzechy nerkowca 2 garście

Dodatkowo:

  • czekolada pomarańczowa 150 g
  • mleko 2 łyżki

 

Wykonanie:

Marchew umyłam,obrałam ze skórki i starłam na wiórka.Jaja ubiłam z cukrem  i cukrem waniliowym na puch(masa potroiła swoją objętość). Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, cynamonem i kakao przesiałam i dodałam do jaj. Delikatnie mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka).

Image and video hosting by TinyPic

14:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 grudnia 2017
Pierniczki na szybko

Kochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne.

Składniki:

 

  • 7szklanek mąki pszennej typ 450
  • miodu 2 szklanki
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • kakao 2 łyżki
  • 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir)
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • mleko odrobinę

 

 

Dekoracja:

  • cukier puder
  • biała czekolada
  • posypki kolorowe
  • wiórka kolorowe z czekolady

 

 Wykonanie:
 
Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy tak jak ja zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy w celofan
 

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 grudnia 2017
Piernik na szybko dzień przed Wigilią

Kochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny.

Składniki:             

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 5 jaj
  • 150 ml miodu
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g powideł 
  • rodzynki 100 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki  kakao
  • goździki 5 szt
  • gałka muszkatowa 1 szt
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir mielony 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane kuleczki czekoladowe

Wykonanie:

Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
środa, 20 grudnia 2017
Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno
Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.
 
Składniki:

 

  • 2 kg pangi
  • mąka pszenna
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

Zalewa:

  • 2 litry wody wrzątku
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziela angielskie
  • 1 szklanka octu
  • pierz mielony 1 łyżeczka

Pangę kroimy na mniejsze kawałki ( na pół wystarczy) solimy pieprzymy i skrapiamy z sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Do miski wkładamy cebulę pokrojoną w krążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży 3 lub 4 dni to będzie idealna.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 19 grudnia 2017
Piernik staropolski długodojrzewający

 
Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.
 
Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanki cukru
  • 250 g masła (można zastąpić smalcem)
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • krem z toffi
  • nadzienie wiśniowe
  • posypka maczek ciemna
  • dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne

Wykonanie:

 

 Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką). Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje  piernik i składam następny smaruje nadzieniem wiśniowym wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką. Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:55, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Przekąska noworoczna, sylwestrowa lub szybki obiadek

Lubcie robić przekąski na Sylwestra?? Takie na kęs? Ja lubię czymś zaskakiwać jednak  kiedy nie chce mi się zbytnio bo wolę malować paznokcie czy natapirować  fryzurę to  wtedy patrze jak by tu najszybciej zrobić.Wiadomo ma być smacznie i szybko. Dziś chcę wam pokazać takie gotowe rarytas ki gdzie można zaopatrzyć  się w sklepie internetowym. HI hi już widzę morze hejtów jak na mnie siadacie o rany popełniłam przestępstwo hi hi bo wole gotowce :P Polecam wam produkty Hilcona

Uwielbiam ich produkty i lubię mieć na czarną godzinę .Proponuję wam wypróbować kluseczki włoskie które w 5 minut możecie mieć na stole.Nie tylko z okazji jakieś imprezki ale tak na prosty szybki obiadek.Zaserwowałam dziś mojej córce  na obiadek która jest strasznym niejadkiem .

Image and video hosting by TinyPic

Za kluseczkami włoskimi przepada no i jak tu odmówić dziecku.Po prostu idziesz i kupujesz aby mina twojej pociechy wynagradzała ci wszystko. Tak na moje oko jedno opakowanie 250 g córcia zje w mgnieniu oka więc tych pyszności nie jest za dużo.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 Kluseczki włoskie zrobiłam w sosie pomidorowym. Czyli podsmażyłam kluseczki na patelni a potem dodałam przetartego pomidora. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowe :)

Jestem ciekawa waszych opinii. Kto próbowałam już produkty Hilcona i mógłby o nich coś powiedzieć więcej ??

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 14 grudnia 2017
Śledzik wigilijny z imbirem i oliwkami

Wigilia to tak naprawdę ryby i śledzie które zagoszczą w naszych domach na wspólnej wieczerzy. Dziś proponuję wam pysznego śledzika podanego w kieliszkach od wina. Efekt murowany :) Miłe zaskoczenie na twarzach rodzinki :)

Składniki:

matias 400 g SEKO

cebula 2 szt

ogórek kiszony 6 szt

pomidor 2 szt

jajka  4 szt

imbir w proszku szczypta

pieprz mielony szczypta

oliwki czarne 8 szt

Wykonanie:

Śledzie wymaczamy i kroimy w drobną " kostkę" Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w krążki . Przygotowujemy 4 kieliszki do wina i wkładamy warstwowo cebula, śledź,ogórek,pomidor jajka,śledź i oliwki. Każdą warstwę doprawiamy pieprzem i imbirem po szczypcie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

środa, 13 grudnia 2017
Bigos z kiełbaską i grzybkami

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać.

Składniki:

kapusta kiszona 3kg

 marchewka 400 g

kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g

 boczek wędzony 300 g

szynka 400 g

przecier pomidorowy  100 g

garść suszonych grzybków

ziele angielskie 3 szt

 liść laurowy 3 szt

cukier 1 łyżka

przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka

 

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 12 grudnia 2017
Kapusta Wigilijna z grzybkami

Kochani oto następna propozycja wigilijna.Kapusta z grzybkami suszonymi.Ach jak pachnie w domu pięknie.Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg

grzyby suszone (koźlaki) 100 g

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier do smaku

marchew 2 szt

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno. Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 grudnia 2017
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam.

Składniki:

mak z puszki 1 szt

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki

margaryna cała ( 250 g)

mąka tortowa 6 łyżek

kasza manna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jabłka 4 duże( ze skórką)

rodzynki 150 g

orzechy włoskie 100 g

olejek migdałowy 1 szt

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być. Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel