niedziela, 30 lipca 2017
Czekoladowe ciasto z cukinią

Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

cukinia 500 g

cukier puder 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 400 g

kakao pół szklanki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia pół łyżeczki

olej niepełna szklanka

jaja 3 szt

śmietana 18% 150 g

Polewa:

czekolada mleczna 200 g

 mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.

 Wypiekały ze mną:

Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 lipca 2017
Sorbet arbuzowy

Arbuz teraz w promocji to i sorbet można zrobić, na upalne dni jak znalazł , jadłam dziś choć nie ma słoneczka i również mi smakował :)

Składniki:

  • 1 i ½ kg arbuza
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki wody1 łyżka cukru

Wykonanie:

 

Arbuza pokroiłam na kawałki. Wydrążyłam najsłodszy, czerwony miąższ, usunęłam pestki. Zmiksowałam arbuz z sokiem z cytryny i cukrem.Przelałam miąższ do plastikowego pojemnika i zamrażałam przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągałam go z zamrażarki i mieszałam.Przepyszny nie za sodki orzeźwiający deser.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Lody
Link Komentarze (1) »
środa, 26 lipca 2017
Drożdżówki z agrestem

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne.

Składniki:

drożdże świeże 40 g

mleko cieple 250 ml

masło 100g

mąka pszenna typ 500  500 g

żółtka 4 szt

jako 1 szt

cukier 120 g

Dodatkowo:

agrest czerwony 500 g

cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło.Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dżem agrestowy:

Agrest czyścimy i myjemy.Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody,kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.Smażymy jakieś z 15 minut jeszcze i gotowe.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 21 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego .Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

3 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki oleju

cukier puder do posypania

jagody jedna miseczka

Przygotowanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem.

 Wypiekały ze mną:

6 Niebo

Angelika

 IMG_6929

IMG_69231

 

IMG_6931

15:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 12 lipca 2017
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego.

Składniki:

muszle 35 szt

ricotta 500 g

szpinak świeży 20listków

parmezan 100 g

sól i pieprz do smaku

czosnek 3 ząbki sprasowany

szynka wieprzowa 200 g

Dodatkowo:

masło 50 g

mąka 2 łyżki

mleko 2 szklanki

sól i pieprz do smaku

fenkuł ( natka z dwóch bulw)

ser żółty 200 g

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól,  pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.

Beszamel:

Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.

IMG_6893

 

IMG_6885

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser nie tylko na upały

Pachnące poziomki i takie pyszne,choć sezon niedługo się kończy smak pozostanie. Dziś zapraszam do zrobienia pysznego deserku z poziomkami i innymi pysznymi produktami.

Składniki:

poziomki 1 szklanka

brzoskwinie 3 szt

śmietana 30% 400 ml

cukier 2 łyżki

sól jedna szczypta

słonecznik łuskany 150 g

biszkopty  podłużne 5 szt

 

Wykonanie:

Najpierw myjemy brzoskwinie i wypestkujemy, kroimy w drobną kostkę.Słonecznik prażymy na suchej patelni z odrobiną soli . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i przekładamy do pięciu szklaneczek ( po musztardzie) tak po dwie łyżki. Na śmietanę idzie pokrojona brzoskwinia (tyle aby zakryć śmietanę) i świeże poziomki.Posypujemy uprażonym słonecznikiem( po łyżce na szklankę). Następna warstwa śmietany i poziomek z boku wkładamy po biszkopcie.

IMG_68702

 IMG_68652

poniedziałek, 10 lipca 2017
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Wykonanie:

 

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem). Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

 IMG_6540

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 lipca 2017
Wątróbka drobiowa z fenkułem i pieczarkami

Wczoraj był schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni to selera ni to pietruszki lecz dobrze doprawiony i usmażony z wątróbką jest smaczny i lekko chrupiący.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g

fenkuł 1-2  szt

pieczarki 10 szt

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

 mąka pszenna

olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błonek i odcinamy to co nie jadalne, moczymy i osuszamy. Wątróbkę obsypujemy mąką i smażymy na oleju z obu stron, aż będzie chrupiąca i pyszna. Fenkuł obieramy ( podobnie jak cebula ma warstwy) odcinamy koniec i początek i kroimy w słupki dosyć cienko jak cebulę by nam się usmażył, dodajemy do wątróbki i smażymy razem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, smażymy na drugiej patelni,po podduszeniu i usmażeniu dodajemy do wątróbki i fenkułu,jeszcze chwile smażymy razem i podajemy z chlebkiem.

IMG_6424

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 lipca 2017
Jajecznica ze szpinakiem,szczawiem i szczypiorem

Dziś wam serwuje  na  śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym.

Składniki:

pieczarki 4 szt

jaja 4 szt

szczaw 8 listków

szpinak z 8 listków ( taki który rośnie w ogródku- ma większe liście niż kupny)

szczypiorek pęczek

sól i pieprz do smaku

 masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry od razu nad patelnią. Masło klarowane nakładamy na patelnie i smażymy. Kiedy pieczarki nam już się podsmażą dodajemy umyty i posiekany szpinak, szczaw i nadal smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak i szczaw już jest podsmażony i poduszony więc wbijamy jaja,mieszamy . Kiedy nam się zetną posypujemy pokrojonym szczypiorkiem,chwile mieszamy i nakładamy na talerze,smacznego.

 

IMG_6842

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 lipca 2017
Schab z fenkułem

Fenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa.

Składniki:

schab 4 plastry

pieczarki 2 szt

4 plastry sera

fenkuł ( natka z 2 fenkułów)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam  ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron, a następnie w bułce tartej .Smażyłam na oleju z obu stron, aż się mocno przyrumieniły ( pod pokrywką). Wyszły pyszne i czuć natkę jakby anyż . Coś innego i smacznego.

IMG_6836

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 05 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser

Chce wam pokazać w jak prosty i szybki sposób można zrobić deser i to z paru tylko składników.

Składniki:

pół szklanki poziomek

pół szklanki jagód

mascarpone 200g

 śmietana 100 ml

cukier 1 łyżka

czekoladowe mini salaterki na deser 20 szt

Przygotowanie:

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy cukier jeszcze chwile miksując.Poziomki i jagody przepłukujemy by żaden robaczek nam się nie zaplątał i odcedzamy.Do czekoladowych mini salaterek nakładamy łyżką nasz krem śmietanowy z mascarpone tyle by wystawał z miseczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami(( zachęcam wybrać się do lasu bo już są i się kończą ) Deser schładzamy i podajemy jak już goście sobie usiądą .

IMG_6461

 

wtorek, 04 lipca 2017
Galareta z żołądków drobiowych

 Musiałam na własne oczy i język się przekonać jak smakuje galareta z drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 g

marchew 4 szt

seler 150 g

pietruszka korzeń 100 g

sól i pieprz do smaku

magii do smaku

bulion drobiowy 2 litry

żelatyna wieprzowa 50 g Cykoria

wywar drobiowy 2 litry

fenkuł ( koper włoski ) do dekoracji

 

Wykonanie:

Żołądki oczyściłam wymoczyłam i umyłam. Pokroiłam w drobne paseczki, włożyłam do garnka wlałam 2 litry wywaru drobiowego  i wstawiłam .Gotowałam godzinę,po cym włożyłam obraną marchew i pokrojoną w paski seler obrany i pokrojony oraz pietruszkę korzeń. Gotowałam do miękkości doprawiając sola pieprzem i maggi.Kiedy warzywa były już miękkie wyjęłam je z garnka i pokroiłam drobniutko. Żołądki gotowałam smakując czy mają smak i czy są już miękkie.Żelatynę wsypałam do szklanki zalałam 100 ml zimnej wody, a kiedy napęczniała włożyłam do garnka z żołądkami i mieszałam aż się rozpuściła( już miałam wyłączony gaz więc nie gotowało się) Do filiżanek ( takie małe do kawy) wkładałam na przemian marchewkę, warzywa, żołądki i zalałam wywarem z warzyw i żołądków.Kiedy ostygło wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyłam na talerz i przyozdobiłam fenkułem ( koprem włoskim) Pacnie podobnie jak koper.

Ps. wywaru po ugotowaniu było prawie 2 litry wiec żelatynę użyłam na 2,5 litra bo jeszcze doszły żołądki i warzywa.

 IMG_6769

IMG_6771

IMG_6776

poniedziałek, 03 lipca 2017
Chłodnik z botwinki

Przygotowałam dziś pyszny chłodnik z botwinki wszak mamy sezon to trzeba korzystać.

Składniki :

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 pęczki botwinki
  • soku z cytryny do smaku ( około 4 łyżek, radze po każdej łyżce smakować czy pasuje waszym kubkom smakowym)
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 700 ml kefiru

Dodatkowo:

  • 6 jaj na twardo
  • szczypiorek pokrojony drobno

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion drobiowy ,tak dwa litry powinno wystarczyć.Botwinkę myjemy odcinamy małe buraczki które obieramy ze skórki i kroimy drobno jak tam chcecie kosteczkę plasterki czy słupki.Kroimy drobno łodyżki i listki. Łodyżki i pokrojone buraczki  daję najpierw do bulionu i gotuję troszkę by zmiękły. Kiedy zmiękną dodaje pokrojone listki , chwile jeszcze gotuję i doprawiam solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Kiedy Botwinka jest już gotowa dodaję kefir i mieszam. Chłodnik zrobiony, podałam go z jajeczkiem i pokrojonym szczypiorkiem.

 

IMG_6766

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 lipca 2017
Lody jagodowo czekoladowe

No kochani mamy sezon w pełni jagody,jagódki no kto ich nie lubi :) Zrobiłam lody jagodowe czekoladowe, pycha.

 

Składniki na około 2 L lodów:

  • 150 g cukru brzozowego
  • czekolada mleczna 200 g
  • 500 ml zimnego mleka 3,2%
  • 500 g jagód
  • 600 ml śmietany  30%

Wykonanie:

Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku. Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko.Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający. Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką. Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika  o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki. Czynność powtarzamy trzykrotnie i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub same na talerzyku :)

IMG_6789

 

IMG_6790

 

piątek, 30 czerwca 2017
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Dziś typowo letnie ciacho. Poziomki dorodne, a jakie smaczne i pachnące. Miałam ochotę je zjeść ot tak sobie lecz mąż jak to łasuch chciał swojego biszkopta. No to zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho :)

Składniki:

3 jaja

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

poziomki pół kg

galaretka pomarańczowa

wrzątek 400 ml

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski .Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę :)

 

 IMG_67441

 

IMG_67451

 

IMG_6750

 

11:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 czerwca 2017
Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku i mozzarelli

Dziś fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki

ciasto francuskie 300 g

szpinak świeży tyle by zakryć ciasto

sIMG_6717erek feta 250 g 

szczypiorek pęczek

oliwki zielone 20 szt

mozzarella 300 g

Wykonanie:

 

Ciasto rozwijamy, smarujemy serkiem feta całą powierzchnie ciasta francuskiego. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kładziemy na serek feta,też na całej powierzchni. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno posypujemy na całej powierzchni. Mozzarelle kroimy w paseczki kładziemy w małych odstępach i posypujemy oliwkami pokrojonymi w paseczki. Zwijamy  i kroimy w kawałki 1.1/5 cm kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

 

 

 

13:35, rozowakuchnia , Rolady
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 czerwca 2017
Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z Kubusia:

  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe Cykoria
  • 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

 

IMG_6687

 

IMG_6691

IMG_6699

IMG_6698

 IMG_66861

 

06:51, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 czerwca 2017
Mielone na patyku

Dziś bardzo fajny obiadek przygotowałam.Nic trudnego,usmażone mięsko i nadziane na patyczek do szaszłyka.Podane z ogóreczkiem małosolnym, można zjeść z młodymi ziemniaczkami lub z samym ogórkiem. 

Składniki:

300 g mięsa wieprzowego ( szynka)

300 g mięsa wołowego 

100 g boczku wędzonego zmielonego

1 cebula czerwona

papryka czerwona ostra pół łyżeczki

2 ząbki czosnku 

sos sojowy 1 łyżka

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 2 łyżki

ogórek małosolny

młode ziemniaki

Wykonanie: 

Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną sól i pieprz.Na końcu dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło mięsko z tłuszczu .Podajemy z ziemniakami młodymi lub ogórkiem małosolnym.

 
IMG_6605

 

IMG_65991  IMG_66022

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 26 czerwca 2017
Chleb foremkowy razowy

Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.Zrozumie ten kto piekł sam.

Składniki:

mąka chlebowa typ 720 200 gram

mąka razowa typ 1850 300 gram

woda ciepła 300 ml

sól łyżeczka

drożdże świeże 15 g

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 50 g

woda do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut.Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut. Skórka będzie chrupiąca i pyszna.

 IMG_65851

 

IMG_6594

 

IMG_6590

piątek, 23 czerwca 2017
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Ciasto drożdżowe:

mąką pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 80 g

masło 150 g

mleko 500 ml

cukier 150 g

sól pół łyżeczki

truskawki 400 g

Lukier:

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypiekały ze mną :

IMG_6570

 

IMG_6572

 

IMG_6575

czwartek, 22 czerwca 2017
Pyszny koktajl truskawkowo jagodowy

Sezon rozpoczęty, jagody,truskawki na czasie więc i w mojej kuchni nie może zabraknąć tych pyszności. Zapraszam was na pyszny koktajl taki zimny orzeźwiający no po prostu rewelacja.

Składniki:

  • truskawki 400 g
  • jagody 400 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • mleko 100 g
  • miód opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Do blendera kielichowego wsypujemy umyte truskawki oraz umyte jagody.Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.Jest gęste więc dodajemy mleko i parę kostek lodu oraz miód płynny jeśli jest za mało słodkie i dalej miksujemy. Przelewamy do szklaneczek i dekorujemy truskawkami. Podajemy zimne, prostu rewelacja.

IMG_65591

środa, 21 czerwca 2017
Flaczki wołowo wieprzowe

Zupka dziś, wiem że nie wszyscy przepadacie za flaczkami dlatego zrobiłam ją inaczej niż zwykle. Jestem pewna, że ten sposób przypadnie wam do gustu.

Składniki:

  • 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  •  korzeń pietruszki
  • seler 300 g
  •  2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków Cykoria

Dodatkowo:

  • schab 300 g
  • żołądki drobiowe 400 g

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku.Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka .W drugim garnku obgotowujemy flaki  z dwa razy zmieniając wodę.Kiedy mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.

 

IMG_6547

 IMG_6550

 

IMG_6553

 

 

Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd ją mam

Talerz do zupy - 20cm - Ambition Kubiko  

"Marmurowa biel porcelany połączona jest z wyrazistym kwadratowym kształtem talerzy. Ze względu na zwiększoną odporność na temperaturę wyjątkowo trwała linia, naczynia można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej.

Talerz do zupy kwadrat: długość boku 20 cm "

talerzdozupy20cmambitionkubiko

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 czerwca 2017
Deser z mascarpone słonecznikiem i truskawkami

Dziś wam pokaże szybki i pyszny deser który możecie wykonać w bardzo prosty sposób. Każdy go wykona jest naprawdę łatwy do zrobienia.

Składniki na 4 porcję :

śmietana 30% 250 ml

mascarpone 250 gr

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 100 g

krakersy słone te takie maleńkie 100 g

truskawki świeże z 300 g

Wykonanie:

Śmietanę ubijam na sztywno,dodaje serek mascarpone i cukier,wstawiam do lodówki aby się schłodziło. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobinka soli. Do przygotowanych szklaneczek wkładam po jednej łyżce śmietany, wsypuje krakersy dodaje pokrojone w plasterki truskawki i posypuje prażonym słonecznikiem. Następna warstwa śmietany krakersów słoneczniku i truskawek.Dekoruje truskawka z szypułką.Deser schładzam w lodówce  na godzinkę i podaje.

IMG_6497

 

IMG_6501

poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 czerwca 2017
Jagodzianki

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście i mamy pyszne jagodzianki. Biorę udział w akcji Ciasto na NIEDZIELE

Ciasto na jagodzianki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła

Dodatkowo:

  • jajo
  • mleko 4 łyżki
  • jagody 300 g
  • cukier 4 łyżki 

 

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

 

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut. Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę  i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.

Wypiekały ze mną:

TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego  

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki

IMG_64831

 

IMG_64791

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel