poniedziałek, 26 czerwca 2017
Chleb foremkowy razowy

Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.Zrozumie ten kto piekł sam.

Składniki:

mąka chlebowa typ 720 200 gram

mąka razowa typ 1850 300 gram

woda ciepła 300 ml

sól łyżeczka

drożdże świeże 15 g

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 50 g

woda do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut.Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut. Skórka będzie chrupiąca i pyszna.

 IMG_65851

 

IMG_6594

 

IMG_6590

piątek, 23 czerwca 2017
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Ciasto drożdżowe:

mąką pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 80 g

masło 150 g

mleko 500 ml

cukier 150 g

sól pół łyżeczki

truskawki 400 g

Lukier:

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypiekały ze mną :

IMG_6570

 

IMG_6572

 

IMG_6575

czwartek, 22 czerwca 2017
Pyszny koktajl truskawkowo jagodowy

Sezon rozpoczęty, jagody,truskawki na czasie więc i w mojej kuchni nie może zabraknąć tych pyszności. Zapraszam was na pyszny koktajl taki zimny orzeźwiający no po prostu rewelacja.

Składniki:

  • truskawki 400 g
  • jagody 400 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • mleko 100 g
  • miód opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Do blendera kielichowego wsypujemy umyte truskawki oraz umyte jagody.Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.Jest gęste więc dodajemy mleko i parę kostek lodu oraz miód płynny jeśli jest za mało słodkie i dalej miksujemy. Przelewamy do szklaneczek i dekorujemy truskawkami. Podajemy zimne, prostu rewelacja.

IMG_65591

środa, 21 czerwca 2017
Flaczki wołowo wieprzowe

Zupka dziś, wiem że nie wszyscy przepadacie za flaczkami dlatego zrobiłam ją inaczej niż zwykle. Jestem pewna, że ten sposób przypadnie wam do gustu.

Składniki:

  • 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  •  korzeń pietruszki
  • seler 300 g
  •  2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków Cykoria

Dodatkowo:

  • schab 300 g
  • żołądki drobiowe 400 g

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku.Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka .W drugim garnku obgotowujemy flaki  z dwa razy zmieniając wodę.Kiedy mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.

 

IMG_6547

 IMG_6550

 

IMG_6553

 

 

Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd ją mam

Talerz do zupy - 20cm - Ambition Kubiko  

"Marmurowa biel porcelany połączona jest z wyrazistym kwadratowym kształtem talerzy. Ze względu na zwiększoną odporność na temperaturę wyjątkowo trwała linia, naczynia można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej.

Talerz do zupy kwadrat: długość boku 20 cm "

talerzdozupy20cmambitionkubiko

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 czerwca 2017
Deser z mascarpone słonecznikiem i truskawkami

Dziś wam pokaże szybki i pyszny deser który możecie wykonać w bardzo prosty sposób. Każdy go wykona jest naprawdę łatwy do zrobienia.

Składniki na 4 porcję :

śmietana 30% 250 ml

mascarpone 250 gr

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 100 g

krakersy słone te takie maleńkie 100 g

truskawki świeże z 300 g

Wykonanie:

Śmietanę ubijam na sztywno,dodaje serek mascarpone i cukier,wstawiam do lodówki aby się schłodziło. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobinka soli. Do przygotowanych szklaneczek wkładam po jednej łyżce śmietany, wsypuje krakersy dodaje pokrojone w plasterki truskawki i posypuje prażonym słonecznikiem. Następna warstwa śmietany krakersów słoneczniku i truskawek.Dekoruje truskawka z szypułką.Deser schładzam w lodówce  na godzinkę i podaje.

IMG_6497

 

IMG_6501

poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 czerwca 2017
Jagodzianki

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście i mamy pyszne jagodzianki. Biorę udział w akcji Ciasto na NIEDZIELE

Ciasto na jagodzianki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła

Dodatkowo:

  • jajo
  • mleko 4 łyżki
  • jagody 300 g
  • cukier 4 łyżki 

 

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

 

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut. Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę  i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.

Wypiekały ze mną:

TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego  

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki

IMG_64831

 

IMG_64791

środa, 14 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej

Po raz pierwszy taka nowość w mojej kuchni. Lubię sprawdzać i smakować.Miłe zaskoczenia dla podniebienia i języka.Zapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej.

Biszkopt:

1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

galaretka czerwona 2 szt

woda wrzątek 3 szklanki

śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

2 banany

1 galaretka żółta

1 szklanka wrzątku

 

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

IMG_6403

IMG_6401

IMG_64001

 

IMG_6404

IMG_64381

IMG_64351

 

IMG_64422

 

IMG_6446

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 czerwca 2017
Domowa sałatka z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę otwarty, pyszna sałatka, nawet podobna do kupnej lecz sama ją osobiście robiłam.Wyszła pyszna i taka letnia :)

Składniki:

młoda kapusta pół główki

marchew młoda 300 g

koperek świeży pęczek

sól do smaku

cukier do smaku

oliwa z oliwek 3 łyżki 

Wykonanie:

Kapustę młodą kroimy na połowę i dokładnie myjemy listki.Kroimy drobno,  przekładamy do miski.Marchew obieramy lub nożykiem ścieramy warstwę i trzemy na tarce na średnich oczkach,dodajemy do młodej kapusty.Koperek myjemy pod wodą by zmyć kurz i inne nieczystości,kroimy drobno i dodajemy do kapusty i marchewki. Posypujemy solą i cukrem,polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na jakieś pół godziny by zmiękła i nabrała smaku.

 

IMG_6225

 Smacznego.Idealna jako na przystawkę lub do obiadu.

poniedziałek, 12 czerwca 2017
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski

Dziś będzie młoda kapustka na obiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

kiełbasa w pętkach 4 szt

szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał)

młode ziemniaczki 1 kg

koperek świeży do posypania ziemniaczków

pomidorki 3 szt 

 

 Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy  do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego.

IMG_6215

06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 czerwca 2017
Kurczak z młodą kapustą

 Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

pałki z kurczaka 3 szt

szklanka rosołu drobiowego

papryka mielona słodka

pieprz ziołowy mielony

sól do smaku

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków

Wykonanie:

Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je  na druga stronę i dopiekam już o końca. Ziemniaczki gotuję i kładę na talerz, posypuję koperkiem, przekładam kapustę z pałka z kurczaka i mam obiadek.

Moją kapustę z kurczakiem serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

 

 IMG_63571

IMG_63562

IMG_63551

IMG_6352

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 czerwca 2017
Gołąbki z młodej kapusty

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą.

Składniki:

400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 

1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos

jajko

sól i pieprz do smaku

młoda kapusta główka

rosół 1 szklanka

przecier pomidorowy 2 łyżki

śmietana 30% 100 ml 

Wykonanie: 

Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie.

Moje gołabki serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

IMG_6345

 

IMG_63301

 

IMG_63331

 

IMG_6336

 

IMG_6342

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi, a i w smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować.

Składniki:

mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )

jaja 2 szt

żółtka 2 szt

cukier 100 g

masło 250 g

Jabłka 2 kg

cynamon 1 łyżeczka

cukier pół szklanki do jabłek

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

 IMG_6101

 

IMG_61131

IMG_6104

 

IMG_6118

 

IMG_6106

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 czerwca 2017
Koktajl truskawkowy z miodem

Dziś będzie pyszny koktajl z truskawkami, nie mogłam się oprzeć nawet cena mnie nie wystraszyła i mamy pyszotę na deserek :)

Składniki:

truskawki 400 g

jogurt z brzoskwiniami 300 ml

miód płynny 2 łyżki

Wykonanie:

Truskawki um jak pachną, zjadłam parę, a resztę trafiły do koktajlu .Truskaweczki umyłam,obrałam z szypułek ,jogurt wlałam do kielicha blender-owego i dodałam truskawki. Zmiksowałam, dodałam miód płynny i jeszcze z 10 sekund i gotowe.  Na wierzch włożyłam po parę truskaweczek do dekoracji.

IMG_5256

czwartek, 01 czerwca 2017
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka.Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam.

Składniki:

botwinka 1 pęczek 400 g

buraczek 1 szt

marchewka

pietruszka

wywar rosołowy 2 litry

sól i pieprz do smaku 

śmietana 30% 200 ml

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

masło 2 łyżki

sól 1 łyżeczka

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały.Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza  taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

IMG_62971

 

IMG_6298

 

Musze się wam pochwalić nowymi talerzami, zamówiłam w sklepie internetowym, podałam w jednym z nich zupkę, cudnie się prezentuję . Podrzucam wam linki gdyby się spodobały wam jak mi :) Zapraszam do sklepu Kuchenne Promocję Oglądając asortyment te naczynia wpadły mi w oko od razu. Kiedy na nie spojrzałam wiedziałam , że będą pasować do moich dań.W tych naczyniach podane smakołyki wyglądają bardzo  fajnie. Zachęcają do zakupu wystarczy na nie spojrzeć.Ta biel i wyrazisty kontrast kwadratu zachęca do prezentacji.Podoba mi się bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)

 

 

IMG_6294

 

Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko

Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko

Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko

Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso 

IMG_6313

IMG_6308

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kraker-swe kuleczki bez pieczenia

Moja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam się raz dwa do robienia i muszę przyznać,  że mało czasu zajmuje za to potem sama przyjemność.

Składniki:

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 50 ml

żurawina suszona 100 g

zmielone orzechy( kupiłam gotowe zmielone) 100 g

migdały płatki 100 g

krakersy słone 300 g

wiórka kokosowe do obsypania kuleczek

Wykonanie:

Rozpuściłam czekoladę z mlekiem i masłem, wsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały. Wymieszałam, na końcu dodałam krakersy i tłuczkiem rozgniatałam w tej masie.Krakersy całkiem nie zostały rozgniecione widać było kawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki aby się schłodzimy, były w sam raz kiedy przyszła młodzież. Bardzo im smakowały krakers-owe  kuleczki.

IMG_6088

 

IMG_60863

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 maja 2017
Sałatka ze szparagami marynowanymi

Dziś lekka sałatka na kolację z marynowanymi szparagami.Zasmakuje wam na pewno. Smaczna i zdrowa, Dodatki idealnie pasują.

 

 

Składniki na sałatkę:

 

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • miód 1 łyżeczka
  • sól  himalajska do smaku

 

 

Wykonanie:

Mix sałat kładziemy  na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy  przygotowanym sosem naszą sałatkę i za chwilę możemy jeść. Idealna na kolację.

IMG_6183

 

 

IMG_6185

 Ten oto produkt miałam właśnie okazję skosztować w tej pyszne sałatce ,Szparagi są bardzo delikatne i smakują i oto w tym chodzi .

IMG_6190

 

IMG_6186

Te produkty możecie kupić SAMI BEZ WYCHODZENIA Z DOMU.Wystarczy weśc na stronę Kuchnie Śiwata i wybieracie co chcecie :) 

IMG_6164

czwartek, 25 maja 2017
Batoniki bez pieczenia

Dziś będzie słodko i przyjemnie.Poczęstuje was batonikiem bez pieczenia.Robię zawsze wieczorem by na rano były gotowe.Szybko i bez udziwnień za to parę pysznych składników w pysznej oblanej czekoladzie.

Składniki:

ryż preparowany 180 g

słonecznik łuskany 150 g

żurawina suszona 70 g

rodzynki 70 g

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 4 łyżki

miód płynny 4 łyżki

Dodatkowo:

czekolada mleczna 100 g

czekolada biała 150 g

mleko po 8 łyżek 

Wykonanie:

Do garnuszka wkładamy czekoladę masło,miód i mleko, rozpuszczamy.Wsypujemy słonecznik,rodzynki,żurawinę mieszamy.Na końcu dodajemy ryż preparowany.Wymieszane składniki przekładamy do formy najlepiej do babki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa może być ciepła lecz nie gorąca.Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki do ochłodzenia całkowitego( masa zastygnie).Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę z  4 łyżkami mleka i polewamy na całej powierzchni do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygnie przygotowujemy drugą czekoladę tym razem mleczną, rozpuszczamy ją z 4 łyżkami mleka .Łyżką polewamy na białą czekoladę zygzakami wtedy fajnie będzie wyglądać po zastygnięciu. Rano kroję batoniki zawijam w sreberka aby do trzymania było,wtedy się nie ubrudzimy:)

IMG_5601

 

IMG_5593

07:46, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 maja 2017
Karkówka z serem Korycińkim

Dziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy.Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i  czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g

pomidory suszone 15 plasterków

sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki

Dodatkowo:

ziemniaki z wody

koperek

marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony)

buraczki marynowane

Wykonanie:

Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem.

IMG_5343

IMG_5462

IMG_5588

IMG_5581

Opinia:

Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach.

Oferta smakowa:

  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec, znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin. Śmiało mogę polecić, mojej rodzinie  najbardziej zasmakował z pomidorem, bazylią i czosnkiem.Obiad był pyszny i jeszcze nieraz go powtórzę.

 

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 maja 2017
Zupa z młodej kapusty

 

Moi drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.

 

 

Składniki na około 4 litrowy garnek

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 8 ziemniaków
  • 6 pałek z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  •  koper z działki lub mrożony
  • 100 g pietruszka korzeń
  • 100 g por
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy ziele i listek laurowy oraz włoszczyznę( seler,pietruszka,por).Wkładamy umyte pałki z kurczaka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy pokrojoną młodą kapustę i startą marchew oraz koperek.Gotujemy do momentu aż kapusta będzie mięciutka doprawiamy solą i pieprzem.

 

 IMG_6140

 

 

 

15:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Babka gotowana 2017

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • - masło 200 g
  • - szklanka cukru
  • -6 jajek
  • -sok z połowy cytryny
  •  -szklanka mąki pszennej
  • -szklanka mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • -czekolada pomarańczowa 200 g
  • -mleko 4 łyżki
  • -orzechy laskowe 100 g ( mielone)

 

Wykonanie:

 

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilność). Gotowałam jakieś 90 minut woda leciutko pyrkotala cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyjąć nożem babeczkę. Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi .Wyszła pyszna babeczka.

 IMG_5909

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 maja 2017
Rolada ze szpinaku i łososia

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi :)Dla jednych drogo dla drugich tanio ,wiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka 
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

 

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

IMG_6001

 

IMG_6010

 

IMG_6024

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 maja 2017
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa  idealnie się komponowały. 

Składniki:

pietruszka 100 g

seler 100 g

por 100 g

marchew 4 szt

pierś z kurczaka 400 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

natka pietruszki do dekoracji

kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy 

żelatyna spożywcza zwykła Cykoria ( na dwa litry wody)

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę. 24 szt wyszły.

IMG_5952
IMG_59621

 

IMG_5968

poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel