poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 maja 2017
Bajaderki wiosenne

Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety  mają wadę, szybko znikają więc albo zrobimy dwa razy tyle lub poczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś tam,  po troszeczku wyjmujemy hihihi. Dosyć tych głupotek słownych czas do działania. Pokaże wam co też w różowej kuchni od rana powstało słodkiego.

 IMG_5873

Składniki na murzynka:

jajka 3 szt

mąka pszenna 2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki

 łyżeczka proszku do pieczenia

masło 200 g

cukier 150 g

Dodatkowo:

migdały płatki  KRESTO 150 g

rodzynki KRESTO 200 g

wiórki kokosowe KRESTO  200 g

orzechy nerkowca 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

orzechy laskowe 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 100 ml

 

 

Specjalnie upiekłam murzynka zwykłego tak jak pieczecie zwykłą babeczkę w domu i postanowiłam zrobić z niego bajaderki .Wcale nie wyszedł mi zakalec jeśli tak myślicie to jesteście w błędzie :)  

Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta.

 

Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje, że mogłam skosztować i podzielić się nimi z rodziną i znajomymi.

 

IMG_5866

 

IMG_5871

IMG_5889

IMG_5883

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 kwietnia 2017
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Na obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g wędzonej pachwiny
  •  biała kiełbaska ( sama robiłam) 
  • pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy 3 szt
  •  ziele angielskie 3 szt
  •  majeranek roztarty w dłoniach
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18 %( tyle ile mamy ochotę dodać)
  •  jajka ugotowane na twardo-powiedzmy 1 na osobę  

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę,dodajemy ziele listek pieprz i sól oraz pachwinę w całości( do smaku ma być). Gotujemy do momentu, aż pachwina będzie miękka wtedy dodajemy rozmieszany zakwas( jeśli szklanka będzie za mało dajcie więcej) chrzan starty czosnek i chwile gotujemy jeszcze.Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek. Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą  kiełbaską i jajeczkiem.

 

IMG_5259

 

IMG_5260

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 kwietnia 2017
Sernik na zimno z mascarpone i serków waniliowych

Przy sobocie zachęcam do zrobienia Sernika na zimno z mascarpone i serków waniliowych , na wierzch mrożone poziomki zalane galaretką. Sernik wyszedł bardzo smaczny.

 

masa serowa

  • 500 g mascarpone
  • czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • poziomki mrożone 300 g
  • galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku
  • biszkopty okrągłe

 

Przygotowanie:

Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową.Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę zalewam 4 łyżkami zimnej wody,mieszam.Spęczniałą żelatynę rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Kiedy żelatyna ostygnie dodaje do niej partiami same serową by nie powstały grudki. Przekładam do tortownicy i wstawiam do lodówki na godzinkę by stężało.Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do ostudzenia potem wkładam do lodówki by stężała lekko.Po godzinie wykładam poziomki na masę serową i zalewam galaretką tężejącą i znowu do lodówki . Najlepiej robić wieczorem i następnego dnia można już jeść :)

 

IMG_5552

 

 
IMG_5423



 
11:36, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 marca 2017
Deser truskawkowy z kiwi

Pyszny ten deser wyszedł, choć był wyczuwalny kwaskowy smak kiwi i truskawkowy-słodko kwaskowy. Zwyciężyła śmietana z odrobiną cukru która pasowała idealnie.

Składniki:

truskawki ( mrożone 300 g)

kiwi 4 szt+ 100 ml śmietanki 30%

śmietana 30%  300 ml

cukier 2 łyżki

 

Wykonanie:

Truskawki lekko zmrożone zmiksowałam i przełożyłam do szklaneczek.To co zostało w blenderze nie wyrzuciłam tylko dodałam pokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady.

IMG_5316

IMG_5328

środa, 29 marca 2017
Hot dog domowy

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka .

Składniki:

mąką pszenna typ 500 -500 g

drożdże świeże 30 g

masło 40 g

olej 3 łyżki

woda ciepła 350 ml

sól 2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

mleko pół szklanki

jajka 2 szt

Dodatkowo:

ser 400 g

keczup 

bazylia

oregano

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło.Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja,cukier,sól,wodę i rozpuszczone letnie masło. W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników.Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka.Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią,oregano i startym serem.Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza. Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut. Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu podajemy od razu choć i na zimno są smaczne.

 IMG_5560

wtorek, 28 marca 2017
Batoniki kinder country

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :) 

Składniki:
200 g czekolady mlecznej
45 g margaryny lub masła
2 łyżki miodu
4 łyżki mleka 3,2%
80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus
35 g wiórków kokosowych

 

Dekoracja:


150 g białej czekolady
40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni i znowu do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę mleczną również w kąpieli wodnej i polewamy w zygzaki nasz baton do zastygnięcia. Następnego dnia wyjęłam i pokroiłam na kwadraciki. Podałam schodzone.

 IMG_54772
IMG_5478

IMG_5474

 

IMG_54861

poniedziałek, 27 marca 2017
Jajka po szkocku
Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy.
 
 
Składniki:
 
jaja ugotowane na twardo 6 szt
mięso wieprzowe 600 g
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
czosnek sprasowany 4 szt
bułka tarta namoczona 2 łyżki 
jajko
 
Panierka :
 
mąka pszenna 1 szklanka
 bułka tarta 1 szklanka
jaja 2 szt
 
Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej rumiano kto jak woli.Podawałam same i z ziemniakami z wody.
 
 
 IMG_5530
 
IMG_5528
 
12:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 marca 2017
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

Zamiast jednego chlebka mam dwa.Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował.Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia .

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

 otręby pszenne 10 łyżek

drożdże suche 16 g

woda ciepła 450 ml

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy mąkę, przesiewamy ją.Dopiero wtedy dodajemy drożdże i otręby pszenne,sól. Składniki przekładamy do misy i dodajemy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto 3 razy po 5 minut ( robot klikamy na wałek). Kiedy mamy ciasto dobrze wyrobione, przykrywamy je kloszem i zostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość  odgazowujemy je,dzielimy na dwie części  i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut i 30 minut w 180 stopniach. Piekłam w parowym piekarniku. Jeśli nie macie takiego, wystarczy naczynie z woda postawić na dno piekarnika .


IMG_5370 

IMG_53662

IMG_5355

czwartek, 23 marca 2017
Babka na kwaśnej śmietanie

Boli mnie bark i ramię po same paluchy wrr. Tak się zastanawiam co tu zrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić.Zaglądam do szafki, zaglądam do lodówki i mam już właśnie w tej chwili wpada mi genialny pomysł.Stoi samotnie śmietana kwaśna już wiem co idę robić.

Składniki na babkę z kwaśną śmietaną :

śmietana 18% 200 g ( taka jaką kupujecie do zupy)

jaja 3 szt

mąką 2 i 1/2 kubeczka

cukier 1 kubeczek

olej prawie cały kubeczek

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

cukier waniliowy 16 g

cukier 1 łyżka

Wykonanie:

Do misy wbijam całe jaj temp pokojowa, dodaję śmietanę,cukier i mieszam do połączenia składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam nad wymieszanymi składnikami ( mieszam łyżką) Na końcu dodaję olej i mieszam już tylko do połączenia składników. Formę tortową smaruje masłem i obsypuje mąką. Przekładam ciasto do formy.Piekę 50 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem po 30 minutach ale było jeszcze surowe trochę wiec dopiekłam do 50 minut).Po upieczeniu wyjmuje z formy i stawiam na kratce aby ostygło.Posypuje cukrem pudrem zmielonym z cukrem waniliowym.

Ps.... Do odmierzenia składników wykorzystałam pojemniczek po śmietanie. 

IMG_5352

 

IMG_5350

 

IMG_5348

 

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 marca 2017
Deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Pyszny lekki deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Składniki:

 

2 szklanki jęczmień i jagły ekspandowanego Cenos Inspiruje

1 szklanka poziomek

1 łyżka ksylitolu zmielonego

300 g jogurtu naturalnego

poziomki i wiśnia w syropie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Poziomki miksujemy z ksylitolem i przekładamy do czterech słoiczków .Na zmiksowane poziomki wsypuje połowę ziarna i mieszam z musem poziomkowym. Łyżką nakładam jogurt naturalny. Na jogurt  sypię ekspandowane ziarna  .Dekoruje poziomkami  i wiśniami w syropie i podaję. 

IMG_5394

 

IMG_5392

wtorek, 21 marca 2017
Jaja faszerowane dorszem wędzonym

Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie.

Składniki:

dorsz wędzony 100 g

jajka  6 szt

majonez kremowy Folwark 4 łyżki

szczypiorek 1 pęczek

sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza,szczypiorek i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.Zagniatamy składniki widelcem do momentu , aż pasta zrobi się gładka i lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek.

 IMG_5279

 

IMG_5277

IMG_52901

 

Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark -Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie.

IMG_53711

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

 

 Pyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje. 

 

Składniki:

 

 

 

    Wykonanie:
    Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy do misy, dodajemy po kolei składniki sypkie czyli drożdże,sól,cukier,otręby pszenne, żurawinę. Zalewamy to ciepłą wodą i mieszamy łyżką.Przykrywamy misę kloszem szklanym i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak jest ciepło to szybciej wyrasta ciasto,wystarczy by podwoiło swoją objętość . Blaszkę obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na 20 minut do ponownego  wyrośnięcia i do pieca. Piec parowy nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15 minut potem zmniejszamy do 180 i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę niech stygnie.Chlebek rewelacja ,smaczny słodki pycha.
IMG_5211IMG_5212IMG_52131
 
IMG_5200
 
IMG_5199
piątek, 17 marca 2017
Jajeczka faszerowane ze śledziem i ogórkiem kiszonym

Jajeczka faszerowane ze śledzikiem, idealne na śniadanko. Nasycą i zaspokoją głód. Mało kaloryczne.

Składniki:

Jajka 5 szt

matias solony 3 płaty

ogórek kiszony 3 szt

majonez 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka gotowałam 5 minut na twardo. Po ugotowaniu obrałam i przekroiłam na połowę. Wyjęłam żółtka do których dodałam majonez,sól i pieprz ziołowy. Widelcem moment rozdrobiłam i powstała pasta. Łyżeczką nakładałam do jajeczka pasty.Śledzia wymoczyłam i odcisnęłam z wody,pokroiłam w drobną kosteczkę. Ogórki opłukałam i pokroiłam w kosteczkę. Kładłam na jajeczka z pastą śledzik i ogóreczek, smacznego.

 

IMG_51782

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 marca 2017
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami

Jajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam  plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem.

Składniki na 4 porcję;

jaja 6 szt

masło 70 g

musztarda sarepska 2 łyżki

sól i pieprz do smaku 

pierś z kurczaka ugotowana w rosole

burak 1 szt

sol i  pieprz do smaku 

czosnek 3 ząbki

Wykonanie:

 

Pierś gotujemy w rosole najlepiej.Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na cienkie plastry. Burak jeden ścieramy na tarce i podsmażamy( dusimy na patelni z sola pieprzem odrobiną cukru i czosnkiem sprasowanym.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka. Miękkie masło, musztarda sarepska sól ,pieprz i żółtka zagniatamy widelcem-robimy pastę. Wkładamy pastę do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok po 3 połówki faszerowanych jajeczek.

IMG_5160

IMG_51552

IMG_5151

 

IMG_5152

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 marca 2017
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .

 

Składniki na ciasto:

 Dodatkowo na farsz:

  • karkówka 600 g
  • pieczarki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 3 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • wywar z rosołu 1.1/2 szklanki

 

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).

Farsz:

Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach.Po 45 minutach przekładamy do garnka,dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki  i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki. Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu .Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy.

Zakończenie:

Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

 IMG_48981

 

IMG_4910

 

 

 

wtorek, 14 marca 2017
Koktajl z kiwi

Dziś od rana uraczę was pysznym koktajlem orzeźwiającym i smacznym.

 Składniki:

  • 6 dojrzałych kiwi
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kostki lodu
  • miód płynny 3 łyżki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Wykonanie:

Kiwi obrałam, pokroiłam w plasterki,włożyłam do misy. Wlałam jogurt naturalny mleko, miód. Dodałam odrobinę lodu i zmiksowałam. Przelałam do czterech szklaneczek i udekorowałam plasterkiem kiwi. Podawałam od razu po przygotowaniu.

Polecam wam szczególnie kiwi przy odchudzaniu, zawiera dużo witaminy C która spala tłuszcz . Małe pesteczki pomagają na perystaltykę jelit ważne także dla osób, które mają problemy z przemianą materii.Taki koktajl to pełnowartościowy i smaczny posiłek.

 IMG_50671

IMG_50701

poniedziałek, 13 marca 2017
Sernik na krakersach

Sernik na krakersach wyszedł bardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników.

 

Składniki na sernik:

 

  • 5 jajek
  • 2 opakowania krakersów solonych po 150 g Cukry Nyskie
  • 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • wiórka kokosowa 50 gram

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi

 

 IMG_3390

 

 

W grudniu dostałam od Cukry Nyskie paczuszkę ze słodyczami

IMG_3283cukry_nyskie

Postanowiliśmy wspólnie z rodziną, że paczuszkę oddamy dla ubogiej rodziny by cieszyli się Świętami TAK JAK I MY. Cukry Nyskie dziękuje w imieniu swoim ,mojej rodziny i rodziny która dostała słodycze.Dla was w podziękowaniu oto ten pyszny serniczek z waszym pysznym produktem czyli krakersami solonymi. Będzie wam smakował:) 

 

10:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 marca 2017
Bułki pszennożytnie

 

Wpadłam przypadkiem do Pieguskowej Kuchni i zobaczyłam pyszne bułeczki, nie mogąc się oprzeć poleciałam do kuchni wyrabiać ciasto.Tak powstały bułeczki z otrębami żytnimi. Pyszne no i domowej roboty.

 

Ciasto na bułki pszennożytnie 

  • 650 gram mąki pszennej
  • 16 g drożdży sypanych
  • 250 gram ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby żytnie 10 łyżek

 

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej . Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny. Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą. Piekę 30 minut w 180 stopniach ( piec parowy )Wy macie wodę w naczyniu dzięki temu skórka na bułce będzie chrupiąca.

 

IMG_5055

 

IMG_5057

 

IMG_5062

 

IMG_5059

 

 

czwartek, 09 marca 2017
Chleb foremkowy, pszenny z otrębami

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy.Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.

 

Składniki:

 

Wykonanie:
 
 Mąkę przesiewamy nad misą( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie,  że jest jej więcej.Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie,sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech ostygnie chleb.
 
 
IMG_49801
 
 
IMG_49831
 
 
IMG_4984
środa, 08 marca 2017
Matcha - prawdziwy hit wśród zielonych herbat

  Matcha -cóż to takiego?? zadacie pytanie - to nic innego jak zielona herbata tylko , że w proszku.

 

IMG_5040

Po zaparzeniu przypomina kawę( chodzi o zawiesinę) Liście herbaty to najbardziej wartościowa część rośliny, zmielone i zaparzone łykamy pijąc matchę

IMG_5036

 

Stężenie przeciwutleniaczy  jest tak duże, że do przygotowania jednej porcji napoju wystarczy pół łyżeczki proszku zalanego filiżanką gorącej, ale nie wrzącej wody.W matchy znajdziemy niewielkie ilości minerałów i witamin ale za to bardzo dużo antyoksydantów   zwanych polifenolami, które dzięki swoim właściwościom są wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób serca,cukrzycy i nadciśnieniu oraz zatrzymywaniu procesów starzenia skóry. Pijąc matchę, dostarczamy dawkę kofeiny  porównywalną z tą zawartą w jednej filiżance czarnej kawy . Miłośnicy tej herbaty twierdzą jednak, że daje ona zupełnie inne, zdrowsze pobudzenie niż mała czarna. W przeciwieństwie do kawy, stopniowo dodaje organizmowi energii i równie powoli jest wydalana. Herbata matcha ma bardzo charakterystyczny, silny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

IMG_5038

 

Przypomina smak młodego jęczmienia zmieszanego z rozdrobnionymi liśćmi szpinaku . Możemy go poprawić, dodając łyżeczkę cukru lub miodu, które nie zaburzą zdrowotnych właściwości. Dodana do warzywnych koktajli czy zupy kremu nada im intensywny, zielony kolor. Równie efektownie będą wyglądać przekąski z herbatą matcha oraz słodkie muffin ki i makaroniki.

 

Herbata Matcha a odchudzanie

Ciekawostką dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy może być to, że zielona herbata Matcha przyśpiesza przemianę materii i aż czterokrotnie zwiększa efektywność spalania kalorii przez ludzki organizm, bez jednoczesnego podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi, czy zwiększania częstotliwości tętna.Ze względu na wysoką zawartość chlorofili  w liściach, co można zawdzięczać specyficznym sposobem uprawy i przygotowywania produktu końcowego, zielona herbata Matcha posiada niesamowite właściwości odtruwające ludzki organizm. Żadna inna zielona herbata nie wykazuje tak dobroczynnego efektu gdy chodzi o detoksykację całego ciała.

 

16:53, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 marca 2017
Śledzik ze szczypiorkiem i śliwką suszoną #SEKO

Dziś pyszna przystawka, świetnie wygląda i przyjemnie smakuję.Polecam wam spróbować zrobić i posmakować. Nie stawiajcie od razu krzyżyka bo śledź bo śliwka . Całość komponuję się idealnie, a wasze kubki smakowe  polubią ten mały rarytas.

Składniki na 4 porcję( słoiczki po deserkach z biedronki)

Filety śledziowe lekko solone a'la Matjas 250 g #SEKO

cebula czerwona

cebula biała

śliwka suszona wędzona 10 szt

szczypiorek pęczek

sól i pierz ziołowy do smaku

Wykonanie:

 

Wykonanie jest bardzo proste i przy tym cudnie wygląda,a goście pytają się co to jest? Śledzia odsączamy z oleju i kroimy drobno. Cebulę czerwoną obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Cebulę białą również obieramy i kroimy drobniutko . Śliwkę można pokroić w cieniutkie paseczki , a szczypiorek jak zazwyczaj kroimy. Na dno słoiczka wkładamy najpierw czerwoną cebulkę którą solimy i pieprzymy,śledź,śliwka ,biała cebula i szczypiorek. Całość komponuję się idealnie, a składniki się przegryzają . 

IMG_4936

 

IMG_4944
IMG_49511

 

IMG_49481

 

IMG_49451



00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 marca 2017
Karkówka ze serem z suszonymi borowikami-Ser Koryciński

Sztuka mięsa dziś na obiad i to w nie codziennym stylu zapewniam, że równie będzie smaczne co przygotowane w tradycyjny sposób.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

pieczarki 6 szt

ser suszonymi borowikami Koryciński 12 plasterków

ser wędzony Koryciński 12 plasterków

pomidor bez skórki 12 plasterków

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli ma więcej tłuszczyku niż chcemy to odcinamy nożem. Mięsko kroimy w plastry 1.1/2 cm prawie do końca . Doprawiamy solą i pieprzem. W każdy nacięty kawałek mięsa wkładamy ser z suszonymi borowikami ,pomidor,pieczarkę i ser wędzony ,tak na przemian. Kiedy dojdziemy do końca to zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w foremce na ciasto kolo 2 godzin w 200 stopniach by mięsko nam się dopiekło jak i było miękkie, ma pływać w ustach hihi.

 


IMG_48021

 

IMG_48051

IMG_48191

 

IMG_4824

 

                                                                              Zapraszam was do sklepu 

serrr

Serowar Podlaski

Prawdziwe sery korycińskie wytwarzane na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzbogaca-czy smaków.Każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Ja znalazłam i zachęcam was na smaczne sery.

08:39, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 marca 2017
Babka pomarańczowa

Co ta Joanna dziś majstruje w tej kuchni, zadajecie sobie pytanie, a odpowiedź jest bardzo prosta.Ta oto Joanna piecze dziś babeczkę pomarańczową dla swojej rodzinki , ma łasuchów w domu więc robi to z przyjemnością.Wszak jest łasa na komplementy jak to kobieta a na takie  które przemawiają przez żołądek do serca jak najbardziej .

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany

lukier:

 

  • cukier puder 1 szklanka
  • mleko 4 łyżki 
  • kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji

Wykonanie:

 Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) ucieramy z 2 minuty obroty 3. Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu  robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady.

 IMG_48581

 

IMG_4855

piątek, 03 marca 2017
Chałka

Mimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej........... tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba :)

 

 

Składniki na 5 mniejszych chałek:

  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży sypkich 

 

Dodatkowo:

jajko

Przygotowanie chałki:

 

Do misy włożyłam miękkie masło,cukier,cukier waniliowy,mleko,jaja,żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4. Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść sama lub posmarować dżemem.

 

 IMG_48432

 

IMG_48471

 

IMG_4848

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel