środa, 14 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej

Po raz pierwszy taka nowość w mojej kuchni. Lubię sprawdzać i smakować.Miłe zaskoczenia dla podniebienia i języka.Zapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej.

Biszkopt:

1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

galaretka czerwona 2 szt

woda wrzątek 3 szklanki

śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

2 banany

1 galaretka żółta

1 szklanka wrzątku

 

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

IMG_6403

IMG_6401

IMG_64001

 

IMG_6404

IMG_64381

IMG_64351

 

IMG_64422

 

IMG_6446

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 czerwca 2017
Domowa sałatka z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę otwarty, pyszna sałatka, nawet podobna do kupnej lecz sama ją osobiście robiłam.Wyszła pyszna i taka letnia :)

Składniki:

młoda kapusta pół główki

marchew młoda 300 g

koperek świeży pęczek

sól do smaku

cukier do smaku

oliwa z oliwek 3 łyżki 

Wykonanie:

Kapustę młodą kroimy na połowę i dokładnie myjemy listki.Kroimy drobno,  przekładamy do miski.Marchew obieramy lub nożykiem ścieramy warstwę i trzemy na tarce na średnich oczkach,dodajemy do młodej kapusty.Koperek myjemy pod wodą by zmyć kurz i inne nieczystości,kroimy drobno i dodajemy do kapusty i marchewki. Posypujemy solą i cukrem,polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na jakieś pół godziny by zmiękła i nabrała smaku.

 

IMG_6225

 Smacznego.Idealna jako na przystawkę lub do obiadu.

poniedziałek, 12 czerwca 2017
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski

Dziś będzie młoda kapustka na obiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

kiełbasa w pętkach 4 szt

szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał)

młode ziemniaczki 1 kg

koperek świeży do posypania ziemniaczków

pomidorki 3 szt 

 

 Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy  do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego.

IMG_6215

06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 czerwca 2017
Kurczak z młodą kapustą

 Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

pałki z kurczaka 3 szt

szklanka rosołu drobiowego

papryka mielona słodka

pieprz ziołowy mielony

sól do smaku

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków

Wykonanie:

Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je  na druga stronę i dopiekam już o końca. Ziemniaczki gotuję i kładę na talerz, posypuję koperkiem, przekładam kapustę z pałka z kurczaka i mam obiadek.

Moją kapustę z kurczakiem serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

 

 IMG_63571

IMG_63562

IMG_63551

IMG_6352

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 czerwca 2017
Gołąbki z młodej kapusty

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą.

Składniki:

400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 

1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos

jajko

sól i pieprz do smaku

młoda kapusta główka

rosół 1 szklanka

przecier pomidorowy 2 łyżki

śmietana 30% 100 ml 

Wykonanie: 

Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie.

Moje gołabki serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

IMG_6345

 

IMG_63301

 

IMG_63331

 

IMG_6336

 

IMG_6342

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi, a i w smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować.

Składniki:

mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )

jaja 2 szt

żółtka 2 szt

cukier 100 g

masło 250 g

Jabłka 2 kg

cynamon 1 łyżeczka

cukier pół szklanki do jabłek

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

 IMG_6101

 

IMG_61131

IMG_6104

 

IMG_6118

 

IMG_6106

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 czerwca 2017
Koktajl truskawkowy z miodem

Dziś będzie pyszny koktajl z truskawkami, nie mogłam się oprzeć nawet cena mnie nie wystraszyła i mamy pyszotę na deserek :)

Składniki:

truskawki 400 g

jogurt z brzoskwiniami 300 ml

miód płynny 2 łyżki

Wykonanie:

Truskawki um jak pachną, zjadłam parę, a resztę trafiły do koktajlu .Truskaweczki umyłam,obrałam z szypułek ,jogurt wlałam do kielicha blender-owego i dodałam truskawki. Zmiksowałam, dodałam miód płynny i jeszcze z 10 sekund i gotowe.  Na wierzch włożyłam po parę truskaweczek do dekoracji.

IMG_5256

czwartek, 01 czerwca 2017
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka.Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam.

Składniki:

botwinka 1 pęczek 400 g

buraczek 1 szt

marchewka

pietruszka

wywar rosołowy 2 litry

sól i pieprz do smaku 

śmietana 30% 200 ml

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

masło 2 łyżki

sól 1 łyżeczka

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały.Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza  taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

IMG_62971

 

IMG_6298

 

Musze się wam pochwalić nowymi talerzami, zamówiłam w sklepie internetowym, podałam w jednym z nich zupkę, cudnie się prezentuję . Podrzucam wam linki gdyby się spodobały wam jak mi :) Zapraszam do sklepu Kuchenne Promocję Oglądając asortyment te naczynia wpadły mi w oko od razu. Kiedy na nie spojrzałam wiedziałam , że będą pasować do moich dań.W tych naczyniach podane smakołyki wyglądają bardzo  fajnie. Zachęcają do zakupu wystarczy na nie spojrzeć.Ta biel i wyrazisty kontrast kwadratu zachęca do prezentacji.Podoba mi się bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)

 

 

IMG_6294

 

Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko

Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko

Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko

Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso 

IMG_6313

IMG_6308

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kraker-swe kuleczki bez pieczenia

Moja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam się raz dwa do robienia i muszę przyznać,  że mało czasu zajmuje za to potem sama przyjemność.

Składniki:

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 50 ml

żurawina suszona 100 g

zmielone orzechy( kupiłam gotowe zmielone) 100 g

migdały płatki 100 g

krakersy słone 300 g

wiórka kokosowe do obsypania kuleczek

Wykonanie:

Rozpuściłam czekoladę z mlekiem i masłem, wsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały. Wymieszałam, na końcu dodałam krakersy i tłuczkiem rozgniatałam w tej masie.Krakersy całkiem nie zostały rozgniecione widać było kawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki aby się schłodzimy, były w sam raz kiedy przyszła młodzież. Bardzo im smakowały krakers-owe  kuleczki.

IMG_6088

 

IMG_60863

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 maja 2017
Sałatka ze szparagami marynowanymi

Dziś lekka sałatka na kolację z marynowanymi szparagami.Zasmakuje wam na pewno. Smaczna i zdrowa, Dodatki idealnie pasują.

 

 

Składniki na sałatkę:

 

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • miód 1 łyżeczka
  • sól  himalajska do smaku

 

 

Wykonanie:

Mix sałat kładziemy  na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy  przygotowanym sosem naszą sałatkę i za chwilę możemy jeść. Idealna na kolację.

IMG_6183

 

 

IMG_6185

 Ten oto produkt miałam właśnie okazję skosztować w tej pyszne sałatce ,Szparagi są bardzo delikatne i smakują i oto w tym chodzi .

IMG_6190

 

IMG_6186

Te produkty możecie kupić SAMI BEZ WYCHODZENIA Z DOMU.Wystarczy weśc na stronę Kuchnie Śiwata i wybieracie co chcecie :) 

IMG_6164

czwartek, 25 maja 2017
Batoniki bez pieczenia

Dziś będzie słodko i przyjemnie.Poczęstuje was batonikiem bez pieczenia.Robię zawsze wieczorem by na rano były gotowe.Szybko i bez udziwnień za to parę pysznych składników w pysznej oblanej czekoladzie.

Składniki:

ryż preparowany 180 g

słonecznik łuskany 150 g

żurawina suszona 70 g

rodzynki 70 g

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 4 łyżki

miód płynny 4 łyżki

Dodatkowo:

czekolada mleczna 100 g

czekolada biała 150 g

mleko po 8 łyżek 

Wykonanie:

Do garnuszka wkładamy czekoladę masło,miód i mleko, rozpuszczamy.Wsypujemy słonecznik,rodzynki,żurawinę mieszamy.Na końcu dodajemy ryż preparowany.Wymieszane składniki przekładamy do formy najlepiej do babki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa może być ciepła lecz nie gorąca.Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki do ochłodzenia całkowitego( masa zastygnie).Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę z  4 łyżkami mleka i polewamy na całej powierzchni do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygnie przygotowujemy drugą czekoladę tym razem mleczną, rozpuszczamy ją z 4 łyżkami mleka .Łyżką polewamy na białą czekoladę zygzakami wtedy fajnie będzie wyglądać po zastygnięciu. Rano kroję batoniki zawijam w sreberka aby do trzymania było,wtedy się nie ubrudzimy:)

IMG_5601

 

IMG_5593

07:46, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 maja 2017
Karkówka z serem Korycińkim

Dziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy.Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i  czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g

pomidory suszone 15 plasterków

sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki

Dodatkowo:

ziemniaki z wody

koperek

marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony)

buraczki marynowane

Wykonanie:

Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem.

IMG_5343

IMG_5462

IMG_5588

IMG_5581

Opinia:

Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach.

Oferta smakowa:

  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec, znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin. Śmiało mogę polecić, mojej rodzinie  najbardziej zasmakował z pomidorem, bazylią i czosnkiem.Obiad był pyszny i jeszcze nieraz go powtórzę.

 

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 maja 2017
Zupa z młodej kapusty

 

Moi drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.

 

 

Składniki na około 4 litrowy garnek

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 8 ziemniaków
  • 6 pałek z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  •  koper z działki lub mrożony
  • 100 g pietruszka korzeń
  • 100 g por
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy ziele i listek laurowy oraz włoszczyznę( seler,pietruszka,por).Wkładamy umyte pałki z kurczaka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy pokrojoną młodą kapustę i startą marchew oraz koperek.Gotujemy do momentu aż kapusta będzie mięciutka doprawiamy solą i pieprzem.

 

 IMG_6140

 

 

 

15:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Babka gotowana 2017

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • - masło 200 g
  • - szklanka cukru
  • -6 jajek
  • -sok z połowy cytryny
  •  -szklanka mąki pszennej
  • -szklanka mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • -czekolada pomarańczowa 200 g
  • -mleko 4 łyżki
  • -orzechy laskowe 100 g ( mielone)

 

Wykonanie:

 

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilność). Gotowałam jakieś 90 minut woda leciutko pyrkotala cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyjąć nożem babeczkę. Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi .Wyszła pyszna babeczka.

 IMG_5909

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 maja 2017
Rolada ze szpinaku i łososia

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi :)Dla jednych drogo dla drugich tanio ,wiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka 
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

 

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

IMG_6001

 

IMG_6010

 

IMG_6024

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 maja 2017
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa  idealnie się komponowały. 

Składniki:

pietruszka 100 g

seler 100 g

por 100 g

marchew 4 szt

pierś z kurczaka 400 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

natka pietruszki do dekoracji

kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy 

żelatyna spożywcza zwykła Cykoria ( na dwa litry wody)

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę. 24 szt wyszły.

IMG_5952
IMG_59621

 

IMG_5968

poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 maja 2017
Bajaderki wiosenne

Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety  mają wadę, szybko znikają więc albo zrobimy dwa razy tyle lub poczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś tam,  po troszeczku wyjmujemy hihihi. Dosyć tych głupotek słownych czas do działania. Pokaże wam co też w różowej kuchni od rana powstało słodkiego.

 IMG_5873

Składniki na murzynka:

jajka 3 szt

mąka pszenna 2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki

 łyżeczka proszku do pieczenia

masło 200 g

cukier 150 g

Dodatkowo:

migdały płatki  KRESTO 150 g

rodzynki KRESTO 200 g

wiórki kokosowe KRESTO  200 g

orzechy nerkowca 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

orzechy laskowe 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 100 ml

 

 

Specjalnie upiekłam murzynka zwykłego tak jak pieczecie zwykłą babeczkę w domu i postanowiłam zrobić z niego bajaderki .Wcale nie wyszedł mi zakalec jeśli tak myślicie to jesteście w błędzie :)  

Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta.

 

Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje, że mogłam skosztować i podzielić się nimi z rodziną i znajomymi.

 

IMG_5866

 

IMG_5871

IMG_5889

IMG_5883

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 kwietnia 2017
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Na obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g wędzonej pachwiny
  •  biała kiełbaska ( sama robiłam) 
  • pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy 3 szt
  •  ziele angielskie 3 szt
  •  majeranek roztarty w dłoniach
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18 %( tyle ile mamy ochotę dodać)
  •  jajka ugotowane na twardo-powiedzmy 1 na osobę  

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę,dodajemy ziele listek pieprz i sól oraz pachwinę w całości( do smaku ma być). Gotujemy do momentu, aż pachwina będzie miękka wtedy dodajemy rozmieszany zakwas( jeśli szklanka będzie za mało dajcie więcej) chrzan starty czosnek i chwile gotujemy jeszcze.Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek. Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą  kiełbaską i jajeczkiem.

 

IMG_5259

 

IMG_5260

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 kwietnia 2017
Sernik na zimno z mascarpone i serków waniliowych

Przy sobocie zachęcam do zrobienia Sernika na zimno z mascarpone i serków waniliowych , na wierzch mrożone poziomki zalane galaretką. Sernik wyszedł bardzo smaczny.

 

masa serowa

  • 500 g mascarpone
  • czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • poziomki mrożone 300 g
  • galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku
  • biszkopty okrągłe

 

Przygotowanie:

Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową.Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę zalewam 4 łyżkami zimnej wody,mieszam.Spęczniałą żelatynę rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Kiedy żelatyna ostygnie dodaje do niej partiami same serową by nie powstały grudki. Przekładam do tortownicy i wstawiam do lodówki na godzinkę by stężało.Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do ostudzenia potem wkładam do lodówki by stężała lekko.Po godzinie wykładam poziomki na masę serową i zalewam galaretką tężejącą i znowu do lodówki . Najlepiej robić wieczorem i następnego dnia można już jeść :)

 

IMG_5552

 

 
IMG_5423



 
11:36, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 marca 2017
Deser truskawkowy z kiwi

Pyszny ten deser wyszedł, choć był wyczuwalny kwaskowy smak kiwi i truskawkowy-słodko kwaskowy. Zwyciężyła śmietana z odrobiną cukru która pasowała idealnie.

Składniki:

truskawki ( mrożone 300 g)

kiwi 4 szt+ 100 ml śmietanki 30%

śmietana 30%  300 ml

cukier 2 łyżki

 

Wykonanie:

Truskawki lekko zmrożone zmiksowałam i przełożyłam do szklaneczek.To co zostało w blenderze nie wyrzuciłam tylko dodałam pokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady.

IMG_5316

IMG_5328

środa, 29 marca 2017
Hot dog domowy

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka .

Składniki:

mąką pszenna typ 500 -500 g

drożdże świeże 30 g

masło 40 g

olej 3 łyżki

woda ciepła 350 ml

sól 2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

mleko pół szklanki

jajka 2 szt

Dodatkowo:

ser 400 g

keczup 

bazylia

oregano

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło.Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja,cukier,sól,wodę i rozpuszczone letnie masło. W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników.Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka.Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią,oregano i startym serem.Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza. Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut. Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu podajemy od razu choć i na zimno są smaczne.

 IMG_5560

wtorek, 28 marca 2017
Batoniki kinder country

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :) 

Składniki:
200 g czekolady mlecznej
45 g margaryny lub masła
2 łyżki miodu
4 łyżki mleka 3,2%
80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus
35 g wiórków kokosowych

 

Dekoracja:


150 g białej czekolady
40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni i znowu do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę mleczną również w kąpieli wodnej i polewamy w zygzaki nasz baton do zastygnięcia. Następnego dnia wyjęłam i pokroiłam na kwadraciki. Podałam schodzone.

 IMG_54772
IMG_5478

IMG_5474

 

IMG_54861

poniedziałek, 27 marca 2017
Jajka po szkocku
Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy.
 
 
Składniki:
 
jaja ugotowane na twardo 6 szt
mięso wieprzowe 600 g
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
czosnek sprasowany 4 szt
bułka tarta namoczona 2 łyżki 
jajko
 
Panierka :
 
mąka pszenna 1 szklanka
 bułka tarta 1 szklanka
jaja 2 szt
 
Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej rumiano kto jak woli.Podawałam same i z ziemniakami z wody.
 
 
 IMG_5530
 
IMG_5528
 
12:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel