czwartek, 06 lipca 2017
Schab z fenkułem

Fenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa.

Składniki:

schab 4 plastry

pieczarki 2 szt

4 plastry sera

fenkuł ( natka z 2 fenkułów)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam  ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron, a następnie w bułce tartej .Smażyłam na oleju z obu stron, aż się mocno przyrumieniły ( pod pokrywką). Wyszły pyszne i czuć natkę jakby anyż . Coś innego i smacznego.

IMG_6836

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 05 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser

Chce wam pokazać w jak prosty i szybki sposób można zrobić deser i to z paru tylko składników.

Składniki:

pół szklanki poziomek

pół szklanki jagód

mascarpone 200g

 śmietana 100 ml

cukier 1 łyżka

czekoladowe mini salaterki na deser 20 szt

Przygotowanie:

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy cukier jeszcze chwile miksując.Poziomki i jagody przepłukujemy by żaden robaczek nam się nie zaplątał i odcedzamy.Do czekoladowych mini salaterek nakładamy łyżką nasz krem śmietanowy z mascarpone tyle by wystawał z miseczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami(( zachęcam wybrać się do lasu bo już są i się kończą ) Deser schładzamy i podajemy jak już goście sobie usiądą .

IMG_6461

 

wtorek, 04 lipca 2017
Galareta z żołądków drobiowych

 Musiałam na własne oczy i język się przekonać jak smakuje galareta z drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 g

marchew 4 szt

seler 150 g

pietruszka korzeń 100 g

sól i pieprz do smaku

magii do smaku

bulion drobiowy 2 litry

żelatyna wieprzowa 50 g Cykoria

wywar drobiowy 2 litry

fenkuł ( koper włoski ) do dekoracji

 

Wykonanie:

Żołądki oczyściłam wymoczyłam i umyłam. Pokroiłam w drobne paseczki, włożyłam do garnka wlałam 2 litry wywaru drobiowego  i wstawiłam .Gotowałam godzinę,po cym włożyłam obraną marchew i pokrojoną w paski seler obrany i pokrojony oraz pietruszkę korzeń. Gotowałam do miękkości doprawiając sola pieprzem i maggi.Kiedy warzywa były już miękkie wyjęłam je z garnka i pokroiłam drobniutko. Żołądki gotowałam smakując czy mają smak i czy są już miękkie.Żelatynę wsypałam do szklanki zalałam 100 ml zimnej wody, a kiedy napęczniała włożyłam do garnka z żołądkami i mieszałam aż się rozpuściła( już miałam wyłączony gaz więc nie gotowało się) Do filiżanek ( takie małe do kawy) wkładałam na przemian marchewkę, warzywa, żołądki i zalałam wywarem z warzyw i żołądków.Kiedy ostygło wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyłam na talerz i przyozdobiłam fenkułem ( koprem włoskim) Pacnie podobnie jak koper.

Ps. wywaru po ugotowaniu było prawie 2 litry wiec żelatynę użyłam na 2,5 litra bo jeszcze doszły żołądki i warzywa.

 IMG_6769

IMG_6771

IMG_6776

poniedziałek, 03 lipca 2017
Chłodnik z botwinki

Przygotowałam dziś pyszny chłodnik z botwinki wszak mamy sezon to trzeba korzystać.

Składniki :

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 pęczki botwinki
  • soku z cytryny do smaku ( około 4 łyżek, radze po każdej łyżce smakować czy pasuje waszym kubkom smakowym)
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 700 ml kefiru

Dodatkowo:

  • 6 jaj na twardo
  • szczypiorek pokrojony drobno

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion drobiowy ,tak dwa litry powinno wystarczyć.Botwinkę myjemy odcinamy małe buraczki które obieramy ze skórki i kroimy drobno jak tam chcecie kosteczkę plasterki czy słupki.Kroimy drobno łodyżki i listki. Łodyżki i pokrojone buraczki  daję najpierw do bulionu i gotuję troszkę by zmiękły. Kiedy zmiękną dodaje pokrojone listki , chwile jeszcze gotuję i doprawiam solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Kiedy Botwinka jest już gotowa dodaję kefir i mieszam. Chłodnik zrobiony, podałam go z jajeczkiem i pokrojonym szczypiorkiem.

 

IMG_6766

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 lipca 2017
Lody jagodowo czekoladowe

No kochani mamy sezon w pełni jagody,jagódki no kto ich nie lubi :) Zrobiłam lody jagodowe czekoladowe, pycha.

 

Składniki na około 2 L lodów:

  • 150 g cukru brzozowego
  • czekolada mleczna 200 g
  • 500 ml zimnego mleka 3,2%
  • 500 g jagód
  • 600 ml śmietany  30%

Wykonanie:

Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku. Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko.Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający. Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką. Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika  o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki. Czynność powtarzamy trzykrotnie i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub same na talerzyku :)

IMG_6789

 

IMG_6790

 

piątek, 30 czerwca 2017
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Dziś typowo letnie ciacho. Poziomki dorodne, a jakie smaczne i pachnące. Miałam ochotę je zjeść ot tak sobie lecz mąż jak to łasuch chciał swojego biszkopta. No to zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho :)

Składniki:

3 jaja

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

poziomki pół kg

galaretka pomarańczowa

wrzątek 400 ml

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski .Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę :)

 

 IMG_67441

 

IMG_67451

 

IMG_6750

 

11:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 czerwca 2017
Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku i mozzarelli

Dziś fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki

ciasto francuskie 300 g

szpinak świeży tyle by zakryć ciasto

sIMG_6717erek feta 250 g 

szczypiorek pęczek

oliwki zielone 20 szt

mozzarella 300 g

Wykonanie:

 

Ciasto rozwijamy, smarujemy serkiem feta całą powierzchnie ciasta francuskiego. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kładziemy na serek feta,też na całej powierzchni. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno posypujemy na całej powierzchni. Mozzarelle kroimy w paseczki kładziemy w małych odstępach i posypujemy oliwkami pokrojonymi w paseczki. Zwijamy  i kroimy w kawałki 1.1/5 cm kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

 

 

 

13:35, rozowakuchnia , Rolady
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 czerwca 2017
Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z Kubusia:

  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe Cykoria
  • 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

 

IMG_6687

 

IMG_6691

IMG_6699

IMG_6698

 IMG_66861

 

06:51, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 czerwca 2017
Mielone na patyku

Dziś bardzo fajny obiadek przygotowałam.Nic trudnego,usmażone mięsko i nadziane na patyczek do szaszłyka.Podane z ogóreczkiem małosolnym, można zjeść z młodymi ziemniaczkami lub z samym ogórkiem. 

Składniki:

300 g mięsa wieprzowego ( szynka)

300 g mięsa wołowego 

100 g boczku wędzonego zmielonego

1 cebula czerwona

papryka czerwona ostra pół łyżeczki

2 ząbki czosnku 

sos sojowy 1 łyżka

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 2 łyżki

ogórek małosolny

młode ziemniaki

Wykonanie: 

Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną sól i pieprz.Na końcu dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło mięsko z tłuszczu .Podajemy z ziemniakami młodymi lub ogórkiem małosolnym.

 
IMG_6605

 

IMG_65991  IMG_66022

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 26 czerwca 2017
Chleb foremkowy razowy

Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.Zrozumie ten kto piekł sam.

Składniki:

mąka chlebowa typ 720 200 gram

mąka razowa typ 1850 300 gram

woda ciepła 300 ml

sól łyżeczka

drożdże świeże 15 g

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 50 g

woda do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut.Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut. Skórka będzie chrupiąca i pyszna.

 IMG_65851

 

IMG_6594

 

IMG_6590

piątek, 23 czerwca 2017
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Ciasto drożdżowe:

mąką pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 80 g

masło 150 g

mleko 500 ml

cukier 150 g

sól pół łyżeczki

truskawki 400 g

Lukier:

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypiekały ze mną :

IMG_6570

 

IMG_6572

 

IMG_6575

czwartek, 22 czerwca 2017
Pyszny koktajl truskawkowo jagodowy

Sezon rozpoczęty, jagody,truskawki na czasie więc i w mojej kuchni nie może zabraknąć tych pyszności. Zapraszam was na pyszny koktajl taki zimny orzeźwiający no po prostu rewelacja.

Składniki:

  • truskawki 400 g
  • jagody 400 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • mleko 100 g
  • miód opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Do blendera kielichowego wsypujemy umyte truskawki oraz umyte jagody.Dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.Jest gęste więc dodajemy mleko i parę kostek lodu oraz miód płynny jeśli jest za mało słodkie i dalej miksujemy. Przelewamy do szklaneczek i dekorujemy truskawkami. Podajemy zimne, prostu rewelacja.

IMG_65591

środa, 21 czerwca 2017
Flaczki wołowo wieprzowe

Zupka dziś, wiem że nie wszyscy przepadacie za flaczkami dlatego zrobiłam ją inaczej niż zwykle. Jestem pewna, że ten sposób przypadnie wam do gustu.

Składniki:

  • 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  •  korzeń pietruszki
  • seler 300 g
  •  2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków Cykoria

Dodatkowo:

  • schab 300 g
  • żołądki drobiowe 400 g

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku.Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka .W drugim garnku obgotowujemy flaki  z dwa razy zmieniając wodę.Kiedy mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.

 

IMG_6547

 IMG_6550

 

IMG_6553

 

 

Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd ją mam

Talerz do zupy - 20cm - Ambition Kubiko  

"Marmurowa biel porcelany połączona jest z wyrazistym kwadratowym kształtem talerzy. Ze względu na zwiększoną odporność na temperaturę wyjątkowo trwała linia, naczynia można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej.

Talerz do zupy kwadrat: długość boku 20 cm "

talerzdozupy20cmambitionkubiko

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 czerwca 2017
Deser z mascarpone słonecznikiem i truskawkami

Dziś wam pokaże szybki i pyszny deser który możecie wykonać w bardzo prosty sposób. Każdy go wykona jest naprawdę łatwy do zrobienia.

Składniki na 4 porcję :

śmietana 30% 250 ml

mascarpone 250 gr

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 100 g

krakersy słone te takie maleńkie 100 g

truskawki świeże z 300 g

Wykonanie:

Śmietanę ubijam na sztywno,dodaje serek mascarpone i cukier,wstawiam do lodówki aby się schłodziło. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobinka soli. Do przygotowanych szklaneczek wkładam po jednej łyżce śmietany, wsypuje krakersy dodaje pokrojone w plasterki truskawki i posypuje prażonym słonecznikiem. Następna warstwa śmietany krakersów słoneczniku i truskawek.Dekoruje truskawka z szypułką.Deser schładzam w lodówce  na godzinkę i podaje.

IMG_6497

 

IMG_6501

poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 czerwca 2017
Jagodzianki

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście i mamy pyszne jagodzianki. Biorę udział w akcji Ciasto na NIEDZIELE

Ciasto na jagodzianki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła

Dodatkowo:

  • jajo
  • mleko 4 łyżki
  • jagody 300 g
  • cukier 4 łyżki 

 

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

 

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut. Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę  i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.

Wypiekały ze mną:

TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego  

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki

IMG_64831

 

IMG_64791

środa, 14 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej

Po raz pierwszy taka nowość w mojej kuchni. Lubię sprawdzać i smakować.Miłe zaskoczenia dla podniebienia i języka.Zapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej.

Biszkopt:

1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

galaretka czerwona 2 szt

woda wrzątek 3 szklanki

śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

2 banany

1 galaretka żółta

1 szklanka wrzątku

 

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

IMG_6403

IMG_6401

IMG_64001

 

IMG_6404

IMG_64381

IMG_64351

 

IMG_64422

 

IMG_6446

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 czerwca 2017
Domowa sałatka z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę otwarty, pyszna sałatka, nawet podobna do kupnej lecz sama ją osobiście robiłam.Wyszła pyszna i taka letnia :)

Składniki:

młoda kapusta pół główki

marchew młoda 300 g

koperek świeży pęczek

sól do smaku

cukier do smaku

oliwa z oliwek 3 łyżki 

Wykonanie:

Kapustę młodą kroimy na połowę i dokładnie myjemy listki.Kroimy drobno,  przekładamy do miski.Marchew obieramy lub nożykiem ścieramy warstwę i trzemy na tarce na średnich oczkach,dodajemy do młodej kapusty.Koperek myjemy pod wodą by zmyć kurz i inne nieczystości,kroimy drobno i dodajemy do kapusty i marchewki. Posypujemy solą i cukrem,polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na jakieś pół godziny by zmiękła i nabrała smaku.

 

IMG_6225

 Smacznego.Idealna jako na przystawkę lub do obiadu.

poniedziałek, 12 czerwca 2017
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski

Dziś będzie młoda kapustka na obiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

kiełbasa w pętkach 4 szt

szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał)

młode ziemniaczki 1 kg

koperek świeży do posypania ziemniaczków

pomidorki 3 szt 

 

 Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy  do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego.

IMG_6215

06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 czerwca 2017
Kurczak z młodą kapustą

 Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

pałki z kurczaka 3 szt

szklanka rosołu drobiowego

papryka mielona słodka

pieprz ziołowy mielony

sól do smaku

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków

Wykonanie:

Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je  na druga stronę i dopiekam już o końca. Ziemniaczki gotuję i kładę na talerz, posypuję koperkiem, przekładam kapustę z pałka z kurczaka i mam obiadek.

Moją kapustę z kurczakiem serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

 

 IMG_63571

IMG_63562

IMG_63551

IMG_6352

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 czerwca 2017
Gołąbki z młodej kapusty

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą.

Składniki:

400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 

1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos

jajko

sól i pieprz do smaku

młoda kapusta główka

rosół 1 szklanka

przecier pomidorowy 2 łyżki

śmietana 30% 100 ml 

Wykonanie: 

Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie.

Moje gołabki serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

IMG_6345

 

IMG_63301

 

IMG_63331

 

IMG_6336

 

IMG_6342

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi, a i w smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować.

Składniki:

mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )

jaja 2 szt

żółtka 2 szt

cukier 100 g

masło 250 g

Jabłka 2 kg

cynamon 1 łyżeczka

cukier pół szklanki do jabłek

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

 IMG_6101

 

IMG_61131

IMG_6104

 

IMG_6118

 

IMG_6106

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 czerwca 2017
Koktajl truskawkowy z miodem

Dziś będzie pyszny koktajl z truskawkami, nie mogłam się oprzeć nawet cena mnie nie wystraszyła i mamy pyszotę na deserek :)

Składniki:

truskawki 400 g

jogurt z brzoskwiniami 300 ml

miód płynny 2 łyżki

Wykonanie:

Truskawki um jak pachną, zjadłam parę, a resztę trafiły do koktajlu .Truskaweczki umyłam,obrałam z szypułek ,jogurt wlałam do kielicha blender-owego i dodałam truskawki. Zmiksowałam, dodałam miód płynny i jeszcze z 10 sekund i gotowe.  Na wierzch włożyłam po parę truskaweczek do dekoracji.

IMG_5256

czwartek, 01 czerwca 2017
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka.Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam.

Składniki:

botwinka 1 pęczek 400 g

buraczek 1 szt

marchewka

pietruszka

wywar rosołowy 2 litry

sól i pieprz do smaku 

śmietana 30% 200 ml

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

masło 2 łyżki

sól 1 łyżeczka

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały.Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza  taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

IMG_62971

 

IMG_6298

 

Musze się wam pochwalić nowymi talerzami, zamówiłam w sklepie internetowym, podałam w jednym z nich zupkę, cudnie się prezentuję . Podrzucam wam linki gdyby się spodobały wam jak mi :) Zapraszam do sklepu Kuchenne Promocję Oglądając asortyment te naczynia wpadły mi w oko od razu. Kiedy na nie spojrzałam wiedziałam , że będą pasować do moich dań.W tych naczyniach podane smakołyki wyglądają bardzo  fajnie. Zachęcają do zakupu wystarczy na nie spojrzeć.Ta biel i wyrazisty kontrast kwadratu zachęca do prezentacji.Podoba mi się bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)

 

 

IMG_6294

 

Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko

Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko

Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko

Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso 

IMG_6313

IMG_6308

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 72
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel