czwartek, 21 grudnia 2017
Piernik na szybko dzień przed Wigilią

Kochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny.

Składniki:             

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 5 jaj
  • 150 ml miodu
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g powideł 
  • rodzynki 100 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki  kakao
  • goździki 5 szt
  • gałka muszkatowa 1 szt
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir mielony 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane kuleczki czekoladowe

Wykonanie:

Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
środa, 20 grudnia 2017
Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno
Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.
 
Składniki:

 

  • 2 kg pangi
  • mąka pszenna
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

Zalewa:

  • 2 litry wody wrzątku
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziela angielskie
  • 1 szklanka octu
  • pierz mielony 1 łyżeczka

Pangę kroimy na mniejsze kawałki ( na pół wystarczy) solimy pieprzymy i skrapiamy z sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Do miski wkładamy cebulę pokrojoną w krążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży 3 lub 4 dni to będzie idealna.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 19 grudnia 2017
Piernik staropolski długodojrzewający

 
Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.
 
Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanki cukru
  • 250 g masła (można zastąpić smalcem)
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • krem z toffi
  • nadzienie wiśniowe
  • posypka maczek ciemna
  • dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne

Wykonanie:

 

 Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką). Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje  piernik i składam następny smaruje nadzieniem wiśniowym wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką. Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:55, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Przekąska noworoczna, sylwestrowa lub szybki obiadek

Lubcie robić przekąski na Sylwestra?? Takie na kęs? Ja lubię czymś zaskakiwać jednak  kiedy nie chce mi się zbytnio bo wolę malować paznokcie czy natapirować  fryzurę to  wtedy patrze jak by tu najszybciej zrobić.Wiadomo ma być smacznie i szybko. Dziś chcę wam pokazać takie gotowe rarytas ki gdzie można zaopatrzyć  się w sklepie internetowym. HI hi już widzę morze hejtów jak na mnie siadacie o rany popełniłam przestępstwo hi hi bo wole gotowce :P Polecam wam produkty Hilcona

Uwielbiam ich produkty i lubię mieć na czarną godzinę .Proponuję wam wypróbować kluseczki włoskie które w 5 minut możecie mieć na stole.Nie tylko z okazji jakieś imprezki ale tak na prosty szybki obiadek.Zaserwowałam dziś mojej córce  na obiadek która jest strasznym niejadkiem .

Image and video hosting by TinyPic

Za kluseczkami włoskimi przepada no i jak tu odmówić dziecku.Po prostu idziesz i kupujesz aby mina twojej pociechy wynagradzała ci wszystko. Tak na moje oko jedno opakowanie 250 g córcia zje w mgnieniu oka więc tych pyszności nie jest za dużo.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 Kluseczki włoskie zrobiłam w sosie pomidorowym. Czyli podsmażyłam kluseczki na patelni a potem dodałam przetartego pomidora. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowe :)

Jestem ciekawa waszych opinii. Kto próbowałam już produkty Hilcona i mógłby o nich coś powiedzieć więcej ??

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 14 grudnia 2017
Śledzik wigilijny z imbirem i oliwkami

Wigilia to tak naprawdę ryby i śledzie które zagoszczą w naszych domach na wspólnej wieczerzy. Dziś proponuję wam pysznego śledzika podanego w kieliszkach od wina. Efekt murowany :) Miłe zaskoczenie na twarzach rodzinki :)

Składniki:

matias 400 g SEKO

cebula 2 szt

ogórek kiszony 6 szt

pomidor 2 szt

jajka  4 szt

imbir w proszku szczypta

pieprz mielony szczypta

oliwki czarne 8 szt

Wykonanie:

Śledzie wymaczamy i kroimy w drobną " kostkę" Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w krążki . Przygotowujemy 4 kieliszki do wina i wkładamy warstwowo cebula, śledź,ogórek,pomidor jajka,śledź i oliwki. Każdą warstwę doprawiamy pieprzem i imbirem po szczypcie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

środa, 13 grudnia 2017
Bigos z kiełbaską i grzybkami

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać.

Składniki:

kapusta kiszona 3kg

 marchewka 400 g

kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g

 boczek wędzony 300 g

szynka 400 g

przecier pomidorowy  100 g

garść suszonych grzybków

ziele angielskie 3 szt

 liść laurowy 3 szt

cukier 1 łyżka

przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka

 

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 12 grudnia 2017
Kapusta Wigilijna z grzybkami

Kochani oto następna propozycja wigilijna.Kapusta z grzybkami suszonymi.Ach jak pachnie w domu pięknie.Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg

grzyby suszone (koźlaki) 100 g

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier do smaku

marchew 2 szt

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno. Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 grudnia 2017
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam.

Składniki:

mak z puszki 1 szt

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki

margaryna cała ( 250 g)

mąka tortowa 6 łyżek

kasza manna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jabłka 4 duże( ze skórką)

rodzynki 150 g

orzechy włoskie 100 g

olejek migdałowy 1 szt

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być. Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 08 grudnia 2017
Śledzie w koperku na Wigilie

Wigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie

Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym

Składniki:

  • cebula  1 szt
  • koperek mrożony 3 łyżki
  • pieprz mielony ziołowy
  • matiasy 300 g
  • olej rydzowy 150 ml Semco
  • pomidor 1 szt

Wykonanie:

 

Polecam wam  na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

środa, 06 grudnia 2017
Babka z kokosem i rodzynkami

Niby zwykła babeczka, a jednak ma to coś w sobie. Częsty bywalec na moim stole. Zachęcam was do zrobienia. Nic prostszego nie ma zapewniam :)

Składniki:

jaja 5 szt

cukier 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 mąka pszenna typ 500 2 szklanki

wiórka kokosowe 1.1/2 szklanki

mleko 1 szklanka

olej 1 szklanka

rodzynki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórka, olej. Zmiksowane składniki przekładamy do małych foremek do babki wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Do jednej foremki wlewamy ciasto, a do drugiej wlewamy połowę z tego co zostało i posypujemy rodzynkami. Zalewamy reszta ciasta i do pieca. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Babeczki nie trzeba już posypywać cukrem pudrem.

Image and video hosting by TinyPic

08:50, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
środa, 29 listopada 2017
Kruche z agrestem i pianką bezową

Mam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką  bezową

Składniki na ciasto:

mąka pszenna typ 500 400 g

żółtka 4 szt

śmietana 18% 4 łyżki

cukier 100 gr

masło 200 g

Beza :

białka 4 szt

cukier 1/3 szklanki

Wykonanie:

Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw z proszkiem do pieczenia), dodałam śmietanę, żółtka,cukier i pokrojone masło. Wyrobiłam szybko i wstawiłam do lodówki na 30 minut by się schłodziło. Blaszkę okrągłą 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, same dno. Po schłodzeniu 3/4 ciasta włożyłam do formy lekko zagniatając palcami po bokach. Agrest ze słoiczka ( robiłam pod konie lata przetwory z agrestu) położyłam dosyć grubo( 1.5 cm). Ciasto które odłożyłam rozwałkowałam i pokroiłam paski równe i przełożyłam je na agrest. Białka ubiłam na sztywno z cukrem i wyłożyłam na ciasto. Piekłam przez 45 minut w 170 stopniach. Podałam jak ostygło by agrest się nie rozpłynął :)

 

Image and video hosting by TinyPic

10:04, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 listopada 2017
Drożdzak z rodzynkami

Drożdżaka piekła moja babcia,uwielbiałam to pyszne ciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych.

Składniki:

jaj 5 szt

drożdże 100g

cukier 1 szklanka

olej 3/4 szklanki

mleko 1 szklanka

maka pszenna typ 500 5 szklanek

cukier waniliowy 16 g

rodzynki 150 g

Lukier cytrynowy:

sok z jednej cytryny

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Do miski wbijam jaja i rozkruszam nad nimi drożdże, zasypuje cukrem polewam olejem zalewam mlekiem zimnym na to posypuję mąkę. Przekrywam ścierką i zostawiam tak na trzy godziny. Po upływie trzech godzin dodaje cukier waniliowy i rodzynki, mieszam i przekładam do blaszki prostokątnej obsypanej mąką. Piekę koło 40 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym jak zastygnie kroje i podaję :)

Image and video hosting by TinyPic

15:10, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 listopada 2017
Zielony mech-pyszne ciacho

Wzięło mnie znowu na zielone warzywko i zaszalałam. Powstało pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to :

- co to za ciasto

-dlaczego jest zielone?

- to się je ?

Z uśmiechem na ustach odpowiedziałam:

- ze szpinaku

- tak , te ciasto się je

Odwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak nie odstraszył. Łał szpinak jest  na plusss.

 

 

Składniki:

mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500

mąka krupczatka 1 szklanka

jaja 4 szt

cukier 1 szklanka

 masło 1 szt

 szpinak 450 gram świeży  ( jak nie macie może być mrożony)

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa:

mascarpone 500 g

śmietana 30 % 400 ml

dżem agrestowy własnej roboty słoiczek 200 ml

granat 1 szt

 

Wykonanie:

Jaja ubijam z cukrem na puch, dodaje mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie masło i szpinak zblenderowany świeży i delikatnie miksuje do połączenia składników.  Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto szpinak-owe przekładam do formy i wstawiam do pieca. Piekę w 170 stopniach 55 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu kroje go na trzy blaty.

Śmietanę ubijam z 2 łyżkami cukru na sztywno i dodaje do niej mascarpone delikatnie łącze. Blat smaruję masą i dżemem.Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Trzeci blat drobno kruszę i obsypuje górę i boki . Na wierzch posypuje pestkami granatu. Schładzam w lodówce około 2 godziny. Ciasto robi furorę na stole i smakuje wyśmienicie. Szpinaku nie czuć nic.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 17 listopada 2017
Tort z mascarpone

Na życzenie domowników zrobiłam pyszny torcik z mascarpone. Pracochłonne ale za to smaczne.

Składniki:

jaja 6 szt

mąka pszenna 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 2 łyżki

Masa:

mascarpone 600 g

śmietana 30% 400 ml

cukier 3 łyżki

 

Poncz cytrynowy:

sok z jednej cytryny

woda przegotowana 100 ml

cukier do smaku

Dodatkowo:

kakao 2 łyżeczki

czekolada mleczna 100 g

mleko 2 łyżki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru).

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i dodajemy partiami serek. Masą smarujemy każdy krążek i boki tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną polewamy tort.Trochę masy zostawiamy i dodajemy do niej kakao ( zabarwiamy). Dekorujemy używając rękawa cukierniczego.

 

Image and video hosting by TinyPic

08:59, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 listopada 2017
Tort o smaku ajerkoniaku

Dziś troszkę inny tort, a właściwie o innym smaku. Bardzo smaczny wyszedł. Dekoracja dodała mu uroku :)

Składniki na biszkopt:

  • jaja 5 szt
  •  maka pszenna 7 łyżek
  • cukier 3 łyżki

Krem:

Dekoracja:

  • śmietana 30% 350 ml
  • cukier 1 łyżka
  • wiórka z czekolady cytrynowe
  • kuleczki złote jadalne ( z cukierni) do dekoracji

 

Wykonanie biszkoptu :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Formę okrągłą 26 cm wykładam papierem dno i boki. Przekładam masę, piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje na cztery blaty.

Krem:

Masło miękkie miksujemy na krem i dodajemy strumyczkiem ajerkoniak. Śmietanę ubijamy osobno z cukrem i pomału dodajemy do kremu i mieszamy i tak do ostatniej śmietanki. Żelatynę wsypujemy do miseczki żaroodpornej i zalewamy wodą, tyle aby zakryło i żebyśmy mogli rozmieszać. Żelatyna napęcznieje i wtedy wstawiamy ja na 30 sekund do mikrofali, rozpuści nam się. Lekko ciepłą dodajemy do kremu miksując go. Smarujemy kremem biszkopt.Wierzch i boki smarujemy samą ubitą śmietaną i na około tortu dekorujemy go słomka ptysiową( dociskamy aby słomka "wkleiła się w tort", a wierzch rozetki ze śmietany i wiórka cytrynowe z czekolady.Tort wyszedł przepysznyyyyyy.

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:59, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 listopada 2017
Sernik na zimno z dodatkiem malin i galaretki

Otworzyłam zamrażalnik i tak patrzyłam na pomrożone owoce i zastanawiałam się  z czym zrobić ciacho i padło na maliny więc zapraszam was na pyszny sernik z malinami.

Składniki:

  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 700 ml wody)
  • 400g serka mascarpone
  • 200 g malin
  • 400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • agar 3 łyżeczki

                                             Wykonanie:                                         

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w  700 ml wody i zostawiamy do ostudzenia. Formę okrągłą  26 cm wykładamy folią spożywczą dno i boki. Biszkopty układamy na dnie jeden obok drugiego, a przerwy zapełniamy pokruszonymi biszkoptami. Agar rozpuszczamy gorącej wodzie tak w 100 ml. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i trochę przekładamy do rozpuszczonego letniego agaru i mieszamy . Łączymy mascarpone śmietanę i agar i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy maliny ( miałam mrożone) i miksujemy. Przekładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na około 30 minut ( agar szybko tężeje). Galaretkę lekko tężejącą wylewamy na sernik i znowu do lodówki tak na około 2 godzinki i można jeść. Podajemy pokrojone w mniejsze kawałki.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

08:37, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 13 listopada 2017
Muffiny waniliowe z orzechami

Te małe cudaki każdy z nas lubi. Takie to niby nieporadne, a jakie smaczne. Dodatek orzechów idealnie komponuje się w smaku. Biorę udział w wypiekaniu Ciasto na Niedziele   

Orzechy w wypiekach, zapraszam do dziewczyn które ze mną wypiekały Angeliki, Beaty, Sylwii, Lidii, Joanny,  Danuty

 

Składniki:

2.1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
16 g cukier waniliowy
4 jajka
masło rozpuszczone i ostudzone 200 g
1 szklanka mleka

orzechy laskowe  200 g

Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy przesianą ma z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy cukier,cukier waniliowy,wbijamy jaja i dodajemy  rozpuszczone masło ( letnie). Miksujemy składniki. Ciasto jest lekko geste ale takie ma być. Orzechy rozdrabniamy tłuczkiem i dodajemy do naszej masy i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do foremek papierowych i wstawiamy do pieca. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 10 listopada 2017
Woda destylowana KAMIX- ZAKUPY NA FRISCO

                        Jakiś czas temu wybrałam się na zakupy i tu was zaskoczę zrobiłam to w 15 minut i wybrałam produkty które potrzebowałam i to w całkiem przystępnej cenie. Polecam wam sklep internetowy frisco

                     Przeglądałam produkty porównywałam ceny i wybrałam te które nie tylko u mnie są potrzebne  ale i wy kochani często je kupujecie. Chemia jest potrzebna ( nie mówię tu o męsku damskiej chemii hihi) nie mylcie jej. Sklep posiada szeroki asortyment nie tylko chemię ale też produkty spożywcze czy też do ciała. Dosyć gadania chce wam pokazać co zamówiłam.

Image and video hosting by TinyPic

 

 

Najbardziej jednak utkwił mi w głowie produkt czyli Woda destylowana firmy Kamix Używam tej wody przeważnie do żelazka bo niestety kamień się zbiera od zwykłej wody i brudzi mi ubrania podczas prasowania. Ta "woda" jest genialna i nie mam już problemu, a używam już od jakiegoś czasu i nie jest to moje pierwsze zamówienie. Więc wiem co mówię. Wlewam wodę do zbiorniczka i podczas prasowania naciskam parę i nie widać już grudek czarnych i nic nie wypada przez otwory żelazka. Mam porównanie bo wcześniej używałam innej wody destylowanej i nie była tak dobra jak ta. Po jakimś czasie można zaobserwować, że po prostu żelazko jest "czyste" Cena nie jest wygórowana bo za 5 litrów tylko 9.99 zł więc myślę, że każdemu przypasuje. Zapraszam was  serdecznie na zakupy :)

 

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww1

 

wtorek, 07 listopada 2017
Philips PerfectCare Elite Plus - Testuję i odpoczywam :)

Na to czekałam huraaaa udało mi się dostać do nowego projektu trnd Te żelazko  chciałam kupić wcześniej ale jakoś tak się złożyło że odwlekałam w czasie, a tu proszę jest wymarzone :)

Krok 1

Odpakowałam żelazko z generatorem pary , zapoznałam się z instrukcją kampanii oraz  z obsługą generatora pary.Obejrzałam je ze wszystkich stron.W zestawie znajduję się baza z pojemnikiem na wodę o pojemności 1,8 litra co pozwala na pracę koło 2 godzin . Mamy też instrukcję gdzie poznajemy jak użytkuje się generator pary.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

  Krok 2

Ranyyyyyy dziś pierwszy raz używam Philips PerfectCare Elite Plus Uruchamiamy żelazko, najpierw napełniamy zbiornik wodą,instalujemy w generatorze i słyszymy odgłos klik i już gotowe. Podłączamy do prądu i klikamy przycisk. Widzimy mrugającą diodę czyli żelazko nagrzewa się ( 2 minuty). Kiedy generator będzie gotowy do pracy zasygnalizuje nam to

Krok 3

Zauważam ważną rzecz podczas prasowania, żelazko jest nawet lekkie, a przewód dość dług( 2 metry)i i nie muszę się martwić by szukać przedłużacza.Jest też grubszy kabel który łączy stopę żelazka z bazą ( 1.8 metra). Zwalniamy stopę naciskając przycisk i swobodnie wyjmujemy żelazko Zauważam przycisk automatyczne uwalnianie pary oraz następny który jest od spodu raczki, kiedy naciśniemy go para uwalnia się .Żelazko nie posiada  regulacji temperatury para jest dobierana automatycznie podczas prasowania.Możemy prasować po prasowankach aplikacjach czy guziczkach i  nic się nie dzieję. Nawet się dziś nie zmęczyłam zbytnio.Prasowałam spokojnie lekkimi ruchami szlo mi lekko i swobodnie.

Krok 4

Podczas prasowania odkładałam parę razy żelazko na podstawę generatora pary, a że mam psy i dzieci to dla świętego spokoju zabezpieczałam je przed zsunięciem się.Palcem naciskałam na zasuwę naciskając „panelik” Byłam spokojna bo wiedziałam że ani dziecko czy pies już mi tego nie zżuci i nie zrobi sobie krzywdy.

 

Krok 5

Płyta grzewcza jest gładka i lekko przesuwa się podczas prasowania po ubraniach. Posiada liczne rowki przez które wydobywa się para na całej powierzchni prasowanej rzeczy.

Image and video hosting by TinyPic

Krok 6

Włączanie żelazka jest bardzo proste, naciskamy palcem przycisk POWER  ( 2 sekundy) i  uruchamiamy  żelazko.  w trakcie słyszymy jakby pomrukiwanie hihih spokojnie to generator pary zaczyna pracować( nagrzewa się trwa to jakieś 2 minuty) . Na zdjęciu jest również pokazany drugi przycisk ECO - Jest to oszczędny tryb pracy i pary który zapala się na zielono kiedy go włączmy. Kiedy mamy mocno zagniecione rzeczy wtedy klikamy na przycisk max ( 2 sekundy włącznik) i będziemy mieli dwa razy więcej pary . Obok przycisku max mamy przycisk wody, kiedy nam się zapali i wyda dźwięk  to szybko uzupełniamy wodę. Niżej mamy kranik który pomoże usunąć kamień z urządzenia. Sygnalizuje nam kiedy kamienia jest za dużo. Należy wtedy wyłączyć urządzenie  na 2 godziny i poczekać aż ostygnie odkręcić karnik wylać wodę z kamieniem

Krok 7

Bardzo mi się podoba prasowanie pionowe, nie obejdziemy się bez (specjalnej termicznej rękawicy której w tym zestawie nie było, bardzo szkoda tak chciałam przeprowadzić test na firankach ). Ależ to wygoda, ta koszula była wcześniej pognieciona, a teraz wygląda  Image and video hosting by TinyPic super.

 

 

Uwielbiam prasować hihi od dziś. Teraz test prasowania koszuli między guziczkami. Jak widać czubek żelazka wchodzi lekko i bez problemu. Image and video hosting by TinyPic

 

Ciekawostka - prasujemy len, jeans, jedwab czy też materiały sztuczne jak wiskoza, poliamid w jednej temperaturze. To za sprawą pary nie musimy już się obawiać, że coś przypalimy.Prasowanie jest dużo dużo szybsze.

Na dziś wystarczy testowania, zrobiłam pranie jak jutro będzie suche to wyprasuje je i zobaczę jak się sprawdzi na spodniach i koszulkach.Philips PerfectCare Elite Plus #philips #PerfectCare 

sobota, 04 listopada 2017
Sałatka śledziowa SECO

Propozycja podania śledzika nie tylko na imprezę czy święta.Polecam z przyjemnością bo smaczne i można szybciutko zrobić.

Składniki:

jajka 4 szt

kukurydza 4 łyżki

fasolka czerwona z zalewy 4 łyżki

majonez 8 łyżek

cebula 1 szt

filety śledziowe solone Matjas SEKO 250g

 

Wykonanie:

Najpierw fasolkę czerwoną wyjmujemy z zalewy i przepłukujemy.Kroimy ją drobno i wkładamy do szklanej miseczki na dno.Śledzika kładziemy na ręcznik papierowy niech nam troszkę osuszy się z oleju, kroimy go drobno i kładziemy na fasolkę czerwoną. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,kładziemy na śledzika.Do każdej miseczki nakładamy po dwie łyżki majonezu i rozprowadzamy.Posypujemy kukurydzą znowu śledzik i cebula.Kładziemy majonez po dwie łyżki na samym końcu ścieramy jaja po dwie sztuki na każda miseczkę na małych oczkach. Dekorujemy fasolką czerwoną.

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 23 października 2017
Flaki z żołądków drobiowych i kurczaka

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 g

pałki z kurczaka 6 szt

seler  150 g

pietruszka 150 g

 marchew 4 szt

por 150 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

 majeranek dwie garście

przecier pomidorowy 2 łyżki

sól i pieprz czarny mielony do smaku

 

Wykonanie:

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Danie idealne na Nowy Rok,pysznie smakuje i prezentuję.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 g

pałki z kurczaka 6 szt

seler  150 g

pietruszka 150 g

 marchew 4 szt

por 150 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

 majeranek dwie garście

przecier pomidorowy 2 łyżki

sól i pieprz czarny mielony do smaku

 

Wykonanie:

Żołądki drobiowe czyścimy, myjemy i kroimy drobniutko w paseczki zaczynając od szerszej strony.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wkładamy włoszczyznę oraz umyte i oczyszczone pałki z kurczaka. Dodajemy ziele,listek laurowy,sól i pieprz. Gotujemy na małym gazie do miękkości kurczaka,po czym go wyjmujemy i rozbieramy i z powrotem wkładamy do garnka, dalej gotując do momentu, aż żołądki będą miękkie.Warzywa również wyjmujemy i drobno kroimy i z powrotem wkładamy do garnka.Kiedy mamy już miękkie żołądki dodajemy przecier pomidorowy majeranek który przed wsypaniem ścieramy go w rekach. Flaczki wyszły rewelacyjne i polecam zrobić.

 

Image and video hosting by TinyPic

11:46, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 października 2017
Krokiety ziemniaczane

Dziś będą ziemniaczki na obiad lecz trochę w innej wersji. Miłe dla oka i podniebienia.Nic trudnego za to smaczne i zachęcające do zjedzenia.

 

Składniki:

ziemniaki ugotowane i ostudzone 1 kg

jajko 1 szt

pieprz do smaku

sól do smaku

mąka pszenna 1.1/2 szklanki

bułka tarta Mamut  mmmmmm

olej do smażenia

czosnek 4 ząbki starty

 

Wykonanie:

Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.Zostawiamy do ostudzenia.Ostudzone ziemniaki mielimy,dodajemy starty podsmażony czosnek w razie co sól jeszcze i pieprz do smaku.Dodajemy jajo i wyrabiamy.Formujemy wałeczki 10 centymetrowe i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron by były rumiane.Podajemy na gorąco lub zimno.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Mają szeroki asortyment produktów zapraszam serdecznie i życzę smacznego.

11:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
środa, 18 października 2017
Drink z ginem

 

Lubicie drinki?? Myślę, że tak. Przychodzi taka chwila to wspólny wieczór z ukochanym a to jakaś imprezka w towarzystwie przyjaciół. Zawsze się znajdzie okazja :) Chcę wam pokazać produkty dobrej jakości z których zrobicie pyszne drinki.

Jednym z moich ulubionych drinków jest Gotland Summer Night drink bazujący na ginie. Zaraz usłyszę, że gin ma bardzo intensywny smak, to właśnie was zaskoczę , że w tym drinku jest mało co wyczuwalny.Dodane słodkie składniki dają przyjemny posmak wiśniowy.

Składniki:

  • gin (40 ml)
  • likier Cointreau (20 ml)
  • grenadina (10 ml)
  • sok wiśniowy (do uzupełnienia, lecz jeśli macie pomarańczowy to dajcie go jest ładniejszy kolorek)
  • kostki lodu

Podłużną szklaneczkę maczamy w wodzie i kolorowej posypce( dekoracja),wsypujemy kostki lody 4 szt. Wlewamy do niej gin i likier Cointreau.Zalewamy sokiem wiśniowym tak 4 cm od brzegu i wlewamy grenadinę, którą delikatnie wlewamy na samym końcu.

 

Dla Relaxu zrobiłam drink który każdemu zasmakuje czyli Gin Lubuski Red & Fresh

 Składniki:
gin22ss
 
Wykonanie:
Szklaneczkę dekorujemy kolorowa posypką, wsypujemy lód i wlewamy gin.Dodajemy sok żurawinowy i tonik .Całość dopełnia dekoracja.Drin pyszny i nieskomplikowany.
 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Kochani  zapraszam was do

Beztytuu8

 

Znajdziecie tu wina musujące, deserowe, gronowe oraz wermuty,brandy i likiery

Beztytuuvv

poniedziałek, 02 października 2017
Drożdżowe różyczki

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść  popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 500 g
  •  drożdże świeże – 35 g
  • mleko ciepłe – 250 ml
  •  jajko – 1 szt
  • masło miękkie – 100 g
  •  sól –  szczypta
  •  cukier 100 g
  • Dodatkowo:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajo

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

16:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 28 września 2017
Ciasto marchewkowo jabłkowe

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej niepełna szklanka
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy laskowe szklanka
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda pół łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • karob 3 łyżki
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • ksylitol 1 szklanka
  • czekolada  wiórka cytrynowa

 

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca. Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty , posypujemy wiórkami cytrynowymi.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel