wtorek, 28 lutego 2017
Chleb pszenny z otrębami żytnimi

Od rana pachnie w domu pysznym chlebem, jeszcze ciepłym. Upiekłam go specjalnie na śniadanie. Córka do szkoły kanapki wzięła mąż również i zostało mało co, akurat dla mnie na śniadanko.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 500 g

otręby żytnie 9 łyżek

drożdże sypkie 16 g

cukier pół łyżki

sól pół łyżki

woda ciepła 360 ml

Wykonanie :

Mąkę przesiewamy nad misa, dodajemy otręby,drożdże,sól,cukier. Przesypujemy te wszystkie składniki do misy. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy robota, wyrabia nam ciasto chlebowe 5 minut-czynność powtarzamy jeszcze dwa razy czyli razem 15 minut. Ciasto jest dobrze wyrobione.Przekładamy ciasto na deseczkę i zakrywamy je kloszem szklanym by wyrosło.Drożdże sypkie dłużej wyrastają niż świeże wiec tak na 1.1/2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek . Formę do babki smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy ciasto chlebowe. Nacinamy na skos ( powstaną pęknięcia).Przykrywamy ściereczką niech ponownie wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Piekę w piecu parowym, jeśli nie macie to wstawiacie naczynie z wodą na dno piekarnika. Co spowoduje , że skórka będzie rumiana i chrupiąca.

IMG_4745

 

IMG_4753

 

IMG_4754

poniedziałek, 27 lutego 2017
Kokosowa babka

Na dziś prosta babka z kokosem. Smakuje rewelacyjnie i każdy da radę ją zrobić.Nie trzeba umieć to po prostu samo idzie.

Składniki:

białka 6 szt

cukier 150 g

mąką pszenna typ 500  150 g

kokos 100 g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masło 100 g

Dodatkowo:

cukier puder

 

Wykonanie:

Do misy wlewamy zimne białka i miksujemy ze szczyptą soli i cukrem (5 minut stopień 4).Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto pyszne wyszło.

 

IMG_47322

IMG_4740

IMG_4739

sobota, 25 lutego 2017
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

Dziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego .

 

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

drożdże suche 16 g( świeże 40 g)

cukier pól łyżki

sól pół łyżki

woda ciepła 350 ml

otręby żytnie 4 łyżki

pestki dyni 4 łyżki

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże  tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. Dzięki parze chlebek będzie chrupiący i rumiany. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do ostudzenia smacznego.

 

IMG_4692

 

IMG_4697

 

IMG_4699

 

IMG_4694

piątek, 24 lutego 2017
Fasolowa na wędzonej pachwinie

 

Dziś tylko zupka fasolowa  na wędzonej wkładce. Pyszna wyszła i gęsta mimo , że nie dawałam zasmażki.Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie.

Składniki:

  • 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos
  •  1  marchew
  • 4 ziemniaki 
  • pietruszka korzeń 100 g
  • seler korzeń 100 g
  • pachwina wędzona 400 g ( pokrojona w kosteczkę)
  • ziele angielskie 3 szt
  • lisic laurowy 3 szt
  • sól, pieprz,
  • majeranek 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do garna wsypujemy umytą fasolkę i zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu fasolkę razem z wędzoną pachwiną pokrojoną w kostkę, aż zmięknie- dopiero wtedy dodajemy warzywa i pokrojone ziemniaczki doprawiając solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie prawie gotowa dodajemy majeranek który najpierw rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilka gotujemy i mamy pyszną gęstą zupę.

 

IMG_4627

 

IMG_4628

 

IMG_4631

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lutego 2017
Tłusty czwartek

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W  mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam .

Składniki:

mąka pszenna 600 g

mleko ciepłe 250 ml

drożdże sypkie 16 g

cukier 50 g

cukier waniliowy 32 g

masło 50 g

żółtka 4 szt

spirytus 2 łyżki 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

wiórka kolorowe z czekolady

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka . Włączamy robot i wyrabiamy ciasto 15 minut. Po wyrobieniu wyjmujemy ciasto na stolnicę silikonową i przykrywamy je ściereczką na co najmniej 1.1/2 godziny( drożdże sypkie dłużej wyrastają). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto ( już rękoma) i dzielimy je na równe części. Każdą cześć ręką kulamy i spłaszczamy lekko. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Jak wyrosną przykładamy deseczkę i lekko spłaszczamy( będą wyglądać podobnie jak kupne) . Kładziemy na rozgrzany olej najpierw spodem, górą i spodem i wyjmujemy. Studzimy na kratce i jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą  różaną. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy wiórkami z kolorowej czekolady.

 IMG_4685

 

IMG_46901

 

IMG_4680

 

IMG_46721

 

IMG_4684

 

 

 

środa, 22 lutego 2017
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem

Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo .

Składniki:

mąka pszenna typ 500 -500 g

drożdże suche 16 g

woda ciepła 350 ml

otręby pszenne 4 łyżki

słonecznik łuskany 4 łyżki

sól pół łyżki

cukier pół łyżki

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie. Blaszkę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Ciasto wyrośnięte wyrabiamy rękoma i robimy wałek, wkładamy do formy i nacinamy na skos.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Patrzymy jak wyrasta, jeśli przerośnie formę znaczy , że już możemy piec. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut.Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jakieś 40 minut. Piekłam w piecu parowym , jeśli nie macie to wkładacie naczynie z wiodą na dół piekarnika.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

 

IMG_45901

 

IMG_45911

 

IMG_4587

page77

wtorek, 21 lutego 2017
Bawarka pić czy nie pić

Bawarka – cóż to takiego? odpowiedz jest bardzo prosta, to herbata z mlekiem . Jej przygotowanie jest bardzo proste. Zaparzamy esencję herbacianą,  czarną lub owocową i  do połowy szklanki tej esencji dolewamy gorące mleko. Proporcję mogą się różnić ze względu na gust danej osoby . Można sobie dosłodzić cukrem, słodzikiem, miodem, ksylitolem- tym ostatnim jest najzdrowiej dla naszego organizmu. Tak samo można ją pić gorzką lub jako dodatek do śniadania z ciepłą  pianką z mleka. Jeśli ktoś lubi  bawarkę z " wkładką" to śmiało można dodać brandy, rum lub szczyptę cynamonu według upodobania. Współcześnie  bawarka to herbata z mlekiem, parzoną na sposób angielski. Przepis z końca XX w na bawarkę podaje, że do gorącego mleka dolewa się napar herbaciany w proporcji : na 1 szklankę mleka pół szklanki  herbaty. Cukier należy podawać osobno.

Właściwości herbaty z mlekiem

Wiele kobiet zapewne skojarzy bawarkę z ciążą, a dokładnie karmieniem maluchów. Jeszcze z 10 lat do tyłu uważało się, iż picie herbaty z mlekiem ma właściwości mlekopędne. Okazało się to nieprawdą. Do tego celu lepiej pić herbaty ziołowe. Podobno bawarka podnosi i ' napina ' piersi jednak tylko wtedy gdy piję się ją regularnie.  Pomaga w przypadkach 17-26 lat, gdy organizm dojrzewa

Składniki na bawarkę:

2 saszetki Earl Grey -wyśmienita angielska herbaciana specjalność o świeżym,łagodnym smaku

mleko

wrzątek

miód lub cukier

Wykonanie:

Do dzbanuszka wkładamy 2 saszetki Earl Grey  i zalewamy je wrzątkiem. Parzymy kolo 4 minut.Do filiżanki tak 1/3 wlewamy mleko i zalewamy herbatą z czajniczka, do prawie pełna.Możemy sobie dosłodzić miodem lub cukrem.Smakujemy wcześniej bo pamiętajmy, że mleko potęguję wrażenie słodyczy.

 

IMG_4613

 

IMG_4618

 

IMG_46191 

 

 

Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechiny, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pozwalają długo cieszyć się nam zdrowiem i młodością. Herbata czarna z mlekiem jak i bez jest tak samo zdrowa. Przede wszystkim należy pamiętać, że najzdrowsza jest herbata zielona (ma dużo więcej antyoksydantów niż czarna), dlatego najlepiej znosi dodawanie mleka.

 

 

 

 

 

17:12, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 20 lutego 2017
Pudding chia z mlekiem owsianym

 

Chcę wam dziś pokazać jak można wykorzystać mleko owsiane BIO, jest to napój powstały  na bazie ekologicznego owsa wytwarzany bez dodatku cukrów i niskiej zawartości tłuszczu. Produkt polecany jest wegetarianom, a także dla osób stosujących zbilansowaną dietę. Idealny dodatek do śniadaniowych płatków, a nawet musli.

Pyszny deser na mleku owsianym z nasionami  chia.

mleko owsiane BIO 800 ml

nasiona chia 5 łyżek

miód lipowy płynny 4 łyżki( do smaku ale jeśli ktoś lubi mniej słodkie to nie musi dawać miodu)

kulki w zalewie malina 6 łyżek

mandarynki 2 szt

Mleko owsiane wlewamy do blendera kielichowego i wsypujemy nasiona chia oraz wlewamy miód. Całość miksujemy przez 4 minuty.Do musztardówek wsypujemy po łyżce kulki w zalewie malinowej.Przekładamy nasze mleczko do szklaneczek . Na wierzchu dekorujemy kulkami w zalewie oraz mandarynkami.  Wstawiamy do lodówki na noc. Te małe ziarenka mają dużą moc, bogate są w witaminy, minerały, błonnik i białko, a przede wszystkim dodają energii, mocy i siły. Jako jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka. Pęcznieją aż dziewięciokrotnie, co również jest zaletą dla dbających o linię. Nasionka przejmą smak mleka i będą smakować tym mlekiem.

 

 

 

 

 

IMG_3810

 

IMG_3798

 

Mleko możecie zakupić w.....

Beztytuu7

IMG_3794

IMG_3792

 

 

 
 
 
 
 

 

niedziela, 19 lutego 2017
Tort Leśny mech z mascarpone, truskawki i poziomki.
 Kochani myślę, że macie wymarzone jakieś ciasto które lubicie robić i chwalić się przed znajomymi. Dziś chcę wam pokazać właśnie takie jedno z moich ciast które lubię robić i wiem, że na pewno zasmakuje nie tylko rodzinie ale i znajomym. Podejrzewam , że znacie to ciasto więc chętnie się z wami podzielę moim przepisem.

 

 Składniki:

400 g szpinaku

250 g ksylitolu Kłos -Pol

3 jajka

niepełna szklanka oleju

300 g mąki tortowej typ 500 Kłos-Pol

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

350 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki ksylitolu Kłos Pol

poziomki 3 garście

 

 

Truskawki w żelu:

300 g truskawek

30 g wody

30 g cukru

5 g skrobi kukurydzianej( może być ziemniaczana też)

5 g żelatyny

Wykonanie:

 Najpierw przygotowałam truskawki w żelu. Żelatynę zalałam zimną wodą(2 łyżki w szklance) by napęczniała. Do garnka włożyłam zamrożone truskawki , wsypałam cukier i skrobię, zalałam wodą. Gotowałam do z żelowania lekkiego.Wyłączyłam gaz i dopiero teraz dodałam napęczniałą żelatynę. Mieszałam do połączenia składników, zostawiłam do ostygnięcia.

Biszkopt:

Jaja ubiłam z ksylitolem na puch. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do ubitych jaj porcjami.Szpinak dodałam rozdrobiony oraz olej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia( tylko spód). Piekłam koło 40 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam go na dwa blaty, a górę ścięłam( skruszyłam w palcach, miałam gotowy mech).

Krem:

Śmietanę ubiłam z ksylitolem i dodałam serek mascarpone. Krem przełożyłam( połowę) na blat biszkopta.  Na krem wyłożyłam truskawki w żelu i przykryłam biszkoptem. Resztą kremu wysmarowałam górę i boki.Obsypałam " mchem" i posypałam poziomkami. Ciasto rewelacja, polecam każdemu.

 

 IMG_43872



IMG_4372
 
 
IMG_4568
IMG_45621
 
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 lutego 2017
Schab z warzywami

 Dziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko.

Schabowe z warzywami

 

  • 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka)
  • 1 papryka ( czerwona)
  • 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej)
  • 1/3 bakłażana( użyłam cukinii)
  • 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano suszone
  • oliwa
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni z obu stron.Cukinie umyłam ,osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w plastry które posoliłam i zostawiłam na jakieś pół godziny aby odciekła z nich woda. Usmażyłam na patelni plasterki. Pomidora pokroiłam w plasterki cebule w piórka, a paprykę w paseczki. Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam usmażone plastry schabu które posmarowałam keczupem  na schab kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i  mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki i podawałam na gorąco. Można śmiało podać z ziemniakami z wody lub frytkami.

 

 

IMG_3557

 IMG_3553

 

IMG_3554

15:50, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
środa, 15 lutego 2017
Cukiniowiec

Cukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii startej wiórka
  • 150 g cukru pudru ( dałam 250)
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki błonnika kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g( dałam mleczną bo taka lubię)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2)
  • śmietana 18% pół szklanki( dałam 12% i też wyszło)

Dodatkowo:

  • 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła)

 

 

Przygotowanie:

Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy łopatką. Składniki nam się połączyły więc dodajemy cukinię i czekoladę którą ścieramy na wiórka. Formę użyłam tym razem inną lekki kwadrat lub lekki prostokąt można . Najpierw smarujemy masłem formę i wykładamy papierem do pieczenia teraz delikatnie "wlewamy" ciasto.Pieczemy w 170 stopniach jakąś godzinę( sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekło każdy piekarnik jest inny). Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej czekolady, fajnie to wygląda.

 

 

 

IMG_35221

 

IMG_35161

11:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 lutego 2017
Gniazdka na walentynki

Walentynki w tym dniu dajemy sobie małe upominki świadczące o naszej miłości. Dla swojego lubego postanowiłam sama coś zrobić by docenił mnie i moje starania.Mąż jest łasuchem więc upiekłam mu gniazdka i udekorowałam na czerwono ( wyszedł róż) i przyozdobiłam motylkami cukrowymi i kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch .

Składniki na ciasto parzone:

woda 250 ml

masło 80 g

sol szczypta

jaja 5 szt

Lukier:

galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki

cukier waniliowy zmielony 2 łyżki

cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

motylki kolorowe cukrowe

kuleczki kolorowe cukrowe

 

Wykonanie:

 

Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego.Potem tylko zjadacie , aż uszy się trzęsą.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli . Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy nam zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko). Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu.

Lukier:

Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy  wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier,polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy jak kto ma ochotę. Ależ one ą pyszne.

IMG_3570

page71

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 lutego 2017
Bezy z mascarpone i śmietaną

Otwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. Kiełbaska ok niech leży , ser - no cóż zjem na kolację .OOOOOOOO białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eeeeeeeeeee nuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie robiłam.

Składniki:

białka 4 szt

cukier 3/4 szklanki

Krem:

mascarpone 300 g

śmietana 30% 200 g

ksylitol 2 łyżki Kłos-Pol

Wykonanie:

Białka ubijam  na sztywno dodając partiami cukier.Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka. Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.Piekę bezy kolo 30 minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze , wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się nie dzieje, a beze można śmiało jeść łyżeczką .

Ps muszę wypróbować ksylitol w bezie, były by mniej kaloryczne, tylko ciekawe czy się ubiję.

IMG_4236

 

 IMG_42441

 

IMG_42641

środa, 08 lutego 2017
Kulinarny poradnik na walentynki (e-book) Przepisy z miłością

Kochani zbliżają się Walentynki, większość z was obchodzi to święto tak samo jak ja. Obdarowujemy naszych chłopców mężów prezentami a często łakociami które możemy sami przygotować Jak wiadomo prezenty łakocie czy dania które sami przygotowujemy mają większą wartość dla obdarowanego. Dlatego Różowa Kuchnia oraz inni blogerzy  zapraszamy was na Kulinarny poradnik na walentynki Przepisy z miłością czyli kolejnego e-booka. Czekają na was afrodyzjaki,  imbir, granat,wanilia czy czekolada. I to nie tylko w deserach.Zapraszam kochani.

 

16508396_1284119921670638_5767338656029598611_n

e-book do pobrania już jest 

                                                                    

 

 

O stronę językową zadbała  Ewa z bloga BaBy w kuchni, a oprawę graficzną przygotowała Agnieszka z Nes Studio.

Walentynkowe faworki w kształcie serduszka

Jak co roku od jakiegoś czasu mamy walentynki. Jedni obchodzą drudzy nie. Dla tych co czekają na ten dzień mam smaczne serduszka do zjedzenia. Faworki tylko miłosny kształt :) Z racji tego że mam chłopaka hihi faceta, męża ,kochanka.Wszystko w jednym, normalnie rewelacja. Myślę, że takie łakocie mu się spodobają.

 

Składniki:

 

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową.Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie to ocet. Wyrabiamy ciasto rękoma jakieś 15 minut. Zostawiamy je na 30 minut by odpoczęło. Ciasto przekroiłam na połowę i wałkowałam cieniutko, aż prześwit -ało..Wykrawałam foremką serduszko i wrzucałam na gorący olej.Moment i przekręcałam na drugą stronę. Serduszka rosną i super wyglądają. Kiedy nam się lekko brązowią przewracamy je i monet wyjmujemy. Kładziemy na kratkę by odciekły z tłuszczu. Chłodne przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Tak wyglądają po obsypaniu ksylitolem i cukrem waniliowym

IMG_42102

 

Tutaj mamy po odsączeniu z tłuszczu

IMG_4208

00:00, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 lutego 2017
Żeberka z keczupem i colą

Na dziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku czosnku. Jestem mięsożerna i lubię dogadzać moim kubkom smakowym.

 

Składniki:

żeberka 1.1/2 kg

 keczup 6 łyżek

cola 150 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka myjemy,kroimy w mniejsze kawałki  i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

IMG_3961

12:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 lutego 2017
Karkówka zapiekana z serem

Oglądając film wpadłam na genialny pomysł zrobienia mięska z serem i warzywami.Taki misz masz w jednym. Pyszne delikatne mięsko i miękkie soczyste warzywa. Dobrze doprawione z pysznymi  ziemniaczkami . Gorące prosto z pieca. Nie ma nic smaczniejszego niż dopiero co wyjęte z pieca mięsko. Nie lubię odsmażanych i odświeżanych mięs zjem bo zjem jednak uważam że dopiero co zrobione jest najlepsze.

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków)
  • ogórki korniszony 4-6 szt
  • papryka marynowana 
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
  • forma prostokątna do zapiekania

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca.Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na przemian ser żółty,ogórek,papryka marynowana.Zawijamy w folię spożywczą i do pieca. Pieczemy 2 godzinki w temp  210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka.Podajemy z ziemniakami z wody.

IMG_4172

IMG_4185

 

IMG_4177

 

IMG_41881

16:15, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 lutego 2017
Tort ze śmietany i mascarpone

Mamy niedziele, a wiadomo że przy niedzieli robimy różne smakołyki by dogodzić rodzinie.Więc i ja poszłam do kuchni popatrzyłam co mam w lodówce i zabrałam się za robienie biszkoptu i potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej.

 

Składniki na biszkopt

 
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500
Składniki na krem 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g serka mascarpone

Dodatkowo:

jagody 500 g( miałam zamrożone)

cukier żelujący na 500 g owoców

wiórka żółte z czekolady

wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na

logo9

Wykonanie

Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami tak po troszku i łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki.

Krem do tortu

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.

 

IMG_41472

 

IMG_4155

 

IMG_4137

 

IMG_4144

 

IMG_4154

13:41, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
wtorek, 31 stycznia 2017
Sushi z łososiem

Tak coś mnie naszło na Sushi  z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało.

 

Składniki:

ryż do sushi 400 g

algi nori 6 szt

łosoś, 200 g

ogórki 3  szt

pasta wasabi

sos sojowy

sól cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż przemyłam pod wodą i włożyłam do garnka,zalałam wodą, gotowałam jakieś 10-15 minut.Po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem. Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi .Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam  ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty.


IMG_39501

IMG_39481

IMG_3944

 

page76wasabi.

00:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 stycznia 2017
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa.

Składniki:

800 g mąki typ 650( bułkowa)

mleko 125 ml

woda ciepła  1.1/2 szklanki

jaja 2 szt

 masło 100 g

oliwa 3-4 łyżki

drożdże świeże 60 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do misy przesiewamy mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru.Rozrabiamy drożdże i wlewamy je do dołka w mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by drożdże zaczęły pracować . Po 15 minutach dodajemy ciepłą wodę,sól, jaja,masło i oliwę.Wyrabiamy ciasto koło 15 minut( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki.Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką)Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe  i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki  podczas pieczenia by skórka była chrupiąca).

 

IMG_38871

 

IMG_3890

 

IMG_38851

sobota, 28 stycznia 2017
Pączki z serem

Dziś wam pokaże jak wyglądają pączki z serkiem naturalnym.Smaku wam nie pokaże ale mogę śmiało powiedzieć, że są rewelacyjne.

IMG_3898

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 g

 mąka pszenna typ 500 200 g

serek naturalny 350 g( można takie opakowanie kupić w pojemniczku)

2 jajka

2 żółtka

drożdże świeże 40 g

masło 100 g

mleko 125 ml

cukier 1 łyżka

spirytus 1 .1/2 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder 1 szklanka

sok z 1 cytryny

wiórka cytrynowe i truskawkowe znajdziecie  na..logo8

Wykonanie:

 

Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. Mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.Delikatnie zamieszałam łyżką i powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką na 15 minut by urósł rozczyn.Po 15 minutach dodałam jaja i żółtka.Serek dodałam prosto z pojemnika.Wlałam rozpuszczone letnie masło i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je przykryte miską na godzinkę. Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł.

Lukier:

Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi ( z CZEKOLADY).

 IMG_3895

 

IMG_3891

 

IMG_3894

 

IMG_39011

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2017
Tatar z oliwkami i jajkiem

Jak najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia.

Składniki:

matias 3 płaty

jaja 6 szt

cebula 1 szt

oliwki zielone 10 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

Wyrównanie:

 

Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu i mamy marynowane. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę.Matias i ogórki  kroimy w kosteczkę. Cebulę również w kosteczkę. Oliwki w talarki. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy odrobiną pieprzu,soli. Wykładamy w kokilki idealne na raz i mamy super tatar.

 

 IMG_37701

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 stycznia 2017
Pasztet drobiowowieprzowy z koperkiem

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapeczki.Pomyślałam dwa w jednym będę miała i wykombinowałam obiad z którego powstał pasztet. Jesteście ciekawi??

Składniki :

schab 300 g

pierś z  kurczaka 300 g

koperek pęczek

1.1/2 szklanki wywaru z rosołu

sól i pieprz do smaku

foremka aluminiowa o pojemności 500 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

 

Wykonanie:

Jak wspomniałam wcześniej najpierw zrobiłam obiad. Jak pewnie się domyślacie był to rosół na piersi z kurczaka i schabie wieprzowym.Rosół ugotowałam nie mięsku i włoszczyźnie. Mięsko wyjęłam z rosołu i poczekałam, aż ostygło. Zmieliłam je na średnich oczkach.Dodałam wywar z rosołu koperek drobno pokrojony oraz sprasowany czosnek. Wymieszałam składniki z pieprzem mielonym i odrobiną soli, przełożyłam farsz do foremki aluminiowej o pojemności 500 ml . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 200 stopniach 45 minut.Jest pyszny.

IMG_38332

 

IMG_38371

 

IMG_3842

 

 

Zestaw do pasztetu z przyprawami  możecie zamówić z logo7

 

Tak wygląda zamówienie i wcale nie jest drogo, a pasztetów z tego zestawu zrobicie parę. Jestem bardzo zadowolona i zachęcam do zakupu i robienia swojskich pasztetów. Ja zrobiłam  choć nigdy wcześniej nie robiłam bo myślałam , że nie potrafię. Widać to jest po prostu bardzo proste.

raaaaaaaa

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
środa, 25 stycznia 2017
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem

Mamy czas karnawału , a więc i przystawki chętnie widziane na spotkaniach towarzyskich do zagrychy jak tą mówimy.Ten śledź zasmakuje wam.

Składniki:

matias 3 płaty

jabłuszko 1 szt

ogórki korniszony 6 szt

cebula biała 1 szt

sok z cytryny łyżka

buraczki 2 średnie

cukier sól

ocet

pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego.

IMG_3760

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 stycznia 2017
Rogaliki jogurtowe

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem.

Składniki:

mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki

masło 350 g

jogurt naturalny 250 g

Dodatkowo:

jajo

galaretka cytrynowa 

dżem marakuja ( sama robiłam)

Wykonanie:

Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam  ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

IMG_37531

 

IMG_3746

 

IMG_3734

 

IMG_3749

 


IMG_37522

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel