czwartek, 15 grudnia 2016
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją

No to dziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki.

Składniki:

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru (zmielić)
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Kakao 2 łyżki 

 

 

Dodatkowo:

Lukier:

  • cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny

Wykonanie:

Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje wiórkami z kolorowej czekolady. 

IMG_2903

 

IMG_2904

 

IMG_2902

 

IMG_2905

 

page232

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 grudnia 2016
Wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych

Moi kochani obiecałam wam niespodziankę 14 grudnia czyli dziś.Dla wszystkich lubiących kuchnię zapraszam na pyszne Świąteczne smakołyki.

ebook_cover 

Znajdziecie tu sprawdzone przepisy na piernik ciasteczka i inne łakocie.Atrakcje kulinarne w świątecznym e-booku stworzonym przez 15 blogerek kulinarnych. Każda z nas przygotowała dwa słodkie przepisy, które umilą Wam wigilijny wieczór. Pomysłodawcą całego projektu jest Magda z bloga Czekoladowy Muffinek. o stronę językową, zadbała Ewa Popielarz  z bloga BaBy w kuchni , a przepiękną oprawę graficzną stworzyła Agnieszka z Nes Studio.

ebook_baner_pasek

Zapraszam więc do zobaczenia smakołyków, klikacie tylko pobierz PDF i ukaże wam się ..................... jesteście ciekawi to zapraszam :)

 

Postna kapusta z grzybami

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • ziele angielskie 2
  • liść laurowy 2 
  • sól, pieprz
  • mąka 2 łyżki 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 

 

 

Wykonanie:

 

Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez  noc. Grzyby zagotowałam w wodzie w której się moczyły, jakieś 25  minut. Odcedziłam zostawiając wywar . Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.

Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnełam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy. Gotowałam prawie 2 godziny .

Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty

Obrałam i pokroiłam drobno cebulę . Zeszkliłam na patelni na oleju.

Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.

Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i  zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem .Najlepiej smakuje podana na gorąco.

IMG_2790

 

wtorek, 13 grudnia 2016
Strucla z makiem i bakaliami

Musiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 400 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 4 łyżki miodu sztucznego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • żurawina suszona 1 szklanka
  • 6 białek
  • pasta pomarańczowa do smaku

 

Dodatkowo:

Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.

Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt  36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku,  nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut( to duża strucla więc potrzebuje trochę więcej czasu).

 

IMG_3021

 

IMG_3023

IMG_30631 

IMG_3022

poniedziałek, 12 grudnia 2016
Białko-wiec z makiem

Nazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie.

Składniki:

  • kostka  masła
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki)
  • 9 szt białek
  • 32 g  cukru waniliowego
  • olejek migdałowy parę kropel
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

 

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 łyżki
  • wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria

 

Wykonanie:

Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady cytrynowej.

 IMG_3033

 

IMG_30301

 

IMG_3040

 IMG_3060

 

IMG_30551

17:40, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 grudnia 2016
Pierniczki gwiazdki i bałwanki

Ciąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam .

Składniki na 50 szt

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 szklanki mąki
  • jajko

Dodatkowo:

  •                                                                      czekoladowe kuleczki ZENTIS  -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery.
  • cukier puder 2 szklanki 
  • mleko -tyle aby powstał lukier
  • sok z cytryny 

Wykonanie:

Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.Ciasto schłodzone lepiej się wałkuje. Wycinamy gwiazdki i bałwanki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.kuleczkami.

 

IMG_28741

 

IMG_2875

 

IMG_2857

 

IMG_2860

 

IMG_2889

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 grudnia 2016
Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną

Wigilia to nie czas gdy jest jest prezentów moc,Wigilia to nie jest czas,gdy potraw sto na stole.Wigilia to przepiękny czas, Bożonarodzeniowy czas, gdy siedzimy wszyscy w kole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść i radować się :)

Składniki:

Filety śledziowe solone Matjas 250 g SEKO

cebula 1 szt

śliwki suszone 10 szt

żurawina suszona 2 garście

buraczki 2 łyżki czubate

 majonez 2 łyżki czubate

szklaneczki po musztardzie 2 szt

szczypta cynamonu

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo powierzchnie).Na żurawinę kładziemy cebulę, śledzika, buraczki,majonez,śliwkę,śledzika i odrobinę cebulki.Sałatka jest warstwowa.Cebulę możemy delikatnie posolić i doprawić pieprzem.

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
 

 IMG_29492

 IMG_2948

IMG_2945

 

IMG_2955

piątek, 09 grudnia 2016
Drink bezalkoholowy o smaku limonki z dodatkiem Blue Curacao

Drinki bezalkoholowe dają prawdziwe pole do popisu, jeśli chodzi o kreatywność w ich tworzeniu. Nie tylko więc ich picie, ale i przygotowywanie staje się dobrą zabawą.Bezalkoholowe curacao to świetna propozycja na urozmaicenie wieczoru ze znajomymi. Można je podać dzieciom, które z pewnością będą zachwycone egzotycznym kolorem!

 

 Składniki:

Do dekoracji:

  • pomarańcz
  • limonka
  • kulki w zalewie limonka

 

Przygotowanie:

Cytrynę rolujemy w reku tak aby miękka była i wyciskamy sok do szklaneczek ( pestki wyjmujemy).Łyżką  wkładamy kulki w zalewie limonkowej ( 1 łyżka na szklaneczkę). Wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy pokruszony lód.Wlewamy syrop Waniliowy oraz syrop Blue Curacao.Plasterek pomarańcza i plasterek limonki które dodajemy do środka oraz plasterek limonki na wierzchu szklaneczki. Dekorujemy kolorowymi słomkami.

Informacja dla bywalców RóżowejKuchni

"Firma VICTORIA CYMES od wielu lat jest producentem marek własnych-produktów opatrzonych logo naszych partnerów handlowych. W zakresie marek własnych współpracujemy z wieloma  sieciami handlowych znajdującymi się na rynku polskim jak i na rynkach zagranicznych. Z roku na rok powiększa się ilość odbiorców tego typu asortymentu."

IMG_29211 

 IMG_29221

 

IMG_29241

 

 

IMG_29351

IMG_2927

czwartek, 08 grudnia 2016
Kompot wigilijny z suszonych owoców

Kompot wigilijny z suszonych owoców, każdy z nas robi na Wigilijną kolację.Już czuję ten aromat .

Składniki:

50 g śliwek suszonych

10 g gruszek suszonych

10 g jabłek suszonych Amkez - suszone owoce i warzywa

5 plastrów suszonych pomarańczy

cukier dodajemy do smaku :

kardamon w ziarnkach 3 szt

1 cytryna-sok

2 anyżki

4 goździki

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy suszone plastry pomarańcza,jabłka i śliwki i gruszki. Gotujemy na małym ogniu doprawiając cukrem,sokiem z cytryny, anyżem i goździkami i kardamonem. Taki kompot jest bardzo smaczny i pije się go z przyjemnością.Wiadomo , że suszone owoce, będące esencją składników odżywczych są bardzo zdrowym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety. Zarówno śliwki, jabłka, jak i gruszki są bogate w błonnik pokarmowy (śliwki zawierają około 16 proc., gruszki około 13 proc., a jabłka 10 proc.), zawierają także pektyny, sporo witamin, soli mineralnych oraz mikroskładników.Owoce suszone ułatwiają spalanie tłuszczy, a dzięki zawartym w nich pektynom oczyszczają organizm z toksyn. Stanowią jednocześnie bardzo dobą przekąskę zamiast niezdrowych słodyczy, gdyż dają uczucie sytości.Śliwki i jabłka suszone pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W dawnych czasach spożywanie trzech suszonych śliwek stanowiło metodę na problemy trawienne. Korzystnie wpływają na przemianę materii.

Zapraszam na Amkez - suszone owoce i warzywa mają pyszne produkty. Najbardziej  smakują mi jabłuszka w plastrach .

 

IMG_28471

 

IMG_2843

 

IMG_2844

IMG_2851

 

IMG_2852

 

IMG_2854 

środa, 07 grudnia 2016
Pierniczki choineczki

Pierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia.

Składniki na około 30 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
  • 100 g miodu sztucznego
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1.2 łyżeczki zmielonych goździków
  • kakao 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • galaretka zielona
  • tyle samo cukru( wagowo)
  • kuleczki dekoracyjne 

 

Wykonanie:

Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.Kiedy składniki nam się ostudzą dodajemy mąkę ,sodę, przyprawy korzenne oraz kakao i jajo.Składniki wyrabiamy ręką lub robotem.Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm. Wykrawamy pierniczki o  kształtach choinki  i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC .Po upieczeniu studzimy na kratce.

Lukier:

Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki.Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy do zmielonej galaretki .Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy pierniczki.

 IMG_2827

 

IMG_28351

 

IMG_2834

 

10:22, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2016
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta

 Ten sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch  z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani.

Ciasto piernikowe:

mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol

błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol

ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol

soda 1/2 łyżeczki

śmietana 12% 4 łyżki

masło 1 kostka

miód pół szklanki

jajka 2 szt

cynamon 2 łyżeczki

imbir mielony 1 łyżeczka

kardamon mielony 1/2 łyżeczki

 

Masa serowa:

jaja 5 szt

ser 1 wiaderko

ksylitol 1/2 szklanki

budyń waniliowy  2 x40 g

żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol

mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol

 

Ciasto piernikowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką. Rozpuszczamy mleko,miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone).Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika na godzinkę.Po godzinie wykładamy formę okrągłą 26 cm papierem do pieczenia dno i boki . Ścieramy ciasto na grubych oczkach na wiórka na spód.

Masa serowa:

Jaja temp pokojowa ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy ser z wiaderka i mieszamy. Połowę masy przekładamy na spód piernikowy.Żurawinę obsypujemy mąką i posypujemy masę sernikową.Wykładamy drugą połowę masy i posypujemy żurawiną. Ścieramy druga połowę ciasta na ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut po czym zmniejszamy temp do 160 stopni i pieczemy jeszcze koło godziny.Polecam sernik, rewelacyjny.Ciasto piernikowe nadało nowego znaczenia dla słowa SERNIK.

 

IMG_2769

 

IMG_2759

 

IMG_2756

 

IMG_2777

 

IMG_2776

 

IMG_2770

 

IMG_2774

07:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
Konkurs z SEKO - rybka na 1000 sposobów

Cześć wszystkim lubiącym rybki i nie tylko, pragnę Was zaprosić do konkursu organizowanego przez firmę SEKO, w którym do wygrania są ich pyszne produkty czyli rybki.

15320350_1214746561941308_175793894_n
Zasady konkursu:

-należy przesłać przepis na "rybka na 1000 sposobów" wraz ze zdjęciem potrawy

-przepisy możecie umieszczać pod postem lub wysłać  maila: reksio740@wp.pl

-nagrodzone zostaną 3 najlepsze przepisy 

-konkurs trwa od dzisiaj czyli od 6.12.2016 do 15.12.2016 r.

-nagrody będą wysyłane na terenie Polski

 

SEKO_logo

Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w konkursie.

00:00, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
piątek, 02 grudnia 2016
Piernik z gwiazdką

Pachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na Niedzielę 

 

        Ciasto piernikowe:

  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka miodu sztucznego Jamar
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 
  • 1 szklanka śmietany (18%)

Babka cytrynowa:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 5 kropel cytrynowego olejku

 

 

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 lyżki
  • dmuchane gwiazdki

 

 

Babka cytrynowa

Do misy wbijajmy jaja i wsypujemy ksylitol,ubijamy na puch. Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach.Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki.

Ciasto piernikowe

Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo w rzędzie kładziemy gwiazdki .Wykładamy resztę ciasta piernikowego i pieczemy w 170 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy czekolada i posypiemy dmuchami gwiazdkami.

Wypiekany że mną : 

 IMG_2698

 

 

IMG_2710

 

IMG_2697

 

IMG_2711

 

IMG_2700

 

IMG_2707pagedom2

pagedom1

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (3) »
czwartek, 01 grudnia 2016
Przyjemne z pożytecznym i Lubella

Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek człowieka , wybieramy przeważnie coś wartościowego do zjedzenia. Dzieci i młodzież zaś szukają słodkiego i lekkiego. Rozwiązaniem są płatki Lubella, nie konieczne z mlekiem oj wcale nie.

Nietypowe śniadanie również w postaci wyjścia z psem na dwór .Jak widać najlepiej smakują Mlekołaki z nadzieniem waniliowym. "Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą "

IMG_2722

 

 Leniuchowanie też ma swoje zalety ,tu podskubie tu poleży, zdrowa przekąska w buzi poleży."Dzień Zdrowego Śniadania"

IMG_2714

W dzień czeka nas też nauka gdzie szukamy przed obiadem by coś skosztować i wtedy co szukamy??? No oczywiście, że MLEKOŁAKI CHOCO PIEGOŁAKI , zawierają w sobie pełne ziarno+ żelazo,mangan,miedź,fosfor. Mlekołaki zaspokoją  i ochotę na słodycze.

IMG_2717

 

Przed kolacją przekąska znakomita złapiesz w dwa palce figurkę waniliową i chaps do buzi . To dla tych co nie lubią mleka,a pomimo to zjadają wartościowe składniki w postaci Mlekołaków ,figurek waniliowych. Mlekołaki z pełnym ziarnem dostarczają naturalnego błonnika pokarmowego .

IMG_27201

 

 

Dziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało. Jadłam go na śniadanie,przepyszny dzięki płatkom smak rewelacja

Składniki na sernik:
- 120 g masła

- 1 wiaderko twarogu

- 1 szklanka ksylitolu

- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

- 5 jajek 

Dodatkowo:


- 150 g gorzkiej czekolady

- wiórka czekolady "zielone"

- 2 łyżki mleka

-rodzynki 1 /2 szklanki

- mąka pszenna do obsypania rodzynek

- płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości)

 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja całe i miksujemy z ksylitolem .Dodajemy ser z wiaderka oraz mąkę ziemniaczaną .Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno płatki dosyć sporo, a niech wejdą sobie w sernik.Przekładamy połowę masy serowej. Rodzynki  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut by "urosły". Odsączmy rodzynki i zasypujemy je mąką tyle by były obsypane. Przekładamy na masę serową na całą powierzchnie i zalewamy pozostałą masą serową.Do piekarnika na sano dno wkładamy blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi"

 IMG_181711

19:15, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Makaronowy duet

Zimno,brrrr mrozi i pada śnieg.Rozgrzać się och rozgrzać marzy mi się.Dobrym sposobem jest zjeść coś ciepłego, sycącego i dobrego oczywiście przyprawionego.Coś  na szybko - mammmmmmmmmmmm. Będzie makaron z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • 250 g makaronu Fusilli Malma
  • pomidory  w puszce
  • groszek z marchewką konserwowy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku 
  • pierś z kurczaka 500 g
  • papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki

 

Czosnek zetrzeć na tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest gotowe.Makaron przekładamy do naszego sosu z kurczakiem i jakieś 15 minut zostawiamy pod pokrywką by doszedł do siebie.Podajemy na gorąco.

 IMG_2679

 

IMG_2680

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 listopada 2016
Sernik na zimno z serkami danio

Mamy zimę , a mimo to zachciało mi się sernika na zimno.Po prostu kiedy zajrzałam do zamrażalnika i zobaczyłam poziomki TO wiedziałam , ze muszę je zjeść.

Masa serowa:

 

 

Wykonanie:

Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę i zalewamy ja wodą aby napęczniała(10-15 minut starczy).Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy na gazie aby się rozpuściła i zostawiamy ja do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem i dodajemy danio cały czas mieszając.Z cztery łyżki masy serowej wkładamy do garnuszka z żelatyną i delikatnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, a następnie przekładamy do masy serowej i mieszamy.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie nasze herbatniki waniliowe i cytrynowe. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut by stężał sernik.Po 30 minutach wyjmujemy sernik z lodówki i kładziemy na nim poziomki, zalewamy schłodzona lekko tężejącą galaretką i do lodówki najlepiej na cała noc.Następnego dnia cieszymy się smakiem kolorami i pysznymi poziomkami. Herbatniki są bez cukru i fajne komponują się z sernikiem, smak cytrynowego i waniliowego herbatnika wyczuwalny :)

 

 

IMG_2632 

IMG_2617

 

IMG_2611

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 listopada 2016
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę

Dalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę.

 

Składniki:

 

Wykonanie pierniczków:

Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sodę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy i wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą. 

 IMG_2645

 

IMG_2642

 

IMG_2638

 

IMG_2639

 

Kłos Pol posiada naturalną mąkę którą używam do wypieku ciast,pieczywa.Polecam produkty które na co dzień znajdziecie w mojej kuchni.Wiadomo wypróbowane i sprawdzone z pierwszej ręki. Błonnik kakaowy zastępuje  mi kakao z czego jestem bardzo zadowolona . Te i inne produkty znajdziecie na Beztytuu6

15:37, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 listopada 2016
Pierniczki korzenne 2016

No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące  cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie.

 

Składniki:

  • 600 g mąki typ 500
  • 200 g ksylitolu
  • 200 g miodu
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • błonnik kakaowy 3 łyżki
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków ( w młynku miele)
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 

 

Wykonanie:

Do garnka wkładam  masło,cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne,błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku .Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja,mieszam.Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej.Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania.Foremka gwiazdka wycinam pierniczki. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie.

 

Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki .

 Biorę udział w Akcji ciasto na Niedzielę "Pierniczki"


IMG_25821

IMG_2560

 

IMG_25811

 

IMG_25741

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 listopada 2016
Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto  wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.

 

Składniki:

  • 500 litra miodu lipowego
  • 250 g ksylitolu
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  2 łyżeczki imbiry
  • 2 łyżeczki goździków zmielonych
  • 3 łyżki błonnika kakaowego lub kakao
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich stłuczonych w woreczku 

Wykonanie:

Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.

 IMG_24602page67

 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 listopada 2016
Blok z białą czekoladą i krakersami
Postanowiłam zrobić coś słodkiego innego niż dotychczas aby zaskoczyć moja rodzinkę.Oto jest blok, inny niż wszystkie :) Biały z żurawiną orzechami i krakersami
 
 
 
Składniki :
2 szklanki mleka (pełnego) w proszku
125 gram masła
2/3 szklanki ksylitolu
100 ml wody
czekolada biała 200 g Cukieteria
70 gram krakersów
1 garść orzechów włoskich
żurawina pół szklanki
 
Przygotowanie:
Do małego garnka wkładamy masło,wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol i białą czekoladę. Rozpuszczamy składniki i dodajemy do nich mleko w proszku i mieszamy by nie powstały grudki. Na końcu dodajemy żurawinę orzechy i krakersy,mieszamy.Formę małą aluminiową (500 ml)schładzamy i przekładamy masę ( będzie gęsta taka ma być).Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wymyjemy z formy i kroimy, smacznego.
 
Cukieteria to sklep internetowy na którym kupicie od słodyczy po fajne gazety do kuchni.Polecam sklep szczególnie ponieważ jestem bardzo zadowolona z ich produktów, a moje specjały są bardziej wartościowe i smaczne.

 IMG_2518

IMG_25231

 

IMG_2536

 

IMG_2530

 IMG_2524
środa, 23 listopada 2016
Tartaletki z niespodzianką w środku

Dziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam mu te "coś"

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki

masło 200 g

ksylitol szklanka

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo:

budyń truskawkowy 2 szt

mleko 800 ml

truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone )

galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku)

galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku)

 

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje i nakładam je na foremki lecz nie do środka ale na wierzch (nie muszę wtedy obciążać ich niczym i lekko ściągają się z foremki). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę je w 160 lub 170 stopniach góra i dół grzałka  jakieś 7-10 minut. Zdejmuje z foremek i zostawiam do ostudzenia.Teraz gotuję budyń i takim prosto z garnka zalewam tarteletki tak do połowy.Kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką. To cała filozofia tego deseru :)

 

IMG_2472

 

IMG_2470

 

IMG_2473

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 listopada 2016
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach

Święta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem .

Składniki:

łopatka  wieprzowa 1.1/2 kg

majeranek 2 garście

sól i pieprz do natarcia mięsa

czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa

papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa

liść laurowy 3-4 szt

ziele angielskie 4-6 szt

brokuł jedn sztuka

wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki

Wykonanie:

Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska ,polewamy sosem winnam i podajemy.Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.

IMG_24272

 

IMG_24332 

 page65

IMG_2407

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
niedziela, 20 listopada 2016
Tort śmietanowo czeloladowy

No kochani dziś torcik o smaku śmietany i czekolady.Jakiś czas temu dostałam od zdrowymarket24.pl produkty do zrobienia tortu i dziś wam chce pokazać jak wyszedł i czy produkty się nadają mimo , że to proszek .Sama byłam ciekawa czy będzie wyczuwalna chemia w tym torcie ale miło mnie zaskoczyła, że jednak nie było czuć. Przetestowałam moich domowników na pierwszy rzut poszedł mąż no i oczywiście zaraz było aleeeeeeeeeeeee.... Zabrakło nuty kwasowości. Taki mąż to skarb który ci powie co mogło by być lepszego i bardziej by mu smakowo .Dosyć gadania za to czas opisać co i jak robiłam.

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

Jaja 5 szt

cukier waniliowy 64 g Celiko ( 2 paczuszki)

mąką pszenna 10 łyżek

 

Składniki na obłożenie tortu:

Krem do tortów o smaku czekoladowym Celiko 1 szt

krem do tortów o smaku śmietankowym Celiko 2 szt

mleko 750 ml

Dekoracja:

serduszka z czekolady i listki z czekolady

Wykonanie biszkoptu:

Jaja o  temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch. Mąkę wsypuje do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę .Formę okrągłą tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Wykładam ciasto biszkoptowe i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Upieczony i ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty.

Krem śmietanowy i czekoladowy :

Ubijam 500  ml mleka z dwoma kremami śmietankowymi na  sztywno i przekładam blaty biszkopta oraz górę i boki.Ubijam krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno , wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.Dekoruje serduszkami  i listkami z czekolady.

IMG_2413 

IMG_2415

IMG_24221

IMG_2424

15151230_1390180181022212_1087980474_n

 

Teraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu.

Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Krem do tortów o smaku czekoladowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.

Cukier wanilinowy to dodatek do większości ciast i wypieków. Produkt bezglutenowy.

 

Opinia:

Kremy Celiko to doskonały sposób i szybki na przygotowanie tortu. Obydwa kremy w smaku bardzo przyjemne, produkty bezglutenowe które warto wypróbować i się przekonać jak smakują.Zachęcam do zakupu ,te produkty jak i inne znajdzie na Zdrowymarket zapraszam i zachęcam do zakupu.

 

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 listopada 2016
Pieczone warzywa z serem

Coś dobrego wykombinowałam i to na parze można powiedzieć.Przygotowałam warzywa czyli to co znalazłam w lodówce.

Składniki:

ziemniaki pokrojone w plastry 4-6 szt

cukinia 1 mała

pomidor bez skórki 1-2

ser ementaler 5 plastrów

ser gouda 5 plastrów

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

szynka w plastrach 20 szt

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy  w plastry, układamy na dnie naczynia ceramicznego.Posypujemy je solą pieprzem i papryką czerwoną słodką.Na ziemniaki kładziemy szynkę i ser.Cukinie myjemy i kroimy w plasterki i układamy na serze na to pomidory pokrojone bez skorki i znowu troszkę szynki ziemniaków i sera. Wstawiamy do pieca i nastawiamy na parowe pieczenie lub wstawiamy do środka wodę w naczyniu i tak pieczemy jakąś godzinkę w 170 stopniach.IMG_2381

 

IMG_2383

11:50, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2016
Murzynek z bakaliami i kokosem

Powstał sobie murzynek z kokosem do którego dodałam żurawinę i rodzynki, trochę wzbogaciłam smak.Całkiem nawet smaczne wyszło,polewa dodała uroku :)

Składniki:

mąka pszenna typ 500 2 i 1/2 szklanki

błonnik kakaowy 3łyżki

woda pól szklanki

ksylitol 1 szklanka

masło 1 kostka

wódka lub spirytus 2 łyżki

jajka 4 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

rodzynki 3 łyżki

żurawina 3 łyżki

Pianka:

białka 4 szt

ksylitol szklanka

wiórka 250 g

Polewa:

czekolada ciemna 150 g

mleko 2 łyżki

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania płynnych składników.Do garnka wkładamy masło,wodę cukier i rozpuszczamy.Kiedy nam się zagotuje dodajemy błonnik( kakao) i spirytus,mieszamy, a następnie studzimy.Po ostudzeniu masy dodajemy żółtka i mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodajemy ubitą piane z białek .Masa gotowa.Bakalie obsypujemy mąką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto.

Kokos:

Ubijamy białka z ksylitolem, dodajemy kokos i łączymy składniki.

 

 Ciasto na Niedzielę piekły ze mną:

IMG_2130

 

 

 

IMG_2127

07:19, rozowakuchnia
Link Komentarze (7) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel