niedziela, 16 października 2016
Szare kluchy z pieczarkami i kiełbaską

Moja teściowa mówi tak - Jeśli chcesz by szare kluchy były szare , to zostaw je  na godzinę( ziemniaki obrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż ziemiste. Posłuchałam i takkkkkkk mam szare kluchy.

Składniki:

ziemniaki starte 1.1/2 kg

mąka tym 650 ( tyle by ciasto było geste)

pieczarki 300 g

kiełbaska 300 g

sól i pieprz do smaku

słonika do smażenia

jajko

 

 

Ziemniaki obieram,myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę i zostawiam na godzinę w misce.Po godzinie dodaje jajko, sól i pieprz.Wsypuje mąkę i mieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste.Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto. Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam. Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska ,polewam tłuszczem. Mieszam i nakładam na talerze gorące.

 

IMG_0681

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 15 października 2016
Deser bananowy z chia

Macie czasem chęć na przekąskę, ja mam dosyć często aby nie było kalorycznie staram się trochę urozmaicać.Ten deser robiłam wieczorem by na śniadanie zjeść ze smakiem.

Składniki:

mleko 0,5 % 300 ml

banany 3 szt

nasiona chia 1 łyżka

miód 1 łyżka

cynamon 1 łyżeczka

sok z cytryny 2 łyżki

Banany obieramy se skórki obcinamy koniec i początek, wkładamy do blendera kielichowego.Miksujemy z mlekiem i nasionami chia. Dodajemy miód i cynamon,mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do trzech szklaneczek i do lodówki. Następnego dnia dekorujemy plasterkami banana i podajemy na śniadanie.

 

IMG_03902

piątek, 14 października 2016
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

DZIŚ ZAPRASZAM WAS NA PYSZNY CHLEBE ŻYTNIO-RAZOWY. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO

 

Składniki:

 

mąka żytnia typ 720-500 g

mąka razowa typ 2000- 500 g

zakwas piekarski 50 g

drożdże świeże 50 g

sól 22 g

woda letnia 700 ml

 

Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól.Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie , że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło. Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca.


IMG_1505

 

IMG_1530

 

 

 

czwartek, 13 października 2016
Galareta drobiowa

Wpadłam na pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym.

Składniki:

udka z kurczaka 3 szt

marchew 4 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka natka

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 2 szt

sól i pieprz biały mielony do smaku

 

Krok 1

Do garnka wlewamy  3 litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki.

Krok 2

Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już chłodne.Podajemy z octem jak kto lubi.

 

 

IMG_1553

 

IMG_1555

IMG_1525

środa, 12 października 2016
Orzechowy murzynek

Dziś będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraźnie orzechy.

Składniki:

  •  margaryna 250 g
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 4 jajka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

 

Dodatkowo:

  • czekolada 150 g
  • mleko 3 łyżki

Krok 1

Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do misy i dodajemy kakao, mieszamy.

Krok 2

Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do mąki.

Krok 3

Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drugą połowę zostawiamy do dekoracji murzynka.

Krok 4

Przekładamy ciasto do formy prostokątnej na babkę , najpierw jednak smaruje ja tłuszczem. Wkładam do pieca i piekę 55 minut w 180 stopniach

Krok 5

Do garnuszka wlewamy mleko , wkładamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy murzynka i posypujemy orzechami włoskimi.

 

IMG_1577

06:40, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 października 2016
Poziomkowa Pokusa

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)

 

Składniki na biszkopt:

jajka  5 szt L
ksylitol 100 g
mąka pszenna typ 500 5 łyżek

Masa poziomkowa:

 masło  100 g
kisiel poziomkowy z cukrem  2 szt. 
galaretka poziomkowa  1 szt.

PIANKA:

śmietana 30%  200 ml
galaretka poziomkowa 2 szt

 

 
Dodatkowo :
 
poziomki 1 litr
 
Krok 1
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Krok 2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy.Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści.
Krok 3
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem
Krok 4
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.
 
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1598
 
IMG_15921
IMG_1604
 
IMG_1595
 
 IMG_15841
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 października 2016
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.

Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

200 g masło

100 g ksylitol Kłos Pol

2 żółtka

 

Nadzienie:

budyń 64 g

mleko 1.1/2 szklanki

ksylitol 1 łyżka Kłos Pol

Dodatkowo :

galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

jagody i truskawki do dekoracji

groch łuskany lub w całości

papier do pieczenia

Krok 1

Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut

Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia

Krok 2

Schłodzone ciasto wałkuję  i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.

Krok 3

Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek.

Krok 4

Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem  w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart.Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona . Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną .

IMG_13341

IMG_1333

IMG_1338

pagebab

niedziela, 09 października 2016
Jaja faszerowane tuńczykiem

Kolacyjka dziś będzie wyśmienita , bardzo smaczna i uważam , że lekka.Uwielbiam tuńczyka z puszki ,a w jajach to już kcham po prostu. Każdy z nas ma jakiegoś bzika  hi hi  mój bzik to tuńczyk i jaja.

 

Składniki:

Jaja 6 szt L

tuńczyk w zalewie 200 g

papryka czerwona 1 szt

ruccola 50 g

oliwki zielone nadziewane z 20 szt

Sos Winegret :

oliwa z oliwek  2 łyżki

sok z cytryny  

papryka czerwona mielona 1 szczypta

sól i pieprz

 

Krok 1

Ruccole rozsypujemy na dużym talerzu  i skrapiamy sosem winegret ( oliwa,sok z cytryny papryka sól i pieprz).

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka na talerzyk. Tuńczyk odsączamy z zalewy i dodajemy do żółtek i rozgniatamy.

Krok 3

Paprykę myjemy wycinamy środki i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do żółtek i tuńczyka. Wymieszany farsz nakładamy do naszych jajeczek i dekorujemy dodatkowo drobno pokrojona papryką i oliwkami .Tak podane jajeczka na pewno zachwycą i zostaną zjedzone z przyjemnością.

 


IMG_04051

 

IMG_0429

 

IMG_04061

IMG_04142

00:00, rozowakuchnia , kolacja
Link Dodaj komentarz »
sobota, 08 października 2016
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

Dziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe .Zróbcie skosztujcie ,a potem się wypowiadajcie :) 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol 500 g

drożdże świeże 30 g

ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

masło 100 g

Polewa:

kawa rozpuszczalna 2 łyżki

woda 4 łyżki

czekolada mleczna 200 g

wiórka cytrynowe z czekolady do udekorowania jagodzianek

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do naszego dołka w mące delikatnie mieszamy z mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu  oraz miękkie masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 2

Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.

Krok 3

Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.

 

IMG_1508

 

IMG_1503

 

IMG_1517

 

Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele.  Wypiekały ze mną:

piątek, 07 października 2016
Zapiekanka z ziemniaków, sera i jaj

Uwielbiam dania jednogarnkowe,przede wszystkim syte i smaczne. Szare kluchy można do nich zaliczyć w typowej zapiekance.

Składniki na kluchy:

ziemniak 1 kg

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol- tyle by zagęścić ciasto na kluchy 

jajo

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

jaja 4 szt

papryka żółta 1 szt

papryka zielona 1 szt

koperek świeży

sól i pieprz do smaku

ser żółty 200 g

mleko 150 ml

 boczek wędzony 150 g

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy ,myjemy , ścieramy na tarce i odciskamy z wody.Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy ( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała). Przekładamy na deseczkę połowę ciasta na kluchy i rzucamy łyżką do garnka ( do gotującej wody ). Kluchy wypływają więc wiadomo , że są ugotowane. Przemywamy je pod bieżącą wodą.. Przecedzone wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z usmażonym boczkiem.

Krok 2

Do miseczki wbijamy  jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. 

Krok 3

 Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie , zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące , wtedy jest najsmaczniejsze.

 

IMG_1484

 

IMG_1472

 IMG_1480

IMG_1473

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
Śliwkowo orzechowa pokusa

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.

 

Składniki na ciasto kruche;

 


Dodatkowo:

 

Krok 1

Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).

Krok 2

Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół  ciasto , widać na zdjęciu).

Krok 3 

Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie  potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).

Krok 4

Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).

Krok 5

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

 

IMG_04772

 

IMG_0469

 

IMG_0459

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 05 października 2016
Zapiekanka makaronowa

Otworzyłam szafkę i patrze co też w niej mam.Moje oko dojrzało makaron i już wiedziałam co będzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami.

Składniki:

  • makaron kokardki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • ogórek korniszon 6 szt
  • koperek świeży do smaku
  • jajka 3 szt
  • mleko 4 łyżki
  • ser żółty 200 g
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody.

Krok 2

 Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam.

Krok 3

Paprykę i pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe.

Krok 4

Ser kroje w cienkie słupki.

Krok 5

Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz po upieczeniu.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

 IMG_05763

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 października 2016
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa.Smakosze kawy to dla was ten smakołyk robiłam ale nie tylko wam zasmakuje.

Składniki na masę śmietankową;

2 budynie śmietanowe

mleko 3 szklanki

 ksylitol 3 łyżki

masło 200 g

Pianka kawowa:

rozpuszczalna kawa ( granulowana) 1 łyżka

żelatyna 2 łyżki

śmietana 30% 600 ml

śnieżka 1

woda 1 szklanka

ksylitol 3 łyżki 

Dodatkowo:

krakersy na 3 warstwy czyli 3 x 16 razem 58 szt

kawa rozpuszczalna łyżka ,zaparzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki ksylitolu

herbatniki kakaowe  20 szt

 

Krok 1 

Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy .W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka.Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.

Krok 2 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy ,skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie.Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Krok 3

Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.

Krok 4

Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno.4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyną, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy , na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.

Krok 5

Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.

 IMG_1428

 

IMG_1429

 

IMG_1431

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 października 2016
Zapiekanka makaronowa z brokułami

Jako , że mamy chłodne dni bardziej już jesienie to tęskno nam za ciepłymi daniami sycącymi i pysznymi.Zapraszam was na pyszną zapiekankę w sosie beszamelowym .

Składniki:

makaron cięte rurki 200 g

brokuł 1 szt

pierś z kurczaka 400 g

papryka zielona 1 szt

papryka biała 1 szt

ser gouda 400 g

pomidorki suszone 2 łyżeczki

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Sos beszamelowy:

masło 2 łyżki

maka pszenna 4 łyżki

mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia

bulion drobiowy pół szklanki

koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)

 

 

Krok 1

Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam pomidorkami suszonymi, sola i pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką). 

Krok 2

Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno , dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę.

Krok 3

Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje bulion, oj nadal geste to dolewam mleka.Zrobiło się teraz rzadkie i takie ma być.Na końcu dodaje koperek.

Krok 4

Do dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych wlewam sos po równo, brokuł dziele na różyczki i też daje do dwóch naczyń. Dodaje kurczaka z papryką ,makaron .Wszystkie składniki dokładnie mieszam w tym sosie . Na końcu posypuje startym serem dosyć spor i do pieca.

Krok 5

Piekę każdą zapiekankę osobno po 30 minut w 200 stopniach pod przykrywkami oczywiście. Podaje zaraz po upieczeniu, rewelacja polecam zrobić.

 

IMG_13281

 

IMG_13251

 

IMG_13191

pagezap

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 października 2016
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej

Jabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem.

Składniki :

500 g mąki pszennej typ 500  Kłos Pol

2 jaja L

1 szklanka mleka

150 g masła

100 g ksylitolu Kłos Pol

30 g drożdży świeżych 

Nadzienie:

1 kg jabłek

100  g ksylitol Kłos Pol

Dodatkowo:

 mleko do posmarowania rogali

Lukier cytrynowy:

szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol

sok z cytryny

 Polewa kawowa:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50 ml wody

300 g czekolady mlecznej

 

Krok 1

Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.

Krok 2

Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty .

Krok 4

Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki .

Krok 5

Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 6

Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki .

Krok 7

Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest  już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam.

Krok 8 

Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.

 

IMG_14091

IMG_14151

 

IMG_14071

 

Piekłam z 

Szóste niebo

Małgosia

sobota, 01 października 2016
Szynka mielonka z szynkowara

Mam dla was coś smacznego idealne na śniadanie, jako wędlinka na chlebek . Można śmiało zrobić z tego przekąski mini na wykałaczkach. Zestaw promocyjny "Duet"  od Tradismak dostałam jakiś czas temu. Taka szyneczka najlepiej smakuje  co jakiś czas, przestrzegam jak zrobicie to rzucicie się na nią hihi bo taka smaczna.Nie przejadać się za bardzo .

 

Składniki :

szynka 700 g

pierś z kurczaka 400 g

boczek wędzony 100 g

 Pomidor z ziołami(sószony pomidor,bazylia,sl himalajska,czosnek grys,oregano) 4 łyżki

żelatyna 1 łyżka Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna 1.1/2  szklanki

 

Krok 1

Szynkę umyłam i pokroiłam w kostkę i zmieliłam na średnich oczkach.Pierś z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę, zmieliłam również na średnich oczkach.Boczek wędzony pokroiłam w słupki i zmieliłam ,dodałam do szynki i piersi.

Krok 2

Wsypałam przyprawy ( peklosmaczek, żelatynę oraz pomidor z ziołami), wlałam wodę zimną i wymieszałam porządnie.

Krok 3

Włożyłam do woreczka, zamknęłam w szyn-kowarze i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.Po 24 godzinach wyjęłam schłodzone mięsko i nastawiłam w garnku z wodą do zaparzenia . Parzyłam mięsko w 70 stopniach 2 godzinki.

Krok 4

Po 2 godzinach wyjęłam z garnka szyn kowar i zostawiłam do ostudzenia.Kiedy ostygło wstawiłam z powrotem do lodówki na noc.

Krok 5

Wyjęłam z lodówki szyn kowar, zdjęłam metalowe "okrycie" oraz woreczek z naszej szynki . Pokroiłam w plasterki i mamy gotową wędlinkę na śniadanie .

 

 

Opinia zadowolonej Blog-erki :)

Wyglądem przypomina mi taką mielonkę którą czasami kupuje bo ma galaretkę taką pyszną jak w tej chwili moja   i najlepsza mielonko szyneczka. Swoja jest najlepsza , wiem co włożyłam z czego zrobiłam i wiem , że jest świeża. Kochani zachęcam was do robienia domowych frykasów. Zaręczam ,że będziecie zadowoleni ze smaku, konsystencji jak i wyglądu .Tradi smak oferuje gotowe zestawy gdzie macie wszystko co trzeba do zrobienia szyneczki. Nie musicie chodzić szukać szyn-kowaru ani przypraw do tego macie cały zestaw w jednym.

Polecam wam:

 

Prasowanka (szynkowar) "Singiel" o pojemności 900 g

Zestaw promocyjny "Duet"

 

Polecam bo mam obydwa zestawy i jestem mega zadowolona.

 

IMG_1452

 

IMG_14481

 

IMG_1447

 pagedom


 

 

44

piątek, 30 września 2016
Babeczki cytrynowe miniaturki

Oto dziś małe babki cytrynowe upieczone w aluminiowych foremkach na jeden kęs jak mówi moja córka.

Składniki na dwie babki małe cytrynowe:

2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5

3 jaja

150 g ksylitolu

150 g maki pszennej

75 g mąki ziemniaczanej

100 g stopionej margaryny

starta skorka i sok z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

parę kropel oleju waniliowego

Lukier:

cukier puder pół szklanki ( ksylitol zmielony)

kubuś zielony 4 l-6 łyżek

mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

 

Krok 1

Jaja wbijamy do misy i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatką, Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczoną margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel olejku waniliowego.

Krok 2

Wymieszane składniki przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą.

Krok 3

Pieczemy w 170 stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło)

Krok 4

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je mieszanką chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

IMG_1363

 

IMG_1365

 

IMG_1364

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2016
Moja przygoda w TV PYSZNY SCHAB I FILMOWA PAMIĄTKA

 

 

MOJA PRZYGODNA KULINARNA CZYLI NAGRODA OD DORADCY SMAKU ZA SUPER PRZEPISY

 

Beztytuu3

11:37, rozowakuchnia , film
Link Komentarze (2) »
Paszteciki drobiowe

Jesiennie mamy za oknem więc czas na coś rozgrzewającego i delikatnego.Trafione barszczyk i paszteciki z drobiowym mięskiem :)

Składniki na 25 pasztecików :

250 g mąki
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
30 g masła
1/2 łyżka oleju

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę .W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące , delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina. Po 15 minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 2

Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.Kroimy w 2 cm kawałeczki .Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.Podajemy z barszczem.

 

IMG_1375

 

IMG_1371

 

IMG_1366

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 września 2016
Naleśniki z prażonymi jabłuszkami

Czas na pyszności. Naleśniki z pysznymi prażonymi jabłuszkami , to jest to co każdy z nas lubi.Do tego pyszna ubita śmietana.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 szklanki mleka 2%
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka L

 

Dodatkowo:

  • jabłka 8 szt 
  • ksylitol 1/2 szklanki
  • śmietana 30% 400 ml
  • ksylitol 4 łyżki do śmietany 

Krok 1

Do misy wlewamy mleko i jaja. Miksujemy na średnich obrotach, wsypujemy sól i ksylitol. Mąkę przesiewamy nad naszymi jajami z mlekiem i miksujemy na średnich obrotach. Nie zapomnijcie o wodzie gazowanej.. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej odrobinę. Łyżką nakładam ciasto naleśnikowe i piekę z każdej strony 2-3 minuty. Po upieczeniu naleśników nakładam na nie prażone jabłuszka , na całej powierzchni, zwijam ,kroje na połowę.

Krok 2

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o średnich oczkach i wkładamy do garnka. Prażymy je na średnim gazie z ksylitolem jakieś 20-30 minut.

Krok 3

Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem ksylitolu i dekoruje naleśniki ozdabiając je gwiazdeczkami dmuchanymi z czekolady .

IMG_09361

 

IMG_09351

 

IMG_09261

wtorek, 27 września 2016
Szarlotka z żurawiną

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka zimnego masła (200 g )
  •  ksylitol 125 g
  • łyżka cukru waniliowego
  •  5 żółtek L
  •  szklanka żurawiny suszonej
  •  śmietana 12% 4 łyżki

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1/1/2 kg
  • ksylitol 150 g
  • białka 5 szt

Krok 1

 

Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Krok 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.

Krok 3

Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy  jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni .

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową .

 

IMG_0943

 

IMG_09571

 

IMG_09441

 

IMG_0956

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 września 2016
Rozpusta ze szpinakiem i wszystko wiadomo

Dziś lekkie danie na obiad. Prostota na pierwszym miejscu.Dodatki smakowe kto co lubi.

Składniki:

szpinak mrożony siekany 200 g

ser kozi 200 g

suszone pomidory 2 łyżeczki

makaron penne 200 g

śmietana 30% 200 ml

olej do smażenia

Krok 1

Makaron gotujemy al denete .

Krok  2

Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być , tylko pod przykrywką dusimy do rozmrożenia). Dodajemy suszone pomidorki i razem ze szpinakiem dusimy.

Krok 2

Ser kozi kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku, całość dusimy razem. Mamy już podduszone i podsmażone. Wlewamy śmietanę i lekko mieszamy.  Gotujemy makaron na pół twardo , przekładamy do szklanej miski .Dodajemy makaron al dente do szpinaku  i przykrywamy pokrywką ,zostawiamy tak na 15 minut. Makaron wchłonie trochę sosu i zrobi nam się gęściejsze, smacznego. Przekładamy z powrotem do szklane j misy i podajemy.

 IMG_0999

 

IMG_1019

 

IMG_10071

 

09:01, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 września 2016
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować

Składniki:

ziemniaki 10 szt

mąka pszenna TYP 500  Kłos - Pol 1/4 z garnka

jajko 1 szt

sól dodać do gotujących ziemniaków .

Dodatkowo:

kurki po ugotowaniu 600 g

mieszanka pomidor z ziołami 3 łyżeczki Kłos - Pol

żywiecka drobiowa 200 g

trochę tłuszczu do smażenia

ser miękki( idealny do rozpuszczenia) 10 plastrów

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy.

Krok 3

Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane i zwijamy roladę( 1.1/2 zwinięcia). Pomagamy sobie właśnie tym papierem.Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na polowe i miałam na 4 porcję..

Krok 5

Rolady piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach. Kiedy się zarumieniły położyłam na nich plastry sera. Chwile jeszcze trzymałam w piecu i wyjęłam .Podawałam na gorącu ale na zimno tez jest bardzo smaczna.

 Przepis bierze udział w konkursie

Bitwa na przepisy

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

IMG_12671

 

 

IMG_1263

ZIEMM

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 września 2016
Jabłecznik bezglutenowy

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto"

Składniki :

  • mąka ziemniaczana 100 g
  • mąka kokosowa 100 g
  • mąka krupczatka 250 g
  • 200 g masła
  • 125 g szklanki ksylitolu zmielonego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń  śmietankowy 60 g
  • białka 3 szt
  • ksylitol 4 łyżki

Krok 1

Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.

Krok 2

Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.

Krok 3

Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.

Krok 4

Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.

Krok 5

Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.

Krok 6

Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja.

 

 

IMG_1243

 

IMG_12451

 

IMG_1247

 

IMG_1238

IMG_1232

 

IMG_12351

 

 IMG_12942

 

 IMG_1274

 

IMG_12851

Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet i świeży aromat . Moi drodzy polecam winko, warto kupić nawet jako prezent:) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak poziomki jak je piłam.

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
piątek, 23 września 2016
TEBIRKES duńskie bułeczki

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie."Wypiekanie na śniadanie"

Rozczyn:


  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka 
  • 300 g mąki pszennej  TYP 500

    Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej TYP 500
  • 50 g miękkiego masła 
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

    dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 100 g
  • woda do posmarowania

 

Krok 1

Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.

Krok 2

Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto  na macie silikonowej i  zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.

Krok 3

Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 4

Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.

 

IMG_11971

 

IMG_1204

 

IMG_11961

 

IMG_1209

 

page63pageqaqa

Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .

 

 

 

Piekły ze mną:

 

 Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska – zdjęcie FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IG

 

Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel