poniedziałek, 06 lutego 2017
Karkówka zapiekana z serem

Oglądając film wpadłam na genialny pomysł zrobienia mięska z serem i warzywami.Taki misz masz w jednym. Pyszne delikatne mięsko i miękkie soczyste warzywa. Dobrze doprawione z pysznymi  ziemniaczkami . Gorące prosto z pieca. Nie ma nic smaczniejszego niż dopiero co wyjęte z pieca mięsko. Nie lubię odsmażanych i odświeżanych mięs zjem bo zjem jednak uważam że dopiero co zrobione jest najlepsze.

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków)
  • ogórki korniszony 4-6 szt
  • papryka marynowana 
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
  • forma prostokątna do zapiekania

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca.Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na przemian ser żółty,ogórek,papryka marynowana.Zawijamy w folię spożywczą i do pieca. Pieczemy 2 godzinki w temp  210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka.Podajemy z ziemniakami z wody.

IMG_4172

IMG_4185

 

IMG_4177

 

IMG_41881

16:15, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 lutego 2017
Tort ze śmietany i mascarpone

Mamy niedziele, a wiadomo że przy niedzieli robimy różne smakołyki by dogodzić rodzinie.Więc i ja poszłam do kuchni popatrzyłam co mam w lodówce i zabrałam się za robienie biszkoptu i potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej.

 

Składniki na biszkopt

 
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500
Składniki na krem 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g serka mascarpone

Dodatkowo:

jagody 500 g( miałam zamrożone)

cukier żelujący na 500 g owoców

wiórka żółte z czekolady

wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na

logo9

Wykonanie

Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami tak po troszku i łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki.

Krem do tortu

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.

 

IMG_41472

 

IMG_4155

 

IMG_4137

 

IMG_4144

 

IMG_4154

13:41, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
wtorek, 31 stycznia 2017
Sushi z łososiem

Tak coś mnie naszło na Sushi  z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało.

 

Składniki:

ryż do sushi 400 g

algi nori 6 szt

łosoś, 200 g

ogórki 3  szt

pasta wasabi

sos sojowy

sól cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż przemyłam pod wodą i włożyłam do garnka,zalałam wodą, gotowałam jakieś 10-15 minut.Po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem. Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi .Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam  ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty.


IMG_39501

IMG_39481

IMG_3944

 

page76wasabi.

00:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 stycznia 2017
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa.

Składniki:

800 g mąki typ 650( bułkowa)

mleko 125 ml

woda ciepła  1.1/2 szklanki

jaja 2 szt

 masło 100 g

oliwa 3-4 łyżki

drożdże świeże 60 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do misy przesiewamy mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru.Rozrabiamy drożdże i wlewamy je do dołka w mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by drożdże zaczęły pracować . Po 15 minutach dodajemy ciepłą wodę,sól, jaja,masło i oliwę.Wyrabiamy ciasto koło 15 minut( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki.Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką)Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe  i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki  podczas pieczenia by skórka była chrupiąca).

 

IMG_38871

 

IMG_3890

 

IMG_38851

sobota, 28 stycznia 2017
Pączki z serem

Dziś wam pokaże jak wyglądają pączki z serkiem naturalnym.Smaku wam nie pokaże ale mogę śmiało powiedzieć, że są rewelacyjne.

IMG_3898

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 g

 mąka pszenna typ 500 200 g

serek naturalny 350 g( można takie opakowanie kupić w pojemniczku)

2 jajka

2 żółtka

drożdże świeże 40 g

masło 100 g

mleko 125 ml

cukier 1 łyżka

spirytus 1 .1/2 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder 1 szklanka

sok z 1 cytryny

wiórka cytrynowe i truskawkowe znajdziecie  na..logo8

Wykonanie:

 

Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. Mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.Delikatnie zamieszałam łyżką i powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką na 15 minut by urósł rozczyn.Po 15 minutach dodałam jaja i żółtka.Serek dodałam prosto z pojemnika.Wlałam rozpuszczone letnie masło i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je przykryte miską na godzinkę. Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł.

Lukier:

Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi ( z CZEKOLADY).

 IMG_3895

 

IMG_3891

 

IMG_3894

 

IMG_39011

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2017
Tatar z oliwkami i jajkiem

Jak najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia.

Składniki:

matias 3 płaty

jaja 6 szt

cebula 1 szt

oliwki zielone 10 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

Wyrównanie:

 

Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu i mamy marynowane. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę.Matias i ogórki  kroimy w kosteczkę. Cebulę również w kosteczkę. Oliwki w talarki. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy odrobiną pieprzu,soli. Wykładamy w kokilki idealne na raz i mamy super tatar.

 

 IMG_37701

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 stycznia 2017
Pasztet drobiowowieprzowy z koperkiem

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapeczki.Pomyślałam dwa w jednym będę miała i wykombinowałam obiad z którego powstał pasztet. Jesteście ciekawi??

Składniki :

schab 300 g

pierś z  kurczaka 300 g

koperek pęczek

1.1/2 szklanki wywaru z rosołu

sól i pieprz do smaku

foremka aluminiowa o pojemności 500 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

 

Wykonanie:

Jak wspomniałam wcześniej najpierw zrobiłam obiad. Jak pewnie się domyślacie był to rosół na piersi z kurczaka i schabie wieprzowym.Rosół ugotowałam nie mięsku i włoszczyźnie. Mięsko wyjęłam z rosołu i poczekałam, aż ostygło. Zmieliłam je na średnich oczkach.Dodałam wywar z rosołu koperek drobno pokrojony oraz sprasowany czosnek. Wymieszałam składniki z pieprzem mielonym i odrobiną soli, przełożyłam farsz do foremki aluminiowej o pojemności 500 ml . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 200 stopniach 45 minut.Jest pyszny.

IMG_38332

 

IMG_38371

 

IMG_3842

 

 

Zestaw do pasztetu z przyprawami  możecie zamówić z logo7

 

Tak wygląda zamówienie i wcale nie jest drogo, a pasztetów z tego zestawu zrobicie parę. Jestem bardzo zadowolona i zachęcam do zakupu i robienia swojskich pasztetów. Ja zrobiłam  choć nigdy wcześniej nie robiłam bo myślałam , że nie potrafię. Widać to jest po prostu bardzo proste.

raaaaaaaa

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
środa, 25 stycznia 2017
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem

Mamy czas karnawału , a więc i przystawki chętnie widziane na spotkaniach towarzyskich do zagrychy jak tą mówimy.Ten śledź zasmakuje wam.

Składniki:

matias 3 płaty

jabłuszko 1 szt

ogórki korniszony 6 szt

cebula biała 1 szt

sok z cytryny łyżka

buraczki 2 średnie

cukier sól

ocet

pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego.

IMG_3760

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 stycznia 2017
Rogaliki jogurtowe

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem.

Składniki:

mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki

masło 350 g

jogurt naturalny 250 g

Dodatkowo:

jajo

galaretka cytrynowa 

dżem marakuja ( sama robiłam)

Wykonanie:

Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam  ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

IMG_37531

 

IMG_3746

 

IMG_3734

 

IMG_3749

 


IMG_37522

 

poniedziałek, 23 stycznia 2017
Rurki nadziewane mięsem

Tak dawno nie robiłam Cannelloni z mięskiem, posypane parmezanem.Wykorzystałam okazję kiedy przechodziłam w sklepie i moje oczy spoczęły na makaronie. Dziś raczę się tym prostym pysznym daniem .

Składniki

Forma do pieczenia 38x14x6 jest idealna do  zapiekania Cannelloni jak by była robiona na wymiar.Zakupiona na Klos-Pol  zachęcam na strona sklepu.

cannelloni 

mięsko wołowe 250 g

mięsko wieprzowe 250 g

jajko

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 150 ml

Sosik do cannelloni :

przecier pomidorowy połowę słoiczka

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

cebula opalona nad gazem 1 szt

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

skrzydełka 3 szt

Dodatkowo:

parmezan 150 g

śmietanka 30% 100 ml

 

Wykonanie:

Najpierw wstawiłam garnuszek z wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem.Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił. Wyjęłam i podawałam na gorąco.

 

 IMG_3700

 

IMG_3703

 

IMG_3708

 

page75

13:51, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017
Roladki z kurczaka

Pewnie już każdy z was robił takie roladki i każdemu smakowało.Robię je co jakiś czas i za każdym razem smakują wybornie. Wystarczy inny ser włożyć do środka inny dodatek i już mamy inny smak.

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 3 połówki
  • ser gouda 10 plastrów
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • sól,pieprz do smaku.

Panierka:

  • płatki kukurydziane ( zblenderowane) 3 szklanki
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Kładziemy po plastrze sera oraz po krojonego ogórka. Zwijamy roladki pomagając sobie wykałaczkami.Każdą roladkę maczamy w jajku a następnie w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.Sprawdzam  sobie po 40 minutach krojąc na połowę roladkę czy jucz jest gotowa. Podaje z ziemniakami lub zapiekanymi ziemniaczkami,frytkami.


IMG_3452

 IMG_34532

 

page73

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 stycznia 2017
Schab w winie pieczony

Jak karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję.

Składniki:

  • schab 1.1.2 kg
  • śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne
  • sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • czosnek 4 ząbki drobno pokrojony

Wykonanie:

Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno.

 

IMG_3464

 

IMG_3460

 

page72

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 stycznia 2017
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką

Gdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak zmienić dodając różne dżemy lub marmolady.Idealne na karnawał, polecam każdemu.

Składniki:

Dodatkowo:

  • marmolada
  • jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinę, niech się chłodzi. Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt.Teraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem. Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka. Smarujemy rozbełtanym jajem i zapiekamy koło 25-30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostudzenia.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 Słodkości na Dzień Babci

Wypiekały ze mną:

IMG_3677

 

page74

czwartek, 19 stycznia 2017
Domowa tortilla z farszem

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki .

 

9 sztuk o średnicy 22 cm:
Dodatkowo:
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • pieczarki 400 g
  • gouda 400 g
  • serek naturalny śmietankowy 300 g
  • czosnek 4 ząbki sprasowane
  • sól pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko na koło.( Można przyłożyć talerz i wyciąć będzie idealnie okrągła). Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat.

Farsz:

Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy.Podajemy na ciepło lub zimno 

IMG_36351

 

IMG_36393

 
00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2017
Kąski z kurczaka

Na dziś postanowiłam zrobić domowe fas-foody i się udało. Dzieci zadowolone,miny wesołe.Obiad najsmaczniejszy na świecie.Takie kąski idealnie pasują jako przekąski w karnawale.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

jajko

szklanka mleka

mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki)

Panierka:

płatki kukurydziane 2 szklanki

sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 g

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy jajko ,wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę( wsypałam na oko aby zgęstniało ciasto).Płatki KUKURYDZIANE  wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabniamy.Przesypujemy na talerz i doprawiamy solą,pieprzem i czerwoną papryką. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same lub z ziemniakami lub frytkami.

 

IMG_3612

 

IMG_36141

09:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Kokosowy serniki z przecierem z mango

Dziś was zaskoczę myślę, że bardzo przyjemnie.Od rana powstają pyszności .Pyszny sernik kokosowy z przecierem z mango o lekko zabarwionym kolorku jakby żółtym. Co najważniejsze ma bardzo przyjemny smak.Udekoruje go czekoladą .

 

Masa serowa:

wiaderko twarogu ( każdy ma swój ulubiony)

mąka ziemniaczana 4 łyżki

cukier 3/4 szklanki

jajka 5 szt

mleko kokosowe 400 ml  KTC (puszka)

KESAR MANGO PULP KTC  200 ml ( przecier z mango)

Dodatkowo :

herbatniki na spód sernika 25 szt

Mój sernik piekł się termoobieg+ para 160 stopni godzinę i 20 minut

Wykonanie:

Wbijamy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu potrojenia się masy( wygląda jak puch po dobrym zmiksowaniu).Kiedy mam ubite jaja z cukrem dodajemy mleczko kokosowe i twaróg. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz przecier z mango .Sernik mam lekko żółty  kolor, to dzięki przecierowi  .Bardzo przyjemny w smaku i polecam wam szczególnie.

Kiedy mamy wszystkie składniki połączone wykładamy je  do formy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia spód i boki . Na dno formy kładziemy herbatniki i łyżką przekładamy trochę masy serowej,tak aby nam herbatniki nie pływamy.Kiedy już zakryjemy spód wykładamy resztę masy serowej.

 

IMG_3651

 

IMG_3640

 

IMG_36561

 

IMG_36671

 

IMG_36472

IMG_3663

 

ktcmangopulpakesar850g

Beztytuuktc

 

ktcmleczkokokosowe400ml

Beztytuuhjhj

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017
Pyszny deser idealny na różne okazję

Lubicie desery oj wiem to na pewno, dlatego dziś chce wam pokazać prosty i smaczny deser na bazie  cappuccino .

Czekoladowa warstwa:

cappuccino o smaku czekoladowym 10 łyżek

wrzątek 250 ml

mleko 3/2% 500 ml

żelatyna na litr wody ( w naszym przypadku to będzie mleko i woda)

Biała warstwa:

mleko 3/2% 900 ml

cukier waniliowy 64 g

cukier brzozowy ( ksylitol) 100 g

żelatyna na 1 litr wody( mleka)

Dodatkowo:

 kuliki w zalewie malina ZENTIS -Ciekawe, innowacyjne kulki żelowe do wykorzystania podczas spotkań i imprez w celu uatrakcyjnienia między innymi napojów i drinków czy deserów. Mogą zachwycać i szokować.

 

Robimy pierwszą warstwę czekoladową, cappuccino zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy żelatynę i i mieszamy dopóki się rozpuści.Kiedy mamy już letnia-we to przelewamy do wysokiego naczynia i wlewamy mleko (blęderujemy trzepaczką).Przelewamy do szklaneczek ( musztardówek) pod skosem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Kiedy nam zastygnie robimy drugą warstwę waniliową Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły  i dalej mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. Chłodną waniliową piankę wlewamy do cappuccino i teraz wstawiamy już prosto.Kiedy zastygnie dekorujemy kuleczkami w zalewie malina. Wygląda bardzo fajnie i super smakuje.

 IMG_3418

 

IMG_3433

wtorek, 10 stycznia 2017
Karp smażony w dzwonka

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest.

Składniki:

  • karp 2 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko 1 szt
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz mielony 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki wkładamy do zimnej wody i moczymy rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca.

 

 

 

IMG_3368

sobota, 07 stycznia 2017
Pączki waniliowe

Macie czasem tak, że leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć. Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe, pyszne, pulchne i rozkoszne pączki,pączusie jak kto woli.

Składniki:

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 64 g
  • połowę białka
  •  

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa,wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają). Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać , że jest klejące.Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm.Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go.Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Lukier:

Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie.

 IMG_34062

IMG_3405

 page70

09:25, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 stycznia 2017
Ryba w occie - Wigilia 2016

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową.

Składniki:

 

  • 2 kg pstrąga filetowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna

Zalewa:

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6 % 
  • 2 cebule białe
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru

Wykonanie:

Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy .Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam usmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.

IMG_3363

piątek, 30 grudnia 2016
Tatar ze śledzia

 

Pyszna przystawka nie tylko na Wigilię. Na moim stole jako jedno z 12 dań Wigilijnych.Tatar możemy zrobić w wielu smakach jakie tylko nam wpadną do głowy. Śledzia bardzo chętnie zjem zawsze. Jest to bardzo zdrowa ryba, zawiera cenne kwasy omega 3 .


Składniki :

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • olej odrobina do wymieszania składników 
  •  sok z 1/2 cytryny.


Wykonanie :

Gotujemy najpierw jajka które kroimy drobno.Płaty śledziowe kroje bardzo drobno lecz nie robię paćki.Ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę.Doprawiam solą i pieprzem i odrobinę skrapiam olejem i sokiem z cytryny. Przekładam na talerz i mamy jedno z 12 przysmaków Wigilijnych

IMG_3362

 

czwartek, 29 grudnia 2016
Sernik na biszkoptach

Mimo że to dopiero 3 dni po świętach, a ciasta brak.Więc zabrałam się za zrobienie sernika takiego na szybko na zwykłych biszkoptach.

Składniki:

biszkopty okrągłe 

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

ser wiaderko

mleko 1 szklanka

 budyń śmietankowy 80 g

masło 125 g

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 4 łyżki

czekolada biała 50 g

Wykonanie:

Jaja miksujemy z cukrem na puch( masa potraja swoją objętość ).Dodaję ser z wiaderka porcjami i mieszam. Masło rozpuszczam i letnie dodaję do składników .Budynie rozpuszczam w mleku i dodaję do pozostałych składników.Formę tortową wykładam papierem do pieczenia (dno i boki). Kładę okrągłe biszkopty na dno a tam gdzie zostają luki to kruszę w te miejsca pozostałe biszkopty.Przelewam serową masę najpierw na środek biszkoptów , delikatnie by biszkopty nie pływały. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach potem zmniejszam do 170 i piekę następną godzinę.Po wyjęciu z pieca czekam by ostygło, zdejmuje obręcz i polewam rozpuszczoną czekolad mleczną.Ścieram na tarce  białą czekoladę i posypuje sernik.

IMG_3356

 

IMG_3358

15:25, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 26 grudnia 2016
Sałatka śledziowa na słodko

Kochani mam dla was pyszną sałatkę śledziową na słodko,przyjemnie się jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także mój humorek, złość  i zadowolenie.

Składniki:

  • żurawina pół szklanki
  • cebula 1 duża lub dwie mniejsze
  • śledź w oleju Matias 250 g
  • majonez 4 łyżki
  • śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt
  • jajko 3 szt

Wykonanie:

Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś stroiku który wam się znudził. Możecie go wykorzystać właśnie do sałatki śledziowej.Na same dno wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy wiesze naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ). Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną. Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego.

 

IMG_33351

Zanim jednak zrobiłam sałatkę musiałam sprzątnąć kuchenkę na której miały gotować się jajeczka.Teraz dopiero zaczyna się historia miałam takiego nerwa ,że szok. Wcześniej smażyłam rybkę i niestety tłuszcz się po-rozchlapywał po-przypalał i ani rusz nie mogłam tego wyczyścić. Zamówiłam wcześniej produkty w sklepie internetowym frisco.pl i czekałam na nie jak na zbawienie.Wiecie jaka to wygoda, nie trzeba wychodzić z domu, zamawiasz i czekasz tylko, aż przyjdą do domu.Przed Świętami to naprawdę ułatwia nam życie bez latania i szukania.No właśnie i teraz miło wspominam ten dzień kiedy to wyjęłam z szafki CILLIT BANK -jest to silny środek do tłuszczu i działa, co mogę ze stanowczością potwierdzić.Moja pyta ceramiczna jest oporna jednak kiedy popryskałam środkiem i poczekałam te 15 minut spokojnie mogłam ją doczyścić. Widać plamy i tłuszcz po rozchlapywany, spokojnie CILLIT BANG się tym zajął. 

IMG_3316

 

Tu wygląda tak po wyczyszczeniu . Jeśli chcecie nie mieć problemu  z okrutnym tłuszczem to już wiecie co robić.

IMG_33191

 Ten dzień miło się zakończył. Wyszła pyszna sałatka no i moja ceramiczna kuchnia błyszczała, tłuszcz poszedł w zapomnienie.

niedziela, 25 grudnia 2016
Uszka z kapustą i grzybami

Lubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 garście suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • smalec
  •  ziele angielskie 1 szt
  • liść laurowy 1 szt
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Składniki  na ciasto:

  • mąka pszenna 1.1/2 szklanki
  • ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć)
  • olej 1 łyżka

Wykonanie farszu:

Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła.

Wykonanie ciasta na uszka:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy. Układamy na  desce do krojenia i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

IMG_3353

IMG_29871

sobota, 24 grudnia 2016
Rolada szpinakowa z łososiem

Mój debiut zrobiony chłodzi się w lodówce. Nie myślałam , że będzie taki smaczny ten łosoś. Zadowolona jestem z rolady a i myślę , że rodzina też będzie postawie na stole Wigilijnym.

 

Składniki:

  • szpinak mrożony (rozdrobniony) 400 g
  • serek śmietankowy 300 g
  • jajka 4 sztuki
  • sól  i pieprz
  • czosnek - 4 ząbki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • łosoś wędzony 300 g

 

Wykonanie:

Szpinak wykładam na suchą patelnie i rozmrażam go na małym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek chwile jeszcze mieszam.Ostudzony blenderem ręcznym blęderuje, dodaje żółtka,sól i pieprz oraz gałkę muszkatową.Ubijam białka z odrobiną soli na sztywno i dodaję do masy szpinak-owej .Formę z pieca(jest  wyposażeniu) wykładam papierem do pieczenia i kładę masę szpik-ową na całej powierzchni .Piekę koło 15-20 minut w 180 stopniach. Na stół kładę folię aluminiowa, a na nią folie spożywczą. Wyjmuje z pieca placek szpinak-owy kładę na przygotowaną folie odwrócony papierem i ściągam go. Ostudzony smaruje serkiem śmietankowym i kładę plastry wędzonego łososia . Zwijam pomagając sobie folią zakręcam końcówki jak cukierka i do lodówki. Schłodzoną roladę kroje w plastry i stawiam na stół Wigilijny.IMG_3338

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel