niedziela, 18 grudnia 2011
Schab z ananasem i serem

                                             Obiad raz dwa trzy

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab 4 porcję
  • majonez 4 łyżeczki
  • ananas 4 krążki
  • ser 4 plastry
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Schab myjemy i rozbijamy tłuczkiem delikatnie solimy i pieprzymy.

2- Jajko wbijamy do miseczki roztrzepujemy je.

3- Schab maczamy w jaku a następnie w bułce tartej i kładziemy na patelnie na rozgrzany tłuszcz smażymy z obu stron na rumiany kolor .

4- Po upieczeniu schabowych wykładamy na blaszkę a następnie kroimy ananas w kostkę i układamy na schabowych.

5- Majonez po 1 łyżeczce kładziemy na ananasa i rozprowadzamy równomiernie.

6- Ser kładziemy na ananasa i wkładamy do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwile aby się ser rozpuścił.

7 - Ja podaje z ziemniaczkami i surówka można podać z ryżem jak kto woli .

 

Tagi: ananas schab
14:54, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2011
Muffiny w lukrze kakaowym i kokosem

                                Pyszne muffiny w lukrze kakaowym i posypce z kokosa

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram margaryny
  • sok z cytryny jedna sztuka
  • cukier puder 1 szklanka
  • białko 1 sztuka
  • kakao rozpuszczalne 2 łyżki
  • kokos 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja miksujemy z cukrem na pusz czystą masę

2- Dodajemy make z proszkiem do pieczenia

3- Rozpuszczona przestudzoną margarynę wlewamy do ciasta i miksujemy

4- Sok z 1 cytryny dodajemy i nadal miksujemy

5- Pieczemy 20 minut w 175 stopniach

LUKIER:

1-Cukier puder i białko mieszamy dodajemy kakao rozpuszczalne słodkie i nadal mieszamy

2- Muffiny maczamy w lukrze kakaowym a następnie w kokosie 

 

 

sobota, 10 grudnia 2011
Pyszna pizza

                                                Pizza Rodzinna

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • drożdże 40 gram
  • mleko tyle aby nam ciasto się zagniotło
  • cukier 1 łyżka
  • sos salsa
  • przyprawa do pizzy
  • pieczarki 8 sztuk
  • papryka czerwona świeża
  • sól szczypta
  • ser 30 deko w plastrach



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Make wsypujemy do miski

2- Do szklanki wlewamy mleko około pól szklanki

3- Wkruszamy drożdże i łyżkę cukru wsypujemy

4-Jak zaczną pracować drożdże dodajemy je do maki i wyrabiamy ciasto

5- Ciasto leży pod ściereczką  aż zacznie rosnąć

6- Wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na blaszkę od pieca

7- Wykładamy sos salsa na ciasto posypujemy przyprawa do pizzy

8- Pieczarki umyte i pokrojone posypujemy na ciasto

9- Dodajemy paprykę czerwona umyta i pokrojona w paseczki

10- Pieczemy 15 minut w 200 stopniach potem kładziemy ser i jeszcze z 3 minuty i mamy pyszna pizze.




20:54, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (4) »
Pyszne mufinki z cynamonem

                                      Pyszne mufiny z cynamonem i dla ciebie i dla niego

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 150 gram
  • cynamon 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżczka
  • białko 1 sztuka
  • cukier puder 1,1/2 szklanki
  • ememęsy 14 sztuk
  • sok z cytryny 2 łyżki



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja ubijam z cukrem na puszczystą masę

. 2- Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

3- lentnie mleko dodaje na pzremian z rozpuszczoną Kasią.

4- Zmiksowane ciasto wlewam do pailotek.

5-Piekę 15-20 minut w nagrzanym piecu do 175 stopni

Lukier

1-Białko cukier puder i sok z cytryny mieszam energicznie.

2- Zrobionym lukier polewam mufinki i dekoruje je ememęsami .



Słodkie pierniki w polewie

                                            

                                         Pierniki adwentowe

SKŁADNIKI:
1 kg mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg miodu , 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu), 4 całe jajka, 1,5 dkg amoniaku, 0,5 dkg sody oczyszczonej, 1/4 szklanki śmietany, 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków. 

WYKONANIE:
1-Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać.

2-10 dkg cukru upalić na karmel i wylać do masy.

3-Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia.

4-Jajka ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło.

5- Dodać sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.

6-Do miski wsypać mąkę. Na mąkę wylać masę i wyrabiać, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC.

7-Przestudzone ciasteczka można polukrować.ja udekorowałam czekoladą kolorowa posypka i pisakami kolorowymi spożywczymi



piątek, 09 grudnia 2011
Pyszny domowy smalec

                                              Domowy smalczyk

                            Kiedyś robiła smalec moja babcia potem mama a , teraz ja :)

słonina wędzona 600 gram

kiełbasa śląska 3 petka

sól w razie gdyby było za słabe w smaku

1- Słoninę tniemy w paski wąskie

2- Przygotowujemy maszynkę do mielenia akurat ja mam elektryczna wiec szybko idzie

3- Mielimy słoninę na średnich oczkach wkładamy na patelnie i smażymy

4- Kiełbasę śląską mielimy na średnich oczkach dodajemy do wytopionej słoniny i jeszcz chwile gotujemy razem

5-Powytopieniu i podsmażeniu wykładamy lejący się tłuszcz do słoiczków i zakrecamy

Oto pyszny smalczyk domowy naprawdę smakuje wyśmienicie.

czwartek, 08 grudnia 2011
Przepyszne pierożki leniwe

                                                        Pyszne leniwe pierogi

                             Najbardziej lubi je moja córcia która woli wszystko inne niż mięso twierdzi że będzie wegetarianką

SKŁADNIKI:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • spora szczypta soli i cukru
  • jogurt z dodatkiem

PRZYGOTOWANIE:

1-Twaróg wkładam do miski i rozgniatam drewnianą widelcem.

2-Dodaje jajka nadal ucierając dodaje mąkę kaszkę sól i cukier oraz wodę gazowaną wyrabiam energicznie będa lepsze potem kiedy bede je jadła.

3- Gotuje wodę do której wrzucę pocięte pierożki.

4-Z ciasta formuję wałeczki, podsypuję mąkąwyrabiam i znowu robie wałeczki i i kroję je na małe kawałeczki.

5-Gotuje około 3-4 minut i mam gotowe pierożki  sprawdzam najpierw czy sie ugotowały pzrekrajam pierozka i prubuje nastepnie  polewam je jogurtem i jem .

Tagi: pierogi
18:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Pączki z lukrem i posypką

        

                         Pyszne pączki 

Kiedy je robię koleżanki sie zlatują i po pączku dostają  i zachwalają .Pyszny upominek dla grzecznych dziewczynek i nie tylko :)

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 40g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 40g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta cynamonu
  • kolorowa posypka 100 gram
  • 200g konfitury
  • olej do głębokiego smażenia
  • 200g cukru pudru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1- Najpierw przesiewam do miski mąkę ,mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, oraz ze skórką z cytryny.

2-Drożdże kruszę i rozpuszczam w letnim mleku.

3-Dodaję do mąki.

4-Następnie dodaje jaja, żółtko i masło.

5-Wyrobiam elektrycznym mikserem na gładkie ciasto, przykrywam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

6-Po wyrośnięciu ciasto raz energicznie zagniatam.

7- Formuje około 16 kulek i kładę na papier pergaminowy do wyrośnięcia

8 - Smażę je na głębokim oleju następnie wyciągam i jeszcze gorące nadziewam szprycą konfiturę

LUKIER

1 -Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny powstaje lukier paczki maczam najlepiej w miseczce żeby był lukier maczam paczki i posypuje kolorowa posypką smacznego 

 

Ulubiona zupka flaczki

                               Dzisiaj flaczki na obiad ulubiona zupka mojej rodziny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • z włoszczyzny: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Flaki trzeba oczyścić i obgotować.

2- Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać.

3- Kiedy obgotuję Flaki zalewam je wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem.

4- Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę .

5-Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

6-Mięso wołowe wyjmujemy., nasze flaki wołowe są gotowe. 

Tagi: flaczki
17:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 07 grudnia 2011
Kefirowa sałatka

                                             Kefir z pomidorkiem

SKŁADNIKI:

  • Pomidorek 2 sztuki
  • kefir 150 gram
  • koperek szczypta
  • sol i pieprz do smaku

1- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .

2-Odsączamy z nadmiaru wody powstałego z pokrojonych pomidorów

3- Kefir polewamy na pomidorki tak aby nam odpowiadała konsystencja

4- Należy wymieszać, dodać szczyptę soli i pieprzu

5- wierzch posypujemy koperkiem 

Kotleciki jerzyki

                                                  Pyszne znakomite jerzyki

SKŁADNIKI:

  • 1 POMYSŁ NA Jeżyki WINIARY
  • 100 g ryżu
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 400 g chudego mięsa mielonego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Ryż zalać wrzącą wodą na 10 minut.

2- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3-Cebulę obrać i drobno posiekać.

4-Mięso połączyć z marchewką, cebulą i ryżem, doprawić solą i pieprzem.

5- Uformować 8 gołąbków, podsmażyć delikatnie z obu stron.

6-Zalać przygotowanym Pomysłem na jerzyki gotować 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 

Tagi: kotlety
20:23, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Kurczak na słodko kwaśno

                                                       Przepyszny kurczak

SKŁADNIKI:

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • cytryna 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • szczypta soli
  • papryka czerwona mielona ostra
  • papryka mielona czerwona słodka
  • przyprawa do kurczaka

1-Udka myjemy kroimy na połowę

2- do miseczki wyciskamy cytrynę 3 łyżki

3- Do cytryny dodajemy paprykę słodka i ostrą

4- do smaku doprawiamy szczypta soli

5- dodajemy cukier dokładnie mieszamy powstaje marynata

6- Obtaczamy w marynacie kurczaka trzymamy go 1 godzinę

7- Po godzinie wyjmujemy kurczaka i posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i smażymy z obu stron dolewamy wody i dusimy smacznego 

Tagi: kurczak
20:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Marynowane grzybki leśne

                                         Pyszne marynowane grzybki

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg grzybów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody do obgotowania grzybów
  • 1 cebula
  • ZALEWA :
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyzeczki soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskie,
  • kilka liści laurowych,
  • cebula pokrojona w krążki.

PRZYGOTOWANIE:

1-Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie .

2-Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc

3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.

5-Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.



Zeberka zapiekane w naczyniu żaroodpornym

 

                                              Przepyszne żeberka

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek
  • 1 pora
  • 1 łyżka miodu
  • 1 butelka ketchupu

PRZYGOTOWANIE:

1-Żeberka posoliłam i obsmażyłam do zrumienienia.

2-Wyjełam z patelni i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu i nakryłam pokrywą .

3-Na pozostałym tłuszczu zeszkliłam porę

4-Miód i ketchup wymieszałam razem.

5- Na żeberka , układałam porę i całość polewałam sosem ketchupowo-miodowym.

6-Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Wyszły bardzo smaczne podawałam z ziemiankami 

Tagi: żeberka
20:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2011
Śniadnko

                                   Jajka sadzone z serkiem tostowym

Tak to czasem bywa , że zachce się czegoś innego przekombinowanego

  • jajka 3 sztuki
  • serek tostowy 3 sztuki
  • metka podwędzana 150 gram
  • szynka wędzona 5 plastrów
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Patelnie wstawiamy na gaz polewamy oliwa z oliwek

2- szynkę kroimy w paseczki i kładziemy na patelnie podsmażamy

3- Metkę wkrawamy na patelnie również podsmażamy

4- Wtłukujemy jajka jako sadzone na szynkę i metkę ścinamy białko i przekładamy na drugą stronę

5- Kładziemy serek tostowy na jajko do rozpuszczenia i wyjmujemy jajka nakładamy na talerz 

Tagi: jajka
16:16, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Gulasz z żolądków

                                                  Gulasz z żołądków

Czasem chce się czegoś innego niż zupa czy kurczak więc czas na gulasz :)

SKŁADNIKI:

  • żołądki 400 gram
  • sos pieczeniowy 1 szt
  • ziemniaczki 8 sztuk
  • ogórek zielony 2 sztuki
  • śmietana 18% 200 gram
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Myjemy żołądki i czyścimy następnie wkładamy do wody

2- Żołądki gotujemy kolo 1 godziny sprawdzając czy sa miękkie

3- Po ugotowaniu dodajemy sos ciemny rozrobiony i mieszamy do zgęstnienia

4- Ziemniaczki obieramy kroimy na połowę i gotujemy w osolonej wodzie koło 45 minut

5- Ogórek obieramy ścieramy na tarce odsączamy z wody dodajemy śmietanę sól i pieprz smacznego

Tagi: żolądki
16:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Cos słodkiego i dobrego

                                        Słodkości biszkoptowo- galaretkowe

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • 2 budynie cytrynowe
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • mleko 500 mili
  • galaretka agrestowa 1 sztuka
  • posypka ciemna

PRZYGOTOWANIE:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek

7-Wycinamy serduszka foremką i wyjmujemy je

Krem cytrynowy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej budyń cytrynowy należy wymieszać

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cytrynowy i mieszamy cały czas do stężenia

3-Studzimy budyń

4- 150 gram Kasi miksujemy na puch dodajemy ostudzony budyń i miksujemy na masę

5 -Przekładamy ciasto kremem a następnie w miejsca wyciętych serduszek wlewamy zastygniętą galaretkę agrestową 

Tagi: biszkopt
15:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Murzynek zawsze smaczny

                                                  Murzynek

                         Moja rodzina go uwielbia prosta babeczka ,a taka smaczna

  • 25 dag Kasi
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 2 szklanki cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 110 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wódki lub rumu
  • 10 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

1- Do garnka wkładamy Kasię , cukier, kakao i wodę teraz wystarczy zagotować.

2- Odlewamy pół szklanki na polewę, resztę należy przestudzić.

3-Do chłodnej masy wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy alkohol i mieszamy.

4- Ubitą pianę z białek łączymy rodzynkami obtoczonymi w mące.

5-Pieczemy około godziny w 180-200 stopniach w kek sówce wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą 

Polecam szybko smacznie :)

Tagi: babka
12:34, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
Pyszne ciasteczka z kremem

                            Oto ciasteczka adwentowe bardzo bym chciała obdarować nimi rodzinę i znajomych :)

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • krem karpatko-wy
  • mleko 500 mili
  • cynamon 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

: Biszkopt:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli.

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka.

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy.

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi, oraz cynamon.

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe.

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek.

7-Wycinamy serduszka foremką.

Krem karpatko -wy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej krem karpatko-wy należy wymieszać.

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany krem karpatko-wy i mieszamy cały czas do stężenia.

3-Studzimy budyń.

4- 150 gram Kasi miksujemy na pych dodajemy ostudzony krem karpatko-wy i miksujemy na masę.

5 -Przekładamy nasze serduszka kremem przykrywamy drugim serduszkiem i dekorujemy kremem. Wyglądają znakomicie pachną cudownie smakują wybornie .

 

czwartek, 01 grudnia 2011
Brownie

                                             Brownie

SKŁADNIKI:

  • Kasia 250g ram
  • czekolada gorzka 3 szt 300 gram
  • kakao 4 łyżki
  • cukier puder 2 szklanki 400 gram
  • 6 jaj
  • 1i1/5 szklanki mąki
  • 2 szczypty soli
  • bułka tarta do formy
  • Polewa
  • 2/3 gorzkiej czekolady
  • 1/4 śmietanki kremówki 30 %

PRZYGOTOWANIE:

1- Kasię należy włożyć do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy wodę na niego kładziemy drugi garnek i czekoladę rozpuszczamy tak

2- Do miski wlewamy przestudzoną masę, dodajemy kakao i cukier puder.

3-Wszystko razem należy wymieszać mikserem.

4- Do masy należy dodawać partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę.

5- Ciasto przełożyć należy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Pieczę się ciasto około 35 minut w 180st.C.

Polewa

1- Czekoladę należy połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej.

2- Mieszamy na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka. Lekko przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową,można posypać cukrem pudrem Smacznego :) 

Tagi: brownie
15:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pyszne pałki w marynacie

Kurczak w marynacie z Winiar

SKŁADNIKI:

  • Pałki z kurczaka 8 sztuk
  • marynata soczysty kurczak z papryka i ziołami
  • marchew 4 sztuki 300 gram
  • sos śliwkowy 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE:

1 - Pałki z kurczaka umyłam

2- Marynatę otworzyłam i posypałam nią pałki z kurczaka dokładnie z obu stron natarłam porządnie

3- Marchew obrałam pokroiłam w paseczki i tez doprawiłam marynatą

4- Kurczaka włożyłam na patelnie polałam oliwą z oliwek i piekłam razem z marchewka apotem poddusiłam podałam z ryżem i sosem śliwkowym 

Tagi: kurczak
14:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Zupa z dyni

 Wczoraj miałam pyszny obiad łatwy szybki i bardzo smaczny

Zupa dyniowa Winiar

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 5 sztuk
  • marchew 3 sztuki
  • rosołki z Winiar drobiowe 3 sztuki na 3 litry wody
  • 2 zupy dyniowe Winiar



PRZYGOTOWANIE:

1- Do garnka wlewamy 3 litry wody 2- Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kosteczkę wkładamy do garnka 3- marchew obieramy i kroimy kostkę i wkładamy do garnka 4- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie 5- Gotujemy na małym ogniu dodając rosołki drobiowe z Winiar 6- jak nam się ugotuje rosołek dodajemy zupę dyniową rozrobioną i gotujemy jakieś z 10 minut i mamy gotowy obiad



 

13:08, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Grochowa

                          Dzisiaj na pierwsze danie obowiązkowa zupa i to grochowa na wędzonych kościach

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 5 sztuk
  • marchew 3 sztuki
  • groch łuskany polówki 200 gram
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • rosołek drobiowy Winiar 2 kostki
  • kości wędzone 300 gram
  • woda 4 litry

1- Do garnka wlewamy wodę 4 litry 2- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 3- Marchew obieramy i kroimy w kostkę 4- Ziemniaki i marchew wkładamy do garnka 5- dodajemy 2 rosołki drobiowe oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 6- Dodajemy groch umyty i gotujemy razem 7- Wkładamy kości wędzone od schabu i gotujemy wszystko razem aż groch będzie miękki jak się rozgotuje to mamy super żółciutką zupę 

Tagi: grochowa
12:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 listopada 2011
Pyszne ciasto Pleśniak

          Zachciało się czegoś słodkiego więc moja rodzina wybrała ciasto jakie mam im zrobić

Pleśniak padło i zrobiłam

SKŁADNIKI:

  • mąka krupczatka 4 szklanki
  • 6 jaj
  • 270 gram Kasi
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • cukier puder 2 szklanki
  • agrest z 5 słoików pół litrowych z kompotu

PRZYGOTOWANIE:

1-Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę

2- Kasię kroimy w kostkę wrzucamy do mąki

3- żółtka 6 sztuk dodajemy do maki oraz szklankę cukru pudru

4- Wsypujemy 4 łyżeczki proszku do pieczenia

5- Wyrabiamy ciasto dzielimy na połowę jedna polowe wkładamy do blaszki a drugą połowę dzielimy znowu na pół dodajemy 1 łyżkę kakao i wkładamy do zamrażarki na 30 minut

6- Agrest przecedzamy przez sitko wykładamy na jasne ciasto

7- Na agrest ścieramy na tarce jasne ciasto

8- Ubijamy 6 białek z 1 szklanka cukru pudru na sztywna masę i wykładamy na jasne ciasto

9- Ciemne ciasto ścieramy na tarce na kopułę bezowa wkładamy do nagrzanego piekarnika w 170 stopniach pieczemy 1godz i 25 minut

10- Wykładamy ciasto i jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem . 

Bardzo smaczne polecam dla łasuchów i nie tylko

Tagi: pleśniak
17:10, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 listopada 2011
Ciasto marchewkowe

                                        Ciasto marchewkowe z orzechami

SKŁADNIKI:

  • * 4 jaja
  • * 200 g cukru
  • * 150 ml oleju roślinnego
  • * 300 g drobno startej marchewki
  • * 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • * 350 g mąki
  • * po 1 łyżeczce: cynamonu, sody,
  • * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * cukier puder
  • * białko
  • * orzechy włoskie 200 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Ubijam jajka do podwojenia objętości.

2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.

3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam.

5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi . 

19:24, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel