poniedziałek, 20 lutego 2012
Ekspresowy deser

                        Co zrobić jak wiesz że zarz masz mieć koleżanki w domu  można zrobić szybki deser :) Prosty sposób i szybki

SKŁADNIKI:

  • pomarańcza
  • kiwi
  • drylowane wiśnie
  • śmietanka 36% 200 mili
  • 2 łyskaczów-ki

PRZYGOTOWANIE:

Obieram pomarańcza kroje go w kosteczkę .

Obieram kiwi kroje w paseczki .

Wyciągam ze słoika drylowane wiśnie.

Ubijam śmietankę na sztywno 2 szklanki łyskaczów ki potrzebne dla dwojga wkładam na dno pomarańcza potem śmietanę ,kiwi , śmietanę, pomarańcza śmietanę i drylowane wiśnie

To dopiero smakowity deser polecam DLA WSZYSTKICH 


Tagi: deser
12:03, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
Chrupkicynamonowo jabłkowe -Test śniadaniowy

                       Testujemy  śniadanko dzisiaj z błonnikiem chrupki  GOOD FOOD

600 MILI MLEKA

3 Miseczki

chrupki zbożowe cynamonowo jabłkowe

Do miseczek wsypałam chrupki  zalałam ciepłym mlekiem i śniadanko w sam raz dla mnie córci i męża polecam dobre i zdrowe. 

Wafle ryżowe GODD FOOD

                       Dzisiaj test Wafli ryżowych GOOD FOOD Ekstra Cienkie z kokosem .Moja córcia robiła ze mną kanapeczki na śniadanko. Pomysłowe takie dla niejadka akurat dla mojej córci

POTRZEBNE SKŁADNIKI

wafle ryżowe Ekstra Cienkie z kokosem

jajka 4 sztuki ugotowane

parówka cienka

pomidor

keczup

majonez

sałata lodowa

Wafle ryżowe kładziemy na talerz na to kładziemy plasterek pomidora .Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i odcinamy jajko tak aby było stabilne pod spodem :) kładziemy na pomidorek .Parówkę kroimy  w plasterki robimy nacięcia na jajku  i wkładamy jako uszka . Z keczupu robimy oczka i nosek z sałaty lodowej ogonek .Plasterki parówki kładziemy bo boku jajka i robimy kleksy na nich z majonezu i keczupu May gotowe śniadanko dla niejadka

czwartek, 09 lutego 2012
ŚWIETO PIZZZY DZISIAJ

                             No jak święto to święto nie mogło być inaczej jak pizza Dzisiaj będzie wyjątkowa bo z jajkiem i ziołami Polecam specjalne zioła do pizzy  tutaj je znajdziecie   są to zioła prowansalskie i czubryca zielona 


  • 2 szklanki mąki
  • 35 gram drożdży
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka oleju
  • keczup
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • czubryca zielona 1 łyżeczka
  • pieczarki 6 sztuk
  • 1 pomidor
  • 3 jajka ugotowane
  • ser 5 plastrów



Pierwszy etap

Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdży pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robię zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby było letnie drożdże kruszę i wsypuje do mleka dodaje łyżeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłębienia w mleku i delikatnie mieszam z maka aby się połączyło i czekam 20 minut , aż rozczyn zacznie pracować . Dodaje łyżeczkę czubrycy zielonej i łyżeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam ciasto i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia pod ściereczką

Drugi etap

Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plasteri 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatne smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kadę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzi na ne kladę jaka i pomidorka .Wkladam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kłade ser i chwilke do rozpuszczenia i wyciągam 

Tagi: Pizza
16:14, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 lutego 2012
Krem z buraczków ziemniaków i marchewki

          Ta zupa krem nigdy mi się nie znudzi zawsze inaczej mi smakuje trochę ją wzbogace o przyprawy i zawsze jest inna

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże marchewki
  • 6 ziemniaków dużych
  • słoiczek buraczków zawekowanych na zimę startych
  • 4 rosół wołowy kostki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • pieprz w Ziarkach 3 sztuki
  • groszek ptysiowy do dekoracji
  • kwasek cytrynowy do smaku i wydobycia koloru

PRZYGOTOWANIE:

Do Garnka wlewamy 2 litry wody wkładamy obrane ziemniaki pokrojone na cztery części marchewkę pokrojona też na cztery części Dodajemy 4 rosołki zile angielskie liść laurowy i pieprz gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną wyjmujemy a do wywaru wkładamy buraczki starte ze słoika Marchew wyjmujemy z garnka i miksujemy to samo robimy z ziemniakami na koniec przecedzamy wywar i reszte wklądamy do pojemnika i miksujemy mwie o buraczkach startych które nie rozgotuja nam się Zmiskowane ziemniaki marchew i buraczki z wywaru wołowego z powrotem trafijaja do garnka przecedzone przez sitko aby nam nie wpadła żadna grudka dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego do smaku jeszcze chwile na gazie trzymamy i podajemy na koniec dekorujemy groszkiem ptysiowym smacznego. 

Tagi: zupa
09:43, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Ciasto z truskawkami

                                 Pyszne ciasto truskawkowe 

SKŁADNIKI:

  • 200 gram margaryny Kasi
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • truskawki z kompotu litrowego

PRZYGOTOWANIE:

1 Miksujemy żółtka z cukrem

2- Rozpuszczamy Kasie studzimy ,dodajemy do zmiksowanych żółtek z cukrem

3 -Ubijamy białka

4-Mąke dodajemy do ubitych żółtek miksujemy na koniec dodajemy białka

5- Wylewamy ciasto do formy 30 centymetrowej okrągłej

6- Prawie całe ciasto wylewamy

7- Osączamy truskawki i kładziemy na ciasto na nie wylewamy ciasto i wkładamy do pieca na 45 minut pieczemy w 180 stopniach po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem 

Tagi: ciasto
09:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Lekka sałatka

                             Coś smacznego i lekkiego

SKŁADNIKI:

  • pomidor 1 sztuka
  • rukola 100 gram
  • pekińska 200 gram
  • pieczarki nadziewane4 sztuki
  • pomidorki suszone 2 sztuki
  • oliwki czarne 4 sztuki
  • kapary 4 sztuki marynowane
  • sos sałatkowy koperkowo- ziołowy
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Pekińską kapustę myjemy każdy liść osobno kroimy w wąskie paseczki

2- Rukole każdy listek myjemy i dodajemy do pekińskiej

3- Sos sałatkowy rozrabiamy w 1 łyżce oliwy z oliwek i dodajemy do składników

4-Pomidorek kroimy w kostkę dodajemy

5- Na koniec dodajemy oliwki kapary i suszone pomidorki oraz pieczarki nadziewane pokrojone na polowe . Sałatka naprawdę wygląda oryginalnie :) 

wtorek, 07 lutego 2012
Zapiekanka z makaronu boczku sera i pieczarek

                      Zapiekanka wymyśliłam na poczekaniu z tego akurat co miałam w domu :)

SKŁADNIKI:

  • 500 gram boczku
  • 4 pieczarki
  • makaron rurki 350 gram
  • 1 bulion wołowy
  • 150 gram sera żółtego
  • przecier pomidorowy 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1- Makaron rurki 350 gram gotujemy na półtwardo

2-500gram boczku mielimy przez maszynkę na średnich oczkach

3-4 Duże pieczarki mielimy na średnich oczkach

4- Smażymy na patelni boczek zmielony z pieczarkami zmielonymi

5- W misce rozrabiamy 1 bulin wołowy w 100 mili wody i dodajemy do usmażonego boczku i pieczarek do tego dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczkę 1-150 gram sera żółtego trzemy na tarce i posypujemy na sos z boczku i pieczarek zapiekamy 25 minut w 180 stopniach 

18:36, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
Szaszłyki w marynacie

                                   Szaszłyki och jak dawno ich nie robiłam , aż normalnie chce się zjeść teraz je

SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki
  • 2 papryki czerwone
  • pół kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 rosołki wołowe
  • oliwa z oliwek szklanka
  • olej 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

1- Szynkę 1 kg kroimy na małe kawałeczki

2- Do miseczki wkruszamy 2 kostki rosołu wołowego i zalewamy oliwa z oliwek 1 szklanka oliwy mieszamy aby się rozpuścił rosół wkładamy mięso do tej marynaty i trzymamy 1 godzinę

3- Pół kilo pieczarek myjemy i kroimy w grubsze plastry

4-papryke czerwoną kroimy w kawałki do nadziania oraz cebule w talarki 2 duże cebule 10 patyczków do szaszłyków

5- Nadziewamy patyczki mieso pieczarki papryka cebula tak na przemian

6- do natłuszczonej formy żaroodpornej wlewamy odrobine oleju i wkłądamy szaszłyki marynata która nam zostanie polewamy szaszłyki wkłądamy do pieca na 180 stopni zapiekamy około 1,1/2 godziny przewracając od czasu do czasu aby nam sie nie spiekło mięsko smacznego 

Tagi: danie
18:25, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 lutego 2012
Oliwki, kapary i pekinka

                                                Prosta sałatka i bardzo smaczna 

 

 

SKŁADNIKI:

  • Kapusta pekińska 300 gram
  • papryka czerwona polowe
  • sos sałatkowy paprykowo ziołowy
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 70 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Pekińską kapustę myjemy każdy liść osobno kroimy w wąskie paseczki 2 -Paprykę czerwona myjemy i kroimy w paseczki wąskie 3- Sos sałatkowy rozrabiamy w 1 łyżce oliwy z oliwek i dodajemy do składników 4- Na koniec dodajemy oliwki kapary i suszone pomidorki . mieszamy i smakujemy podajemy do obiadu .

Rolada pizza z ciasta francuskiego

                       Moja córcia dzisiaj wymyśliła na poczekaniu że chce zjeść coś co nigdy nie jadła wiec wymyśliłam  coś jadalnego i smacznego

SKŁADNIKI:

  • Pieczarki 500 gram
  • ciasto francuskie 1 sztuka
  • ser 300 gram
  • papryka czerwona 100 gram
  • czubryca zielona szczypta
  • kostka grzybowa 1 sztuka
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 70 gram

 

  • PRZYGOTOWANIE:

    Poszłam na łatwiznę dzisiaj nie chciało mi się robić obiadu więc zrobiłam na szybkiego roladę :)

  • 1 Ciasto francuskie rozwijamy

  • 2- Pieczarki smażymy dodajemy czubryce zieloną szczyptę do smaku i kostkę grzybową dusimy i smażymy

  • 3- Pieczarki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na ciasto francuskie

  • 4- Ser kroimy w paski a potem na polowe i posypujemy pieczarki

  •  5 - Paprykę czerwona myjemy kroimy w paseczki i kładziemy na nasz farsz suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami kładziemy na koniec

  •  6- Zawijamy roladę na kocach przygniatamy widelcem aby nam się nie rozkleiła

  • 7- Do pieca pieczemy w 250 stopniach do upieczenia przedtem nakłuwamy roladę widelcem ja piekłam 20 minut i gotowe.

    



19:03, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2012
Racuchy -racuszki

                                        Przepyszne racuchy z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 0,5 l mleka;
  • 2 jaja;
  • ok. 2,5 szkl. mąki;
  • 1-2 łyżki cukru;
  • szczypta soli;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 1-2 jabłka.

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól zmiksowałam na gładką dość gęstą masę. Dodałam jabłko starte (ilość według indywidualnych upodobań smakowych). Na końcu delikatnie wymieszałam łyżką z ubitymi białkami. Smażyłam na oleju. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. 

Sałtka z mięskiem

                                                 Same przysmaki

  • schab 4 plastry 400 gram
  • sałata lodowa główka
  • kukurydza 100 gram
  • ananas 100 gram pokrojony w kostkę
  • keczup 3 łyżki
  • sos sałatkowy ziołowo czosnkowy
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • grzanki garść

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroje w paseczki doprawiam przyprawą do mięsa wieprzowego i delikatnie sole .Smażę na patelni na rumiany kolorek. Sałatę lodową myję i rwę na kawałki średnie wkładam do miski .Kukurydzę przecedzam i dodaje do sałaty.Ananas z puszki najlepiej w kostkę żeby był też przecedzam i dodaje do sałaty. Sos Do miseczki wlewam 3 łyżki keczupu dodaje 2 łyżki soku z ananasa i 2 łyżki oliwy z oliwek na koniec dodaje sos sałatkowy ziołowo czosnkowy i mieszam łącze razem .polewam sosem sałatkę dodaje schab u pieczony też mieszam .Przekładam na półmisek posypuj pokrojonym pieczarkami oraz grzankami smacznego :) 

Piankowe ciacho

                              Ciasto które uwielbia moja córcia

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • mąka tortowa 6 łyżek
  • 100 gram cukru
  • galaretka malinowa 1 sztuka
  • mleko z puszki niesłodzone połowę
  • galaretka pomarańczowa 1 sztuka
  • 50 gram Kasi

PRZYGOTOWANIE:

Ubijam osobno białka . Żółtka ubijam z cukrem dodaj piane z białek dalej miksując dodaje rozpuszczoną kasię . Make przecedzam przez sito i dodaje i delikatnie mieszam.Biszkopt wlewam do formy do zapiekania 30 centymetrowej piekę na średnim poziomie piekarnika 15-10 minut w 200 stopniach. Pianka Galaretkę malinową rozrabiam w szklance wody studzę. .Mleko z puszki wlewam do miski i miksuje dodaje galaretkę ostudzona , miksuje tak aby podwoiło swoja objętość ze trzy razy .Wylewam na biszkopt masę już tak prawie do zastygnięcia. Teraz rozrabiam w szklance wody galaretkę pomarańczową .Biorę Foremki dekoracyjne układam na piance lekko wciskając i wylewam tężejąca galaretkę w foremki i do lodówki po zastygnięciu wyjmuje foremki mamy fajne ciasto z dekoracjami :) 

 

13:06, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Zapiekane pieczarki

                                                             Pieczarki nadziewane

SKŁADNIKI:

  • 18 pieczarek mi wyszło równo kg
  • szynka z mielona 500 gram
  • przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka
  • jajko
  • sol
  • pieprz
  • masło 125 gram

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy wyjmujemy ze środka ogoni i nożykiem robimy dość spora dziurę aby potem nadziać pieczarkę Szynkę wieprzową 500 gram myjemy i mielimy dodajemy jako sól pieprz i przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy mięso .Dodajemy pocięte drobno ogonki oraz to co wycięliśmy z pieczarek.Wymieszać mięso z pieczarkami i nadziewamy teraz pieczarki .Robimy małe główki jak moja córcia mówi . Układamy w blaszce.Teraz kroimy masło i zwijamy w ruloniki wkładamy po miedzy pieczarki będzie potem pyszny sosik. Na koniec posypujmy przyprawa do mięsa wieprzowego i do pieca Piekłam w 200 stopniach jakieś 30 minut polewając masełkiem które nam się rozpuściło smacznego 

12:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszne Kąski chrupiące

                                     A oto i przekąska na spotkanie babskie chrupiące kwadraciki

SKŁADNIKI:

  • pieczarki 4 sztuki
  • drożdże 25 gram
  • 2 szklanki mąki
  • mleko pół szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oregano, bazylia
  • keczup 3 łyżki
  • ser 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę , robimy zagłębienie .Do szklanki wlewamy mleko ciepłe.Pokruszone drożdże wykruszamy do szklanki i dodajemy łyżeczkę cukru .Mieszamy do rozpuszczenia wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy z maka i przykrywamy ściereczką na jakieś 15 minut aż zaczną pracować drożdże . Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy ciasto . Wałkujemy i wycinamy foremka kwadratową małe kwadraciki układamy na blaszce i smarujemy keczupem posypujemy bazylia i oregano kładziemy pokrojone pieczarki na to kładziemy suszone pomidorki pokrojone w paseczki czarne oliwki i kapary wkładamy do pieca na 15 minut po czym wyciągamy kładziemy se i do rozpuszczenia dosłownie na chwile idzie do pieca . Smaczna przekąska do pochrupania. 

12:50, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Tortellini w roli glównej

                                           Kolorowa sałatka z tortellini

SKŁADNIKI:

  • kukurydza 100 gram
  • sałata lodowa połowę główki
  • ser Lumix 100 gram
  • sos sałatkowy włoski
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 75 gram gram
  • tortellini z grzybami 100 gram
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy tortellini ,aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i przekładamy na talerz . Sałatę lodowa rwiemy na kawałki wkładamy do miski .Kukurydze odcedzamy i dodajemy do sałaty.Dodajemy tortellini do sałaty. Pomidorki kapary i oliwki dodajemy do sałaty .Do miseczki wlewamy łyżkę oliwy z oliwek wsypujemy sos włoski mieszamy i polewamy składniki mieszamy dodajemy serek pokrojony w kostkę delikatnie znowu mieszamy i gotowe smacznego. 

piątek, 27 stycznia 2012
Test Czubryca zielona z Aledobre.pl

                         Wielkie wydarzenie w mojej kuchni pierwszy raz  używam i testuje przyprawę  Czubryca zielona opakowanie (100 g)    .

Dostałam do testowania z Aledobre.pl Postanowiłam zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami  wyszły przepyszne  a robiłam je pierwszy raz z takim farszem wpadłam na ten pomysł po tym jak koleżanka powiedziała, że dzisiaj ma pierogi z kaszą serem i cebulką i tu zaliczyłam  problem fakt jestem uczulona na cebule i co tu zrobić by pierożki wyszły smaczne i zmodyfikowałam przepis czyli zamiast sera dałam pieczarki i coś jeszcze . no właśni co o to jest zagadka Wyjawię wam  jak zrobiłam
  Pierogi z kasza gryczaną i pieczarkami
125 gram kaszy gryczanej
500 gram pieczarek
1 kostka wołowa

1 łyżeczka czubrycy  zielonej

Olej


Ugotowałam kaszę gryczaną jakieś z 25 minut gotowałam może 30 podwoiła swoja objętość. Po ugotowaniu wyłożyłam ją do miski . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce .
Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku. Pieczarki poddusiły się i usmażyły i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę wołową pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz ,oczywiście prawie od razu została wchłonięta prze kasze z pieczarkami . Wyjęłam farsz na talerz głęboki do ostudzenia .
Wzięłam się za robienie ciasta do pierogów.
5 szklanek mąki
2 jajka
Około 1szklanki wody czasem trzeba mieć więcej
Olej 2 łyżki
Do miski wsypałam mąkę  ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk
Ugotowałam pierogi i zaraz musiałam je spróbować by się przekonać jak smakują już gotowe Moje zaskoczenie był ogromne pomyślałam kurcze smakują jak gulasz  od tej pory pierogi z kaszą i pieczarkami a przede wszystkim Czubryca zielona będzie gościła  w mojej kuchni często
Czubryca  powiem , że Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu, doskonale pasującego do świeżych ogórków, pomidorów oraz sałatek i kanapek. Można dodać ja do zapiekane czy farszów tak jak ja zrobiłam dając do pierogów .
Czubryca zielona to mieszanka wysokiej jakości ziół suszonych - cząbru, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Zawiera niewielki dodatek soli.


                            Polecam Czubryce jest doskonała.


08:38, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 stycznia 2012
Quiche z szynka ,pieczarkami test -zioła prowansalskie

 

  Test Quiche z szynka pieczarkami i czerwoną papryką oraz zioła prowansalskie które dostałam do testowania i co z tego wynikło

 

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 50 gram masła
  • 250 gram mąki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka wody
  • wierzch
  • szynka 4 plastry
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • pieczarki 3 sztuki
  • zioła prowansalskie szczypta
  • ser 4 plastry

PRZYGOTOWANIE:

1- Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni 2-Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło posiekane i łyżkę keczupu pomidorowego oraz wodę i zagniatamy ciasto 3-Wylepiamy ciastem okrągłą formę 4- na ciasto kładziemy 3 łyżki keczupu posypujemy ziołami prowansalskimi z Aledobre.pl na to kładziemy Pieczarki pokrojone w plasterki szynkę pokrojona w paseczki oraz paprykę czerwoną pokrojona w paseczki 5- Wkładamy do pieca na około 20 minut wyciągamy kładziemy plastry sera i wkładamy do rozpuszczenia a po upieczeniu wyciągamy i polewamy keczupem 

Owocowa sałatka

              Owocowa sałatka z kiwi i Mandarynki w sosie malinowo-lipowym 

SKŁADNIKI:

  • 7 mandarynek
  • 6 kiwi
  • sok malniowolipowy
  • 4 kokilki

1- Mandarynki obieramy ze skórki rozdzielamy na plasterki i kroimy w kosteczkę 2 - Kiwi dokładnie obieramy ze skórki a następnie kroimy w kosteczkę 3 - Będą nam potrzebne cztery kokilki . Wszystkie pokrojone owoce wkładamy do miseczki polewamy sokiem malinowo lipowym potem przekładamy je do kokilek. Smacznego

Testowanie przyprawy do kurczaka z Aledobre.pl

 

 Test przyprawy do kurczaka z Aledobre.pl  Postanowiłam przetestować przyprawę na schabie

 

SKŁADNIKI:

  • schab 8 plastrów 800 gram
  • przyprawa do kurczaka z Aledobre.pl
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

1- Schab dokładnie myjemy kroimy na 8 plastrów rozbijamy tłuczkiem 2- Na talerz kładziemy schab ,plaster po plastrze, rozbity posypujemy przyprawą  z Aledobre.pl do kurczaka sole i pieprze i układam w stosik aby przeszło mięso 3- Roztrzepujemy jajko i maczamy w nim schab a potem w bułce tartej i na patelnie 4- Smażymy z obu stron na złotawy kolor . Podajemy z ziemniakami .

Sałatka jarzynowa

 

                Sałatka jarzynowa z nadziewanymi pieczarkami  pieczarkami

 

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 5 ziemniaków
  • 1 jabłko
  • groszek
  • marchewka
  • pieczarki nadziewane
  • majonez
  • musztarda
  • pieprz sól

PRZYGOTOWANIE:

1- Ziemniaki gotujemy do miękkości 2- Jaka gotujemy 7 minut 3-marchew z groszkiem najlepiej ze słoika 750 gram 4- Ziemniaki i jaka obieramy ze skorupek i łupinek kroimy w kostkę 5- Ogórek kiszony najlepiej obrać ze skorki i pokroić w kostkę 6- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę 7- Wszystkie składniki wymieszać dodać majonez i musztardę , sól i pieprz na koniec wykładamy pieczarki nadziewane na wierzch 

Pizza pieróg- Test zioła prowansalskie

                        Pizza pieróg  Pyszna i kusi Postanowiłam przetestować zioła prowansalskie z Aledobre.pl i tak oto powstała pizza bo oczywiście bez ziół nie było by takiego rewelacyjnego smaku

SKŁADNIKI:

  • Farsz
  • Ser
  • keczup
  • pieczarki
  • szynka
  • kukurydza
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • ciasto
  • 300 gram mąki
  • mleko 1/2 szklanki
  • sól szczypta
  • drożdże 25 gram
  • cukier 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Pizza ciasto 1 mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie 2- pół szklanki mleka podgrzewamy lekko dodajemy drożdże i cukier i mieszamy do rozpłynięcia drożdży 3- Do wgłębienia w mące wlewamy mleko z drożdżami rozpuszczonym i delikatnie robimy rozczyn z maka przykrywamy ściereczka na pół godziny po tym czasie już pracują drożdże 4- wyrabiamy ciasto jeśli jest za geste dodajemy mleko odrobinę a jak za rzadkie to mąki 5-W robione ciasto zostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia 6- wałkujemy ciasto na kółko 7- na ciasto rozwałkowane polewamy keczupem i posypujemy ziołami prowansalskimi na to kładziemy ser pieczarki pokrojone w plasterki szynkę pokrojona w paseczki kukurydzę marynowaną posypujemy ziołami prowansalskimi delikatnie solimy kładziemy plastry sera kto jak lubi dużo czy mało zakrywamy ciastem i widelcem robimy jak przy pierogu zagniatamy brzegi  pieczemy 25 minut w 180 stopniach i gotowe polewamy keczupem smacznego 

Tarta z jabłkami -test kory cynamonowej

 

Test Kory cynamonowej  zapewniam , że warto

                Pyszna tarta z jabłkami

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanka mąki
  • cukier 100 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 6 żółtek
  • kora cynamonowa
  • 1 margaryna 200 gram
  • jabłka litr przesmażonych z cynamonem u mnie była to kora cynamonowa  którą dostałam do przetestowania ze sklepu Aledobre.pl  którą starłam na tarce dodałam do jabłek  dodałam  cukier. Jeśli nie mamy to trzeba zetrzeć 2 kg jabłek i przesmażyć na patelni lub w garnku z 1 szklanka cukru i 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1- Do miski wsypujemy mąkę 2- Dodajemy żółtka 3- Margarynę kroimy jak najcieniej i dodajemy do mąki 4- Wsypujemy cukier i proszek do pieczenia 5- Zagniatamy ciasto wałkujemy odejmujemy mała kulkę z ciasta do paseczków które zrobimy na wierzchu jabłek wykładamy naczynie do pieczenia ciastem nakłuwamy widelcem 6- Jabłka wykładamy na ciasto 7- Z reszty ciasta wałkujemy i wycinamy paseczki które kładziemy na wierzch 8- Wkładamy do piekarnika pieczemy w 180 stopniach 45 minut

Korę cynamonową można użyć też jako dekoracji :) Tak jak tez zrobiłam





czwartek, 19 stycznia 2012
Pyszne małe zapiekanne bułeczki

                                                  Pyszne  małe bułeczki

  • Bułka paryska 1sztuka
  • keczup
  • ser tyle ile wyjdzie nam krążków z bułki paryskiej
  • przyprawa do pizzy
  • foremka gwiazdka

PRZYGOTOWANIE:

1- Bułkę paryska pokroiłam

2- Wzięłam keczup i polałam na bułkę łyżką rozprowadziłam keczup

3- Przyprawa do pizzy posypałam keczup

4-Wyciełam foremką serduszka z sera i pookładałam na bułce

5-Do naczynia żaroodpornego powkładałam bułeczki i wsadziłam do nagrzanego pieca na około 5 minut 180 stopniach trzymałam a potem wyjęłam i dałam do schrupania dzieciom


O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel