czwartek, 19 stycznia 2012
Panna cotta

               

                                                     Waniliowa Panna Cotta -Test laski wanilii

 Dostałam parę produktów z   http://www.aledobre.pl/index.php Postanowiłam zrobić na deser  Panna Cotta i dodać do niej wanilii  wyszła rewelacyjnie polecam zapach czuć unosi się kiedy jesz   Znalazłam fajny przepis i według niego zrobiłam deser

 

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 80 g cukru
  •  sos owocowy do polania



Kremówkę z wlałam do garnuszka oraz  mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii  zagotowałam . Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodałam do reszty składników.

Wszystko zmiksowałam  dodałam mascarpone i dalej miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Masę wlałam do 3 filiżanek  Wstawiłam do lodówki  na  noc.

Następnego dnia polałam  sosem owocowym.

Wyszła bardzo smaczna bee częściej ja teraz obić mojej rodzinie też bardzo smakowała .



Tagi: test
11:21, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 16 stycznia 2012
Pulpety w sosie borowikowym

                                    Pulpety w sosie borowikowym

  • sos borowikowy
  • 500 gram łopatki wieprzowej zmielonej
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

1- Do miski wkładamy zmielona łopatkę

2- jajko rozbełtać dodać sól i pieprz wlewamy do miski z mięsem

3- bułkę tarta 3 łyżki namoczyć w wodzie aby podwoiła obietość wtedy dodajemy do mięsa

4- Formujemy małe pulpeciki obtaczamy w bułce tartej i smazymy z obu stron na patelni

5- Dao garnka wkładamy osmażone pulpeciki i wlewamy wodę by nam zakryło mięso gotujemy na małym ogniu można dodać rosołek jeden w kostce jak się zagotują zaczną wypływać

6- Teraz rozrabiamy sos borowikowy w 200 mili wody i dodajemy do pulpetów rozrabiamy w mniejszej ilości wody gdyż mamy już rosołek z pulpecików aby nas sos nie był zbyt rzadki podajemy z ziemniakami .


Tagi: danie
10:54, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pałki z kurczaka w marynacie z sezamem

                                 Postanowiłam przekombinować trochę dzisiaj mięsko Pałki z kurczaka 

  • Fix złociste skrzydełka z sezamem 1 opakowanie
  • 8 udek z kurczaka
  • margaryna 100 gram
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

1-Pałki z kurczaka myjemy dokładnie oczyszczamy jeśli potrzeba.

2- Następnie rozrabiamy marynatę w miodzie i nacieramy pałki całe obtaczamy będą lepsze

3- Kiedy juz mamy pałki natarte wkładamy je do woreczka a to co nam zostanie z marynaty rozrabiamy z woda i zalewamy pałki .

4- Wkładamy zamknięty woreczek do żaroodpornego naczynia i do pieca pieczemy 50 minut w 180 stopniach po czym rozcinamy woreczek i zapiekamy już bez woreczka jakieś 15-20 minut aby nam się zarumieniły :) 

Tagi: kurczak miód
10:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
http://www.aledobre.pl/5756,Forma_do_pieczenia_ciast_RR_33_x_23_cm_Wilton.html

                                         Pragnę dzisiaj polecić formę do pieczenia

              Forma do pieczenia ciast RR 33 x 23 cm - Wilton

Praktyczna i bardzo trwała forma do pieczenia marki Wilton.

Do wszelkich piekarników, także z termoobiegiem.

Forma wykonana jest z wysokiej jakości blachy (odpornej na odkształcenia) pokrytej specjalną powłoką antyadhezyjną, dzięki której ciasto bardzo łatwo wyjmuje się z formy.

Forma świetnie - równomiernie przewodzi ciepło, dzięki czemu wypieki są równo upieczone, mają ładną skórkę i równomiernie upieczony środek.

W formie można także przygotować pyszne chlebki, pasztety lub terriny na zimno.

To forma pierwszorzędnej jakości - posłuży Ci przez wiele lat.

Szerokość: 33 cm
Długość: 23 cm
Wysokość: 5 cm 

                                               Upiekłam w niej kurczaka 

  • 3 sztuki kurczaka z ćwiartki grubsze części
  • przyprawa do złocistego kurczaka
  • forma Villon 20x20
  • margaryna 150 gram

1 -Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze część tak aby górna cześć z ćwiartki pasowała nam do formy 2- Kurczaka obtaczamy w przyprawie dokładnie 3- Do formy wkładamy plasterki margaryny 4- Na margarynę kładziemy kurczaka w przyprawie wkładamy do piekarnika pieczemy około 60 minut polewając od czasu do czasu sosem z margaryny i kurczaka który nam się wytapia żeby za bardzo się nie spiekł i był mięciutki 

 

 

Polecam formę

http://www.aledobre.pl/5756,Forma_do_pieczenia_ciast_RR_33_x_23_cm_Wilton.html 

sobota, 14 stycznia 2012
Cytrynnowic-murzynkowiec

                          Dzisiaj ciasto dla mojego męża  specjalnie z córcią go robiłyśmy pomagała mi dekorować serduszka oraz dała tekturkę od swojego bloku rysunkowego Moja super pomocnica :)

 


SKŁADNIKI:

  • 400 g margaryny Kasia
  • 500 gram mąki
  • cukier 300 gram
  • 6 jajek
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 ,5 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • bułka tarta do posypania blaszki
  • skórka otarta z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

To zaczniemy od cytrynowego ciasta będzie łączone z murzynkiem

Kasię rozpuszczam delikatnie w rondelku 200 gram. Skórkę ścieram z cytryna na najmniejszych oczkach.Białka oddzielam od żółtek. muszą być 3 sztuki .Do 3 żółtek dodaję cukier 150 i miksuję. Dodaje do masy żółtkowej roztopioną Kasię, mąkę 250 gram , proszek do pieczenia1 łyżeczkę, otartą skórkę z 1 cytryny i miksuje na gładka masę Piane ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno Następnie formę prostokątną dużą do ciasta smaruje Kasia i posypuje bułka tartą . Tekturkę z bloku rysunkowego zginam na połowę i wkładam do blaszki na skos i wylewam cytrynowe ciasto Moja córcia trzyma tekturkę aby się nie przesunęła a ja idę robić murzynka .

Sposób przyrządzania:murzynka

1.jajka3 sztuki ubić z cukrem 150 gram 2. wsypać make 250 gram oraz proszek do pieczenia1,5 łyżeczki, ubijając cały czas 3.Kasię rozpuścić i gorącą wlać do masy 4.Miksujemy i dodajemy na koniec kakao 2 łyżki . teraz wylewamy ciasto do formy gdzie juz mamy cytrynowe murzynka wlewamy z drugiej strony jak ciasto dojdzie do tekturki delikatnie ja wyciągamy .Następnie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po upieczeniu robimy lukier jedno białko i 1,5 szklanki cukru oraz sok z cytryny mieszamy tak długo aby powstał lukier polewamy ciasto następnie bierzemy foremkę serduszko i kładziemy na ciasto . bierzemy foremkę serduszko kładziemy już na ciasto polane lukrem i łyżeczką posypujemy środek foremki rozpuszczalnym kakao i tak dekorujemy ciasto bardzo smaczne mój mąż przepada za nim . 

07:49, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 stycznia 2012
Penne z mięsem

                                                       Penne z mięsem

SKŁADNIKI:

  • Makaron penne 300gram
  • szynka 400 gram
  • parmezan 100 gram
  • Fix spaghetti Napoli
  • 2 kostki rosołki do makaronu

PRZYGOTOWANIE:

1-Makaron penne gotujemy na półtwardo .

2- Szynkę wieprzową myjemy i kroimy w paseczki smażymy na patelni do miękkości doprawiając sola i pieprzem dorzucamy 2 rosołki do makaronu i pół szklanki wody dusimy chwile sprawdzając czy mięso doszło.

3- Następnie rozrabiamy Fix spaghetti Napoli i dodajemy do mięsa mieszamy aż powstanie sos.

4- Dodajemy makaron na koniec zostawiamy pod przykryciem na 5 minut następnie posypujemy parmezanem i podajemy do jedzenia 

16:54, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kuleczki w sosie pieczeniowym

                               Pyszny sosik z małymi kuleczkami mięsnymi

SKŁADNIKI:

  • 200 gram zmielonej piersi z indyka
  • 200 gram szynki zmielonej
  • jajko
  • bułka tarta 6 łyżek namoczonej w wodzie
  • kostka do mięs pieczeniowa 2 sztuki
  • śmietana 150 gram do zupy czyli daję 30%
  • mąka 2 łyżki

1- Mięso wkładamy do miseczki dodajemy do niego 1 jajko sól pieprz.

2- Bułka tarta wsypujemy do szklanki i zalewamy paroma łyżkami wody tak aby nam się bułka spulchniła.

3- Dodajemy do mięsa teraz wystarczy wymieszać posmakować czy nic nie brakuje i robimy kuleczki małe obtaczamy w bułce tartej i na patelnie.

4- Smażymy z obu stron na rumiany kolor następnie przekładamy do małego garnka i gotujemy w 1,20 litra wody dodajemy 2 kostki do mięs pieczeniowe mieszamy i czekamy az nam powstanie sosik.

5- Na koniec mąkę ze śmietaną łączymy i dodajemy do sosu mieszamy do zagotowania i mamy sosik pyszny 

wtorek, 10 stycznia 2012
Espresso -ciasto

                                               Coś innego Espresso

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny Kasia
  • jajka 5 sztuk
  • 150 gram cukru
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka 1 szklanka
  • sól szczypta
  • 220g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki mlecznej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka ubitej śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy Inki Mlecznej (zimnej)
  • 2 łyżeczki alkoholu

PRZYGOTOWANIE:

biszkopt

Ubijamy żółtka z cukrem ze 100 gram .

Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru czyli 50 gram i szczyptą soli.

Do białek wlewamy masę żółtkową i ostrożnie mieszam

Wsypuje mąkę przesianą z proszkiem i kakao, mieszam łyżką na koniec dodaje rozpuszczoną i ostudzoną Kasię .

Wlewam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 min w temperaturze 180ºC.

Następnie podzielić na 3 równe - szerokie pasy.

Krem:

220g serka mascarpone

1 szklanka śmietanki kremówki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Inki mlecznej

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wierzch:

1 szklanka ubitej śmietanki kremówki

2 łyżeczki cukru waniliowego

Nasączenie :

1/2 szklanki parzonej kawy Inki mlecznej (zimnej)

2 łyżeczki alkoholu

Składniki na nasączenie połączyć razem. Serek utrzeć z cukrem. Żelatynę i kawę rozpuścić w miej więcej 1/3 szklanki wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, a na koniec powoli wlać rozpuszczoną kawę ( cały czas ubijając). Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Płaty biszkoptu nasączyć kawą Inką i przełożyć masą. Wierzch i boki przykryć ubitą śmietanką wymieszana ze szczypta kawy Inki mlecznej zmieni kolorek na łososiowy i Schłodzić w lodówce . 

Jak jesz to się rozpływa w ustach i czujesz smak kawy Inka smakuje jak kapuci no bardziej zwłaszcza mleczna

17:06, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Zacierki na mleku

                                 Dzisiaj zacierki, kiedy byłam mała często na śniadanie z moim rodzeństwem jedliśmy zacierki ach to były czasy pyszności Przepadałam za nimi wtedy i teraz też

SKŁADNIKI:

  • 1 l mleka
  • 10 dkg maki tortowej
  • jajko
  • sól szczypta

PRZYGOTOWANIE:

1-Makę wsypuje do miseczki wbijam jajko i dodaje wody

2- Zagniatam zacierkę i ścieram na tarce o średnich oczkach

3- Do Garnka wlewam mleko i gotuje je , jak widzę , że zaczyna się gotować wtedy właśnie ścieram zacierkę nad nim prosto do garnuszka i mieszam co jakiś czas, chwile gotuję ja ,aż kluseczki będą miękkie,i zaczną wypływać na wierzch bardzo lubię geste zacierki wiec trę tyle aż mi wystarczy 

12:14, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 stycznia 2012
Schab w płatkach owsianych

                                       schab w panierce z płatków owsianych

 

5 plaster schab

płatki owsiane stłuczone tłuczkiem

jajko

sól

pieprz

olej

1- Schab myjemy kroimy w plastry

2- Odsączamy z wody

3- Płatki owsiane tłuczemy w woreczku tłuczkiem na drobno wysypujemy na talerzyk

4-Jajo wbijamy  do miseczki i roztrzepujemy widelcem dodajemy soli szczyptę

5 - Posypujemy pieprzem schab i lekko solimy

6- obtaczamy schab w jaku i płatkach następnie kładziemy na rozgrzany olej na patelnie smażymy na rumiany kolor z obu stron  smacznego.

niedziela, 08 stycznia 2012
Pomidorowa

                                Pomidorowa z makaronem

Korpus z kurczaka

pietruszka nać

seler 150 gram

marchew 150 gram starta na jarzeniówce

kostki rosołowe 4 sztuki

przecier pomidorowy 100 gram

śmietana 18%  200 gram

2 łyżki maki do zagęszczenia

makaron kolanka  200 gram

 

1  Wkładam do garnka korpus

2-Gotuję na małym ogniu dodaję seler i pietruszkę

3- Marchew tre na jarzeniówce i wkładam do zupy

4- Dodaje ziele angielskie i liść laurowy

5- Szum wylewam do zlewu

6- Dodaje kostki rosołowe

7- Na koniec dodaje makę i śmietanę

8- Makaron gotuje odcedzam zalewam zupa i podaje smacznego

Tagi: zupa
16:33, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
Placki ziemniaczane

                         Pyszne placuszki ziemniaczane z dipem czosnkowo ziołowym

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • pieprz
  • sol
  • kostka rosołowa do ziemniaków
  • Dip
  • Majonez 4 łyżki
  • keczup 2 łyżki
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

1 -Ziemniaki miele w maszynce elektrycznej na najmniejszych oczkach odsączam wodę 2-Dodaje jedno jajko pieprz troszkę soli

3-Kostkę do ziemniaków ścieram na tarce na najmniejszych oczkach dodaję do startych ziemniaków

4- Na koniec dodaje 3 łyżki mąki

5 - Wszytko należy wymieszać smażymy na oleju małe placuszki

Dip

Majonez mieszam z keczupem dodaje sos sałatkowy czosnkowo ziołowy następnie dokładnie mieszam powstaje pyszny sosik do placków ziemniaczanych 

16:05, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 stycznia 2012
Karpatka kolorowa

                                         No i zachciało się coś słodkiego

         Ciacho moja rodzinka wymyśliła dopiero co po świętach a tu już słodkości dzisiaj

    Karpatka w dwóch kolorach czyli szachownica

SKŁADNIKI:

  • 450 g margaryny Kasia
  • woda 2 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram cukru
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuścić w garnku 250 gram, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę 2 szklanki i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować . Blachę o wymiarach 40x35 wysmarować tłuszczem Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut W ten sam sposób upiec drugą część ciasta mleko zagotować 2 szklanki z cukrem , budynie rozmieszać w 2 szklankach mleka zagotować ostudzić . Kasię zmiksować dodać ostudzony budyń miksować , aż powstanie krem wykładać na ciasto które przecinamy na połowę i przekładamy czarne białe na koniec posypujemy cukrem pudrem smacznego 

Tagi: ciasto
13:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
Śniadanko

                                                  Jak to bywa znowu nie wiedziałam co tu zjeść na śniadanie

Moja córcia od razu wpadła na pomysł jajka w majonezie  nie wiem czy to pasuje na śniadanie no ale dla córci jak tu odmówić :)

Składniki:

jajka 3 sztuki

majonez Winiar dekoracyjny tyle aby nas zadowoliło

bułeczki do tego i mamy śniadanko

Jajka gotujemy w osolonej wodzie koło 7 minut od zagotowania wody

Po ugotowaniu studzimy obieramy z łupinek

Majonez dekoracyjny Winiar kładziemy na talerzyk a na majonez jajka pokrojone w połówki

Smacznego

13:31, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 grudnia 2011
Zapiekane canenoli

                                     Co tu zrobić na obiad głowiłam się dzisiaj . Moja córcia wpadła na pomysł by zrobić " nadziany makaron" hi hi .

Zapiekane can enoli z mięsem mielonym marchewka i sosem barbecue

500 gram mięso na gulasz może być

rurki do nadziewania ja miałam koło 16

jajko

sól

pieprz

sos barbecue

2 kostki rosołowe

marchew starta na małych oczkach około 150 gram

2 szklanki wody to zależy od wielkości naczynia żaroodpornego

Najpierw mielimy mięso dodajemy 1 jajko  2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i troch wody Wyrabiamy mięso. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Nadziewamy rurki mięsem i układamy najpierw jedna warstwę posypujemy starta marchewka . Tera kładziemy następną warstwę rurek i znowu posypujemy startą marchewką .Teraz robimy sos sos barbecue wyciskamy do szklanej miseczki dodajemy wodę przegotowana 2 szklanki czasem trzeba i 3 dać dodajemy 2 kostki rosołowe i rozrabiamy w naczyniu razem z sosem barbecue . Powstaje sos zalewamy nim nasze rurki i wkładamy do pieca na 1 godzinę polewamy w miedzy czasie rurki sosem aby sie jednakowo przypiekły . Smacznego




Tagi: makaron
17:39, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Schab w ziołach pieczony

                      Pieczony schab z ziołami

składniki:

  • schab - 1.5 kilogramów
  • majeranek - 1 łyżka
  • Sos myśliwski Knorr
  • tymianek - 1 łyżka
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżka
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • pieprz
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • ziarno jałowca - 2 sztuki



Pieczony schab z ziołami - sposób przygotowania:
  1. Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.
  2. Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.
  4. Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos Myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.



Tagi: danie
16:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Swiateczne jajka w majonezie

                       Pyszne jaka w majonezie pewnie każdy za nimi przepada

SKŁADNIKI:

  • jajka 6szt
  • majonez 200 gram
  • sól
  • natka pietruszki
  • talerzyk jajowaty

PRZYGOTOWANIE:

1- 6 Jaj myje pod bieżącą wodą wkładam do garnka w osolona wodę woda może być ciepła

2- Gotuje jajka 7 minut następnie studzę i obieram ze skorupek

3- Ugotowane jaka kroję na połowę wzdłuż

4 - Talerzyk okrągły opłukam pod wodą wycieram do sucha i układam jajka ugotowane

5- Biorę łyżeczką majonez ze słoika i nakładam na każde jajko

6- Dekoruję natka pietruszki 

Tagi: przystawki
07:10, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
Zupa wigilijna śliwkowa

                         Pyszna zupa śliwkowa tradycyjna na wigilię

SKŁADNIKI:

  • śliwki suszone150 gram
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 30% 3/4 szklanki
  • cukier 125 gram
  • goździki 4 sztuki
  • cynamon szczypta
  • makaron kolanka 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

1 Najpierw gotuję śliwki około 15-20 minut dodając cukier i mieszając

2-,Po chwili dodaję cynamon i goździki.

3-Po zagotowaniu, sprawdzam czy śliwki są miękkie,

4- Dodaję śmietanę i mąkę.  Zupę podaje z makaronem

Tagi: zupa
07:07, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 grudnia 2011
Ryba po grecku

                                                      Ryba po grecku

500 g filetów rybnych  z mintaja ,

pół selera, 2 marchewki,

1 pietruszka,

1 cebula,

koncentrat pomidorowy, 150 gram

oliwa z oliwek,

natka pietruszki,

sok z połowy cytryny,

mąka,

sól, pieprz,

cukier,1 łyżka

liście laurowe, 3

ziele angielskie 3

1-Filety obtoczyłam w mące i podsmażyłam na patelni.

2-  Polewamy rybę sokiem z cytryny.

3-Warzywa  obrałam, umyłam i z tarłam na tarce na grubo.

4-Cebulę pokroiłam na drobno i zeszkliłam ją na patelni.

5-Następnie wrzuciłam na patelnię starte warzywa, około dziesięciu  łyżeczek koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz i cukier.

6-Do wszystkiego dolałam odrobinę wody i dusilam przez około 30 minut. 

7-W salaterce układałam warstwami rybę i sos z warzywami i dodałam soku z cytryny.

8- Udekorowałam pietruszka natką :)

Tagi: ryba
13:17, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Karp na kolacje wigilijną

                                                Pyszny karp wigilijny



Karp Wigilijny - sposób przygotowania:
  1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, następnie pokrój w plastry.
  2. Rozpuść kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj.
  3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
  4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
  5. Rozetrzyj masło z Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.



Tagi: cytryna karp
13:07, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Barszczyk wigilijny z uszkami

                                              Barszcz wigilijny z uszkami

SKŁADNIKI:

  • 4 suszone podgrzybki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 200 gram wekowanych startych buraczków
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • suszony majeranek

1-    Grzyby namoczyłam na 2 godz następnie odcedziłam .

2- Bulion rozpuściłam w 1,5 l wody,

3-Dodalam grzyby i przyprawy, i buraczki gotowałam ok. 1 godz.

4- Barszcz przecedziłam, , przyprawiłam  do smaku. Podałam z uszkami.



Tagi: buraczki
12:26, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Pyszna sałatka jarzynowa

                                      Sałatka jarzynowa robiłam na wigilie

  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 cebula
  • 7 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy
  • 5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach

    Sos: 1 słoik majonezu
  • sól
  • pieprz
  • trochę musztardy
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny

1-Pokroiłam w równą kostkę marchewkę , pietruszkę i, wymieszałam w misce.

2-Dodaj posiekane ogórki, posiekaną cebulę,  jabłko pokrojone w kostkę , pokrojone jajka tez w kostkę   

3- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę  oraz groszek z puszki dodałam.

4-Połączyłam  składniki dodałam sól pieprz ząbek czosnku i troche soku z cytryny i majonez z musztarda dokładnie, delikatnie wymieszałam. Postała parę godzin w lodówce  i potem jedliśmy ja na kolacje

piątek, 23 grudnia 2011
Pyszna świateczna drożdżówka

               Ciasto jest smaczne łatwe Drożdżówka z makiem i serem

SKŁADNIKI:

  • jajka 5 sztuk
  • drożdże 10 deko
  • cukier 1 szklanka
  • 3/4 szklanki oleju
  • mleko 1 szklanka
  • mąka 5 szklanek
  • twaróg mielony 450 gram
  • mak mielony gotowy z puszki
  • olejek migdałowy
  • rodzynki 100 gram
  • morele suszone 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

1-5jaj całych rozbełtać należy ze szczyptą soli

2-Teraz należy rozkruszyć drożdże na te jajka

3-Teraz posypujemy cukrem 1 szklanką

4-Olejejem polewamy cukier

5- Bierzemy szklankę mleka i polewamy na cukier

6-Na koniec posypujemy mąką 5 szklankami

7- Odstawiamy teraz na 3 godziny i przykrywamy ściereczką

8 - Po 3 godzinach wymieszać ciasto

9- Przekładamy do formy dużej do ciasta

10-Mak należy zmieszać z twarogiem dodajemy rodzynki i morele

11- Masę przekładamy na ciasto drożdżowe i widelcem robimy esy floresy  na wierzch posypujemy kruszonką razem z ciastem Wkładamy do pieca na godzinę pieczemy w 160 stopniach po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem 

Tagi: mak ser
15:35, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Pyszne kopytka ze szpinakiem

                                        Dzisiaj post więc na obiad kopytka ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,1/2 szklanki mąki,
  • 350 g mrożony szpinak,
  • 2 łyżeczka masło,
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Obrałam ziemianki i ugotowałam .

2- Następnie odsączamy wodę czyli odcedzamy ziemniaki

3- Najlepiej przemielić je jeszcze 4-Dodajemy odsączony szpinak,pokrojony drobno mąkę, masło, jajka, doprawiamy solą i pieprzem.

5- Zagniatamy ciasto, formujemy wałki kroimy na2 cm kluseczki.

6-. Wrzucamy je na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować delikatnie.odcedzić i usmażyć 

 

Strucla świąteczna

                                             Prawie mamy święta czas zacząć wypieki :) 

Strucla makowa

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 cukry waniliowe Dr.Oetker
  • 3 jajka
  • drożdże insstant Dr.Oetker
  • Masa makowa
  • 2 szk maku
  • 2 szk cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki Kasi
  • bakalie-rodzynki , zapach migdałowy Dr.Oetker

Przygotowanie :

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski

2- Jajka rozbełtane z cukrem waniliowym i drożdżami dodajemy do mąki

3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem

4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam

5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek

Masa makowa

1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy

2- jajka ubijamy z cukrem na puch

3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy

4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle

5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką 

Tagi: mak
12:34, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel