czwartek, 08 grudnia 2011
Ulubiona zupka flaczki

                               Dzisiaj flaczki na obiad ulubiona zupka mojej rodziny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • z włoszczyzny: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Flaki trzeba oczyścić i obgotować.

2- Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać.

3- Kiedy obgotuję Flaki zalewam je wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem.

4- Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę .

5-Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

6-Mięso wołowe wyjmujemy., nasze flaki wołowe są gotowe. 

Tagi: flaczki
17:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 07 grudnia 2011
Kefirowa sałatka

                                             Kefir z pomidorkiem

SKŁADNIKI:

  • Pomidorek 2 sztuki
  • kefir 150 gram
  • koperek szczypta
  • sol i pieprz do smaku

1- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .

2-Odsączamy z nadmiaru wody powstałego z pokrojonych pomidorów

3- Kefir polewamy na pomidorki tak aby nam odpowiadała konsystencja

4- Należy wymieszać, dodać szczyptę soli i pieprzu

5- wierzch posypujemy koperkiem 

Kotleciki jerzyki

                                                  Pyszne znakomite jerzyki

SKŁADNIKI:

  • 1 POMYSŁ NA Jeżyki WINIARY
  • 100 g ryżu
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 400 g chudego mięsa mielonego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Ryż zalać wrzącą wodą na 10 minut.

2- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3-Cebulę obrać i drobno posiekać.

4-Mięso połączyć z marchewką, cebulą i ryżem, doprawić solą i pieprzem.

5- Uformować 8 gołąbków, podsmażyć delikatnie z obu stron.

6-Zalać przygotowanym Pomysłem na jerzyki gotować 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 

Tagi: kotlety
20:23, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Kurczak na słodko kwaśno

                                                       Przepyszny kurczak

SKŁADNIKI:

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • cytryna 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • szczypta soli
  • papryka czerwona mielona ostra
  • papryka mielona czerwona słodka
  • przyprawa do kurczaka

1-Udka myjemy kroimy na połowę

2- do miseczki wyciskamy cytrynę 3 łyżki

3- Do cytryny dodajemy paprykę słodka i ostrą

4- do smaku doprawiamy szczypta soli

5- dodajemy cukier dokładnie mieszamy powstaje marynata

6- Obtaczamy w marynacie kurczaka trzymamy go 1 godzinę

7- Po godzinie wyjmujemy kurczaka i posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i smażymy z obu stron dolewamy wody i dusimy smacznego 

Tagi: kurczak
20:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Marynowane grzybki leśne

                                         Pyszne marynowane grzybki

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg grzybów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody do obgotowania grzybów
  • 1 cebula
  • ZALEWA :
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyzeczki soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskie,
  • kilka liści laurowych,
  • cebula pokrojona w krążki.

PRZYGOTOWANIE:

1-Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie .

2-Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc

3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.

5-Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.



Zeberka zapiekane w naczyniu żaroodpornym

 

                                              Przepyszne żeberka

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek
  • 1 pora
  • 1 łyżka miodu
  • 1 butelka ketchupu

PRZYGOTOWANIE:

1-Żeberka posoliłam i obsmażyłam do zrumienienia.

2-Wyjełam z patelni i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu i nakryłam pokrywą .

3-Na pozostałym tłuszczu zeszkliłam porę

4-Miód i ketchup wymieszałam razem.

5- Na żeberka , układałam porę i całość polewałam sosem ketchupowo-miodowym.

6-Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Wyszły bardzo smaczne podawałam z ziemiankami 

Tagi: żeberka
20:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2011
Śniadnko

                                   Jajka sadzone z serkiem tostowym

Tak to czasem bywa , że zachce się czegoś innego przekombinowanego

  • jajka 3 sztuki
  • serek tostowy 3 sztuki
  • metka podwędzana 150 gram
  • szynka wędzona 5 plastrów
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Patelnie wstawiamy na gaz polewamy oliwa z oliwek

2- szynkę kroimy w paseczki i kładziemy na patelnie podsmażamy

3- Metkę wkrawamy na patelnie również podsmażamy

4- Wtłukujemy jajka jako sadzone na szynkę i metkę ścinamy białko i przekładamy na drugą stronę

5- Kładziemy serek tostowy na jajko do rozpuszczenia i wyjmujemy jajka nakładamy na talerz 

Tagi: jajka
16:16, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Gulasz z żolądków

                                                  Gulasz z żołądków

Czasem chce się czegoś innego niż zupa czy kurczak więc czas na gulasz :)

SKŁADNIKI:

  • żołądki 400 gram
  • sos pieczeniowy 1 szt
  • ziemniaczki 8 sztuk
  • ogórek zielony 2 sztuki
  • śmietana 18% 200 gram
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Myjemy żołądki i czyścimy następnie wkładamy do wody

2- Żołądki gotujemy kolo 1 godziny sprawdzając czy sa miękkie

3- Po ugotowaniu dodajemy sos ciemny rozrobiony i mieszamy do zgęstnienia

4- Ziemniaczki obieramy kroimy na połowę i gotujemy w osolonej wodzie koło 45 minut

5- Ogórek obieramy ścieramy na tarce odsączamy z wody dodajemy śmietanę sól i pieprz smacznego

Tagi: żolądki
16:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Cos słodkiego i dobrego

                                        Słodkości biszkoptowo- galaretkowe

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • 2 budynie cytrynowe
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • mleko 500 mili
  • galaretka agrestowa 1 sztuka
  • posypka ciemna

PRZYGOTOWANIE:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek

7-Wycinamy serduszka foremką i wyjmujemy je

Krem cytrynowy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej budyń cytrynowy należy wymieszać

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cytrynowy i mieszamy cały czas do stężenia

3-Studzimy budyń

4- 150 gram Kasi miksujemy na puch dodajemy ostudzony budyń i miksujemy na masę

5 -Przekładamy ciasto kremem a następnie w miejsca wyciętych serduszek wlewamy zastygniętą galaretkę agrestową 

Tagi: biszkopt
15:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Murzynek zawsze smaczny

                                                  Murzynek

                         Moja rodzina go uwielbia prosta babeczka ,a taka smaczna

  • 25 dag Kasi
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 2 szklanki cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 110 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wódki lub rumu
  • 10 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

1- Do garnka wkładamy Kasię , cukier, kakao i wodę teraz wystarczy zagotować.

2- Odlewamy pół szklanki na polewę, resztę należy przestudzić.

3-Do chłodnej masy wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy alkohol i mieszamy.

4- Ubitą pianę z białek łączymy rodzynkami obtoczonymi w mące.

5-Pieczemy około godziny w 180-200 stopniach w kek sówce wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą 

Polecam szybko smacznie :)

Tagi: babka
12:34, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
Pyszne ciasteczka z kremem

                            Oto ciasteczka adwentowe bardzo bym chciała obdarować nimi rodzinę i znajomych :)

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • krem karpatko-wy
  • mleko 500 mili
  • cynamon 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

: Biszkopt:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli.

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka.

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy.

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi, oraz cynamon.

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe.

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek.

7-Wycinamy serduszka foremką.

Krem karpatko -wy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej krem karpatko-wy należy wymieszać.

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany krem karpatko-wy i mieszamy cały czas do stężenia.

3-Studzimy budyń.

4- 150 gram Kasi miksujemy na pych dodajemy ostudzony krem karpatko-wy i miksujemy na masę.

5 -Przekładamy nasze serduszka kremem przykrywamy drugim serduszkiem i dekorujemy kremem. Wyglądają znakomicie pachną cudownie smakują wybornie .

 

czwartek, 01 grudnia 2011
Brownie

                                             Brownie

SKŁADNIKI:

  • Kasia 250g ram
  • czekolada gorzka 3 szt 300 gram
  • kakao 4 łyżki
  • cukier puder 2 szklanki 400 gram
  • 6 jaj
  • 1i1/5 szklanki mąki
  • 2 szczypty soli
  • bułka tarta do formy
  • Polewa
  • 2/3 gorzkiej czekolady
  • 1/4 śmietanki kremówki 30 %

PRZYGOTOWANIE:

1- Kasię należy włożyć do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy wodę na niego kładziemy drugi garnek i czekoladę rozpuszczamy tak

2- Do miski wlewamy przestudzoną masę, dodajemy kakao i cukier puder.

3-Wszystko razem należy wymieszać mikserem.

4- Do masy należy dodawać partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę.

5- Ciasto przełożyć należy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Pieczę się ciasto około 35 minut w 180st.C.

Polewa

1- Czekoladę należy połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej.

2- Mieszamy na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka. Lekko przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową,można posypać cukrem pudrem Smacznego :) 

Tagi: brownie
15:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pyszne pałki w marynacie

Kurczak w marynacie z Winiar

SKŁADNIKI:

  • Pałki z kurczaka 8 sztuk
  • marynata soczysty kurczak z papryka i ziołami
  • marchew 4 sztuki 300 gram
  • sos śliwkowy 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE:

1 - Pałki z kurczaka umyłam

2- Marynatę otworzyłam i posypałam nią pałki z kurczaka dokładnie z obu stron natarłam porządnie

3- Marchew obrałam pokroiłam w paseczki i tez doprawiłam marynatą

4- Kurczaka włożyłam na patelnie polałam oliwą z oliwek i piekłam razem z marchewka apotem poddusiłam podałam z ryżem i sosem śliwkowym 

Tagi: kurczak
14:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Zupa z dyni

 Wczoraj miałam pyszny obiad łatwy szybki i bardzo smaczny

Zupa dyniowa Winiar

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 5 sztuk
  • marchew 3 sztuki
  • rosołki z Winiar drobiowe 3 sztuki na 3 litry wody
  • 2 zupy dyniowe Winiar



PRZYGOTOWANIE:

1- Do garnka wlewamy 3 litry wody 2- Ziemniaki obieramy i kroimy w mała kosteczkę wkładamy do garnka 3- marchew obieramy i kroimy kostkę i wkładamy do garnka 4- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie 5- Gotujemy na małym ogniu dodając rosołki drobiowe z Winiar 6- jak nam się ugotuje rosołek dodajemy zupę dyniową rozrobioną i gotujemy jakieś z 10 minut i mamy gotowy obiad



 

13:08, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Grochowa

                          Dzisiaj na pierwsze danie obowiązkowa zupa i to grochowa na wędzonych kościach

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki 5 sztuk
  • marchew 3 sztuki
  • groch łuskany polówki 200 gram
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • rosołek drobiowy Winiar 2 kostki
  • kości wędzone 300 gram
  • woda 4 litry

1- Do garnka wlewamy wodę 4 litry 2- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 3- Marchew obieramy i kroimy w kostkę 4- Ziemniaki i marchew wkładamy do garnka 5- dodajemy 2 rosołki drobiowe oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu 6- Dodajemy groch umyty i gotujemy razem 7- Wkładamy kości wędzone od schabu i gotujemy wszystko razem aż groch będzie miękki jak się rozgotuje to mamy super żółciutką zupę 

Tagi: grochowa
12:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 listopada 2011
Pyszne ciasto Pleśniak

          Zachciało się czegoś słodkiego więc moja rodzina wybrała ciasto jakie mam im zrobić

Pleśniak padło i zrobiłam

SKŁADNIKI:

  • mąka krupczatka 4 szklanki
  • 6 jaj
  • 270 gram Kasi
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • cukier puder 2 szklanki
  • agrest z 5 słoików pół litrowych z kompotu

PRZYGOTOWANIE:

1-Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę

2- Kasię kroimy w kostkę wrzucamy do mąki

3- żółtka 6 sztuk dodajemy do maki oraz szklankę cukru pudru

4- Wsypujemy 4 łyżeczki proszku do pieczenia

5- Wyrabiamy ciasto dzielimy na połowę jedna polowe wkładamy do blaszki a drugą połowę dzielimy znowu na pół dodajemy 1 łyżkę kakao i wkładamy do zamrażarki na 30 minut

6- Agrest przecedzamy przez sitko wykładamy na jasne ciasto

7- Na agrest ścieramy na tarce jasne ciasto

8- Ubijamy 6 białek z 1 szklanka cukru pudru na sztywna masę i wykładamy na jasne ciasto

9- Ciemne ciasto ścieramy na tarce na kopułę bezowa wkładamy do nagrzanego piekarnika w 170 stopniach pieczemy 1godz i 25 minut

10- Wykładamy ciasto i jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem . 

Bardzo smaczne polecam dla łasuchów i nie tylko

Tagi: pleśniak
17:10, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 21 listopada 2011
Ciasto marchewkowe

                                        Ciasto marchewkowe z orzechami

SKŁADNIKI:

  • * 4 jaja
  • * 200 g cukru
  • * 150 ml oleju roślinnego
  • * 300 g drobno startej marchewki
  • * 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • * 350 g mąki
  • * po 1 łyżeczce: cynamonu, sody,
  • * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * cukier puder
  • * białko
  • * orzechy włoskie 200 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Ubijam jajka do podwojenia objętości.

2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.

3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam.

5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi . 

19:24, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Ryż z kuskus

 

                                           Pyszny ryż z kuskus

SKŁADNIKI:

  • 2 torebki ryżu kupiec
  • 2 łyżeczki kuskus
  • szczypta soli
  • natka pietruszki świeżej
  • łyżka do lodów

1-Ryz gotujemy na małym ogniu jakieś 20 minut

2- Kuskus dodajemy do napęczniałego ryżu i mieszamy ryz zmieni kolor

3- Dodajemy szczyptę soli do smaku

4- Odcedzamy ryż wykładamy z woreczków wkładamy do miski i za pomocą łyżką do lodów formujemy kulki

5- Ryz w kształcie gałek układamy na talerzu dekorujemy natką pietruszki 

Tagi: Kupiec
19:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszna pieczeń

 

 

 

 

 

 

                                      Pieczeń dla każdego

SKŁADNIKI:

  • Łopatka zmielona 700 gram
  • sałata 12 listków
  • jajko
  • sol pieprz
  • papryka czerwona zielona żółta po 1 sztuce
  • sos Salsa Winiar 5 łyżek
  • sos pieczeniowy 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE:

1- Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy sól pieprz jajko i mieszamy

2- Paprykę kroimy drobno w kostkę dodajemy do mielonego

3- Sos Salsa 5 łyżek dodajemy do mięsa i paprykę mieszamy składniki

4- sałatę kładziemy na foli aluminiowej 6 listków na to kładziemy mięso przykrywami 6 listkami sałaty

5- Zawijamy roladę dosyć ciasno zakrywamy folia aluminiowa i wkładamy do pieca na 1.5 godziny pieczemy 190 stopniach

6- Roladę kroimy w paski i polewamy rozrobionym sosem pieczeniowym uprzednio ugotowanym smacznego

Tagi: winiary
19:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszna babka

 

 

 

                                Babka cytrynowa

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • mąka 2 szklanki
  • Kasia 200 gram
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • skórka z jednej z cytryny starta na tarce
  • proszek do pieczenia 1/1.2 łyżeczki
  • cukier puder do udekorowania

PRZYGOTOWANIE:

1- Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem

2- Dodajemy rozpuszczona Kasię

3- nadal ubijamy dodajemy make z proszkiem do pieczenia sok z cytryny i skórkę starta z cytryny

4- Masę przekładamy do formy z kominem

5- Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut 5- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudem .

18:56, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
bezy potworki

 

                                Bezy wykonałam z pomocą córci mojej

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny Kasia
  • kakao rozpuszczalne 4 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • wykałaczki
  • rodzynki 10 deko

PRZYGOTOWANIE: 1 Białka ubijamy z cukrem dodajemy sok a cytryny ubijamy tak długo aż będzie sztywna beza

2 Do rękawa wkładamy białko i wyciskamy na papier do pieczenia bezy duszki rodzynki wkładamy jako oczy

3 Pieczemy w 140 stopniach godzinę drzwiczki maja być niedomknięte ja sobie wsadziłam łopatkę drewnianą

4- Po wysuszeniu bezy przygotowujemy polewę czekoladową do zrobienia buziek i czapeczek 5-Kasię rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko i kakao podgrzewamy tak długo aż zgęstnieje

6- maczamy główki duszków krecim delikatnie by czekolada ściekła i w takiej pozycji ma na zastygać robimy wykałaczką wychodzą duszki potworki 

Tagi: bezy
18:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
ananas i biszkopt

                                                 Ciasto z ananasem

SKŁADNIKI:

  • maka tortowa 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • ananas 400 gram
  • 2 galaretki o smaku leśnym
  • 50 gram Kasi

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt

1-białka ubijamy z odrobiną soli

2- Żółtka ubijamy osobno z cukrem

3- Białka i żółtka łączymy razem delikatnie mieszamy łopatką

4- Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną delikatnie mieszamy

5- Wylewamy ciasto do blaszki na tarę

Góra ciasta

1-Galaretki rozrabiamy w 750 mil wody zagotowanej

2- ananas z puszki pokroić na kawałeczki

3- Do formy tara kładziemy na spód ananasa pokrojonego i zalewamy galaretką i czekamy aż zastygnie

4- Zastygniętą galaretkę przekładamy na biszkopt i powstaje nam ala biszkopt z galaretka smakuje rewelacyjnie polecam 

18:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Sałatka obiadowa

                                       pyszna sałatka 2

SKŁADNIKI:

  • papryka marynowana 300 gram
  • pieczarki marynowane z koperkiem100 gram
  • sałata lodowa główka
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 2 sztuki
  • pieprz mielony szczypta
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

-Paprykę marynowana bonduelle kroimy w paseczki

-Pieczarki marynowane z koperkiem kroimy na paseczki

-Sałatę lodowa kroimy w paseczki

- Łączymy składniki dodajemy sos sałatkowy oraz oliwę z oliwek trochę pieprzu

-Wszystkie składniki wymieszać nasza sałatka robi się błyszcząca i smaczna przyciąga wzrok a nasze kubki smakowe są zachwycone smakiem :) 

pyszna sałatka

 

 

                          Pyszna sałatka  z groszkiem kukurydzą ................

 

SKŁADNIKI:

  • kukurydza złocista 100 gram
  • groszek extra drobny 100 gram
  • ogórki konserwowe  6 szt
  • pomidor 2 sztuk
  • tortellini z grzybami 125 gram
  • serek kanapkowo sałatkowy półtłusty LUX MILK
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 1 sztuka
  • sol , pieprz do smaku szczypta papryki czerwonej

PRZYGOTOWANIE:

Tortellini z grzybami gotujemy koło 15 minut w lekko osolonej wodzie następnie odcedzamy. Dodajemy kukurydze i groszek, pomidorki kroimy w kostkę. Serek kroimy w kostkę, dodajemy sos sałatkowy czosnkowo ziołowy. Mieszamy składniki delikatnie dodajemy ogórki korniszony jako dekorację naszej sałatki na koniec dodajemy przyprawy i paprykę czerwona mieloną szczyptę do smaku. Wychodzi nam pyszna sałatka kolorowa i smaczna 

Zapiekanki z pieca

 

                                           Pyszne zapiekanki z pieca

 

SKŁADNIKI:

  • bułka paryska 2 sztuki
  • pieczarki 400 gram
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • ser żółty 20 deko
  • sos Salsa Winiar
  • przyprawa do pizzy

1- Bułkę paryską kroimy na pół przecinamy

2- Polewamy sosem Salsa Winiar dokładnie każdą bułkę po chwili posypujemy przyprawą do pizzy

3- Pieczarki smażymy dusimy na patelni ze szczyptą pieprzu i soli

4- Farsz z pieczarek kładziemy na bułki paryskie

5- na pieczarki kładziemy szynkę i paprykę czerwona pokrojona w kostkę

6 -Wkładamy do piekarnika na 10 minut po czym kładziemy ser i 5 minut trzymamy w piekarniku do rozpuszczenia i gotowe

7-Porą dekorujemy nasza bagietkę smacznego

Tagi: zapiekanki
18:10, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel