czwartek, 17 listopada 2011
Pyszne kotleciki drobiowe

  No tak co tu wymyślić na obiad no i wymyśliłam dzisiaj gotuje trzy potrawy jedna z nich to kotleciki drobiowe

pyszne kotleciki - sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka 400 gram mielimy
  2. Do zmielonej piersi dodajemy jajko pieprz szczyptę papryki i Delikat knorr
  3. Wszystkie składniki wymieszać robimy kotleciki podobne do medalionu i następnie maczamy w jajku i płatkach owsianych zmielonych i na patenie smażymy na oliwie z oliwek

pyszne kotleciki - składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 400 gramów
  • pieprz - do smaku - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • papryka czerwona mielona - 1 szczypta
  • płatki owsiane - 200 gramów

 

smacznego :)



Tagi: kotlety
12:03, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 listopada 2011
Konkurs "Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr

  Dzisiaj pragnę wszystkim zaprezentować coś smacznego .Mianowicie

"Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr

Oraz zaprosić na konkurs

Konkurs "Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr na stronie http://www.przepisy.pl,

który trwa od 10.11-24.11.2011.

Wyjaśnię co trzeba zrobić :)

Przygotować pierś z kurczaka  według instrukcji która jest na stronie, każdy z 3 kroków sfotografować i wgrać do galerii konkursowej oraz odpowiedzieć na

pytanie otwarte.

Jest sporo nagród :) Jeśli twoje zdjęcie potrawy będzie najlepsze oraz twoja odpowiedz będzie najbardziej interesująca zostaniesz wynagrodzony /nagrodzona

 

A brać udział warto, gdyż do wygrania jest 20 zestawów patelni firmy Berghoff i zapas kostek rosołowych Knorr.

 Moja skromna propozycja konkursowa :) Oczywiście przygotowana krok po kroku według instrukcji konkursowej

 


Pierwszy krok

Należy wymieszać kostkę rosołową Knorr z 2 łyżkami oliwy z oliwek

Drugi krok

Przygotowana pastą natrzyj kurczaka,z obu stron

Krok trzeci

Usmaż pierś z kurczaka na patelni z obu stron


Krok czwarty 

Odpowiadamy na pytanie otwarte 

Konkurs rewelacyjny ten kto lubi gotować to dla niego pestka zapraszam do konkursu kulinarnego :)

Tagi: konkurs
12:18, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 listopada 2011
Szlachetny SMAK.pl oraz lazurowy ananas na biszkopcie

         Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę  od Szlachetny SMAK.pl http://www.szlachetnysmak.pl  Mianowicie ich produkty o których chce wam dzisiaj napisać Dostałam produkty takie jak HERBATA CZARNA ORIENTALNA NOC- HERBATA CZARNA WIŚNIOWO-RUMOWA HERBATA ZIELONA LETNIE MARZENIE HERBATA ZIELONA SŁODKA TAJEMNICA i KAWA Brazylia Santos.

                                      Herbata po zaparzeniu okazała się bardzo smaczna i aromatyczna  Wypróbowałam wszystkie SMAKI lecz najbardziej przypadła mi go gustu Herbata czarna WIŚNIOWO-RUMOWA polecam rewelacja w smaku. Żeby było bardziej egzotycznie  do herbaty podałam lazurowy ananas na biszkopcie i oczywiście zaprosiłam koleżanki  aby wypróbowały herbatę i wyraziły swoja opinię

                                      Powiem , że herbata smakowała i czarna i zielona wiec moge spokojnie polecić wam

http://www.szlachetnysmak.pl/

Godna do polecenia strona .Na stronie internetowej można kupić, począwszy od dużej ilości kaw: naturalnych, aromatyzowanych i rozpuszczalnych i różnych gatunków herbat, również akcesoria związane z przygotowywaniem ich, przechowywaniem, ciekawe zestawy prezentowe, gadżety, dodatki przyprawowe i syropy. Ciekawy asortyment przyciąga oko i naszą kieszeń zapraszam serdecznie do skorzystania

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORAZ GÓRĘ CIASTA

  • maka tortowa 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • ananas 400 gram
  • 2 galaretki o smaku leśnym
  • 50 gram Kasi



PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt

1-białka ubijamy z odrobiną soli

2- Żółtka ubijamy osobno z cukrem

3- Białka i żółtka łączymy razem delikatnie mieszamy łopatką

4- Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną delikatnie mieszamy

5- Wylewamy ciasto do blaszki na tarę Góra ciasta

1-Galaretki rozrabiamy w 750 mil wody zagotowanej

2- ananas z puszki pokroić na kawałeczki

3- Do formy tara kładziemy na spód ananasa pokrojonego i zalewamy galaretką i czekamy aż zastygnie

4- Zastygniętą galaretkę przekładamy na biszkopt i powstaje nam ala biszkopt z galaretka smakuje rewelacyjnie polecam.




Tagi: zupa
06:10, rozowakuchnia , film
Link Komentarze (1) »
środa, 02 listopada 2011
Zupa Krem dekoracja

Dekoracja zupy kremu z groszku i kalafiora

 



Tagi: zupa krem
18:21, rozowakuchnia , film
Link Dodaj komentarz »
Dekoracja zupy

                  Zupa krem z buraczków i marchewki oraz ziemniaków  na rosołkach Winiar



Tagi: zupa
16:43, rozowakuchnia , film
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 października 2011
Home cooking 22 październik 2011 ROK

                                Witam dzisiaj 22 października  odbywa się u mnie w domu Home cooking uczta połączona z gotowanie z marką Winiar oraz produktami Winiar  a potem relaksem przy stole wspólnym jedzeniem oglądaniem filmu i dobrym winkiem 

                           Oto krótka relacja zdjęciowa ze spotkania

 

 

 

 



   

 

      

 

 

 

 


 

Teraz każdy przedstawi swoje dania które przygotował

Renata Pelc

Joanna Gralik

Katarzyna Mikołajczyk

Sławomir Gralik

MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

 

 


 

 

Osoby biorące  udział

Małgorzata  Protokowicz
Katarzyna Mikołajczyk
Renata Pelc
Joanna Gralik
Sławomir Gralik
osoby gotujące :)

PRZEPISY WYKONANE PRZEZ NAS

1 Drobiowe szaleństwo Joanny –KATARZYNA MIKOŁAJCZYK WYKONAŁA

 

  • Pierś z kurczaka 1kg
  • ser 8 plastrów
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Winiar 2szt
  • sos salsa Winiar 1 sztuka
  • sól pieprz
  • bułka tarta
  • jajka 2 sztuki
  • olej do smażenia

1-Pierś z kurczaka kroimy jak na schabowe aby wyszło nam 16 cienkich placuszków wyjdzie :) 2- Delikatnie tłuczemy piersi  polewamy sosem salsa Winiar posypujemy sosem sos sałatkowy koperkowo -ziołowy Winiar  3- Na posypane piersi kładziemy po plastrze sera na to kładziemy następny placuszek rozbity z piersi 4- Posypujemy solą maczamy w roztrzepanym jaku a następnie w bułce tartej 5- Rozgrzewamy olej na patelni smażymy piersi z obu stron aż się zarumienia ser rozpuści piersi się upieką złoty kolorek pojawi się na mięsko jakieś 25 minut i gotowe

2 Makaronowy miks z voka –RENATA PELC WYKONAŁA

  • Makaron penne  300 gram
  • pomidory 4 duże koło 400 gram
  • pieczarki 400 gram
  • marchew 4 duże
  • sos sałatkowy koperkowo-ziolowy Winiar 2 sztuki
  • sos włoski Winiar 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • sos barbecue Winiar 1 szt
  • papryka zielona 1 sztuka
  •  
  •  

Najpierw nastawiamy garnek z wodą i do gotującej wody wkładamy makaron gotujemy aż do półtwardości odcedzamy 2- Marchew obieramy i trzemy na tarce wkładamy do woka 3- Pomidory myjemy i kroimy drobno wkładamy do woka 4 - Pieczarki kroimy w grubsze plastry wkładamy do woka zalewamy oliwa  z oliwek 3 łyżkami  5- Dusimy aż marchewka puści sok i warzywa zmiękną i zaczną się dusić 6 paryke kroiimy w paseczki i wkładamy do woka 7-Jak warzywa się pod dusza wtedy ściągamy pokrywkę i podsmażamy je następnie sos barbecue i sos salsa  do woka mieszamy 8- Teraz wkładamy odcedzony makaron i mieszamy 15 minut i gotowe nasz sos zgęstnieje i nic więcej nie robimy mam gotowy obiad całość przekładamy do większego półmiska, a ztamtad na talerze starcza na 6 porcji

 

3 Pizza z sosem Włoskim Winiar big WYKONAŁA  JOANNA GRALIK

  • Ciasto na pizze
  • 500 gram mąki
  • 200 gram mleka letnie Pamiętajmy aby dodać tyle mleka aby konsystencja ciast nie była zbyt klejąca
  • drożdże 1/2 kostki
  • cukier 3 łyżki
  • szczypta soli
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • Paryka zółta
  • sos włoski Winiar 2 szt
  • sos barbecue Winiar 2 szt
  • pieczarki 10 sztuki
  • szynka 10 plastrów
  • ser 10 plastrów
  • sos sałtkowy czosnkowo ziolowy 2szt

 

Najpierw robimy rozczyn z mleka drożdży cukru i mąki do miseczki wsypujemy 500 gram maki i do środka wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczka po jakiś 25 minutach możemy ugniatać ciasto i rozwałkujemy placek kładziemy na spód od blaszki z pieca tej czarnej duzej  i na całośc wałkujemy  po czym rozprowadzamy  sos barbecue i  zielona paprykę żótą i czerwoną   kroimy w paseczki pieczarki oraz szynke tez kroimy w paseczki  kładziemy na ciasto posypujemy sosem sałatkowym czosnkowo ziołowym Winiar  i do pieca na 25 minut w 170 stopniach następnie kładziemy 8 plastrów  sera i 5 minut i gotowa pizza na wierzch polewamy sosem włoski  polecam palce lizać

 

 

4 POMYSŁ NA Jeżyki z ryżem i marchewką 2 sztuki WYKONAŁA MAŁGORZATA PROTKOWICZ

Ryż zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Dobrze odcedzić.

Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobne paski.

Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować 8-10 pulpecików. Na patelni lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron, przełożyć do garnka. Pomysł na... połączyć z 400 ml wody i 50 ml śmietanki 12% Zalać Jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.

 

 

5 Penne z kurkami w sosie WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

  • makaron penne 300 gram
  • kurki ugotowane 300 gram
  • sos do makaronu Cztery sery z bazylia Winiar 2 sztuki
  • sól pieprz
  • sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem  2 sztuki
  • śmietanka 30% 200 gram

 

Kurki smażymy na oleju  doprawiamy sosem sałatkowym wiosenny ze szczypiorkiem 2 - Makaron gotujemy na małym ogniu 7 minut odcedzamy 3- Sos do makaronu rozrabiamy w słoiku i wlewamy do kurek 4- Gotujemy 2 minuty dolewamy śmietanki 5- Makaron odcedzony wsypujemy do sosu wymieszać i mamy gotowy obiad smacznego :)

 

 

6 Mrożona kawa deser WYKONAŁA KATARZYNA MIKOŁAJCZYK

  • 5 wysokich szklanek
  • 5 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 10 gałek śmietankowych lodów
  • bita śmietana w spraju Winiar 2 sztuki
  • mleko
  • cukier

1- Zalewamy woda po 100  gram kawę niech ostygnie najlepiej 2 - Do ostudzonej kawy wkładamy po dwie gałki lodów śmietankowych 3 - No to bita Śmietana Winiary mieszamy słomka, kawa mrożona wychodzi znakomita 4 dosładzamy po 2 łyżeczki cukru jest lepsze polecam

 

7 jajka  w majonezie WYKONAłA MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

5 jajek

Majonez dekoracyjny Winiar

Jajka gotujemy 7 minut odcedzamy  obieramy ze skorupek . Przecinamy na polowe dekorujemy majonezem dekoracyjnym Winiar

8 Rolada mięsna zawijana w sałacie lodowej WYKONAŁA JOANNA GRALIK

  • 3 papryki czerwona zielona żółta
  • łopatka 500 gram zmielona
  • ryż 1 woreczek
  • sos-er 2 łyżki
  • papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
  • sól , pieprz
  • sałata lodowa 12 listków
  • sos salsa Winiar 3 łyżki
  • jajko

1 - Łopatkę zmielić dodać jajko 2- Ryz ugotować gotujemy na wolnym ogniu 25 minut odcedzamy myjemy pod wodą 3 -Papryki kroimy w kosteczkę 4 - Mięso , ryz i papryki wymieszać dodajemy pieprz sol smakując żeby nie przesadzić 5- Dodajemy dwie czubate łyżki sos-era oraz 3 łyżki odmierzamy sosu salsa Winiar i 2 łyżeczki czerwonej zmielonej papryki słodkiej 6- Mięso wymieszać posmakować czy nam odpowiada w smaku  jak nie to doprawić 7-Sałatę lodową umyć pod wodą 6 listków kładziemy na spód na to wykładamy nasz farsz mięsny następnie kładziemy znowu 6 listków sałaty lodowej i zawijamy ścisłe nasza roladę 8 - Roladę wkładamy do blaszki takiej do babki i wkładamy do pieca na 1,5 godziny pieczemy w 180 stopniach po wyjęciu pokroić podawać z czym dusza zapragnie

9 Ryż kuskus z sosem Winiar czosnkowo ziołowym

Ryż 2 woreczki WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

Sos czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka

10 Karkówka w sosie czosnkowo ziołowym Winiar WYKONAŁA RENATA PELC

Karkówka 600 gram

Sos sałatkowy Winiar czosnkowo ziołowy 2 sztuki

Jajka 2 sztuki bułka tarta

                Wieczór udał się wspaniale Gotowanie z przyjaciółmi to jest to co trzeba robić częściej Marka Winiar miała wspaniały pomysł proponując  nam  Home cooking Koleżanki już nie mogą się doczekać następnego spotkania kulinarnego  wszystko było udane i jedzenia i gotowanie i wino film apotem wspólny relaks  Na koniec spotkania rozdałam fartuszki na pamiątkę z gotowania Winiarowego .

  



 

wtorek, 13 września 2011
Rolada miesna w sałacie lodowe z sose-erem

                     Rolada mięsna z paprykami i ryżem główny składnik to sos-er Winiary

3 papryki czerwona zielona żółta

łopatka 500 gram zmielona

ryż 1 woreczek

sos-er 2 łyżki

papryka czerwona mielona 2 łyżeczki

sól , pieprz

sałata lodowa 12 listków

sos salsa Winiar 3 łyżki

jajko

Zrobiona rolada wyszła znakomicie a jaki ma smak super ostra z dodatkiem sos -era oraz sosu bolońskiego Winiar

Myjemy sałatę lodową rozkładamy na stole tak aby zachodziły listki na siebie 

Mięso doprawiamy porządnie papryką mieloną sosem salsa Winiar sola pieprzem dodajemy jajko i pozostałe składniki

 

 

Na sałatę kładziemy Farsz przygotowany z trzech papryk żółtej czerwonej zielonej papryki mielone sos-era  Winiar soli pieprzu  sosu salsa  Winiar i torebki ryżu

na Farsz kładziemy sałatę lodową 6 listków i zawijamy ściśle

Tak powstaje nam rolada z sałatą lodową smakuje wybornie pełna smaków i różnorodności

 

Teraz roladę zawijamy w folię aluminiową i do pieca pieczemy w 200 stopniach jakieś 1,5 godzinki

Powstała pyszna rolada

 

Z sos-erem można zdziałać cuda :)

Tagi: Soser
09:14, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 września 2011
Zieleono mi smaczny batoton szynka i fasolka szparagowa

                                 Postanowiłam przekombinować szynkę na baton mięsny i wyczarować nowe danie zaskoczyłam moich  milusińskich :)

Szynkowy baton z fasolka szparagową

-szynka wieprzowa 500 gram

- fasolka szparagowa ugotowana 300 gram

- jajko

- papryka czerwona mielona 3 łyżeczki

- sól czosnkowa 1 łyżeczka

- bulion wołowy babuni Winiar 1 sztuka

- folia aluminiowa

  1 Szynkękroimy w mniejsze kawałki

2 Wkładamy do blendera i miksujemy na papkę dodajemy jedno jako w trakcie miksowania

4 Po zmiksowaniu przekładamy do miski mięso

5 Miksujemy ugotowana fasolkę szparagową

6 Fasolkę i mięso łączymy doprawiamy przyprawami porządnie

7 Folię aluminiową kładziemy na stół dobre 40 centymetrów na to wykładamy nasz farsz doprawiony i formujemy baton zakręcamy jak cukierka Będziemy mieli pewność ze równo nam sie uformuje

8 Baton wstawiamy do garnka z wodą tak aby zakrywała woda do połowy go dodajemy bulion wołowy babuni Winiar i gotujemy około godzinki dla pewności w tym bulionie. Podałam jako danie obiadowe z ziemniakami z dodatkiem podpieczonej marchewki w paseczki oraz fasolki szparagowej dusiłam razem w bulionie wołowym babuni Winiar Pomysł wzięłam ze spotkania Ostatniego Gdzie gotował sam szef Jerzy Pasikowski i wyszło super jak to mój maż mówi palce lizać :)

 

Tagi: winiary
07:42, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 września 2011
Zupa krem z barszczu czerwonego

           Zainspirowana Kremem z barszczu Jerzego Pasikowskiego postanowiłam , ze sama spróbuje zrobić też takie cudo

Zupa krem barszcz czerwony

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże marchewki
  • słoiczek 250 gram buraczków zawekowanych na zimę jeśli nie macie wtedy 4 średnie buraczki
  • czosnek 2 ząbki
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • bulion drobiowy babuni Winiary 3 szt
  • śmietana 30% 150 gram
  • pieprz mielony
  • 4 litry wody
  • 2 łyżki barszczu czerwonego Winiary     

 

 

 

4 litry wody wlewamy do garnka dodajemy 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie . wkładamy do garnka 4 ziemniaki przekrojone w ćwiartki oraz 4 marchewki przekrojone na połowę .wkładamy 2 ząbki czosnku . Dodajemy szczyptę pieprzu mielonego oraz buliony drobiowe. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie . Buraczki ze słoika dodajemy na samym końcu gotujemy jakieś 10 minut . Wyciągamy warzywa zupy i wkładamy do blendera i miksujemy na papkę która wraca z powrotem do zupy w ten sposób powstaje zupa krem . Po zmiksowaniu warzyw gotujemy w wywarze nasz krem jakieś 10-15 minut i dodajemy 2 łyżki barszczu czerwonego Winiary zmienia kolor i smak zaostrza dodajemy śmietankę 30% zamieszać 5 minut i gotowe .

Marchew i ziemniaki maja być po 4 sztuki

Gotujemy na rosołkach babuni drobiowych Winiary na małym ogniu buraczki na samym końcu oraz dwie łyżki barszczu Winiary

Ugotowane Warzywa przekładamy do miski aby przestygły a następnie do blendera wkładamy i miksujemy

Roztarte warzywa wkładamy z powrotem do wywaru dodajemy śmietanę 5 minut zagotować i gotowe smacznego wyszło pyszne zostało mi jeszcze na dzisiaj :)

Tagi: winiary
09:05, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
Pyszne bułeczki z serem i jabłuszkiem

                        Jak tu nie kochać słodkości jak one same się proszą aby je robić i jeść

Teraz to słodkie bułeczki mówią zjedzcie nas tak moja córcia mówiła kiedy je zrobiłam

Smakowite bułeczki serowe z jabłuszkiem

  • mąka 200 gram
  • mleko 50 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kasia 100 gram
  • cukier 50 gram
  • twaróg 150gram-200
  • 1 roztrzepane jajko
  • nadzienie
  • 1 jabłko
  • lukier
  • cukier puder 140 gram
  • pół białka

Kasię wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w mleku . Do miski wsypujemy make z proszkiem do pieczenia i cukier. Składniki miksujemy wlewając rozpuszczona margarynę z mlekiem. Masę przekładamy na stół dodajemy twaróg i energicznie zagniatamy ciasto tak aby zrobiło nam się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i kroimy w kwadraty 8 centymetrowe mi akurat wyszło 12. Na każdym kawałku ciasta kładziemy kawałek jabłka składamy na pół i sklejamy miejsce zlepienia roztrzepanym jajkiem . Bułeczki układamy na blaszce pokrytej pergaminem posmarować resztą jajka i piec 20 minut w 180 stopniach .Z cukru pudru i białka robimy lukier kręcimy, kręcimy i powstaje lukier polewamy przestudzone bułeczki smacznego 

 

Robiłam z podwójnej porcji aby wyszło nie 12 a 24 sztuki bo u mnie to idzie migiem :)

 

Szybko sie robi polecam są bardzo smaczne .

Ciacho z brzoskwiniami z puszki

                                   Natchniona pieczeniem ostatni tydzień piekłam same słodkości codziennie co innego

Ciasto Brzoskwiniowe wyszło udane nie przechwalam się spytajcie się mojej rodzinki :)

  • Kasia 250 gram
  • jajka 5 sztuk
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 150 gram
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • brzoskwinie z puszki 500 gram
  • konfitura
  • cukier puder



 Kasię rozpuszczamy w garnku i zostawiamy do ostudzenia.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem po czym dodajemy żółtka do piany . Następnie ciągle mieszając dodajemy na przemian make z proszkiem do pieczenia i rozpuszczona margarynę. Będzie potrzebna nam forma 22x27 smarujemy ja kasią i posypujemy mąką potem wylewamy ciasto do formy. Na cieście układamy polówki brzoskwiń. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez  godzinę. Upieczone ciasto udekorowałam konfiturą i posypałam cukrem pudrem .

Ciasto marchewkowe

                                         Postanowiłam trochę popisać ostatnio jakoś nie miałam czasu

Ciasto Marchewkowe bardzo pyszne polecam szybkie kurcze i szybko się je zjada wczoraj zrobiłam a dzisiaj prawie nie ma

  • Kasia 250 gram
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1,1/2 szklanki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 gram marchewki startej



 

Obie maki mieszamy z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem.  Marchew zetrzeć na tarce i jeśli trzeba odciskamy sok.  Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę  Nadal ucierając dodajemy marchew i rozpuszczona Kasię. Na koniec dodajemy make wymieszana z dodatkami sypkimi . Wymieszane ciasto wylewamy na blaszkę którą najpierw smarujemy Kasią i posypujemy bułka tartą . Pieczemy godzinne w 180 stopniach smacznego .

08:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 września 2011
To już trzecie spotkanie z marką Winiary - Temat przewodni grzyby

                                    To już 3 spotkanie na które zostałam zaproszona mówię o wspólnym gotowaniu Winiar które odbyło się  w siedzibie Nestle. Produkty polecam MAJĄ DOBRE NAWET BARDZO DOBRE . Tym razem tematem przewodnim gotowania były grzyby :)

                         Przywitała nas niespodzianka na samym wstępie spotkania Sam

Jerzy Pasikowski szef kuchni hotelu Polonia Palace w Warszawie uraczył nas swoimi popisowymi daniami . Niestety nie było czasu by robić zdjęcia ale jedno danie zrobiłam ciekawe czy zgadniecie co to  za danie :)

Bardzo było smaczne każda/dy z  nas dostało takie super danie wyśmienite :)

Tutaj Jerzy Pasikowski robi zupę krem z barszczu czerwonego, nie pamiętam szczegółów dokładnie ale dowiem się i zrobię w domu taki krem bo był bardzo smaczny i co najważniejsze bez żadnych zagęszcza-ców

Nie mogłam oprzeć się pokusie i zrobiłam sobie fotkę na pamiątkę z szefem :)

                                             Wracając do spotkania potrawy były przeróżne od zup po zapiekane pieczone duszone  potrawy borowiki boczniaki kurki  było z czego wybierać

Oto jedno z moich dwóch dań które wykonałam

Kurki w śmietanie z rukolą i makaronem

  • 500 gram kurek
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka
  • 30% śmietana (około 300-400 ml)
  • 2 garście rukoli
  • natka pietruszki
  • masło, sól, pieprz
  • makaron penne  300 gram
  • pomidorki koktajlowe 6 szt

 

Kurki dokładnie umyć, Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2- 6 łyżki masła i następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut dodać sos sałatkowy czosnkowo ziołowy . Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. dodać pokrojone pomidorki na ćwiartki Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i rukolą. Ugotowany makaron i odcedzony na sam koniec dodaje do sosu i posypuje rukolą



 

 Oraz 2 danie

Nadziewane pieczarki
20 szt dużych pieczarek
ryż 2 woreczki
ser  żółty starty  30 deko
rukola 2 garście
sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem 2 szt
pieprz sól
pomidory z puszki


Pieczarki umyć ze środka wszystko wyskubać ryż ugotować odcedzić ogonki i resztę co wyskubaliśmy us marzyc na patelni .ale nie do końca ,dorzucamy pomidory z puszki i dusimy z pieczarkami dorzucamy sos sałatkowy do smaku pieprz i sól teraz wrzucamy ser kiedy zaczyna się rozpuszczać wrzucamy ryż i pieczarki  na oko  sobie  mieszamy razem z ryżem następnie na koniec wyłączamy patelnie dodajemy rukole nadziewamy pieczarki  i wykładamy na blachę prostokątną  folią aluminiową wykładamy blachę układamy pieczarki przykrywamy folia i wkładamy  do pieca na pół godziny w 180-200 stopni aby nam sie szybko przypiekło w zasadzie tylko pieczarki maja nam dojść szybko bo farsz mamy prawie zrobiony

Bardzo podobało mi się to spotkanie  Rewelacja Poznałam Ciekawe osoby oraz nowe dania fascynujące potrawy :)

                       Jestem w trakcie duszenia farszu przeglądam sosy który dodać jak widać :) Wybrałam czosnkowo-ziołowy

Udało mi się zrobić nawet jedną fotkę z poznaną nową koleżanką Beatą która uwielbia gotować tak jak i ja mam nadzieję , że się nie pogniewa  nie mogłam oprzeć się pokusie :)


 

                                       Bardzo mi się podobało wspólne gotowanie potrawy były przepyszne i przemili ludzie Na koniec pamiątkowa fotka dań które robili wszyscy było ich tak dużo , że nie ma na pewno wszystkich ale większość jest.


poniedziałek, 25 lipca 2011
Wyniki kulinarnego konkursu

                             Konkurs kulinarny zakończony pod tematem- kuchnia świata  Nagroda niespodzianka trafia do kamyczek1919

Moja córcia wybrała jej zdaniem najsmaczniejsze danie

kamyczek1919 -wybrane danie przez moja córcię
Brzoskwiniowe piersi 
4 pojedyncze piersi z kurczaka
8 połówek brzoskwiń z puszki
mąka do obtaczania
2 jajka
200 g płatków kukurydzianych
3 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Piersi umyć, osuszyć i każdą pierś naciąć tworząc kieszeń.
Posolić i popieprzyć, odstawić na 10 minut.
W każdą kieszeń włożyć po dwie połówki brzoskwiń.
Płatki delikatnie rozgnieść i wymieszać z mąką.
Przygotować mąkę do obtaczania i każdą pierś wypchaną brzoskwiniami obtoczyć w mące. Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu.
Obtoczone w mące piersi zamoczyć w jajku, następnie opanierować w mieszance płatków z mąką. Smażyć w dużej ilości oliwy, aby do połowy były przykryte po około 6 minut z każdej strony. Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Wszystkie przepisy były super.Gratuluje wygranej i proszę podać dane do wysyłki na mejla reksio740@wp.pl  czekam 3 dni po tym czasie nagroda zostanie przekazana następnej osobie którą wybierze moja córcia.
Tagi: wyniki
10:10, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 lipca 2011

                                     Kokosowe ciacho  dzisiaj 

- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką Piekarnik nagrzać do 160 st.C.
cukier i jajka ubić dodać miękkie masło .
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko . Składniki wymieszać.
Masę wlać do przygotowanej formy tortowej około 26 cm i piec przez 1 godzinę.

 

 

                                          Czasem chce się czegos słodkiego i nowego :)

Tagi: ciasto
08:27, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lipca 2011
Paszteciki z barszczykiem ukraińskim

                                              Dzisiaj Barszcz Ukraiński Winiar i do tego paszteciki z dodatkiem Soser Winiary  doskonała baza do dań i sosów. :)

  Najpierw wstawiłam mięsko na paszteciki Łopatkę miała 1 kg do tego włożyłam 4 duże marchewki liść laurowy ziele angielskie oraz rosołek wołowy Winiar Gotowałam aż mięsko zmiękło wyjęłam przestudziłam i zmieliłam najpierw marchewki a potem mięsko zmieszałam doprawiłam soserem i zalałam rosołkiem w którym się gotowało mięsko

1

 

2 Zmieliłam marchewki najpierw

3 Nastepnie zmieliłam łopatkę

4 Zmieszałam marchewki z mięskiem

5 Posypałam soserem

6 Ciasto przygotowane farsz równo rozłożony i posypany soserem

7 Paszteciki uformowane

8 Juz gotowe upieczone

9 Smacznego :)

 

 

                                          Teraz robimy barszczyk ukraiński Winiar

Ziemniaczki 5 sztuk kroimy w kostkę  dodajemy marchewke i gotujemy ,dodajemy warzylion do smaku jak juz ziemniaczki sa miekkie dodajemy Barszcz ukraiński Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody.Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania i jeszcze jakies z 15 minut

 

 

Smacznego i mamy paszteciki z barszczykiem Ukraińskim

Tagi: winiary
16:52, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 lipca 2011

                                No tak wczorajszy obiadek wypalił ma się rozumieć. Przekombinowałam trochę ale wyszło znakomicie.

Postanowiłam zrobić kurczaka w Pomyśle na żeberka z wędzoną nutą. Dałam 3 duże marchewki 

Posypałam pomysłem i zabrałam się za kurczaka

Pięknie się upiekł  , a marchewki wyglądały smakowicie

 

Podałam z ziemniaczkami do tego kompot z czereśni .Rodzince smakowała, a to najważniejsze :)

Tagi: kurczak
09:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Konkurs z produktami Winiar

                         Konkurs Kulinarny

Zapraszam wszystkich chętnych . Robie małą imprezę 30 lipca i chce zaskoczyc moich znajomych nowościami kulinarnymi. Więc zaskoczcie mnie moi mili .         Temat konkursu 

          kuchnia swiata

Przewidziana jest 1 nagroda niespodzianka zapraszam

Czas trwania konkursu 18-24  zwyciężczynie /zwycięzce podam 25 lipca

  Ta oto panna wybierze  najlepszą potrawę.

Tagi: konkurs
08:36, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (11) »
sobota, 16 lipca 2011
Malbork i tam zawędrowaliśmy

              Trochę luzu nam sie przydało Pojechaliśmy do Malborka- miasto w północnej Polsce, w województwie pomorskim nad Nogatem. :)

Malbork Brama Mariacka.

                              Na placu stoi miniaturka zamku nie mogłysmy z córcia się oprzeć by nie uwiecznić sięprzy nim na fotce :)

               

 

Pochodzlismy trochę pozwiedzalismy budy

Słynna fotanna w Malborku super normalnie bryzka pryska na twarz :)

 

Z daleka widać Zamek Malborski :)   Było super :)

Tagi: Malbork
20:37, rozowakuchnia , Rodzina
Link Komentarze (2) »
Ratatuj z mięsem mielonym

                Ratatuj z mięsem mielonym smaczna potrawka. Moja córcia powiedziała , że to najlepsze danie hi hi  nie je mięsa więc to dla mnie naprawdę miłe słowa :)

No właśnie troszkę go zmieniłam 

papryka zielona 1 sztuka

papryka czerwona 1 sztuka

1 cukinia

szczypiorek peczek pokroiłam drobno :)

Mięso miałam z indyka więc dałam z indyka 300 gram :)

Wrzuciłam na patelnię podsmarzyłam je troche i dodałam papryke cukinie i szczypiorek

Dusiłam wszystko razem jakies 20 minut :)

Zalałam sosem z paczki i jeszcze chwile dusiłam na patelni ,nastepnie przelalam do naczynia żaroodpornego

Posypałam startym serem i wstawiłam do pieca na 20 minut

A oto i gotowe danie juz wyjete z pieca ja podałam z ryżem :)

 

Smacznego :)

Tagi: ratatuj
20:07, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Ciacho czereśniowe
Moje ciacho czereśniowe a raczej miks
-Kasia 250 gram
-jajka 4 szt
- Mąka 2 szklanki
- Śmietana 12% 1 szklanka
Cukier 1szklanka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Czereśnie z kompotu dałam z półlitrowego słoika
Jajka zmiksowałam z cukrem dodałam Kasie nadal miksowałam i po trochu dodawałam śmietanę i mąkę z proszkiem na koniec dodałam wydrylowane czereśnie ale najpierw je zmiksowałam nie mam blendera wiec zmiksowałam je mikserem z tyłu jest takie wejście i tam sie podłącza końcówkę z nożykiem po co ja to pisze na pewno wiecie o co chodzi :)
Piekłam w temp 200 stopni około 50 minut :)




Tagi: ciasto
13:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Bitwa pod grunwaldem 15 lipca czyli wczoraj

                                 Tak naprawdę dopiero dzisiaj bedzie walka , a w czoraj była próba inscenizacji. Ludzi był ful ,a co dzisiaj sie bedzie tam działo to współczuję

dlatego zrobilismy sobie wypad wczoraj. Kurcze aparat mi wysiadł i nie zrobiłam prawie żadnych zdjęć choc mam kilka

                                  Pochwalę się jadłam pajdę chleba ze smalcem i o górkiem co za rarytas mówie wam moja córka wybrała pieczone ziemniaczki a maż zapiekankę wielką :)

Fotka zrobiona przy muzemum  :)

Rodzinka w komplecie to też fotka przed muzeum zrobiona :)

Córcia z koleżanką była i musiały zrobic sobie foteczke oto z tymi panami na pamiatkę , że na Grunwaldzie były

Nawet oscypki sprzedawali :)

Pamiatkowe foto moje i córci też na Grunwaldzie >

                               Było super Widziałam pierwszy raz bitwę i jak to sie wogóle odbywa za rok zamierzam jechać na bitwę a nie tylko na inscenizajcę jej :)

wtorek, 28 czerwca 2011
BANANOWIEC

                Kupiłam banany w promocji  bardzo dojrzałe i postanowiłam zrobić ciasto bananowe

znalazłam w internecie przepis i zrobiłam według niego ciasto

Masa bananowa
2 galaretki cytrynowe
4 banany
1 żółtko
15 dag masła
cukier waniliowy
15 dkg biszkoptów

Wierzch masy
1 banan
1 galaretka pomarańczowa

Tortownice o srednicy ok 25 cm, wykładamy biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach goracej wody i studzimy. Banany obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Żółtko ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, po czy mieszamy z galaretkami i bananami. Gotowa masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym dekorujemy plasterkami i zalewamy galaretką pomarańczową. 

Wyszło super :)

1 Wylana masa na biszkopty już zastygnięta

 

2 Banany musiałam mieć dwa żeby starczyło mi na całą tortownice

 

3 Teraz zalewamy galaretka pomarańczową i do lodówki do zastygnięcia

 

 

Teraz czekam aż zastygnie i pokroje potem to pokaże jak to wygląda :)

Tagi: bananowiec
18:36, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2011
Tarta truskawkowa
  Moja córcia wczoraj postanowiła pichcić ze mną w kuchni i wyszło oto takie smaczne cudeńko dzieło w połowie córci :)

 

Tarta truskawkowa ze śmietaną i galaretka pomarańczową
ciasto na tartę:)

2 szklanki mąki
ok. 200 g Kasi
5 łyżek cukru
2 jajka

wierzch tarty:)

200 ml śmietany kremówki 30%
40 deko truskawek
1galaretka pomarańczowa Winiar


Odmierzy mąkę, dodaje cukier waniliowy i cukier puder oraz masło Wtedy wbijamy jajka. Wałkować a potem do foremki Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut,Na przestudzoną tartę wylewam zmiksowane truskawki
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut.
Studzę i kładę galaretka zastygnięta pokrojona w kosteczkę podaję z bitą śmietaną która wcześniej ubijam

 



 

 

Trochę śmietana się rozpuszcza, ciacho jeszcze ciepłe dlatego najlepiej na całkiem wystudzone dawać śmietankę :)

Tagi: tarta
07:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 czerwca 2011
Karpatka kakowa

                                            Moja córcia ma dziś bal szóstoklasistów Uparła się bym upiekła karpatkę ale o dziwo chciała kakaową . Więc wstałam dzisiaj o 6 i upiekłam . Potem nie będzie czasu bo wraca ze szkoły o 12 zwalnia się z lekcji chce wyglądać wystrzałowo :) Więc będzie kręcenie loków i fryzurka .Rany wczoraj wieczorem wymalowała paznokcie na czarno twierdząc , że tak pójdzie na bal bo koleżanki też będą miały :) Ale  zemną nie ma przelewek chwila i paznokcie były zmyte i dzisiaj ładnie poszła do szkoły bez głupot och co w tej małej główce się porobiło :)  Dzisiaj nałoży buty na obcasie no wielkie wydarzenie w końcu .Będzie polonez  potem poczęstunek i na końcu bal już się  nie mogę doczekać kiedy zobaczę moją małą córeczkę taką dużą  to metafora :)  Oto Karpatka jeszcze muszę ja posypać cukrem pudrem :)

Składniki:

Ciasto:
2szklanka wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 łyżki kakao
Krem:
2 budynie śmietankowe z wapniem Winiar
3 szklanki mleka
150 gram margaryny
1 szklanka cukru pudru
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Rozsmarować na blasze tej ciemnej od piekarnika ciasto starcza na cała blachę potem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut
krem -Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu margarynę ucierać z cukrem pudrem . Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. placek z blachy przekroić na połowę wyłożyć masę budyniowa i do lodówki wstawić

 

 

No to mamy Karpatkę teraz zmykam przygotować córce Sukienkę i ozdobę  we włosy miłego dnia wszystkim życzę :)

Tagi: karpatka
08:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel