poniedziałek, 21 listopada 2011
Ryż z kuskus

 

                                           Pyszny ryż z kuskus

SKŁADNIKI:

  • 2 torebki ryżu kupiec
  • 2 łyżeczki kuskus
  • szczypta soli
  • natka pietruszki świeżej
  • łyżka do lodów

1-Ryz gotujemy na małym ogniu jakieś 20 minut

2- Kuskus dodajemy do napęczniałego ryżu i mieszamy ryz zmieni kolor

3- Dodajemy szczyptę soli do smaku

4- Odcedzamy ryż wykładamy z woreczków wkładamy do miski i za pomocą łyżką do lodów formujemy kulki

5- Ryz w kształcie gałek układamy na talerzu dekorujemy natką pietruszki 

Tagi: Kupiec
19:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszna pieczeń

 

 

 

 

 

 

                                      Pieczeń dla każdego

SKŁADNIKI:

  • Łopatka zmielona 700 gram
  • sałata 12 listków
  • jajko
  • sol pieprz
  • papryka czerwona zielona żółta po 1 sztuce
  • sos Salsa Winiar 5 łyżek
  • sos pieczeniowy 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE:

1- Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy sól pieprz jajko i mieszamy

2- Paprykę kroimy drobno w kostkę dodajemy do mielonego

3- Sos Salsa 5 łyżek dodajemy do mięsa i paprykę mieszamy składniki

4- sałatę kładziemy na foli aluminiowej 6 listków na to kładziemy mięso przykrywami 6 listkami sałaty

5- Zawijamy roladę dosyć ciasno zakrywamy folia aluminiowa i wkładamy do pieca na 1.5 godziny pieczemy 190 stopniach

6- Roladę kroimy w paski i polewamy rozrobionym sosem pieczeniowym uprzednio ugotowanym smacznego

Tagi: winiary
19:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszna babka

 

 

 

                                Babka cytrynowa

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • mąka 2 szklanki
  • Kasia 200 gram
  • cukier 1 szklanka
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • skórka z jednej z cytryny starta na tarce
  • proszek do pieczenia 1/1.2 łyżeczki
  • cukier puder do udekorowania

PRZYGOTOWANIE:

1- Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem

2- Dodajemy rozpuszczona Kasię

3- nadal ubijamy dodajemy make z proszkiem do pieczenia sok z cytryny i skórkę starta z cytryny

4- Masę przekładamy do formy z kominem

5- Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut 5- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudem .

18:56, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
bezy potworki

 

                                Bezy wykonałam z pomocą córci mojej

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny Kasia
  • kakao rozpuszczalne 4 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • wykałaczki
  • rodzynki 10 deko

PRZYGOTOWANIE: 1 Białka ubijamy z cukrem dodajemy sok a cytryny ubijamy tak długo aż będzie sztywna beza

2 Do rękawa wkładamy białko i wyciskamy na papier do pieczenia bezy duszki rodzynki wkładamy jako oczy

3 Pieczemy w 140 stopniach godzinę drzwiczki maja być niedomknięte ja sobie wsadziłam łopatkę drewnianą

4- Po wysuszeniu bezy przygotowujemy polewę czekoladową do zrobienia buziek i czapeczek 5-Kasię rozpuszczamy w rondelku dodajemy mleko i kakao podgrzewamy tak długo aż zgęstnieje

6- maczamy główki duszków krecim delikatnie by czekolada ściekła i w takiej pozycji ma na zastygać robimy wykałaczką wychodzą duszki potworki 

Tagi: bezy
18:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
ananas i biszkopt

                                                 Ciasto z ananasem

SKŁADNIKI:

  • maka tortowa 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • ananas 400 gram
  • 2 galaretki o smaku leśnym
  • 50 gram Kasi

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt

1-białka ubijamy z odrobiną soli

2- Żółtka ubijamy osobno z cukrem

3- Białka i żółtka łączymy razem delikatnie mieszamy łopatką

4- Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną delikatnie mieszamy

5- Wylewamy ciasto do blaszki na tarę

Góra ciasta

1-Galaretki rozrabiamy w 750 mil wody zagotowanej

2- ananas z puszki pokroić na kawałeczki

3- Do formy tara kładziemy na spód ananasa pokrojonego i zalewamy galaretką i czekamy aż zastygnie

4- Zastygniętą galaretkę przekładamy na biszkopt i powstaje nam ala biszkopt z galaretka smakuje rewelacyjnie polecam 

18:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Sałatka obiadowa

                                       pyszna sałatka 2

SKŁADNIKI:

  • papryka marynowana 300 gram
  • pieczarki marynowane z koperkiem100 gram
  • sałata lodowa główka
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 2 sztuki
  • pieprz mielony szczypta
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

-Paprykę marynowana bonduelle kroimy w paseczki

-Pieczarki marynowane z koperkiem kroimy na paseczki

-Sałatę lodowa kroimy w paseczki

- Łączymy składniki dodajemy sos sałatkowy oraz oliwę z oliwek trochę pieprzu

-Wszystkie składniki wymieszać nasza sałatka robi się błyszcząca i smaczna przyciąga wzrok a nasze kubki smakowe są zachwycone smakiem :) 

pyszna sałatka

 

 

                          Pyszna sałatka  z groszkiem kukurydzą ................

 

SKŁADNIKI:

  • kukurydza złocista 100 gram
  • groszek extra drobny 100 gram
  • ogórki konserwowe  6 szt
  • pomidor 2 sztuk
  • tortellini z grzybami 125 gram
  • serek kanapkowo sałatkowy półtłusty LUX MILK
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 1 sztuka
  • sol , pieprz do smaku szczypta papryki czerwonej

PRZYGOTOWANIE:

Tortellini z grzybami gotujemy koło 15 minut w lekko osolonej wodzie następnie odcedzamy. Dodajemy kukurydze i groszek, pomidorki kroimy w kostkę. Serek kroimy w kostkę, dodajemy sos sałatkowy czosnkowo ziołowy. Mieszamy składniki delikatnie dodajemy ogórki korniszony jako dekorację naszej sałatki na koniec dodajemy przyprawy i paprykę czerwona mieloną szczyptę do smaku. Wychodzi nam pyszna sałatka kolorowa i smaczna 

Zapiekanki z pieca

 

                                           Pyszne zapiekanki z pieca

 

SKŁADNIKI:

  • bułka paryska 2 sztuki
  • pieczarki 400 gram
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • ser żółty 20 deko
  • sos Salsa Winiar
  • przyprawa do pizzy

1- Bułkę paryską kroimy na pół przecinamy

2- Polewamy sosem Salsa Winiar dokładnie każdą bułkę po chwili posypujemy przyprawą do pizzy

3- Pieczarki smażymy dusimy na patelni ze szczyptą pieprzu i soli

4- Farsz z pieczarek kładziemy na bułki paryskie

5- na pieczarki kładziemy szynkę i paprykę czerwona pokrojona w kostkę

6 -Wkładamy do piekarnika na 10 minut po czym kładziemy ser i 5 minut trzymamy w piekarniku do rozpuszczenia i gotowe

7-Porą dekorujemy nasza bagietkę smacznego

Tagi: zapiekanki
18:10, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 listopada 2011
Dynia też może być pyszna

                                                 Ciasto z dynią

SKŁADNIKI:

  • 250 gram Kasi
  • 5 jajek
  • 300 gram cukru pudru
  • 350 gram mąki tortowej
  • 80 gram mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 300 gram obranej dyni
  • bułka tarta do formy
  • masa cukrowa kolorowa

1- Najpierw sypkie składniki wsypuje do miseczki czyli make tortowa i make ziemniaczana dodaje do tego sodę i proszek do pieczenia

2- Dynie obrałam i starłam na tarce o średnich oczkach

3- Jajka ubiłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

4- Nadal miksując dodawałam na przemian maki i rozpuszczona kasie w rondelku

5- Na koniec dodałam dynie i delikatnie wymieszałam

6 - Ciasto piekłam w 170 stopniach godzinkę w formie okrągłej 26 cm Po upieczeniu jak ostygnie ciasto udekoruj według namalowanego przez twoje dziecko rysunku .

20:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Kolorowy makaron w sałatce

                                              Kolorowa sałatka

SKŁADNIKI:

  • kolorowe świderki 100 gram pieczarki
  •  300 gram kukurydza złocista bonduelle
  •  100 gram młoda marchewka ekstra drobna bonduelle
  •  50 gram ogórki konserwowe 100 gram sos sałatkowy swojskie zioła
  • 2 szt oliwa z oliwek
  •  2 łyżki serek sałatkowy-kanapkowy LUXMILK
  • 150 gram pora chudziutka z 15 krążków

1-Pieczarki smażymy i dusimy na patelni z porą doprawiamy według gustu.Makaron kolorowy gotujemy jakieś z 15 minut.

2-Ogórki konserwowe kroimy w plasterki marchewka powinna być w kostkę pokrojona według uznania.

3-Dodajemy kukurydzę.

4-Składniki połączyć razem

5-Sos sałatkowy i oliwę z oliwek połączyć rozmieszać takim sosem polać sałatkę na koniec dodać serek pokrojony w kostkę smacznego.

Tagi: sałatka
20:48, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Pyszny torcik z makiem

                                         Torcik z makiem też jest dobry

SKŁADNIKI:

  • 280 g margaryny Kasia
  • mąka 1 szklanka
  • jajka 4 sztuki
  • mak umyty pół szklanki
  • cukier waniliowy 1
  • olejek waniliowy 1 sztuka
  • cukier 1 szklanka
  • krem truskawkowy tortowy
  • brzoskwinie z puszki 100 gram
  • kakao rozpuszczalne 4 łyżki

1-Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch

2- dodajemy make z proszkiem do pieczenia

3- Myjemy mak dodajemy do ciasta i mieszamy na koniec wlewamy olejek waniliowy dodajemy rozpuszczoną Kasię i mieszamy

4- Pieczemy jakieś 45 minut po czym czekamy , aż przestygnie i kroimy na połowę ciasto

5- Krem tortowy robimy według instrukcji czyli do mleka wsypujemy proszek i miksujemy następnie dodajemy 80 gram Kasi i miksujemy aż podwoi swoja objętość

6- Krem przekładamy i kładziemy na krążek ciasta przykrywamy drugim krążkiem i kładziemy na wierzch krem

7- Brzoskwinie odsączamy i kroimy na paseczki kładziemy na gore ciasta 8- Kakao bierzemy i posypujemy boki pieguska smacznego pieczemy 45 minut w 180 stopniach 

20:39, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
Brokuły 2

                                              Drugi wariant z brokułami

SKŁADNIKI:

  • jajka3 sztuki
  • papryka żółta marynowana 1 sztuka
  • ser feta 100 gram
  • ogórek kiszony100 gram
  • różyczki brokułów 150 gram
  • majonez 100 gram
  • sól i pieprz

1-Jajka gotujemy 7 minut i kroimy w kosteczkę

2-Ser feta kroimy w kostkę dodajemy do jajek

3 - Ogórek kiszony tez kroimy w kostkę dodajemy sól i pieprz do smaku

4-Teraz dajemy majonez i mieszamy SKŁADNIKI

5-Na górę sałatki dajemy paprykę żółta marynowaną pokrojona w kostkę na około sałatki kładziemy różyczki ugotowanych brokułów sałatka zrobiona smacznego .

Lekka sałateczka

                            Brokuły jako dodatek do sałatki

SKŁADNIKI:

  • jajka 4 sztuki
  • ogórek konserwowy 2 sztuki
  • brokuły 150 gram
  • ser mozzarella 125 gram
  • sos sałatkowy winegret
  • oliwa z oliwek

1-Jajka gotujemy studzimy obieramy ze skorupek kroimy w ćwiartki wkładamy do talerza na około rantu 2 -Brokuły gotujemy odcedzamy i układamy różyczki nad jajkami 3- ser mozzarella kroimy w kostkę i kładziemy miedzy różyczki brokułów następnie posypujemy sosem sałatkowym i polewamy oliwa z oliwek 4- Ogórki konserwowe kroimy w plasterki i układamy miedzy jajkami 5-W środek jajek wkładamy różyczki brokułów posypujemy całość sosem sałatkowym i polewamy oliwa z oliwek smacznego :) 

Pyszne pulpeciki w sosie

                                   Ulubione pulpeciki mojej córci

SKŁADNIKI:

  • łopatka 400 gram
  • jajko 1 szt
  • sól,pieprz szczypta papryki czerwonej mielonej
  • przecier pomidorowy Pudliszki 150 gram
  • śmietana 30 % 100 gram

1- Łopatkę myjemy kroimy w kawałki i mielimy na średnich oczkach 2- Do zmielonego mięsa dodajemy jajko szczyptę soli i pieprzu oraz czerwona paprykę mieloną 3- Mięso należy wymieszać spróbować czy do brze jest doprawione następnie uformować kuleczki 4- Do garnka wlewamy 1,5 litra wody wkładamy rosołek warzywny i czekamy aż się zagotuje 5- Do zagotowanego rosołku wkładamy nasze kuleczki mięsne i gotujemy na małym ogniu 6- Jak mięsko nam się ugotuje dodajemy przecier pomidorowy gotujemy jakieś 20 minut po czym zabielamy śmietaną 

Tagi: pulpety
20:22, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Żeberka w sosie z marynaty

                                             

                                                   

                                               Żeberka w marynacie


SKŁADNIKI:

  • żeberka 1 kg
  • olej do smażenia
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czosnek zmielony 2 ząbki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól do posypania
  • 3 łyżki oliwy

1- Zawsze wieczorem robię marynatę do żeberek ze wszystkich składników aby na następny dzień z rana już je piec

2- Żeberka myję i kroję na mniejsze kawałki. Mięso wkładam do marynaty,przekładam je co jakiś czas, aby wszystko nabrało jednakowego smaku.

3- Z rana smażę je z obydwu stron na rumiany kolor ja lubię bardziej przypieczone podlewam co jakiś czas marynata aby się poddusiły i były mięciutkie

4- Podaje żeberka z ziemniaczkami :) 

 

Tagi: żeberka
20:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2011
Pomidorowa pudliszkowa

                                                  Pomidorowa Pudliszki

 

Potrzebne składniki

skrzydełka 4 sztuki

marchw 2 sztuki

ziele angielskie 2 szt

liśc laurowy 2 szt

przecier pomidorowy Pudliszki 200 gram

 

Do garnka wlałam wodę 4 litry  włożyłam skrzydełka dodałam ziele angielskie i liść laurowy

Marchewkę obrałam i pokroiłam na 4 części też włożyłam do garnka

Gotowałam  na małym ogniu aż powstał rosołek wtedy dodałam przecier Pudliszki

Gotowałam jakieś 50 minut

Na koniec dodałam śmietnę 30% 100 gram wymieszałam i gotowe

Teraz należy ugotować makaron ja mam kolanka gotuje  je jakieś 7 minut po czym odcedzam wkładam do tależy i zalewam pomidorówką smacznego

 



Tagi: pomidorowa
11:23, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 17 listopada 2011
Sałatka ciekawe połączenie

      Tak mi zasmakowała papryka marynowana bonduelle , że postanowiłam zrobić sałatkę

i połączyć składniki ze sobą w nieco innym tonie

Sałatka ciekawe połączenie

pierś z kurczaka

kurki smażone 100 gram

kostka rosołowa  knorr

papryka marynowana czerwona bonduelle

papryka marynowana żółta

morele z puszki 3 połówki

1- Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paski wysmarowałam je kostka z kury z knorra apotem usmażyłam na patelni

2- Po usmażeniu piersi pokroiłam ja w kostkę

3- Kurki ja miałam zamrożone usmażyłam na patelni dodając kostke z kury z knorra

4- Paprykę czerwona i żółtą marynowana pokroiłam w cienkie paseczki

5- wymieszałam położyłam na talerzyku

6- Morele polówki pokroiłam w kostke

Tak powstała sałatka ciekawe połączenie  smacznego

 

Drób z niespodzianką

  Jutro mąż wraca z pracy postanowiłam zrobić mu coś smacznego :)

Wpadłam na fajny pomysł  zrobiłam  z piersi z kurczaka dewolaje

Potrzebne składniki

sos sałatkowy koperkowo-ziołowy knorr

3 pojedyncze piersi duże pokroiłam na plastry

ser 7 plastrów

papryka marynowana czerwona i żółta

kurki i podgrzybki ugotowane 200 gram

kostka knorr z kury

2 jajka

bułka tarta

1-Piersi kroimy na plastry roztłukujemy

2- Na piersi posypałam sosem sałatkowym koperkowo ziołowym z knorra na to położyłam po plasterku sera i paprykę marynowana pokrojona w paseczki

3- Piersi zawinęłam w ruloniki nastepnie w jajko apotem obtoczyłam w bułce tartej

4- Dewolaje smażyłam z obu stron na oliwie z oliwek , aż do zarumienienia

5- kurki i podgrzybki ja miałam zamrożone i ugotowane więc podsmażyłam je na patelni na oliwie z oliwek dodając 1 kostkę z kury knorr

6 - Pomidorka pokroiłam i wsadziłam miedzy dewolaje

Smacznego :)

 

 

Tagi: Dewolaje
19:26, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
Pyszny barszcz czerwony

              Koniecznie dzisiaj musi być zupa moja córka wybrała barszcz czerwony oczywiście zastrzegła sobie by był na kostkach z knorra rosołowych z kury . Dla córci mogę robić wszystko  na co ma chęć więc zrobiłam

 Potrzeba nam do wykonania barszczu

słoiczek 250 gram buraczków zawekowanych na zimę

marchew 3 sztuki

seker 150 gram

pietruszka natka nam sie przyda

ziemniaki 4 sztuki

kostki  z kury knorr ja dałam 4 na 4 litry wody

Przygotowanie zupy

Do Garnka wlewamy 4 litry wody wkładamy  skrzydełka.

Obieramy marchew kroimy na 4 części  i ziemniaki w kostkę

Gotujemy na małym ogniu najpierw zbieramy szum a następnie dodajemy kostki Knorra

Na samym końcu dodajemy starte buraczki ze słoika   jeszcze chwila i mamy ugotowana zupkę

 

 

 

 

 

Tagi: barszcz
12:22, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kotleciki drobiowe

  No tak co tu wymyślić na obiad no i wymyśliłam dzisiaj gotuje trzy potrawy jedna z nich to kotleciki drobiowe

pyszne kotleciki - sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka 400 gram mielimy
  2. Do zmielonej piersi dodajemy jajko pieprz szczyptę papryki i Delikat knorr
  3. Wszystkie składniki wymieszać robimy kotleciki podobne do medalionu i następnie maczamy w jajku i płatkach owsianych zmielonych i na patenie smażymy na oliwie z oliwek

pyszne kotleciki - składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 400 gramów
  • pieprz - do smaku - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • papryka czerwona mielona - 1 szczypta
  • płatki owsiane - 200 gramów

 

smacznego :)



Tagi: kotlety
12:03, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 listopada 2011
Konkurs "Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr

  Dzisiaj pragnę wszystkim zaprezentować coś smacznego .Mianowicie

"Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr

Oraz zaprosić na konkurs

Konkurs "Sekret soczystych piersi" z kostką rosołową z kury marki Knorr na stronie http://www.przepisy.pl,

który trwa od 10.11-24.11.2011.

Wyjaśnię co trzeba zrobić :)

Przygotować pierś z kurczaka  według instrukcji która jest na stronie, każdy z 3 kroków sfotografować i wgrać do galerii konkursowej oraz odpowiedzieć na

pytanie otwarte.

Jest sporo nagród :) Jeśli twoje zdjęcie potrawy będzie najlepsze oraz twoja odpowiedz będzie najbardziej interesująca zostaniesz wynagrodzony /nagrodzona

 

A brać udział warto, gdyż do wygrania jest 20 zestawów patelni firmy Berghoff i zapas kostek rosołowych Knorr.

 Moja skromna propozycja konkursowa :) Oczywiście przygotowana krok po kroku według instrukcji konkursowej

 


Pierwszy krok

Należy wymieszać kostkę rosołową Knorr z 2 łyżkami oliwy z oliwek

Drugi krok

Przygotowana pastą natrzyj kurczaka,z obu stron

Krok trzeci

Usmaż pierś z kurczaka na patelni z obu stron


Krok czwarty 

Odpowiadamy na pytanie otwarte 

Konkurs rewelacyjny ten kto lubi gotować to dla niego pestka zapraszam do konkursu kulinarnego :)

Tagi: konkurs
12:18, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 listopada 2011
Szlachetny SMAK.pl oraz lazurowy ananas na biszkopcie

         Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę  od Szlachetny SMAK.pl http://www.szlachetnysmak.pl  Mianowicie ich produkty o których chce wam dzisiaj napisać Dostałam produkty takie jak HERBATA CZARNA ORIENTALNA NOC- HERBATA CZARNA WIŚNIOWO-RUMOWA HERBATA ZIELONA LETNIE MARZENIE HERBATA ZIELONA SŁODKA TAJEMNICA i KAWA Brazylia Santos.

                                      Herbata po zaparzeniu okazała się bardzo smaczna i aromatyczna  Wypróbowałam wszystkie SMAKI lecz najbardziej przypadła mi go gustu Herbata czarna WIŚNIOWO-RUMOWA polecam rewelacja w smaku. Żeby było bardziej egzotycznie  do herbaty podałam lazurowy ananas na biszkopcie i oczywiście zaprosiłam koleżanki  aby wypróbowały herbatę i wyraziły swoja opinię

                                      Powiem , że herbata smakowała i czarna i zielona wiec moge spokojnie polecić wam

http://www.szlachetnysmak.pl/

Godna do polecenia strona .Na stronie internetowej można kupić, począwszy od dużej ilości kaw: naturalnych, aromatyzowanych i rozpuszczalnych i różnych gatunków herbat, również akcesoria związane z przygotowywaniem ich, przechowywaniem, ciekawe zestawy prezentowe, gadżety, dodatki przyprawowe i syropy. Ciekawy asortyment przyciąga oko i naszą kieszeń zapraszam serdecznie do skorzystania

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORAZ GÓRĘ CIASTA

  • maka tortowa 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • ananas 400 gram
  • 2 galaretki o smaku leśnym
  • 50 gram Kasi



PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt

1-białka ubijamy z odrobiną soli

2- Żółtka ubijamy osobno z cukrem

3- Białka i żółtka łączymy razem delikatnie mieszamy łopatką

4- Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną delikatnie mieszamy

5- Wylewamy ciasto do blaszki na tarę Góra ciasta

1-Galaretki rozrabiamy w 750 mil wody zagotowanej

2- ananas z puszki pokroić na kawałeczki

3- Do formy tara kładziemy na spód ananasa pokrojonego i zalewamy galaretką i czekamy aż zastygnie

4- Zastygniętą galaretkę przekładamy na biszkopt i powstaje nam ala biszkopt z galaretka smakuje rewelacyjnie polecam.




Tagi: zupa
06:10, rozowakuchnia , film
Link Komentarze (1) »
środa, 02 listopada 2011
Zupa Krem dekoracja

Dekoracja zupy kremu z groszku i kalafiora

 



Tagi: zupa krem
18:21, rozowakuchnia , film
Link Dodaj komentarz »
Dekoracja zupy

                  Zupa krem z buraczków i marchewki oraz ziemniaków  na rosołkach Winiar



Tagi: zupa
16:43, rozowakuchnia , film
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 października 2011
Home cooking 22 październik 2011 ROK

                                Witam dzisiaj 22 października  odbywa się u mnie w domu Home cooking uczta połączona z gotowanie z marką Winiar oraz produktami Winiar  a potem relaksem przy stole wspólnym jedzeniem oglądaniem filmu i dobrym winkiem 

                           Oto krótka relacja zdjęciowa ze spotkania

 

 

 

 



   

 

      

 

 

 

 


 

Teraz każdy przedstawi swoje dania które przygotował

Renata Pelc

Joanna Gralik

Katarzyna Mikołajczyk

Sławomir Gralik

MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

 

 


 

 

Osoby biorące  udział

Małgorzata  Protokowicz
Katarzyna Mikołajczyk
Renata Pelc
Joanna Gralik
Sławomir Gralik
osoby gotujące :)

PRZEPISY WYKONANE PRZEZ NAS

1 Drobiowe szaleństwo Joanny –KATARZYNA MIKOŁAJCZYK WYKONAŁA

 

  • Pierś z kurczaka 1kg
  • ser 8 plastrów
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Winiar 2szt
  • sos salsa Winiar 1 sztuka
  • sól pieprz
  • bułka tarta
  • jajka 2 sztuki
  • olej do smażenia

1-Pierś z kurczaka kroimy jak na schabowe aby wyszło nam 16 cienkich placuszków wyjdzie :) 2- Delikatnie tłuczemy piersi  polewamy sosem salsa Winiar posypujemy sosem sos sałatkowy koperkowo -ziołowy Winiar  3- Na posypane piersi kładziemy po plastrze sera na to kładziemy następny placuszek rozbity z piersi 4- Posypujemy solą maczamy w roztrzepanym jaku a następnie w bułce tartej 5- Rozgrzewamy olej na patelni smażymy piersi z obu stron aż się zarumienia ser rozpuści piersi się upieką złoty kolorek pojawi się na mięsko jakieś 25 minut i gotowe

2 Makaronowy miks z voka –RENATA PELC WYKONAŁA

  • Makaron penne  300 gram
  • pomidory 4 duże koło 400 gram
  • pieczarki 400 gram
  • marchew 4 duże
  • sos sałatkowy koperkowo-ziolowy Winiar 2 sztuki
  • sos włoski Winiar 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • sos barbecue Winiar 1 szt
  • papryka zielona 1 sztuka
  •  
  •  

Najpierw nastawiamy garnek z wodą i do gotującej wody wkładamy makaron gotujemy aż do półtwardości odcedzamy 2- Marchew obieramy i trzemy na tarce wkładamy do woka 3- Pomidory myjemy i kroimy drobno wkładamy do woka 4 - Pieczarki kroimy w grubsze plastry wkładamy do woka zalewamy oliwa  z oliwek 3 łyżkami  5- Dusimy aż marchewka puści sok i warzywa zmiękną i zaczną się dusić 6 paryke kroiimy w paseczki i wkładamy do woka 7-Jak warzywa się pod dusza wtedy ściągamy pokrywkę i podsmażamy je następnie sos barbecue i sos salsa  do woka mieszamy 8- Teraz wkładamy odcedzony makaron i mieszamy 15 minut i gotowe nasz sos zgęstnieje i nic więcej nie robimy mam gotowy obiad całość przekładamy do większego półmiska, a ztamtad na talerze starcza na 6 porcji

 

3 Pizza z sosem Włoskim Winiar big WYKONAŁA  JOANNA GRALIK

  • Ciasto na pizze
  • 500 gram mąki
  • 200 gram mleka letnie Pamiętajmy aby dodać tyle mleka aby konsystencja ciast nie była zbyt klejąca
  • drożdże 1/2 kostki
  • cukier 3 łyżki
  • szczypta soli
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • Paryka zółta
  • sos włoski Winiar 2 szt
  • sos barbecue Winiar 2 szt
  • pieczarki 10 sztuki
  • szynka 10 plastrów
  • ser 10 plastrów
  • sos sałtkowy czosnkowo ziolowy 2szt

 

Najpierw robimy rozczyn z mleka drożdży cukru i mąki do miseczki wsypujemy 500 gram maki i do środka wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczka po jakiś 25 minutach możemy ugniatać ciasto i rozwałkujemy placek kładziemy na spód od blaszki z pieca tej czarnej duzej  i na całośc wałkujemy  po czym rozprowadzamy  sos barbecue i  zielona paprykę żótą i czerwoną   kroimy w paseczki pieczarki oraz szynke tez kroimy w paseczki  kładziemy na ciasto posypujemy sosem sałatkowym czosnkowo ziołowym Winiar  i do pieca na 25 minut w 170 stopniach następnie kładziemy 8 plastrów  sera i 5 minut i gotowa pizza na wierzch polewamy sosem włoski  polecam palce lizać

 

 

4 POMYSŁ NA Jeżyki z ryżem i marchewką 2 sztuki WYKONAŁA MAŁGORZATA PROTKOWICZ

Ryż zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Dobrze odcedzić.

Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobne paski.

Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować 8-10 pulpecików. Na patelni lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron, przełożyć do garnka. Pomysł na... połączyć z 400 ml wody i 50 ml śmietanki 12% Zalać Jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.

 

 

5 Penne z kurkami w sosie WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

  • makaron penne 300 gram
  • kurki ugotowane 300 gram
  • sos do makaronu Cztery sery z bazylia Winiar 2 sztuki
  • sól pieprz
  • sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem  2 sztuki
  • śmietanka 30% 200 gram

 

Kurki smażymy na oleju  doprawiamy sosem sałatkowym wiosenny ze szczypiorkiem 2 - Makaron gotujemy na małym ogniu 7 minut odcedzamy 3- Sos do makaronu rozrabiamy w słoiku i wlewamy do kurek 4- Gotujemy 2 minuty dolewamy śmietanki 5- Makaron odcedzony wsypujemy do sosu wymieszać i mamy gotowy obiad smacznego :)

 

 

6 Mrożona kawa deser WYKONAŁA KATARZYNA MIKOŁAJCZYK

  • 5 wysokich szklanek
  • 5 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 10 gałek śmietankowych lodów
  • bita śmietana w spraju Winiar 2 sztuki
  • mleko
  • cukier

1- Zalewamy woda po 100  gram kawę niech ostygnie najlepiej 2 - Do ostudzonej kawy wkładamy po dwie gałki lodów śmietankowych 3 - No to bita Śmietana Winiary mieszamy słomka, kawa mrożona wychodzi znakomita 4 dosładzamy po 2 łyżeczki cukru jest lepsze polecam

 

7 jajka  w majonezie WYKONAłA MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

5 jajek

Majonez dekoracyjny Winiar

Jajka gotujemy 7 minut odcedzamy  obieramy ze skorupek . Przecinamy na polowe dekorujemy majonezem dekoracyjnym Winiar

8 Rolada mięsna zawijana w sałacie lodowej WYKONAŁA JOANNA GRALIK

  • 3 papryki czerwona zielona żółta
  • łopatka 500 gram zmielona
  • ryż 1 woreczek
  • sos-er 2 łyżki
  • papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
  • sól , pieprz
  • sałata lodowa 12 listków
  • sos salsa Winiar 3 łyżki
  • jajko

1 - Łopatkę zmielić dodać jajko 2- Ryz ugotować gotujemy na wolnym ogniu 25 minut odcedzamy myjemy pod wodą 3 -Papryki kroimy w kosteczkę 4 - Mięso , ryz i papryki wymieszać dodajemy pieprz sol smakując żeby nie przesadzić 5- Dodajemy dwie czubate łyżki sos-era oraz 3 łyżki odmierzamy sosu salsa Winiar i 2 łyżeczki czerwonej zmielonej papryki słodkiej 6- Mięso wymieszać posmakować czy nam odpowiada w smaku  jak nie to doprawić 7-Sałatę lodową umyć pod wodą 6 listków kładziemy na spód na to wykładamy nasz farsz mięsny następnie kładziemy znowu 6 listków sałaty lodowej i zawijamy ścisłe nasza roladę 8 - Roladę wkładamy do blaszki takiej do babki i wkładamy do pieca na 1,5 godziny pieczemy w 180 stopniach po wyjęciu pokroić podawać z czym dusza zapragnie

9 Ryż kuskus z sosem Winiar czosnkowo ziołowym

Ryż 2 woreczki WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

Sos czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka

10 Karkówka w sosie czosnkowo ziołowym Winiar WYKONAŁA RENATA PELC

Karkówka 600 gram

Sos sałatkowy Winiar czosnkowo ziołowy 2 sztuki

Jajka 2 sztuki bułka tarta

                Wieczór udał się wspaniale Gotowanie z przyjaciółmi to jest to co trzeba robić częściej Marka Winiar miała wspaniały pomysł proponując  nam  Home cooking Koleżanki już nie mogą się doczekać następnego spotkania kulinarnego  wszystko było udane i jedzenia i gotowanie i wino film apotem wspólny relaks  Na koniec spotkania rozdałam fartuszki na pamiątkę z gotowania Winiarowego .

  



 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel