środa, 21 grudnia 2011
BABKA CYTRYNOWA

                                  Babka cytrynowa  z lukrem cytrynowym

 

 

SKŁADNIKI :

  • CIASTO
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny (może być Kasia)
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER
  • 7/8 szklanki cukru pudru
  • 1/2 cytryny

Ciasto:

 

Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. 

 

LUKIER:

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 

 

11:20, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Piernik

 

                                           Piernik świąteczny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1½ łyżeczki sody z czubkiem
  • 1  łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 100 mili  mleka
  • 125 g Kasi
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle



Wykonanie:

1-Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika wszystko razem mieszam

2-Miękką  Kasię miksuje  z cukrem, dodaje  po jednym jajku, następnie odrobinę mąki, miksuje , powoli wlewam mleko i dodaję po łyżce powideł, na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników i połączenia się w jednolitą masę. Na koniec dodać bakalie i wymieszać

3-Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem,  i posypać mąką  przełożyć ciasto, które jest dość gęste, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika ! Następnie nastawić temperaturę na 180 st. C i piec ok. 45 minut, .



 

11:12, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2011
Makowiec drożdżowy
                                   Pyszny drożdżowy makowiec piekę go zawsze na Wigilię
SKŁADNIKI:
  • 300 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 25g drożdży
  • 5 jajek
  • 325 gramów cukru
  • 50 gram kwaśnej śmietany
  • 9 łyżek mleka
  • mak 1 szklanka
  • olejek migdałowy
  • 50 mili miodu
  • rodzynki 10 deko
  • sól szczypta
  • migdały 50 gram
  • cukier puder szklanka
  • białko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1- Drożdże utrzeć ze śmietaną.
2-Kasię roztopić,
3- Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól.
4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.
Masa makowa:
1-Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin.
2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, do
3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm,
4- Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z makiem .
5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami 

 

Tagi: drożdże mak
19:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2011
żeberka na słodko kwaśno

                                      Jak to bywa czasami eksperymenty tez muszą być w kuchni

SKŁADNIKI:

  • żeberka - 1 kilogram
  • keczup pikantny - 5 łyżek
  • cola - 50 gramów
  • musztarda 3 łyżki ostra
  • rękaw do pieczenia albo woreczek

PRZYGOTOWANIE:

1-Żeberka myjemy , kroimy w paski nieduże. Robimy marynatę colę oraz keczup i musztardę łączymy razem i mieszamy

2- Przygotowujemy naczynie żaroodporne okrągłe. Żeberka obtaczamy w marynacie i wkładamy do woreczka na koniec zalewamy końcówką marynaty nasze żeberka

3- Naczynie z żeberkami wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 180 stopniach sprawdzając jak piecze się mięsko

4- Podajemy z ziemniaczkami i surówką 

15:12, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Babka z płatkami czkolady

                                              Moja córcia uwielbia babki jak była malutka z dwa latka miała to już ze mną robiła ,lizała i bałaganiła  i tak do dzisiaj robimy je razem takie słodkie babeczki mamy z córcią 

SKŁADNIKI:

  • 3 jaja
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • płatki czekoladowe 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

1-Jajka ubijamy z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę.

2-Dodajemy śmietanę do masy i mieszamy.

3- Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. dodajemy płatki czekoladowe

4- Przelewamy do formy prostokątnej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką.

5- Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

6-Polewamy ostudzona babkę polewą czekoladową 

15:07, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Sałatka kolorowa :)

                                              Smacznie i zdrowo

SKŁADNIKI:

  • kapusta pekińska 300 gram
  • pomidorki 3 sztuki
  • serek sałatkowy 150 gram
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1- Kapustę pekińską myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paseczki drobno 2- Pomidorki myjemy i sparzamy jak kto woli i kroimy w średnią kostkę

3- Serek sałatkowy kroimy w kostkę

4- Oliwę z oliwek wlewamy do szklanki i wsypujemy sos sałatkowy mieszamy zostawiamy na 5 minut następnie polewamy sałatkę i mieszamy

5- Powstaje kolorowa sałatka o fajnym smaku :) 

Schab z ananasem i serem

                                             Obiad raz dwa trzy

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab 4 porcję
  • majonez 4 łyżeczki
  • ananas 4 krążki
  • ser 4 plastry
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Schab myjemy i rozbijamy tłuczkiem delikatnie solimy i pieprzymy.

2- Jajko wbijamy do miseczki roztrzepujemy je.

3- Schab maczamy w jaku a następnie w bułce tartej i kładziemy na patelnie na rozgrzany tłuszcz smażymy z obu stron na rumiany kolor .

4- Po upieczeniu schabowych wykładamy na blaszkę a następnie kroimy ananas w kostkę i układamy na schabowych.

5- Majonez po 1 łyżeczce kładziemy na ananasa i rozprowadzamy równomiernie.

6- Ser kładziemy na ananasa i wkładamy do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwile aby się ser rozpuścił.

7 - Ja podaje z ziemniaczkami i surówka można podać z ryżem jak kto woli .

 

Tagi: ananas schab
14:54, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2011
Muffiny w lukrze kakaowym i kokosem

                                Pyszne muffiny w lukrze kakaowym i posypce z kokosa

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram margaryny
  • sok z cytryny jedna sztuka
  • cukier puder 1 szklanka
  • białko 1 sztuka
  • kakao rozpuszczalne 2 łyżki
  • kokos 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja miksujemy z cukrem na pusz czystą masę

2- Dodajemy make z proszkiem do pieczenia

3- Rozpuszczona przestudzoną margarynę wlewamy do ciasta i miksujemy

4- Sok z 1 cytryny dodajemy i nadal miksujemy

5- Pieczemy 20 minut w 175 stopniach

LUKIER:

1-Cukier puder i białko mieszamy dodajemy kakao rozpuszczalne słodkie i nadal mieszamy

2- Muffiny maczamy w lukrze kakaowym a następnie w kokosie 

 

 

sobota, 10 grudnia 2011
Pyszna pizza

                                                Pizza Rodzinna

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • drożdże 40 gram
  • mleko tyle aby nam ciasto się zagniotło
  • cukier 1 łyżka
  • sos salsa
  • przyprawa do pizzy
  • pieczarki 8 sztuk
  • papryka czerwona świeża
  • sól szczypta
  • ser 30 deko w plastrach



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Make wsypujemy do miski

2- Do szklanki wlewamy mleko około pól szklanki

3- Wkruszamy drożdże i łyżkę cukru wsypujemy

4-Jak zaczną pracować drożdże dodajemy je do maki i wyrabiamy ciasto

5- Ciasto leży pod ściereczką  aż zacznie rosnąć

6- Wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na blaszkę od pieca

7- Wykładamy sos salsa na ciasto posypujemy przyprawa do pizzy

8- Pieczarki umyte i pokrojone posypujemy na ciasto

9- Dodajemy paprykę czerwona umyta i pokrojona w paseczki

10- Pieczemy 15 minut w 200 stopniach potem kładziemy ser i jeszcze z 3 minuty i mamy pyszna pizze.




20:54, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (4) »
Pyszne mufinki z cynamonem

                                      Pyszne mufiny z cynamonem i dla ciebie i dla niego

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 150 gram
  • cynamon 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżczka
  • białko 1 sztuka
  • cukier puder 1,1/2 szklanki
  • ememęsy 14 sztuk
  • sok z cytryny 2 łyżki



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja ubijam z cukrem na puszczystą masę

. 2- Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

3- lentnie mleko dodaje na pzremian z rozpuszczoną Kasią.

4- Zmiksowane ciasto wlewam do pailotek.

5-Piekę 15-20 minut w nagrzanym piecu do 175 stopni

Lukier

1-Białko cukier puder i sok z cytryny mieszam energicznie.

2- Zrobionym lukier polewam mufinki i dekoruje je ememęsami .



Słodkie pierniki w polewie

                                            

                                         Pierniki adwentowe

SKŁADNIKI:
1 kg mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg miodu , 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu), 4 całe jajka, 1,5 dkg amoniaku, 0,5 dkg sody oczyszczonej, 1/4 szklanki śmietany, 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków. 

WYKONANIE:
1-Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać.

2-10 dkg cukru upalić na karmel i wylać do masy.

3-Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia.

4-Jajka ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło.

5- Dodać sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.

6-Do miski wsypać mąkę. Na mąkę wylać masę i wyrabiać, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC.

7-Przestudzone ciasteczka można polukrować.ja udekorowałam czekoladą kolorowa posypka i pisakami kolorowymi spożywczymi



piątek, 09 grudnia 2011
Pyszny domowy smalec

                                              Domowy smalczyk

                            Kiedyś robiła smalec moja babcia potem mama a , teraz ja :)

słonina wędzona 600 gram

kiełbasa śląska 3 petka

sól w razie gdyby było za słabe w smaku

1- Słoninę tniemy w paski wąskie

2- Przygotowujemy maszynkę do mielenia akurat ja mam elektryczna wiec szybko idzie

3- Mielimy słoninę na średnich oczkach wkładamy na patelnie i smażymy

4- Kiełbasę śląską mielimy na średnich oczkach dodajemy do wytopionej słoniny i jeszcz chwile gotujemy razem

5-Powytopieniu i podsmażeniu wykładamy lejący się tłuszcz do słoiczków i zakrecamy

Oto pyszny smalczyk domowy naprawdę smakuje wyśmienicie.

czwartek, 08 grudnia 2011
Przepyszne pierożki leniwe

                                                        Pyszne leniwe pierogi

                             Najbardziej lubi je moja córcia która woli wszystko inne niż mięso twierdzi że będzie wegetarianką

SKŁADNIKI:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • spora szczypta soli i cukru
  • jogurt z dodatkiem

PRZYGOTOWANIE:

1-Twaróg wkładam do miski i rozgniatam drewnianą widelcem.

2-Dodaje jajka nadal ucierając dodaje mąkę kaszkę sól i cukier oraz wodę gazowaną wyrabiam energicznie będa lepsze potem kiedy bede je jadła.

3- Gotuje wodę do której wrzucę pocięte pierożki.

4-Z ciasta formuję wałeczki, podsypuję mąkąwyrabiam i znowu robie wałeczki i i kroję je na małe kawałeczki.

5-Gotuje około 3-4 minut i mam gotowe pierożki  sprawdzam najpierw czy sie ugotowały pzrekrajam pierozka i prubuje nastepnie  polewam je jogurtem i jem .

Tagi: pierogi
18:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Pączki z lukrem i posypką

        

                         Pyszne pączki 

Kiedy je robię koleżanki sie zlatują i po pączku dostają  i zachwalają .Pyszny upominek dla grzecznych dziewczynek i nie tylko :)

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 40g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 40g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta cynamonu
  • kolorowa posypka 100 gram
  • 200g konfitury
  • olej do głębokiego smażenia
  • 200g cukru pudru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1- Najpierw przesiewam do miski mąkę ,mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, oraz ze skórką z cytryny.

2-Drożdże kruszę i rozpuszczam w letnim mleku.

3-Dodaję do mąki.

4-Następnie dodaje jaja, żółtko i masło.

5-Wyrobiam elektrycznym mikserem na gładkie ciasto, przykrywam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

6-Po wyrośnięciu ciasto raz energicznie zagniatam.

7- Formuje około 16 kulek i kładę na papier pergaminowy do wyrośnięcia

8 - Smażę je na głębokim oleju następnie wyciągam i jeszcze gorące nadziewam szprycą konfiturę

LUKIER

1 -Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny powstaje lukier paczki maczam najlepiej w miseczce żeby był lukier maczam paczki i posypuje kolorowa posypką smacznego 

 

Ulubiona zupka flaczki

                               Dzisiaj flaczki na obiad ulubiona zupka mojej rodziny

SKŁADNIKI:

  • 1 kg surowych flaków wołowych
  • 50 dkg wołowiny na wywar
  • z włoszczyzny: dwie marchewki, pietruszka, seler i por
  • dwa listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Flaki trzeba oczyścić i obgotować.

2- Płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut. Po każdym obgotowaniu należy flaki przepłukać.

3- Kiedy obgotuję Flaki zalewam je wywarem z mięsa (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem.

4- Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy i wrzucamy je do garnka i wszystko gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę .

5-Pod koniec gotowania flaki wołowe doprawiamy solą, pieprzem, papryką.

6-Mięso wołowe wyjmujemy., nasze flaki wołowe są gotowe. 

Tagi: flaczki
17:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 07 grudnia 2011
Kefirowa sałatka

                                             Kefir z pomidorkiem

SKŁADNIKI:

  • Pomidorek 2 sztuki
  • kefir 150 gram
  • koperek szczypta
  • sol i pieprz do smaku

1- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę .

2-Odsączamy z nadmiaru wody powstałego z pokrojonych pomidorów

3- Kefir polewamy na pomidorki tak aby nam odpowiadała konsystencja

4- Należy wymieszać, dodać szczyptę soli i pieprzu

5- wierzch posypujemy koperkiem 

Kotleciki jerzyki

                                                  Pyszne znakomite jerzyki

SKŁADNIKI:

  • 1 POMYSŁ NA Jeżyki WINIARY
  • 100 g ryżu
  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 400 g chudego mięsa mielonego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Ryż zalać wrzącą wodą na 10 minut.

2- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3-Cebulę obrać i drobno posiekać.

4-Mięso połączyć z marchewką, cebulą i ryżem, doprawić solą i pieprzem.

5- Uformować 8 gołąbków, podsmażyć delikatnie z obu stron.

6-Zalać przygotowanym Pomysłem na jerzyki gotować 40 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 

Tagi: kotlety
20:23, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Kurczak na słodko kwaśno

                                                       Przepyszny kurczak

SKŁADNIKI:

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • cytryna 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • szczypta soli
  • papryka czerwona mielona ostra
  • papryka mielona czerwona słodka
  • przyprawa do kurczaka

1-Udka myjemy kroimy na połowę

2- do miseczki wyciskamy cytrynę 3 łyżki

3- Do cytryny dodajemy paprykę słodka i ostrą

4- do smaku doprawiamy szczypta soli

5- dodajemy cukier dokładnie mieszamy powstaje marynata

6- Obtaczamy w marynacie kurczaka trzymamy go 1 godzinę

7- Po godzinie wyjmujemy kurczaka i posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i smażymy z obu stron dolewamy wody i dusimy smacznego 

Tagi: kurczak
20:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Marynowane grzybki leśne

                                         Pyszne marynowane grzybki

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg grzybów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody do obgotowania grzybów
  • 1 cebula
  • ZALEWA :
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyzeczki soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskie,
  • kilka liści laurowych,
  • cebula pokrojona w krążki.

PRZYGOTOWANIE:

1-Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie .

2-Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc

3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.

5-Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.



Zeberka zapiekane w naczyniu żaroodpornym

 

                                              Przepyszne żeberka

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg żeberek
  • 1 pora
  • 1 łyżka miodu
  • 1 butelka ketchupu

PRZYGOTOWANIE:

1-Żeberka posoliłam i obsmażyłam do zrumienienia.

2-Wyjełam z patelni i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu i nakryłam pokrywą .

3-Na pozostałym tłuszczu zeszkliłam porę

4-Miód i ketchup wymieszałam razem.

5- Na żeberka , układałam porę i całość polewałam sosem ketchupowo-miodowym.

6-Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Wyszły bardzo smaczne podawałam z ziemiankami 

Tagi: żeberka
20:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2011
Śniadnko

                                   Jajka sadzone z serkiem tostowym

Tak to czasem bywa , że zachce się czegoś innego przekombinowanego

  • jajka 3 sztuki
  • serek tostowy 3 sztuki
  • metka podwędzana 150 gram
  • szynka wędzona 5 plastrów
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Patelnie wstawiamy na gaz polewamy oliwa z oliwek

2- szynkę kroimy w paseczki i kładziemy na patelnie podsmażamy

3- Metkę wkrawamy na patelnie również podsmażamy

4- Wtłukujemy jajka jako sadzone na szynkę i metkę ścinamy białko i przekładamy na drugą stronę

5- Kładziemy serek tostowy na jajko do rozpuszczenia i wyjmujemy jajka nakładamy na talerz 

Tagi: jajka
16:16, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Gulasz z żolądków

                                                  Gulasz z żołądków

Czasem chce się czegoś innego niż zupa czy kurczak więc czas na gulasz :)

SKŁADNIKI:

  • żołądki 400 gram
  • sos pieczeniowy 1 szt
  • ziemniaczki 8 sztuk
  • ogórek zielony 2 sztuki
  • śmietana 18% 200 gram
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Myjemy żołądki i czyścimy następnie wkładamy do wody

2- Żołądki gotujemy kolo 1 godziny sprawdzając czy sa miękkie

3- Po ugotowaniu dodajemy sos ciemny rozrobiony i mieszamy do zgęstnienia

4- Ziemniaczki obieramy kroimy na połowę i gotujemy w osolonej wodzie koło 45 minut

5- Ogórek obieramy ścieramy na tarce odsączamy z wody dodajemy śmietanę sól i pieprz smacznego

Tagi: żolądki
16:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Cos słodkiego i dobrego

                                        Słodkości biszkoptowo- galaretkowe

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • 2 budynie cytrynowe
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • mleko 500 mili
  • galaretka agrestowa 1 sztuka
  • posypka ciemna

PRZYGOTOWANIE:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek

7-Wycinamy serduszka foremką i wyjmujemy je

Krem cytrynowy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej budyń cytrynowy należy wymieszać

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cytrynowy i mieszamy cały czas do stężenia

3-Studzimy budyń

4- 150 gram Kasi miksujemy na puch dodajemy ostudzony budyń i miksujemy na masę

5 -Przekładamy ciasto kremem a następnie w miejsca wyciętych serduszek wlewamy zastygniętą galaretkę agrestową 

Tagi: biszkopt
15:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Murzynek zawsze smaczny

                                                  Murzynek

                         Moja rodzina go uwielbia prosta babeczka ,a taka smaczna

  • 25 dag Kasi
  • 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 2 szklanki cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 110 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wódki lub rumu
  • 10 dag rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

1- Do garnka wkładamy Kasię , cukier, kakao i wodę teraz wystarczy zagotować.

2- Odlewamy pół szklanki na polewę, resztę należy przestudzić.

3-Do chłodnej masy wbijamy żółtka, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy alkohol i mieszamy.

4- Ubitą pianę z białek łączymy rodzynkami obtoczonymi w mące.

5-Pieczemy około godziny w 180-200 stopniach w kek sówce wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą 

Polecam szybko smacznie :)

Tagi: babka
12:34, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
Pyszne ciasteczka z kremem

                            Oto ciasteczka adwentowe bardzo bym chciała obdarować nimi rodzinę i znajomych :)

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • cukier puder 150 gram
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • krem karpatko-wy
  • mleko 500 mili
  • cynamon 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

: Biszkopt:

1-Ubijamy osobno białka ze szczyptą soli.

2- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy ubite białka.

3- Dodajemy mąkę z kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy.

4- Na koniec dodajemy 50 gram rozpuszczonej ostudzonej Kasi, oraz cynamon.

5- Wylewamy na dużą blaszkę na papier do pieczenia ciasto biszkoptowe.

6- Upieczony wystudzony biszkopt przecinamy w poprzek.

7-Wycinamy serduszka foremką.

Krem karpatko -wy

1- Będzie nam potrzebne pól litra mleka z czego odlewamy 1 szklankę i wsypujemy do niej krem karpatko-wy należy wymieszać.

2- Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany krem karpatko-wy i mieszamy cały czas do stężenia.

3-Studzimy budyń.

4- 150 gram Kasi miksujemy na pych dodajemy ostudzony krem karpatko-wy i miksujemy na masę.

5 -Przekładamy nasze serduszka kremem przykrywamy drugim serduszkiem i dekorujemy kremem. Wyglądają znakomicie pachną cudownie smakują wybornie .

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel