wtorek, 07 czerwca 2011
Sernik z brzoskwiniami

                            Zachciało mi się robić sernik w taki upał Ale wyszedł wyśmienity

Córka stwierdziła ,że jest pycha czyli wyszło smaczne . Mąż chciał zabrać do pracy ale mu nie dałam ha ha zawsze wynosi z domu twierdząc , że jego koledzy lubią moje ciasta , ale ja nie piekę dla kolegów tylko dla nas wiec tym razem mu nie dałam. Bo pewnie jutro musiała bym piec inne ciacho bo by już nie było tego :)

Sernik z brzoskwiniami i budyniem waniliowym z wapniem Winiar
Masa sernikowa:
3/5 kostki Kasi
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki rodzynek   1budyń  waniliowy z wapniem Winiar puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko

Kasia ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy. Sernik pieczemy w małej, około 23 centymetrowej tortownicy, którą smaruję Kasia i oprószę bułką tartą. Ciasto należy wypiekać w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
Kasia ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, rodzynki i budyń waniliowy Całość mieszamy.
Na upieczony spód rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika w tej samej tortownicy.Ponownie smaruję ją Kasia i oprószam bułką tartą. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Ciasto musi się wystudzić.
Po około 2 godzinach, posypujemy je cukrem pudrem.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 60 minut




Tagi: sernik
08:31, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 czerwca 2011
Gryllowanie z Winiarami

                                   Ważny dzień 31 Maj Wspólne gotowanie W Siedzibie Nestle . Było naprawdę super .Z pod naszych rąk powstawały rozmaitości każde danie inne o różnych smakach kolorach barwie  i smaku Prawdziwa Oaza jedzenia i rozpusty Dania były różne od sałatek z krewetkami po melon czy boczek powstawały nowe dzieła kulinarne .Nawet mieliśmy jednego rodzynka w sród gotujących ekspertów był nim Piotr :) Jego dania powstały jak słońce po deszczu z niczego potrafi zrobić coś smacznego :) Prawdziwy smakosz  i kucharz co czyni go wyjątkowym wsród mężczyzn :)

                               Każdy z nas miał swoich menagerów  do pomocy którzy dwoili się i troili żeby nam pomóc w robieniu specjałów . To też byli profesjonaliści w swoim fachu .  W końcu dania zostały zrobione i postawione na stole zasiedliśmy wszyscy do stołu po czym każdy z nas Przedstawił się ,oraz co przygotował na spotkanie z jakich składników i produktów Winiar

Było z czego wybierać każdy z nas miał co innego nie powtarzało się nic Więc nacieszyliśmy nasze kubki smakowe Było tak dużo wspaniałych potraw jednak nie wszystko spróbowałam było tak dużo ,że po prostu nie było tego gdzie zmieścić :)

                             To było spotkanie gryllowe wiec dania byly z grylla :) Zrobiłam 3 dania

Karkówkę z grylla w marynacie Winiar po staropolsku

Kaszankę z grylla

Sałatka z boczkiem z sosem sałatkowym koperkowoziołowym winegret Winiar

 

Karkówka około kg 10 plastrów obtaczamy w marynacie Przyprawa Na grilla Staropolska do woreczka a potem na grylla :)
Płaty karkówki lekko robić posypać marynatą na pól godziny zostawić w lodówce
następnie idzie na grylla :)



kaszanka na grylla -Musi być w małych "serdelkach" (nie mam pojęcia jak to nazwać, grunt ze nie ma to być kawal kaszanki, tylko coś jak kasztankowe kiełbaski, każda w osobnej skorce). Wystarczy każdą kaszankę naciąć do polowy grubości i włożyć tam pokrojoną wcześniej w kostkę cebule. Takie kaszanki, każdą z osobna, zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy az cebulka się lekko poddusi. Mniam



Sałatka z boczkiem 

Składniki na 4 porcje:
- 1 sałata masłowa,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek dymki,
- 2 gotowane jajka,
- 8 plasterków boczku wędzonego,
Sos sałatkowy winegret Winiar - połączyć wszystkie składniki
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, podzielić, dymkę oddzielić od szczypioru dodać cebulkę , pokroić drobniutko, szczypior trochę grubiej. Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka ugotować i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem, a na samym końcu usmażyć boczek pokrojony na mniejsze plasterki.
Czas przygotowania: 20 minut
Bardzo proste i smaczne :)


                                      To moje dzieła kulinarne   choć było naprawdę wszystko pyszne :)

Tagi: winiary
07:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 maja 2011
Koktajl truskawkowy z lodami
               Bardzo łatwe do zrobienia
-Lody waniliowe 300 gram
-truskawki około 15 sztuk
-bita śmietana
-słodkie patyczki do dekoracji
              Truskawki miksujemy dodajemy lody waniliowe i dalej miksujemy wlewamy do pucharka i na to bitą śmietaną ze spraju psikamy posypujemy posypką i gotowe wygląda pysznie i tak samo smakuje zwłaszcza na upalne .



Tagi: koktajl
07:09, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2011
Pyszne ciacho

                                                         Rafaelo

Biszkopt:
200 g mąki
250 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g Kasia
200 g mąki
250 g cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch
150 g wiórków kokosowych
100 g Kasia
4 łyżki cukru

żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Kasia zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na Kasi i osłodzone wiórki kokosowe.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 30 min.




Tagi: ciasto
08:11, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 marca 2011

KONKURS Z WINIARAMI- WYNIKI

 


 


Dania był różne "Ale " wszystkie bardzo smaczne ciężko był mi wybrać więc wzięłam pomocnicę  moją córkę i to ona wybrała zwycięzców konkursu

1 malibox-   Najbardziej przypadła mojej córci rolada z mięsa mielonego oczywiście ten przepis wypróbowałam i zrobiłam na Niedziele  wszystkim bardzo smakowało.

2   katarzy.nka -kaczka pieczona z jabłkami to jest coś co na pewno wypróbuje. Uwielbiam pieczone jabłka i smak słodko kwaśny ,jak smakuje właśnie kaczuszka upieczona

3 sylka_rafcio Polędwiczki z farszem z pieczarkami  wyśmienity przepis łatwy nieskomplikowany   myślę ,że zasmakuję mi  ,uwielbiam pieczarki a to duży plus w tym przepisie.


Wszystkie przepisy są bardzo apetyczne ale musiałam wybrać 3 osoby wybór nie był łatwy zapraszam na inne konkursy w przyszłości

Wszystkie nagrodzone osoby proszę o przesłanie swoich danych na mój adres mailowy: reksio740@wp.pl z podaniem swojego Nicka. Dane przekażę do sponsora, który zajmie się dystrybucją nagród.

Bardzo dziękuję za udział w konkursie . Na Wasze dane adresowe czekam do 02.04.2011 r. Jeśli ktoś mi ich nie dostarczy, wtedy wylosuję kolejną osobę.

 

12:39, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 marca 2011
Pieczeń rzymska

Impreza się udała ,zaczęła się wczoraj , a  skończyła dzisiaj :)

Jedzonko Smakowało gościom oraz " Soser " był również .

Pieczeń rzymską zrobiłam a to połowa sukcesu ,robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła  bardzo smaczna .

80 deko łopatki najlepiej świeżej i zmielonej w domu ,wiesz co jesz :)

sos czyli

sól ,pieprz

soser

ser

ogórek

jajko

Zmieliłam łopatkę dodałam jajko sól  pieprz  i wodę wymieszałam i rozwałkowałam równo posmarowałam  chyli posypałam soserem na to położyłam ser w plastrach na to jako oraz ogórek korniszon.  Zawinęłam w rulonik i do pieca w foli aluminiowej piekłam 1 godzinę następnie zdjęłam folie i piekłam jeszcze 20 minut do zarumienienia.

 

 

 

 

 

Tagi: winiary
18:44, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 marca 2011
Babka śmietankowa

                              Babka śmietankowa

3 jaja

szklanka mleka

2 szklanki mąki

opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka cukru

Jajka ubijamy z cukrami na puszysto. Dodajemy mleko i mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. 

 

 

Tagi: babka
17:05, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 marca 2011

KONKURS  z Winiarami

 


 

Zabawa rozpoczyna się  od dzisiaj kończy   30 marca. Listę zwycięzców ogłoszę 31 marca.

Ta zabawa związana jest z nowym produktem firmy Winiary - Soserem.

 

wystarczy że podasz przepis w którym bendzie  produkt Sosier Winiar

Trzy najciekawsze POTRAWY -PRZEPISY  zostaną nagrodzone

Nagrodami są 3 zestawy : łyżka do sosów i zestaw produktów  z soserem Winiary w roli głównej.

Zapraszam chętnych a warto bo nagroda jest super :)

 



czwartek, 07 października 2010
Spotkanie w Warszawie z Agnieszką Winiarską

Spotkanie odbyło sie w siedzibie Nestle. Było miło,interesująco poznałam Agnieszkę Winiarską i innych czołnków .Każdy z nas dostał po dwie osoby do pomocy ,do przygotowania naszych dań. Było naprawde super,po przygotowaniu dań usiedlismy do stołu zjedlisy cudne potrawy porozmawialismy o naszych kulinariach i czy nam sie podoba . Byly ochy i ahy rozmowa sie kleiła był lekko i sympatcznie Zostalismy obdarowani upominakami i produktami Winiar .Dostalismy patelnie ,najbardziej podobała mi się moja różowa która pasuje jak ulał do mojej różowej kuchni

Każdy z nas przedstawił wykonanie swojego dania, jak zostało wykonane i z jakich produktów Winiar, dania były różne od zupki mięska i sałatki nawet rybka była nie mówiąc o pizzy i tortilli na stole

 

Agnieszka Winiarska i ja :)


królowały................jeżyki , te są w moim wykonaniu zrobione

To sałatka którą zrobiłam na spotkaniu


jednak najwięcej ich było Wykonaniu Uli Pałki :)

różniły sie od moich ale wiadomo ,że każdy ,każda z nas  robi inaczej również smacznie

Wyniosłam z tego spotkania same superlatywy.Poznałam naprawdę fajnych ludzi , potrawy nowe przepisy coś nowego mam nadzieję ,że niedługo powtórka będzie bo spodobało mi się ogromnie zwłaszcza gotowanie potraw.

Moja Menagerka Nestle pani Henia ja w środku oraz Kasia Kręcisz z agencji reklamowej zgrany duet :)


Foteczka pamiatkowa ze spotkania :)


 

1 ... 71
 
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel