środa, 07 września 2011
Ciasto marchewkowe

                                         Postanowiłam trochę popisać ostatnio jakoś nie miałam czasu

Ciasto Marchewkowe bardzo pyszne polecam szybkie kurcze i szybko się je zjada wczoraj zrobiłam a dzisiaj prawie nie ma

  • Kasia 250 gram
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1,1/2 szklanki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 gram marchewki startej



 

Obie maki mieszamy z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem.  Marchew zetrzeć na tarce i jeśli trzeba odciskamy sok.  Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę  Nadal ucierając dodajemy marchew i rozpuszczona Kasię. Na koniec dodajemy make wymieszana z dodatkami sypkimi . Wymieszane ciasto wylewamy na blaszkę którą najpierw smarujemy Kasią i posypujemy bułka tartą . Pieczemy godzinne w 180 stopniach smacznego .

08:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 września 2011
To już trzecie spotkanie z marką Winiary - Temat przewodni grzyby

                                    To już 3 spotkanie na które zostałam zaproszona mówię o wspólnym gotowaniu Winiar które odbyło się  w siedzibie Nestle. Produkty polecam MAJĄ DOBRE NAWET BARDZO DOBRE . Tym razem tematem przewodnim gotowania były grzyby :)

                         Przywitała nas niespodzianka na samym wstępie spotkania Sam

Jerzy Pasikowski szef kuchni hotelu Polonia Palace w Warszawie uraczył nas swoimi popisowymi daniami . Niestety nie było czasu by robić zdjęcia ale jedno danie zrobiłam ciekawe czy zgadniecie co to  za danie :)

Bardzo było smaczne każda/dy z  nas dostało takie super danie wyśmienite :)

Tutaj Jerzy Pasikowski robi zupę krem z barszczu czerwonego, nie pamiętam szczegółów dokładnie ale dowiem się i zrobię w domu taki krem bo był bardzo smaczny i co najważniejsze bez żadnych zagęszcza-ców

Nie mogłam oprzeć się pokusie i zrobiłam sobie fotkę na pamiątkę z szefem :)

                                             Wracając do spotkania potrawy były przeróżne od zup po zapiekane pieczone duszone  potrawy borowiki boczniaki kurki  było z czego wybierać

Oto jedno z moich dwóch dań które wykonałam

Kurki w śmietanie z rukolą i makaronem

  • 500 gram kurek
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka
  • 30% śmietana (około 300-400 ml)
  • 2 garście rukoli
  • natka pietruszki
  • masło, sól, pieprz
  • makaron penne  300 gram
  • pomidorki koktajlowe 6 szt

 

Kurki dokładnie umyć, Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2- 6 łyżki masła i następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut dodać sos sałatkowy czosnkowo ziołowy . Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. dodać pokrojone pomidorki na ćwiartki Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i rukolą. Ugotowany makaron i odcedzony na sam koniec dodaje do sosu i posypuje rukolą



 

 Oraz 2 danie

Nadziewane pieczarki
20 szt dużych pieczarek
ryż 2 woreczki
ser  żółty starty  30 deko
rukola 2 garście
sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem 2 szt
pieprz sól
pomidory z puszki


Pieczarki umyć ze środka wszystko wyskubać ryż ugotować odcedzić ogonki i resztę co wyskubaliśmy us marzyc na patelni .ale nie do końca ,dorzucamy pomidory z puszki i dusimy z pieczarkami dorzucamy sos sałatkowy do smaku pieprz i sól teraz wrzucamy ser kiedy zaczyna się rozpuszczać wrzucamy ryż i pieczarki  na oko  sobie  mieszamy razem z ryżem następnie na koniec wyłączamy patelnie dodajemy rukole nadziewamy pieczarki  i wykładamy na blachę prostokątną  folią aluminiową wykładamy blachę układamy pieczarki przykrywamy folia i wkładamy  do pieca na pół godziny w 180-200 stopni aby nam sie szybko przypiekło w zasadzie tylko pieczarki maja nam dojść szybko bo farsz mamy prawie zrobiony

Bardzo podobało mi się to spotkanie  Rewelacja Poznałam Ciekawe osoby oraz nowe dania fascynujące potrawy :)

                       Jestem w trakcie duszenia farszu przeglądam sosy który dodać jak widać :) Wybrałam czosnkowo-ziołowy

Udało mi się zrobić nawet jedną fotkę z poznaną nową koleżanką Beatą która uwielbia gotować tak jak i ja mam nadzieję , że się nie pogniewa  nie mogłam oprzeć się pokusie :)


 

                                       Bardzo mi się podobało wspólne gotowanie potrawy były przepyszne i przemili ludzie Na koniec pamiątkowa fotka dań które robili wszyscy było ich tak dużo , że nie ma na pewno wszystkich ale większość jest.


poniedziałek, 25 lipca 2011
Wyniki kulinarnego konkursu

                             Konkurs kulinarny zakończony pod tematem- kuchnia świata  Nagroda niespodzianka trafia do kamyczek1919

Moja córcia wybrała jej zdaniem najsmaczniejsze danie

kamyczek1919 -wybrane danie przez moja córcię
Brzoskwiniowe piersi 
4 pojedyncze piersi z kurczaka
8 połówek brzoskwiń z puszki
mąka do obtaczania
2 jajka
200 g płatków kukurydzianych
3 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Piersi umyć, osuszyć i każdą pierś naciąć tworząc kieszeń.
Posolić i popieprzyć, odstawić na 10 minut.
W każdą kieszeń włożyć po dwie połówki brzoskwiń.
Płatki delikatnie rozgnieść i wymieszać z mąką.
Przygotować mąkę do obtaczania i każdą pierś wypchaną brzoskwiniami obtoczyć w mące. Jajka roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu.
Obtoczone w mące piersi zamoczyć w jajku, następnie opanierować w mieszance płatków z mąką. Smażyć w dużej ilości oliwy, aby do połowy były przykryte po około 6 minut z każdej strony. Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Wszystkie przepisy były super.Gratuluje wygranej i proszę podać dane do wysyłki na mejla reksio740@wp.pl  czekam 3 dni po tym czasie nagroda zostanie przekazana następnej osobie którą wybierze moja córcia.
Tagi: wyniki
10:10, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 lipca 2011

                                     Kokosowe ciacho  dzisiaj 

- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką Piekarnik nagrzać do 160 st.C.
cukier i jajka ubić dodać miękkie masło .
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko . Składniki wymieszać.
Masę wlać do przygotowanej formy tortowej około 26 cm i piec przez 1 godzinę.

 

 

                                          Czasem chce się czegos słodkiego i nowego :)

Tagi: ciasto
08:27, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lipca 2011
Paszteciki z barszczykiem ukraińskim

                                              Dzisiaj Barszcz Ukraiński Winiar i do tego paszteciki z dodatkiem Soser Winiary  doskonała baza do dań i sosów. :)

  Najpierw wstawiłam mięsko na paszteciki Łopatkę miała 1 kg do tego włożyłam 4 duże marchewki liść laurowy ziele angielskie oraz rosołek wołowy Winiar Gotowałam aż mięsko zmiękło wyjęłam przestudziłam i zmieliłam najpierw marchewki a potem mięsko zmieszałam doprawiłam soserem i zalałam rosołkiem w którym się gotowało mięsko

1

 

2 Zmieliłam marchewki najpierw

3 Nastepnie zmieliłam łopatkę

4 Zmieszałam marchewki z mięskiem

5 Posypałam soserem

6 Ciasto przygotowane farsz równo rozłożony i posypany soserem

7 Paszteciki uformowane

8 Juz gotowe upieczone

9 Smacznego :)

 

 

                                          Teraz robimy barszczyk ukraiński Winiar

Ziemniaczki 5 sztuk kroimy w kostkę  dodajemy marchewke i gotujemy ,dodajemy warzylion do smaku jak juz ziemniaczki sa miekkie dodajemy Barszcz ukraiński Zawartość opakowania dokładnie rozprowadzić w 500 ml zimnej wody.Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania i jeszcze jakies z 15 minut

 

 

Smacznego i mamy paszteciki z barszczykiem Ukraińskim

Tagi: winiary
16:52, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 lipca 2011

                                No tak wczorajszy obiadek wypalił ma się rozumieć. Przekombinowałam trochę ale wyszło znakomicie.

Postanowiłam zrobić kurczaka w Pomyśle na żeberka z wędzoną nutą. Dałam 3 duże marchewki 

Posypałam pomysłem i zabrałam się za kurczaka

Pięknie się upiekł  , a marchewki wyglądały smakowicie

 

Podałam z ziemniaczkami do tego kompot z czereśni .Rodzince smakowała, a to najważniejsze :)

Tagi: kurczak
09:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Konkurs z produktami Winiar

                         Konkurs Kulinarny

Zapraszam wszystkich chętnych . Robie małą imprezę 30 lipca i chce zaskoczyc moich znajomych nowościami kulinarnymi. Więc zaskoczcie mnie moi mili .         Temat konkursu 

          kuchnia swiata

Przewidziana jest 1 nagroda niespodzianka zapraszam

Czas trwania konkursu 18-24  zwyciężczynie /zwycięzce podam 25 lipca

  Ta oto panna wybierze  najlepszą potrawę.

Tagi: konkurs
08:36, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (11) »
sobota, 16 lipca 2011
Malbork i tam zawędrowaliśmy

              Trochę luzu nam sie przydało Pojechaliśmy do Malborka- miasto w północnej Polsce, w województwie pomorskim nad Nogatem. :)

Malbork Brama Mariacka.

                              Na placu stoi miniaturka zamku nie mogłysmy z córcia się oprzeć by nie uwiecznić sięprzy nim na fotce :)

               

 

Pochodzlismy trochę pozwiedzalismy budy

Słynna fotanna w Malborku super normalnie bryzka pryska na twarz :)

 

Z daleka widać Zamek Malborski :)   Było super :)

Tagi: Malbork
20:37, rozowakuchnia , Rodzina
Link Komentarze (2) »
Ratatuj z mięsem mielonym

                Ratatuj z mięsem mielonym smaczna potrawka. Moja córcia powiedziała , że to najlepsze danie hi hi  nie je mięsa więc to dla mnie naprawdę miłe słowa :)

No właśnie troszkę go zmieniłam 

papryka zielona 1 sztuka

papryka czerwona 1 sztuka

1 cukinia

szczypiorek peczek pokroiłam drobno :)

Mięso miałam z indyka więc dałam z indyka 300 gram :)

Wrzuciłam na patelnię podsmarzyłam je troche i dodałam papryke cukinie i szczypiorek

Dusiłam wszystko razem jakies 20 minut :)

Zalałam sosem z paczki i jeszcze chwile dusiłam na patelni ,nastepnie przelalam do naczynia żaroodpornego

Posypałam startym serem i wstawiłam do pieca na 20 minut

A oto i gotowe danie juz wyjete z pieca ja podałam z ryżem :)

 

Smacznego :)

Tagi: ratatuj
20:07, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Ciacho czereśniowe
Moje ciacho czereśniowe a raczej miks
-Kasia 250 gram
-jajka 4 szt
- Mąka 2 szklanki
- Śmietana 12% 1 szklanka
Cukier 1szklanka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Czereśnie z kompotu dałam z półlitrowego słoika
Jajka zmiksowałam z cukrem dodałam Kasie nadal miksowałam i po trochu dodawałam śmietanę i mąkę z proszkiem na koniec dodałam wydrylowane czereśnie ale najpierw je zmiksowałam nie mam blendera wiec zmiksowałam je mikserem z tyłu jest takie wejście i tam sie podłącza końcówkę z nożykiem po co ja to pisze na pewno wiecie o co chodzi :)
Piekłam w temp 200 stopni około 50 minut :)




Tagi: ciasto
13:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Bitwa pod grunwaldem 15 lipca czyli wczoraj

                                 Tak naprawdę dopiero dzisiaj bedzie walka , a w czoraj była próba inscenizacji. Ludzi był ful ,a co dzisiaj sie bedzie tam działo to współczuję

dlatego zrobilismy sobie wypad wczoraj. Kurcze aparat mi wysiadł i nie zrobiłam prawie żadnych zdjęć choc mam kilka

                                  Pochwalę się jadłam pajdę chleba ze smalcem i o górkiem co za rarytas mówie wam moja córka wybrała pieczone ziemniaczki a maż zapiekankę wielką :)

Fotka zrobiona przy muzemum  :)

Rodzinka w komplecie to też fotka przed muzeum zrobiona :)

Córcia z koleżanką była i musiały zrobic sobie foteczke oto z tymi panami na pamiatkę , że na Grunwaldzie były

Nawet oscypki sprzedawali :)

Pamiatkowe foto moje i córci też na Grunwaldzie >

                               Było super Widziałam pierwszy raz bitwę i jak to sie wogóle odbywa za rok zamierzam jechać na bitwę a nie tylko na inscenizajcę jej :)

wtorek, 28 czerwca 2011
BANANOWIEC

                Kupiłam banany w promocji  bardzo dojrzałe i postanowiłam zrobić ciasto bananowe

znalazłam w internecie przepis i zrobiłam według niego ciasto

Masa bananowa
2 galaretki cytrynowe
4 banany
1 żółtko
15 dag masła
cukier waniliowy
15 dkg biszkoptów

Wierzch masy
1 banan
1 galaretka pomarańczowa

Tortownice o srednicy ok 25 cm, wykładamy biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach goracej wody i studzimy. Banany obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Żółtko ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, po czy mieszamy z galaretkami i bananami. Gotowa masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym dekorujemy plasterkami i zalewamy galaretką pomarańczową. 

Wyszło super :)

1 Wylana masa na biszkopty już zastygnięta

 

2 Banany musiałam mieć dwa żeby starczyło mi na całą tortownice

 

3 Teraz zalewamy galaretka pomarańczową i do lodówki do zastygnięcia

 

 

Teraz czekam aż zastygnie i pokroje potem to pokaże jak to wygląda :)

Tagi: bananowiec
18:36, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2011
Tarta truskawkowa
  Moja córcia wczoraj postanowiła pichcić ze mną w kuchni i wyszło oto takie smaczne cudeńko dzieło w połowie córci :)

 

Tarta truskawkowa ze śmietaną i galaretka pomarańczową
ciasto na tartę:)

2 szklanki mąki
ok. 200 g Kasi
5 łyżek cukru
2 jajka

wierzch tarty:)

200 ml śmietany kremówki 30%
40 deko truskawek
1galaretka pomarańczowa Winiar


Odmierzy mąkę, dodaje cukier waniliowy i cukier puder oraz masło Wtedy wbijamy jajka. Wałkować a potem do foremki Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut,Na przestudzoną tartę wylewam zmiksowane truskawki
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut.
Studzę i kładę galaretka zastygnięta pokrojona w kosteczkę podaję z bitą śmietaną która wcześniej ubijam

 



 

 

Trochę śmietana się rozpuszcza, ciacho jeszcze ciepłe dlatego najlepiej na całkiem wystudzone dawać śmietankę :)

Tagi: tarta
07:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 czerwca 2011
Karpatka kakowa

                                            Moja córcia ma dziś bal szóstoklasistów Uparła się bym upiekła karpatkę ale o dziwo chciała kakaową . Więc wstałam dzisiaj o 6 i upiekłam . Potem nie będzie czasu bo wraca ze szkoły o 12 zwalnia się z lekcji chce wyglądać wystrzałowo :) Więc będzie kręcenie loków i fryzurka .Rany wczoraj wieczorem wymalowała paznokcie na czarno twierdząc , że tak pójdzie na bal bo koleżanki też będą miały :) Ale  zemną nie ma przelewek chwila i paznokcie były zmyte i dzisiaj ładnie poszła do szkoły bez głupot och co w tej małej główce się porobiło :)  Dzisiaj nałoży buty na obcasie no wielkie wydarzenie w końcu .Będzie polonez  potem poczęstunek i na końcu bal już się  nie mogę doczekać kiedy zobaczę moją małą córeczkę taką dużą  to metafora :)  Oto Karpatka jeszcze muszę ja posypać cukrem pudrem :)

Składniki:

Ciasto:
2szklanka wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 łyżki kakao
Krem:
2 budynie śmietankowe z wapniem Winiar
3 szklanki mleka
150 gram margaryny
1 szklanka cukru pudru
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Rozsmarować na blasze tej ciemnej od piekarnika ciasto starcza na cała blachę potem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut
krem -Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu margarynę ucierać z cukrem pudrem . Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. placek z blachy przekroić na połowę wyłożyć masę budyniowa i do lodówki wstawić

 

 

No to mamy Karpatkę teraz zmykam przygotować córce Sukienkę i ozdobę  we włosy miłego dnia wszystkim życzę :)

Tagi: karpatka
08:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 czerwca 2011
Warsztaty z Winiarami

                                   Super się bawiłam W Warszawie w bardzo miłym towarzystwie Patrycji Joli  i jej męża Piotrka który był naszym ,Przewodnikiem po stolicy, oj zwiedziłyśy trochę wysłuchałyśmy Piotra który ciekawie opowiadał o Stolicy

Tu jesteśmy w SPHINX  JEDZONKO BYŁO ZNAKOMITE

 

TO JADŁAM JA ALE ZAPOMNIAŁAM JAK BRZMIAŁA NAZWA TEGO DANIA Na pewno był to kurczak z ryżem i surówkami oraz bułeczka była i sosy do tego

 

To danie Patrycji też bardzo smakowite jak widać

Jola i Piotr widać , że byli w znakomitych humorkach ich dania były takie same jak Patrycji

Mikołaj Kopernik musiałyśmy strzelić sobie fotkę na pamiątkę

 

Odpoczywamy z Jolą nogi już nas rozbolały

Tu razem odpoczywamy przed dalszym zwiedzaniem Ja Patrycja Jola i Piotr

Nie mogłyśmy siś oprzeć pokusie by na Starym Mieście zrobić fotkę

 

Była też tam restauracja Magdy Gesler było drogo :)

 

Nie było końca fotkom ale było naprawdę warto

 

Było tak gorąco że przed wyjazdem do domu poszłyśmy z Patrycją pod fontannę się pomoczyć ha ha

 

 

Na koniec powiem ,że bardzo bardzo było super Gotowanie jedzenie ludzie wszystko całość daje 6+  w skali 1-6 :)

Sernik z brzoskwiniami

                            Zachciało mi się robić sernik w taki upał Ale wyszedł wyśmienity

Córka stwierdziła ,że jest pycha czyli wyszło smaczne . Mąż chciał zabrać do pracy ale mu nie dałam ha ha zawsze wynosi z domu twierdząc , że jego koledzy lubią moje ciasta , ale ja nie piekę dla kolegów tylko dla nas wiec tym razem mu nie dałam. Bo pewnie jutro musiała bym piec inne ciacho bo by już nie było tego :)

Sernik z brzoskwiniami i budyniem waniliowym z wapniem Winiar
Masa sernikowa:
3/5 kostki Kasi
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki rodzynek   1budyń  waniliowy z wapniem Winiar puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko

Kasia ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy. Sernik pieczemy w małej, około 23 centymetrowej tortownicy, którą smaruję Kasia i oprószę bułką tartą. Ciasto należy wypiekać w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
Kasia ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, rodzynki i budyń waniliowy Całość mieszamy.
Na upieczony spód rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika w tej samej tortownicy.Ponownie smaruję ją Kasia i oprószam bułką tartą. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Ciasto musi się wystudzić.
Po około 2 godzinach, posypujemy je cukrem pudrem.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 60 minut




Tagi: sernik
08:31, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 czerwca 2011
Gryllowanie z Winiarami

                                   Ważny dzień 31 Maj Wspólne gotowanie W Siedzibie Nestle . Było naprawdę super .Z pod naszych rąk powstawały rozmaitości każde danie inne o różnych smakach kolorach barwie  i smaku Prawdziwa Oaza jedzenia i rozpusty Dania były różne od sałatek z krewetkami po melon czy boczek powstawały nowe dzieła kulinarne .Nawet mieliśmy jednego rodzynka w sród gotujących ekspertów był nim Piotr :) Jego dania powstały jak słońce po deszczu z niczego potrafi zrobić coś smacznego :) Prawdziwy smakosz  i kucharz co czyni go wyjątkowym wsród mężczyzn :)

                               Każdy z nas miał swoich menagerów  do pomocy którzy dwoili się i troili żeby nam pomóc w robieniu specjałów . To też byli profesjonaliści w swoim fachu .  W końcu dania zostały zrobione i postawione na stole zasiedliśmy wszyscy do stołu po czym każdy z nas Przedstawił się ,oraz co przygotował na spotkanie z jakich składników i produktów Winiar

Było z czego wybierać każdy z nas miał co innego nie powtarzało się nic Więc nacieszyliśmy nasze kubki smakowe Było tak dużo wspaniałych potraw jednak nie wszystko spróbowałam było tak dużo ,że po prostu nie było tego gdzie zmieścić :)

                             To było spotkanie gryllowe wiec dania byly z grylla :) Zrobiłam 3 dania

Karkówkę z grylla w marynacie Winiar po staropolsku

Kaszankę z grylla

Sałatka z boczkiem z sosem sałatkowym koperkowoziołowym winegret Winiar

 

Karkówka około kg 10 plastrów obtaczamy w marynacie Przyprawa Na grilla Staropolska do woreczka a potem na grylla :)
Płaty karkówki lekko robić posypać marynatą na pól godziny zostawić w lodówce
następnie idzie na grylla :)



kaszanka na grylla -Musi być w małych "serdelkach" (nie mam pojęcia jak to nazwać, grunt ze nie ma to być kawal kaszanki, tylko coś jak kasztankowe kiełbaski, każda w osobnej skorce). Wystarczy każdą kaszankę naciąć do polowy grubości i włożyć tam pokrojoną wcześniej w kostkę cebule. Takie kaszanki, każdą z osobna, zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy az cebulka się lekko poddusi. Mniam



Sałatka z boczkiem 

Składniki na 4 porcje:
- 1 sałata masłowa,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek dymki,
- 2 gotowane jajka,
- 8 plasterków boczku wędzonego,
Sos sałatkowy winegret Winiar - połączyć wszystkie składniki
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, podzielić, dymkę oddzielić od szczypioru dodać cebulkę , pokroić drobniutko, szczypior trochę grubiej. Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka ugotować i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem, a na samym końcu usmażyć boczek pokrojony na mniejsze plasterki.
Czas przygotowania: 20 minut
Bardzo proste i smaczne :)


                                      To moje dzieła kulinarne   choć było naprawdę wszystko pyszne :)

Tagi: winiary
07:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 maja 2011
Koktajl truskawkowy z lodami
               Bardzo łatwe do zrobienia
-Lody waniliowe 300 gram
-truskawki około 15 sztuk
-bita śmietana
-słodkie patyczki do dekoracji
              Truskawki miksujemy dodajemy lody waniliowe i dalej miksujemy wlewamy do pucharka i na to bitą śmietaną ze spraju psikamy posypujemy posypką i gotowe wygląda pysznie i tak samo smakuje zwłaszcza na upalne .



Tagi: koktajl
07:09, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2011
Pyszne ciacho

                                                         Rafaelo

Biszkopt:
200 g mąki
250 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g Kasia
200 g mąki
250 g cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch
150 g wiórków kokosowych
100 g Kasia
4 łyżki cukru

żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Kasia zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na Kasi i osłodzone wiórki kokosowe.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 30 min.




Tagi: ciasto
08:11, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 marca 2011

KONKURS Z WINIARAMI- WYNIKI

 


 


Dania był różne "Ale " wszystkie bardzo smaczne ciężko był mi wybrać więc wzięłam pomocnicę  moją córkę i to ona wybrała zwycięzców konkursu

1 malibox-   Najbardziej przypadła mojej córci rolada z mięsa mielonego oczywiście ten przepis wypróbowałam i zrobiłam na Niedziele  wszystkim bardzo smakowało.

2   katarzy.nka -kaczka pieczona z jabłkami to jest coś co na pewno wypróbuje. Uwielbiam pieczone jabłka i smak słodko kwaśny ,jak smakuje właśnie kaczuszka upieczona

3 sylka_rafcio Polędwiczki z farszem z pieczarkami  wyśmienity przepis łatwy nieskomplikowany   myślę ,że zasmakuję mi  ,uwielbiam pieczarki a to duży plus w tym przepisie.


Wszystkie przepisy są bardzo apetyczne ale musiałam wybrać 3 osoby wybór nie był łatwy zapraszam na inne konkursy w przyszłości

Wszystkie nagrodzone osoby proszę o przesłanie swoich danych na mój adres mailowy: reksio740@wp.pl z podaniem swojego Nicka. Dane przekażę do sponsora, który zajmie się dystrybucją nagród.

Bardzo dziękuję za udział w konkursie . Na Wasze dane adresowe czekam do 02.04.2011 r. Jeśli ktoś mi ich nie dostarczy, wtedy wylosuję kolejną osobę.

 

12:39, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 marca 2011
Pieczeń rzymska

Impreza się udała ,zaczęła się wczoraj , a  skończyła dzisiaj :)

Jedzonko Smakowało gościom oraz " Soser " był również .

Pieczeń rzymską zrobiłam a to połowa sukcesu ,robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła  bardzo smaczna .

80 deko łopatki najlepiej świeżej i zmielonej w domu ,wiesz co jesz :)

sos czyli

sól ,pieprz

soser

ser

ogórek

jajko

Zmieliłam łopatkę dodałam jajko sól  pieprz  i wodę wymieszałam i rozwałkowałam równo posmarowałam  chyli posypałam soserem na to położyłam ser w plastrach na to jako oraz ogórek korniszon.  Zawinęłam w rulonik i do pieca w foli aluminiowej piekłam 1 godzinę następnie zdjęłam folie i piekłam jeszcze 20 minut do zarumienienia.

 

 

 

 

 

Tagi: winiary
18:44, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 marca 2011
Babka śmietankowa

                              Babka śmietankowa

3 jaja

szklanka mleka

2 szklanki mąki

opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka cukru

Jajka ubijamy z cukrami na puszysto. Dodajemy mleko i mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. 

 

 

Tagi: babka
17:05, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 marca 2011

KONKURS  z Winiarami

 


 

Zabawa rozpoczyna się  od dzisiaj kończy   30 marca. Listę zwycięzców ogłoszę 31 marca.

Ta zabawa związana jest z nowym produktem firmy Winiary - Soserem.

 

wystarczy że podasz przepis w którym bendzie  produkt Sosier Winiar

Trzy najciekawsze POTRAWY -PRZEPISY  zostaną nagrodzone

Nagrodami są 3 zestawy : łyżka do sosów i zestaw produktów  z soserem Winiary w roli głównej.

Zapraszam chętnych a warto bo nagroda jest super :)

 



czwartek, 07 października 2010
Spotkanie w Warszawie z Agnieszką Winiarską

Spotkanie odbyło sie w siedzibie Nestle. Było miło,interesująco poznałam Agnieszkę Winiarską i innych czołnków .Każdy z nas dostał po dwie osoby do pomocy ,do przygotowania naszych dań. Było naprawde super,po przygotowaniu dań usiedlismy do stołu zjedlisy cudne potrawy porozmawialismy o naszych kulinariach i czy nam sie podoba . Byly ochy i ahy rozmowa sie kleiła był lekko i sympatcznie Zostalismy obdarowani upominakami i produktami Winiar .Dostalismy patelnie ,najbardziej podobała mi się moja różowa która pasuje jak ulał do mojej różowej kuchni

Każdy z nas przedstawił wykonanie swojego dania, jak zostało wykonane i z jakich produktów Winiar, dania były różne od zupki mięska i sałatki nawet rybka była nie mówiąc o pizzy i tortilli na stole

 

Agnieszka Winiarska i ja :)


królowały................jeżyki , te są w moim wykonaniu zrobione

To sałatka którą zrobiłam na spotkaniu


jednak najwięcej ich było Wykonaniu Uli Pałki :)

różniły sie od moich ale wiadomo ,że każdy ,każda z nas  robi inaczej również smacznie

Wyniosłam z tego spotkania same superlatywy.Poznałam naprawdę fajnych ludzi , potrawy nowe przepisy coś nowego mam nadzieję ,że niedługo powtórka będzie bo spodobało mi się ogromnie zwłaszcza gotowanie potraw.

Moja Menagerka Nestle pani Henia ja w środku oraz Kasia Kręcisz z agencji reklamowej zgrany duet :)


Foteczka pamiatkowa ze spotkania :)


 

1 ... 71 , 72 , 73 , 74
 
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel