sobota, 11 sierpnia 2018
Ucieraniec ze śliwkami

-Asia no zrób te ciasto

-Nie zrobię,nie chce mi się

-No proszę, zrób plisss

- Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię

Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam te ciacho. Nie chciało mi się oj nie chciało. Lecz uległam ech jak zawsze. Dla rodziny wszystko zrobisz choćby pot la ci się po plecach. Nagrodą jest uśmiechnięta twarz .

Ucieraniec zrobiłam na szybko. Wyjęłam składniki z lodówki i zostawiłam by nabrały pokojowej temperatury.

Składniki:

jaja 4 szt

cukier 1 szklanka

 mąka 2.1/2 szklanki

masło 250 g ( może być margaryna jak nie masz masła )

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

śmietana  18% 4 łyżki

śliwki 600 g

Utarłam masło z cukrem na puch,dodawałam po jednym jaju i śmietanę  i dalej ucierałam. Przesiałam make z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwki. Ciastem które mi zostało przesmarowałam po śliwkach

Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto pięknie wyrosło i smakuje pycha.

38935472_2290172231022998_3639156541866639360_n

18:13, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lipca 2018
Pleśniak z powidłami i bezą

No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto.

Zapraszam na degustację pleśniaka

Składniki :

 mąka pszenna 500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 150 g

śmietana 18% 200 g

masło kostka

żółtka 4 szt

białka 4 szt + cukier 1 szklanka

powidła mały słoiczek

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka ,śmietanę ,masło i miksujemy do połączenia składników. Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto które nam zostało wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika na 30 minut. Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą . Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)

Specjalne zalecenie!!!!!!!!!

Po wyjęciu ciasta z pieca patrzymy jak się studzi oblizując się od ucha do ucha hihih

36957628_2224217360951819_417555788509216768_n

 

37053430_2224217474285141_7034103523910352896_n

14:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2018
Tort o smaku śmietany i kremu karpakowego w towarzystwie borówek

Specjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne, a przecież tak naprawdę chodzi by inni byli zadowoleni :)

Biszkopt:

jaja m 7 szt

cukier 2 łyżki

mąką pszenna 1 szklanka i 2 łyżki

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi  kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem.

 

 

Masa karpatko-wa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy 10 kropelek

Mleko z cukrem musimy zagotować ( 2 szklanki). W szklance mleka( tej trzeciej) mieszamy cukier waniliowy, dodajemy aromat i żółtka.Mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było żadnej grudki ( polecam zwykły mały słoik i w tym roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób) Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń , aż do ostatniej łyżki.

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30% 600 ml
  • cukier 2 łyżki

                                                                                               Dodatkowo:

  • jagody lub borówki  250 g
  • sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu 100 ml
 
 
36490151_2198518256855063_3497657083363328000_n
 
36318997_2198518420188380_5721896504227004416_n
 
36325479_2198518323521723_7954564815588950016_n
09:23, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2018
Jabłecznik z rodzynkami

 

Chcieliście kochani przepis no to go napisałam. Oj pyszny ten jabłecznik,właśnie jem i próbuje sklecić dla was jak go zrobiłam mniam.  Więc sobie tak pisze, a cukier puder za dekolt mi wpada hi hi. Tak to łakomstwo wychodzi z mojej strony, ale cóż nie ma to jak pyszny kawałek jeszcze ciepłego jabłecznika, tylko lodów mi brak do niego.

Składniki:

mąka pszenna 600 g

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

 żółtka 4 szt

 cukier 1 szklanka

 śmietana 18%  ta do zupy co kupujecie mała ( całą  dodać)

masło kostka ( jak nie macie to i margaryna może być)

jabłka 1.1/5 kg już obranych i startych

rodzynki 3 garście

Wykonanie:

 Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam ( trochę mi się kleiło ale to podsypałam sobie mąką) . Formę prostokątną do  ciasta 22 cm x 32 cm ( zmierzyłam środek blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia. W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski  z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele) Posypałam rodzynkami i starałam się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia. Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut. Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie.

 

IMG_9855

 

IMG_9850

12:34, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 maja 2018
Karkówka zapiekana w winie

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam

 

Składniki :

Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )

 sól

pieprz mielony ziołowy

papryka czerwona słodka

majeranek

suszone pomidorki z czosnkiem

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne

Przygotowanie:

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.

 

 

20180527_143051h1

20180527_143220c

 

20180527_143515v

15:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 maja 2018
Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone

 

Dziś mamy dzień mamy my nasze mamy kochamy jeśli na dzień mamy ten torcik damy to pięknie wyznamy że mamę uwielbiamy! Tak jakoś mi się zrymowało :) Jak wiadomo mi i wszystkim , dzień Mamy JEST raz w roku i pragniemy aby nasza rodzicielka był w tym dniu szczęśliwa i i by ten dzień był inny niż wszystkie. Zrobiłam torcik może niej jest najpiękniejszy i najwytworniejszy ale jest zrobiony własnoręcznie specjalnie na tę okazję.  Chciała bym by każda mama czytając ten wpis pomyślała , że tort jest dla niej by ucieszyło się jej serduszko :)


Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

mascarpone 500 g

cukier 2 łyżki

wiórka z czekolady zielone 100 g

wiórka z czekolady różowe 50 g

kajmak 2 łyżki

masło 1 łyżka

Poncz:

sok z cytryny

przegotowana woda ciepła

cukier 2 łyżki 

Najpierw robimy biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę  i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. 

Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem .

 20180525_102741qq

20180525_102656w1

18:11, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 maja 2018
POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka Prywatności 

Jak administrujemy Twoimi danymi osobowymi na naszym blogu  ?

Administratorami tej strony ;

Osoby administrujące na tej stronie są autorki bloga - Joanna Gralik i Paulina Gralik. Wszelkie pytania dot. polityki prywatności naszej strony kieruj na: reksio740@wp.pl 
 

Poufność danych

Zapewniam, że każde dane przekazywane mailowo bądź przez formularz kontaktowy mediów społecznościowych bloga, są chronione w należyty sposób. Nie będę ich nikomu przekazywać, sprzedawać, bądź używać w sposób niezgodny z ich przeznaczeniem. 
Chcąc dbać o większe bezpieczeństwo podczas korzystania z bloga, aktywny jest antywirus który ma na celu ochronę danych poprzez ich szyfrowanie.
 

Pliki cookies

 

  • „cookies” identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania;
Będąc na mojej stronie pliki cookies gromadzone są przez:
  • mojego bloga http://rozowakuchnia.blox.pl/html
  • Facebooka
  • Google - wszystkie usługi
Pliki cookies obecne na moim blogu, wykorzystuję do lepszej obsługi strony i jej udogodnień dla czytelnika.
 
 

Zgoda na pliki cookies oraz możliwość rezygnacji 

Odwiedzając mojego bloga możesz zobaczyć informację o plikach cookies wraz z linkiem do tej polityki prywatności, którą aktualnie czytasz. W każdej chwili masz prawo zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików cookies. Masz możliwość zablokowania wszystkich lub wybranych plików.

W zależności z jakiej przeglądarki korzystasz - zmiana ustawień dot. plików cookie może być różna.
 

 Statystyka

Korzystam z narzędzi analitycznych, takich jak Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak wyświetlane podstrony, czas spędzony na nich czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies firmy Google.

Funkcje społecznościowe

Zapewniam możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak polubienie, udostępnianie treści w serwisach społecznościowych, zobaczenie moich profilów społecznościowych oraz subskrypcja profilów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów wymienionych serwisów społecznościowych.

Dostęp do usług stron trzecich

Prowadzę fanpage na Facebooku
, wiąże się to z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów Facebook oraz z akceptacją polityki prywatności Facebooka.

Komentarze

Instagram Coments - zapewniając Ci możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, daję Ci również możliwość komentowania moich postów na Instagramie, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Facebook oraz akceptacji polityki prywatności Instagramu. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

Komentarze blox.pl - daję Ci możliwość komentowania wpisów na blogu, za pomocą internetowej platformy blox.pl, w której użytkownicy mogą się logować i tworzyć  profile, użytkownik rozumie i akceptuje warunki serwisu i akceptuje polityki prywatności blox.pl. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

wtorek, 08 maja 2018
Tort ze śmietany, mascarpone,ponczu

Kocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu.

Biszkopt:

jaja 6 szt L

mąka pszenna 9 łyżek

cukier 2 łyżki

Masa :

mascarpone 600 g

śmietana  30% 600 g

cukier 3 łyżki

kakao 3 łyżki

Poncz:

sok wyciśnięty  z dwóch pomarańczy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, masa podwaja swoją objętość.Mąkę przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym).

Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem  i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao i delikatnie mieszam aby zabarwić. Nie będzie to, aż takie ciemne ale kolorem będzie się różnic i delikatnie smakiem też.Blaty tortu przekładamy ciemniejsza masą.Boki i góra będzie z jasnej masy, a dekoracja z ciemnej wiec zostawcie sobie troszkę do dekoracji.Tort trafia do lodówki stoi w niej całą noc. Dzięki ponczowi będzie wilgotny i smaczny :)

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2018
Ciacho z kokosem i krówką

Te ciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy :) Polecam wam zrobić.Pyszności i jeszcze raz pyszności.

 

Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

kakao 2 łyżki

Masa 1

wiórka kokosowe 200 g

mleko 500 ml

cukier 2 łyżki

budyń śmietankowy 1 szt (40 g)

margaryna 125 g

Masa 2

krówka, kajmak mała puszka ( smak jaki chcecie)

margaryna 3 łyżki

orzechy jakie lubicie 300 g

odrobinka soli

Wykonanie:

Ubijamy jaja na puch z cukrem. Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza .

Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem. Mieszamy do momentu kiedy składniki nam się połączą. Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.Orzechy podpiekamy na suchej patelni z odrobinką soli i przekładamy na gorącą krówkę . Dociskamy porządnie i wkładamy na noc do lodówki. Ciacho śmiało może stać nawet 4 dni i nic mu nie będzie dolegać, zachowuje świeżość i jest bardzo smaczne.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15:23, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Pieczeń rzymska z pieczarkami i jajem :)

Zastanawiałam się co też zrobić z tego kawałka mięsa które kupiłam. Dosyć miałam już pieczonych mięs. Wpadłam na pomysł by zrobić coś innego. Zmieliłam mięsko i tak powstała pieczeń rzymska.

Składniki:

łopatka 800 g

pieczarki 200 g

czosnek 4 ząbki

suszone pomidory 4 sztuki

jajko

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 100 ml

Dodatkowo:

jajka 3 szt

Wykonanie:

Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą i wyrabiamy farsz. Farsz przekładamy na folie aluminiową i robimy kwadracik.Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i kładziemy na środku przygotowanego farszu. Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie i przekładamy do keks-ówki. Pieczemy jakąś godzinkę w 200 stopniach.Odwijamy folię i dopiekamy z 10 minut by się przyrumieniło nam.Kroimy w plastry grubsze i możemy mieć przekąskę na kolację. 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 kwietnia 2018
Poziomkowy rarytas

Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia,

Składniki na biszkopt:

4 jaja m

6 łyżek mąki tortowej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

600 ml śmietany 30% 

2 łyżki cukru

galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody

1 litrowy słoik poziomek

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy  będzie idealne już od samego rana :)

Image and video hosting by TinyPicV

12:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 25 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi ,ananasa,pomarańcza

Przepyszny aromatyczny koktajl z owoców.Jak wiadomo kiwi ma dużo witaminy C wiec polecam go wam w szczególności. Z rana na śniadanie, rewelacja.

Składniki:

kiwi 4 szt

ananas puszka i sok z puszki

pomarańcza 2 szt

Wykonanie:

Kiwi obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Pomarańcza obieramy ze skórki i błonek.Kroimy w ćwiartki. Ananasa otwieramy i przekładamy do blendera, a sok wzbogaci nam smak. Wszystko blender ujemy,przelewamy w szklaneczki i do lodówki do schłodzenia na jakieś pół godzinki.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 24 kwietnia 2018
Sałatka letnia z pysznych sezonowych warzywek

No to zapraszam was na pyszną sałatkę. Jadłam ją na kolację i bardzo mi smakowała. Rodzina podziela moje zdanie.Jajeczka to tylko dodatek ale jaki smaczny.

Składniki:

sałata lodowa 1 szt

ogórek zielony 1 szt

rzodkiewka pęczek

szczypiorek pęczek

pomidor sparzony 2 szt

Winegret:

sok z jednej cytryny

woda 4 łyżki

olej 1 łyżka

sól

pieprz mielony

papryka czerwona mielona do smaku

jajka 6 szt

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki. Sałatę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Ogórka myjemy i kroimy razem ze skórką dosyć cienko w półksiężyce. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w słupki pomidora sparzamy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek umyty kroimy drobno. Polewamy składniki naszym sosem winegret i kładziemy jaja . Podajemy od razu:)

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 20 kwietnia 2018
Koktajl z mrożonych malin i listki mięty

Dziś znowu gorąco, a wiec i następny przepyszny koktajl, tym razem z mrożonych malin,jagód i listki mięty obowiązkowo.Polecam, pamiętajcie ze szklanka koktajlu bez cukru to tylko 100 kalorii.

Składniki:

maliny mrożone 500 g

jagody mrożone 200 g

 jogurt naturalny 300 g

listki mięty 10 szt

Wykonanie:

Maliny mrożone i jagody wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny ( koktajl będzie gęstszy) i listki mięty. Blender ujemy. Gdy nie mamy malin mrożonych do gotowego koktajlu można dodać gałkę lodów malinowych lub śmietankowych.Aby koktajl dłużej zachował zimna temperaturę należy go podawać w schłodzonych szklankach.

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 19 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi i banana

Dziś piękna pogoda , chce się czegoś innego, coś co ruszy nasze ciałka do mobilizacji. Ten koktajl was ożywi :)

Składniki:

kiwi 10 szt

banany 4 szt

Woda zmrożona 300ml

sok z cytryny

Wykonanie:

Kiwi obieramy,myjemy ,kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Banany obieramy,kroimy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z cytryny dodajemy do owoców i wlewamy zmrożoną wodę. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do szklaneczek i podajemy. Pycha, czyste orzeźwienie.

Image and video hosting by TinyPic

09:54, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Przepyszny kurczak w marynacie musztardowo keczupowej- test patelni

Kochani chce wam dziś pokazać patelnie które zamierzam używać na co dzień na mojej gazowej kuchni która pokryta jest płytą ceramiczną. Bardzo mi się podoba pomysł, że Patelnie Dea z powłoką nieprzywierającą     są wyposażone w antypoślizgowe uchwyty. Często moje patelnie były zbyt gorące i puszczałam je sycząc z bólu .Tutaj zaś mogę się pochwalić tym , że nie parzą w dłonie, dla mnie to duży plus i wygoda.

Image and video hosting by TinyPic

 

Mimo , że są wykonane z aluminium nadają się. Każda patelnia posiada powłokę nieprzywierającą oraz antypoślizgowy uchwyt.Nadają się do użytkowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych i halogenowych. Można myć w zmywarce z czego chętnie korzystam. Większa patelnia ma 28 cm, a mniejsza 24 cm. Taki zestaw można śmiało zapakować na prezent co też w sklepie Tarka i miarka wysyłkowym wam zrobią bez problemu, wystarczy zaznaczyć opcję, zapakuj na prezent.

 

Nie mogłam się również oprzeć tym morskim kubeczkom co wcale nie oznacza , że nie podobały mi się inne kolory.  Maja naprawdę fajny wybór i wcale niedrogo.Zajrzyjcie i się przekonajcie sami. Ja jestem zadowolona z wyboru. Wszak porcelanowe kubeczki wrzucimy do zmywarki i się umyją a co lepsze maja pojemności 300 ml więc i zmieści nam się kawa,herbata czy aromatyczne kakao.

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Żeby nie było , że tylko pisze sobie by pisać,pokaże wam jakie smakołyki przygotowałam na tej ślicznej i funkcjonalne patelni . Kurczak w marynacie musztardowo keczupowej  podanej na pysznej sałatce wiosennej.

Przepis:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,przekładamy do miski. Musztardę stołową 3 łyżki i keczup 3 łyżki mieszamy ze sobą i obtaczamy kurczaka. Zostawiamy przykrytego folia spożywczą na dwie godzinki ( do lodówki). Obsmażamy kurczaka na patelni i dusimy. Na końcu dosmażamy. Podajemy na wiosennej sałatce z sosem winegret.

 

Image and video hosting by TinyPic

Pyszne filety z ryby smażone na oleju z odrobiną soku z cytryny i soli.

Image and video hosting by TinyPic

Zachęcam do zakupu, patelnie se sprawdziły, większa do mięsa mniejsza do jajecznicy na masełku ze szczypiorkiem, pychaa

piątek, 06 kwietnia 2018
Puszysta pyszna babka na oleju

Dziś prosta,smaczna i szybka babeczka na oleju.Polecam każdemu bo tu nie ma nic trudnego :) Odrobina soku z cytryny i skórki doda przyjemnego posmaku.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml oleju

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 4 jajka L

  • sok z jednej cytryny

  • skórka otarta z 1 cytryny

Polewa:

  • czekolada ciemna  1 szt
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane czekoladowe kuleczki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ( masa podwaja objętość ). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i delikatnie mieszamy.Na końcu sok z cytryny i skórka cytrynowa. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kuleczkami czekoladowymi( dmuchane czekoladowe kuleczki białe i ciemne).

Image and video hosting by TinyPic

14:37, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (5) »
niedziela, 01 kwietnia 2018
Mazurek Pisanka


Dziś ciąg dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty.


Składniki:


mąką pszenna 300 g
żółtka 2 szt
cukier 4 łyżki
masło 150 g
śmietana 18% 3 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki


Dodatkowo:


galaretka agrestowa połowę
woda 1 szklanka
kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody

morele z puszki 4 połówki

Przygotowanie:


Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką .
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę.
( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć).
Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.
Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe.Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzoną masę kładłam na pisankę i szpatułką rozprowadzałam.Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi.Nadzienie jadalne i nie za słodkie.Polecam dla tych co nie boją się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będą piec.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 marca 2018
Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewki i sliwki

Proponuję wam pasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko.
Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły.

Składniki:


wątróbka drobiowa 600 g


pierś z kurczaka 400 g


udka z kurczaka dwie szt


marchew 200 g


śliwki suszone podwędzane 20szt


rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml


sól do smaku

pieprz mielony

czarny do smaku


suszone pomidorki z czosnkiem do smaku


3 foremki aluminiowe


Wykonanie:


Wątróbkę drobiową wymaczamy w zimnej wodzie i wycinamy wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki .
Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut,
oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach.
Marchew obieramy i również mielimy. ( Dzień wcześniej miałam rosół )
Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać.
Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca.
Pieczemy jakieś 30 minut w 200 stopniach i gotowe. Mówię wam jaki pyszny wyszedł :).

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 marca 2018
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc.

Składniki:

łopatka wieprzowe 400 g

 pierś z kurczaka 300 g

 marchewka 200 g

majeranek 1 łyżka

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

sól 1.1/2 łyżeczki

pieprz mielony czarny pół łyżeczki

czosnek 4 ząbki

Ciasto na pierogi:

mąka tortowa 500 g

sól 1łyżeczka

wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok

olej słonecznikowy 4 łyżki

cebule trzy do podduszenia i usmażenia

Przygotowanie:

Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 marca 2018
Mazurek Wielkanocny

Zabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :)

Składniki:

mąką tortowa 400 g

maka krupczatka 200 g

masło 300 g

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

śmietana 18% 5 łyżek

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

kajmak

słonecznik 50 g

galaretka pomarańczowa ( połowę)

kwiatki płatki

Wykonanie:

Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło. Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje.Wycinam wykrawacz-ką małe kołeczka które będą ozdobą mazurka). Kółeczka nakładam na około mazurka oraz  na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek).

Ps z pozostałej części wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki cd nastąpi...

Image and video hosting by TinyPic

17:21, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 26 marca 2018
Rurki kruche z bitą śmietaną

Nie ma to jak swoje ciasteczko nie ważne jakie by było ale swoje własnoręcznie zrobione. Dziś zapraszam was na pyszne rurki ,uwielbiają je dzieci i dorośli, a nadzienie dajemy jakie chcemy. U mnie będzie dziś bita śmietana.

Składniki:

 mąka tortowa 500 g

 masło 300 g

cukier waniliowy 32 g

 proszek do pieczenia 1 łyżeczka

żółtka 2 szt

jajo 1 szt

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

cukier 2 łyżki

cukier 2 łyżki do obsypania rurek

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę sylikonową ( odmierzamy i przesiewamy przez sito), robimy w niej dołek i dodajemy żółtka jajo cukier waniliowy,masło i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by  nam się schłodziło. Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt i wykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe. Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej.Blaszki wykładamy papierem i układamy na nich nasze rureczki, posypujemy je cukrem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy  upieczone rureczki. Kiedy nam ostygną ubijamy śmietanę z odrobiną cukry i rękawem cukierniczym nadziewamy je najlepiej przed samym podaniem. Wyszło mi 28 szt

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

19:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 marca 2018
Baba cytrynowa-pomarańczowa

Ta babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :)

Składniki:

mąka tortowa 250 g

jaja m 4 szt

masło kostka

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki

sok z połowy cytry i połowę startej skórki

 

Lukier cytrynowo pomarańczowy:

połowę soku z pomarańcza

połowę soku z cytryny

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Cukier  i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu , aż masa potroi swoja objętość. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 marca 2018
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

mąka tortowa  550 g

woda ciepła 1.1/2 szklanki

drożdże świeże 35 g

 cukier 1 łyżeczka

sól jedna łyżeczka

olej słonecznikowy 2 łyżki

słonecznik jedna szklanka

Wykonanie:

Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.

Image and video hosting by TinyPic

 

Zabawa  Ciasto na niedzielę   Domowe pieczywo wypiekam sam!”. Wypiekały ze mną : ( Dowiecie się po zakończeniu wydarzenia)

czwartek, 01 marca 2018
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

Dziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił.Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa , a więc i rosołu :)

Składniki:

garnek 5 litrowy

woda 3 litry

udka z kurczaka 6 szt

marchew 3 szt

pietruszka korzeń 100 g

natka pietruszki pęczek

por 100 g

seler korzeń 100 g

cebula opalona 1 szt

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

 żelatyna-na 5 litrów wody

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udka, włoszczyznę,sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny. Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników. Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym  letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej zastygnie).

 

Image and video hosting by TinyPic

08:16, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel