środa, 21 czerwca 2017
Flaczki wołowo wieprzowe

Zupka dziś, wiem że nie wszyscy przepadacie za flaczkami dlatego zrobiłam ją inaczej niż zwykle. Jestem pewna, że ten sposób przypadnie wam do gustu.

Składniki:

  • 900 g krojonych gotowanych flaczków wołowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  •  korzeń pietruszki
  • seler 300 g
  •  2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 listki laurowe
  • pieprz ziołowy mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków Cykoria

Dodatkowo:

  • schab 300 g
  • żołądki drobiowe 400 g

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia schabu który kroimy w plastry centymetrowe,a następnie w paseczki. Żołądki drobiowe czyścimy i kroimy w paseczki.Do garnka przekładamy schab i żołądki.Dodajemy marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy ziele angielskie, listek laurowy i pieprz mielony.Gotujemy wywar i dosalamy go do smaku.Ugotowane warzyw kroimy drobniutko i przekładamy z powrotem do garnka .W drugim garnku obgotowujemy flaki  z dwa razy zmieniając wodę.Kiedy mamy już czyściutkie to przekładamy do naszego garnka z wywarem i gotujemy do momentu kiedy żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek,przyprawę do flaków oraz papryki mielone słodką i ostrą.Oczywiście w międzyczasie smakujemy zupkę i sprawdzamy czy smak nam odpowiada.

 

IMG_6547

 IMG_6550

 

IMG_6553

 

 

Jeśli podoba wam się porcelana to już wam mówię skąd ją mam

Talerz do zupy - 20cm - Ambition Kubiko  

"Marmurowa biel porcelany połączona jest z wyrazistym kwadratowym kształtem talerzy. Ze względu na zwiększoną odporność na temperaturę wyjątkowo trwała linia, naczynia można myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej.

Talerz do zupy kwadrat: długość boku 20 cm "

talerzdozupy20cmambitionkubiko

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 czerwca 2017
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka.Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam.

Składniki:

botwinka 1 pęczek 400 g

buraczek 1 szt

marchewka

pietruszka

wywar rosołowy 2 litry

sól i pieprz do smaku 

śmietana 30% 200 ml

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

masło 2 łyżki

sól 1 łyżeczka

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały.Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza  taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

IMG_62971

 

IMG_6298

 

Musze się wam pochwalić nowymi talerzami, zamówiłam w sklepie internetowym, podałam w jednym z nich zupkę, cudnie się prezentuję . Podrzucam wam linki gdyby się spodobały wam jak mi :) Zapraszam do sklepu Kuchenne Promocję Oglądając asortyment te naczynia wpadły mi w oko od razu. Kiedy na nie spojrzałam wiedziałam , że będą pasować do moich dań.W tych naczyniach podane smakołyki wyglądają bardzo  fajnie. Zachęcają do zakupu wystarczy na nie spojrzeć.Ta biel i wyrazisty kontrast kwadratu zachęca do prezentacji.Podoba mi się bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)

 

 

IMG_6294

 

Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko

Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko

Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko

Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso 

IMG_6313

IMG_6308

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 22 maja 2017
Zupa z młodej kapusty

 

Moi drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.

 

 

Składniki na około 4 litrowy garnek

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 8 ziemniaków
  • 6 pałek z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  •  koper z działki lub mrożony
  • 100 g pietruszka korzeń
  • 100 g por
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy ziele i listek laurowy oraz włoszczyznę( seler,pietruszka,por).Wkładamy umyte pałki z kurczaka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy pokrojoną młodą kapustę i startą marchew oraz koperek.Gotujemy do momentu aż kapusta będzie mięciutka doprawiamy solą i pieprzem.

 

 IMG_6140

 

 

 

15:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 kwietnia 2017
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Na obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g wędzonej pachwiny
  •  biała kiełbaska ( sama robiłam) 
  • pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy 3 szt
  •  ziele angielskie 3 szt
  •  majeranek roztarty w dłoniach
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18 %( tyle ile mamy ochotę dodać)
  •  jajka ugotowane na twardo-powiedzmy 1 na osobę  

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę,dodajemy ziele listek pieprz i sól oraz pachwinę w całości( do smaku ma być). Gotujemy do momentu, aż pachwina będzie miękka wtedy dodajemy rozmieszany zakwas( jeśli szklanka będzie za mało dajcie więcej) chrzan starty czosnek i chwile gotujemy jeszcze.Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek. Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą  kiełbaską i jajeczkiem.

 

IMG_5259

 

IMG_5260

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 lutego 2017
Fasolowa na wędzonej pachwinie

 

Dziś tylko zupka fasolowa  na wędzonej wkładce. Pyszna wyszła i gęsta mimo , że nie dawałam zasmażki.Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie.

Składniki:

  • 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos
  •  1  marchew
  • 4 ziemniaki 
  • pietruszka korzeń 100 g
  • seler korzeń 100 g
  • pachwina wędzona 400 g ( pokrojona w kosteczkę)
  • ziele angielskie 3 szt
  • lisic laurowy 3 szt
  • sól, pieprz,
  • majeranek 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do garna wsypujemy umytą fasolkę i zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy na małym ogniu fasolkę razem z wędzoną pachwiną pokrojoną w kostkę, aż zmięknie- dopiero wtedy dodajemy warzywa i pokrojone ziemniaczki doprawiając solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie prawie gotowa dodajemy majeranek który najpierw rozcieramy w dłoniach i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilka gotujemy i mamy pyszną gęstą zupę.

 

IMG_4627

 

IMG_4628

 

IMG_4631

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 listopada 2016
Zagraj z fasolką

Warmińska zupa , właściwie to powinna nazywać się śmieciowa bo wszystko ląduje w zupie co mamy. Można ją robić na wiele sposobów i na wiele smaków.

Składniki:

Fasolka konserwowa biała Jamar (Fasolka w naturalnej zalewie, gotowa do spożycia tuż po otwarciu puszki.)

seler 100 g

por 100 g

ziemniaki 4 duże

pietruszka natka parę gałązek

marchew 3 szt

buraczki starte 300 g

czosnek 5 ząbków

pomidory z puszki 250 g 

sól do smaku 

pieprz biały mielony do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

dwa pętka kiełbasy

 

Wykonanie:

 

Włoszczyznę ( seler,por,pietruszka,marchew) wkładamy do garnka.Ziemniaki myjemy kroimy  w kosteczkę i dodajemy do włoszczyzny.Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym , zielem angielskim .Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, smażymy z pokrojonym czosnkiem i dodajemy do zupy. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy buraczki starte i fasolkę konserwową i pomidory z puszki. Całość gotujemy i smakujemy jeśli brakuje kwasku dodajemy trochę soku z cytryny. Zupy mamy około 3 litry. Całość gotowania 1.1/2 godziny.Zupa wychodzi sycąca i pyszna.

 

IMG_1850

 

IMG_1867

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 05 września 2016
Pieczarkowa z koperkiem

Dziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki starte
  • 4 ziemniaczki 
  • natka pietruszki( same listki dałam)
  • 100 g selera
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku 
  • ziele angielskie 2 szt
  • listek laurowy 3 szt

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • koperek świeży pęczek 

 

 

Krok 1

Do garnka wlewam wodę tak 3 litry.Marche obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, dodają ja do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do garnka.Pietruszkę myję i odrywam listki które też dodaje do garnka.Udka z kurczaka myje kroje na połowę i wkładam do garnka. Ziele angielskie ,listek laurowy,cebula, sól i pieprz ,to wszytko ląduje w garnku i gotuję.

Krok 2

Pieczarki myje i kroje w plasterki które wkładam na rozgrzana patelnie i dusze oraz lekko podsmażam z pokrojonym drobno koperkiem.Po 20 minutach duszenia i smażenia dodaje je do zupy.

Krok 3

Zupka w trakcie gotowania trochę się wygotuję,ale to w niczym nie przeszkadza, będzie gęściejsza. Po połączeniu pieczarek z zupką jeszcze z 15 minut gotujemy. Wyłączamy i wlewamy śmietanę( 30% nam się nie zważy).

 

IMG_04531

 

IMG_04461 

06:34, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 sierpnia 2016
Rosół ze swojskim makaronem

No to dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy??

Składniki na rosół:

udka z kurczaka 3 szt

marchew 2-3

por zielona część 100 g

seler 100 g

pietruszka natka z parę łodyżek

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

pieprz ziołowy szczypta do smaku

papryka czerwona mielona słodka szczypta do kolorku

sól do smaku

cebula 2 szt ( opalona nad gazem)

Składniki na makaron:

mąka pszenna typ 450- 300 g

jaja 3 szt

sól pół łyżeczki

 

Krok 1

Do garnka wlewamy z 3 litry wody. udka myjemy i kroimy na połowę i wkładamy do garnka ( mamy pałki i tą drugą część).

Krok 2

Dodajemy włoszczyznę ( marchew,seler,por,pietruszka i cebula ),wkładamy listek ,ziele ,pieprz,sól i paprykę.Gotujemy na małym ogniu aby rosół był przejrzysty.

Krok 3

Mąkę, sól i jaja zagniatamy, wałkujemy ,składamy i kroimy cienko.Gotujemy,odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Krok 4

Do głębokich talerzy nakładamy swojski makaron, wyjmujemy marchew z garnka ,kroimy i wkładamy na makaron.Zalewamy gorącym rosołem i podajemy.

Krok 5

Mięsko obsypujemy przyprawami i smażymy, możemy zjeść z rosołem.

IMG_01411

IMG_01371

 

IMG_01421

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 lipca 2016
Grochówa na wędzonych golonkach

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :)

Składniki:


woda 2 litry

marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki

natka pietruszki mały pęczek

por 2 listki

seler 100 g

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

majeranek 2 łyżki

ziemniaki 5 szt pokrojone w kosteczkę

groch połówki 1.1/2 szklanki

cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem

golonki wieprzowe wędzone   400 g 

Krok 1

Groch zamaczam na noc w wodzie.

 Krok 2
Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler,por,pietruszkę.Dodaje groch namoczony i gotuję na małym ogniu.
Krok 3
W trakcie gotowania dodaje ziele,listek i cebule podpieczona nad gazem,nadal gotuję do momentu aż groch będzie miękki. Wkładam golonki wędzone, uwielbiam kiedy są rozgotowane,można wtedy mięsko zjeść:)
 
Krok 4
Kiedy groch nam się rozgotuje,a mięsko odchodzi od kości dodajemy majeranek i nadal gotujemy jeszcze przez chwilę. Grochówa boska mniam.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
IMG_9730
 
IMG_9738
00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 lipca 2016
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka.Bardzo fajna zupka która jest pyszna na ciepło i zimno.

  Składniki na 6 porcji:

          ---2 pęczki botwinki z liśćmi
          ---2 łyżki soku z cytryny
          ---2 litry wody
          ---1 płaska łyżeczka soli
          ---2 płaskie łyżeczki cukru
          ---2 marchewki
          ---pęczek mały natki pietruszki
          ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy)
           ---4 ząbki czosnku 
          ---śmietana 30 % 300 ml

Dodatkowo:

                                                                                           ---ziemniaki  1.1/2 kg

Krok 1

Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.

Krok 2

Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem.

Krok 3

Gotujemy na małym ogniu do miękkości( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

Krok 4

Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy po 3 kuleczki na talerz.Zalewamy botwinką i jemy.Rewelacja, polecam bo warto zjeść coś przyjemnego.

 

IMG_92971

 

IMG_9298

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 maja 2016
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Proponuję na dzisiejszy dzień coś szybkiego i na czasie, czyli botwinę. Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie.

Składniki:

  • 2 pęczek botwinki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól
  • pieprz
  • koperek do zupki
  • marchewka 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 3 szt
  • drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g

Dodatkowo:

  • ziemniaki duże 6 szt
  • koperek 

Krok 1

Ziemniaki obieramy , kroimy na cztery i gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno.Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut). Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze jakieś 15-20 minut. Na końcu wlewamy śmietanę i mieszamy chwilkę i zrobione.

Krok 3  -podanie

Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i tłuczkiem gnieciemy. Nakładamy łyżką do lodów kuleczki i kładziemy do talerza głębokiego, 3 na jeden talerz, zalewamy botwiną,dekorujemy koperkiem i gotowe.

IMG_7704

 

IMG_77061

10:36, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 maja 2016
Botwinka z warzywami

Powiem wam, że to pierwsza zupa z botwinki w tym roku. Pomimo, że buraczki ciągle jeszcze małe, ale już na tyle duże, że jest co do zupy wkroić, w tym przypadku kupiłam 3 pęczki ale warto było :)

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • marchewka 2 szt( starta na wiórka)
  • seler 50 g (starty na wiórka)
  • pietruszka 100 g (starta na wiórka)
  • sól do smaku
  • pieprz mielony biały do smaku
  • śmietana 30% 200 ml
  • parę listków pietruszki
  • ziemniaczki 3 szt

Wykonanie:

Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam.
Marchewkę obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach, to samo robię z selerem i pietruszką.Warzywa przesmażam na patelni chwile dosłownie, potem przekładam do garnuszka razem z botwinką i pokrojonymi ziemniaczkami z bulionem .Całość gotuje do momentu ,aż ziemniaki dojdą do siebie.Teraz dodaje sól i pieprz do smaku, a za chwile zalewam śmietaną. Szybka zupka mozna dodać do niej ugotowane jajo :) 

IMG_7331

 

 

IMG_7322

 

IMG_7330

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 21 maja 2016
Szczawiowa z wkładką

 

 No to może dziś zrobimy delikatniejszą zupkę, na mięsku z dodatkiem śmietany :)

Składniki:

szczaw 2 porządne garście umytego i bez okonków szczawiu

marchew 3 szt starte na wiórka

seler 150 g starty na wiórka

pietruszka 150 g starta na wiórka

szynka wieprzowa 400 g ( w kawałku potem będzie na kanapki)

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

śmietana 30 % 200 ml

ziemniaczki 4 szt 

 

                                                                           
      Do garnka wlewamy wodę 3 litry. Włoszczyznę( marchew, seler i pietruszkę) myjemy i obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy do garnka z wodą.Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Dodajemy szynkę i gotujemy na małym ogniu koło godziny, po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i nadal gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

 


IMG_6886tak

pomi

IMG_6879p1

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 maja 2016
Rosół z domowym makaronem nitki

Kochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem.

Rosół:

4 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

por

opalona nad gazem 1 cebulka

kaczka( połowę)

Przyprawy:

pieprz ziarnisty 6 szt

sól do smaku

ziele angielski 4 szt

liść laurowy 3 szt

Składniki na makaron 2 jajeczny :

mąka pszenna typ 500 200 g

jajka 2 szt

szczypta soli

Wykonanie makaronu:

Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy  placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał)

 Wykonanie rosołu:

Do garnka z wodą około 3 litry wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu około godziny( mogą  zbierać się szumowiny więc je łyżką zbieramy).Po godzinie dodajemy włoszczyznę i przyprawy, nie zapomnijcie dodać opalona cebule-dzięki niej rosół nie będzie mętny. Rosół nie ma bulgotać tylko delikatnie pyrkotać.Gotujemy jeszcze z godzinę lub półtora. 

IMG_65301

 

IMG_6542

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (4) »
piątek, 29 kwietnia 2016
Krem z buraczków

Pyszna zupa krem wyszła,tym razem nawet nie miałam czasu na robienie zdjęć.Zupa poszła w mig.Powinnam się cieszyć bo znaczy, że była dobra.

Składniki:

buraczki 1 kg

 czosnek 4 ząbki

sól i pieprz do smaku

jabłko 1 duże

marchew 4 szt

ziemniaki 3 szt

skrzydełka drobiowe 4 sz

śmietana 30% 150 ml

sok z cytryny

 

Krok 1

 

Buraczki dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w ćwiartki i zawinęłam w folię aluminiową. Zapiekałam je koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Do garnka wlałam wodę około 2.1/2 litra, włożyłam skrzydełka marchew,ziemniaki i jabłko pokrojone w ćwiartki bez skórki  oraz buraczki upieczone.Czosnek starłam i przesmażyłam go na patelni i dodałam do zupy,doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam, aż warzywa zmiękły.Na końcu dodałam soku z cytryny do smaku .

Krok 2

Przestudzone warzywa zblenderowałam,wlewając wywar z zupy,kiedy konsystencja była akurat dodałam śmietanę 30%. Podałam na gorąco z listkami pietruszki.

 IMG_6499

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 kwietnia 2016
Zupa krem z warzyw

Jak to dobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :)

Składniki:

6 ziemniaków

4 spore marchewki

słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml)

czosnek 4 ząbki

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

pietruszka dwie łyżeczki - naturalny koncentrat wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów i zagęszczaczy ( pasteryzowane) Proeco Polska

parę kropel soku z cytryny

śmietana 18 % do kleksów

karkówka 500 g

Krok 1

Do garnka wlewamy około 3 litry wody( wygotuje nam się około 1.2 litra), wkładamy do garnka umytą karkówkę, ( daje w całości, potem mam na kanapki) wkładam pokrojone ziemniaczki w kostkę, marchewkę obraną w słupki ziele i listek.Gotuje wywar na małym ogniu. Dodaje soli i pieprzu do smaku oraz ząbki czosnku.

 

Krok 2

Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaje buraczki pasteryzowane  ze słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu.

Krok 3

Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam.Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje oraz pysznie smakuje. Krem można podać z groszkiem ptysiowym lub z pokrojoną bułką czy bagietką.

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

IMG_5976

IMG_5982

IMG_5978

 IMG_5980

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 marca 2016
Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

Polecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt .

Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :(

Składniki:

włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego)

 boczek 300 g

 0,5 litra zakwasu na żur

 liść laurowy 3 szt

 ziele angielskie 3 szt

majeranek 1-2 łyżki

6 łyżek  kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki chrzanu luksusowego

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku sprasowanego

biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka

ziemniaki 4 duże

Wykonanie:

Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek , dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minut i już gotowe. Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję.

IMG_5105

 

IMG_5103

 IMG_48161

IMG_5110

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 stycznia 2016
Grochówka na wędzonych kościach

Mamy mroźne dni od jakiegoś czasu, idealnym daniem będzie zupa sycąca i rozgrzewająca mianowicie grochówka na wędzonych kościach. Uwielbiam, zwłaszcza jak sama ugoruję.

Składniki:

  • 3 l wody
  • ok. 350 g wędzonych kości ( miałam ze schabu)
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki starte
  • seler starta
  • pietruszka starta
  • sól
  • pieprz biały mielony do smaku 
  • majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Do garnka wkładam umyty groch i kości wędzone, wlewam wodę. Gotuje koło godziny. Teraz dodaje marchew seler i pietruszkę startą na tarce na grubych wiórkach. Ziemniaki kroje w kostkę i myje dodaje do zupy. Teraz przyprawiam solą jeśli zbyt mało słone i pieprzem do smaku. Kiedy zupa prawie jest gotowa dodaje majeranek. Mieszam chwile i gotowe. ( Całość gotowania to 2.1/2 godziny).

IMG_37521

 

IMG_3750

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 listopada 2015
Zupa z czerwonych buraczków

Nie ma to jak pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię. 

 

Składniki:

mostek cielęcy 400-500 g

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 g

marchew 3 szt

ziemniaki 5 szt

buraczki 300 g starte na wiórka

sól do smaku

cukier do smaku

pieprz biały do smaku

 czosnek 3 ząbki z mielony

 

Wykonanie: 

Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy koło 20 minut po dodaniu buraczków. Zupa gotowa. Podajemy z pasztecikami .

Ps. Jeśli brakuje wam nadal wyrazistości, dodajcie odrobinę kwasku cytrynowego lub octu . 

 

20151116081636IMG_2519

 

20151116081637IMG_2527

 

20151116081636IMG_2526

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 października 2015
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie

Przepyszna jesienna zupka , warzywa jak najbardziej pasują akurat teraz kiedy za oknem pada , wieje i jest szarówka .

Składniki :

seler 100 g 

pietruszka 100 g

cebula 1 szt

marchew 2 szt

por 100 gr

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

Dodatkowo:

ziemniaki 5 szt 

pieczarki 400 g

skrzydełka z kurczaka 3 szt

 śmietana 18% 150 ml

 

Wykonanie zupy pieczarkowej :

Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy,  aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach są dobre). Na końcu wywar z zupy łączymy ze śmietaną ( do słoiczka wlewam łyżką wywar , dodaje śmietanę , mocno mieszam i przelewam do zupy, mam pewność , że nie będzie grudek).

 

 20151027064333IMG_2123

 

20151027064333IMG_2122

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 października 2015
Czernina na podrobach z kaczki

Dziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo .

Składniki (na 2 osoby):
 
- marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)
 
- podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko)

- 1.5 l wody
 
- jabłka suszone 6 plasterków 
 
- ocet 
 
- cukier
 
- krew kaczki (około 330 ml, słoiczek)
 
- łyżka mąki
 
- 1 rosołek drobiowy
 

Szare kluchy składniki:

-ziemniaki 500 g

-jajo 

-mąka pszenna około 1/2 szklanki

-sól do smaku 

-pieprz ziołowy do smaku 

 
Wykonanie czerniny  :
Do garnuszka wlewamy wodę tak koło 1.1/2 litra. Wkładamy włoszczyznę do garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby   . Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz . chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu , chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi .
 
Wykonanie Kluchy szare :
 
Starte ziemniaki przecedzamy , dodajemy do nich jajo i przyprawy,mieszamy. Dodajemy make , nadal mieszamy. Przekładamy na deseczkę i łyżką wrzucamy do gotującej osolonej wody . Po wypłynięciu są dobre . Pod bieżącą woda przemywamy . Dodajemy do czerniny , wymieszać i kłaść na głębokie talerze.
 
 
20151005121625
 
 
 
20151005121624 
00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 października 2015
Klasyczna grzybowa zupa

Przepyszna zupa grzybowa . Wszak sezon jeszcze trwa więc  i rarytasy powstają. Zapraszam na jesienna zupę.

Składniki klasyczna grzybowa:

grzyby leśne ( podgrzybki prawdziwki ) 300 g po ugotowaniu 

cebula 1 szt

 marchew 2 szt

pietruszka 100 g

por 100 g

2 kostki grzybowe

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

ziemniaki 5 szt

 

Przygotowanie:

Grzyby leśne czyścimy obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ( zbieramy szum ) i przecedzamy , przemyć pod bieżącą wodą.Do garnka wlewamy wodę 2 litry i wkładamy włoszczyznę marchew por, cebulę pietruszkę . Dodajemy ziele i listek laurowy. Dodajemy kostki grzybowe . Gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę , dodajemy do wywaru warzywnego. Nadal gotujemy z 30 minut. Teraz dodajemy grzyby leśne ugotowane wcześniej. Jeszcze chwile gotujemy i mamy pyszną grzybową . Gdyby brakowało wam smaku do dodajcie jeszcze soli i pieprzu .

 IMG_15691

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 sierpnia 2015
Fasolowa na młodej fasolce

Poszłam na ogródek z zamiarem zerwania fasolki szparagowej żółtej na obiadek , a tu proszę przerośnięta - jaka szkoda. Nie zostało mi nic innego jak ją obrać czyli wyskubać zielone fasolki. Tak powstała fasolowa na młodej fasolce :) 

Składniki :

fasolka żółta "  przerośnięta" kolo 2 kg było z łupinami ( po obraniu miseczka )

młoda marchew 4 szt ( prosto z ogródka ) 

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 1 "korzonek "

ziemniaczki 5 szt

pałki z kurczaka 4 szt

sól i pieprz biały do smaku

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

Wykonanie fasolówki :

 Do garnka wkładam fasolkę zalewam wodą i wstawiam na gaz ( niech się gotuję) na małym ogniu.

Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki.

ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje do fasolki.

Seler i pietruszkę obieram dodaje do zupy a po odcinam kawałek i też dodaje do zupy .

Na końcu wkładam pałki z kurczaka i na małym ogniu gotuje koło 1.1/2 godziny .

Wrzucam pokrojony drobno koperek ( będzie ciekawiej wyglądała zupa ) .

Podaje zaraz po ugotowaniu :) 

 

IMG_93101

 

IMG_93111

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 lipca 2015
Botwinka na smażonych warzywach

Uwielbiam pichcić i zmienić wszystko co spotkam na swojej drodze . Chodzi o gotowanie pieczenie czy smażenie , żeby było jasne :) 

Na dzisiaj przygotowałam warzywa oraz włoszczyznę z kostki-  dziwnie brzmi ?? No to dopiero zobaczycie jaka dziwna botwinka będzie :)  

 

Składniki :

5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam)

marchewka 1 szt ( starta na tarce)

włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 

2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) 

Dodatkowo:

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz biały do smaku 

śmietana 18%  200 g 

jaja 4 szt

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę koło 2 litrów , dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut.

Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy , skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno.

Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię .

Obieramy marchew , ścieramy  na tarce i dodajemy do buraczków .

Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy , a potem podsmażamy wszystko razem .

Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut.

Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut.

Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki.

Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką .

Moja botwinka ma inny smak i kolor ale wyszła rewelacyjna .

 

IMG_8519

 

IMG_8529

 

IMG_8521

 

IMG_8524

 

 

IMG_8517

 

page30

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 czerwca 2015
Rosół na drobiu i warzywach z domowym makaronem

 

Nie ma to jak gorący rosół na mięsku drobiowym warzywach i makaronem domowym. Wiem ,że makaron jest w sklepie na półce , wiem że jest niedrogi i dobry . Ja to wszystko wiem. Lubie się pomęczyć i zjeść domowy makaron. Nie zajmuje dużo czasu , kluseczki są nierówne jak pokroję tak pokroję :)

Rosół drobiowy na warzywach składniki  :

6 pałek z kurczaka 

marchew 3 szt

seler 200 g

por 100 g

cebula opalona nad gazem 2 szt

pietruszka natka pęczek ( zawiązuje nitka i wkładam do garnka)

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

sól i pieprz mielony do smaku 

 

Domowy makaron:

 

maka pszenna 500 g

2 jaja

 

 

 

Wykonanie rosołu: 

 

Do garnka wkładam umyte pałki z kurczaka .

Obieram marchew kroję w słupki i wkładam do mięska.

to samo robię z selerem i porem.

Obieram cebule i opalam nad gazem wkładam do reszty składników.

Dodaje zioła ( ziele i listek).

Gotuje na małym ogniu z 1.1/2 godziny i dopiero dodaje natkę pietruszki  , doprawiam sola i pieprzem .

Gotuje jeszcze z 20 minut i wyjmuję natkę .

Gotowy pyszny rosołek.

 

Wykonanie makaronu:

Na stolnice wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek.

Wbijamy jaja duże .

Zagniatamy ciasto nie potrzeba ani kropli wody .

Wałkujemy cienko ciasto podsypując dosyć mąką .

Składamy jak harmonijkę i kroimy drobno.

Gotujemy w osolonej wodzie , jak wypłynie to już jest gotowy .

Przemywamy pod bieżącą wodą , odcedzamy i podajemy z rosołem .

 

IMG_7546

 

IMG_7545

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel