czwartek, 30 marca 2017
Deser truskawkowy z kiwi

Pyszny ten deser wyszedł, choć był wyczuwalny kwaskowy smak kiwi i truskawkowy-słodko kwaskowy. Zwyciężyła śmietana z odrobiną cukru która pasowała idealnie.

Składniki:

truskawki ( mrożone 300 g)

kiwi 4 szt+ 100 ml śmietanki 30%

śmietana 30%  300 ml

cukier 2 łyżki

 

Wykonanie:

Truskawki lekko zmrożone zmiksowałam i przełożyłam do szklaneczek.To co zostało w blenderze nie wyrzuciłam tylko dodałam pokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady.

IMG_5316

IMG_5328

wtorek, 28 marca 2017
Batoniki kinder country

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :) 

Składniki:
200 g czekolady mlecznej
45 g margaryny lub masła
2 łyżki miodu
4 łyżki mleka 3,2%
80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus
35 g wiórków kokosowych

 

Dekoracja:


150 g białej czekolady
40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni i znowu do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę mleczną również w kąpieli wodnej i polewamy w zygzaki nasz baton do zastygnięcia. Następnego dnia wyjęłam i pokroiłam na kwadraciki. Podałam schodzone.

 IMG_54772
IMG_5478

IMG_5474

 

IMG_54861

środa, 22 marca 2017
Deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Pyszny lekki deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Składniki:

 

2 szklanki jęczmień i jagły ekspandowanego Cenos Inspiruje

1 szklanka poziomek

1 łyżka ksylitolu zmielonego

300 g jogurtu naturalnego

poziomki i wiśnia w syropie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Poziomki miksujemy z ksylitolem i przekładamy do czterech słoiczków .Na zmiksowane poziomki wsypuje połowę ziarna i mieszam z musem poziomkowym. Łyżką nakładam jogurt naturalny. Na jogurt  sypię ekspandowane ziarna  .Dekoruje poziomkami  i wiśniami w syropie i podaję. 

IMG_5394

 

IMG_5392

wtorek, 14 marca 2017
Koktajl z kiwi

Dziś od rana uraczę was pysznym koktajlem orzeźwiającym i smacznym.

 Składniki:

  • 6 dojrzałych kiwi
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kostki lodu
  • miód płynny 3 łyżki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Wykonanie:

Kiwi obrałam, pokroiłam w plasterki,włożyłam do misy. Wlałam jogurt naturalny mleko, miód. Dodałam odrobinę lodu i zmiksowałam. Przelałam do czterech szklaneczek i udekorowałam plasterkiem kiwi. Podawałam od razu po przygotowaniu.

Polecam wam szczególnie kiwi przy odchudzaniu, zawiera dużo witaminy C która spala tłuszcz . Małe pesteczki pomagają na perystaltykę jelit ważne także dla osób, które mają problemy z przemianą materii.Taki koktajl to pełnowartościowy i smaczny posiłek.

 IMG_50671

IMG_50701

poniedziałek, 20 lutego 2017
Pudding chia z mlekiem owsianym

 

Chcę wam dziś pokazać jak można wykorzystać mleko owsiane BIO, jest to napój powstały  na bazie ekologicznego owsa wytwarzany bez dodatku cukrów i niskiej zawartości tłuszczu. Produkt polecany jest wegetarianom, a także dla osób stosujących zbilansowaną dietę. Idealny dodatek do śniadaniowych płatków, a nawet musli.

Pyszny deser na mleku owsianym z nasionami  chia.

mleko owsiane BIO 800 ml

nasiona chia 5 łyżek

miód lipowy płynny 4 łyżki( do smaku ale jeśli ktoś lubi mniej słodkie to nie musi dawać miodu)

kulki w zalewie malina 6 łyżek

mandarynki 2 szt

Mleko owsiane wlewamy do blendera kielichowego i wsypujemy nasiona chia oraz wlewamy miód. Całość miksujemy przez 4 minuty.Do musztardówek wsypujemy po łyżce kulki w zalewie malinowej.Przekładamy nasze mleczko do szklaneczek . Na wierzchu dekorujemy kulkami w zalewie oraz mandarynkami.  Wstawiamy do lodówki na noc. Te małe ziarenka mają dużą moc, bogate są w witaminy, minerały, błonnik i białko, a przede wszystkim dodają energii, mocy i siły. Jako jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka. Pęcznieją aż dziewięciokrotnie, co również jest zaletą dla dbających o linię. Nasionka przejmą smak mleka i będą smakować tym mlekiem.

 

 

 

 

 

IMG_3810

 

IMG_3798

 

Mleko możecie zakupić w.....

Beztytuu7

IMG_3794

IMG_3792

 

 

 
 
 
 
 

 

piątek, 10 lutego 2017
Bezy z mascarpone i śmietaną

Otwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. Kiełbaska ok niech leży , ser - no cóż zjem na kolację .OOOOOOOO białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eeeeeeeeeee nuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie robiłam.

Składniki:

białka 4 szt

cukier 3/4 szklanki

Krem:

mascarpone 300 g

śmietana 30% 200 g

ksylitol 2 łyżki Kłos-Pol

Wykonanie:

Białka ubijam  na sztywno dodając partiami cukier.Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka. Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.Piekę bezy kolo 30 minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze , wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się nie dzieje, a beze można śmiało jeść łyżeczką .

Ps muszę wypróbować ksylitol w bezie, były by mniej kaloryczne, tylko ciekawe czy się ubiję.

IMG_4236

 

 IMG_42441

 

IMG_42641

środa, 11 stycznia 2017
Pyszny deser idealny na różne okazję

Lubicie desery oj wiem to na pewno, dlatego dziś chce wam pokazać prosty i smaczny deser na bazie  cappuccino .

Czekoladowa warstwa:

cappuccino o smaku czekoladowym 10 łyżek

wrzątek 250 ml

mleko 3/2% 500 ml

żelatyna na litr wody ( w naszym przypadku to będzie mleko i woda)

Biała warstwa:

mleko 3/2% 900 ml

cukier waniliowy 64 g

cukier brzozowy ( ksylitol) 100 g

żelatyna na 1 litr wody( mleka)

Dodatkowo:

 kuliki w zalewie malina ZENTIS -Ciekawe, innowacyjne kulki żelowe do wykorzystania podczas spotkań i imprez w celu uatrakcyjnienia między innymi napojów i drinków czy deserów. Mogą zachwycać i szokować.

 

Robimy pierwszą warstwę czekoladową, cappuccino zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy żelatynę i i mieszamy dopóki się rozpuści.Kiedy mamy już letnia-we to przelewamy do wysokiego naczynia i wlewamy mleko (blęderujemy trzepaczką).Przelewamy do szklaneczek ( musztardówek) pod skosem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Kiedy nam zastygnie robimy drugą warstwę waniliową Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuści dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły  i dalej mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia. Chłodną waniliową piankę wlewamy do cappuccino i teraz wstawiamy już prosto.Kiedy zastygnie dekorujemy kuleczkami w zalewie malina. Wygląda bardzo fajnie i super smakuje.

 IMG_3418

 

IMG_3433

piątek, 09 grudnia 2016
Drink bezalkoholowy o smaku limonki z dodatkiem Blue Curacao

Drinki bezalkoholowe dają prawdziwe pole do popisu, jeśli chodzi o kreatywność w ich tworzeniu. Nie tylko więc ich picie, ale i przygotowywanie staje się dobrą zabawą.Bezalkoholowe curacao to świetna propozycja na urozmaicenie wieczoru ze znajomymi. Można je podać dzieciom, które z pewnością będą zachwycone egzotycznym kolorem!

 

 Składniki:

Do dekoracji:

  • pomarańcz
  • limonka
  • kulki w zalewie limonka

 

Przygotowanie:

Cytrynę rolujemy w reku tak aby miękka była i wyciskamy sok do szklaneczek ( pestki wyjmujemy).Łyżką  wkładamy kulki w zalewie limonkowej ( 1 łyżka na szklaneczkę). Wlewamy sok pomarańczowy i wkładamy pokruszony lód.Wlewamy syrop Waniliowy oraz syrop Blue Curacao.Plasterek pomarańcza i plasterek limonki które dodajemy do środka oraz plasterek limonki na wierzchu szklaneczki. Dekorujemy kolorowymi słomkami.

Informacja dla bywalców RóżowejKuchni

"Firma VICTORIA CYMES od wielu lat jest producentem marek własnych-produktów opatrzonych logo naszych partnerów handlowych. W zakresie marek własnych współpracujemy z wieloma  sieciami handlowych znajdującymi się na rynku polskim jak i na rynkach zagranicznych. Z roku na rok powiększa się ilość odbiorców tego typu asortymentu."

IMG_29211 

 IMG_29221

 

IMG_29241

 

 

IMG_29351

IMG_2927

czwartek, 24 listopada 2016
Blok z białą czekoladą i krakersami
Postanowiłam zrobić coś słodkiego innego niż dotychczas aby zaskoczyć moja rodzinkę.Oto jest blok, inny niż wszystkie :) Biały z żurawiną orzechami i krakersami
 
 
 
Składniki :
2 szklanki mleka (pełnego) w proszku
125 gram masła
2/3 szklanki ksylitolu
100 ml wody
czekolada biała 200 g Cukieteria
70 gram krakersów
1 garść orzechów włoskich
żurawina pół szklanki
 
Przygotowanie:
Do małego garnka wkładamy masło,wlewamy wodę i wsypujemy ksylitol i białą czekoladę. Rozpuszczamy składniki i dodajemy do nich mleko w proszku i mieszamy by nie powstały grudki. Na końcu dodajemy żurawinę orzechy i krakersy,mieszamy.Formę małą aluminiową (500 ml)schładzamy i przekładamy masę ( będzie gęsta taka ma być).Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wymyjemy z formy i kroimy, smacznego.
 
Cukieteria to sklep internetowy na którym kupicie od słodyczy po fajne gazety do kuchni.Polecam sklep szczególnie ponieważ jestem bardzo zadowolona z ich produktów, a moje specjały są bardziej wartościowe i smaczne.

 IMG_2518

IMG_25231

 

IMG_2536

 

IMG_2530

 IMG_2524
czwartek, 27 października 2016
Deser z pysznymi ciasteczkami

Rodzinka chce deseru,a ty myślisz co tu dziś im zrobić żeby byli zadowoleni i w dodatku było smaczne. Wiec otwieram lodówkę i patrze co też tu dobrego mam .W oko  wpadła śmietana owoce i wafelki w czekoladzie.Mamy pyszny deser 

Składniki:

 śmietana 30% 600 ml

ksylitol  3 łyżki

Dodatkowo:

winogron ciemny z 500 g

mandarynki z 4 szt

orzechy włoskie już bez łupinek z 3 garście

Hawajki w polewie czekoladowej mlecznej 7 szt 

herbatniki kakaowe 7 szt orzechy

kakao słodkie do posypania deser

czekolada wiórki różowa,zielona , żółta do posypania deseru

 

Wykonanie:

Herbatniki blender-ujemy i wsypujemy do szklaneczek . Śmietanę ubijamy z ksylitolem i nakładamy łyżką na zblenderowane herbatniki.Posypujemy orzechami włoskimi i wkładamy obrane mandarynki ze skórki oraz winogron obrany ze skórki i wypestkowany.Na to idzie znowu śmietana,owoce kolorowe wiórki z czekolady i posypujemy słodkim kakao lub czekoladą w proszku.Hawajki lekko wciskamy w śmietanę z boku obok owoców i do schłodzenia na jakieś 30 minut do lodówki. Deser smakuje wybornie ,a i wygląda bardzo smacznie. Zachęcam do zrobienia.

 

 LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy IMG_1838

IMG_1795

IMG_1808

sobota, 15 października 2016
Deser bananowy z chia

Macie czasem chęć na przekąskę, ja mam dosyć często aby nie było kalorycznie staram się trochę urozmaicać.Ten deser robiłam wieczorem by na śniadanie zjeść ze smakiem.

Składniki:

mleko 0,5 % 300 ml

banany 3 szt

nasiona chia 1 łyżka

miód 1 łyżka

cynamon 1 łyżeczka

sok z cytryny 2 łyżki

Banany obieramy se skórki obcinamy koniec i początek, wkładamy do blendera kielichowego.Miksujemy z mlekiem i nasionami chia. Dodajemy miód i cynamon,mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do trzech szklaneczek i do lodówki. Następnego dnia dekorujemy plasterkami banana i podajemy na śniadanie.

 

IMG_03902

środa, 28 września 2016
Naleśniki z prażonymi jabłuszkami

Czas na pyszności. Naleśniki z pysznymi prażonymi jabłuszkami , to jest to co każdy z nas lubi.Do tego pyszna ubita śmietana.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 szklanki mleka 2%
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka L

 

Dodatkowo:

  • jabłka 8 szt 
  • ksylitol 1/2 szklanki
  • śmietana 30% 400 ml
  • ksylitol 4 łyżki do śmietany 

Krok 1

Do misy wlewamy mleko i jaja. Miksujemy na średnich obrotach, wsypujemy sól i ksylitol. Mąkę przesiewamy nad naszymi jajami z mlekiem i miksujemy na średnich obrotach. Nie zapomnijcie o wodzie gazowanej.. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej odrobinę. Łyżką nakładam ciasto naleśnikowe i piekę z każdej strony 2-3 minuty. Po upieczeniu naleśników nakładam na nie prażone jabłuszka , na całej powierzchni, zwijam ,kroje na połowę.

Krok 2

Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o średnich oczkach i wkładamy do garnka. Prażymy je na średnim gazie z ksylitolem jakieś 20-30 minut.

Krok 3

Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem ksylitolu i dekoruje naleśniki ozdabiając je gwiazdeczkami dmuchanymi z czekolady .

IMG_09361

 

IMG_09351

 

IMG_09261

poniedziałek, 12 września 2016
Koktajl bananowy, idealny na śniadanie

Dziś polecam prosty koktajl idealny na śniadanko. Sycący i smaczny z dodatkiem CHRUPEK

 

Składniki:

mleko kokosowe 3 szklanki

banany 4 szt

mieszanka chrupkich gwiazdek do dekoracji( przyjemnie się przegryzało w miedzy czasie ) ZENTIS

 

Krok 1

Banany obieramy ze skórki,nożykiem obcinamy końcówki z obu stron i wyrzucamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego.

Krok 2

Wlewamy do bananów schłodzone mleko kokosowe i blender-ujemy,przelewamy do czterech szklaneczek.

Krok 3

Dekorujemy nasz koktajl chrupkami w czekoladzie, a żeby fajnie wyglądało to dajemy kształt gwiazdek.

 

*  Lokowanie produktu

" Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów."

Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli czy tak samemu do zjedzenia złapać garść.

 

IMG_06281

IMG_06261

 

IMG_0630

piątek, 02 września 2016
Bananowo żurawinowy deser

Ktoś kiedyś powiedział, że deseru w pięć minut nie da rady zrobić.Ja potwierdzam , że jednak można.

Składniki:

Jogurt 0% z wapniem 400 g

banan 3 szt

żurawina jedna garść

cynamon szczypta

Krok 1

Do kielicha blenderowego wlewamy jogurt naturalny

Krok 2

Banany obieramy ze skórki i odcinamy końcówki, kroimy w plasterki i wkładamy do jogurtu.

Krok 3

 Dodajemy żurawinę i cynamon,miksujemy.

Krok 4

Przekładamy do 3 szklaneczek i pijemy schłodzone.

IMG_08811

IMG_0877

 

czwartek, 25 sierpnia 2016
Słoik smakowitości

Zaszalałam i zrobiłam bombę kaloryczną ale też i nie kaloryczną. Sami osądźcie czy warto było.

Składniki:

herbatniki zbożowe Cukry Nyskie 1 opakowanie 90 g

jagody 6 łyżek

poziomki 6 łyżek

winogron 400 g

śmietana 30% 400 ml

cukier 2 łyżki

czekolada starta 50 g

żurawina 3 łyżki 

 

 Krok 1

Mamy trzy słoiki a więc będzie nam potrzebne 9 herbatników.Najpierw po dwa herbatniki wkładamy do słoika( pokruszone).

Krok 2

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno (nie jest całkiem sztywna ale ubita) i wkładamy po dwie łyżki na skruszone herbatniki.

Krok 3

Wsypujemy jagody i poziomki, posypujemy startą czekoladą i znowu wkładamy po 1 herbatniku pokruszonym oraz żurawinę po łyżce.

Krok 4

Wkładamy po łyżce śmietany oraz winogron który obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Wkładamy ,aż po same brzegi tak aby wystawało.

IMG_04932

IMG_04941

 

IMG_04983

 

 IMG_04961

 

                                                                 Tak wyglądają ciasteczka których użyłam do deseru .

IMG_0649

 

piątek, 08 lipca 2016
Deser Jagodowo bananowy na śmietanie i mleku

Upał dziś daję się we znaki ,szukamy ochłody więc zrobiłam ten pyszny chłodny deser. Polecam na kolacje :)

Składniki:

jagody 500 g

banany 2 szt

śmietana 30% 300 ml

mleko 2% 300 ml

ksylitol( cukier brzozowy) Kłos Pol

Krok 1

Do blendera wkładamy zmrożone jagody, wlewamy śmietanę i blender -ujemy chwilę.

Krok 2

Banany obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do zmiksowanych jagód i wlewamy mleko. Miksujemy chwilę. Przelewamy do szklaneczek i podajemy.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_9136

IMG_9083

 

IMG_9091

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Koktajl z banana i mango

Przy upale najlepsze są koktajle i to robione samemu w dodatku jeszcze schłodzone.Chcę wam pokazać jaki dziś zrobiłam odchudzony koktajl  z owoców i maślanki .

Składniki:

  • mango bardzo dojrzałe 2 szt
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki miodu płynnego

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.Mango kroimy na połowę i  wyjmujemy ze skórki łyżką, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do banów.Teraz dodajemy maślankę i miód płynny. Całość miksujemy na jednolitą masę( dodałam jeszcze trochę maślanki bo chciałam mieć rzadsze .Przelewamy do słoiczków,zakręcamy wkładamy słomkę i do lodówki do schłodzenia. Taki koktajl jest idealny na upały i po treningach .

13499984_1237125462994352_836169474_o

Opinia:

Takie słoiczki do koktajli z uchwytem  możecie zakupić na garneczki .pl Są wysokiej jakości i na pewno będziecie zadowoleni :)

Pojemność: 400 ml
Wysokość z rurką: 24,0 cm
Wysokość słoika: 13,5 cm
Średnica górna: 7,0 cm
Średnica dolna: 6,5 cm
 
Kolor: przezroczysty
Kolor i wzór nakrętki : biało-zielona krata
Kolor i wzór rurki: biało-zielone pasy
Napis: Ice Cold Drink
 
Waga jednego słoika ok.: 0,424 kg
 

 IMG_8632

 

sobota, 25 czerwca 2016
Gofry z owocami i musem truskawkowym

No to dziś na deser gofry na mleku kokosowym ze śmietaną, owocami i musem truskawkowym. Smaki lata zapraszają .

Składniki:

jaja 2 szt

mąka pszenna 2 szklanki

mleko kokosowe 2 szklanki

cukier brzozowy 1/3 szklanki

proszek do pieczenia pół łyżeczki

soda 1 szczypta

olej rzepakowy 4 łyżki

Dodatki:

śmietana 30% 500 ml

cukier brzozowy 2 łyżki 

czereśnie drylowane 300 g

melon 200 g

Mus truskawkowy:

truskawki 300 g

śmietana 30% 300 g 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i sodą.Nadal miksujemy na jednolite ciasto ( trochę gęstsze niż na naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek.

Krok 2

Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia .

Krok 3

Czereśnie myjemy i drylujemy ,a melona kroimy w kostkę

Krok 4

Ubijamy śmietanę z cukrem brzozowym na sztywno, wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka gwiazdka) i dekorujemy nasze gofry. Kładziemy owoce i polewamy schłodzonym musem truskawkowym.

 

IMG_8512

 

IMG_85171

środa, 22 czerwca 2016
Koktajl truskawkowy do obiadu

Obiad na stole i jak zwykle wrzask matki ( czyli mnie)

-Co chcecie do picia do obiadu????????????????????? 

- Coś zimnego najlepiej z lodem

Weź tu człowieku wymyśl coś"CO" by każdemu pasowało.Wiem truskawki ,mleko trochę miodu i mamy koktajl :)

Składniki:

truskawki 600 g

mleka( tyle by zakryło truskawki w blenderze)

miód płynny odrobinę jeśli ktoś lubi słodki  koktajl

Wykonanie:

Truskawki ( zerwane z pola hi hi w piachu i z szypułkami) umyte i bez szypułek przekładamy do blendera kielichowego. Zalewamy zimnym mlekiem, tyle aby zakryło truskawki i blender-ujemy. Moja rodzinka lubi słodki więc dodałam miody płynnego 2 łyżki. Przelewamy do wysokich szklaneczek i podajemy do obiadu lub po prostu  jako deser.

IMG_8433

 

IMG_8436

 

niedziela, 19 czerwca 2016
Owocowy deser z sorbetem truskawkowym

 Uwielbiam owocowe desery, wy pewnie też.Dlatego poleciałam kupić melona,arbuza i truskawki. Deser szybki, tylko najpierw trzeba lekko zmrozić sorbet truskawkowy.

 

Składniki:

truskawki 400 g

śmietana 30% 600 ml

arbuz 400 g

melon 400 g

Krok 1

Do kielicha blendera wkładamy umyte truskawki i miksujemy,po zmiksowaniu truskawek wlewamy śmietanę, miksujemy aż zrobi się geste. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zmrożenia( co 30 minut mieszamy aby równo się zmroziło ) na około 4 godzin.

Krok 2

Miąższ melona odkrajmy od skórki i kroimy w kostkę. Arbuz odkrawamy od skórki ,wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Do szklaneczek ( ja mam po musztardzie)  wkładamy pokrojonego melona, a na niego pokrojonego arbuza i znowu melon. Łyżką do lodów nakładamy na wierzch sorbet truskawkowy i zboku wkładamy kawałeczek melona do dekoracji. Deser smakuje wybornie i szybko się go robi tylko najpierw trzeba mieć zrobiony sorbet.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_8288

 

 

IMG_8292

 

IMG_8300

czwartek, 09 czerwca 2016
Sorbet truskawkowy z herbatnikami i wiórkami z czekolady

Dziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy.

Składniki:

truskawki 600 g

śmietana 30% 400 ml

ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki

Dodatkowo:

Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie

wiórka czekoladowe zielone

truskawki całe

Krok 1

Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha. Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy do plastikowego pojemnika wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy aby nie powstały nam gródki. Po 4 godzinach sorbet jest już gotowy.

Krok 2

Truskawki 4 szt kroimy na połowę i wkładamy do pucharka szklanego. Łyżką do lodów nakładamy sorbet cztery kuleczki. Dekorujemy herbatnikami i wiórkami z czekolady zielonymi.Tak podany deser zachwyci dzieci jak i dorosłych.

IMG_8113

 

środa, 08 czerwca 2016
Truskawkowy deser z pysznymi wiórkami z czekolady w kolorze zielonym

Och te małe kształtne smakowite czerwone truskaweczki, nie mogę się bez nich obejść. Po prostu musiałam zrobić deserek.

Składniki :

truskawki 600 g

jogurt grecki 400 g

miód płynny 4 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 300 ml

cukier 2 łyżki

wiórki zielone z czekolady znajdziecie ja  cukieteria,pl

Krok 1

Truskawki myjemy,obieramy z szypułek i miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy do tego miód płynny. Przelewamy do 6 szklaneczek takich 200 ml.

Krok 2

Śmietanę ubijamy cukrem na sztywno i nakładamy łyżką na nasze deserki truskawkowe.

Krok 3

Posypujemy wiórkami czekolady w kolorze zielonym, całość jest przepyszna i wygląda egzotycznie.

 

IMG_7931

IMG_7925

 

IMG_7921

 

 

sobota, 04 czerwca 2016
Tiramisu truskawkowe

Te truskawki normalnie mnie oszałamiają, można z nich robić cuda kulinarne, jednym z takich "cudów" jest tiramisu truskawkowe. Ależ one pyszne wyszło.Ten kolorek i smak, moje kubki smakowe są na tak .

Składniki:

truskawki 400 g

cukier brzozowy( ksylitol Kłos-Pol) 4 łyżki do truskawek

Dodatkowo:

cukier brzozowy 3 łyżki do białek i 2 łyżki do żółtek

herbatniki biszkoptowe 3 opakowani Cukry Nyskie

mascarpone 250 g

jaja 3 szt

Krok 1

Truskawki myjemy odrywamy szypułki i miksujemy z ksylitolem.

Krok 2

Do pojemnika plastikowego wkładamy herbatniki biszkoptowe i zalewamy je zmiksowanymi truskawkami.Następnie przekładamy do przygotowanego naczynia ceramicznego 25 x 16. Delikatnie polewamy zmiksowanymi truskawkami.

Krok 3

Ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru i dodajemy do nich mascarpone i mieszamy łopatką. Do białek dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do żółtek z mascarpone. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( gwiazdka końcówka) i wykładamy połowę masy na herbatniki z truskawkami. Teraz następna warstwa namoczonych herbatnikowi w musie z truskawek i reszta masy .Tiramisu trafia do lodówki przynajmniej na 4-6 godzin.

Krok 4

Wyjmujemy tiramisu z lodówki i posypujemy wiórkami z truskawkowej czekolady.

IMG_8017

IMG_8024

 

IMG_8034

 

IMG_8035

niedziela, 29 maja 2016
Pudding z nasion chia.

Dziś przy upalnym dniu ten deser owocowy jest jak najbardziej trafiony.Za oknem ukrop, a w domu przyjemnie chłodny posmak truskawek i jagód.

Składniki:

mleko 200 ml

Szałwia hiszpańska (nasiona chia) Kłos-Pol - 4 łyżki -Nasiona pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości. Dają mnóstwo energii i dostarczają cennych składników.Pudding z nasion chia. Brzmi nieco egzotycznie, ale warto przemycić nieco chia (czyli szałwi hiszpańskiej) do kuchni. Są to nasiona znane od wieków i posiadające niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel .

4 łyżki

miód 2 łyżeczki

jagody po 3 łyżki do każdej szklaneczki

Dodatkowo:

śmietana 30% 200 ml

serek mascarpone 100 g

cukier 1 łyżka

truskawki 6 szt

jagody  3 łyżki 

Krok 1

Deser robimy wieczorem,mleko ciepłe wlewamy do dwóch literatek. Po dwie łyżki wsypujemy nasion chia do każdej literatki,mieszamy.Dodajemy łyżeczkę miodu i po 3 łyżki jagód, mieszamy rozgniatając łyżka jagody( miód się rozpuści a jagody rozetrą). Wstawimy na noc do lodówki.

Krok 2

Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy serek mascarpone, przekładamy do naszych literatek z puddingiem z nasion chia po 3-4 łyżki.Truskawki kroimy w plasterki i kładziemy na wierzch, posypujemy jagodami i dajemy po jednej całej truskawce do dekoracji.

IMG_7409

 

IMG_7428

niedziela, 22 maja 2016
Placuszki z jagodami

Lubicie ekspresowe placuszki ?? Pewnie lubicie :) , dlatego właśnie dziś będą i to z jagodami. Miałam jeszcze zamrożone wiec odmroziłam i zajadam się. Biorę udział w akcji wypiekanie na śniadanie 

Składniki:

Jogurt grecki 300 g

jaj 2 szt

cukier brzozowy ( ksylitol ) 4 łyżki Kłos- Pol

proszek do pieczenia 1 niepełna łyżeczka

mąka pszenna tym 500 2 szklanki Kłos- Pol

olej 3 łyżki

Krok 1

Do miski wkładamy jogurt i wbijamy jaja, mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia, nadal mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do reszty składników. Kiedy masa jest już gładziutka wlewamy olej.

Krok 2

Nagrzewamy patelnie najlepiej taką do naleśników. Wlewamy olej i kładziemy łyżką ciasto, na ciasto kładziemy jagody,lekko dociskając widelcem. Smażymy około po 2-3 minut z każdej strony.

Ps. Możemy dodać truskawki zamiast jagód 

Razem ze mną robiły:

Agnieszka

Joanna

Grażyna

Bożena 

Marzena

Marzena 1

Dorotka

IMG_7315

 

IMG_7320

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel