środa, 17 maja 2017
Rolada ze szpinaku i łososia

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi :)Dla jednych drogo dla drugich tanio ,wiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka 
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

 

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

IMG_6001

 

IMG_6010

 

IMG_6024

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 marca 2017
Jajeczka faszerowane ze śledziem i ogórkiem kiszonym

Jajeczka faszerowane ze śledzikiem, idealne na śniadanko. Nasycą i zaspokoją głód. Mało kaloryczne.

Składniki:

Jajka 5 szt

matias solony 3 płaty

ogórek kiszony 3 szt

majonez 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka gotowałam 5 minut na twardo. Po ugotowaniu obrałam i przekroiłam na połowę. Wyjęłam żółtka do których dodałam majonez,sól i pieprz ziołowy. Widelcem moment rozdrobiłam i powstała pasta. Łyżeczką nakładałam do jajeczka pasty.Śledzia wymoczyłam i odcisnęłam z wody,pokroiłam w drobną kosteczkę. Ogórki opłukałam i pokroiłam w kosteczkę. Kładłam na jajeczka z pastą śledzik i ogóreczek, smacznego.

 

IMG_51782

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 marca 2017
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami

Jajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam  plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem.

Składniki na 4 porcję;

jaja 6 szt

masło 70 g

musztarda sarepska 2 łyżki

sól i pieprz do smaku 

pierś z kurczaka ugotowana w rosole

burak 1 szt

sol i  pieprz do smaku 

czosnek 3 ząbki

Wykonanie:

 

Pierś gotujemy w rosole najlepiej.Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na cienkie plastry. Burak jeden ścieramy na tarce i podsmażamy( dusimy na patelni z sola pieprzem odrobiną cukru i czosnkiem sprasowanym.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka. Miękkie masło, musztarda sarepska sól ,pieprz i żółtka zagniatamy widelcem-robimy pastę. Wkładamy pastę do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok po 3 połówki faszerowanych jajeczek.

IMG_5160

IMG_51552

IMG_5151

 

IMG_5152

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2017
Tatar z oliwkami i jajkiem

Jak najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia.

Składniki:

matias 3 płaty

jaja 6 szt

cebula 1 szt

oliwki zielone 10 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

Wyrównanie:

 

Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu i mamy marynowane. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę.Matias i ogórki  kroimy w kosteczkę. Cebulę również w kosteczkę. Oliwki w talarki. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy odrobiną pieprzu,soli. Wykładamy w kokilki idealne na raz i mamy super tatar.

 

 IMG_37701

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 stycznia 2017
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem

Mamy czas karnawału , a więc i przystawki chętnie widziane na spotkaniach towarzyskich do zagrychy jak tą mówimy.Ten śledź zasmakuje wam.

Składniki:

matias 3 płaty

jabłuszko 1 szt

ogórki korniszony 6 szt

cebula biała 1 szt

sok z cytryny łyżka

buraczki 2 średnie

cukier sól

ocet

pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego.

IMG_3760

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 stycznia 2017
Domowa tortilla z farszem

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki .

 

9 sztuk o średnicy 22 cm:
Dodatkowo:
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • pieczarki 400 g
  • gouda 400 g
  • serek naturalny śmietankowy 300 g
  • czosnek 4 ząbki sprasowane
  • sól pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko na koło.( Można przyłożyć talerz i wyciąć będzie idealnie okrągła). Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu( ciasto bom-belkuje) znaczy że przewracamy je na druga stronę . Kładziemy na talerz przykrywając wilgotną ściereczką wtedy będzie akurat.

Farsz:

Obydwie papryki kroimy cieniutko w paseczki,pieczarki w plasterki i smażymy na patelni z odrobina soli i pieprzu. Serek przekładamy do miseczki dodajemy sól,pieprz czosnek sprawsowany. Tortille smarujemy serkiem i układamy warzywa odsączone z tłuszczu, posypujemy startym serem, zwijmy i kroimy.Podajemy na ciepło lub zimno 

IMG_36351

 

IMG_36393

 
00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 stycznia 2017
Kąski z kurczaka

Na dziś postanowiłam zrobić domowe fas-foody i się udało. Dzieci zadowolone,miny wesołe.Obiad najsmaczniejszy na świecie.Takie kąski idealnie pasują jako przekąski w karnawale.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

jajko

szklanka mleka

mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki)

Panierka:

płatki kukurydziane 2 szklanki

sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 g

Wykonanie:

Do miseczki wbijamy jajko ,wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę( wsypałam na oko aby zgęstniało ciasto).Płatki KUKURYDZIANE  wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabniamy.Przesypujemy na talerz i doprawiamy solą,pieprzem i czerwoną papryką. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same lub z ziemniakami lub frytkami.

 

IMG_3612

 

IMG_36141

09:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (3) »
wtorek, 29 marca 2016
Szynka w galarecie

 Kochani Święta Wielkanocne minęły , szynka w galarecie była na stole. Jajeczka ozdobiły i zachwyciły swoim smakiem oraz oryginalnością, dodatkowo były piękną dekoracją Świątecznego  stołu. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa.

Składniki:

15 wydmuszek

szynka  z kurczaka 100 g

groszek marynowany 50 g

marchewka ugotowana 50 g

kukurydza konserwowa 50 g

Dodatkowo:

500 ml bulionu drobiowego

żelatyna 4 łyżeczki

Krok 1

 Wydmuszki powinny mieć otwór koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Marchew gotujemy na miękko ale tak by nam się nie rozpadała podczas krojenia.Po ugotowaniu marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do wydmuszek. Kukurydze i groszek odcedzamy i wkładamy do wydmuszek. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek.

Krok 2

Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją zimną wodą 2-3 łyżki, mieszamy ( żelatyna gęstnieje). Wkładamy szklankę z żelatyną do mikrofali na 30 sekund, rozpuści nam się. Do gorącego buliony przelewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy by nie zrobiły nam się grudki. Bulion lekko przestygł, więc zalewamy wydmuszki. Zostawiamy na około 3 godziny w lodówce i gotowe :)

IMG_5325

 

IMG_53241

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Rolada ze schabu - przystawka

Chodziło za mną i chodziło no to zrobiłam . Przystawka z rolowanego schabu pieczonego  w winie .

 

 

  • 1.1/2 kg schab bez kości 
  • 20 dag suszonych śliwek Kresto
  • 2 łyżki powidła śliwkowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Celebro
  • 3 goździki    Kamis
  • sól ziołowa morska młynek Kamis do smaku
  • pierz biały mielony do smaku młynek Kamis
  • imbir mielony 2-3 łyżeczki Kamis

1. Zagrzałam wino w garnuszku , dodałam śliwki , poleżały z 30 minut.

2. Schab umyłam , osuszyłam i rozcięłam go robiąc "szal"

3. Zakręciłam parę razy młynkiem ( sól) po całym mięsie.

4. Posypałam imbirem też po całym mięsie.

5. Teraz posmarowałam schab powidłami , na całej długości.

6. Wyjęłam śliwki odsączyłam i układałam rzędami .

7. Zrolowałam i dratwą ob-kręciłam  go aby się nie rozpadł.

8 . Obsmażyłam na patelni schab.

9. Do naczynia żaroodpornego wlałam zagrzane wino i śliwki które mi zostały, włożyłam goździki   i schab.

10. Wstawiłam do pieca i piekłam 70 minut w 180 stopniach podlewając winem w którym się piekł , wytworzył się sos pyszny . Schab się piekł we własnym sosie .

Idealna przystawka na wieczór z przyjaciółmi i nie tylko .



 

Schab wyszedł doskonały dzięki harmonii składników ,a były to różne składniki niektóre wam pokaże .

Tagi: schab
15:03, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (5) »
sobota, 20 kwietnia 2013
Galareta z indyka

Postanowiłam zrobić galaretę z mojej indyczki

Składniki:
- udo z indyczki i korpus 
- 4 marchewki
- sól

-pieprz biały mielony Kamis
- żelatyna na 2,5 litra wywaru

-ziele angielskie 4 szt Kamis

- liść laurowy 4 szt Kamis

- pietruszka korzeń 100 gram

-por 100 gram

- seler 100 gram

Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało . Rosół wyszedł lekko tłustawy ale w smaku wyśmienity . Gotowałam 2 godziny aż mięso rozpadała się wtedy wyjęłam je i oskubałam na małe kawałki dodałam z powrotem do garnka . włoszczyznę wyjęłam pokroiłam drobno marchew i dodałam do garnka. Żelatynę zalałam 150 gram wody zimnej jak spęczniała rozpuściłam ją i dodałam do rosołu z mięsem zamieszałam z 10 minut i wlewałam ja do małych pojemniczków po serku :)




10:46, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lutego 2013
Ryba w słodko kwaśnej zalewie

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

 

Panga mrożona filety 2 kg

 - maka do obtoczenia ryby
 - olej do smażenia
 - sól morska Royal Brand do posypania ryby

- sok z  1 cytryny

-pieprz biały mielony KAMIS

Zalewa :

- 1 szk. octu

 - 3 szk. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli morskiej Royal Brand

- 3 ziarna ziela angielskiego KAMIS
 - 3 listki  laurowe KAMIS
 - 2 duże cebule


 

 Rybę rozmroziłam odcedziłam z wody posoliłam popieprzyłam polałam sokiem z cytryny . Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie listki laurowe i pieprz mielony biały na to dałam pokrojoną cebule w talarki .

Zagotowałam wodę wlałam do miski dodałam do niej ocet sól i cukier mieszałam do rozpuszczenia i połową zalewy zalałam rybę znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę i zalałam pozostała zalewą.


19:34, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 stycznia 2013
Przekąska

         Moja córa zaprosiła na wieczór koleżanki  i co tu takim pannicom zrobić do przekąszenia . Najlepszym rozwiązaniem to zrobić coś małego na szybko i na jeden kęs .

 

  • mix z papryką w oleju z ziołami
  • Ogórki konserwowe 10 sztuk
  • Papryka czerwona 4 płaty
  • kabanosy wieprzowe 6 sztuk
  • ser gołda 30 deko
  • grejpfrut 1 duży jako podstawka

Fajnie wygląda smak tez niczego sobie polecam :) .Ogórki pokroiłam drobno najlepiej w kostkę jeśli da rade. To samo zrobiłam z kabanosami serem i papryką . Nadziewałam na wykałaczki i wbijałam w grejpfruta na końcu wykałaczki umieszczałam oliwkę . Myślę , że nie tylko na specjalne okazję można zrobić takiego jeża.

12:47, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 stycznia 2013
Przekąska

          Pyszna przekąska  można robić kiedy ma się ochotę Wczoraj ze znajomymi podjadaliśmy sobie w trakcie gry planszowej . Trzeba sobie jakoś dogadzać. Taka drobnostka ,a cieszy oko i podniebienie .

Potrzebne składniki:
mix z papryką w oleju z ziołami Ole
Ogórki konserwowe OLE! PRIMO 10 sztuk
Papryka czerwona OLE! PRIMO 4 płaty
kabanosy wieprzowe 6 sztuk
ser gołda 30 deko
grejfrut 1 duży jako podstawka
Ogórki pokroiłam drobno najlepiej w kostkę jeśli da rade. To samo zrobiłam z kabanosami serem i papryką . Nadziewałam na wykałaczki i wbijałam w grejfuta na końcu wykałaczki umieszczałam oliwkę . Przekąska nie tylko na karnawał smacznego :) 

15:22, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 września 2012
Kebab domowy

                      Chcę wam coś dzisiaj pokazać . Na pewno będzie smacznie i ciekawie :)

Jakiś czas temu dostałam produkty  z " Czarny wyszczupla "  Więc dzisiaj na Obiad kebaby

Użyłam produkty

  • mix sałat
  • pieczywo na kebab 5 sztuk
  • pomidory 3 sztuki
  • ogórek korniszon 5 sztuk
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • majonez 100 gram
  • keczup 100 gram
  • czosnek 2 ząbki sprasowane
  • pierś z kurczaka 1 podwójna
  • przyprawa do sałatek kamis  młynek  pzrekręciłam 3 razy :)

PRZYGOTOWANIE:

 

Pierś smażymy pokrojoną w kostkę maczamy w bułce tartej i jajku . Mix sałat Fit & Easy wkładamy do miski dodajemy pokrojone pomidory ogórki cebule i suszone pomidorki pokrojone dodajemy majonez keczup i czosnek sprasowany mieszamy dodajemy troszkę soli i pieprzu nadziewamy pieczywo do kebabu i smacznego. Bardzo smaczne polecam. 

Wywaliłam opakowanie ,a szkoda chciałam wam pokazać jak wygląda w opakowaniu pieczywo na Kebab .

 

Tagi: kebab
18:11, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (5) »
czwartek, 14 czerwca 2012
Drobiowe galaretki

                  Jak to u mnie bywa znowu postanowiłam coś zmienić w drobiowej galarecie  zachciało mi się wtedy robię od razu jak mam zachciankę hi hi

  • 3 korpusy z kurczaka
  • marchewka jedna
  • buliony drobiowe 2 sztuki ( bulionetki w pojemniczkach )
  • koperek suszony 1 łyżka
  • żelatyna na 3 litry wody pisze na opakowaniu ile trzeba użyć

PRZYGOTOWANIE:

Korpusy umyj, podziel na części i ułóż w garnku. Marchewkę obierz i w całości wsadź do garnka,ziarenka pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie oraz łyżkę koperku zalej wszystko zimna woda i gotuj na średnim ogniu. Po zawrzeniu dodaj kostki bulionetki i Gotuj około godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij gorącą woda aby było 3 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz. Korpusy obierz z kości i posiekaj mięso, wywar przecedz i rozpuść w jeszcze gorącym żelatynę w proszku (ilość na 3 litry płynu). Marchewkę pokrój Dodaj do rosołu wymieszaj wszystko razem i przekładaj do przygotowanych szklaneczek . 

13:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2012
Jajka

                                  Szybko smacznie w sam raz na śniadanie wchodzimy do akcji przez ten wpis

  • jaka 6 sztuk
  • ogórek świeży ze 100 gram
  • pomidor jeden
  • pieczarki marynowane 5 sztuk
  • serek Robico 5 deko starte na wiórki
  • 6 żółtek z jaj
  • majonez 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowałam jajka. przecięłam w poprzek i wyjęłam żółtka Włożyłam je do miseczki dodałam pokrojony drobno pomidor serek Robiko starty na tarce do parmezanu ogórek świeży drobniutko pokrojony , łyżka majonezu sól i pieprz do smaku . Wymieszałam i zaczęłam faszerować jajka. 

 

07:02, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 29 marca 2012
Specjał na Wielkanoc jajka nadziewane

                                                       Akcja Wielkanocna

               Zrobiłam nadziewane jajka często robię je właśnie na Wielkanoc 

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • ser Diuk 50 gram
  • szczypiorek pęczek
  • oliwki czarne i zielone po 4 sztuki
  • musztarda roll eska 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotowałam obcięłam górę i dól i wyjęłam żółtka. Włożyłam do miseczki .Szczypiorek umyłam i pokroiłam drobno. Oliwki pokroiłam w plasterki cieniutkie.Ser starłam na tarce do parmezanu .Dodałam sól i pieprz do smaku oraz musztardę wymieszałam wideem zgniotłam i taki farsz włożyłam w jajka nadziałam je .Zrobiłam na spróbowanie dla każdego po jednym jajeczku zasmakowało teraz będę częściej robiła .


Tagi: przystawki
15:24, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 marca 2012
Drobiowa galareta

                                   Dzisiaj przy sobocie mężowi zachciało się galarety . Jako kochana żonka ugotowałam galaretę .

Składniki:
  • Bulion Babuni Drobiowy 4 sztuki
  • marchewka z groszkiem 250 gram mrożone
  • udka z kurczaka 4 sztuki duże
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • pieprz w ziarnkach 6 sztuk
  • 3 litry wody
  • żelatyna na 3 litry wody

Do garnka wlewamy wodę .Dodajemy umyte udka z kurczaka ziele angielskie ,liść laurowy ,pieprz w ziarnkach. Gotujemy na małym ogniu.Dodajemy bulion drobiowy Babuni Winiar w opakowaniu są dwie sztuki więc  trzeba mieć dwa opakowania i dać 4 sztuki . Gotujemy do miękkości mięsa jakąś godzinkę ,Wyjmujemy udka obieramy z mięska na kawałki kroimy. Wkładamy z powrotem do Garnka i dodajemy marchewkę z groszkiem , marchewka jest w kostkę pokrojona .Gotujemy z 20 minut .Żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej przegotowanej wody zostawiamy na 20 minut, w tym czasie pęcznieje . Żelatynę wkładamy do garnka i mieszamy do rozpuszczenia nie gotujemy już . Przelewamy galaretę w słoiki albo szklaneczki kto co woli .Jak ostygnie możemy wstawić do lodówki szybciej nam zgęstnieje . 

 

16:47, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2012
Pyszne Kąski chrupiące

                                     A oto i przekąska na spotkanie babskie chrupiące kwadraciki

SKŁADNIKI:

  • pieczarki 4 sztuki
  • drożdże 25 gram
  • 2 szklanki mąki
  • mleko pół szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • oregano, bazylia
  • keczup 3 łyżki
  • ser 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę , robimy zagłębienie .Do szklanki wlewamy mleko ciepłe.Pokruszone drożdże wykruszamy do szklanki i dodajemy łyżeczkę cukru .Mieszamy do rozpuszczenia wlewamy do zagłębienia w mące i delikatnie mieszamy z maka i przykrywamy ściereczką na jakieś 15 minut aż zaczną pracować drożdże . Dodajemy łyżkę oleju i zagniatamy ciasto . Wałkujemy i wycinamy foremka kwadratową małe kwadraciki układamy na blaszce i smarujemy keczupem posypujemy bazylia i oregano kładziemy pokrojone pieczarki na to kładziemy suszone pomidorki pokrojone w paseczki czarne oliwki i kapary wkładamy do pieca na 15 minut po czym wyciągamy kładziemy se i do rozpuszczenia dosłownie na chwile idzie do pieca . Smaczna przekąska do pochrupania. 

12:50, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 stycznia 2012
Pyszne małe zapiekanne bułeczki

                                                  Pyszne  małe bułeczki

  • Bułka paryska 1sztuka
  • keczup
  • ser tyle ile wyjdzie nam krążków z bułki paryskiej
  • przyprawa do pizzy
  • foremka gwiazdka

PRZYGOTOWANIE:

1- Bułkę paryska pokroiłam

2- Wzięłam keczup i polałam na bułkę łyżką rozprowadziłam keczup

3- Przyprawa do pizzy posypałam keczup

4-Wyciełam foremką serduszka z sera i pookładałam na bułce

5-Do naczynia żaroodpornego powkładałam bułeczki i wsadziłam do nagrzanego pieca na około 5 minut 180 stopniach trzymałam a potem wyjęłam i dałam do schrupania dzieciom


środa, 28 grudnia 2011
Swiateczne jajka w majonezie

                       Pyszne jaka w majonezie pewnie każdy za nimi przepada

SKŁADNIKI:

  • jajka 6szt
  • majonez 200 gram
  • sól
  • natka pietruszki
  • talerzyk jajowaty

PRZYGOTOWANIE:

1- 6 Jaj myje pod bieżącą wodą wkładam do garnka w osolona wodę woda może być ciepła

2- Gotuje jajka 7 minut następnie studzę i obieram ze skorupek

3- Ugotowane jaka kroję na połowę wzdłuż

4 - Talerzyk okrągły opłukam pod wodą wycieram do sucha i układam jajka ugotowane

5- Biorę łyżeczką majonez ze słoika i nakładam na każde jajko

6- Dekoruję natka pietruszki 

Tagi: przystawki
07:10, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel