niedziela, 06 sierpnia 2017
Cukinia i brokuł smażony podany młodymi ziemniaczkami

Sezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia.

Składniki:

cukinia 2 szt( takie mniejsze)

brokuł 1 szt

młode ziemniaczki 1 k

Dodatkowo:

bułka tarta

 jajka 2 szt

sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem. Podajemy zaraz po usmażeniu( takie jest najlepsze).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 sierpnia 2017
Jednogrankowy miszmasz cukiniowo pomidorowy

Dziś polecam wam szybkie danie smaczne zdrowe i niezdrowe różnie to każdy rozumuję. Sezonowo i smacznie .

Składniki:

cukinia 400 g

pomidory malinowe 600 g

marchew 300 g

schab 200 g

mielone 200 g

czosnek 4 ząbki

makaron jaki lubicie 250 g

sól i pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona ostra do smaku

rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam)

Wykonanie:

Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony w kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką  mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 lipca 2017
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego.

Składniki:

muszle 35 szt

ricotta 500 g

szpinak świeży 20listków

parmezan 100 g

sól i pieprz do smaku

czosnek 3 ząbki sprasowany

szynka wieprzowa 200 g

Dodatkowo:

masło 50 g

mąka 2 łyżki

mleko 2 szklanki

sól i pieprz do smaku

fenkuł ( natka z dwóch bulw)

ser żółty 200 g

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól,  pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.

Beszamel:

Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.

IMG_6893

 

IMG_6885

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 lipca 2017
Wątróbka drobiowa z fenkułem i pieczarkami

Wczoraj był schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni to selera ni to pietruszki lecz dobrze doprawiony i usmażony z wątróbką jest smaczny i lekko chrupiący.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g

fenkuł 1-2  szt

pieczarki 10 szt

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

 mąka pszenna

olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błonek i odcinamy to co nie jadalne, moczymy i osuszamy. Wątróbkę obsypujemy mąką i smażymy na oleju z obu stron, aż będzie chrupiąca i pyszna. Fenkuł obieramy ( podobnie jak cebula ma warstwy) odcinamy koniec i początek i kroimy w słupki dosyć cienko jak cebulę by nam się usmażył, dodajemy do wątróbki i smażymy razem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, smażymy na drugiej patelni,po podduszeniu i usmażeniu dodajemy do wątróbki i fenkułu,jeszcze chwile smażymy razem i podajemy z chlebkiem.

IMG_6424

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 lipca 2017
Schab z fenkułem

Fenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa.

Składniki:

schab 4 plastry

pieczarki 2 szt

4 plastry sera

fenkuł ( natka z 2 fenkułów)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam  ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron, a następnie w bułce tartej .Smażyłam na oleju z obu stron, aż się mocno przyrumieniły ( pod pokrywką). Wyszły pyszne i czuć natkę jakby anyż . Coś innego i smacznego.

IMG_6836

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 czerwca 2017
Mielone na patyku

Dziś bardzo fajny obiadek przygotowałam.Nic trudnego,usmażone mięsko i nadziane na patyczek do szaszłyka.Podane z ogóreczkiem małosolnym, można zjeść z młodymi ziemniaczkami lub z samym ogórkiem. 

Składniki:

300 g mięsa wieprzowego ( szynka)

300 g mięsa wołowego 

100 g boczku wędzonego zmielonego

1 cebula czerwona

papryka czerwona ostra pół łyżeczki

2 ząbki czosnku 

sos sojowy 1 łyżka

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 2 łyżki

ogórek małosolny

młode ziemniaki

Wykonanie: 

Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną sól i pieprz.Na końcu dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło mięsko z tłuszczu .Podajemy z ziemniakami młodymi lub ogórkiem małosolnym.

 
IMG_6605

 

IMG_65991  IMG_66022

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 czerwca 2017
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski

Dziś będzie młoda kapustka na obiad z kiełbaską i ziemniaczkami.Kapusta moda już zaczęła się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

kiełbasa w pętkach 4 szt

szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał)

młode ziemniaczki 1 kg

koperek świeży do posypania ziemniaczków

pomidorki 3 szt 

 

 Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy  do patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego.

IMG_6215

06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 czerwca 2017
Kurczak z młodą kapustą

 Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi.

Składniki:

młoda kapusta pół główki

pałki z kurczaka 3 szt

szklanka rosołu drobiowego

papryka mielona słodka

pieprz ziołowy mielony

sól do smaku

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków

Wykonanie:

Kapustę kroimy na pół i myjemy listki, kroimy drobno. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pokrojoną kapustę i zalewamy ją rosołem. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Sól,pieprz i paprykę łącze i nacieram pałki z kurczaka z obu stron.Przygotowane mięsko kładę na kapustę i wstawiam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach , gdy mięsko się zarumieni to przekręcam je  na druga stronę i dopiekam już o końca. Ziemniaczki gotuję i kładę na talerz, posypuję koperkiem, przekładam kapustę z pałka z kurczaka i mam obiadek.

Moją kapustę z kurczakiem serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

 

 IMG_63571

IMG_63562

IMG_63551

IMG_6352

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 czerwca 2017
Gołąbki z młodej kapusty

Dziś pyszny obiadek wam serwuję, młoda kapustka z mięskiem czyli gołabki, a żeby było ciekawiej będą z kaszą orkiszową pełnoziarnistą.

Składniki:

400 g mięso mielone wieprzowo wołowe 

1 woreczek kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos

jajko

sól i pieprz do smaku

młoda kapusta główka

rosół 1 szklanka

przecier pomidorowy 2 łyżki

śmietana 30% 100 ml 

Wykonanie: 

Młodą kapustę należy sparzyć i listki wyłożyć na blacie niech ostygną. Mięsko wołowe i wieprzowe mielimy na średnich oczkach . dodajemy jajko i ugotowaną ostudzoną kaszę orkiszową pełnoziarnistą.Doprawiam solą i pieprzem. Mieszamy składniki i zostawiamy na 15 minut by przeszły przyprawami.Łyżką nakładamy mięsko na listki młodej kapusty. Zawijamy i robimy mały tobołek . Do patelni wlewamy szklankę rosołu i 2 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy.Teraz wkładamy gołabki i dusimy je jakieś 30 minut i gotowe. Sosik możemy zalać śmietaną jeśli lubicie.

Moje gołabki serwuje wam  na talerzu Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Uwielbiam serie talerzy Kubico , moje danie super się prezentuję. Zapraszam was do sklepu jeśli macie chęć zaopatrzyć się w taki zestaw . Parę ujęć na moim cudnym talerzu .

IMG_6345

 

IMG_63301

 

IMG_63331

 

IMG_6336

 

IMG_6342

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 maja 2017
Karkówka z serem Korycińkim

Dziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy.Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i  czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g

pomidory suszone 15 plasterków

sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki

Dodatkowo:

ziemniaki z wody

koperek

marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony)

buraczki marynowane

Wykonanie:

Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem.

IMG_5343

IMG_5462

IMG_5588

IMG_5581

Opinia:

Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach.

Oferta smakowa:

  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec, znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin. Śmiało mogę polecić, mojej rodzinie  najbardziej zasmakował z pomidorem, bazylią i czosnkiem.Obiad był pyszny i jeszcze nieraz go powtórzę.

 

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 marca 2017
Jajka po szkocku
Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy.
 
 
Składniki:
 
jaja ugotowane na twardo 6 szt
mięso wieprzowe 600 g
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
czosnek sprasowany 4 szt
bułka tarta namoczona 2 łyżki 
jajko
 
Panierka :
 
mąka pszenna 1 szklanka
 bułka tarta 1 szklanka
jaja 2 szt
 
Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej rumiano kto jak woli.Podawałam same i z ziemniakami z wody.
 
 
 IMG_5530
 
IMG_5528
 
12:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 marca 2017
Karkówka ze serem z suszonymi borowikami-Ser Koryciński

Sztuka mięsa dziś na obiad i to w nie codziennym stylu zapewniam, że równie będzie smaczne co przygotowane w tradycyjny sposób.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

pieczarki 6 szt

ser suszonymi borowikami Koryciński 12 plasterków

ser wędzony Koryciński 12 plasterków

pomidor bez skórki 12 plasterków

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli ma więcej tłuszczyku niż chcemy to odcinamy nożem. Mięsko kroimy w plastry 1.1/2 cm prawie do końca . Doprawiamy solą i pieprzem. W każdy nacięty kawałek mięsa wkładamy ser z suszonymi borowikami ,pomidor,pieczarkę i ser wędzony ,tak na przemian. Kiedy dojdziemy do końca to zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w foremce na ciasto kolo 2 godzin w 200 stopniach by mięsko nam się dopiekło jak i było miękkie, ma pływać w ustach hihi.

 


IMG_48021

 

IMG_48051

IMG_48191

 

IMG_4824

 

                                                                              Zapraszam was do sklepu 

serrr

Serowar Podlaski

Prawdziwe sery korycińskie wytwarzane na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzbogaca-czy smaków.Każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Ja znalazłam i zachęcam was na smaczne sery.

08:39, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 lutego 2017
Schab z warzywami

 Dziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko.

Schabowe z warzywami

 

  • 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka)
  • 1 papryka ( czerwona)
  • 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej)
  • 1/3 bakłażana( użyłam cukinii)
  • 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano suszone
  • oliwa
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni z obu stron.Cukinie umyłam ,osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w plastry które posoliłam i zostawiłam na jakieś pół godziny aby odciekła z nich woda. Usmażyłam na patelni plasterki. Pomidora pokroiłam w plasterki cebule w piórka, a paprykę w paseczki. Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam usmażone plastry schabu które posmarowałam keczupem  na schab kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i  mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki i podawałam na gorąco. Można śmiało podać z ziemniakami z wody lub frytkami.

 

 

IMG_3557

 IMG_3553

 

IMG_3554

15:50, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 lutego 2017
Żeberka z keczupem i colą

Na dziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku czosnku. Jestem mięsożerna i lubię dogadzać moim kubkom smakowym.

 

Składniki:

żeberka 1.1/2 kg

 keczup 6 łyżek

cola 150 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka myjemy,kroimy w mniejsze kawałki  i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

IMG_3961

12:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 lutego 2017
Karkówka zapiekana z serem

Oglądając film wpadłam na genialny pomysł zrobienia mięska z serem i warzywami.Taki misz masz w jednym. Pyszne delikatne mięsko i miękkie soczyste warzywa. Dobrze doprawione z pysznymi  ziemniaczkami . Gorące prosto z pieca. Nie ma nic smaczniejszego niż dopiero co wyjęte z pieca mięsko. Nie lubię odsmażanych i odświeżanych mięs zjem bo zjem jednak uważam że dopiero co zrobione jest najlepsze.

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków)
  • ogórki korniszony 4-6 szt
  • papryka marynowana 
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
  • forma prostokątna do zapiekania

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca.Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na przemian ser żółty,ogórek,papryka marynowana.Zawijamy w folię spożywczą i do pieca. Pieczemy 2 godzinki w temp  210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka.Podajemy z ziemniakami z wody.

IMG_4172

IMG_4185

 

IMG_4177

 

IMG_41881

16:15, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017
Roladki z kurczaka

Pewnie już każdy z was robił takie roladki i każdemu smakowało.Robię je co jakiś czas i za każdym razem smakują wybornie. Wystarczy inny ser włożyć do środka inny dodatek i już mamy inny smak.

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 3 połówki
  • ser gouda 10 plastrów
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • sól,pieprz do smaku.

Panierka:

  • płatki kukurydziane ( zblenderowane) 3 szklanki
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Kładziemy po plastrze sera oraz po krojonego ogórka. Zwijamy roladki pomagając sobie wykałaczkami.Każdą roladkę maczamy w jajku a następnie w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.Sprawdzam  sobie po 40 minutach krojąc na połowę roladkę czy jucz jest gotowa. Podaje z ziemniakami lub zapiekanymi ziemniaczkami,frytkami.


IMG_3452

 IMG_34532

 

page73

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 stycznia 2017
Schab w winie pieczony

Jak karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję.

Składniki:

  • schab 1.1.2 kg
  • śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne
  • sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • czosnek 4 ząbki drobno pokrojony

Wykonanie:

Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno.

 

IMG_3464

 

IMG_3460

 

page72

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 listopada 2016
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach

Święta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem .

Składniki:

łopatka  wieprzowa 1.1/2 kg

majeranek 2 garście

sól i pieprz do natarcia mięsa

czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa

papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa

liść laurowy 3-4 szt

ziele angielskie 4-6 szt

brokuł jedn sztuka

wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki

Wykonanie:

Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska ,polewamy sosem winnam i podajemy.Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.

IMG_24272

 

IMG_24332 

 page65

IMG_2407

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2016
Fasolka po bretońsku

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.

 

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś 
  •  2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam
  • mięsko wieprzowe 150 g
  • mięsko wołowe 150 g
  •  koncentrat pomidorowy 150 g
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • sól
  • pieprz
  • jajo
  • bułka tarta 3 łyżki
  • olej do smażenia 

 

Wykonanie:

 

Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu. Mięso zmieliłam doprawiłam solą pieprzem oraz dodałam jajo i 3 łyżki bułki tartej. Porobiłam kuleczki i usmażyłam, dodałam do fasolki.Kiełbaskę też podsmażyłam i dodałam do reszty składników. Całość jeszcze chwile gotowałam, aż uznałam , że mam już dobrze doprawione i wszystko miękkie.

 IMG_2214

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 października 2016
Karkówka w jesiennej scenerii z winem i jabłuszkami

Wszak mamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie.

Składniki :

karkówka 1.1/2 kg

jabłka 4 szt

wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek

Dodatkowo:

majeranek do natarcia mięsa

sól czosnkowa do natarcia mięsa

czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa

pieprz ziołowy do natarcia mięsa

 

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem  wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam.

 

IMG_18391

 

IMG_18461

 IMG_1781

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 października 2016
Pałki z kurczaka - coś jak KFC?

Uwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do KFC mam za daleko

Składniki:

pałki z kurczaka 1 kg

papryka ostra do obsypania palek

sól i pieprz do obsypania pałek

 

Ciasto naleśnikowe:

jaja 2 szt

mleko z 100 ml

sól i papryka czerwona ostra do smaku

mąka pszenna na oko

bułka tarta( domowej roboty)

Wykonie:

Do miski wkładamy umyte i osuszone pałki z kurczaka obsypujemy je papryką mieloną ostrą solą i pieprzem. Odstawiamy je na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Pałki z kurczaka obtaczamy w mące następnie w cieście naleśnikowym i w puszystej bułce tartej .Nagrzewamy olej w garnku( nie smażcie we frytkownicy bo nie będą chrupiące). Olej nie może być za gorący , smażymy jakieś 20 minut. Po włożeniu kurczaka w olej temperatura sama z siebie trochę spadnie i tak sobie kurczak będzie się smażył.Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by tłuszcz odciekł.

Ciasto naleśnikowe:

Jajka wbijam do miski , dodaje mleko,sól,paprykę czerwoną ostrą mieloną. Rozbijam widelcem, wsypuje na oko mąkę pszenną i mieszam. Powstaje ciasto naleśnikowe. Bułki ze 3 takie na pół suche ścieramy na tarce, będzie to bardziej puch przypominać takie ma być.

 IMG_03941

 

IMG_0395

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 19 października 2016
Żeberka w sosie do pizzy

Uwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona.

Składniki:

żeberka 1 kg

sos do pizzy Folwark 

sól i pieprz do smaku

czosnek granulowany do smaku

papryka słodka mielona do smaku

oliwa z oliwek 

Wykonanie:

Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja.

 

IMG_1633

 

IMG_1637

IMG_1641

 

 IMG_16142

 

 

Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne i przyjemnie mi na brzuszku jednak trapi mnie zmartwienie .W sobotę mam dwa wesela i musiałam wybrać na które mam pójść .Niestety oba są daleko w jednym rodzina w drugim koleżanka. Wybrałam rodzinę.Ponieważ nie mogę jechać na ślub koleżanki, postanowiłam wysłać jej kartkę z gratulacjami z okazji ślubu, korzystając z Poczty Kartkowej." i wiecie co jestem zadowolona . Mogłam sama życzenia wpisać co tylko przyszło mi na język, wybrać śliczną pocztówkę bez wychodzenia z domu. chwalę  się i żale .Rada gdyby kiedyś wam się trafiła taka niefortunna sytuacja jak mi choć nikomu nie życzę to pamiętajcie , że jest coś takiego jak poczta Kartkowa. Właśnie w tej chwili wpadła mi genialna myśl, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia        ummmmmmmmmmmmm już wiem skąd wezmę kartki na święta hihi i wcale nie będę musiał ich zbytnio daleko szukać bo tylko wskoczę w link poczta kartkowa i już po problemie.Wypisze tylko życzenia wybiorę kartki, a resztę zrobi za mnie poczta :)

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 października 2016
Szare kluchy z pieczarkami i kiełbaską

Moja teściowa mówi tak - Jeśli chcesz by szare kluchy były szare , to zostaw je  na godzinę( ziemniaki obrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż ziemiste. Posłuchałam i takkkkkkk mam szare kluchy.

Składniki:

ziemniaki starte 1.1/2 kg

mąka tym 650 ( tyle by ciasto było geste)

pieczarki 300 g

kiełbaska 300 g

sól i pieprz do smaku

słonika do smażenia

jajko

 

 

Ziemniaki obieram,myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę i zostawiam na godzinę w misce.Po godzinie dodaje jajko, sól i pieprz.Wsypuje mąkę i mieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste.Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto. Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam. Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska ,polewam tłuszczem. Mieszam i nakładam na talerze gorące.

 

IMG_0681

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2016
Paszteciki drobiowe

Jesiennie mamy za oknem więc czas na coś rozgrzewającego i delikatnego.Trafione barszczyk i paszteciki z drobiowym mięskiem :)

Składniki na 25 pasztecików :

250 g mąki
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
30 g masła
1/2 łyżka oleju

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę .W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące , delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina. Po 15 minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 2

Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.Kroimy w 2 cm kawałeczki .Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.Podajemy z barszczem.

 

IMG_1375

 

IMG_1371

 

IMG_1366

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 września 2016
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować

Składniki:

ziemniaki 10 szt

mąka pszenna TYP 500  Kłos - Pol 1/4 z garnka

jajko 1 szt

sól dodać do gotujących ziemniaków .

Dodatkowo:

kurki po ugotowaniu 600 g

mieszanka pomidor z ziołami 3 łyżeczki Kłos - Pol

żywiecka drobiowa 200 g

trochę tłuszczu do smażenia

ser miękki( idealny do rozpuszczenia) 10 plastrów

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy.

Krok 3

Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane i zwijamy roladę( 1.1/2 zwinięcia). Pomagamy sobie właśnie tym papierem.Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na polowe i miałam na 4 porcję..

Krok 5

Rolady piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach. Kiedy się zarumieniły położyłam na nich plastry sera. Chwile jeszcze trzymałam w piecu i wyjęłam .Podawałam na gorącu ale na zimno tez jest bardzo smaczna.

 Przepis bierze udział w konkursie

Bitwa na przepisy

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

IMG_12671

 

 

IMG_1263

ZIEMM

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel