poniedziałek, 27 marca 2017
Jajka po szkocku
Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy.
 
 
Składniki:
 
jaja ugotowane na twardo 6 szt
mięso wieprzowe 600 g
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
czosnek sprasowany 4 szt
bułka tarta namoczona 2 łyżki 
jajko
 
Panierka :
 
mąka pszenna 1 szklanka
 bułka tarta 1 szklanka
jaja 2 szt
 
Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej rumiano kto jak woli.Podawałam same i z ziemniakami z wody.
 
 
 IMG_5530
 
IMG_5528
 
12:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 marca 2017
Karkówka ze serem z suszonymi borowikami-Ser Koryciński

Sztuka mięsa dziś na obiad i to w nie codziennym stylu zapewniam, że równie będzie smaczne co przygotowane w tradycyjny sposób.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

pieczarki 6 szt

ser suszonymi borowikami Koryciński 12 plasterków

ser wędzony Koryciński 12 plasterków

pomidor bez skórki 12 plasterków

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli ma więcej tłuszczyku niż chcemy to odcinamy nożem. Mięsko kroimy w plastry 1.1/2 cm prawie do końca . Doprawiamy solą i pieprzem. W każdy nacięty kawałek mięsa wkładamy ser z suszonymi borowikami ,pomidor,pieczarkę i ser wędzony ,tak na przemian. Kiedy dojdziemy do końca to zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w foremce na ciasto kolo 2 godzin w 200 stopniach by mięsko nam się dopiekło jak i było miękkie, ma pływać w ustach hihi.

 


IMG_48021

 

IMG_48051

IMG_48191

 

IMG_4824

 

                                                                              Zapraszam was do sklepu 

serrr

Serowar Podlaski

Prawdziwe sery korycińskie wytwarzane na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzbogaca-czy smaków.Każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Ja znalazłam i zachęcam was na smaczne sery.

08:39, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 lutego 2017
Schab z warzywami

 Dziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko.

Schabowe z warzywami

 

  • 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka)
  • 1 papryka ( czerwona)
  • 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej)
  • 1/3 bakłażana( użyłam cukinii)
  • 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano suszone
  • oliwa
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni z obu stron.Cukinie umyłam ,osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w plastry które posoliłam i zostawiłam na jakieś pół godziny aby odciekła z nich woda. Usmażyłam na patelni plasterki. Pomidora pokroiłam w plasterki cebule w piórka, a paprykę w paseczki. Foremkę wyłożyłam folią aluminiową i przełożyłam usmażone plastry schabu które posmarowałam keczupem  na schab kładłam usmażoną cukinie, pomidor cebulę i paprykę. Zapiekałam kolo 25 minut w w 180 stopniach . Kiedy stwierdziłam że warzywka już się podpiekły położyłam mozzarelle i wstawiłam z powrotem do pieca . Dosłownie chwila i  mozzarella się rozpuściła. Wyjęłam posypałam natką pietruszki i podawałam na gorąco. Można śmiało podać z ziemniakami z wody lub frytkami.

 

 

IMG_3557

 IMG_3553

 

IMG_3554

15:50, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 lutego 2017
Żeberka z keczupem i colą

Na dziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku czosnku. Jestem mięsożerna i lubię dogadzać moim kubkom smakowym.

 

Składniki:

żeberka 1.1/2 kg

 keczup 6 łyżek

cola 150 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka myjemy,kroimy w mniejsze kawałki  i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły się równo miernie. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

IMG_3961

12:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 lutego 2017
Karkówka zapiekana z serem

Oglądając film wpadłam na genialny pomysł zrobienia mięska z serem i warzywami.Taki misz masz w jednym. Pyszne delikatne mięsko i miękkie soczyste warzywa. Dobrze doprawione z pysznymi  ziemniaczkami . Gorące prosto z pieca. Nie ma nic smaczniejszego niż dopiero co wyjęte z pieca mięsko. Nie lubię odsmażanych i odświeżanych mięs zjem bo zjem jednak uważam że dopiero co zrobione jest najlepsze.

Składniki:

  • karkówka 1.1/2 kg
  • ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków)
  • ogórki korniszony 4-6 szt
  • papryka marynowana 
  • sól i pieprz do smaku
  • folia aluminiowa
  • forma prostokątna do zapiekania

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na 1 cm paski lecz nie do końca.Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na przemian ser żółty,ogórek,papryka marynowana.Zawijamy w folię spożywczą i do pieca. Pieczemy 2 godzinki w temp  210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka.Podajemy z ziemniakami z wody.

IMG_4172

IMG_4185

 

IMG_4177

 

IMG_41881

16:15, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 stycznia 2017
Roladki z kurczaka

Pewnie już każdy z was robił takie roladki i każdemu smakowało.Robię je co jakiś czas i za każdym razem smakują wybornie. Wystarczy inny ser włożyć do środka inny dodatek i już mamy inny smak.

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 3 połówki
  • ser gouda 10 plastrów
  • ogórek konserwowy 5 szt
  • sól,pieprz do smaku.

Panierka:

  • płatki kukurydziane ( zblenderowane) 3 szklanki
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Kładziemy po plastrze sera oraz po krojonego ogórka. Zwijamy roladki pomagając sobie wykałaczkami.Każdą roladkę maczamy w jajku a następnie w płatkach owsianych. Smażymy z obu stron i dusimy pod przykryciem.Sprawdzam  sobie po 40 minutach krojąc na połowę roladkę czy jucz jest gotowa. Podaje z ziemniakami lub zapiekanymi ziemniaczkami,frytkami.


IMG_3452

 IMG_34532

 

page73

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 stycznia 2017
Schab w winie pieczony

Jak karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję.

Składniki:

  • schab 1.1.2 kg
  • śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne
  • sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • czosnek 4 ząbki drobno pokrojony

Wykonanie:

Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno.

 

IMG_3464

 

IMG_3460

 

page72

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 listopada 2016
Łopatka Świąteczna na winie i warzywach

Święta za pasem to już tylko praktycznie miesiąc został, więc próbuje nowy specjał zrobić na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.Mięsko warzywa i wino,dobre nawet bardzo dobre mogę powiedzieć.Mięsko śmiało można zjeść z chlebkiem .

Składniki:

łopatka  wieprzowa 1.1/2 kg

majeranek 2 garście

sól i pieprz do natarcia mięsa

czosnek 6 ząbków( starty lub sprasowany) do natarcia mięsa

papryka czerwona mielona słodka do natarcia mięsa

liść laurowy 3-4 szt

ziele angielskie 4-6 szt

brokuł jedn sztuka

wino czerwone wytrawne 1.1/2 szklanki

Wykonanie:

Łopatkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy go majerankiem,solą,pieprzem,papryką i czosnkiem sprasowanym z obu stron.Na wierzch kładziemy ziele i listki laurowe.Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy.Do naczynia ceramicznego wkładamy pokrojony brokuł, na niego kładziemy nasze mięsko,podlewamy je czerwonym wytrawnym winem. Nastawiamy piec na 200 stopni pieczemy koło 1.1/2 godziny sprawdzając mięsko i obracając je w trakcie pieczenia ( Nacinam nożem i tak sprawdzam czy się upiekło). Podczas pieczenia mięsko obsmaża się i puszcza soki które wymieszane z winem tworzą pyszny sosik.Po upieczeniu wykładamy mięsko i kroimy je w plastry, nakładamy na talerz porcje brokułów i mięska ,polewamy sosem winnam i podajemy.Ładne dla oka i smaczne dla podniebienia.

IMG_24272

 

IMG_24332 

 page65

IMG_2407

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2016
Fasolka po bretońsku

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.

 

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś 
  •  2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam
  • mięsko wieprzowe 150 g
  • mięsko wołowe 150 g
  •  koncentrat pomidorowy 150 g
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • sól
  • pieprz
  • jajo
  • bułka tarta 3 łyżki
  • olej do smażenia 

 

Wykonanie:

 

Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną.Dalej gotowałam na małym ogniu. Mięso zmieliłam doprawiłam solą pieprzem oraz dodałam jajo i 3 łyżki bułki tartej. Porobiłam kuleczki i usmażyłam, dodałam do fasolki.Kiełbaskę też podsmażyłam i dodałam do reszty składników. Całość jeszcze chwile gotowałam, aż uznałam , że mam już dobrze doprawione i wszystko miękkie.

 IMG_2214

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 października 2016
Karkówka w jesiennej scenerii z winem i jabłuszkami

Wszak mamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie.

Składniki :

karkówka 1.1/2 kg

jabłka 4 szt

wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek

Dodatkowo:

majeranek do natarcia mięsa

sól czosnkowa do natarcia mięsa

czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa

pieprz ziołowy do natarcia mięsa

 

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem  wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam.

 

IMG_18391

 

IMG_18461

 IMG_1781

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 października 2016
Pałki z kurczaka - coś jak KFC?

Uwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do KFC mam za daleko

Składniki:

pałki z kurczaka 1 kg

papryka ostra do obsypania palek

sól i pieprz do obsypania pałek

 

Ciasto naleśnikowe:

jaja 2 szt

mleko z 100 ml

sól i papryka czerwona ostra do smaku

mąka pszenna na oko

bułka tarta( domowej roboty)

Wykonie:

Do miski wkładamy umyte i osuszone pałki z kurczaka obsypujemy je papryką mieloną ostrą solą i pieprzem. Odstawiamy je na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Pałki z kurczaka obtaczamy w mące następnie w cieście naleśnikowym i w puszystej bułce tartej .Nagrzewamy olej w garnku( nie smażcie we frytkownicy bo nie będą chrupiące). Olej nie może być za gorący , smażymy jakieś 20 minut. Po włożeniu kurczaka w olej temperatura sama z siebie trochę spadnie i tak sobie kurczak będzie się smażył.Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by tłuszcz odciekł.

Ciasto naleśnikowe:

Jajka wbijam do miski , dodaje mleko,sól,paprykę czerwoną ostrą mieloną. Rozbijam widelcem, wsypuje na oko mąkę pszenną i mieszam. Powstaje ciasto naleśnikowe. Bułki ze 3 takie na pół suche ścieramy na tarce, będzie to bardziej puch przypominać takie ma być.

 IMG_03941

 

IMG_0395

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 19 października 2016
Żeberka w sosie do pizzy

Uwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona.

Składniki:

żeberka 1 kg

sos do pizzy Folwark 

sól i pieprz do smaku

czosnek granulowany do smaku

papryka słodka mielona do smaku

oliwa z oliwek 

Wykonanie:

Żeberka smaruje oliwą z oliwek i doprawiam solą,pieprzem,papryką mieloną czosnkiem granulowanym i na samym końcu smaruje sosem do pizzy. Wysmarowane żeberka zostawiam pod przykryciem w lodówce na jakieś 3 godzinki by przeszło porządnie. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Podlewam wodą i duszę aby mięsko było miękkie i usmażone. Wytworzy się pyszny sos.Rewelacja.

 

IMG_1633

 

IMG_1637

IMG_1641

 

 IMG_16142

 

 

Ja tu o pysznych żeberkach bo pyszne i przyjemnie mi na brzuszku jednak trapi mnie zmartwienie .W sobotę mam dwa wesela i musiałam wybrać na które mam pójść .Niestety oba są daleko w jednym rodzina w drugim koleżanka. Wybrałam rodzinę.Ponieważ nie mogę jechać na ślub koleżanki, postanowiłam wysłać jej kartkę z gratulacjami z okazji ślubu, korzystając z Poczty Kartkowej." i wiecie co jestem zadowolona . Mogłam sama życzenia wpisać co tylko przyszło mi na język, wybrać śliczną pocztówkę bez wychodzenia z domu. chwalę  się i żale .Rada gdyby kiedyś wam się trafiła taka niefortunna sytuacja jak mi choć nikomu nie życzę to pamiętajcie , że jest coś takiego jak poczta Kartkowa. Właśnie w tej chwili wpadła mi genialna myśl, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia        ummmmmmmmmmmmm już wiem skąd wezmę kartki na święta hihi i wcale nie będę musiał ich zbytnio daleko szukać bo tylko wskoczę w link poczta kartkowa i już po problemie.Wypisze tylko życzenia wybiorę kartki, a resztę zrobi za mnie poczta :)

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 października 2016
Szare kluchy z pieczarkami i kiełbaską

Moja teściowa mówi tak - Jeśli chcesz by szare kluchy były szare , to zostaw je  na godzinę( ziemniaki obrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż ziemiste. Posłuchałam i takkkkkkk mam szare kluchy.

Składniki:

ziemniaki starte 1.1/2 kg

mąka tym 650 ( tyle by ciasto było geste)

pieczarki 300 g

kiełbaska 300 g

sól i pieprz do smaku

słonika do smażenia

jajko

 

 

Ziemniaki obieram,myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę i zostawiam na godzinę w misce.Po godzinie dodaje jajko, sól i pieprz.Wsypuje mąkę i mieszam do momentu, aż ciasto zrobi się geste.Wstawiam wodę i sole ją. Deskę maczam w gorącej wodzie i nakładam na nią ciasto. Łyżkę zanurzam we wrzątku i szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam. Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska ,polewam tłuszczem. Mieszam i nakładam na talerze gorące.

 

IMG_0681

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2016
Paszteciki drobiowe

Jesiennie mamy za oknem więc czas na coś rozgrzewającego i delikatnego.Trafione barszczyk i paszteciki z drobiowym mięskiem :)

Składniki na 25 pasztecików :

250 g mąki
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ksylitolu
30 g masła
1/2 łyżka oleju

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę .W szklance z ciepłym mlekiem rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do dołka zrobionego w mące , delikatnie mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, powstanie zawiesina. Po 15 minutach wbijamy jajo , dodajemy sól i ksylitol i olej  i masło. Całość wyrabiamy(jest elastyczne i mięciutkie), zostawiamy  do wyrośnięcia na 40 minut.

Krok 2

Udka z kurczaka( wcześniej ugotowane w wywarze na barszcz) obieramy i mielimy.Dodajemy 200 ml bulionu drobiowego i mieszamy.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt , kładziemy zmielone mięsko i zawijamy.Kroimy w 2 cm kawałeczki .Przekładamy na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.Po wyrośnięciu smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.Podajemy z barszczem.

 

IMG_1375

 

IMG_1371

 

IMG_1366

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 września 2016
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować

Składniki:

ziemniaki 10 szt

mąka pszenna TYP 500  Kłos - Pol 1/4 z garnka

jajko 1 szt

sól dodać do gotujących ziemniaków .

Dodatkowo:

kurki po ugotowaniu 600 g

mieszanka pomidor z ziołami 3 łyżeczki Kłos - Pol

żywiecka drobiowa 200 g

trochę tłuszczu do smażenia

ser miękki( idealny do rozpuszczenia) 10 plastrów

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy. Łyżką  rozprowadzamy ziemniaki w garnku do równego i dzielimy na 4 części. 4 cześć wyjmujemy i wsypujemy mąkę  do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy.

Krok 3

Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane i zwijamy roladę( 1.1/2 zwinięcia). Pomagamy sobie właśnie tym papierem.Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na polowe i miałam na 4 porcję..

Krok 5

Rolady piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach. Kiedy się zarumieniły położyłam na nich plastry sera. Chwile jeszcze trzymałam w piecu i wyjęłam .Podawałam na gorącu ale na zimno tez jest bardzo smaczna.

 Przepis bierze udział w konkursie

Bitwa na przepisy

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

IMG_12671

 

 

IMG_1263

ZIEMM

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 września 2016
Łopatka zapiekana z marchewką

Jak to zazwyczaj bywa u mnie obiady wymyślam z  wieczora aby potem mieć czas na zorganizowanie smaków.

Składniki:

 

Krok 1

Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje,osuszam ręcznikiem papierowym.Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm

Krok 2

Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami,zawijam natartą łopatkę w folie spożywczą i wkładam do lodówki na noc.

Krok 3

Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie, listek laurowy i marchewki obrane i pokrojone w słupki.

Krok 4

Mięso zapiekam w 250 stopniach koło półtorej godziny.( przez ten czas mięso obracam ze dwa trzy razy by równomiernie się poddusiło .

Krok 5

Po upieczeniu łopatkę kroimy w plastry i polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

IMG_11601

 

IMG_1147

 

IMG_1152

13:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 września 2016
Pieczarki nadziewane cukinią i papryką

Robiłam już pieczarki z mięskiem teraz czas na troszkę inne z farszem warzywnym.Bardzo smaczne i troszkę mniej kaloryczne.Śmiało można jeść na ciepło jak na zimno.Do obiadu lub przekąskę tak same :)

Składniki:

10 dużych pieczarek

cukinia obrana i starta 400 g

papryka czerwona 1 szt

papryka biała 1 szt

czosnek 3 ząbki sprasowany

sol i pieprz do smaku

ser gouda 100 gram

Krok 1

Pieczarki myjemy,wyjmujemy środki i troszkę jeszcze powiększamy otworek( ogonki drobno kroimy )

Krok 2

Cukinię obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię.

Krok 3

Paprykę czerwoną i białą kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii i smażymy na odrobinie oleju.

Krok 4

Kiedy nam warzywa puszczą sok dodajemy pokrojone ogonki i środki z pieczarek, całość dusimy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.Chłodny farsz odciskamy z soku który nam powstał i nakładamy łyżką farsz do pieczarek.

Krok 5

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasze nafaszerowane pieczarki.Wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach 20 minut, wyjmujemy i posypujemy serem. Wkładamy na chwile z powrotem do pieca aby ser nam się rozpuścił.

IMG_09061

 

pagepiecz

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 06 września 2016
Karkówka z kurkami serem i pietruszką

 

Dziś przeszłam samą z siebie, a mianowicie zrobiłam coś czego jeszcze nie widzieliście.Czasem takie pomysły z głowy są najlepsze. Tego dowodem jest moje danie z którego mąż był bardzo zadowolony :)

 

Składniki:

Karkówka 8 plastrów

ser gouda 8 plastrów

natka pietruszki( listki)

kurki ugotowane i podsmażone z 3 ząbkami czosnku  odrobiną soli i pieprzu 800 g

Dodatkowo:

ryż 2 woreczki

jajko 2 szt

bułka tarta ( starłam ususzone dwie bułki)

sól i pieprz do smaku

płatki suszone chili szczypta

szpinak mrożony 2 łyżki

 

Krok 1

Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie smażymy z czosnkiem , odrobiną pieprzu i soli

Krok 2

Karkówkę w plastrach myjemy pod bieżącą woda i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki.

Krok 3

Zwijamy nasze roladki i zostawiamy na jakieś 15 minut aby przeszły składnikami.

Krok 4

Bułkę mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło)

Krok 5

Roladki maczamy w jaju,mące i na końcu w bułce tartej. Smażymy , a jak trzeba to jeszcze dusimy mięsko .Podajemy z ryżem i kurkami usmażonymi.

Danie rewelacja wyszło :)

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  
Ostro  i pysznie

IMG_0244_2

 

IMG_0259_2

 

 IMG_0270

 

pagere

pagepo1

06:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 sierpnia 2016
Rolada wytrawna z cukinii

Dziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś ze mną zrób.Ulitowałam się i spałaszowałam ha ha ha

Składniki:

cukinia ze skórką startą 600 g

koperek pęczek

jaja 3 szt

ser 200 żółty g

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

papryka czerwona mielona słodka do smaku

Dodatkowo:

jogurt naturalny z wapniem 50 g

czosnek 3 ząbki sprasowany

sól i pieprz do smaku

Krok 1

Cukinię myjemy odcinamy z obu stron końcówki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.Odciskamy z wody.

Krok 2

Koperek myjemy i drobno kroimy , dodajemy do startej cukinii.

Krok 3

Wbijamy jaja i doprawiamy solą,pieprzem i papryką mieloną czerwoną

Krok 4

Ser kroimy drobno i dodajemy do reszty składników.

Krok 5

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy nasz farsz i formujemy kwadrat.

Krok 6

Pieczemy w 200 stopniach koło 30 minut sprawdzając czy się upiekło.

Krok 7

Po upieczeniu i wyjęciu z pieca smarujemy naturalnym jogurtem z dodatkiem sprasowanego czosnku soli i pieprzu.Zwijamy roladę i kroimy w paseczki.Podajemy na gorąco choć na zimno tez jest smaczna. 

 

IMG_05063

 

IMG_05082

 

IMG_05161

IMG_05132

06:04, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
niedziela, 07 sierpnia 2016
Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek.

 

Od 1 sierpnia w Lidli Polska trwał tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.Moje danie jest związane z tym tygodniem.Pierś faszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) 

 

Składniki:

pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska

ruccola 2 garście ryneczek Lidla

serek feta 100 g

oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno 10 szt Lidl Polska

sól i pieprz do posypania piersi

Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Polska

ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska

Sałatka:

ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam

papryka czerwona połowę ryneczek Lidla

ruccola 100 g ryneczek Lidla

pestki słonecznika podprażone z 3 garście

winegret :

sok z cytryny połowę

ekstra Virgin Olive 

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

kasza pęczak 1 woreczek

fasolka szparagowa żółta 2 garście

 

IMG_00531

 

IMG_00543

 

IMG_00412

 

IMG_00501

 

IMG_00631

 

 Składniki które użyłam do przygotowania dania znajdźcie w Lidl Polska

 

IMG_98111

 Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,doprawiamy sola i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy sosem na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri.

Krok 2

Do miseczki wkładamy ruccolę( pokroiłam ją na mniejsze kawałeczki) dodajemy serek feta i mieszamy. Przekładamy farsz do dwóch połówek piersi i dodajemy teraz oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na patelni do zarumienienia aby nie było surowe :)

Krok 3

Gotujemy kasze pęczak według tego co jest napisane na opakowaniu.

Krok 4

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 5

Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy ruccole,paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra Virgin Olive Oil Spain i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerz nakładamy sałatkę kaszę fasolkę i pierś z kurczaka .Podajemy na gorąco, smacznego.

 

17:34, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 sierpnia 2016
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami

Przypominam wam że od 1 sierpnia w Lidli Polska trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Polecam wam produkty które wykorzystałam do Dania obiadowego.

Składniki dla 4 osób:

pierś z kurczaka 800 g

Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Poska

natka pietruszki z Lidl Polska

ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska

sałata z Lidl Polska

cukinia 2 małe sztuki z Lidl Polska

ser żółty 16 małych kosteczek

sól i pieprz do posypania cukinii

 fasolka szparagowa żółta 200 g kupiona w Lidl Polska

ryż parboiled 2 x 100 g

 

 

IMG_9911

Krok 1

Ryż wstawiamy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku.Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu.

Krok 2

Fasolkę szparagowa myjemy i odcinamy końcówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 3

 Cukinie myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki. Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie solą i pieprzem mielonym. Kiedy nam się podpiecze z jednej strony przekładamy na drugą i kładziemy maleńkie kosteczki żółtego sera, który nam się delikatnie roztapia.Zwijamy paseczki z roztopionym serem w ruloniki.

Krok 4

Kurczaka nacieramy  oliwa z oliwek i pokrojoną drobno natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach .

Podanie:

Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka szparagowa i pierś grillowana. Całość wygląda bardzo smacznie.

 IMG_9918

 

IMG_99211

 

IMG_9923

IMG_9924

IMG_9927

 

IMG_9930

 

IMG_9934

 

Te wszystkie produkty można dostać w Lidl Polska, zapraszam bo warto. Smak i różnorodność zachęca do robienia pysznych dań kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.

IMG_9811

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 sierpnia 2016
Pierś smażona w papierze do pieczenia

Dziś lekki obiadek a wręcz dietetyczny.Nie mówię ,że codziennie ale co jakiś .Rewelacja lekkie dla brzuszka i czujemy się o niebo lepiej.Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 2 porcję:

pierś z kurczaka jedna połówka

kasza jęczmienna pęczak 1 woreczek

kasza owsiana 1 woreczek

fasolka szparagowa 8 szt

 

Dodatkowo:

pomidor sparzony 2 szt

ogórek długi 1 szt

sałata zwykła 8 listków

sól pieprz do smaku

szczypta chili 

sok z cytryny

Krok 1

Kasze wstawiamy w garnuszku i gotujemy tyle ile jest napisane na opakowaniu.

Krok 2

Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i gotujemy z odrobiną soli

Krok 3

Pierś z kurczaka kroimy w poprzek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą,pieprzem i pietruszką ususzoną lub drobno pokrojoną.Papier do pieczenia pociąć w kwadraty,położyć na nich pierś i zakryć papierem( na połowę złożyć).Smażymy bez tłuszczu z obu stron nie za długo by nam nie wyschła. Ma być soczysta lekko podduszona.

Krok 4

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy go w ćwiartki, pomidora smażmy i kroimy w ćwiartki , sałatę myjemy i rwiemy w palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja :)

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  
Ostro  i pysznie

IMG_9823

 

 

IMG_9821

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 lipca 2016
Kalafior z czosnkiem i curry

Dziś Kalafior  na obiadek  z curry i czosnkiem smażony na masełku klarowanym wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu

składniki: 
 - kalafior
- 2 łyżki masła klarowanego
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- koperek pokrojony i posypany na kalafior

Krok 1

Kalafior różyczki przekładamy do garnka z wodą i wsypujemy 1 łyżeczkę soli gotujemy tak aby był półtwardy czyli al-dente.

Krok 2

Przecedzamy kalafior.Masło wkładamy na patelnie i wsypujemy curry .Wkładamy kalafior i smażymy.Dodajemy starty czosnek i dalej smażymy na rumiany kolorek. Dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze przez chwile i przekładamy na talerz.Posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.Kalafior wyśmienicie smakuje.

 

IMG_97891

IMG_9786

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Szare kluchy z kiełbaską i twarogiem

Najbardziej lubię spontaniczne obiady,siedzisz i się głowisz co tu zrobić na obiad. Pomysłu brak i raptem wpada ci pierwsza myśl ,a co ja mam w tym domu coś z czego mogła bym coś przyrządzić.Patrze o są ziemniaki, a w  lodówce wędlinka się wala i samotny twarożek i mam to -, szare kluchy , moment i zrobione:)

IMG_91831

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg( już po obraniu)

jajo 1 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

odrobina kurkumy( do zmiany kolorku jeśli wam przeszkadza szarość)

mąka pszenna( ja dawałam na oko do zgęstnienia)

IMG_91851

Dodatkowo:

żywiecka 300 g

twaróg 1 kostka półtłusty(200 g)

Krok 1

Ziemniaki myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,łyżką odlewamy wodę( mniej dodamy mąki).Dodajemy jajo i przyprawy( sól,pieprz i opcjonalnie kurkumę),mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do naszych startych ziemniaczków.Mieszamy , aż konsystencja zrobi nam się taka ( nie spływa z deseczki)jaka powinna być.

Krok 2

Nastawiamy garnek, wlewamy odrobinę oleju i dosalamy wodę,kiedy zaczyna nam się gotować wrzucamy kluseczki z deseczki,co jakiś czas mieszając łyżką by nam nie przyległy do dna garnka.Kiedy kluseczki wypłyną na górę to znaczy ,że to jest ten moment kiedy je wyjmujemy i przepłukujemy wodą, a następnie kładziemy do miski.

Krok 3

Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni, razem z tym tłuszczykiem polewamy skraweczki i dodajemy twarożek. Całość smakuje wybornie, polecam zrobić.

 

 IMG_91922

 

IMG_91911

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016
Kopytka w sosie kurkowym

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)

 IMG_95851

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • cukinia 300 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • białe wino 100 ml

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg( po obraniu)
  • koperek posiekany dwie łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • mąka koło 3 szklanek wszystkiego

 IMG_95872

Krok 1

Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę .

Krok 2

Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem  koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.

Krok 3

Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.

Kopytka

Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel