niedziela, 30 września 2018
Ciasto z bakaliami i śmietaną

 

Rozmowa z mężem

-Asia zrobisz ciasto

-zrobię, jaką chcesz babeczkę ?

-Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz przecież

Siedzę i myślę no te takie inne, kurcze no nie wiem co mu zrobić . Te inne to jakie? Myślę, myślę i nie wymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm. Przekalkulowałam w głowie co by tu z czym połączyc i tak oto powstało te pyszne ciacho.

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna 7 łyżek

cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% litr

cukier 3 łyżki

migdały płatki 50 g

orzechy laskowe 50 g

czekolada deserowa

mleko 4 łyżki

 

Ubiłam całe jaja z cukrem na puch( tak całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi).Dodałam przesianą makę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek. Do wormy w której piekłam wyłozyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu. Ubiłam śmietanę ,przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie wszystko wyłożyłam i przykryłam drugą połówką biszkopta .Reszta smietany poszła na wierzch. Migdały i orzechy( wzielam je rozdrobniłam w woreczku przy użuciu tłuczka) .Podprażyłam razem na suchej patelni delikatnie soląc.Poczekalam aż przestygnie i posypałam na śmietane dosyć gęsto. Czekoladę, dwie całe tabliczki rozpuściłam z mlekiem w rądelku i polałam bakalie, całą zawartość.Do lodówki . N adrudzi dzień ciasto jest akurat( przechodzi biszkopt śmietą,robi śię meciutki.

- kochanie zrobiłam te inne ciasto

- dobra to czemu mówisz zamiast mi je dać zjeść

-kochanie ciasto bedzie dopiero jutro dobre, dziś nie poczujesz co jesz...

- rany mówi,  że ma a nie chce dać i foch

Tak więc mąż doczekał się ciasta nastepnego dnia i był bardzo zadowolony hihihi

 

bbbbb

 

blog

13:16, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 sierpnia 2018
Ucieraniec ze śliwkami

-Asia no zrób te ciasto

-Nie zrobię,nie chce mi się

-No proszę, zrób plisss

- Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię

Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam te ciacho. Nie chciało mi się oj nie chciało. Lecz uległam ech jak zawsze. Dla rodziny wszystko zrobisz choćby pot la ci się po plecach. Nagrodą jest uśmiechnięta twarz .

Ucieraniec zrobiłam na szybko. Wyjęłam składniki z lodówki i zostawiłam by nabrały pokojowej temperatury.

Składniki:

jaja 4 szt

cukier 1 szklanka

 mąka 2.1/2 szklanki

masło 250 g ( może być margaryna jak nie masz masła )

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

śmietana  18% 4 łyżki

śliwki 600 g

Utarłam masło z cukrem na puch,dodawałam po jednym jaju i śmietanę  i dalej ucierałam. Przesiałam make z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwki. Ciastem które mi zostało przesmarowałam po śliwkach

Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto pięknie wyrosło i smakuje pycha.

38935472_2290172231022998_3639156541866639360_n

18:13, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lipca 2018
Pleśniak z powidłami i bezą

No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto.

Zapraszam na degustację pleśniaka

Składniki :

 mąka pszenna 500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 150 g

śmietana 18% 200 g

masło kostka

żółtka 4 szt

białka 4 szt + cukier 1 szklanka

powidła mały słoiczek

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka ,śmietanę ,masło i miksujemy do połączenia składników. Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto które nam zostało wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika na 30 minut. Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą . Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)

Specjalne zalecenie!!!!!!!!!

Po wyjęciu ciasta z pieca patrzymy jak się studzi oblizując się od ucha do ucha hihih

36957628_2224217360951819_417555788509216768_n

 

37053430_2224217474285141_7034103523910352896_n

14:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 czerwca 2018
Jabłecznik z rodzynkami

 

Chcieliście kochani przepis no to go napisałam. Oj pyszny ten jabłecznik,właśnie jem i próbuje sklecić dla was jak go zrobiłam mniam.  Więc sobie tak pisze, a cukier puder za dekolt mi wpada hi hi. Tak to łakomstwo wychodzi z mojej strony, ale cóż nie ma to jak pyszny kawałek jeszcze ciepłego jabłecznika, tylko lodów mi brak do niego.

Składniki:

mąka pszenna 600 g

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

 żółtka 4 szt

 cukier 1 szklanka

 śmietana 18%  ta do zupy co kupujecie mała ( całą  dodać)

masło kostka ( jak nie macie to i margaryna może być)

jabłka 1.1/5 kg już obranych i startych

rodzynki 3 garście

Wykonanie:

 Najpierw przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i włożyłam ją do misy. Wsypałam cukier, dodałam żółtka, śmietanę, masło miękkie. Zmiksowałam szybko mikserem i wyjęłam je na stolnice. Zagniotłam ( trochę mi się kleiło ale to podsypałam sobie mąką) . Formę prostokątną do  ciasta 22 cm x 32 cm ( zmierzyłam środek blaszki tak jak wkładałam papier do pieczenia)1/3 ciasta przełożyłam do foremki i palcami rozprowadziłam ciasto, nakłułam je widelcem i wstawiłam do schłodzenia. W tym czasie obrałam i starłam jabłka oraz wyciekłam paski  z ciasta które odłożyłam. Jabłka położyłam na schłodzone ciasto( nie odciskałam je z soku bo nie było go za wiele) Posypałam rodzynkami i starałam się zakryć tymi jabłkami je by nie przypiekły mi się podczas pieczenia. Na wierzch ułożyłam paski ciasta. Piec nastawiłam na 170 stopni góra i dół Piekłam 45 minut. Wyjęłam z pieca i dałam mu ostygnąć dopiero wtedy wyjęłam je z blaszki razem z papierem do pieczenia. Posypałam cukrem pudrem lekko cieplutkie.

 

IMG_9855

 

IMG_9850

12:34, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 kwietnia 2018
Poziomkowy rarytas

Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia,

Składniki na biszkopt:

4 jaja m

6 łyżek mąki tortowej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

600 ml śmietany 30% 

2 łyżki cukru

galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody

1 litrowy słoik poziomek

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy  będzie idealne już od samego rana :)

Image and video hosting by TinyPicV

12:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 28 lutego 2018
Kolorowy urwis

Dziś szybkie ciacho,takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło.Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał.

Składniki:

jaja 4 szt (m)

mąka pszenna 6 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa:

 śmietana 36% 400 ml

galaretka czerwona 1 szt

Dodatkowo:

galaretka zielona

galaretka pomarańczowa

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt.

2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę.Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała. Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę i posypujemy na tężejącą śmietanę.Pychaaa

Image and video hosting by TinyPic

12:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
sobota, 27 stycznia 2018
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem

Prosicie mnie o przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt (L)

mąka pszenna 8 łyżek

cukier 2 łyżki

Składniki na masę:

śmietana 36% 750 ml

cukier 2 łyżki

Poncz cytrynowy:

sok z 1 cytryny

woda przegotowana 100 ml

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

kajmak mała puszka

słoneczniki 150 g

 

Wykonanie :

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.  Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 grudnia 2017
Marchewkowiec z pomarańczową polewą

Słodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • kakao 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • orzechy nerkowca 2 garście

Dodatkowo:

  • czekolada pomarańczowa 150 g
  • mleko 2 łyżki

 

Wykonanie:

Marchew umyłam,obrałam ze skórki i starłam na wiórka.Jaja ubiłam z cukrem  i cukrem waniliowym na puch(masa potroiła swoją objętość). Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, cynamonem i kakao przesiałam i dodałam do jaj. Delikatnie mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka).

Image and video hosting by TinyPic

14:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 grudnia 2017
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam.

Składniki:

mak z puszki 1 szt

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki

margaryna cała ( 250 g)

mąka tortowa 6 łyżek

kasza manna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jabłka 4 duże( ze skórką)

rodzynki 150 g

orzechy włoskie 100 g

olejek migdałowy 1 szt

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być. Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 29 listopada 2017
Kruche z agrestem i pianką bezową

Mam dosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką  bezową

Składniki na ciasto:

mąka pszenna typ 500 400 g

żółtka 4 szt

śmietana 18% 4 łyżki

cukier 100 gr

masło 200 g

Beza :

białka 4 szt

cukier 1/3 szklanki

Wykonanie:

Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw z proszkiem do pieczenia), dodałam śmietanę, żółtka,cukier i pokrojone masło. Wyrobiłam szybko i wstawiłam do lodówki na 30 minut by się schłodziło. Blaszkę okrągłą 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, same dno. Po schłodzeniu 3/4 ciasta włożyłam do formy lekko zagniatając palcami po bokach. Agrest ze słoiczka ( robiłam pod konie lata przetwory z agrestu) położyłam dosyć grubo( 1.5 cm). Ciasto które odłożyłam rozwałkowałam i pokroiłam paski równe i przełożyłam je na agrest. Białka ubiłam na sztywno z cukrem i wyłożyłam na ciasto. Piekłam przez 45 minut w 170 stopniach. Podałam jak ostygło by agrest się nie rozpłynął :)

 

Image and video hosting by TinyPic

10:04, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 listopada 2017
Drożdzak z rodzynkami

Drożdżaka piekła moja babcia,uwielbiałam to pyszne ciasto do tego kubek gorącego mleka. Teraz ja piekę dla mojej rodziny i znajomych.

Składniki:

jaj 5 szt

drożdże 100g

cukier 1 szklanka

olej 3/4 szklanki

mleko 1 szklanka

maka pszenna typ 500 5 szklanek

cukier waniliowy 16 g

rodzynki 150 g

Lukier cytrynowy:

sok z jednej cytryny

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Do miski wbijam jaja i rozkruszam nad nimi drożdże, zasypuje cukrem polewam olejem zalewam mlekiem zimnym na to posypuję mąkę. Przekrywam ścierką i zostawiam tak na trzy godziny. Po upływie trzech godzin dodaje cukier waniliowy i rodzynki, mieszam i przekładam do blaszki prostokątnej obsypanej mąką. Piekę koło 40 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem cytrynowym jak zastygnie kroje i podaję :)

Image and video hosting by TinyPic

15:10, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 listopada 2017
Zielony mech-pyszne ciacho

Wzięło mnie znowu na zielone warzywko i zaszalałam. Powstało pyszne ciasto. Uraczyłam nim kolegę córki i pierwsze pytanie które padło to :

- co to za ciasto

-dlaczego jest zielone?

- to się je ?

Z uśmiechem na ustach odpowiedziałam:

- ze szpinaku

- tak , te ciasto się je

Odwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak nie odstraszył. Łał szpinak jest  na plusss.

 

 

Składniki:

mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500

mąka krupczatka 1 szklanka

jaja 4 szt

cukier 1 szklanka

 masło 1 szt

 szpinak 450 gram świeży  ( jak nie macie może być mrożony)

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa:

mascarpone 500 g

śmietana 30 % 400 ml

dżem agrestowy własnej roboty słoiczek 200 ml

granat 1 szt

 

Wykonanie:

Jaja ubijam z cukrem na puch, dodaje mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie masło i szpinak zblenderowany świeży i delikatnie miksuje do połączenia składników.  Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto szpinak-owe przekładam do formy i wstawiam do pieca. Piekę w 170 stopniach 55 minut sprawdzając patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu kroje go na trzy blaty.

Śmietanę ubijam z 2 łyżkami cukru na sztywno i dodaje do niej mascarpone delikatnie łącze. Blat smaruję masą i dżemem.Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Trzeci blat drobno kruszę i obsypuje górę i boki . Na wierzch posypuje pestkami granatu. Schładzam w lodówce około 2 godziny. Ciasto robi furorę na stole i smakuje wyśmienicie. Szpinaku nie czuć nic.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 października 2017
Drożdżowe różyczki

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść  popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 500 g
  •  drożdże świeże – 35 g
  • mleko ciepłe – 250 ml
  •  jajko – 1 szt
  • masło miękkie – 100 g
  •  sól –  szczypta
  •  cukier 100 g
  • Dodatkowo:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajo

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

16:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
czwartek, 28 września 2017
Ciasto marchewkowo jabłkowe

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej niepełna szklanka
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy laskowe szklanka
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda pół łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • karob 3 łyżki
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • ksylitol 1 szklanka
  • czekolada  wiórka cytrynowa

 

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca. Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty , posypujemy wiórkami cytrynowymi.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 27 września 2017
Jabłecznik śmietanowo bezowy

No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)

Biszkopt:

jaja 4 szt

mąka pszenna 6  łyżek

ksylitol 1 łyżka

sól szczypta

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklana

Masa czekoladowa:

śmietana 30% 500 ml

karob łyżka czubata

ksylitol 1 łyżka

Beza:

5 białek schłodzonych

ksylitol 300 g ( zmieliłam go )

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)

2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.

3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.

4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.

Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

11:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 06 września 2017
Jabłecznik z mascarpone

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie.

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

jaja 7 szt

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek:

jabłka 2 kg

cukier 3/4 szklanki

galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

śmietana 30% 400ml

mascarpone 300 g

cukier 2 łyżki

Posypka:

wiórka kokosowe 150 g

masło 100 g

cukier pół szklanki

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy  z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

13:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 sierpnia 2017
Borówkowo poziomkowa pokusa

Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to  coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :)

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

cukier 2 łyżki

mąka pszenna 6 łyżek

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 g

serek mascarpone 400 g

cukier 2 łyżki

borówki 300 g

poziomki 300 g

bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.

Masa:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic<

08:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 23 sierpnia 2017
Ciasto z patiosna i bakali

Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli  były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle. Improwizacja się udała bakalie kakao i patison rewelacja.

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 3 szklanki

jaja 4 szt

olej 3/4 szklanki

kakao 2 łyżki

proszek do pieczenia łyżeczka płaska

soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki

cukier 1 szklanka

cukier waniliowy 16 g

rodzynki pół szklanki

migdały płatki pół szklanki

orzechy fistaszki pól szklanki

patison starty i odciśnięty 4 garście

Dodatkowo:

czekolada pomarańczowa 200 g

mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam). Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już. Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam  na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam. Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca. Piekłam 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca i formy zostawiłam na sicie do wystudzenia.Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

17:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 sierpnia 2017
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła  metr-owca i tak oto powstał .

 

Składniki:

 

  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada pomarańczowa 200 g
  •  mleko 3 łyżki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

Krem:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki  na około 2 godzinki wstawiamy.

 

Image and video hosting by TinyPic

13:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 lipca 2017
Czekoladowe ciasto z cukinią

Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

cukinia 500 g

cukier puder 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 400 g

kakao pół szklanki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia pół łyżeczki

olej niepełna szklanka

jaja 3 szt

śmietana 18% 150 g

Polewa:

czekolada mleczna 200 g

 mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.

 Wypiekały ze mną:

Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 21 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego .Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

3 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki oleju

cukier puder do posypania

jagody jedna miseczka

Przygotowanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem.

 Wypiekały ze mną:

6 Niebo

Angelika

 IMG_6929

IMG_69231

 

IMG_6931

15:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 lipca 2017
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Wykonanie:

 

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem). Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

 IMG_6540

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 czerwca 2017
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Dziś typowo letnie ciacho. Poziomki dorodne, a jakie smaczne i pachnące. Miałam ochotę je zjeść ot tak sobie lecz mąż jak to łasuch chciał swojego biszkopta. No to zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho :)

Składniki:

3 jaja

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

poziomki pół kg

galaretka pomarańczowa

wrzątek 400 ml

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski .Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę :)

 

 IMG_67441

 

IMG_67451

 

IMG_6750

 

11:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 czerwca 2017
Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z Kubusia:

  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe Cykoria
  • 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

 

IMG_6687

 

IMG_6691

IMG_6699

IMG_6698

 IMG_66861

 

06:51, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel