poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej

Po raz pierwszy taka nowość w mojej kuchni. Lubię sprawdzać i smakować.Miłe zaskoczenia dla podniebienia i języka.Zapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej.

Biszkopt:

1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

galaretka czerwona 2 szt

woda wrzątek 3 szklanki

śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

2 banany

1 galaretka żółta

1 szklanka wrzątku

 

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

IMG_6403

IMG_6401

IMG_64001

 

IMG_6404

IMG_64381

IMG_64351

 

IMG_64422

 

IMG_6446

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi, a i w smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować.

Składniki:

mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )

jaja 2 szt

żółtka 2 szt

cukier 100 g

masło 250 g

Jabłka 2 kg

cynamon 1 łyżeczka

cukier pół szklanki do jabłek

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

 IMG_6101

 

IMG_61131

IMG_6104

 

IMG_6118

 

IMG_6106

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 lutego 2017
Cukiniowiec

Cukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii startej wiórka
  • 150 g cukru pudru ( dałam 250)
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki błonnika kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g( dałam mleczną bo taka lubię)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2)
  • śmietana 18% pół szklanki( dałam 12% i też wyszło)

Dodatkowo:

  • 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła)

 

 

Przygotowanie:

Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy łopatką. Składniki nam się połączyły więc dodajemy cukinię i czekoladę którą ścieramy na wiórka. Formę użyłam tym razem inną lekki kwadrat lub lekki prostokąt można . Najpierw smarujemy masłem formę i wykładamy papierem do pieczenia teraz delikatnie "wlewamy" ciasto.Pieczemy w 170 stopniach jakąś godzinę( sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekło każdy piekarnik jest inny). Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej czekolady, fajnie to wygląda.

 

 

 

IMG_35221

 

IMG_35161

11:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2016
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną

Taka to sytuacja,źle zamknęłam zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :)

Składniki:

marchew starta pół szklanki

jabłka 2 szt

migdały mielone 1 szklanka

 żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol

skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie

imbir z paczuszki 2 łyżeczki

cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol

błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol

ksylitol 1 szklanka

mąka pszenna  typ 500 Kos- Pol 2 szklanki

soda 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jaja 4 szt

masło 1 kostka

Wykonanie:

Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię :)

 

IMG_3157

IMG_3167

IMG_31631
IMG_31661

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 października 2016
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

IMG_1669

 

IMG_1657

Chodziła za mną drożdżówka taka zwykła babcina pyszna .Więc zabrałam się z  wieczora i oto jest dziś na śniadanie. Polecam robić dzieciom i dorosłym, smaki dzieciństwa to najpiękniejsze wspomnienia.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 100 g

jaja duże 6 szt

 mleko ciepłe 1.1/2 szklanki

cukier 1 szklanka

 masło 50 g

Kruszonka:

masło 150 g

ksylitol zmielony 1 szklanka

kokos 1 szklanka

mąka  1/2 szklanki

Dodatkowo :

galaretka pomarańczowa ZENTIS

 

Drożdżowe:

 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże  w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.

 

Kruszonka:

Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego.

 IMG_16592

IMG_1672

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 października 2016
Kanapka cytrynowo śmietanowa

Wpadłam na genialny pomysł aby zrobić  małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym.Rewelacja nie dość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też.

Składniki:

herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt

śmietana 30 % 400 ml

galaretki cytrynowe 2 szt

woda wrzątek 400 ml

sok z cytryny 3 łyżki

plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki

 

Wykonanie:

 

Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki.

 IMG_1678

IMG_1692

 

 IMG_16901

08:48, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 października 2016
Poziomkowa Pokusa

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)

 

Składniki na biszkopt:

jajka  5 szt L
ksylitol 100 g
mąka pszenna typ 500 5 łyżek

Masa poziomkowa:

 masło  100 g
kisiel poziomkowy z cukrem  2 szt. 
galaretka poziomkowa  1 szt.

PIANKA:

śmietana 30%  200 ml
galaretka poziomkowa 2 szt

 

 
Dodatkowo :
 
poziomki 1 litr
 
Krok 1
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Krok 2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy.Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści.
Krok 3
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem
Krok 4
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.
 
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1598
 
IMG_15921
IMG_1604
 
IMG_1595
 
 IMG_15841
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
Śliwkowo orzechowa pokusa

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.

 

Składniki na ciasto kruche;

 


Dodatkowo:

 

Krok 1

Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).

Krok 2

Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół  ciasto , widać na zdjęciu).

Krok 3 

Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie  potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).

Krok 4

Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).

Krok 5

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

 

IMG_04772

 

IMG_0469

 

IMG_0459

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 października 2016
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa.Smakosze kawy to dla was ten smakołyk robiłam ale nie tylko wam zasmakuje.

Składniki na masę śmietankową;

2 budynie śmietanowe

mleko 3 szklanki

 ksylitol 3 łyżki

masło 200 g

Pianka kawowa:

rozpuszczalna kawa ( granulowana) 1 łyżka

żelatyna 2 łyżki

śmietana 30% 600 ml

śnieżka 1

woda 1 szklanka

ksylitol 3 łyżki 

Dodatkowo:

krakersy na 3 warstwy czyli 3 x 16 razem 58 szt

kawa rozpuszczalna łyżka ,zaparzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki ksylitolu

herbatniki kakaowe  20 szt

 

Krok 1 

Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy .W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka.Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.

Krok 2 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy ,skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie.Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Krok 3

Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.

Krok 4

Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno.4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyną, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy , na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.

Krok 5

Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.

 IMG_1428

 

IMG_1429

 

IMG_1431

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 września 2016
Szarlotka z żurawiną

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka zimnego masła (200 g )
  •  ksylitol 125 g
  • łyżka cukru waniliowego
  •  5 żółtek L
  •  szklanka żurawiny suszonej
  •  śmietana 12% 4 łyżki

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1/1/2 kg
  • ksylitol 150 g
  • białka 5 szt

Krok 1

 

Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Krok 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.

Krok 3

Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy  jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni .

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową .

 

IMG_0943

 

IMG_09571

 

IMG_09441

 

IMG_0956

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 września 2016
Jabłecznik bezglutenowy

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto"

Składniki :

  • mąka ziemniaczana 100 g
  • mąka kokosowa 100 g
  • mąka krupczatka 250 g
  • 200 g masła
  • 125 g szklanki ksylitolu zmielonego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń  śmietankowy 60 g
  • białka 3 szt
  • ksylitol 4 łyżki

Krok 1

Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.

Krok 2

Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.

Krok 3

Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.

Krok 4

Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.

Krok 5

Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.

Krok 6

Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja.

 

 

IMG_1243

 

IMG_12451

 

IMG_1247

 

IMG_1238

IMG_1232

 

IMG_12351

 

 IMG_12942

 

 IMG_1274

 

IMG_12851

Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet i świeży aromat . Moi drodzy polecam winko, warto kupić nawet jako prezent:) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak poziomki jak je piłam.

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
środa, 21 września 2016
Jogurt-owiec z jabłkami

Mam dla was na dziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dla podniebienia.

Składniki na biszkopt:

 

 

Składniki na środek:

 

  • jogurt typu greckiego 800 g
  • śmietana 30% 400 g
  • ksylitol 4 łyżki
  • żelatyna na 2 litry

Dodatkowo:

  • jabłka 6 szt
  • galaretka zielona 2 szt
  • woda 700 ml

    Biszkopt:

Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.

Masa jogurtowa:

Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatyna rozpuszczona więc wlewamy do niej( już letniej) śmietanę 200 ml i mieszamy ( nie powstaną grudki bo żelatyna jeszcze ciepła . Będzie lekko jeszcze lejąca, taki ma być.

Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem i dodajemy do jogurtów greckich.Teraz masę przekładamy do naszego garnka z żelatyną i śmietaną porcjami i mieszamy ( To sposób by nam się nie skawaliła żelatyna) Po wymieszaniu od razu przekładamy naszą masę jogurtowa na biszkopt, wyrównujemy i do lodówki.

Wierzch:

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki , mieszamy i przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść. Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.

 

IMG_10771

 

IMG_1096

 

IMG_1095

08:07, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 sierpnia 2016
Tarta grzechu warta,poziomki i jagody ...............

Poziomki mam, jagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką.

Składniki na tartę biszkoptową:

2 jaja

ksylitol zmielony 2 łyżki Kłos Pol

mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol  4 łyżki

Dodatkowo:

poziomki 300 g

jagody 200 g

galaretka poziomka 1 szt na 400 ml wody

Krok 1

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku w 400 ml 

Krok 2

Ubijam jaja na puch z ksylitolem ( cukier brzozowy) jeśli nie macie to może być zwykły.

Krok 3

Przesiewam mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam łopatką.

Krok 4

Formę do tarty( z rantem na dole) smaruje bardzo dokładnie masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam ciasto biszkoptowe, piekę w 170 stopniach 15 minut( wcześniej nagrzałam piec do 170 )

Krok 5

Na upieczony spód ( odwracam go odwrotnie po upieczeniu)już ostudzony kładę poziomki i jagody , zalewam tężejącą galaretką i do lodówki na 2 godzinki.

 IMG_01781

IMG_01273

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 sierpnia 2016
Czekoladowy cukinio-wiec

Robiłam już ciasto z marchewką, buraczkami,fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią.Ciasto rewelacja,wyszło pyszne,pulchne,delikatne i cudnie czekoladowe. Biorę udział w akcji Słodkości z warzywami

Składniki:

Dodatkowo:

czekolada mleczna lub gorzka , jaką tam lubicie 150 g

mleko 3 łyżki

 

Krok 1

Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło).

Krok 2

Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa.Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej i śmietanę ,wymieszałam.

Krok 3

Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy,proszek do pieczenia i sodę, dodałam do płynnych składników. Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka .Składniki wymieszałam łopatką.

Krok 4

Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki. Przełożyłam ciasto, wstawiłam do pieca.Piekłam godzinę w 170 stopniach.

Krok 5

Do miseczki włożyłam czekoladę( połamałam kosteczki) i dodałam 3 łyżki mleka.Wstawiłam do mikrofali na 2 minuty. Wyjęłam płynną.

Krok 6

Wyjęłam ciasto , dałam mu odpocząć 15 minut i polałam gorącą czekoladą. Ciasto rewelacja polecam zrobić.

IMG_02792

 

IMG_02741

IMG_0287__Kopia

 

IMG_0282__Kopia

 

IMG_02771

 

08:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
wtorek, 09 sierpnia 2016
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły

Chciałam zrobić coś innego coś czym bym mogła was zaskoczyć i udało się.Ten marchewko-wiec zaskakuje wyglądem i smakiem, a wizualnie przypomina tort.

Składniki:

  • świeża marchewka 2 szklanki
  • 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej tortowej typ 450
  •  szklanka ksylitolu 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego Olej Polski
  • 4 jajka
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon 1 łyżeczka

 

 

 Dodatkowo:

  • żurawina 3 garście
  • orzeszki ziemne 300 g

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol)
  • 600 ml śmietany 30 %

 

IMG_94921

Krok 1
Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.

Krok 2
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do  pieczenia, dodajemy do ubitych jaj,  a następnie wsypujemy cynamon. Marchew ścieramy na tarce, odciskamy z soku (jeśli jest soczysta) i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łopatką i wlewamy olej rzepakowy. Na samym końcu dodajemy żurawinę i gotowe.

Krok 3
Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto marchewkowe. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę.

Krok 4
Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy.

Krok 5
Orzeszki ziemne należy roztłuc tłuczkiem i podprażyć lekko, posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Ciasto rewelacja. Polecam.

 

 

 

 

IMG_94911

 

IMG_94851IMG_9495

 IMG_95091

 

IMG_9510page222

 

page231

08:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lipca 2016
Ciacho Cappuccino

W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • spirytus 2 łyżki 
  • cukier 4 łyżki

 

Składniki na masę cappuccino:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania)
  • woda zimna 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g

IMG_96161

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy do jaj i delikatnie mieszamy.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

 
Krok 2
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem
 
Krok 3
Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks
. Żelatynę  wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia następnie łączymy z mlekiem.Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krok 4
Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem  nakładamy masę cappuccino. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy by stężało. 

 

 IMG_9620

 

IMG_9617

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2016
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały w lodówce.Beza nad bezami piękna może nie  bialutka ale za to  pyszna.

Składniki:

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%  schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe  poziomki 300 g

 

Krok 1

Schłodzone białka ubijałam z ksylitolem zmielonym, dodałam w czasie ubijania ocet winny.Kiedy już beza była sztywna dodałam przesiana mąkę ziemniaczaną( Nad ubita bezą przesiewałam delikatnie mieszałam szpatułką).

Krok 2

Przygotowałam papier do pieczenia tyle co na blaszkę i przyłożyłam mały talerzyk,odrysowałam kółka dwa.

Krok 3

Nakładałam beze na odrysowane kółka i delikatnie packą robiłam takie owalne placuszki.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 3-4 minuty, a następnie zmniejszyłam do 120 i tak suszyłam dwie godziny.

Krok 4

Po 2 godzinach wyje łam bezy i zostawiłam do ostygnięcia.

Krok 5

Ubiłam śmietanę z 2 łyżkami zmielonego ksylitolu i położyłam na wierzch bezy połowę śmietany na to drugi krążek bezy, śmietana i posypałam poziomkami. Wstawiłam do lodówki do schłodzenia tak na 2 godzinki. Beza zmiękła i było przyjemnie kroić.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_9416

 

IMG_9421

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 lipca 2016
Smakołyk śmietanowo jagodowy

Będę robić smakołyki z jagodami póki się nie skończą.Po jagodach przerzucę się na następne owoce sezonowe hihi .Dobrze, że robię w różnej postaci bo by się szybko znudziły. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele  Piekły ze mną Dorotka Szóste niebo 

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąką pszenna typ 500 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 szczypta

ksylitol 1/3 szklanki

Masa śmietanowa:

serek danio 1 kg

żelatyna 5 płaskich łyżeczek

Dodatkowo:

jagody 400 g

galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik

Krok 1

Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 2

Żelatynę  namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej  na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała, gdyż może wtedy stracić swoje właściwości żelujące. Gdy już całkowicie się rozpuści, pozwalamy, aby lekko przestygła, a następnie dokładnie miksujemy z serkami (można najpierw rozrobić w niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia.Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia.Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny.

IMG_9003

 IMG_9002

 

 

IMG_8994

 

IMG_8985

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
czwartek, 23 czerwca 2016
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku

Na dziś proponuje te pyszne ciasto z jabłkami, jest niezwykłe w smaku delikatnie i bardzo  smaczne. 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 - 500 g

żółtka 5 szt

ksylitol( cukier brzozowy) 1/3 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło rozpuszczone lub bardzo miękkie 1 kostka

śmietana 18% 4 łyżki

Dodatkowo:

Jabłka 1.1/2 kg kwaskowych

ksylitol( cukier brzozowy) 1 szklanka

herbata Citrus Tea&Green tea w puszcze w 1 łyżka na 100 ml wrzątku

 

Krok 1

Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce na średnich oczkach i odciskamy sok. Wkładamy do garnka i dodajemy zaparzoną herbatę ( smak jest bardzo intensywny więc nasze jabłuszka będą smakowały egzotycznie  i niepowtarzalnie, będzie trudno zapomnieć ten smak) przesmażamy z ksylitolem( ma mniej w sobie cukru i jest zdrowszy), zostawiamy do przestudzenia.( Herbata nam wyparuje ale smak pozostanie)

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki. Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone.

Krok 3

Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch na jabłuszka , robimy karakę. Pieczemy w 170 stopniach 45 minut.

 

 

IMG_8626

 

IMG_8615

 

IMG_8627

 

IMG_8618

 

Opinia :

Pierwsze co to zwróciłam uwagę na puszkę, wpada w oko . Widać zdecydowanie, że  w Puszce górnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny.
W puszce dolnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą bez dodatków. Pobudzającą i intensywną w smaku. Jeśli lubicie herbaciane kompozycje to ta herbata jest dla was idealna. Po otwarciu czuć intensywny zapach, widać rozsypane listki na dłoni .

IMG_86301

Firma Basilur uraczyła mnie wspaniałymi herbatami o intensywnym aromacie i smaku. Przede wszystkim wydajna i niespotykana u nas. Dziś wykorzystałam do ciasta z jabłkami Citrus tea&green tea w puszcze 125 g 

Waga netto: 125g

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: YH (Young Hyson

 Parzenie górnej herbaty :łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.

Parzenie dolnej herbaty: Temperatura parzenia waha się pomiędzy 70 st. C a 80 st. C.  Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.

IMG_8600

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 czerwca 2016
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką

Jak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką.

Składniki:

jaja 6 szt

proszek do pieczenia i szczypta

mąka pszenna 1 szklanka

cukier 1/3 szklanki 

Dodatkowo:

czereśnie wydrylowane 400 g

morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki)

Krok 1

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko.

Krok 2

Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być).Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę  biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Krok 3

Czereśnie myjemy i drylujemy.Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

Krok 4

Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła.) Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia.

IMG_8463

 

IMG_8473

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 18 czerwca 2016
Ciasto cytrynowe z truskawkami

Pierwszy raz zobaczyłam jogurt cytrynowy i już wiedziałam, że powstanie ciasto z niego. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam. Biorę udział w pieczeniu Ciasto na Niedzielę. 

Składniki:

mąka pszenna 500 g Kłos-Pol

ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol

jaja 4 szt

jogurt cytrynowy 350 g

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

truskawki 400 g

olej 1 szklanka

Krok 1

Truskawki myjemy i kroimy na połowę, zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąk w raz z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy ksylitol i wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto.

Krok 3

Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy na ciasto i lekko je wciskamy.Pieczemy 55 minut  w 170 stopniach. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Jednak uważam że to zbyteczne.

 Wypiekały ze mną:

Katarzyna; Czarrna od kuchni
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Joanna; Sama słodycz u Asi
Asia; Sama słodycz u Asi
Marzena; Kulinarna Maniusia
Dorota; Moje małe czarowanie
Małgosia; Marcepanowy kącik
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Małgorzata; Kuchnia i podróże
Joanna; Grunt to przepis
Bożena; Moje domowe kucharzenie
Aneta; Piekielna kuchnia Anety
Iwona; Izioni pyszne smaki
Edyta; Kuchenne zapiski Edyty
Danusia; Moje wypieki i nie tylko
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem

Agnieszka Smak mojego domu

 

IMG_8310

 

IMG_8314

 

IMG_8309

 

Piekły ze mną :

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
wtorek, 14 czerwca 2016
Biszkopt z poziomkami i galaretką

Jestem chwalipięta, no muszę po prostu muszę się pochwalić. Byłam na poziomkach zebraliśmy 8 litrów .Szok normalnie trudno uwierzyć, pole pełne poziomek. Nigdy nie widziałam tylu poziomek  w jednym miejscu. Przeżywam jak mrówka okres hi hi tak by powiedziała moja córka. Poniżej fotka z poziomkami w tle :P

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 szczypta

Dodatkowo:

poziomki 1 litr

Krok 1

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 900 ml wody i czekamy , aż nam lekko stężeje

Krok 2

Ubijamy jaja w temp pokojowej  z cukrem( masa potraja swoją objętość ). Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy nad misa z ubitymi jajami i delikatnie mieszamy( w jedna stronę), aż do ostatniej mąki. Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia( wiemy , że teraz nam się papier przyklei do formy).Przekładamy ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut.

Krok 3

Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko tężejąca ma być galaretka).Po 3 godzinach można już wyjąc z lodówki ciacho i jeść.

IMG_8215

 

IMG_82131

 13413127_1228884267151805_3383226579172431027_n13319770_1228884533818445_5680267456570716276_n

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 11 czerwca 2016
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Dziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :)

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol

ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol

masło kostka

żółtka 5 szt

proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki

Dodatkowo:

truskawki 500 g

rabarbar 300 g

białka 5 szt

ksylitol 1 szklanka Kłos Pol

bułka tarta 3 łyżki

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone masło, żółtka i ksylitol.  Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy.

Krok 2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia.Wałkujemy ciasto kruche( tyle ile damy rade , bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut.

Krok 3

Wyjmujemy podpieczony spód i  posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach.

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko.

Krok 5

Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru.

IMG_8153

 

IMG_8154

 

IMG_8157

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel