poniedziałek, 02 października 2017
Drożdżowe różyczki

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść  popijając mlekiem.Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.Dziś robię swojej rodzinie i dzieciom :)

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 – 500 g
  •  drożdże świeże – 35 g
  • mleko ciepłe – 250 ml
  •  jajko – 1 szt
  • masło miękkie – 100 g
  •  sól –  szczypta
  •  cukier 100 g
  • Dodatkowo:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajo

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina. Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły. Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo , że jest dobrze wyrobione) Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie . Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam. Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

16:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 28 września 2017
Ciasto marchewkowo jabłkowe

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej niepełna szklanka
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy laskowe szklanka
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda pół łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • karob 3 łyżki
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • ksylitol 1 szklanka
  • czekolada  wiórka cytrynowa

 

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca. Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty , posypujemy wiórkami cytrynowymi.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 27 września 2017
Jabłecznik śmietanowo bezowy

No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)

Biszkopt:

jaja 4 szt

mąka pszenna 6  łyżek

ksylitol 1 łyżka

sól szczypta

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklana

Masa czekoladowa:

śmietana 30% 500 ml

karob łyżka czubata

ksylitol 1 łyżka

Beza:

5 białek schłodzonych

ksylitol 300 g ( zmieliłam go )

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)

2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.

3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.

4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.

Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

11:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 06 września 2017
Jabłecznik z mascarpone

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie.

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

jaja 7 szt

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek:

jabłka 2 kg

cukier 3/4 szklanki

galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

śmietana 30% 400ml

mascarpone 300 g

cukier 2 łyżki

Posypka:

wiórka kokosowe 150 g

masło 100 g

cukier pół szklanki

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy  z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

13:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 sierpnia 2017
Borówkowo poziomkowa pokusa

Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to  coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :)

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

cukier 2 łyżki

mąka pszenna 6 łyżek

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 g

serek mascarpone 400 g

cukier 2 łyżki

borówki 300 g

poziomki 300 g

bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.

Masa:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic<

08:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 23 sierpnia 2017
Ciasto z patiosna i bakali

Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli  były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle. Improwizacja się udała bakalie kakao i patison rewelacja.

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 3 szklanki

jaja 4 szt

olej 3/4 szklanki

kakao 2 łyżki

proszek do pieczenia łyżeczka płaska

soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki

cukier 1 szklanka

cukier waniliowy 16 g

rodzynki pół szklanki

migdały płatki pół szklanki

orzechy fistaszki pól szklanki

patison starty i odciśnięty 4 garście

Dodatkowo:

czekolada pomarańczowa 200 g

mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam). Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już. Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam  na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam. Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca. Piekłam 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca i formy zostawiłam na sicie do wystudzenia.Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

17:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 sierpnia 2017
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła  metr-owca i tak oto powstał .

 

Składniki:

 

  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada pomarańczowa 200 g
  •  mleko 3 łyżki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

Krem:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki  na około 2 godzinki wstawiamy.

 

Image and video hosting by TinyPic

13:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 lipca 2017
Czekoladowe ciasto z cukinią

Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

cukinia 500 g

cukier puder 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 400 g

kakao pół szklanki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia pół łyżeczki

olej niepełna szklanka

jaja 3 szt

śmietana 18% 150 g

Polewa:

czekolada mleczna 200 g

 mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.

 Wypiekały ze mną:

Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 21 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego .Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

3 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki oleju

cukier puder do posypania

jagody jedna miseczka

Przygotowanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem.

 Wypiekały ze mną:

6 Niebo

Angelika

 IMG_6929

IMG_69231

 

IMG_6931

15:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 10 lipca 2017
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Wykonanie:

 

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem). Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

 IMG_6540

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 czerwca 2017
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Dziś typowo letnie ciacho. Poziomki dorodne, a jakie smaczne i pachnące. Miałam ochotę je zjeść ot tak sobie lecz mąż jak to łasuch chciał swojego biszkopta. No to zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho :)

Składniki:

3 jaja

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

poziomki pół kg

galaretka pomarańczowa

wrzątek 400 ml

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski .Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę :)

 

 IMG_67441

 

IMG_67451

 

IMG_6750

 

11:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 czerwca 2017
Ciasto Kubuś

Parę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa z Kubusia:

  • 750 ml soku marchewkowego
  • 3 budynie waniliowe Cykoria
  • 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • kajmak o smaku kukułka
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Formę wykładamy folią aluminiową i przekładamy ostudzony biszkopt na nią.

2.  Do garnka wlewamy sok marchewkowy, jedną szklankę soku odstawiamy na bok i wsypujemy do niej budyń waniliowy. Zagotowujemy sok,dosładzamy go cukrem i dopiero teraz wlewamy budyń.Budyń jest już gęsty więc zostawiamy go do ostudzenia.Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego partiami zimny budyń. Wychodzi smaczny krem który przekładamy na biszkopt i równo rozprowadzamy,wstawiamy do lodówki.

3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy.

4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść.

 

IMG_6687

 

IMG_6691

IMG_6699

IMG_6698

 IMG_66861

 

06:51, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 19 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach .

Biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 ml

mascarpone 500 gr

śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku)

kajmak (smak kukułka mała puszka)

masło 1 łyżka 

słonecznik 150 g

Wykonanie:

Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.

Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.

 

IMG_6518

 

IMG_6510

IMG_65241

 

IMG_6516

 

Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie przygotowania

IMG_6503

 

IMG_6504

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 14 czerwca 2017
Biszkoptowy przysmak nie tylko dla dzieci - Biszkopt z mąki Szymanowskiej

Po raz pierwszy taka nowość w mojej kuchni. Lubię sprawdzać i smakować.Miłe zaskoczenia dla podniebienia i języka.Zapraszam was kochani na pyszne ciacho z biszkoptem z mąki Szymanowskiej.

Biszkopt:

1 opakowanie biszkopt z mąki Szymanowskiej- Mieszanka do wypieku ciasta ( Wystarczą 4 jaja, 40 ml wody)

Pianka:

galaretka czerwona 2 szt

woda wrzątek 3 szklanki

śmietana 30% 400 ml

Dodatkowo:

2 banany

1 galaretka żółta

1 szklanka wrzątku

 

Do misy  wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nam ostygnie to ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy galaretkę, miksujemy wlewając ciurkiem galaretkę..Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu i przelewamy piankę na niego.Wstawiamy do lodówki na 30 minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia.

IMG_6403

IMG_6401

IMG_64001

 

IMG_6404

IMG_64381

IMG_64351

 

IMG_64422

 

IMG_6446

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny

Dziś wpis całkiem inny niż zazwyczaj . Będzie pyszny jabłecznik na cieście kruchym, a właściwie  z mieszanki do wypieku kruchego ciasta. Jest to nowość  którą dostałam od Polskie Młyny do wypróbowania. Byłam ciekawa jak będzie smakować po upieczeniu i jaka będzie konsystencja. Jak widać po upieczonym cieście wyszło tak jak bym robiła tradycyjnie.Nie rozpada się i dobrze się kroi, a i w smaku bardzo smaczne ciacho. Zapraszam was do wypróbowania tej nowości i przekonania się czy będzie wam smakować.

Składniki:

mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )

jaja 2 szt

żółtka 2 szt

cukier 100 g

masło 250 g

Jabłka 2 kg

cynamon 1 łyżeczka

cukier pół szklanki do jabłek

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

 IMG_6101

 

IMG_61131

IMG_6104

 

IMG_6118

 

IMG_6106

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 lutego 2017
Cukiniowiec

Cukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.

 

Składniki:

  • 500 g cukinii startej wiórka
  • 150 g cukru pudru ( dałam 250)
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki błonnika kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g( dałam mleczną bo taka lubię)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka( dałam 4 bo to za mało 2)
  • śmietana 18% pół szklanki( dałam 12% i też wyszło)

Dodatkowo:

  • 150 g białej czekolady (lub lukru)( dałam 200 g czekolady białej dodatkowo starłam 100 g na wiórka i posypałam kiedy zastygła)

 

 

Przygotowanie:

Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy łopatką. Składniki nam się połączyły więc dodajemy cukinię i czekoladę którą ścieramy na wiórka. Formę użyłam tym razem inną lekki kwadrat lub lekki prostokąt można . Najpierw smarujemy masłem formę i wykładamy papierem do pieczenia teraz delikatnie "wlewamy" ciasto.Pieczemy w 170 stopniach jakąś godzinę( sprawdzajcie patyczkiem czy się upiekło każdy piekarnik jest inny). Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i kiedy przestygnie posypujemy jeszcze wiórkami z białej czekolady, fajnie to wygląda.

 

 

 

IMG_35221

 

IMG_35161

11:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2016
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną

Taka to sytuacja,źle zamknęłam zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :)

Składniki:

marchew starta pół szklanki

jabłka 2 szt

migdały mielone 1 szklanka

 żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol

skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie

imbir z paczuszki 2 łyżeczki

cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol

błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol

ksylitol 1 szklanka

mąka pszenna  typ 500 Kos- Pol 2 szklanki

soda 1 szczypta

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jaja 4 szt

masło 1 kostka

Wykonanie:

Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników dalej mieszałam łopatką. Masło rozpuściłam i letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię :)

 

IMG_3157

IMG_3167

IMG_31631
IMG_31661

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 października 2016
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem

IMG_1669

 

IMG_1657

Chodziła za mną drożdżówka taka zwykła babcina pyszna .Więc zabrałam się z  wieczora i oto jest dziś na śniadanie. Polecam robić dzieciom i dorosłym, smaki dzieciństwa to najpiękniejsze wspomnienia.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 100 g

jaja duże 6 szt

 mleko ciepłe 1.1/2 szklanki

cukier 1 szklanka

 masło 50 g

Kruszonka:

masło 150 g

ksylitol zmielony 1 szklanka

kokos 1 szklanka

mąka  1/2 szklanki

Dodatkowo :

galaretka pomarańczowa ZENTIS

 

Drożdżowe:

 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek. Wbijamy jaja , rozpuszczamy drożdże  w mleku i wlewamy do mąki oraz wsypujemy cukier. Na samym końcu dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy jakieś 15 minut. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy nasze wyrobione ciasto, smarujemy je galaretka pomarańczową i zostawiamy je do wyrośnięcia 1.1/2 godziny.

 

Kruszonka:

Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego.

 IMG_16592

IMG_1672

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 października 2016
Kanapka cytrynowo śmietanowa

Wpadłam na genialny pomysł aby zrobić  małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym.Rewelacja nie dość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też.

Składniki:

herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt

śmietana 30 % 400 ml

galaretki cytrynowe 2 szt

woda wrzątek 400 ml

sok z cytryny 3 łyżki

plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki

 

Wykonanie:

 

Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku i zostawiam do ostygnięcia, dodaje do niej sok z cytryny. Śmietanę ubijam na sztywno, wlewam ciurkiem chłodnawą galaretkę i mieszam( nie powstają grudki ). Przelewam masę cytrynową na herbatniki, na wierzch kładę następną warstwę herbatników i wstawiam do lodówki do stężenia. Następnego dnia można śmiało kroić małe kanapeczki.

 IMG_1678

IMG_1692

 

 IMG_16901

08:48, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 października 2016
Poziomkowa Pokusa

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i  jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :)

 

Składniki na biszkopt:

jajka  5 szt L
ksylitol 100 g
mąka pszenna typ 500 5 łyżek

Masa poziomkowa:

 masło  100 g
kisiel poziomkowy z cukrem  2 szt. 
galaretka poziomkowa  1 szt.

PIANKA:

śmietana 30%  200 ml
galaretka poziomkowa 2 szt

 

 
Dodatkowo :
 
poziomki 1 litr
 
Krok 1
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Krok 2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy.Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści.
Krok 3
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem
Krok 4
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.
 
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1598
 
IMG_15921
IMG_1604
 
IMG_1595
 
 IMG_15841
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 października 2016
Śliwkowo orzechowa pokusa

Postanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas.

 

Składniki na ciasto kruche;

 


Dodatkowo:

 

Krok 1

Mąkę przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia).

Krok 2

Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito i zostawiam do ostygnięcia.Moje ciasto składa się z dwóch rodzai śliwek węgierek i mirabelek ( robiłam pół na pół  ciasto , widać na zdjęciu).

Krok 3 

Orzechy można kupić już zmielone ale jeśli nie możecie dostać to sami zmielcie  potem dodajcie do uprażonych śliwek( ZARĘCZAM , ŻE SMAK JEST BARDZO FAJNY ).

Krok 4

Wykładamy ostudzone i przetarte śliwki z mielonymi orzechami pół na pół ( wy robicie tylko z węgierek więc macie jedne).

Krok 5

Ubijamy białka z ksylitolem na sztywno i wykładamy na nasze śliwki z orzechami. Drugą połowę ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy" na ubite białka.Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach.

 

IMG_04772

 

IMG_0469

 

IMG_0459

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 października 2016
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło.Nikt by nawet się nie domyślił , że jest z kawą .Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa.Smakosze kawy to dla was ten smakołyk robiłam ale nie tylko wam zasmakuje.

Składniki na masę śmietankową;

2 budynie śmietanowe

mleko 3 szklanki

 ksylitol 3 łyżki

masło 200 g

Pianka kawowa:

rozpuszczalna kawa ( granulowana) 1 łyżka

żelatyna 2 łyżki

śmietana 30% 600 ml

śnieżka 1

woda 1 szklanka

ksylitol 3 łyżki 

Dodatkowo:

krakersy na 3 warstwy czyli 3 x 16 razem 58 szt

kawa rozpuszczalna łyżka ,zaparzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki ksylitolu

herbatniki kakaowe  20 szt

 

Krok 1 

Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy .W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka.Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.

Krok 2 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy ,skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie.Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Krok 3

Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.

Krok 4

Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno.4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyną, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy , na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.

Krok 5

Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.

 IMG_1428

 

IMG_1429

 

IMG_1431

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 września 2016
Szarlotka z żurawiną

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów.

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  kostka zimnego masła (200 g )
  •  ksylitol 125 g
  • łyżka cukru waniliowego
  •  5 żółtek L
  •  szklanka żurawiny suszonej
  •  śmietana 12% 4 łyżki

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1/1/2 kg
  • ksylitol 150 g
  • białka 5 szt

Krok 1

 

Mąkę   z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Krok 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.

Krok 3

Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy  jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną  na całej powierzchni .

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem  na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny( przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała , a na końcu ściągam folie aluminiową .

 

IMG_0943

 

IMG_09571

 

IMG_09441

 

IMG_0956

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 września 2016
Jabłecznik bezglutenowy

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę  " Zdrowsze ciasto"

Składniki :

  • mąka ziemniaczana 100 g
  • mąka kokosowa 100 g
  • mąka krupczatka 250 g
  • 200 g masła
  • 125 g szklanki ksylitolu zmielonego
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki ksylitolu do jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń  śmietankowy 60 g
  • białka 3 szt
  • ksylitol 4 łyżki

Krok 1

Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.

Krok 2

Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.

Krok 3

Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.

Krok 4

Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.

Krok 5

Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.

Krok 6

Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja.

 

 

IMG_1243

 

IMG_12451

 

IMG_1247

 

IMG_1238

IMG_1232

 

IMG_12351

 

 IMG_12942

 

 IMG_1274

 

IMG_12851

Monte Santi Musze was pochwalić , wino rewelacja, idealne do ciasta.Jabłecznik jeszcze bardziej smakował.Koleżanki zachwycone.Smak wina obłędny, delikatna wysublimowana słodycz,pyszny owocowy bukiet i świeży aromat . Moi drodzy polecam winko, warto kupić nawet jako prezent:) Była bym zachwycona gdybym dostała od koleżanki wino o takim smaku. Czułam faktycznie smak poziomki jak je piłam.

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel