poniedziałek, 23 stycznia 2017
Rurki nadziewane mięsem

Tak dawno nie robiłam Cannelloni z mięskiem, posypane parmezanem.Wykorzystałam okazję kiedy przechodziłam w sklepie i moje oczy spoczęły na makaronie. Dziś raczę się tym prostym pysznym daniem .

Składniki

Forma do pieczenia 38x14x6 jest idealna do  zapiekania Cannelloni jak by była robiona na wymiar.Zakupiona na Klos-Pol  zachęcam na strona sklepu.

cannelloni 

mięsko wołowe 250 g

mięsko wieprzowe 250 g

jajko

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 150 ml

Sosik do cannelloni :

przecier pomidorowy połowę słoiczka

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

cebula opalona nad gazem 1 szt

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

sól i pieprz do smaku

skrzydełka 3 szt

Dodatkowo:

parmezan 150 g

śmietanka 30% 100 ml

 

Wykonanie:

Najpierw wstawiłam garnuszek z wodą 1/1/2 litra. Włożyłam do niego skrzydełka włoszczyznę i opaloną cebulę. Dodałam przyprawy, ziele i listek laurowy i zagotowałam wywar rosołowy.Kiedy wywar był gotowy przecedziłam i dodałam przecier pomidorowy. Jeszcze chwilkę pogotowałam i już mam sosik . Mięsko zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem.Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił. Wyjęłam i podawałam na gorąco.

 

 IMG_3700

 

IMG_3703

 

IMG_3708

 

page75

13:51, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 grudnia 2016
Makaronowy duet

Zimno,brrrr mrozi i pada śnieg.Rozgrzać się och rozgrzać marzy mi się.Dobrym sposobem jest zjeść coś ciepłego, sycącego i dobrego oczywiście przyprawionego.Coś  na szybko - mammmmmmmmmmmm. Będzie makaron z pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • 250 g makaronu Fusilli Malma
  • pomidory  w puszce
  • groszek z marchewką konserwowy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku 
  • pierś z kurczaka 500 g
  • papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki

 

Czosnek zetrzeć na tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest gotowe.Makaron przekładamy do naszego sosu z kurczakiem i jakieś 15 minut zostawiamy pod pokrywką by doszedł do siebie.Podajemy na gorąco.

 IMG_2679

 

IMG_2680

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 października 2016
Zapiekanka makaronowa

Otworzyłam szafkę i patrze co też w niej mam.Moje oko dojrzało makaron i już wiedziałam co będzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami.

Składniki:

  • makaron kokardki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • ogórek korniszon 6 szt
  • koperek świeży do smaku
  • jajka 3 szt
  • mleko 4 łyżki
  • ser żółty 200 g
  • sól i pieprz do smaku

Krok 1

Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody.

Krok 2

 Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam.

Krok 3

Paprykę i pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe.

Krok 4

Ser kroje w cienkie słupki.

Krok 5

Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz po upieczeniu.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

 IMG_05763

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 września 2016
Rozpusta ze szpinakiem i wszystko wiadomo

Dziś lekkie danie na obiad. Prostota na pierwszym miejscu.Dodatki smakowe kto co lubi.

Składniki:

szpinak mrożony siekany 200 g

ser kozi 200 g

suszone pomidory 2 łyżeczki

makaron penne 200 g

śmietana 30% 200 ml

olej do smażenia

Krok 1

Makaron gotujemy al denete .

Krok  2

Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być , tylko pod przykrywką dusimy do rozmrożenia). Dodajemy suszone pomidorki i razem ze szpinakiem dusimy.

Krok 2

Ser kozi kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku, całość dusimy razem. Mamy już podduszone i podsmażone. Wlewamy śmietanę i lekko mieszamy.  Gotujemy makaron na pół twardo , przekładamy do szklanej miski .Dodajemy makaron al dente do szpinaku  i przykrywamy pokrywką ,zostawiamy tak na 15 minut. Makaron wchłonie trochę sosu i zrobi nam się gęściejsze, smacznego. Przekładamy z powrotem do szklane j misy i podajemy.

 IMG_0999

 

IMG_1019

 

IMG_10071

 

09:01, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
piątek, 26 sierpnia 2016
Domowy makaron

 

Niektórzy z was pewnie nigdy nie robili samemu makaronu.Chce wam pokazać , że to nie jest trudne.Samemu zrobiony jest lepszy,smaczniejszy i cieszy.

Składniki:

mąką pszenna typ 500 Kłos-Pol 300 g

jaja L 3 szt

sól pół łyżeczki

 

Krok 1

Na stolnicę silikonową wsypuje sól i odmierzoną mąkę typ 500 ( na opakowaniu jest oznaczenie), robię dołek i wbijam jaja.

Krok 2

Zagniatam ciasto pomagając sobie packą.

Krok 3

Zagniecione ciasto zostawiam przykryte ściereczką na 20 minut.Po 20 minutach jeszcze raz wyrabiam i kroje na 5 części. Każdą część wałkuje podsypując mąką i kładę placek na placek. Zwijam jakby w harmonijkę i kroje cieniutkie paseczki.Znowu podsypuje mąką by się nie sklejały.

Krok 4

Gotuję wodę z odrobiną oleju i wsypuje makaronik.Gotuję do momentu aż wypłynie na wierzch.Wyjmuje,odcedzam i przepłukuje pod bieżącą wodą.Podaje z rosołkiem lub pomidorową .

 

IMG_01152


IMG_01141
IMG_01211

 

IMG_01222

 

IMG_01051

IMG_01241

 

IMG_01251

 

pageaza

08:29, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 sierpnia 2016
Spaghetti z wołowiny i warzyw

Miałam smak na spaghetti z mięskiem mielonym i hop siup zrobione.

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe
  • czosnek - 4 ząbki
  • woda - 200 ml
  • sól  do smaku
  • pieprz biały ziołowy szczypta do smaku
  • oregano na oko tak z łyżeczkę
  • bazylia na oko tak z łyżeczkę 
  • łopatka wieprzowa - 250 g
  • mięso wołowe (mielone) - 250 g
  • koncentrat pomidorowy - 200 g
  • ogórki kiszone 6 szt
  • papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona

 

 

Dodatkowo:

  • 3 ogórki kiszone do obsypania dania
  • makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki 

 

Krok 1

Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut.

Krok 2

Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem)

Krok 3

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut.

Krok 4

Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego dania, podajemy gorące.

 

 


IMG_0543

 IMG_05442

 

IMG_05452

 

IMG_05593

IMG_0548

 

IMG_05501

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (1) »
czwartek, 30 czerwca 2016
Domowy makaron ze szpinakiem

No to dziś obiadek na szybko, mało roboty dużo pyszności.Wielbiciele makaronu zapraszam, bo to coś dla was.

Składniki na makaron:

100 gram mąki

jajo

szczypta soli

 

Składniki na farsz:

szpinak brykiet 6 szt

ser biały z pomidorkami suszonymi 300 g

czosnek 6 ząbków

sól do smaku

pieprz do smaku

jogurt naturalny do smaku 300 g

Makaron:

Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli. Raz dwa wyrabiamy ciasto, wałkujemy je cieniutko,podsypując mąką.Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.Wyjmujemy,przepłukujemy pod wodą  i zostawiamy na chwilę.

Farsz:

Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się).Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził.Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do szpinaku, doprawiamy sola i pieprzem.Jeszcze chwilę niech się dusi. Dodajemy jogurt nadal mieszamy.Do gotowego farszu dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy by nam trochę wsiąkł w ten farsz, podajemy na gorąco.

 

IMG_7880

 

IMG_7886

 

IMG_7882

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 maja 2016
Makaron domowy ze szpinakiem i serem

No to dziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio.Danie wyszło bardzo smaczne a szpinak całkiem smacznie smakuje.

Składniki na makaron:

mąką pszenna 300 g

jajka 3 szt

 sól 1 łyżeczka

sos szpinak-owy:

szpinak mrożony  rozdrobniony 300 g

ser z suszonymi pomidorkami 350 g

czosnek 6 ząbków

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

Makaron:

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy trzy jaja, dodajemy łyżeczkę soli i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto dzielimy na pięć części i każdą wałkujemy na cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Po ugotowaniu przepłukujemy wodą.

Sos szpinak-owy:

Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się  sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką muszkatołową .Sos gotowy, teraz mieszamy makaron z sosem i podajemy. Pyszności .

 

IMG_6440

IMG_64421

 

20160421_141529

07:55, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 kwietnia 2016
Spaghetti

Spaghetti to całkiem proste danie, w pełni zadowoli i nasyci każdego mięsożercę.Wystarczy mięso makaron i sos, dobra kompozycja smakowa zachęca do ucztowania.

Składniki:

karkówka 500 g

ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem 300 g

czosnek 4 ząbki

pomidory z puszki ( cała puszka)

keczup

woda

parmezan 200 g

sól i pieprz do smaku

makaron 300 g

Krok 1

Karkówkę myjemy,osuszamy i mielimy na średnich oczkach, prosto na patelnie. Dolewamy odrobinę oleju i smażymy do zarumienienia. Ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa i sera, dusimy dalej doprawiając solą i pieprzem. Czosnek posiekać drobno lub przez praskę przepuścić,dodać do mięsa. Dusimy koło 40 minut.

Krok 2

Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przepłukujemy wodą i nakładamy na talerze. Gotowy farsz nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem i podajemy na gorąco.

 

IMG_6063

 

IMG_6067

IMG_6078

IMG_60801

 

 

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 stycznia 2016
Makaron domowy w sosie grzybowym
Pyszne danie obiadowe wyszło.Swojski makaron robiony z dobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i prawdziwki.
 
Składniki na makaron jedno-jajeczny ;
 
mąka Szymanowska 1 szklanka
jajo 1 szt
ciepła woda 4 łyżki
mąka do podsypania ciasta
Polski olej rzepakowy 2-3 łyżki do gotującej wody
 
Składniki na sos grzybowy:
 
ugotowane grzyby leśne( po ugotowaniu 600 g)
sól do smaku 
pieprz biały do smaku
czerwona papryka mielona słodka do smaku
kurkuma pół łyżeczki
śmietana 30% 200 m
Polski olej rzepakowy do smażenia 
 
Wykonanie ciasta na makaron:
 
Na stolnicę silikonową wsypujemy szklankę mąki, robimy w niej dołek i wbijamy jajo. Dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy się klei to podsypać mąką ,kiedy zbyt ciasne to podlać ciepła wodą. Ciasto dzielimy na 3 części i zostawiamy je pod ściereczka na około 20 minut. Po 20 minutach każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy podsypując maka . Zwijamy w ruloniki dosyć luźno i kroimy w szersze paski,nadal podsypujemy maka. Zostawiamy na 20 minut do podsuszenia makaronu. Do gotującej wody wlewamy olej 2-3 łyżki aby makaron nam się nie sklejał. Gotujemy makaron w osolonej wodzie do wypłynięcia. Przepłukujemy makaron i odsączmy z wody.
 
Przygotowanie sosu grzybowego:
 
Grzyby wkładamy na patelnie i smażymy je na oleju ,doprawiając solą,pieprzem,papryką i kurkumą. Kiedy nam się usmażą to wlewamy śmietanę( sosik nam nabierze koloru i smaku). Mieszamy jeszcze koło 15 minut i gotowe.
Makaron podajemy z sosem grzybowym, smacznego.
 
IMG_4056
 
 
 IMG_4058
 
 
IMG_4059
 
00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 lipca 2015
Potrawka drobiowa z warzywami na ostro

 

 

Jakiś czas temu dostałam makarony od Makaronoholicy  . Nie mogłam obojętnie obok nich przejść . Postanowiłam zrobić proste danie o charakterystycznym ostrym smaku . Nadchodzę trzymajcie się hi hi . Tak oto powstało moje danie . Potrawka drobiowa z warzywami na ostro .

Składniki na sos :

pomidory 4 szt (sparzyć i pokroić w kostkę )

papryczka piri piri ( dosłownie szczypta odrobinę bo jest diabelnie ostra)

cukinia 200 g

papryka czerwona 1 szt

sól prowansalska do smaku 

Dodatkowo:

udka z kurczaka 5 szt

sól papryka czerwona słodka szczypta

papryka czerwona ostra szczypta

pieprz biały mielony szczypta 

makaron spaghetti Międzybrodzki 350 g

Wykonanie sosu:

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

cukinie myjemy i kroimy w paseczki .

Pomidory sparzyć  i pokroić w kostkę.

Warzywa przekładamy na patelnie  podsmażamy i dusimy je pod przykryciem ( koło 30 minut)

Zalewamy bulionem ( dodałam rosół z poprzedniego dnia) tak 1.1/2 litra

Dodajemy sól i pieprz oraz papryczkę piri piri ( będzie ostro).

Sos mamy gotowy po 1 godzinie .

Przygotowanie mięska:

Udka z kurczaka myjemy i wycinamy kości.

Mięsko kroimy drobno, doprawiamy papryką słodką i ostrą .

Dodajemy sól i pieprz.

Smażymy na oleju pod przykryciem ( mięsko ma być soczyste lecz nie spieczone) 

Gotujemy makaron , przekładamy go na 5 talerzy w środku robimy dołek.

Przekładamy sos w dołek makaronu ( dosyć sporo)

Teraz na wierzch kładziemy mięsko z udek z kurczaka .

Zapraszam na pyszną potrawkę z makaronem i mięskiem .

 

 IMG_8439

 

 IMG_8441

IMG_8444

 

11657536_839667489413616_2095959465_n

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 czerwca 2015
Penne ze szpinakiem i serem

Nie ma dzisiaj mięska to fakt , mamy piątek więc będzie coś innego . Ryby brak więc będzie szpinak . Potrawa tez całkiem smaczna i zdrowa :)

 

Składniki:

szpinak mrożony 300 gram

ser gouda 200 gram

sos czosnkowy Develey 200 g

jogurt naturalny  150 g

sól i pieprz do smaku

makaron penne 200 g

 

Wykonanie farszu:

Szpinak wkładamy do patelni już rozmrożony .

Doprawiamy go solą i pieprzem.

Wlewamy jogurt i dusimy w nim szpinak.

Kiedy już nam wyparuje jogurt , tak trochę tylko dodajemy pokrojony drobno ser gouda lub starty na tarce.

Ser nam się rozpuszcza i dodajemy sos czosnkowy , dalej mieszamy aż zredukuje nam się do połowy.

Gotujemy makaron i taki na pół twardy przekładamy do farszu szpinak-owego.

Jeszcze jakieś 15 minut i podajemy gorące .

IMG_8186

 

 

 

IMG_8185

 

IMG_8188

 

 IMG_8183

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 lutego 2015
Penne w sosie szpinakowo- serowym

Nie ma to jak makaron do którego można dodać wiele różnych składników . Będzie zawsze smaczny,  a podawać naprawdę można z czym dusza zapragnie .

Składniki:

szpinak rozdrobniony 1" torebeczka" Iglotex

Ser Koryciński 200 gram o smaku   suszonych pomidorów Bazyli i czosnku Czesławy Zarzeckiej

śmietana 18% 200 ml

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku 

Dodatkowo:

Penne 200 gram

Na patelnie włożyłam zamrożony szpinak dusiłam go,  aż się rozpuścił.

Ser wyjęłam z zamrażalnika ( można go mrozić ) , rozmroził się , pokroiłam go w kostkę i dodałam do szpinaku.

Dusiłam razem ser ze szpinakiem, dodałam czosnek starty oraz śmietanę , doprawiłam sola i pieprzem  .

Ugotowałam penne na pół twardo przecedziłam i dodałam do sosu szpinak owo serowego .

 

IMG_4232

 


IMG_4225

 

 IMG_42311

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (12) »
wtorek, 02 grudnia 2014
Gemelli skrętka jako danie główne z mięskiem
Moja rodzina lubi makarony i to nie takie zwykłe jajeczne czy muszelki . Makaron orkiszowy to dopiero jest makaron który ma swoje zalety .
Wiecie że w 100 gramach makaronu orkiszowego  mamy:

  • wysoką odporność
  • doskonałą ochronę
  • bogactwo składników odżywczych (wysoko-gatunkowość
Orkisz  jest  dla wszystkich:
  • ludzi zdrowych dla utrzymania równowagi organizmu
  • ludzi chorych dla wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu
  • rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sił witalnych
  • dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze
No to dzisiaj główny składnik to makaron :
1,5 kg wieprzowiny (karkówka)
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
3 – 4 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatowa 1/2 łyżeczki
goździki 4 szt
75 ml miodu płynnego
woda do podlewania i duszenia mięsa 

Mięso myjemy i kroimy w kostkę
Mięso nacieramy oliwą
przyprawy mieszamy w miseczce ( sól ,pieprz, cynamon, gałka muszkatowa )
Nacieramy mięso przyprawami  wysmarowane oliwą
i smażymy na patelni podlewając miodem i wodą w trakcie dodajemy goździki.
Kiedy mięso się poddusi podsmażamy dalej dolewając wody , powstaje nam sos bardzo smaczny z odrobiną słodyczy.
Gotujemy makaron koło 10 minut
Odcedzamy i delikatnie skrapiamy oliwą wtedy nam się nie zlepi.
Na środku talerza kładziemy pokrojonego korniszona w plastry na to mięsko i na około makaron.
Wychodzi pyszne danie .


IMG_2190

 

IMG_2191

 

IMG_2198

 

IMG_2200

 

 IMG_2218

 

IMG_2220

 

 

 

 

IMG_2222

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (7) »
czwartek, 20 listopada 2014
Cannelloni z mięsem

 

Na dzisiaj przygotowałam coś na szybko i smacznego Cannelloni. Dzięki uprzejmości IndexFood.pl   mogłam potrawę przygotować Z makaronem   Cannelloni Arrighi   

Cannelloni – włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym,sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.

Danie dla 4 osób

Cannelloni Arrighi    1 opakowanie

mięso wieprzowe ( karkówka zmielona 500 gram )

jajo

pieprz biały do smaku

sól prowansalska do smaku

2 łyżki bułki tartej

Sos beszamelowy:

margaryna 50 gram

maka 50 gram

mleko 1,5 % 500 ml

sól prowansalska 1 szczypta

gałka muszkatowa 1 szczypta

Pasta pomidorowa :

4 pomidory zmiksowane bez skórki 

 papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

przecier pomidorowy 4 łyżki

czosnek 4 ząbki sprasowany

parmezan starty 150 gram  po upieczeniu

 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną.

Mielimy karkówkę dodajemy sól ,pieprz, jajo i 2  łyżki bułki tartej

Całość mieszamy i nadziewamy makaron.

W szklanym naczyniu układamy piętrowo rurki z mięsem.

Przygotowujemy sos:

Do garnuszka wkładamy pomidory zblebderowane dodajemy sól pieprz i gotujemy .

Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek sprasowany -powstaje pasta pomidorowa

Sos beszamelowy:

Rozpuszczamy na patelni margarynę , dodajemy make i mieszamy .

Zalewamy mlekiem nadal mieszając , doprawiamy sola gałką muszkatową i pieprzem .

Dodajemy pastę pomidorową i mieszamy razem .

Powstaje całkiem smaczny sos .

Przygotowanym sosem zalewamy makaron tak by zakryło wszystko.

Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach , makaron dojdzie w tym czasie .

Po zapieczeniu  wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem który nam się rozpuści  .

Podajemy zarz po upieczeniu .

 IMG_1849

 

 IMG_1846

 

IMG_18541

 

sobota, 25 października 2014
Makaronowa uczta- Karkówka z makaronem pełnoziarnistym

Jak wiecie dzisiaj mamy  święto Makaronu . Postanowiłam przygotować coś specjalnego na bazie makaronu pełnoziarnistego ,warzyw ,octu winnego oraz jabłuszek.

Danie wygląda pysznie  .

Składniki:

makaron pełnoziarnisty pióra 300 gram

papryka zielona 2 szt

pieczarki 300 gram

jabłuszka kwaskowe 5 szt malutkie

 

Dodatkowo:

karkówka  1 kg

olej rzepakowy do smażenia Semco

olej z pestek dyni do skropienia makaronu przed podaniem Semco

Ocet winny z czerwonego wina 6%  tak 4 łyżki

sól

 pieprz biały mielony do smaku

żurawina  garść

migdały patki z garść

Paprykę myjemy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki .

Pieczarki myjemy i kroimy w cwiartki

Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej rzepakowy Semco i dodajemy pieczarki z papryką.

Dwa jabłuszka obieramy ze skórki kroimy w cwiartki i dodajemy do naszych warzy. Dodatkowo myjemy trzy małe jabłuszka i w całości wkładamy do warzyw. Dusimy razem podlewając octem winnym z czerwonego wina.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Wrzucamy żurawinę i dusimy razem .

Migdały podprażamy na patelni i zostawiamy je , przydadzą nam się później .

Gotujemy makaron , mieszamy z przygotowanym farszem i posypujemy prażonymi migdałami skrapiamy olejem z pestek dyni Semco

Karkówkę smażymy na oleju rzepakowym sól pieprz to wszystko  bez panierki podajemy z makaronem i jabłuszkiem :)

 

 IMG_08201

 IMG_0838

 

 

 IMG_08261

 

IMG_08131

IMG_0764

16:18, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (8) »
czwartek, 23 października 2014
Makaronowa kolacja

Mówię wam kolacja była wyśmienita , danie wyszło rewelacyjne . Połączenie szpinaku i koziego sera to strzał w dziesiątkę .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Makaronowa kolacja - SKŁADNIKI:

  • szpinak mrożony 300 gram
  •  ser kozi 200 gram
  •  czosnek 3 ząbki ( sprasowany )
  • makaron kolorowy 300 gram
  • jogurt naturalny 200 gram

Makaronowa kolacja - PRZYGOTOWANIE:

Szpinak wrzuciłam na patelnie i na małym ogniu trzymałam do rozmrożenia . Kiedy szpinak się rozmroził dodałam sprasowany czosnek oraz ser kozi. Mieszałam, aż ser się rozpuścił. Dodałam jogurt naturalny , całość mieszałam , aż zrobiło mi się geste . Ugotowałam makaron i dodałam go do szpinaku , wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut i podawałam . Wyszło przepyszne o wyrazistym smaku . 

IMG_04881

 

01:23, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (6) »
czwartek, 25 września 2014
Lasagne z kapustą pekińską

Lasagne robiłam pierwszy raz i jestem zadowolona . Wyszło znakomite.

 

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.

Składniki:

logodeveley1

makaron do lasagne  wykorzystałam 9 płatów

mięso mielone wołowe 500 gram

jajo

sól, pieprz biały mielony do smaku

  Ketchup McDonald'sDevelley dałam 200 ml

Dodatkowo

ser żółty ( gouda dałam ) 150  gram starty na tarce lub w plastrach jak kto woli

kapusta pekińska 100  gram

Mięso zmieliłam, dodałam jajko i przyprawy zostawiłam na 30 minut aby przeszło przyprawami .

Wyrobiłam ciasto .

Mięsko wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz , usmażyłam  i zalałam je keczupem .

Wyszedł smaczny sosik z mięskiem.

Zagotowałam wodę włożyłam płaty makaronu , gotowałam z 3-4 minuty.

Farsz mięsny ułożyłam na dole , żaroodpornego naczynia na to 3 Platy ugotowanego makaronu.

Położyłam plastry sera żółtego ( 3  mi starczyły ) polałam sosem beszamelowym.

Teraz następna warstwa mięsa i znowu makaron ser i sos beszamelowy.

Ostatnia warstwa kapusta pekińska drobno pokrojona na to makaron ugotowany i ser polane sosem beszamelowym.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

Zapraszam do sklepu http://develey.pl/

Pyszne produkty na was czekają

 

01:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 lipca 2014
Bób z makaronem i serem

Bób z makaronem i serem

Zachciało mi się bobu ale tak z masełkiem już jadłam. Postanowiłam trochę pokombinować. Miałam ser makaron i bób . Powstało smaczne danie z patelni .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 3

Bób z makaronem i serem - SKŁADNIKI:

  • 300 gram bob
  • Makaron 150 gram
  • Ser gouda 150 gram
  • Pomidorki koktajlowe żółte z 6 szt.
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku

Bób z makaronem i serem - PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy makaron i odcedzamy.

Wkładamy makaron na rozgrzaną patelnie i smażymy .

Bob gotujemy osobno , odcedzamy i dodajemy do makaronu który smażymy na patelni.

Doprawiamy sola i pieprzem.

Kiedy makaron i bób jest podsmażony dodajemy ser gouda starty na tarce albo drobno pokrojony.

Pomidorki kroimy i wrzucamy już po usmażeniu łączymy razem .

Podajemy gorące – najlepiej smakuje



 

08:48, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (10) »
wtorek, 11 lutego 2014
Pappardelle ze szpinakiem i kozim serem

Pyszne danie wyszło , jednak szpinak można dodawać nawet do makaronu . Danie rewelacja nawet moja córka jadła a jest niejadkiem.

Będzie nam potrzebne :

Pappardelle  150 gram SEMOLINA CZANIECKI  Makaron

szpinak siekany Frosta 300 gram mrożony

pieczarki 300 gram

ser kozi 150 gram

sól morska do smaku Kamis

papryka mielona do smaku Kamis

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  1 łyżka Kamis

1. Pieczarki myje i kroje w plasterki i na patelnie podsmażam na oleju rzepakowym

2. Dodaje szpinak mrożony i mieszam do rozpuszczenia, smażę razem z pieczarkami.

3. Dodaje przyprawy do smaku.

4. Na końcu dodaje ser kozi , mieszam .

5. Teraz wychodzi  głębia smaku , dodajemy ugotowany makaron i wychodzi przepyszne danie.

Muszę powiedzieć , że  jakość makaronu jest znakomita  , nie rwie się, nie deformuje. Krótki czas spożycia makaronu to dobrze świadczy o producencie .

Produkt jest 100% naturalny. 

 

 

10:18, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (4) »
czwartek, 17 października 2013
Makaronowe Inspiracje Lubelli

Z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowałam.

                                           Potrawkę z  kurczakiem i makaronem  na konkurs                        

                                „Makaronowe Inspiracje Lubelli”. 

Postanowiłam zrobić coś smacznego w mniejszych porcjach na przystawkę dla moich koleżanek .

  Makarom Lubella 150 gram

pierś z kurczaka 400 gram

fasolka szparagowa zielona 100 gram

fasolka szparagowa żółta 100 gram

pomidory 4 szt - sparzyć i zdjąć skórkę zmiksować ( lub sparzyć i pokroić drobno i dodać )

czosnek 4 ząbki

por zielona część - młode listki

słonecznik łuskany 100 gram

migdały w słupkach 50 gram

Przyprawy:

papryka czerwona mielona węgierska 3 łyżeczki

sól cytrynowa do smaku

pieprz kolorowy z młynka zmielić do smaku i dodać

ocet winny 3 łyżeczki

wino białe półwytrawne 150 ml

 

 

1. Makaron ugotować na półtwardo .

2. Pierś z kurczaka pokroić w plasterki.

3. Doprawić solą ,pieprzem i papryką  pierś

4. Smażyć na oleju rzepakowym.

5. Fasolkę szparagowa ugotować osobno do miękkości.

6. Pomidory sparzyć  obrać ze skórki i zmiksować  razem z ząbkami czosnku.

7. Do smażącej się piersi dodać zmiksowane pomidory, fasolkę szparagową i por.

8 Smażymy i dusimy pierś dolewając octu winnego i białego wina.

9. Sos nam się lekko wygotuje, nabierze orginalnego smaku.

10. Kiedy sos prawie sie wygotuje , dodajemy makaron , mieszamy i trzymamy z 10 minut pod pokrywką .

11. Słonecznik i migdały prażymy na patelni ja robiłam to bez oleju  .Potrawę wykładamy na talerzyki i posypujemy prażonym słonecznikiem z migdałami Podajemy od razu po przygotowaniu potrawy.

 

 

09:36, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 30 września 2013
Domowy makaron smażony z jajem

Jeśli jest tak jak dzisiaj brzydko szaro pada a ty nie wiesz co masz zrobić na obiad to mam pomysł zrób tak jak ja makaron domowy .

Ciasto na makaron:

300 gram maki

3 jaja

szczypta soli

 150 ml wody letniej

Dodatki:

jaja 3 szt

ser gouda 200 gram

papryka mielona czerwona

sól,pieprz do smaku

1. Wsypuje na stół mąkę dodaję szczyptę soli.

2. Wodę wlewam letnią i wyrabiam ciasto.

3. wałkuje i podsypuje mąką jeśli trzeba

4. Przepuszczam przez maszynkę do makaronu  .

5. Gotuje w lekko osolonej wodzie ,przecedzam.

6. Makaron smażę na patelni dodaje ser starkowany i jaja

Dosłownie chwila i mamy szybki obiad.

 

 

06:56, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 sierpnia 2013
Domowy makaron smażony z jajem

Domowy makaron nitki smażony z jajem i parmezanem :)

Swojski makaron lubię , moja rodzina też a dzięki maszynce do makaronu robi się go szybciej .

Ciasto na makaron:

300 gr mąki tortowej

3 jaja

trochę letniej wody gdy za gęste

Składniki do smażenia :

olej rzepakowy 2 łyżki

jaja 3 szt

 starty parmezan 150 gram

odrobina papryki mielonej węgierskiej

szczypta soli do smaku

 

Ciasto:

wsypujemy mąkę na stół , do zagłębienia w mące wbijamy jaja.

Wyrabiamy ciasto , jeśli za gęste dodajemy letniej wody .

Wałkujemy cienko , kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.

Obsypujemy makaron mąką by nie skleił się .

Gotujemy wodę i wrzucamy makaron gotujemy z odrobina oleju wtedy nie sklei się na pewno .

Wyjmujemy przemywamy wodą i odcedzamy.

Rozgrzewamy patelnie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Smażymy makaron doprawiamy lekko solą , wbijamy jaja i posypujemy parmezanem i odrobina papryki czerwonej mielonej . Smacznego

 

06:05, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 sierpnia 2013
Leczo warzwne z makaronem

Macie tak czasem , że nie wiecie co zrobić na obiad . Ja właśnie mam taki dzień .Normalnie nie wiem co tu wykombinować . Wpadłam na pomysł zrobienia swojskiego makaronu , dobrze że mam maszynkę do makaronu  poszło mi szybciej niż myślałam .

Makaron domowy:

3 jaja

400 gram mąki

letnia woda 1 szklanka

sól do smaku

Jajka rozbełtać z wodą.

Dodać do mąki i posypać szczyptą soli.

Wyrobić ciasto.

Rozwałkować podsypując mąką.

Pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę .

Makaron podsypać mąką by się nie sklejał i wrzucać na wrzątek .

Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego , makaron się nie skleja podczas gotowania.

Ugotowany makaron przełożyć do zimnej wody przepłukać.

Leczo warzywne:

Cukinia 800 gram

pieczarki 400 gram

papryka żółta, czerwona ,zielona po połowie z każdej

pomidory 6 sztuk sparzone obrane ze skórki pokroić w kostkę

pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis

sól cytrynowa w płatkach 1 łyżeczka Royal Brand

czosnek ząbki 6 sztuk

papryka mielona węgierska  2 łyżeczki Royal Brand

 

Pokroić warzywa czyli cukinię pieczarki, pomidory,paprykę . Wrzucić na patelnię doprawić przyprawami i czosnkiem pokrojonym w plasterki . Smażymy na oleju rzepakowym . Warzywa podduszone dają sos wyparowują trochę robi się gęstsze i mamy leczo warzywne prosto z patelni podajemy z makaronem swojskim.

 

 


10:02, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 sierpnia 2013
Makaron domowy ze szpinakiem

Robiliście kiedyś makaron domowy jak ja to mówię . Ja czasami robię jak mam za dużo czasu . Dzisiaj właśnie mam taki dzień.

Mój makaron to witaminki  dwie porcję :)

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem .

Składniki:

szklanka mąki tortowej

100 gram szpinaku świeżego

olej 1 łyżeczka

jajko

sól

pieprz biały mielony Kamis

pomidorki suszone z bazylią i czosnkiem 3 łyżeczki Kamis

Dodatkowo :

pomidory 4 szt

czosnek 4 ząbki sprasowany

sól do smaku

 

Szpinak na patelnię z suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem poddusiłam to razem na papkę , woda też odparowała .Zostawiłam do ostygnięcia.

Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie . Dodałam jajo , sól i szpinak i trochę letniej wody . Wyrobiłam ciasto na koniec dodałam olej  dzięki temu super się rozwałkowało ciasto.

Rozwałkowałam na cienki placek i złożyłam je . Kroiłam na paski 1 centymetrowe . Makaron obsypywałam  mąką a potem do gotującej wody wkładałam. Gotowałam z 20 minut   a potem wyjmowałam i pod  wodę przepłukiwałam zostawiłam na sitku.

Pomidory umyłam pokroiłam w kostkę i na patelnie posoliłam popieprzyłam dodałam czosnek sprasowany  i mieszałam kiedy pomidory zaczęły się " rozpuszczać" dodałam makaron , chwilę razem trzymała i podawałam . Smacznego.

 



06:40, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel