środa, 18 października 2017
Drink z ginem

 

Lubicie drinki?? Myślę, że tak. Przychodzi taka chwila to wspólny wieczór z ukochanym a to jakaś imprezka w towarzystwie przyjaciół. Zawsze się znajdzie okazja :) Chcę wam pokazać produkty dobrej jakości z których zrobicie pyszne drinki.

Jednym z moich ulubionych drinków jest Gotland Summer Night drink bazujący na ginie. Zaraz usłyszę, że gin ma bardzo intensywny smak, to właśnie was zaskoczę , że w tym drinku jest mało co wyczuwalny.Dodane słodkie składniki dają przyjemny posmak wiśniowy.

Składniki:

  • gin (40 ml)
  • likier Cointreau (20 ml)
  • grenadina (10 ml)
  • sok wiśniowy (do uzupełnienia, lecz jeśli macie pomarańczowy to dajcie go jest ładniejszy kolorek)
  • kostki lodu

Podłużną szklaneczkę maczamy w wodzie i kolorowej posypce( dekoracja),wsypujemy kostki lody 4 szt. Wlewamy do niej gin i likier Cointreau.Zalewamy sokiem wiśniowym tak 4 cm od brzegu i wlewamy grenadinę, którą delikatnie wlewamy na samym końcu.

 

Dla Relaxu zrobiłam drink który każdemu zasmakuje czyli Gin Lubuski Red & Fresh

 Składniki:
gin22ss
 
Wykonanie:
Szklaneczkę dekorujemy kolorowa posypką, wsypujemy lód i wlewamy gin.Dodajemy sok żurawinowy i tonik .Całość dopełnia dekoracja.Drin pyszny i nieskomplikowany.
 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Kochani  zapraszam was do

Beztytuu8

 

Znajdziecie tu wina musujące, deserowe, gronowe oraz wermuty,brandy i likiery

Beztytuuvv

wtorek, 26 września 2017
Goodest artykuły codziennego użytku

Dziś chciałam pokazać wam gadżety które dostałam do przetestowania od Goodest . Na pierwszy rzut poszła miseczka z sitkiem.Postanowiłam ją wypróbować do takich domowych czynności które każda z nas wykonuję. Zrobiłam szare kluchy które przekładałam do miseczki i pod bieżącą wodą przemywałam.Miseczka się sprawdziła kluseczki idealnie wypłukana, a woda ściekała prosto do zlewu.Polecam płukać w miseczce owoce i ryż to też sprawdziłam i rewelacyjnie to wychodzi.

Goodest ma trzy rożne kategorie Kuchnia, Różne, Dom- wchodzimy i przeglądamy co nas interesuję. Produkty nie drogie i warte obejrzenia,a nóż wam się coś spodoba i kupicie czego naprawdę wam życzę.

Oto produkty które dostałam:

- rękawice do krojenia

- pędzel kuchenny silikonowy z pojemnikiem 2 różne

- drylownica do jabłek

- myjka do butelek i kieliszków

- miska z sitkiem 2 sztuki

- pojemnik do popcornu

- uchwyt na worki z zakupami mały

21731024_1493449414081724_4489628850413277736_n

 

Pierwsze co zrobiłam to wypróbowałam miseczkę, byłam ciekawa jak się zachowa podczas użytkowania i muszę powiedzieć ze spełnia swój obowiązek i jest bardzo praktyczna.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Co bardzo mi się spodobało to uchwyt na worki z zakupami 

Bardzo mi się podobało kiedy szłam na zakupy i siatka nie wrzynała się w dłoń,uchwyt wspaniale się sprawdza. Niby taki gadżet nic nie znaczący ale w codziennym użytkowaniu bardzo pomocny.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Przypadł mi również do gustu pojemnik na popcorn 

Coś fajnego wsypujemy ziarenka do środka i bez żadnego tłuszczu chwile do mikrofali i may popcorn.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

Nie zdążyłam wszystkiego przetestować ale to co do tej pory użyłam bardzo mnie zadowala. Muszę pochwalić goodest za pomysłowość i dobre produkty które bardzo mi się przydały. Każda z nas lubi gadżety zwłaszcza te przydatne.Zapraszam do sklepu.

C

wtorek, 12 września 2017
Szyneczka w sosie jabłkowo musztadowym z dodatkami

Dziś będzie mięsko i to pieczone w dużym kawałku w sosie jabłkowo musztardowym. Jest to specjalny sosik w słoiczku który przysłała mi Firma Natjun  abym mogła go wypróbować na mojej rodzince i znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest.

Składniki:

szynka 1/1/2 kg

sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek

pieczarki 6 szt

papryka czerwona 1 szt

ser żółty tyle plastrów ile mamy pokrojonych pasków

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Szynkę myjemy i osuszamy wycinamy błonki. Kroimy w centymetrowe paski lecz nie do końca przecinamy.Sosem smarujemy każde nacięcie dokładnie aby pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii i pozwalamy mu się dopiec. Mięso puszcza wodę i w połączeniu z sosem jabłkowo musztardowym jest przepyszne.Podajemy z ziemniaczkami i mizerią.

Ps: Mięsko po upieczeniu można pokroić w porcję, gdzie bardzo fajnie wygląda na talerzu i polać oczywiście wytworzonym sosem.

 

Ciekawostka:

Sos jest pyszny i delikatny bez substancji konserwujących w 100% naturalny i bez cukru. Można go jeść jako dodatek do kanapek wędlin i mięsa.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 04 września 2017
Lane kluski Hilcona z sosem z żołądków drobiowych

Ciekawość wzięła górę,przeglądam produkty Hilcona i czytam składniki- przyjemne i lekkie zaskoczenie kluseczki zawierają jaja kur z wolnego wybiegu co w dzisiejszych czasach jest rzadkością, zastanawiam się co dziś przygotować na obiad. Zabiegana jestem to fakt lecz uwielbiam pomarudzić też na blogu.Ciekawa jestem czy ktoś przeczyta o czym tu tak marudzę. Jeśli nie  ciekawią was moje przygotowane dania to wasz problem.Tworzyć uwielbiam ale też i czasami lubię gotowe produkty wykorzystać,Zaręczam , że w mojej kuchni są tylko smakołyki, tych co mi nie wyjdą nawet wam nie pokazuje tylko ucząc się metodą prób i błędów doskonale się i robię dalej.Ale dosyć tego marudzenia chce wam dziś troszkę pokazać jak gotowe produkty mogą nam pomóc i w dodatku smakować.

Hiltona ma masę smacznych produktów,jednym z nich są Szpecle- kluski lane które dziś wykorzystałam do mojego sosu z żołądków drobiowych. Kluseczki są gotowe do spożycia- idealne dla zabieganych i nie tylko. Bardzo smaczne, mogę potwierdzić bo jadłam z całą stanowczością stwierdzam, że pasują do zupy jak i do drugiego dania.Pojemność 500 g sporo, na 3 porcję starczy i wystarczy je podgrzać w gorącej wodzie 1-3 minuty

 

Image and video hosting by TinyPic

Szpecle - kluseczki lane podane z sosem z drobiowych żołądków i małosolne ogórki

Danie proste i bardzo smaczne

Składniki:

szpecle- kluseczki lane 500 g

żołądki drobiowe 800 g

marchew starta 2 szt

marchew pokrojona w słupki 1 szt

koperek świeży 1 pęczek

jogurt naturalny 200 g

sól,pierz do smaku

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 4 szt

bulion drobiowy 400ml

 

Wykonanie:

Żołądki drobiowe dokładnie czyścimy i wkładamy je do wody (500ml), wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie listek laurowy,sól,pieprz i  gotujemy na małym ogniu ze dwie godzinki ( Jeśli zbiera się piana to łyżką zbieramy). Marchew startą i słupki dodajemy po 1.1/2 godziny gotowania i kiedy nam zmięknie, a sos nam się zredukuję,wsypujemy pokrojony drobno koperek i dodajemy jogurt naturalny( zamiast śmietany). Jeszcze chwile pomieszamy i mamy gotowy sos. Lane kluseczki podgrzewamy około 3 minut w gorącej wodzie i podajemy z sosikiem i ogóreczkiem małosolnym domowej roboty ( sama zawsze robię).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

toto

czwartek, 15 grudnia 2016
Cripsy Natural rezenzja

Jakiś czas temu dostałam od http://www.crispynatural.pl Cripsy Natural które są w diecie codziennej bardzo przydatne. Podjadać możemy między posiłkami i to nam nie zaszkodzi.Pyszne chrupiące chipsy owocowe i warzywne.

chce wam polecić 

SUPER ZESTAW
DLA MŁODSZYCH I STARSZYCH
Z GRĄ PLANSZOWĄ I PUZZLAMI W GRATISIE!

 

 

Opakowanie po wew. stronie składa się z gry planszowej z kostką oraz puzzli oraz 

puzzle w wersji kolorowanki  :) Czyli możemy smacznie zjeść oraz pograć w grę. Przyjemne z pożytecznym.

 

500_500_productGfx_b546cf718f2e30ff60d8131e6e56e24e

 

 

W SKŁAD ZESTAWU:

1 x Jabłko 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z cynamonem 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko o smaku karmelkowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z przecierem bananowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko z sokiem truskawkowym 18 g - CHRUPSY Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Jabłko BIO 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural

1x Brzoskwinia 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural
1 x Ananas 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural

2 x Marchew z naturalnymi przyprawami 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Pomidor z bazylią i oregano 15 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Burak o smaku winegret 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural
2 x Topinambur z solą morską 18 g - Suszone plasterki Crispy Natural

Mamy 16 paczuszek pysznych chipsów

Ważne dla naszego zdrowia:
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego
  • niska zawartość tłuszczów nasyconych
  • bez smażenia i pieczenia
  • bez dodatku cukrów*
  • produkt bezglutenowy**
  • bez konserwantów
  • polecane jako uzupełnienie racjonalnej diety
  • także dla wegetarian i dzieci powyżej 3 roku życia

500_500_productGfx_f375b01779c8dd93896478674c387c15

 

Opinia :

Najbardziej smakowały mi owocowe chipsy.Warzywne za to przypasowały mężowi bo lubi ostre smaki.Bardzo fajnie i przyjemnie  sie je chrupie przed telewizorkiem, na spacerze czy tak sobie popijając piwko czy soczek. Polecam wam bo zawsze warto posmakować czego zdrowego a i maluszki od trzech latek śmiało mogą sobie pochrupać.

 

 

sobota, 29 października 2016
Detoks z dietą Oxy + przepis na oczyszczający Oxy Shake

Przybrało mi się trochę kilogramów więc zaczęłam szukać dobrej diety aby wspomóc swój organizm. Trafiłam przypadkiem na stronkę  www.dietaoxy.pl. Czytałam i nie wierzyłam wszak już tyle diet próbowałam po których efekt jojo wracał , że po prostu zniechęcenie dało o sobie znać i to bardzo szybko. Zawzięłam się i postanowiłam jeszcze raz spróbować no to zaczęłam od zamówienia zestawu  OXY PACK z wcześniej wspomnianej stronki  www.dietaoxy.pl

 

1 OXY BOX (w składzie: żurawina liofilizowana, otręby owsiane, ksylitol, łuska babki jajowatej) jest to miesięczna kuracja
11062651_1010171872346549_5493591349548003525_n
 
 
 14804712_1358824314157799_1603566671_n1
 
- 1 opakowanie OXY TEA
  • skutecznie wspomaga odchudzanie
  • zapobiega wzdęciom
  • hamuje biosyntezę tłuszczu
  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi

 

oraz

30 wygodnych saszetek do zaparzania -herbatka odchudzająca 

  • skutecznie wspomaga odchudzanie
  • zapobiega wzdęciom
  • hamuje biosyntezę tłuszczu
  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża ciśnienie krwi

 

Zestaw pozwala na oczyszczenie organizmu  i pozbycie się toksyn ale i również  i zbędnych kilogramów w zdrowy i bezpieczny sposób.

Oto mój plan detoxu 

Codziennie wypijam

-herbatkę

-koktajl oczyszczający + produkty OXY do śniadania i przed obiadem 

 

OXY SHAKE domowy żurawinowy :

-szklanka mleka sojowego

-  żurawina liofilizowana 2 garście

-łuska babki jajowate 2 łyżeczki

-ksylitol łyżka

CCCCCCCCCCCC

Wszystkie składniki umieszczam w kielich blenderowym i miksuje do płynności. Przelewam w dwie szklaneczki i mam OXY SHAKE domowy żurawinowy. Każdy z nas szuka czegoś innego ja szukałam coś na przemianę materii i to znalazłam. Może śledzić moje poczynania TU   Zapraszam na rożne koktajle z OXY .

 

 

Zapraszam po więcej szczegółów https://www.dietaoxy.pl/shop

 

 

11062651_1010171872346549_5493591349548003525_n1

 

piątek, 09 września 2016
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie

Jakieś czas  temu dostałam od GZELLA Wędliny z Borów Tucholskich pyszne produkty, mianowicie wędliny. Pomyślałam e to pewnie znowu coś na jedno kopyto, w smaku pewnie nic nadzwyczajnego. Byłam zawczasu nastawiona wojowniczo .Pewnie powiecie ech poprzewracało się babce w głowie .Zaprzeczam stanowczo hihi ja mam poukładane w głowie tylko już jestem zniesmaczona do tych sklepowych wyrobów które smakują tak samo lub trafiają  się z niespodzianką, a to piórko a to pazur czy sznurek.Dosyć ględzenia chce wam pokazać co dostałam.

IMG_09621

 

IMG_0883

Na pierwszy ogień poszły kabanosy ,krucha Kmicica i serdelki. Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się  nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała przyprawy co bardzo lubię.Serdelki miały również w sobie przyprawy i to widoczne , zaskoczyło mnie to pozytywnie.Więc z tych trzech produktów jeśli miała bym wybrać to były by to kabanosy, które najbardziej mi smakowały. 

Opinia:

Na dzień dzisiejszy po skosztowaniu produktów,mogę powiedzieć, że Gzella ma bardzo ale to bardzo aromatyczne wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej. Wędliny drobiowe  są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo mogę powiedzieć o  wieprzowych .

Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w 

- Olsztynie

-Braniewie

-Elblągu

-Szczytnie

Zachęcam

 

 

* Lokowanie produktu

 

 

Postanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami Gzella, zmagania zwyciężyły i teraz smacznie zajadam się QUESADILLA

 

Składniki na tortille:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150-160 ml mocno ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać

 

Składniki na farsz:

  • serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt
  • papryka biała 2 szt
  • ser gouda 300 g
  • pomidor 1 szt
  • szczypiorek pęczek
  • ogórek świeży 

 

Krok 1

Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski.

Krok 2

Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej.

Krok 3

Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne)

Krok 4

Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i  rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.

Krok 5

Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA

Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak

Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.

IMG_1059

 

IMG_1061

 IMG_1062

IMG_1046

 

pageqqpageqqqqqq1

wtorek, 19 lipca 2016
Faszerowane pieczarki z serem

No to mamy dziś troszkę inny obiadek.Pieczarki,mięso i ogórek kwaszony.Połączenie całkiem ciekawa,a jak jeszcze dodamy ser to już wo gule smaczne połączenie wyjdzie. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pieczarki 10 sporych szt

Mięsko mielone( szynka wieprzowa którą najlepiej samemu zmielić) 500 g

ogórek kwaszony 3 szt

jajo 1 szt

sól i pieprz do smaku

ser gouda 200 g   do posypania pieczarek)"Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."( do posypania pieczarek)

Dodatkowo:

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków 

Krok 1

Pieczarki myjemy i małym nożykiem wydrążamy środki, delikatnie posypujemy solą.

Krok 2

Szyneczkę opłukujemy pod wodą, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.Zmielone mięsko przekładamy do miski, wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz.Wsypujemy pokrojone pieczarki ( to co zostało wykrojone z pieczarek).

Krok 3

Ogórki wyjmujemy z gara( miałam małosolne) ogóreczki kwaszone trzy sztuki i kroimy drobniutko, a następnie dodajemy  do reszty składników.

Krok 4

Farsz wkładamy w pieczarki i układamy w formie prostokątnej wyłożonej folią aluminiową, a to co zostanie robimy kotleciki i możemy zapiec razem z pieczarkami.Pieczemy w 200 stopniach koło 40 minut( 5 minut przed wyjęciem posypujemy serem i dopiekamy.Podajemy z ziemniaczkami i ogóreczkiem kwaszonym.Smacznego.

 

 IMG_9538

 IMG_95441

IMG_9549

 

IMG_95471

 

IMG_95541

niedziela, 10 lipca 2016
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

Drobiowa rolada z podwędzanymi śliwkami,serem,pietruszką i majonezem.Jak widzicie smaki, są przeciwieństwem za to  ale idealnie połączenie dla kubków smakowych. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki )

ser gouda 300 g "Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."

śliwki podwędzane suszone  12 szt

natka pietruszki 1 pęczek

majonez  4 łyżki

pieprz i sól do smaku

Panierka:

płatki owsiane 100 g( zmielone w blenderze)

jajo

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.Na ser kładziemy majonez 2 łyżki na każdą połówkę. Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie. Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje.

Krok 2

Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi.Polecam roladę bo jest przepyszna. Po usmażeniu i podduszeniu można śmiało ją pokroić :) 

IMG_9099

 

IMG_90941

 

IMG_9117

IMG_9102IMG_9129

piątek, 01 lipca 2016
Truskawkowy sok z sokownika

Musze powiedzieć, że w tym roku sokownik króluje ,byłam w paru sklepach AGD i w każdym widziałam sokownik.Nie wiem czy są dobre bo tego powiedzieć nie mogę o tych sklepowych.Za to mój który zamówiłam w sklepie garneczki.pl JEST IDEALNY.

MIAŁAM DOPIERO OKAZJE JEDEN RAZ UŻYĆ SOKOWNIKA ,dziś wiem że jest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z  niego sok ale również dżemy.

Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców

-truskawka

-jagoda

-malina

-wiśnia czy jeżyna

Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło.

Najpierw  składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce.

 

IMG_8825

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne skoro są świeże. Jednak mam większą ilość pomrożonych na zimę. Model w którym robiłam sok to jest TEN zajrzyjcie koniecznie. Moja kuchenka jest ceramiczna, sokownik pasuje do niej jak i do indukcyjnej kuchenki  czy elektrycznej.Co ciekawego to , że ma Akutermiczne dno. Sokownik nie paruję więc nawet nie włączamy okapu .

Specyfikacja

Sokownik FRUIT SUMMER
 
Wykonany ze stali nierdzewnej polerowanej na połysk
Pokrywka z hartowanego szkła z dziurką 
Uchwyty ze stali nierdzewnej rolowane
Wężyk z tworzywa sztucznego
 
Garnek do wody: 25,0 cm x 11,0 cm
Garnek do zbierania soku z wężykiem: 25,0 cm x 16,5 cm
Garnek do owoców z pokrywką: 24,5 cm x 17,0 cm
Pojemność całości: 8 litrów
Grubość ścianki około: 0,6 mm
Dno typu kapsel z wkładem aluminiowym, grubość około 3,2 mm
Wysokość całości bez pokrywki: 33,0 cm
Wysokość całości z pokrywką: 41,0 cm
 
Waga ok.: 3,050 kg

 IMG_88371

 Więc po włożeniu truskawek nastawiłam gaz i czekałam na sok, oczywiście co jakiś czas zamieszałam bo bez tego ani rusz, jestem niecierpliwa hihi.

IMG_8845

 Woda się gotowała, wydzielała parę ,a owoce puszczały sok. Środkowa część sokownika zbierała sok ,a rurka była umieszczona niżej gdzie do garnka ściekał sok. Na  pierwszy sok czekałam 40 minut, a garnek który postawiłam miał 4 litry więc spokojnie sok ściekał. Całość trwała nie więcej niż 1.1/2 godziny.

 

IMG_8853

 

Spuszczony sok przelewałam od razu do słoiczków wyparzonych 400 ml wyszło mi 6 szt . Wyszło mi razem 2,4 l soku

IMG_8869

 

Po zakręceniu słoiczków postawiłam je do góry dnem bez pasteryzowania.

IMG_8896

 

IMG_8891

 

Z tego co mi zostało zrobiłam dżem. Z dolnego garnka wylałam wodę i przełożyłam to co zostało z truskawek. Zagotowałam z cukrem żelującym, dawałam na oko, aż uznałam że jest wystarczająco dużo. Dżem przełożyłam do słoiczków ,wyszło mi 6 x 180 ml

IMG_8889

 

 

Sokownik pochodzi ze sklepu garneczki.pl  konkretny model TO TEN

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

POLECAM SZCZEGÓLNIE DLA MŁODYCH I STARSZYCH,SOK TO SAMO ZDROWIE ZWŁASZCZA SAMEMU ZROBIONY.

poniedziałek, 22 lutego 2016
Recenzja SEKO

Jakiś czas temu zostałam obdarowana produktami rybnymi od firmy SEKO . Dostałam trzy smaki z których najbardziej mi zasmakowały  filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami . Więc parę słów wam powiem.

Filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO:

Zdejmuje papierowe opakowanie z pudełeczka ze śledziami, stwierdzam od razu , że widać datę do kiedy można spożyć śledzie. Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe, mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie są pyszne, bardzo fajnie wyglądają podane jako przekąska. 

IMG_4447

2222

Filety śledziowe z musztardą francuską SEKO

Tutaj też mamy fajne opakowanie które rzuca się w oczy.Po zdjęciu opakowania widać zafoliowane  śledzie z datą spożycia. Po otworzeniu w oczy rzucają się 4 płaty  śledzia pokryte z wierzchu gorczycą.Te śledzie również maja bardzo fajny posmak. Tutaj możemy podać je jako rolmopsy. Smakiem podchodzą pod marynowane, takie jakie lubię.


IMG_4452

 Beztytuuqwa

Filety śledziowe z papryczką peperoni SEKO

Tak jak w poprzednich dwóch smakach śledzi te również mają po zdjęciu opakowania datę spożycia . Po zdjęciu foli widać rzucające się w oczy papryczki czerwone. Te śledzie mają lekko pikantny smak, podobne do marynowanych.Można je śmiało podać w całej okazałości na talerzyku.

IMG_44581

 Beztytuuqfgf

wtorek, 13 października 2015
Gryczanki - Raw & Happy

Przekąska mało kaloryczna oparta na kaszy gryczanej. Gryczanki   Idealne przy diecie . 

Co zdrowe, może być również smaczne.

Gryczanki -owoce leśne  

IMG_1931

 

IMG_1934

Możemy je podać z mlekiem orzechowym lub z jogurtem albo jeść prosto z torebki .

Składniki:

-kiełkowana polska kasza gryczana

- daktyle

- rodzynki

- kiełkowany slonecznik

-kiełkowana kasza jaglana

- owoce leśne 8%  (polskie owoce aronii , polskie czarne jeżyny ,żurawina)

-kiełkowane siemię lniane

- kiełkowana szałwia hiszpańska 

- kiełkowany amarantus 

- surowiec BIO

Jak widać same zalety posiadają Gryczanki , nie dość że smaczne to i jeszcze zdrowe .

 

" Raw znaczy surowy.

Technologię tą charakteryzuje najwyższa dbałość o składniki i ich przetwarzanie. Wszystkie nasze produkty są tworzone tak, aby zachowywały one maksimum walorów odżywczych. Wszystkie surowce przerabiane są w temperaturach poniżej 46 C, aby nie niszczyć enzymów, witamin i cennych mikroelementów. Aby mieć absolutną pewność co do jakości składników, wszystkie one pochodzą z upraw ekologicznych.

 Tajemnica jakości tkwi w prostej i rzetelnie przestrzeganej technologii. Znając grzechy współczesnego przemysłu spożywczego, my w naszej pracy dla Was stawiamy na prostotę i zachowanie prozdrowotnych walorów używanych składników

 W „Raw and Happy”, jako niedużej firmie, mamy luksus pełnej, osobistej kontroli surowców dostarczanych do naszej firmy"

 

Jeśli jesteście ciekawi produktów zapraszam  Raw & Happy

 

piątek, 02 października 2015
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona

No to teraz całkiem nowy smakołyk będzie. Pierwszy raz robiłam , jak widać jest do wykonania. Nawet ja która nigdy nie robiła białej kiełbasy , dałam sobie radę . Nie żałuje nawet wręcz jestem bardzo zadowolona , że podjęłam to wyzwanie. Dziękuje bardzo Tradismak  za przepyszny zestaw promocyjny biała kiełbasa  dzięki któremu powstał ten smaczny rarytas .

Składniki do przygotowania białej kiełbasy :

 3 metry jelit naturalnych wieprzowych 

2.1/2 łyżki soli morskiej

3 łyżki majeranku  "Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych."

 3 łyżeczki przyprawy " Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g - Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dodatek pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej "

3 łyżeczki pieprzu ziołowego

zmielone wieprzowe mięsko 2 kg i 225 g 

mięso wołowe zmielone 750 g

 woda do mięsa wieprzowego 125 ml

woda do mięsa wołowego 60 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki 

Wykonanie białej kiełbasy :

 Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek . Do wołowiny dodajemy sól , pieprz , majeranek , przyprawę turbo smak oraz wodę . Wyrabiam mięso. Do wieprzowiny dodaje wodę i wyrabiam z 10 minut mięso. Po 10 minutach dodaje doprawioną wołowinę i mieszam teraz razem. Jelito mocze 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie  ( wymieniam wodę co pół godziny ). Nakładam jelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką  popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) .

 

 Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .

 Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Krupniok śląski biały (Turbo Smak CN) a 40 g  - Kompletna mieszanka przypraw do krupnioka białego bez krwi.
  • 1 szt. Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g - Mieszanka (baza smakowa) o zdecydowanym smaku, dodatek pachnącej kolendry nadaje tej kiełbasie typowy charakterystyczny smak kiełbasy białej parzonej
  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g - Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
  • 1 szt. Natura Smak Sułtańska a 40 g - Aromatyczna i smaczna kompozycja przypraw z dużą ilością czosnku niedźwiedziego.
  • 1szt. Kolendra - mielona / łupana a 120 g - Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny.
  • 1 szt. Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych.
  • 1 szt. Jelita naturalne wieprzowe pęczek a 90 mb - Trwałe, kalibrowane uformowane w pęczek. Do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych i kaszanek. Pęczek wystarcza na ok. 60 kg wyrobu.
  • 1 szt. Nici wędliniarskie białe – rolka 100g - Nici wędliniarskie białe, lniane matowe. 100g rolka to 60 mb mocnego szpagatu, który wystarczy na wykonanie ok. 30 kg zasznurowanych (rolowanych) szynek , baleronów , rolad

OPINIA:

Warto zamówić zestaw . Przychodzą produkty prosto do domu . Otwierasz paczuszkę i wszystko masz co potrzebujesz , nie wychodząc z domu .  Nie sądziłam , że można samemu zrobi  coś tak pysznego .

IMG_1690

 IMG_1693

 

IMG_1696

 

 

IMG_1685

 

IMG_1686

IMG_1695

 

page49

środa, 02 września 2015
Kurczak pieczony na butelce z piwem

Tym razem nowość w mojej kuchni. Przepis stary jak świat ale ja robiłam pierwszy raz . Wyszło znakomicie i bardzo smacznie.

Cudnie chrupiąca skórka normalnie jak kurczak z rożna .

KURCZAK NA BUTELCE PIWA -Składniki :

 

Kurczak 1 szt ( 1.800 g )

piwo 500 ml 

przyprawa do kurczaka bez glutaminianu AGNEX ( składniki : sól ,papryka, curry.......... )

czosnek 5 ząbków

ziemniaki 1 kg 

KURCZAK NA BUTELCE PIWA - Wykonanie

 

Kurczaka umyłam dokładnie , oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym .  

Z wierzchu natarłam kurczaka  przyprawą dokładnie .

Do środka kurczaka włożyłam sprasowany  czosnek   natarłam od środka .

Nie nacierajcie z wierzchu bo się spali czosnek , a kurczak straci swój smak .

Wstawiłam tak przyprawionego kurczaka do lodówki zawinęłam go w folie spożywczą , został na noc w lodówce .

Butelkę z piwem wstawiłam na pół godziny doi wody i zdjęłam etykietkę .

Umyłam butelkę i otworzyłam piwo, nadziałam kurczaka . 

Szyjka od piwa ma być koło szyjki kurczaka , wtedy piwo będzie spływało po kurczaku anie do środka .

Wstawiłam kurczaka do nagrzanego piekarnika w blaszce głębszej aby spływające piwo i sos nie wypływały .

Kurczaka piekłam w temp 180 stopni godzinę i 40 minut . ( 1 KG KURCZAKA 1 GODZINA PIECZENIA ).

Kurczak będzie pięknie przyrumieniony dzięki piwu spływającym po nim. 

Podczas pieczenia wsypywałam do butelki z piwem odrobinę soli , piwo się pieniło i spływało po kurczaku . Robiłam tak parę razy .

Efekt na stole murowany i zachwycone spojrzenia gości czy rodziny . Sama poezja .

Ps. Po godzinie pieczenia kurczaka dodałam pokrojone ziemniaki w ćwiartki i miałam gotowy obiad po 40 minutach :) 

IMG_07921

 

IMG_07851

 

IMG_08051

 

IMG_07871

 

IMG_0786

 

IMG_0800

wtorek, 11 sierpnia 2015
Karkówka z kalarepą prosto z pieca

Ostatnio same słodkości chyba przydało by się coś konkretnego . Też tak pomyślałam i zrobiłam mięsko z warzywami które praktycznie same się wykonało- właściwie upiekło . Przy upałach najlepiej lekkie smaczne  dania. Uważam ,że to najlepsze rozwiązanie .

Składniki:

karkówka 8 plastrów

kalarepa młoda 2 szt

pomidory 2 szt ( bez skórki)

cukinia 100 g

pieczarki 100 g

bulion 1 litr

sól i pieprz biały mielony do smaku

 

Wykonanie:

 

Najpierw przygotowujemy warzywa kalarepę myjemy obieramy ze skórki i kroimy drobno , wkładamy do naczynia żaroodpornego . 

Pomidory sparzyć , obieramy ze skórki kroimy w kostkę czy plastry i dodajemy do kalarepy .

Cukinie myjemy i kroimy w paseczki najlepiej młoda bo ma skórkę jeszcze miękką .

Pieczarki myjemy kroimy  w plastry i smażymy na patelni , dodajemy do warzyw.

Zalewamy bulionem.

Karkówkę smażymy na smalcu z obu stron na rumiany kolor i przekładamy do warzyw z bulionem dopiero teraz doprawiamy tylko solą i pieprzem mielonym ( ja daję ziołowy).

Całość wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 200 stopniach.

Potrawa rozpływa się w ustach , podajemy z ziemniaczkami ogórkiem małosolnym i pomidorkami .

Moje danie podałam na naczyniach z otrąb które dostałam od BIOTREM   

"Ekologiczny, jednorazowy talerz z otrąb pszennych. Doskonała alternatywa dla naczyń z tworzyw sztucznych oraz papieru. Sztywny, trwały, biodegradowalny materiał (możliwość kompostowania lub spalenia). Średnica: 20 cm."

 

PŁASKIE NACZYNIA MNIEJSZE WYKORZYSTAŁAM DO GRILLA ZAŚ GŁĘBOKIE DO ZUPY  . EKOLOGICZNE I MOŻNA JE POTEM SPALIĆ W PIECU .

IMG_9427

 

IMG_9422

 

IMG_9424

 

IMG_9429

 

IMG_9430

środa, 03 czerwca 2015
Filet z suszonymi ziołami

 

Jakiś czas temu dostałam od SEKO pyszne filety z suszonymi ziołami Beczka Śledzi  . Mogę wam troszkę o nich powiedzieć  .

Postanowiłam je wypróbować bez żadnych udziwnień .

Wyjęłam ze słoika i smakowałam , jaka to nowość powstała . Musze przyznać , że zapach jak i smak bardzo mi przypasował. Filety mi smakowały zjadłam od tak sobie od razu dwa. 

Co mogę o nich wam powiedzieć :

Marynowane  filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry w oleju rzepakowym.

Zawierają cukier i substancję słodzące .

Składniki:

filety ze śledzia atlantyckiego marynowane bez skóry 48%

woda 

cukier

sól

regulator kwasowości:

kwas octowy

olej rzepakowy 37%

cebula marynowana

sól

przeciwutleniacze:

kwasa askorbinowy

kwas cytrynowy

substancja słodząca :

sacharyny 

suszone zioła 1,5 %

czosnek suszony

papryka suszona

aromat

ekstrakt szpinaku

Produkt może zawierać:

jaja

gorczycę

soje 

mleko

seler

gluten

 

 


IMG_6602

 

                          Marynowane filety idealnie pasują do zrobienia koreczków . Atrakcyjnie będą wyglądały na stole .

IMG_6600

 

                                  W słoiku było 7 filetów , nie wiem czy jest tak w każdym . Jednak najlepsze jest to , że są smaczne i można polecić z czystym sercem :) 

IMG_66031

piątek, 17 kwietnia 2015
BI FIX KOMPOZYCJA 9 SMAKÓW HERBATA EKSPRESOWA

Kochani moi dzisiaj pragnę z wami się podzielić się pysznym smakiem  herbatek owocowych o wyjątkowych właściwościach smakowych .   Można się upajać smakiem sącząc ulubiony smak . Delektowanie się ma swoje zalety . Ciało się rozluźnia  , a my raczymy się kompozycją którą wybieramy z 9 różnych smaków . Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni dodatek.

Wyobrażacie sobie …………….. skwar z nieba się leje i oto jest Bi fix schłodzona z odrobiną soku z limonki lodem i listkami mięty. Zbawienie dla duszy i ciała .

 

 

  •                        Bi fix Herbata zielona oryginalna - herbata zielona.
  •                        Bi fix Herbata zielona z żeń-szeniem i granatem - herbata zielona, aromaty, korzeń żeń-szenia, trawa cytrynowa, skórka pomarańczy, granat.
  •                        Bi fix Herbata czarna - herbata czarna.
  •                        Bi fix Herbata czarna Earl Grey - herbata czarna, aromat Earl Grey.
  •                        Bi fix Dzika róża z maliną Herbatka owocowa - owoce dzikiej róży, jabłko, owoce aronii, owoce maliny, aromaty, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Malina Herbatka owocowa - owoce maliny, owoce aronii, owoce czarnego bzu, jabłko, aromat, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Żurawina Herbatka owocowa - owoce żurawiny, owoce czarnej porzeczki, owoce aronii, jabłko, aromat, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Mięta Herbatka ziołowa - liść mięty pieprzowej.
  •                        Bi fix Rumianek Herbatka ziołowa - kwiat rumianku.

 

 

„Herbatki polecane osobom w każdym wieku. Szczególnie osobom dbającym o dobrą kondycję serca i układu naczyniowego oraz o osłabionej odporności organizmu. Poprzez picie ich dostarczamy potrzebne nam substancje, dzięki czemu wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu. „

 

W pudełeczku znajdziesz 90 ekspresowych herbatek (po 10 z każdego rodzaju). Wszystkie herbatki zamknięte są w hermetyczne kopertki, które pozwalają zachować niepowtarzalne aromatyczne i smakowe właściwości naparu. Napoje te są wyjątkowo smaczne, jak również wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

 

Polecam szczególnie Bi fix Herbata czarna - herbata czarna.

Odrobina barmańskiego syropu limo-nowego, lód i schłodzona Bi fix Herbata czarna. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające na upalne dni .

 IMG_5906

 

IMG_5904

niedziela, 22 lutego 2015
Teekanne recenzja herbat

Jakiś czas temu dostałam herbatki Teekanne  . Postanowiłam je wypróbować i zobaczyć jakie mają smaki . Jak to się ma do mojego gustu  .Wiadomo , że nie każdemu musi smakować . Jednak jestem bardzo wyczulona na smaki  i nie lubię wszystkiego postanowiłam zobaczyć czy skończy się na jednym razie . Skusiło mnie to , że herbaty są idealne  dla tych co są na diecie lub zaczną być , czyli dla mnie . Znienawidzę lub zachwycę . Zaczynamy ................................

Ranek na wypróbowanie idzie Fit& Slim .

Herbata ziołowa z zieloną herbatą- Przyjemy smak , nie szczypie w język jak to bywa w niektórych herbatach . Pijąc czuję się lekki posmak mięty , jest najbardziej wyczuwalny. Piję się z przyjemnością.

IMG_4528

 

 

 

IMG_4531

Mamy popołudnie czas na herbatkę . Tym razem smakuje Detox& Slim

Smakuje trochę inaczej niż ranna herbatka , pewnie dlatego że w składzie jest owoc dzikiej róży . Charakterystyczny smak mięty pieprzowej się przebija . Do picia przyjemna .

 

 

 

IMG_45291

 

IMG_45332

 Oooooooooooooo  zbliża się 18 no to czas na wieczorna herbatkę . Bardzo jestem ciekawa jaki ma smak . Mianowice Purify & Slim

Mamy tu tajemniczy składnik z Azji  Pu-Erh To dla tych co dbają o linie . Jestem na diecie więc idealna dla mnie. Świeża nuta mięty  nadaje szczególnego smaku , oczyszcza organizm .  Zauważyłam , ze ma też inny kolor i różni się od pozostałych dwóch herbat . W smaku również jest inna.

IMG_4530

 

 

IMG_4534

 

Opinia :

Doskonale spełnia swoją role .

Smak też może być .

Cena również mi odpowiada .

Zamierzam stosować przez czas diety .Potem będę sporadycznie piła ale jednak zostanie ze mną na dłużej. 

wtorek, 03 lutego 2015
Recenzja - patelnia do naleśników Rossi

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania patelnię do naleśników .Fajna patelnia , takiej jeszcze nie miałam. Bardzo mi się spodobała. Jednak nie wszystko co ładne musi być praktyczne. Postanowiłam wypróbowywać i zobaczyć jak bedzie mi szło smażenie.

 

Oto moja patelnia 

Patelnia Natura Crep Pan marki Korkmaz

Jak widać kształt jest inny niż zazwyczaj wielkość to 26 cm , więc naleśniki spore wychodzą . U nas  w sam raz patelnia pasuję ,taki naleśnik zostanie zjedzony zaraz po usmażeniu .

smażyłam na oliwie z oliwek trochę nie dowierzałam , ze się nie przypalą naleśniki.

IMG_3971

 

Usmażyłam 2 naleśniki , wyszły fajne więc następny już smażyłam bez oliwy aby zobaczyć jak patelnia bedzie dawała sobie rade .

 

IMG_3972

 

Jak widać nie spaliłam naleśników ani nie przypaliłam , więc duży plus dla patelni .

 

IMG_3998

 Opinia:

Patelnia  jest specjalnie wyprofilowana by  wygodnie i łatwo przygotować aromatyczne naleśniki o perfekcyjnym kształcie.

Wnętrze patelni jest pokryte nieprzywieraną powłoką co daje duży plus , naleśniki nam się nie przypalają .

 Na 100 % jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i nie zawiera szkodliwych dodatków PFOA i PTFE. Ponad to, patelnia jest bardzo uniwersalna - możemy używać jej na kuchniach gazowych oraz elektrycznych.

 Jest ona odporna na zadrapania i w ładnej formie posłuży przez długi czas.

Polecam gorąco  i zachęcam do zakupu .  Sklep  Rossi oferuje wiele ciekawych produktów przydatnych w kuchni . Dobrej jakości .

Sklep posiada rożne akcesoria   kuchenne  zapraszam .

 

 

niedziela, 25 stycznia 2015
KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

Jakiś czas temu dostałam  od  Przyjaciele Kawy coś co każdy powinien mieć w domu , mianowicie 

KAWA ZIARNISTA CAFE LIEGEOIS „MAGNIFICO“

Postanowiłam zrobić ciasto z dodatkiem kawy . Już dawno nie robiłam , więc w sam raz kawa arabska idealnie pasuję . Ten aromat i smak będzie wspaniale się komponował .

 

 

Biszkopt :

- 4 jajka

- 3 czubate łyżki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowo -kawowa:

- 800 ml śmietany 30 %

- żelatyna na 1 litr

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej cafe liegeois magnifico 

- 100 łyżki gorącej wody

Poncz:

15  łyżek zaparzonej kawy ziarnistej ( zmieliłam ją ) cafe liegeois magnifico  posłodzonej 

Dodatkowo:

- 200 gram orzeszków Pini 

- 5  łyżek  rozpuszczonego miodu miodu

 Wykonanie:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wcześniej przesiałam .

Wymieszałam składniki .

Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto .

Piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Ostudzony biszkopt nasączyłam ponczem z kawy 

Masa śmietanowo -kawowa:

Zmiksowałam śmietanę z dwiema łyżkami cukru.

Rozpuściłam żelatynę w 100 ml wody ( wrzątku ) .

Zaparzyłam zmieloną  kawę w 100 ml wody i przelałam napar do żelatyny . Wymieszałam.

Do  ostudzonej żelatyny z kawą przełożyłam śmietanę 4 łyżki i wymieszałam . 

Teraz przełożyłam wszystko do śmietany wymieszałam i przełożyłam na biszkopt .

Do rozpuszczonego miodu dodałam orzechy Pini  i nakładałam łyżeczką na śmietanę i do lodówki do zastygnięcia.

 Zrobiłam degustację , zmieliłam kawę i zaparzyłam , poczęstowałam znajomych. Uwielbiam kawę z mlekiem więc i tym razem musiałam dolać.

Smak na plus

Zapach i aromat plus

Polecam serdecznie kawę można zakupić w sklepie   Przyjaciele Kawy 

 

IMG_3779

 

 

 

IMG_3782 

Parę słów....................

" Dla prawdziwych smakoszy kawy! W tej mieszance harmonijnie współgrają ziarna aż z 7 różnych krajów: Etiopii, Kenii, Meksyku, Kostaryki, Kamerunu, Togo i Brazylii (80 % arabica i 20 % robusta). Prawidłowo zaparzona kawa jest wyjątkowo gęsta. Kawosze zakochają się w jej słodkawym smaku i naturalnie długo utrzymującym się posmaku czekolady!"

Zaprosiłam znajomych na degustację tej aromatycznej kawy . Ciasto smakowało wybornie .

Zrobiłam również kawkę i to dopiero była niespodzianka. Znajomi zachwycali się aromatem i smakiem :)

Dlatego polecam wam .Jeśli chcecie posmakować i przekonać się samemu jak naprawdę jest to zapraszam do sklepu Przyjaciele Kawy 

 

IMG_3780

przyjacielekawy.pllogo1 

 

wtorek, 20 stycznia 2015
Tatar ze śledzia korzennego

Kochani dzisiaj będzie coś nowego innego , coś co jeszcze nie jedliście . Zamierzam was zachęcić do spróbowania produktu .

Najpierw musiałam zrobić z nim coś do jedzenia ,  a potem spróbować czy faktycznie jest jadalne. Ależ jestem szczera , aż do bólu. Musze sobie dać 10 za wytrwałość mojego języka i kubków smakowych . Ponieważ nie padł za to zaś wylizał po przekąsce naczynie w którym się znajdowało to coś.

No dobra nie będę was dłużej trzymać w niepewności.

Proponuje " Tatar z fileta korzennego "

Każdy produkt jest starannie doprawiany oryginalną kompozycją przypraw w kuchniach naszego zakładu. Marynaty wzbogacą każdy tradycyjny posiłek, ale szczególnie sprawdzają się jako przystawki podczas imprez.

Składniki:

filet korzenny SEKO 200 g

cebula biała 1 szt

pomidor 2 szt

 

Filet odsączamy z zalewy korzennej i kroimy w drobna kostkę.

Cebulę obieramy z łupinki  i kroimy w drobną kosteczkę.

Pomidory sparzamy i kroimy w drobna kostkę.

Przygotowujemy małe naczynka aby wyszło 10 szt.

U mnie to były takie specjalne " łyżeczki "

Do każdej " łyżeczki " włożyłam do środka pokrojonego fileta.

Na około fileta położyłam do połowy pokrojona w kosteczkę cebule. Od drugiej polowy położyłam sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę.

Tak oto podałam mój tatar śledziowy jako zagrychę do alkoholu czyli wódy , wódki jak kto woli :P 

 

IMG_3678

 

IMG_3679

 

 

 

 IMG_3686

 

 

IMG_3691

sobota, 20 grudnia 2014
Serniczek podany z herbatą

Kochani dzisiaj piłam przepyszną herbatkę  o smaku malinowym. Jadłam do tego pyszne ciasto.

Jeśli chcecie naprawdę smacznej herbatki wystarczy wejść na Biofix    Znajdziecie smaki jakie tylko chcecie.

Powiem wam troszkę o tej herbatce.

W opakowaniu znajduje się 25 x 2 g . Herbata przyjemny smak i delikatny aromat , piłam ją z przyjemnością . Jest doskonała na przeziębienia. " Zawarte w malinach substancje wykazują działanie przeciwgorączkowe i oczyszczające. ".

" Poprzez picie jej dostarczamy potrzebne nam substancje, dzięki czemu wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.

Sposób parzenia: Jedną saszetkę herbaty zalać wrzątkiem. Zaparzać ok. 3-5 minut. "
Od tej pory zawsze będzie gościć w mojej kuchni .
 
 IMG_29491
 

 

 IMG_2950

środa, 24 września 2014
Pierś grillowana z cukinią z grilla

Jakiś czas temu dostałam produkty bezglutenowe od firmy Incola.

Maja spory asortyment produktów . Produkty są idealne dla osób na diecie bezglutenowej .

Gwarancję i jakość tym Marka Nicola może się pochwalić.

Dla każdego znajdzie się coś smacznego . Mogę wam polecić Amelki czekoladowe i maślane . Wiadomo różnią się smakiem bo to ciastka bezglutenowe , ale są naprawdę smaczne.

amelkiczekoladoweamelkimaslane

Osobiście najbardziej przypasował mi makaron SPAGHETTI ALLA CHITARRA są to fajne „gniazda” które można w dowolny sposób podawać .

spaghettiallachitarramakaronbezglutenowyPodałam "gniazda makaronowe"z sosem cukinią z grilla i piersią grillowaną .

IMG_04511

 

Polecam mąkę  ryżową , teff , kokosową i amarantusa. Warto wypróbować  i zrobić pyszne smakołyki   .

 

Mojej córce przypadły musli z truskawkami i malinami . Pyszne są . Rano na śniadanie jak znalazł.

Polecam dla tych co nie jedzą mięsa .

platkigryczanebio1

incola_logoZapraszam wszystkich do sklepu Incola z produktami bezglutenowymi

 

czwartek, 24 lipca 2014
Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu

Dostałam świetny rondel od firmy  FNE Silesia Rybnik postanowiłam go wypróbować i zobaczyć jak moje gołąbki wyjadą z niego .


 


Pierwszy raz przygotowywałam gołąbki wołowe . Wyszły pyszne wręcz doskonałe w smaku jak i w wyglądzie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu - SKŁADNIKI:

  • Mięso wołowe zmielone 500 gram
  • 1 woreczek ryżu
  • Sól szczypta
  • Pieprz biały szczypta
  • Chili mielone szczypta
  • Kardamon mielony szczypta
  • Jajko 1 szt.
  • Dodatkowo:
  • Przecier pomidorowy 200 gram
  • Śmietana 18% do zup 200 gram
  • Rosołek drobiowy 1 szt
  • pieczarki 300 gram
  • kapusta młoda

Gołąbki wołowe z dodatkiem kardamonu - PRZYGOTOWANIE:

Do miski przełożyłam mięsko zmielone dodałam jajo i przyprawy. Ugotowałam ryż ostudziłam i dodałam do mięsa.

Pieczarki usmażone drobno pokrojone i odciśnięte z tłuszczu dodałam do farszu .

Farsz wymieszałam.

Kapustę sparzyłam.

Zdjęłam liście i wydzielam twarde końcówki.

Nakładałam farsz łyżką , zwijałam gołąbki.

Wlałam olej do rondla rozgrzałam patelnie i ułożyłam gołąbki .

Wyszło mi 12 szt i wszystko weszło do rondla.

Usmażyłam gołąbki lekko z obu stron.

Zalałam woda tak aby przykrywało gołąbki , dodałam rosołek i dusiłam kolo 40 minut.

Dodałam przecier i śmietanę.

Gołąbki wyszły pyszne.



 

 

Opinia.

Rondel szybko się nagrzał, kapusta nie przywierała smażyłam beż dodatkowych problemów.

. Rondel nadaję się do smażenia , duszenia i gotowania. Jego duża powierzchnia daję nam pole do popisu. Możemy w nim robić większa ilość jedzenia. Jest  to duży komfort jeśli ma się większą rodzinę.

Kształt rondla umożliwia wykładanie potraw bez większych problemów . Krawędzie są wyprofilowane.

Rondel  możemy używać na różnych rodzajach  kuchni :

elektrycznej , gazowej ,ceramicznej jak i indukcyjnej .

W mojej kuchni sprawdził się doskonale.



wtorek, 20 maja 2014
Finezja Dekorator Tupperware - smakołyki

Chcę wam dzisiaj coś pokazać , coś co każda pani domu powinna posiadać . Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam mozliwośc wypróbowania oto 

 Finezja Dekorator firmy Tupperware to bardzo elastyczny pojemnik, z którego z łatwością możemy wycisnąć odpowiednie ilości znajdującego się w środku produktu. W momencie przyciskania dekorator składa się w "harmonijkę" i sam powraca do swojego pierwotnego kształtu. Mamy do wyboru 5 półprzezroczystych końcówek dekorujących, które pomogą pięknie ozdobić nasze wypieki.
Postanowiłam zobaczyć czy naprawdę te urządzenie jest takie dobre jak go opisują. Jak wiecie nienawidzę lizusostwa i pisze to co myślę.
Więc co do dekoratora to jestem zadowolona. Postanowiłam wypróbować go do śmietany 30%. Spełnił moje oczekiwania .
Ubiłam śmietanę 30% z 2 łyżkami cukru pudru.
Włożyłam do pełną do dekoratora śmietanę i zamknęłam go . Oczywiście najpierw sobie wybrałam końcówkę którą chcę dekorować.
Jak widzicie łatwy jest ,pojemny . W dodatku mycie nie sprawia żadnej trudności . Dzięki temu , że ma 5 różnych końcówek możemy dekorować jak chcemy .
Produkt jest wart swojej ceny i zapraszam chętnych do zakupu nie pożałujecie decyzji  .
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel