sobota, 04 listopada 2017
Sałatka śledziowa SECO

Propozycja podania śledzika nie tylko na imprezę czy święta.Polecam z przyjemnością bo smaczne i można szybciutko zrobić.

Składniki:

jajka 4 szt

kukurydza 4 łyżki

fasolka czerwona z zalewy 4 łyżki

majonez 8 łyżek

cebula 1 szt

filety śledziowe solone Matjas SEKO 250g

 

Wykonanie:

Najpierw fasolkę czerwoną wyjmujemy z zalewy i przepłukujemy.Kroimy ją drobno i wkładamy do szklanej miseczki na dno.Śledzika kładziemy na ręcznik papierowy niech nam troszkę osuszy się z oleju, kroimy go drobno i kładziemy na fasolkę czerwoną. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,kładziemy na śledzika.Do każdej miseczki nakładamy po dwie łyżki majonezu i rozprowadzamy.Posypujemy kukurydzą znowu śledzik i cebula.Kładziemy majonez po dwie łyżki na samym końcu ścieramy jaja po dwie sztuki na każda miseczkę na małych oczkach. Dekorujemy fasolką czerwoną.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 13 czerwca 2017
Domowa sałatka z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę otwarty, pyszna sałatka, nawet podobna do kupnej lecz sama ją osobiście robiłam.Wyszła pyszna i taka letnia :)

Składniki:

młoda kapusta pół główki

marchew młoda 300 g

koperek świeży pęczek

sól do smaku

cukier do smaku

oliwa z oliwek 3 łyżki 

Wykonanie:

Kapustę młodą kroimy na połowę i dokładnie myjemy listki.Kroimy drobno,  przekładamy do miski.Marchew obieramy lub nożykiem ścieramy warstwę i trzemy na tarce na średnich oczkach,dodajemy do młodej kapusty.Koperek myjemy pod wodą by zmyć kurz i inne nieczystości,kroimy drobno i dodajemy do kapusty i marchewki. Posypujemy solą i cukrem,polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Zostawiamy na jakieś pół godziny by zmiękła i nabrała smaku.

 

IMG_6225

 Smacznego.Idealna jako na przystawkę lub do obiadu.

piątek, 26 maja 2017
Sałatka ze szparagami marynowanymi

Dziś lekka sałatka na kolację z marynowanymi szparagami.Zasmakuje wam na pewno. Smaczna i zdrowa, Dodatki idealnie pasują.

 

 

Składniki na sałatkę:

 

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • miód 1 łyżeczka
  • sól  himalajska do smaku

 

 

Wykonanie:

Mix sałat kładziemy  na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy  przygotowanym sosem naszą sałatkę i za chwilę możemy jeść. Idealna na kolację.

IMG_6183

 

 

IMG_6185

 Ten oto produkt miałam właśnie okazję skosztować w tej pyszne sałatce ,Szparagi są bardzo delikatne i smakują i oto w tym chodzi .

IMG_6190

 

IMG_6186

Te produkty możecie kupić SAMI BEZ WYCHODZENIA Z DOMU.Wystarczy weśc na stronę Kuchnie Śiwata i wybieracie co chcecie :) 

IMG_6164

poniedziałek, 07 listopada 2016
Śledź z jabłkiem i cebulką

Muszę pochwalić jedną firmę za pyszne produkty, mianowicie śledzie .Ta firma to Seko, pewnie się domyślaliście .Miałam przyjemność dostać produkty od SEKO do posmakowania.Bardzo mi przyjemnie,że myślą o blogerach i tak niespodzianki wpadają w nasze łapki . Z racji podziękowania zrobiłam pyszną sałatkę.

Składniki:

śledzie z musztardą francuską SEKO 2 tacki

jabłko jedno duże kwaskowe

cebula duża biała

papryka jedna czerwona

IMG_1928

 

 Wystarczyło śledzia wyjąc z opakowania, odsączyć na ręczniku papierowym,pokroić go w kosteczkę.Jabłuszko obrać ze skórki ,wyciąć nasionka i pokroić drobno.Cebule białą obrać i pokroić w drobną kostkę.Składniki wymieszać, położyć na talerzyku. Posypać czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Całość wygląda bardzo smacznie . Dokładniejszy smak jest jednak po skosztowaniu.Polecam samemu zrobić.

IMG_1938

 

 Tak wyglądają pokrojone składniki.

IMG_19311

piątek, 05 sierpnia 2016
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Dziś chce wam pokazać pyszną lekką i szybką sałatkę na bazie tuńczyka,ciecierzycy i jajeczka. Można  podać ją jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi lub ze smakiem zjeść jako kolację. Przypominam wam że od 1 sierpnia w Lidli Polska trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Polecam wam produkty które wykorzystałam do sałatki.

Składniki na 4 porcję:

ciecierzyca gotowana w zalewie z Lidl Polska dałam 30 kuleczek

tuńczyk biały w oliwie z oliwek z Lidl Polska

rucola  tak z 6 garści- gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. ( Lidl Polska)

papryka czerwona połowę z Lidl Polska

jajka 6 szt

Dressing:

Oliwa z oliwek Lidl Polska 4 łyżki

sok z cytryny 4 łyżki

czosnek sprasowany 2 -3 ząbki

sól i pieprz ziołowy do smaku 

Layman Bitwa na przepisy

IMG_9969

 

 

 

IMG_9980

 

IMG_99631

 

IMG_99612

 

IMG_9983

 

Krok 1

Jajka gotujemy koło 5-6 minut na twardo. Ruccolę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy na talerzu na całej powierzchni.

Krok 2

Paprykę myjemy,wycinamy ziarenka, kroimy w paseczki,a następnie drobniutko aby przebłyskiwała przez zielone.

Krok 3

Do miseczki wkładamy czosnek sprasowany sok z cytryny i oliwę z oliwek,mieszamy i polewamy ruccolę delikatnie palcami sobie pomagamy.Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Ugotowane jajeczka kroimy na cztery i układamy na naszej ruccoli na około talerza, na środku kładziemy kawałki tuńczyka i ciecierzycę .Sałatka wychodzi przepyszna.

 

Jedno robocze foto w trakcie przygotowania sałatki .

 

IMG_99551

Przepis bierze udział w konkursie
sobota, 02 lipca 2016
Ekspresowa sałatka z jajem

Co tu zrobić na śniadanie, głowiłam się i wpadł mi pomysł do głowy- no tak zrobię sałatkę z jaja i coś dorzucę :)

Składniki:

jaja 4 szt

ziemniaki 3 szt

ogórki kiszone 4 szt

papryka czerwona  połowę jak jest duża

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

majonez 4 łyżki'

musztarda miodowa 1 łyżka

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy z łupinki i kroimy w kosteczkę, przekładamy do pojemnika plastikowego. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pokrojonych ziemniaczków.Ogórki kiszone nożykiem obieramy se skórki i kroimy w kosteczkę, wkładamy na sito by obciekły i dodajemy do ziemniaczków i jajek. Paprykę czerwona myjemy, kroimy na połowę, a następnie w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i musztardę, mieszamy.Sałatka zrobiona.

IMG_8047

niedziela, 05 czerwca 2016
Surówka z kalarepy,marchewki i jabłuszka
 

Zawędrowałam do sklepu i kupiłam kalarepę, wszak jest idealna do zjedzenia bez przetwarzania, będzie surówka z jabłuszkiem i marchewką 

Składniki:
  • kalarepa 1 szt
  • jabłko ze skórką 1 szt
  • marchewki 2 szt
  • koperek
  • łyżka majonezu
  • łyżka greckiego jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku

Wykonanie:

Kalarepę obmyłam i ścięłam skórkę, starłam ja na wiórka.Marchew obmyłam,oskrobałam i starkowałam na wiórka.Jabłuszko obmyłam i ze skórką starkowałam( pod skórką jabłuszka jest najwięcej witamin),przełożyłam do miseczki ,dodałam koperek poszatkowany i umyty oraz doprawiłam solą i pieprzem. Majonez i jogurt dodałam na samym końcu.Taką surówkę można zjeść jako przekąskę,polecam.
IMG_7986
środa, 06 kwietnia 2016
Wiosenna sałatka z jajem

Polecam wiosenną sałatkę jako przekąskę lub na kolację. Pyszna warzywna z jajem.

Składniki:
- główka sałaty lodowej
- pomidory 2 szt.
- pół czerwonej papryki
- ogórek świeży 2 szt
-  szczypiorek
- sol i pieprz mielony biały do smaku
- jajka ugotowane 6 szt

Dodatkowo:

majonez 4 łyżki

jogurt grecki 4 łyżki

sól i pieprz do smaku 

Krok 1

Sałatę palcami rwę  na mniejsze kawałki,  pomidory  sparzyć  i obrać ze skórki, pokroić w kostkę , ogórki myjemy,osuszamy i kroimy w półplasterki, szczypiorek drobniutko pokroić. Paprykę również kroje drobno by odrobinki czerwone przebijały. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy sola i pieprzem. Jajka gotuję na twardo,obieram ze skorupek i kroje w ćwiartki.

Krok 2

Do miseczki wkładam cztery łyżki majonezu i tyle samo jogurtu greckiego. Mieszam do połączenia, doprawiam solą i pieprzem i polewam warzywa. Po wymieszaniu kładę jaja( można razem wymieszać lub położyć na wierzchu).Podaje w szklanym naczyniu, efekt bardzo fajny.

IMG_5882

 

IMG_5877

czwartek, 31 marca 2016
Sałatka z buraczkami i papryką

No wiadomo , że na Świątecznym stole znajdą się i sałatki, moja jest wykombinowana smakowo wyszła smaczna, a to najważniejsze .

Składniki:

buraczki marynowane 5 łyżek

kukurydza 60 g

seler marynowany 140 g

papryka marynowana 100 g

szynka konserwowa 200 g

ananas z puszki pokroić w części 

jajka ugotowane na twardo 4 szt

ser żółty 200 g

Sos:

Majonez Kielecki 5 łyżek

jogurt naturalny 3 łyżki

sok z ananasa 5 łyżek

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki, na to idzie kukurydza i pokrojony seler.Polewamy połową sosu składniki.Marynowaną paprykę starałam się pokroić w kostkę, wyszło jak wyszło. Na paprykę pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku.

IMG_5338

 

IMG_53391

 IMG_5329

niedziela, 03 maja 2015
Sałatka z pieczarkami i szynką konserwową

Znudziły  mi się jarzynowe sałatki i ze śledziem . Dzisiaj bedzie inna sałatka ale również bardzo smaczna i pożywna.

Składniki sałatki :

szynka konserwowa 300 gram

pieczarki marynowane cale  1 słoiczek Orzech (po odsączeniu zostanie 450 g pieczarek)

jajka 6 szt

ananas ( po odsączeniu 350 g

majonez ( dałam 6-8 łyżek bo wyszło sporo ) 

Wykonanie sałatki :

Gotujemy jaja na twardo , wyjmujemy z wody i studzimy .

Obieramy ze skorupki  i kroimy w kostkę.

Ananas z puszki plastry odsączamy z soku i kroimy w kostkę , dodajemy do pokrojonych jaj.

Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę dodajemy do jaj i ananasa.

Szynkę konserwowa kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.

Teraz doprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy majonez.

Mieszamy składniki i wstawiamy do lodówki aby przeszła smakiem . 

Podajemy np do karkówki z grilla lub kiełbaski i innego mięska też z grilla .

 

IMG_5790

 

 

IMG_5796

 

piątek, 19 grudnia 2014
Pyszna sałatka Wigilijna

Na dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę którą  zrobię na Wigilię . Dzięki uprzejmości  IndexFood.pl   mogłam przygotować

Pyszną sałatką z tuńczykiem i pomidorami suszonymi w słońcu w oleju słonecznikowym firmy Ponti 

 

Składniki:

ryż  basmati 1 woreczek ( 100 g)

tuńczyk w oleju  200 g

8 jaj

pomidory suszone w słońcu Ponti     10 szt.

ogórek konserwowy 6 szt

kukurydza konserwowa  100 gram

Dodatkowo:

sól i pieprz biały do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy i studzimy.

Jajka gotujemy studzimy i kroimy w drobna kostkę.

Ogórki kroimy w drobna kostkę

Pomidory suszone kroimy w drobna kostkę  do środka do sałatki oraz parę sztuk do przystrojenia.

Do miski wkładamy ryż , dodajemy jajo w kostkę pokrojone , pomidory suszone .kukurydzę  , ogórka i tuńczyka.

Całość mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.

Sałatkę wkładamy w kubeczki a potem wyjmujemy na talerz i przystrajamy pokrojonymi pomidorkami suszonymi.

 

IMG_1812

 

 

IMG_1839

 

 

IMG_1816

 

IMG_1831

 

 

IMG_1825

 

 

Wigilia 2014

środa, 28 maja 2014
Sałatka z serkiem pleśniowym Aksamitny CAMEMBERT

Sałatka z serkiem pleśniowym Aksamitny CAMEMBERT

 

Roszpunka 100  gram

Sałata lodowa 70  gram

Sałata rzymska 50  gram

Pomidory 3 szt.

Turek Aksamitny CAMEMBERT z czosnkiem 1 szt

 

Do miski wkładamy roszpunkę umytą dodajemy sałatę lodową i rzymską rwiemy w palcach .

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę pokroić w kawałki o różnej wielkości , dodać do sałaty. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do sałaty . Składniki lekko przemieszać.

 

Dressing do sałatki

 Wyciśnięty sok z 5 mandarynek

  3 ząbki czosnku

  2 łyżka miodu lipowego

 4 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN

  2 łyżki octu balsamicznego z modeny

  sól cypryjska w płatkach do smaku

 

Potrzebny będzie nam pojemniczek na sos ja użyłam miseczki. Wyciskamy sok prosto do miseczki dodajemy miód oliwę i ocet balsamiczny. Czosnek  drobno siekamy albo przez praskę przeciskamy , dodajemy do sosu i mieszamy aby powstał nam jednolity dressing, dodajemy sól w płatkach do smaku  .

Kiedy już go dobrze wymieszamy polewamy nim sałatkę i od razu podajemy .

 




piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka śledziowa

Macie czasem tak , że chce wam się czegoś , że szukacie smaku że gdzieś to jest tylko nie wiesz co. Ja właśnie dziś tak miałam musiałam zjeść śledzia , po prostu musiałam i na śniadanie zrobiłam sobie sałatkę z nim.  Znam siebie i swoje kaprysy , dlatego kupuje zawsze więcej śledzia i go mrożę to nawet i lepiej bo po rozmrożeniu nie jest już taki słony i  obywa się bez wy maczania , wystarczy wymyć bod bieżącą wodą i już .

śledz solony 3 szt

cebula biała a może być i czerwona 1-2 szt

ogórek kiszony  4 szt

buraczki marynowane 100 gram

majonez 5 łyżek

przyprawy:

sól  morska ziołowa młynek Kamis do smaku

pieprz kolorowy Kamis

 

niedziela, 29 grudnia 2013
Sałatka jarzynowa z porem

Postanowiłam zrobić sałatkę o lekko zaostrzonym smaku , dzięki białej części por nabrała wyrazistości .

 

  • 4 marchewki
  • 100 gram  średniej pietruszki
  • 100 gram małego selera korzeniowego
  • 1 mały por, tylko biała część
  • 2 jabłka
  • 8 jajek
  • kukurydza 3 łyżki
  • ziemniaki 6 sztuk
  • 6 ogórków kiszonych
  • majonez dekoracyjny 200 gram
  • sól
  •  pieprz biały mielony Kamis

 

1.Marchew , pietruszkę i seler gotować 35 minut , czasem dłużej aby były miękkie  , odcedzić ostudzić i pokroić w kostkę .

2. Ziemniaki obmyć i zagotować ostudzić pokroić w kostkę.

3. Jajka gotować koło 6-8 minut ostudzić i pokroić  w kosteczkę .

4. Por przekroić i obmyć pod bieżącą wodą potem pokroić w kostkę.

5. Jabłka obrać ze skórki wyciąć gniazda z nasionkami  i pokroić w kostkę.

6. Warzywa przełożyć do miski , dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę i majonez .

7. Doprawić przyprawami solą i pieprzem i zostawić aby przeszła .

 

 



piątek, 27 grudnia 2013
Pyszna warzywna sałatka Wigilijna

Sałatka warzywna na wigilijny stół gotowa

Nie ma to jak samemu zrobiona sałatka , wyszła pyszna

 

  • ziemniaki 6
  • groszek z marchewka i kukurydzą 300 gram
  • jajka na twardo 6
  • ogórki kiszone 4
  • 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego
  • sól-do smaku,
  • pieprz mielony Kamis do smaku,
  • parę łyżek musztardy Kamis

1. Jajka gotujemy na twardo.

2. Ziemniaki gotujemy do miękkości .

3.Ogórki kiszone kroimy drobno i odsączamy.

4. Odsączamy marchewkę z groszkiem i kukurydzą

5. Do salaterki po kolei wkładamy pokrojone jajka , pokrojone ziemniaki, odsączone i pokrojone ogórki kiszone.

6. Teraz wkładamy odsączone warzywa  .

7.Doprawiamy sola i pieprzem dodajemy majonez i musztardę.

8. Mieszamy składniki  i zostawiamy na 2 godzinki niech przejdzie przyprawami i smakiem .

 

 


poniedziałek, 14 października 2013
Surówka z jabłka i marchewki

                                       Pyszna surówka z jabłka i marchewki

- 4 jabłka słodkie

- 6 sporych marchewek

- szczypta cynamonu

- 1 łyżeczka miodu lipowego

- cukier trzcinowy 2 łyżeczki ( rozcieramy w moździerzu  )

 1. Ścieramy jabłka umyte ze skórką na wiórka   ( robię to robotem planetarnym)

2. Marchewka obrana ze skórki i startą na wiórka ( też użyłam robota planetarnego )

3. Dodaje miód cynamon i cukier trzcinowy  mieszam i podaję .

 

niedziela, 02 czerwca 2013
Przepyszna sałatka z sosem winegret

Biorę udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"

Zrobiłam pyszna sałatkę

miks sałat Fit&Easy

rzodkiewka pęczek

pomidorki koktajlowe z 20 szt

morele 3 sztuki

sos winegret :

1,2 szalotki

1 łyżeczka musztardy

miód lipowy 1 łyżka

ocet winny 1 łyżka

6 łyżek oliwy z oliwek

1 szczypta soli do smaku

tymianek bazylia

oregano

pietruszka świeża

Szalotkę  kroimy w kostkę i posypujemy solą zostawiamy na 10 minut. Teraz dodajemy ocet winny i mieszamy , zostawiamy na godzinę czasu . Po godzinie zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy miód i musztardę mieszamy składniki . Na samym końcu dodajemy zioła i posiekaną pietruszkę.  Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny aby składniki przegryzły się razem.  Miks sałat wsypujemy do miski dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i pomidorki koktajlowe, morele pokrojone  w kostkę i polewamy sosem winegret smacznego. Podałam z kurczakiem i pieczonym ziemniaczkami .

Sałatki przepisy Fit & Easy

czwartek, 11 kwietnia 2013
Lekka i smaczna sałatka

 Postanowiłam trochę zielonych warzyw pojeść dla swojego lepszego samopoczucia :)

Ogórek świeży 1 sztuka

sałata lodowa połowę główki

pomidorki koktajlowe 250 gram

2 łyżki oliwy z oliwek

wykorzystałam przyprawy  młynkowe Kamis

pieprz kolorowy Specialite Kamis młynek dwa razy przekręciłam

bazylia Specialite  Kamis młynek dwa razy przekręciłam młynkiem

sól morska prowansalska młynek Specialite   Kamis też dwa razy przekręciłam młynkiem

przyprawa do sałatek Specjalite Kamis przekręciłam 4 razy młynkiem

Sałatę lodową pokroiłam drobno dodałam pokrojonego umytego świeżego  ogórka oraz umyte pokrojone na pół pomidorki koktajlowe . Do szklanki wlałam oliwę z oliwek dodałam do niej 2 łyżki wody oraz przyprawy z młynka zamieszałam i polałam sałatkę . Wymieszałam i zostawiłam na chwilkę dosłownie na 10 minut . Pyszna była polecam na szybko sałatka jest idealna

 

 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Gyros z udek z kurczaka

Gyros z udek z kurczaka

Musiałam zobaczyć jak smakuje gyros z udek z kurczaka zawsze robiłam z piersi albo z wieprzowego mięska dzisiaj trochę inaczej . Wcale nie żałuję wyszło idealnie tak jak chciałam zresztą metodą prób i błędów uczymy się w kuchni pichcić . Trzeba wszystkiego próbować a nie tylko narzekać .

  • 3 udka z kurczaka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • kukurydza puszka
  • majonez 200 gram
  • keczup 10 gram
  • sałata karbowana
  • przyprawa do gyrosa Kamis

PRZYGOTOWANIE:

Udka z kurczaka ugotowałam w rosole akurat robiłam,  wyjęłam obrałam i usmażyłam na patelni dodałam czosnku 4 ząbki sprasowanego czubryce zielona oregano i bazylię sol pieprz i paprykę czerwona pieloną do smaku wszystko razem smazyłam dodałam paprykę czerwoną połowę pokrojoną drobno i tak smazyłam z kurczakiem Posypałam też przyprawą do gyrosa  . Przełożyłam do salaterki szklanej . Potem poszedł w ruch keczup czerwona papryka pokrojona drobno sałata karbowana pokrojona drobno majonez keczup znowu mięsko sałatka majonez keczup kukurydza majonez pycha .



 

 

 

czwartek, 21 czerwca 2012
Przekąska dla każdego

                                  Przekąska z sałaty truskawek i śmietany

SKŁADNIKI:

  • truskawki 15 sztuk
  • sałata 15 sztuk
  • śmietana 30% 200 mili
  • sok malinowy 10o mili

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę myjemy składamy każdy listek na połowę , maczamy truskawkę w soku malinowym i zawijamy w sałatę Ubijamy śmietankę 30% dodajemy łyżeczkę cukru przekładamy do szprycy i każda truskawkę dekorujemy . Pyszny smak fajnie się je. Przekąska dla dorosłych i dzieci :) 

 

wtorek, 22 maja 2012
Sałatka z makaronem i fetą

                     Oto i druga sałatka z makaronem :)

SKŁADNIKI:

  • 100 gram makaronu drobnego kolanka
  • pora 1 sztuka 100 gram
  • ser fetta 100 gra
  • kostka 1 czosnkowa
  • pieczarki marynowane 100 gram
  • papryka czerwona marynowana 50 gram
  • ogórek konserwowy 4 sztuki
  • cebulka marynowana 50 gram

PRZYGOTOWANIE:

Por myjemy i kroimy w talarki rozsypujemy na talerzu . Makaron gotujemy odcedzamy i rozrzucamy na por.Dodajemy pieczarki marynowane najlepsze są malutkie w całości. Paprykę czerwoną wyjmujemy ze słoika i kroimy w kwadraciki .Cebulkę marynowana odcedzamy i dodajemy do sałatki. Ogórki kroimy na kawałki mniejsze .Ser fetta kroimy w kosteczkę Całość mieszamy na koniec posypujemy kostka czosnkową delikatnie mieszamy i gotowe smacznego. .

 

Sałatka z makrelą

             Nie chciało mi się robić wczoraj obiadu więc zrobiłam dwie sałatki oto jedna z nich.

                Sałatka z makrelą wędzoną

SKŁADNIKI:

  • kolorowy makaron w serduszka 100 gram
  • 1 makrela wędzona
  • oliwki zielone 100 gram
  • szczypior pęczek
  • sos sałatkowy paprykowo- ziołowy 1 sztuka
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według tego co pisze na opakowaniu ,odcedzamy . Makrele obieramy z ości na większe kawałki. Szczypior myjemy i kroimy drobno. Oliwki odcedzamy z zalewy i dodajemy do makaronu i ryby. Sos sałatkowy wsypujemy do miseczki dodajemy sos sałatkowy mieszamy i polewamy sałatkę . Lekko mieszamy i sałatka gotowa :) 

 

niedziela, 20 maja 2012
Sałatka ze śmietaną

 

               Sałatka ze śmietaną



SKŁADNIKI:

  • Sałata
  • ogórek zielony świeży
  • pomidory 2 sztuki
  • kostka pietruszki
  • śmietana 12% 200 mili

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę dokładnie  myjemy, a potem rwiemy ją  na małe kawałki wkładamy do miski. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy albo sparzamy jak kto woli i tez kroimy w kostkę . Kostkę Pietruszki skruszamy do śmietany .Wymieszać porządnie i polać sałatkę delikatnie łyżką mieszamy i gotowe można podawać .

Pomidorowe inspiracje

Szybka sałatka

 

                  Szybka wiosenna sałatka.

SKŁADNIKI:

  • serek feta 15 deko
  • 2 pomidory
  • roszpunka 5 deko
  • ogórek świeży połowę
  • kostka czosnkowa jedna
  • łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyłam pokroiłam w kostkę. Roszpunkę umyłam i porozrzucałam na talerzu ,pomidory położyłam na nią .Pokroiłam ogórka świeżego w kostkę dodałam do reszty Na koniec pokroiłam serek feta posypałam na wierzch .Kostkę czosnkową rozkruszyłam posypałam i polałam oliwą z oliwek wymieszałam i gotowe. Można zjeść . 

Pomidorowe inspiracje

czwartek, 10 maja 2012
Wiosenna sałatka

                                Pyszna wiosenna sałatka

Sałata lodowa i główka

serek Lumix połowę czyli 100 gram

rzodkiewka 2 pęczki

szczypiorek 1 pęczek

sos sałatkowy  ze szczypiorkiem 1 sztuka

oliwa z oliwek 1 łyżka

  Sałatę umyłam porwałam w palcach  włożyłam do miski szklanej . Dodałam dwa pęczki rzodkiewki pokrojonej w kostkę. Serek pokroiłam w kostkę ma fajny słonawy smak :) Szczypior pęk można powiedzieć było go sporo pokroiłam drobno i dodałam posypałam sosem sałatkowym i polałam oliwa wymieszałam łyżką bardzo pyszna i zdrowa sałatka .

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel