poniedziałek, 10 października 2016
Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.

Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

200 g masło

100 g ksylitol Kłos Pol

2 żółtka

 

Nadzienie:

budyń 64 g

mleko 1.1/2 szklanki

ksylitol 1 łyżka Kłos Pol

Dodatkowo :

galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)

jagody i truskawki do dekoracji

groch łuskany lub w całości

papier do pieczenia

Krok 1

Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut

Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia

Krok 2

Schłodzone ciasto wałkuję  i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.

Krok 3

Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek.

Krok 4

Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem  w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart.Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona . Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną .

IMG_13341

IMG_1333

IMG_1338

pagebab

czwartek, 22 września 2016
Muffiny z drobinkami czekolady

Przepyszne maleństwa, szybkie do zrobienia i każdemu zasmakują.Czyż nie lubimy smakołyku na jeden kęs?? Dla mnie będzie na dwa kęsy ummmm pycha.

 

Składniki:

 2 szklanki mąki pszennej typ 500

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 ksylitolu ( cukru)
  • 2 jajka L
  • 300 ml  śmietany 18%
  • 1/4 szklanki oleju 
  • czekolada  mleczna 50 g drobno pokrojona

 

 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja i ubijamy z ksylitolem na puch( masa potroi swoją objętość) .Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,śmietanę  i na końcu olej. Całość mieszamy łopatką.

Krok 2

Przekładamy ciasto do foremek papierowych, łyżeczką nakładamy pokrojona czekoladę. Przekładamy do formy od muffin i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

 

 IMG_11062

IMG_11133

 

IMG_11032

piątek, 22 kwietnia 2016
Muffiny czekoladowo kajmakowe

Czekoladowe słodkości, pyszne kajmakowe rarytasy. Nie można sobie wyobrazić smaku, trzeba je zrobić i skosztować czego polecam wam naprawdę ochoczo .

Składniki:

mąka pszenna  typ 500 2 szklanki Kłos- Pol

masło 200 g

jajka 3 szt

ksylitol pół szklanki Kłos Pol

czekolada rozpuszczona  ciemna 150 g

błonnik kakaowy  Kłos Pol 1 łyżka ( kakao) 

kajmak 200 g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda 1/2 łyżeczki 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy ksylitol i błonnik kakaowy, mieszamy.  Wbijamy jaja  i dodajemy do składników. Rozpuszczamy masło i studzimy, dodajemy do składników suchych. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej kajmak, przekładamy do reszty składników. Mieszamy łopatką i łyżką nakładamy  do papilotek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

IMG_6274

IMG_6275

IMG_6276

 

sobota, 19 marca 2016
Muffiny z dodatkiem kawy

Dziś będzie nowość kulinarna, tego jeszcze nie robiłam.Trzeba było się odważyć i smakowo doświadczyć. Muffiny wyszły rewelacyjne o doskonałym smaku .

Składniki:

120 g miękkiego masła

120 g ksylitolu

2 jaja

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka błonnika kakaowego

2 łyżki cykoria-dy instant klasycznej

4 łyżki mleka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy składniki sypkie, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy błonnik kakaowy, cykoria-de i cukier. Rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i przelewamy do misy ze składnikami sypkimi, na końcu dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładam w papilotki do muffin i wkładamy do blaszki. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Opinia:

Wyczuwalny jest smak kawy instant, przyjemnie się je. 

IMG_50061

 

IMG_4998

IMG_5002

 

IMG_4985

 

IMG_4996

 

IMG_4989

 

IMG_5014

Taka mała informacja dla was o cykoriadzie, muszę przyznać , że przyjemnie się piję. Ma cenne składniki dla naszego organizmu. Niżej macie informację bezcenne .

 cyk1

sobota, 26 września 2015
Muffiny czekoladowe

No to teraz was zaskoczę , takiej czekoladki  na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę 

Składniki na 36  muffin :

4 jajka

350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol

250 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady

3 łyżki  błonnika kakaowego( można zastąpić kakao )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy 15 g

1 szklanka mleka

300 g masła, roztopionego

240 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

2 łyżki mąki do obsypania czekolady 

 Polewa :

200 g gorzkiej czekolady

100 g białej czekolady

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja , dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ) . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj .Dodajemy pozostałe składniki ( błonnik kakaowy wanilie oraz mleko) nadal miksując. Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno  i obsypujemy 2   łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Polewa :

Rozpuszczamy czekoladę gorzką  w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej , polewamy na czekoladę gorzką .

Razem ze mną  muffiny upiekły:
Bożena , Joasia , Lidka , Danusia , MarzenaAsia , Danuta , Iwonka , Kasia, Dorota

 
IMG_1600

 

IMG_15972

 

IMG_16073

czwartek, 04 czerwca 2015
Muffiny z majonezem i tartą czekoladą

Pyszne muffiny  na majonezie  z dodatkiem startej czekolady. Wyszły delikatne i smaczne. Inspiracja na stronie  Madzi   Fajne te muffiny . Takie piaskowe wyszły i mięciutkie.

Składniki na muffiny z majonezem i tarta czekoladą :

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki ksylitolu

4 łyżki  majonezu Develey Wiejski

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka 

starta czekolada pół tabliczki  gorzka 

 

Wykonanie ciasta na muffiny z majonezem i tartą czekoladą  :

 

Całe jaj wbiłam do miski i dodałam ksylitol .

Miksowałam , aż masa nabrała prawie białego kolorku ( powiększyła się przynajmniej dwukrotnie)

Dodałam przesiane mąki ( pszenną i ziemniaczaną) w raz z proszkiem do pieczenia.

Dodałam majonez  ( Ciasto wyszło rzadkie ale tak ma być ).

Starłam czekoladę na wiórka i dodałam do ciasta, wymieszałam łyżką.

Przełożyłam do formy sylikonowej . 

Piekłam w 180 stopniach 25 minut :)

Można  po upieczeniu i wystudzeniu  muffin posypać zmielonym ksylitolem .

 

Lato , muffin-ki i Goplana

 

IMG_7406

 

IMG_7398

 

IMG_7400

IMG_74101

 

IMG_74051 

 

 

 

sobota, 31 stycznia 2015
Bajaderki kokosowe

Na dzisiaj szykuję coś specjalnego . Jest to szczególny dzień . Mianowicie Maraton charytatywny ZUMBA Fitnes  w Ostródzie .

Dla Gabrysia chorego na białaczkę .  Zrobiłam praliny kokosowe które pójdą na charytatywny cel . Pieniążki zebrane z pralin będą przeznaczone NA leczenie.  Wzięłam udział w maratonie aby wspomóc chorego chłopca . Chociaż tyle mogę DLA NIEGO  zrobić .

14

SKŁADNIKI:

  • 500 g miękkiej margaryny 
  • 550 g herbatników 
  • 300 g  Ksylitol ( cukier brzozowy ) KŁOS-POL
  • 6 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 400 g wiórek kokosowych 
  • Dodatkowo:
  • 100 gram wiórek do obtoczenia bajaderek 

 

Zmieliłam najpierw herbatniki i wsypałam je do miski.

Dodałam ksylitol wiórka kokosowe margarynę i śmietanę.

Zagniotłam wszystko w misce , a potem przełożyłam na mate sylikonową .

Ze składników formowałam małe kuleczki  i wkładałam je w papilotki do muffin .

Potem bajaderki  trafiły do lodówki gdzie zostały na cała noc.

 

IMG_3910

 

IMG_3912

 

 

IMG_3897

 

 IMG_3901

 

środa, 19 listopada 2014
Muffiny cytrynowe z majonezem

Kiedy jesteście zabiegani i nie macie czasu praktycznie na nic , a tu goście dzyń dzyń wtedy zjawiam się ja i moje pomysły :) 

Szybkie muffiny z majonezem to jest to co potrzebujecie w danym momencie .

mąka ziemniaczana 1 szklanka

maka pszenna 1.1/2 szklanki

3 jaja

 cukier 150 gram

majonez 4 łyżki  Kielecki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

sok z cytryny jednej 

 Dodatkowo :

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka

sok z jednej cytryny 

Miksujemy na puch jaja z cukrem( robi się jakby pianka masa się powiększa jest jak nadmuchana ale taka ma być)

Przesiewamy obydwie maki razem z proszkiem do pieczenia .

Dodajemy do piany z jaj i delikatnie mieszamy .

Na końcu dodajemy majonez, wymieszać dokładnie.

Ciasto przekładamy do foremek silikonowych .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Białko wkładamy do miski oraz  cukier puder i sok z cytryny  i miksujemy powstaje nam lukier.

Każda muf-finkę  obtaczamy w lukrze i dekorujemy dmuchanymi  kuleczkami z czekolady.

Wyjdzie 15 szt 

IMG_1691

 

 

IMG_1687

 

 

IMG_1717

wtorek, 07 października 2014
Batonik ze śliwkami

Batonik ze śliwkami

Szybkie sucharki o fajnym smaku i wyglądzie . Każdemu zasmakują . Idealne do kawki lub na pogaduchy z koleżankami .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 20

Batonikze śliwkami - SKŁADNIKI:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 140 gram cukru
  • 2 jajka
  • Rodzynki 70 gram
  • Śliwki kalifornijskie 50 gram
  • Skórka kandyzowana pomarańczowa 50 gram
  • Orzechy nerkowca 100 gram
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Batonik ze śliwkami - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch , masa podwoiła objętość.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodawałam stopniowo miksując na najniższych obrotach.

Wrzuciłam kolejno rodzynki pokrojone śliwki i skórkę kandyzowaną, zmiksowałam.

Dodałam orzechy nerkowca lekko słonawe.

Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym takie ma być.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Moczymy ręce w wodzie i przekładamy połowę ciasta na papier formując batonik .

Kiedy już uformujemy batonik zabieramy się za pozostała część ciasta i formujemy drugi batonik.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Wyjmujemy zostawiamy do ostudzenia.

Kroimy na paseczki 2 centymetrowe i ponownie wstawiamy do pieca by nam sucharki się przypiekły troszkę .

 

 

 


niedziela, 24 sierpnia 2014
Muffiny śmietankowe z borówkami

Muffiny śmietankowe z borówkami

Nie ma to jak pyszna muffina i borówka razem . Znakomite połączenie smaków . Szybkie i smaczne i mało pracochłonne.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 16

Muffiny śmietankowe z borówkami - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram margaryny
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 150 gram borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

Muffiny śmietankowe z borówkami - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Podwaja objętość masa .

Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Rozpuszczam margarynę i studzę.

Dodaje do ciasta ostudzoną margarynę.

Przekładam ciasto do formy wyłożonej papilotkami.

Do każdej j foremki z ciastem wkładam borówkę.

Piekę 25 minut w 170 stopniach W PIEKARNIKU ( piekłam w urządzeniu do babeczek 10 minut) .

Po upieczeniu i przestudzeniu posypuje cukrem pudrem .

piątek, 01 sierpnia 2014
Muffiny cytrynowe z rodzynkami

Muffiny cytrynowe z rodzynkami

Wzięłam udział w zabawie Ciasto na Niedzielę

Nie ma to jak pyszny kęs muffin cytrynowych. Lekko orzeźwiające pasujące do kawy,herbaty czy napoju .


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 20

Muffiny cytrynowe z rodzynkami - SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z cytryny
  • 100 gram rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • rodzynki 100 gram

Muffiny cytrynowe z rodzynkami - PRZYGOTOWANIE:

Jaja ubiłam z cukrem na puch , masa podwaja objętość.

Cytrynę obtarłam ze skórki.

Wycisnęłam sok z cytryny .

Dodałam skórkę i sok do ubitych jaj z cukrem.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej. Dodałam jogurt i rozpuszczoną margarynę.

Miksowałam do jednolitej masy.

Przełożyłam do urządzenia do babeczek i posypałam rodzynkami.

Piekłam 10 minut .

Można w piecu upiec wtedy pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



 

 

 

Piekły ze mną c.d.n

Danusia

sobota, 26 lipca 2014
Babeczki z kalifornijską śliwką

Babeczki z kalifornijską śliwką

Lato piękne lato , aż się che wyjść i posiedzieć na trawce. Siedzisz delektujesz się ciepłem i pysznymi babeczkami .


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 24

Babeczki z kalifornijską śliwką - SKŁADNIKI:

  • 3 jaja
  • 200 gram cukru
  • Olej 125 ml
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Śliwki kalifornijskie
  • 100 ml mleka

Babeczki z kalifornijską śliwką - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch – masa podwoiła swoja objętość . Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Dodałam olej i mleko .

Ciasto przełożyłam do foremek tak do połowy.

Wkładałam w środek po jednej śliwce kalifornijskiej.

Piekłam 10 minut .

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

Podałam je na świeżym powietrzu.

 

 





środa, 18 czerwca 2014
Muffiny z nadzieniem wisniowym

Takie małe można powiedzieć na jeden kęs , a jakie smaczne . Tyle radości dają wiem to po swoich dzieciach . Lubię robić takie szybkie smakołyki .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 24

Muffiny z nadzieniem wiśniowym 24 szt - SKŁADNIKI:

  • 500 gram mąki tortowej typ 450
  • kefir 300 ml
  • olej 100 ml
  • 4 jaja
  • 200 gram cukru
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Dodatkowo;
  • Nadzienie wiśniowe ZENTIS 200 gram

Muffiny z nadzieniem wiśniowym 24 szt - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch – masa potraja objętość wtedy jest już dobra .

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir nadal miksując.

Na koniec dodajemy olej.

Można dodać parę kropel aromatu waniliowego .

Przygotowujemy formę na muffiny , wkładamy foremki papierowe . Zalewamy foremki ciastem ja kładę 2 łyżeczki a potem nadzienie wiśniowe.

Zalewam ciastem nadzienie wiśniowe .

Wstawiam do pieca na 25 minut. Piekę w 170 stopniach .

Można posypać cukrem pudrem na koniec jak lubicie.



 

 

Nadzienie wiśniowe

NADZIENIA OWOCOWE Z KAWAŁKAMI OWOCÓW PASUJĄ IDEALNIE DO MUFFIN

sobota, 14 czerwca 2014
Biscotti

Witajcie drodzy czytelnicy

zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania z innych blogerami "Wypiekanie na śniadanie" 

Troszkę z nie dowierzaniem robiłam te cudaczne jedzonko , ale kiedy upiekłam moja radość była ogromna . Nie dość , ze szybko to jeszcze i smacznie . Biscotti- podwójnie pieczone.



Przepis Biscotti

150 g mąki pszennej
70 g białego cukru
1 jajko
100 g migdałów w całości ze skórką ( dałam migdały i rodzynki sułtanki )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny( dałam parę kropel aromatu cytrynowego )

 

Wykonanie

 

Do misy wrzuciłam jajko i cukier

Zmiksowałam na puch

Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy parę kropel.

Wyłączyłam mikser.

dodałam migdały i rodzynki wymieszałam łyżką.

Zmoczyłam dłonie i przełożyłam ciasto na blasze wyłożoną papierem do pieczenia zrobiłam batonik.

Batonik ma mieć z 25 cm długości i 6 cm szerokości z 2 wysokości.

Piekłam 20 minut w 170 stopniach .Potem wyjęłam i zostawiłam na 20 minut pokroiłam w placuszki i jeszcze chwilę podpiekłam z  obu stron 15 minut.

 


Dziękuję za wspólne pieczenie.

 





Paweł http://www.chleby.info/2014/06/biscotti.html?showComment=1402852965898#c6144088459633982782

 







czwartek, 24 kwietnia 2014
Wielkanocne jajko- murzynki :)

No to teraz coś nietypowego ale pasującego na Święta Wielkanocne.

Pyszny murzynek pieczony w skorupkach od jajek . Ciekawiło mnie jak to będzie wyglądać i czy nie wypłynie ciasto ze środka. Nie wypłynęło i upiekło się doskonale:)

 

Składniki:

  • 200 gram margaryny
  • 250 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 50 ml wódki albo octu

 

Rozpuszczamy margarynę z cukrami i wodą w garnku.

Kiedy mamy już rozpuszczone dodajemy kakao i wódkę.

 Studzimy , dodajemy rozbełtane żółtka.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z kakao i żółtkami.

Ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do masy naszego murzynka.

Masę przekładamy do miarki z dzióbkiem najlepiej , tak oto tym sposobem przelewamy ciasto do naszych łupinek od jajek tak do połowy jajka  mi wyszło 20 szt.

Piekłam 25 minut 1 70 stopniach . Skorupki od jajek owinęłam folią aluminiową i wstawiłam do formy od muffin i tak piekłam .

 

 




niedziela, 06 kwietnia 2014
Wielkanocne babeczki ze śmietaną ,truskawkami i gwiazdkami

WIELKANOCNE BABECZKI Z nuta cytrynową ,truskawkami ,gwiazdkami i śmietaną  -DELEKTA na 1001 sposobów

Ciekawość wzięła gorę , musiałam je zrobić i posmakować . Moje babeczki o lekkiej nucie cytrynowej z truskawkami  , pyszną śmietaną i dmuchanymi słodkimi gwiazdkami. Gwiazdka z nieba to tylko u mnie w cudnej babeczce .

 Ciasto:

1 opakowanie Babeczki na 1001 sposobów o smaku śmietankowym
100 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka

sok z całej cytryny

skórka z cytryny starta



Składniki nadzienia:


śmietana 30% 400  gram

2 śmietan fiksy
truskawki 12szt
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Miksujemy składniki mleko, olej i jajka i sok z cytryny , posypujemy skórką cytrynową. Dodajemy zawartość opakowania Babeczki na 1001 sposobów. 

Do formy na muffiny wkładamy foremki papierowe. Przekładamy zmiksowane ciasto tak do połowy foremki papierowej. Truskawki myjemy i kroimy w małe kawałeczki , wkładamy lekko wciskając w ciasto . Wstawiamy do pieca pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut .

Po ostudzeniu ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan fikxem . Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki porządnie aby wyglądała pysznie . Dekorujemy truskawkami i dmuchanymi gwiazdkami . Zapewniam , ze są przepyszne.




 

 

 

czwartek, 13 marca 2014
Zawijańce z ciasta francuskiego - Guma Orbit na deser

Polecam na nie spodziewanych gości . Ciasteczka na szybko.

2 opakowania ciasta francuskiego

dżem truskawkowy.

1. Ciasto francuskie rozwijamy

2. Smarujemy dżemem truskawkowym

3. Zwijamy  w baton i kroimy  co 1,5 cen

4. Układamy na papierze do pieczenia w którym ciasto było zawinięte .

5. To samo robimy z drugim ciastem francuskim.

6. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

 

Moi drodzy, a teraz wam chcę coś powiedzieć w dobrej wierze :) Jak wiecie od słodyczy psują się zęby tak!!!!! Ano właśnie więc musimy  trzymać się pewnych zasad

- chodzić do dentysty ( ja chodzę często mam problem z pruchnicą ,  a to ciężka sprawa)

- myć zęby oj i to bardzo dokładnie( przynajmniej dwa razy dziennie , nie każe wam myć przecież po każdym posiłku bo i ja nawet tego nie przestrzegam :P

- możecie używać nici dentystycznej choć ja tego nie polecam bo sobie ostatnio blombe  wyciągnęłam

- Jednak najbardziej polecam używać gumę bez cukrową  po jedzeniu i piciu , jest idealna zwłaszcza kiedy jesteśmy poza domem.

Mam taką gumę  bez cukrową której używam Orbit i Orbit White.

parę powodów dla której warto używać gumy bez cukrowe

- zdrowe i czyste zęby

- możemy skorzystać, gdy akurat nie możemy  umyć zębów

- Guma neutralizuje  kwasów zwiększające ryzyko rozwoju próchnicy oraz oczywiście mamy  świeży oddech.

kawosze i coś dla was -Orbit White zapobiega przebarwieniom po kawie i herbacie  (nie jest to sposób na pozbycie się osadu, ale bardzo dobry sposób zapobiegania im

No to teraz zobaczcie jakie produkty kupuje.  Akurat te dostałam do testowania .


niedziela, 16 lutego 2014
Muffiny piaskowe pieczone w formie sliikonowej

Robiliście już muffiny piaskowe? Ja robię pierwszy raz  i jestem bardzo zadowolona. Konsystencja i smak są rewelacyjne.

 

 

Muffiny piaskowe z żurawiną i sokiem z pomarańczy

Ciasto na muffiny:

mąka tortowa 1 szk

mąka ziemniaczana  1 szk

cukier 1 szk

jaja 4 szt

 olej rzepakowy 1 szk

sok z jednej pomarańczy

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

żurawina suszona 100 gram

Lukier :

 cukier puder 200 gram

kakao 2 łyżki

sok z pomarańczy

 posypka czekoladowa

1.  Miksujemy jaja z cukrem na puch.

2. Dodajemy sok z jednej pomarańczy.

3. Mąki obydwie przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia .

4. Do masy jajecznej dodaje mąki  z proszkiem i olej

5. Do formy przekładam ciasto tak do połowy i kładę żurawinę .

6. Piekę 25 minut w 170 stopniach.

7. Muffiny ostygną , polewamy je lukrem i posypujemy posypką czekoladową

 

 

 

Dostałam formę  silikonową do muffin od   Tupperware 

Trochę tak niepewnie zabrałam się do pieczenia, w końcu to mój debiut . Od dzisiaj forma blaszana na muffiny idzie wek , a zostaje  silikonowa . Ależ to wygodne , po upieczeniu kiedy forma przestygła wytarłam suchą szmatką i było gotowe do pieczenia następnej partii.

Więc  zauważyłam ważne fakty:

-forma silikonowa ma uchwyty za które łapie wkładając ją do pieca

- szybko stygnie co jest plusem

- wystarczy wytrzeć szmatka suchą i nadaje się do następnego pieczenia

- muffiny pięknie wyrastają

 

Pojemność: 7 x 75 ml

Wymiary: Ø 21,4 x wys. 4,2 cm

Cena: 109,90 zł

Firmie Tupperware bardzo dziękuję za to , że mogłam przetestować ich formę do muffin , która jest niezastąpiona pod każdym względem .



poniedziałek, 03 lutego 2014
Pączki mini z serem

Wszędzie widzę smakołyki  pączki , Donaty , chrust , churros i jak tu się nie oprzeć. Więc i ja postanowiłam dzisiaj zrobić małe pączki z twarogiem. Mniejsze szybciej się upieką i fajnie wyglądają . Nie mówiąc już o chrupiącej skórce na wierzchu i miękkości w środku  uwielbiam je normalnie .

 


Ciasto:
400 g mąki pszennej
300g  twarogu ja wzięłam z wiaderka taki do sernika
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
1 jajka

dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki

Tutaj nie ma wielkiego pola do popisu.

1. Składniki sypkie wsypujemy do miski.

2. Dodajemy ser i jaj i zagniatamy ciasto

3. Wałkujemy ciasto tak na 1.5 cm i kieliszkiem wykrawamy krążki .

4. Smażyły na głębokim oleju przewracając najlepiej widelcem , paczki są okrągłe.

5. Wyjmujemy paczki i odsączamy najlepiej na ręczniku papierowym.

6. Obsypujemy cukrem pudrem.


Tłusty czwartek 2014

niedziela, 26 stycznia 2014
Donaty kolorowe

Postanowiłam dzisiaj zrobić Donaty .

Niedługo  wielkimi krokami wpadnie tłusty czwartek więc czas wypróbować smakołyki

Składniki:
  • 3 jajka,
  • 200g śmietany 16%,
  • 250g cukru pudru Kupiec
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu Kamis
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia Rapso

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Do zmiksowanych jaja dodajemy śmietanę cynamon szczyptę soli  mieszamy .

3.Teraz dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.

4. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na godzinę- dwie.


5. Wałkujemy ciasto na 1,5 cen podsypujemy mąką by się nie kleiło   i wycinamy szklanka kółka i kieliszkiem dziurkę w środku .

6. Smażymy na głębokim oleju obracając widelcem.

7. Wyjmujemy i kładziemy na ręczniku papierowym aby odciekły z tłuszczu , możemy już na ręczniku zostawić i polewać lukrem i polewą .

8. Zrobiłam różne lukry aby była różnorodność .

Lukier pomarańczowy:

cukier puder 100 gram

mleko 3 łyżki

barwnik spożywczy pomarańczowy 5 kropel

skórka pomarańczowa kandyzowana 2 garście

Składniki mieszamy ze sobą i polewamy Donaty posypując skórką pomarańczową kandyzowaną .

Polewa czekoladowa:

czekolada100 gram

mleko 3 łyżki

Mieszamy składniki do rozpuszczenia ( mleko i czekoladę w kąpieli wodnej ) , polewamy Donaty i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Lukier malinowy:

sok malinowy 3 łyżki

mleko 2 łyżki

kolorowa posypka do posypania

cukier puder 100 gram ( jak za gęste dodać soku malinowego)

Składniki połączyć razem i polewać Donaty posypując czekoladową  posypką.


sobota, 25 stycznia 2014
Churros hiszpański wypiek z ciasta parzonego

Lubie pieczenie w grupie więc i tym razem wzięłam udział. Postanowiłam wypróbować swoich sił w upieczeniu Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże .Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. 

Akcja Ezorteryczne spotkanie przy piekarniku   

Robiłam z przepisu Dorotki

ZROBIŁAM Z PODWÓJNEJ PORCJI WIEC SKŁADNIKI X2

 

Składniki na około 20 sztuk:

240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia dałam  Kamis
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dałąm Kamis
2 średnie jajka

Ponadto:

olej do smażenia (Rzepakowy Rapso miałam)
drobny cukier do oprószenia
 (Posypałam cukrem pudrem trzcinowym)

 

 

Wykonanie:

Do garnka wlałam wodę i zagotowałam z margaryną cukrem i szczypta soli.

Dodałam mąkę z cynamonem i ekstrakt z wanilii.

Mieszałam do momentu,  aż składniki się połączyły i odchodziły od garnka.

Zostawiłam do ostudzenia.

Wbiłam jaja , zmiksowałam.

  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać i odcinać nożyczkami najlepiej , wielkość  6cm (Rękoma formowałam ruloniki robiłam kółka i wrzucałam na rozgrzany tłuszcz , powinien mieć temp. 175 stopni )

Piekłam chwilkę z obu stron na rumiany kolor ( koło 2 minut z każdej strony )

Osuszyłam na sitku i posypałam cukrem pudrem .

 

Razem ze mną piekło sporo osób

Monika z blogu Matka wariatka

Arletta strona fb Insulina

Monika z blogu Pin up Cooking Looking

Dobrawa z blogu Bona Apetita

Gosia z blogu Trawka Cytrynowa

Anna Maria z blogu What's cooking?

Kasia z blogu Kasia in

Iwona z blogu Ivka w kuchni

Wiesia z blogu Zapach chleba
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Olimpia z blogu Pomysłowe pieczenie
Bożenka z blogu Moje domowe kucharzenie
Karolina z blogu Kresowa panienka
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Arletta po raz kolejny :) Insulina 
Magdalena z blogu Ale Meksyk 
Justyna z blogu Mama i pomocnicy



sobota, 21 grudnia 2013
Muffiny z orzechami

Nabrałam ochoty na muffiny  i zrobiłam z orzechami tartymi .

Pachniały słodko smakowały jeszcze lepiej .

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 gram cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego rzepakowego
  • 10 dag orzechów laskowych tartych  BacKmit

1. Zmiksować jaja z cukrem na puch .

2. Wlać mleko letnie.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .

4. Na końcu dodajemy orzechy i olej i wymieszać

5. Pieczemy 10 minut w urządzeniu do babeczek .

 


wtorek, 17 grudnia 2013
Pierniki Wigilijne

Nie ma to jak atmosfera zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia . Z tej okazji pyszne pierniki .

20 dag miodu płynnego

łyżka przyprawy korzennej

15 dag cukru pudru

50 dag mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki mleka

2 jajka

10 dag kostki do pieczenia Kasia

Dodatkowo:

pisaki lukrowe kolorowe

posypka kolorowa

 

1. Miód rozpuścić z przyprawą korzenną  i cukrem.


2. Do miski wsypać mąkę i sodę.

3.  Wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.

4. Teraz dodajemy letni miód z przyprawa i cukrem.

5. Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm na papierze do pieczenia przykrywając drugim papierem  i wycinać różne kształty .

6.Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopniach. Ostudzić i ozdobić lukrem ,pisakami kolorowymi i posypką .

 

 

 


 

piątek, 13 grudnia 2013
Świąteczne pierniczki z piwem

Postanowiłam upiec pierniczki z dodatkiem piwa . ależ mąż miał niespodziankę.

 

 

 

  • 75 g margaryny do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 150 ml piwo Książęce czerwony lager o ciepłej nucie karmelu i lekkiej goryczki
  • 200 g miodu lipowego
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie przyprawy do pierników
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy

1. Do garnka wkładam margarynę, cukier ,piwo  i miód rozpuszczam wszystko .

2. Do miski wsypuje mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

3. Dodaje przyprawę do pierników całą i skórkę otartą z pomarańczy .

4. Teraz dodaję do sypkich składników letnią margarynę i  jaja roztrzepane zagniatam ciasto.

5. Wkładam do lodówki na noc .

6.  Na drugi dzień wałkuje  ciasto na pół centymetra i wykrawam różne kształty .

7. Pierniczki układam na papierze do pieczenia i piekę 15 minut w 170 stopniach .

8. Po upieczeniu pierniki  są pyszne wzbogacone smakiem piwa Książęcego .

 

 

 

czwartek, 05 grudnia 2013
Ciastka misie

 

 Zobaczyłam misie u Aliny i postanowiłam też je zrobić z moim dzieckiem . Taka zabawa mamy z córką  w lepienie ciasteczek miśków . Córce bardzo się spodobał pomysł.

 

 50 ciasteczek:
Ciasto:
400 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
200g cukru pudru
2 żółtka
1 armat pomarańczowy
500g mąki tortowej
5 łyżek  ciemnego kakao
Lukier:
100 gram  cukru pudru
woda gorąca 3 łyżki
 
Ciasteczka:
1.  Do miski wsypałam mąkę , dodałam masło , cukier, żółtka.

2. Zagniotłam ciasto , podzieliłam na polowe i do jednej części dodałam kakao zagniotłam jeszcze raz i wstawiłam do lodówki na 2 godziny .

3. Rozkładam folię spożywczą i kładę ciasto najpierw ciemne i przykrywam folia spożywczą , wałkuje i wycinam szklanką kółka ( średnica 6 cm i mniejsze o średnicy 3 cm).

4. Rozkładam folię spożywczą i kładę ciasto jasne przykrywam folia spożywczą , wałkuje i wycinam szklanką kółka ( średnica 6 cm i mniejsze o średnicy 3 cm).

5. Na przemian przyklejam uszka białe to ciemne .

6. Pieczemy na papierze  10 minut w 180 stopniach.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu z lukru robię najpierw oczka a potem zabarwiam kakaem i robię buzie .

 

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel