środa, 27 lipca 2016
Korniszony z 6% octem

Zawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić .Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy .

Składniki :

  • Ogórki gruntowe (małe lub średnie) na 7 słoiczków 500 ml
  • marchew 4 szt
  • koper 7 szt ( główka)
  • ziele angielskie  14 szt
  • liście laurowe 7 szt
  • czosnek 7 ząbków
  • świeży chrzan  7 cm ( po 1 cm na słoiczek)
  • ziarenka pieprzu 14 szt
  • gorczyca 31/2 łyżeczki ( po pół na słoiczek) 
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 6% czosnkowy i koperkowy
  • 6 łyżek cukru
  • czubata łyżka soli

Krok 1

Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele,listek,chrzan,czosnek,pieprz,gorczycę,koperek i marchewkę pokrojoną w słupki.

Krok 2

Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków.

Krok 3

Do garnka wlewam wodę i ocet,Wsypuje cukier i sól i zagotowuje.Zalewam zalewa ogórki i pasteryzuje koło 10 minut od zagotowania.Smakowy ocet dodatkowo wzmacnia smak.

 IMG_9703

IMG_9709

 

IMG_9706

wtorek, 26 lipca 2016
Cukinia w zalewie z curry

Sezon na cukinie trwa więc jak najbardziej zamykamy lato w słoiczkach by potem cieszyć się słonecznymi pysznymi krążkami.

 

Składniki :

ocet 6%  szklanka o smaku czosnku i szklanka o smaku koperku

woda 6 szklanek

ksylitol 2 szklanki

cebula biała  4 mniejsze

sól kamienna jodowana 1.1/2 łyżki

curry 1 łyżka

ziele angielskie 1 szt do każdego słoiczka

gorczyca po pół łyżeczki do każdego słoiczka

pieprz w ziarenkach po 3 szt do każdego słoiczka

cukinia 2 kg mała i już po odcięciu przodu i tyłu

Krok 1

Słoiczki sparzyłam i wytarłam do sucha.Cebulę obrałam i pokroiłam w pół księżyce i powkładałam do słoiczków( talarek przekrojony na pół trafia do słoiczka).Wyspałam gorczycę i ziarenka pieprzu.

Krok 2

Cukinie umyłam poobcinałam przód i tył,pokroiłam w talarki a następnie w pół księżyce. Powkładałam do słoiczków 250 ml dosyć ciasno.

Krok 3

Do garnka wlałam ocet,wodę sól i cukier,wsypałam curry i zagotowałam.Zagotowaną zalewą pozalewałam cukinię.Zakręciłam i pasteryzowałam po 10 minut od zagotowania.

Jak zauważyliście dałam ocet 6 % a do tego smakowy bo z koperkiem i o smaku czosnkowym.Cukinia będzie delikatniejsza wzbogacona o smak czosnku i koperku.

IMG_9714

page60

piątek, 22 lipca 2016
Ogórki małosolne 2016

Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu.

IMG_95271

Składniki:

ogóreczki gruntowe 2 kg

koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam)

liść chrzanu 3 szt

chrzan korzeń 3 cm

4 łyżki soli kamiennej do przetworów

4 litry wrzątku

ząbek czosnku 5 szt

IMG_95231

Krok 1

Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper i liście chrzanu, dodam obrany korzonek chrzanu taki ze 3 cm starczy.

IMG_95211

Krok 2

Ogórki umyłam i  włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone, a po ośmiu już kiszone :)

 

IMG_9526 

 

 

 

 

wtorek, 31 maja 2016
Naleśniki z dżemem z kiwi

No to mamy następny dzień i pomysł na obiadek, dla jednych obiadek dla drugich śniadanie czy kolacja. W upały nie chcę się zbytnio jeść ani robić więc IDE na łatwiznę.

Składniki na naleśniki:

-4 szklanki mleka 2%

- 3 szklanki mąki pszennej

- 2 jajka

- szczypta proszku do pieczenia

- olej 100 ml

Dżem z kiwi:

kiwi 1 kg po obraniu ma być

cukier żelujący na 1 kg ze stewi 

Naleśniki:

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja i  miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Miksujemy składniki na jednolita masę, dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzaną patelnie do naleśników wlewamy ciasto i pieczemy na rumiany kolor z dwóch stron.

Dżem z kiwi:

Kiwi najlepiej dojrzałe obieramy ze skórki i odmierzamy już obrany kg. Kroimy w plastry czy w kostkę i blender-ujemy, przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier ze stewi i mieszamy koło 3-5 minut i to koniec. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy powinny zaciągnąć bez problemu. Właśnie tym dżemem posmarowałam naleśniki pychaaa

IMG_7817

 

IMG_7815

 

IMG_7814

niedziela, 11 października 2015
Kiełbasa słoikowa

No to dalsze frykasy domowe zacząć . Dziś chcę wam pokazać jak się robi kiełbasę słoik - ową . Zaznaczam , że robię pierwszy raz i już się nie mogę doczekać jaka będzie w smaku . Podejmuje wyzwanie rzucone mi przez Tradismak oraz dziękuję za Zestaw do zrobienia kiełbasy słoik - owej . Musiałam dokupić tylko 3 rodzaje mięsa , a reszta była w zestawie  .

Składniki do przygotowania kiełbasy słoik - owej 

Boczek świeży bez skóry 500 g

karkówka 500 g

szynka wieprzowa 1 kg

czosnek świeży 4 ząbki

woda zimna 200 ml

3 łyżki majeranku  "Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ).

1 łyżka  Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej

pieprz ziołowy 1 łyżka

sól 1. łyżka

 2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. 

 

Wykonanie kiełbasy słoik - owej 

Mięso  i boczek myjemy  , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką  mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki . Kiełbasa wyszła wyśmienita 

 

 

 Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .

 Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g - Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
  • 1 szt. Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie)
  • 1 szt. Natura Smak Sekretna a 40 g - Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół, które w medycynie ludowej określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki.
  • 2 szt. Peklosmaczek K a 80 g - Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, "prasowanek", salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.
  • 1 szt. Liść laurowy a 120g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Ziele angielskie ziarno a 120g - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów ...
  • 1 szt. Pieprz zielony w ziarnach a 120g - Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.  
  • 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)!
  • 5 szt. Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki...)!
  • 5 szt. Wieczko słoja "kratka czerwona" - Wieczko o średnicy 82mm TWIST. Wzór dość popularny ale dla urozmaicenia a raczej odróżnienia innych wyrobów także przydatny w domowej kuchni.
  • 5 szt. Wieczko słoja "plecionka" - "Plecionka" na wieczku o średnicy 82 mm TWIST, to unikalny mało spotykany wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych "zamkniętych" w słoiku. 
  • 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków
  • 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek z dużą gardzielą dostosowany do napełniania słoika a 280ml i 350 ml. Zabezpiecza brzegi słoika przed zabrudzeniem. Lekki, nierdzewny, piękny i elegancki. 
  • 10 szt. Nalepek "Słoik Babuni" do szybkiego i estetycznego oznaczania słojów 350ml (lub większych) z kiełbasą słoikową.

 

Opinia:

 Robiąc pierwszy raz kiełbasę słoik - ową  czyli dziś , martwiłam się czy mi wyjdzie. Jestem amatorką w dziedzinie wyrobów własnych. Jednak co mi się spodobało w tym wyzwaniu to , że zestaw który dostałam od Tradismak do zrobienia kiełbasy słoik - owej , naprawdę się przydał . Wykorzystałam wszystkie 10 słoiczków które były w zestawie,  lejek do słoików przydał się idealnie . Przyprawy które użyłam wpasowały się jak ulał. Jestem bardzo zadowolona i chętnie dziele się z wami opinią i tym super zestawem . Zachęcam do zakupu bo warto . Posłuży wam na trochę . Po sporządzeniu kiełbasy słoik - owej sporo zostało przypraw,  a słoiki można powtórnie wykorzystać .   

 


20151007140212IMG_1866

 

20151007140211IMG_1856

 

20151007140211IMG_1863

 

20151007140211IMG_1853

 

page51

 

page121

czwartek, 28 sierpnia 2014
ogórki małosolne

Chciałam skosztować ogórka małosolnego . Więc zabrałam się do roboty . Kupiłam ogórki i to co potrzebne by stały się małosolne.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Ogórki małosolne - SKŁADNIKI:

  • 1i ½ kg małych, twardych ogórków gruntowych
  • Woda 2 litry
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku obrana
  • korzeń chrzanu kawałek z 5 cm
  • koper z 4 łodyżki

Ogórki małosolne - PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika plastikowego kładę na dno chrzan liście ,korzeń , koper i obrane ząbki czosnku . Gotujemy wodę 2 litry i sypiemy sól, rozrabiamy. Na przygotowane ” podłoże „ kładę ogórki podłużnie dosyć ciasno . Na ogórki kładę koper . Zalewam woda ze solą , dociskam talerzem i zostawiam na 3-5 dni, lepiej jak są dociśnięte i nie pływają . Im dłużej leżą tym się bardziej kiszą Gotowe można jeść .


poniedziałek, 16 września 2013
Buraczki tarte do zupy albo zupę

Jak przetwory to przetwory więc tym razem zrobiłam buraczki tarte takie do zupy na barszcz

  • 3 kg średnich ugotowanych w łupinie buraczków
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu białego Kamis
  • 5 łyżek octu 10% Jamar
  • 1/3 szklanki oleju Rapso

 

Bardzo prosto się je robi.

1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości .

2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić)

3. Buraki kroje na 4 części a potem ścieram na tarce o grubych oczkach  albo maszynka i sito o grubych oczkach .

4. Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki.

5. Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .

 



czwartek, 29 sierpnia 2013
Domowy keczup na zimę

                                               Domowy keczup na pizze

Jest pracochłonny i najlepiej go robić kiedy chłodno na dworze bo będzie gorąco . Sporo czasu potrzeba by zgęstniał do pożądanej konsystencji . Sos nie jest tak gęsty i gładki jak ten kupny (którego główną bazą jest cukier), ale na pewno dużo zdrowszy i naturalny. 

 

4 wielkie obrane cukinie ( po obraniu i wydrążeniu środka ma być 2,5 kg)
20 ząbków czosnku

3 kg pomidory

papryka czerwona i zielona po 4 sztuki  każdego koloru

3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis

1 szklanka cukru
150 ml czerwonego  octu winnego Jamar
3 łyżeczki papryki węgierskiej Royal Brand
1 łyżeczka pieprzu kolorowego Kamis

2 łyżki soli


1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru 

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki Curry indyjskie - Specjalite Kamis

 



1. Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.

2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.

3. Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .

4. Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .

5. Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.

6.Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .

7. Gotowałam na małym ogniu mieszając .

8. Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz  już ugotowane .

9. Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .

10. Zmieściło się wszystko czosnek obrałam i pokroiłam, do keczupu dopiero teraz dodałam(pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )

11. Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam  suszone pomidorki z czosnkiem i  bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam  godzinę .

12. Gorący keczup  wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)

 

wtorek, 27 sierpnia 2013
Pikle w zalewie octowej

                                                                     Pikle

Postanowiłam zrobić pikle oj a ile nowości w nich umieściłam :) Sami zobaczcie co ta Asia wykombinowała

Przywiozłam ogórki oj a jakie wyrośnięte , rany a ile odpadło no ale coś za coś

Dwa worki  ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg

Po obraniu wykrojeniu  pestek miałam 4 miski oj spore te miski.

Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin .

Składniki na zalewę: Robiłam ja cztery razy by starczyło na 40 słoików )

ocet 10% Jamar 225 gram

woda 2 litry gotowana

cukier 225 gram

Dodatkowo:

przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl 4 opakowania ( 40 słoików 750 gram)

 

Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.

Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki  gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe )

Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając .

Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg .

Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )

Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna  , a smak pikli przepyszny .

 

 

poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Buraczki z chrzanem

                    To jest ten czas kiedy robię zapasy na zimę dzisiaj buraczki

 

Buraczki z chrzanem:

4 kg buraczków czerwonych

chrzan świeży 4 korzonki ( 100 gram :)

cukier 1 . 1/2szklanki

ocet 200 ml

1/2 łyżeczki soli

Buraki gotujemy w garnku w skórce . Po ugotowaniu najlepiej gorące obieramy ( Ja to gorące wrzucam do zlewu zalewam zimną wodą i w rękawicach gumowych szybko obieram bo to gorące mocno ale za to skórka schodzi lekko). Po obraniu ze skórki kroimy w cwiartki buraczki . Mielę przez maszynkę na dużych oczkach  . Przekładam do dużej miski metalowej , dodaje cukier ocet i sól mieszam składniki gorące jeszcze . Obieram chrzan miele go na drobnych oczkach dodaje do buraczków mieszam wkładam w słoiki i gotuje 10 minut od zagotowania wody . Potem stawiam do góry dnem  na 30 minut i do piwnicy zapasy na zimę.

 

 

sobota, 03 sierpnia 2013
Korniszony

   Pyszne ogórki na zimę .Korniszony lubią u mnie najbardziej .

  • Zalewa:
  • 5 szk wody
  • 1 szk  octu
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • pozostałe składniki na 1 słoik litrowy:
  • KOPER
  • 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis
  • chrzan (korzeń lub liść)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziarenek gorczycy
  • mała cebulka

Ogórki umyłam. Słoiki umyłam. Marchew obrałam pokroiłam na mniejsze kawałeczki.

Czosnek obrałam jeden ząbek na 1 słoik, kawałeczek chrzanu ,malutka cebulka , gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy,

Do słoika każdego wkładałam ( gorczyca ziele angielskie,listek laurowy chrzan czosnek i cebulkę.

Zalewa:

Woda gotowana ,ocet ,cukier, sól

Wkładałam do słoika ogórki i zalewałam zalewą na górkę wkładałam koper i zakręcałam . Gotowałam 10 minut od zagotowania.

 


poniedziałek, 24 września 2012
konfitury z jabłek

   Od rana wzięłam się za jabłka to właśnie ten czas na robienie przetworów z jabłek . Postanowilam zrobic konfitury którę będe miała jako dodatek do ciasta albo na kanapke jako dżem .

Nie trzeba nam wiele do zrobienia konfitur wystarczy

SKŁADNIKI:

  • 5 kg jabłek
  • 5 paczek cukier zelujący 3:1

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyłam obrałam ze skórki pokroiłam w ćwiartki powycinałam gniazda z nasionami . Starłam na wiórka ,maszynką robiłam szybko poszło. Odcisnęłam sok z jabłek i włozyłam do garnka połowę czyli 2.5 kg jabłek gotowałam 10 minut i dopiero wtedy dodałam 2.5 paczki cukru żelującego 3:1 Gotowałam razem i mieszałam 5 minut wkładałam w słoiki pół litrowe i stawiałam do góry dnem na 5 minut potem do piwnicy wyniosłam. Najbardziej zmudna praca to obieranie jabłek palce bolą hi hi narobiłam sobie odciski . Fakt mogłam wcześniej zdjąc obrączke i pierścionek było by znacznie lepiej .





 

 

Słodkie jabłuszka

poniedziałek, 03 września 2012
Kompot z gruszek

 Przywiozłam karton gruszek  z działki około 20 kg Od rana obieranie upychanie i gotowanie ale opłacało sie teraz mam kompoty na zimę z gruszek

  • 4 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • 2 łyżki na słoik cukru
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Gruszki umyłam obrałam ze skórki i wycięłam środki pokroiłam w ćwiartki. Słoiki wyparzyłam .Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 mili wody i rozmieszałam cukier . Zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania po wyjęciu stawiałam do góry dnem .

piątek, 17 sierpnia 2012
Ogórki w zalewie pomidorowej

 Praca wre jak robić przetwory to robić im szybciej sie zacznie tym szybciej się skończy i więcej czasu mamy na leniuchowanie u mnie leniuchowanie to pieczenie słodkości . Coś się szykuje tylko nie wiem co :) Mam ochotę zrobić coś lekkiego ze śmietaną i liczi ale dobra dosyć o cieście .

Dzisiaj ogórki w zalewie  przecierowej-pomidorowej 

SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków dużych ale nie największych
  • 6 cebul
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • przecier pomidorowy 300 gram

PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy obieramy ze skórki kroimy w ćwiartki czyli ogórka na czworo najlepiej takie aby nie miały zbyt dużych pestek w środku .Wkładamy do miski posypujemy solą zostawiamy na 2 godziny . Cebule obieramy i kroimy ja pokroiłam w większą kostkę zresztą kroiłam jak leciało to w niczym nie przeszkadza dodaje do ogórków i mieszam razem. Zalewa Do garnka wlewamy 4 szklanki wody dodajemy przecier pomidorowy ocet olej,cukier gotujemy chwilę i zalewamy ogórki zostawiamy na 2 godziny i wkładamy do słoików gotujemy 15 minut od zagotowania. Gotowe smacznego na zimę jak znalazł . 

czwartek, 16 sierpnia 2012
Ogórki z chilli

                      Obiecane ogórki z chilli.  Zainspirowały mnie .Jadłam je u siostry mojego męża, są naprawdę smaczne , takich jeszcze nie jadłam :)

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki chilli Kotanyi
  • 2 kg ogórków malutkich

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki myjemy dokładnie posypujemy sola i zostawiamy na 6 godzin do zmiękczenia. Zlewamy wodę jeśli będzie . Olej ocet i cukier gotujemy do rozpuszczenia cukru . Czosnek kroimy w kosteczkę dodajemy do zalewy i 2 łyżeczki chilli . Zalewamy ogórki ja robiłam w misce . Zostawiamy na 12 godzin w zalewie. Potem przekładamy do słoików i gotujemy dosłownie 5 minut . Jak znalazł na zimę smak maja słodko ostry bardzo smaczne :)

Oto właśnie główny składnik  ogórków z chilli Nowość  gorąco polecam

sobota, 11 sierpnia 2012
Ogórki małosolne

                       Robiłam ogórki małosolne  W zwykłym moim starym czerwonym garnku :) ale wyszły i to w dodatku bardzo smaczne

SKŁADNIKI:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 10 ząbków czosnku
  • koper najlepszy z ogródka ja dostałam od teściowej :)
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody czyli ja dałam 3 litry to 3 łyżki soli
  • 3 liście chrzanu
  • woda oczywiście

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki dobrze umyć zawszę męża zaganiam do mycia . Garnek miałam największy więc do niego włożyłam ogórki Czosnek obrałam, wrzuciłam do garnka na ogórki połowę ogórków i koper znowu ogórki i koper oraz na samym wierzchu chrzan liście Zagotowałam wodę i rozpuściłam w niej sól wlałam do garnka z ogórkami Robiłam je wczoraj wieczorem więc dzisiaj jeszcze są niedobre ale myślę ze za 2 dni będą już idealne :)


czwartek, 28 czerwca 2012
Przetwory z jagód

         Postanowiłam zaprawić jagody by zimową porą cieszyć sie ich smakiem czy to w babeczkach czy pierożkach .



SKŁADNIKI:

  • Jagody 4 litry
  • cukier 48 łyżek 3 na każdy słoik
  • słoiki 16sztuk po 250 mili
  • garnek aluminiowy do gotowania słoików
  • Przygotowanie 
  • Umyte , oczyszczone jagody układamy w słoiku do pełna, następnie zasypujemy cukrem, zakręcamy nakrętką i wstawiam do garnka do gorącej wody ( od chwili zagotowania się wody w garnku).Gotuje 10 minut i zostawiam jeszcze już w wyłączonym Garnku na 30 minut Swoje jagody robię przeważnie w słoikach 0,25 l : do każdego słoika dodaję 3 łyżki cukru.





piątek, 09 grudnia 2011
Pyszny domowy smalec

                                              Domowy smalczyk

                            Kiedyś robiła smalec moja babcia potem mama a , teraz ja :)

słonina wędzona 600 gram

kiełbasa śląska 3 petka

sól w razie gdyby było za słabe w smaku

1- Słoninę tniemy w paski wąskie

2- Przygotowujemy maszynkę do mielenia akurat ja mam elektryczna wiec szybko idzie

3- Mielimy słoninę na średnich oczkach wkładamy na patelnie i smażymy

4- Kiełbasę śląską mielimy na średnich oczkach dodajemy do wytopionej słoniny i jeszcz chwile gotujemy razem

5-Powytopieniu i podsmażeniu wykładamy lejący się tłuszcz do słoiczków i zakrecamy

Oto pyszny smalczyk domowy naprawdę smakuje wyśmienicie.

środa, 07 grudnia 2011
Marynowane grzybki leśne

                                         Pyszne marynowane grzybki

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg grzybów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr wody do obgotowania grzybów
  • 1 cebula
  • ZALEWA :
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyzeczki soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskie,
  • kilka liści laurowych,
  • cebula pokrojona w krążki.

PRZYGOTOWANIE:

1-Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie .

2-Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc

3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min.

5-Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną.



O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel