piątek, 07 lipca 2017
Jajecznica ze szpinakiem,szczawiem i szczypiorem

Dziś wam serwuje  na  śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym.

Składniki:

pieczarki 4 szt

jaja 4 szt

szczaw 8 listków

szpinak z 8 listków ( taki który rośnie w ogródku- ma większe liście niż kupny)

szczypiorek pęczek

sól i pieprz do smaku

 masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry od razu nad patelnią. Masło klarowane nakładamy na patelnie i smażymy. Kiedy pieczarki nam już się podsmażą dodajemy umyty i posiekany szpinak, szczaw i nadal smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak i szczaw już jest podsmażony i poduszony więc wbijamy jaja,mieszamy . Kiedy nam się zetną posypujemy pokrojonym szczypiorkiem,chwile mieszamy i nakładamy na talerze,smacznego.

 

IMG_6842

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Jaja faszerowane dorszem wędzonym

Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie.

Składniki:

dorsz wędzony 100 g

jajka  6 szt

majonez kremowy Folwark 4 łyżki

szczypiorek 1 pęczek

sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza,szczypiorek i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.Zagniatamy składniki widelcem do momentu , aż pasta zrobi się gładka i lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek.

 IMG_5279

 

IMG_5277

IMG_52901

 

Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark -Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie.

IMG_53711

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 grudnia 2016
Przyjemne z pożytecznym i Lubella

Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek człowieka , wybieramy przeważnie coś wartościowego do zjedzenia. Dzieci i młodzież zaś szukają słodkiego i lekkiego. Rozwiązaniem są płatki Lubella, nie konieczne z mlekiem oj wcale nie.

Nietypowe śniadanie również w postaci wyjścia z psem na dwór .Jak widać najlepiej smakują Mlekołaki z nadzieniem waniliowym. "Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą "

IMG_2722

 

 Leniuchowanie też ma swoje zalety ,tu podskubie tu poleży, zdrowa przekąska w buzi poleży."Dzień Zdrowego Śniadania"

IMG_2714

W dzień czeka nas też nauka gdzie szukamy przed obiadem by coś skosztować i wtedy co szukamy??? No oczywiście, że MLEKOŁAKI CHOCO PIEGOŁAKI , zawierają w sobie pełne ziarno+ żelazo,mangan,miedź,fosfor. Mlekołaki zaspokoją  i ochotę na słodycze.

IMG_2717

 

Przed kolacją przekąska znakomita złapiesz w dwa palce figurkę waniliową i chaps do buzi . To dla tych co nie lubią mleka,a pomimo to zjadają wartościowe składniki w postaci Mlekołaków ,figurek waniliowych. Mlekołaki z pełnym ziarnem dostarczają naturalnego błonnika pokarmowego .

IMG_27201

 

 

Dziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało. Jadłam go na śniadanie,przepyszny dzięki płatkom smak rewelacja

Składniki na sernik:
- 120 g masła

- 1 wiaderko twarogu

- 1 szklanka ksylitolu

- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

- 5 jajek 

Dodatkowo:


- 150 g gorzkiej czekolady

- wiórka czekolady "zielone"

- 2 łyżki mleka

-rodzynki 1 /2 szklanki

- mąka pszenna do obsypania rodzynek

- płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości)

 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja całe i miksujemy z ksylitolem .Dodajemy ser z wiaderka oraz mąkę ziemniaczaną .Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno płatki dosyć sporo, a niech wejdą sobie w sernik.Przekładamy połowę masy serowej. Rodzynki  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut by "urosły". Odsączmy rodzynki i zasypujemy je mąką tyle by były obsypane. Przekładamy na masę serową na całą powierzchnie i zalewamy pozostałą masą serową.Do piekarnika na sano dno wkładamy blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi"

 IMG_181711

19:15, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2016
Pasta z jaja szczypiorku i sera na kanapki

Koleżanka dała mi bardzo fajny pomysł na zrobienie pasty na kanapki, ja jadłam jako sałatkę ale kanapeczka też była rewelacyjna.

Składniki:

jaja 10 szt

szczypiorek 2 pęczki

ser w kawałku jakiś żółciutki 300 g

majonez 6 łyżek

musztarda miodowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Krok 1

Jaja gotujemy na twardo( w moim przypadku 7 minut od momentu zagotowania), ostudzone kroimy w kosteczkę.

Krok 2

Szczypior myjemy i kroimy drobno.

Krok 3

Ser ścieramy na średnich oczkach na wiórka.

Krok 4

Wszystkie składniki przekładamy do miski , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz do smaku. Dekorujemy na wierzchu szczypiorkiem.

13472138_1103627146376464_423742985_n

13459527_1104746162931229_1990338579_n

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 marca 2016
Wielkanocna sałatka z ananasem i szynką

Dziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić.

Składniki:

szynka z indyka 300 g

ser gouda 300 g

seler marynowany Develey 150 g

kukurydza z puszki Develey większa połowa

jaja ugotowane na twardo 6 szt

ananas z puszki cały po odsączeniu 

majonez 8 łyżek

jogurt naturalny 6 łyżek

sól i pieprz do smaku

Krok 1

Zaczęłam od szynki indyczej, pokroiłam ja drobno.Ser też pokroiłam w drobna kosteczkę, jednak polecam zetrzeć ser na grubych oczkach, będzie delikatniejszy.Odsączyłam kukurydzę i ananasa  pokroiłam drobno. Ugotowałam jaja na twardo i starłam je na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Potrzebujemy miseczkę szklana taka średniej wielkości. Na sam dół wkładamy odciśnięty seler marynowany( pokrojony). Na seler kładziemy szynkę, kukurydze. Zalewamy sosem tak połowę. Teraz kładziemy na sos ananasa,stare jaja,szynkę i resztę kukurydzy. Zalewamy sosem i na to kładziemy ser. Dekorujemy zielonym lub czerwonym dodatkiem.

 Krok 3 Sos do sałatki:

Do miseczki przekładamy majonez i jogurt naturalny, wlewamy z 5 łyżek soku z ananasa. Całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

IMG_5077

 

IMG_5068

 

IMG_5079

IMG_5070

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 grudnia 2014
Naleśniki - pyszne śniadanie

Moja córka ostatnio przeleżała dzień w łóżku przeziębienie dopadło i była strasznie nieznośna. Oczywiście jako Kochana mamusia zrobiłam jej pyszne śniadanko naleśniki z powidłami  z dodatkiem melisy . Podziałało , tak myślę bo była potem taka grzeczna :)  

 

 

Tym razem zaszalałam . Moje naleśniki są oryginale i wyrafinowane i  mają smak niespotykany.

Mąka pszenna 400 g  typ 500 Młyn Kopytowa

napój owsiany naturalny Alpro   500 ml

melisa Posti 4 saszetki zaparzone w 150 ml wody 

jajo 1 szt

cukier 100 gram

oliwa z oliwek 100 ml 

Dodatkowo  :

powidła śliwkowe  200 g

 

Zmiksowałam  jaja z odrobiną soli i cukrem na puch.

Dodałam przesianą mąkę i nadal miksowałam .

Dodałam napój owsiany i przestudzony napar z melisy .

Dodałam oliwę z oliwek , wymieszałam .

Smażyłam na oliwie z  oliwek  naleśniki.

Smarowałam powidłami , zwijałam i kroiłam w rąby .

 

 

IMG_2859

 

 

IMG_2847

 

IMG_2855

Tagi: Alpro Posti
00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (7) »
czwartek, 11 września 2014
Omlet dietetyczny z twarożkiem i pomidorkami koktajlowymi

Omlet dietetyczny to strzał w  dziesiątkę dla odchudzających się . Ma przede wszystkim dużo białka nawet więcej niż węglowodanów , a to nam potrzebne.

2 białka

szczypta cukru do omleta

1 łyżeczka mąki sojowej

Dodatkowo :

twaróg chudy pół kostki

2 łyżeczki cukru do twarogu

pomidorki koktajlowe maleńkie 10 sztuk

Ubijamy białka z odrobiną cukru na puch .

Dodajemy łyżeczkę mąki sojowej.

Przekładamy na rozgrzaną patelnie wysmarowaną masłem klarowanym.

Smażymy do zarumienienia i przekładamy na druga stronę.

Pół kostki twarogu rozgniatamy widelcem i dodajemy jak kto woli cukier albo sól ja dałam cukru odrobinę .

Kładziemy na omlet twaróg  z cukrem i dekorujemy maleńkimi pomidorami koktajlowymi .

IMG_0466

 

11:45, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (13) »
sobota, 18 stycznia 2014
Naleśniki na wodzie gazowanej

Naleśniki z dżemem porzeczkowym .

To nie są zwykłe naleśniki - są w kształcie serca , mam taką patelnie :)

  • 2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy 3 łyżki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • proszek do pieczenia  1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju  rzepakowego

1. Miksujemy jaja na puch z cukrem waniliowym.

2. Masa podwoi  się , wtedy dodamy mleko ,  mąkę z proszkiem do pieczenia.

3.  posypujemy solą i wlewamy wodę gazowaną.

4. Na koniec dodajemy olej i mieszamy.

5. Teraz wstawiamy patelnie ( gorącą nacieram słoninką , wtedy się nie przypali naleśnik ).

6. Letnie naleśniki smarujemy dżemem porzeczkowym :)





10:28, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (2) »
czwartek, 25 kwietnia 2013
Graham na zakwasie

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie dokładnie Graham 

Wiadomo młody zakwas ma tylko 4 dni im starszy tym mocniejszy ja swój dokarmiałam 2 tygodnie i dzisiaj piekę z niego chleb

1. Zakwas z lodówki:

Wyjęłam zakwas dodałam 125 mili letniej wody i mąki żytniej razowej typ 2000 tyle samo co wody ( zostawiłam pod ściereczką na 3 godziny )

2. Zaczyn:

3 łyżki zakwasu żytniego ( dałam połowę szklanki czyli 125 mili )

1 szk mąki żytniej razowej typ 2000

1 szk mąki pszennej tortowej

500ml letniej przegotowanej wody

 

3. Ciasto chlebowe:

300g mąki graham

200g mąki pszennej tortowej

250ml letniej przegotowanej wody

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżka miodu

słonecznik łuskany można kupić w paczuszkach po 100 -200 gram

Otręby pszenne Kupiec 150 gram


1. Wyjęłam mój zakwas z lodówki dodałam do niego połowę szklanki letniej wody i tyle samo mąki żytniej razowej typ 2000 , Wymieszałam i zostawiłam na 3 godziny.

2. Po 3 godzinach 125 mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę .Wymieszałam i zostawiłam na noc. ( 8 godzin powinna stać )

3. O 6 rano dodałam mąkę graham i mąkę pszenną tortową oraz letnią wodę, sól i miód przez 15 minut wyrabiać luźne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, wsypać dodatkową niedużą porcję mąki orkiszowej. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny .

4.  Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 25x10cm) wysmarowanych masłem lub oliwą i wysypanych warstwą otrębów. Wyszły dwa bochenki chleba .

5.Surowe ciasto chlebowe umieszczone w formach przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aby podwoiło swą objętość. Posypujemy słonecznikiem wierzch chleba i smarujemy wrzątkiem skórką nie będzie pękała podczas pieczenia . Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut (ustawienie góra+dół). Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Chleb wyrzucić na kratkę do wystudzenia. 

Boski wyszedł chlebek śniadanie było rewelacyjne polecam .

 

 


14:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (1) »
środa, 10 kwietnia 2013
Chleb "w ciemno" POSTANOWIŁAM UPIEC CHLEB

Wzięłam udział w akcji pieczenia chleba  chleb "w ciemno" Włoski chleb czekoladowy Jest to mój pierwszy chleb robiony na zakwasie więc chwale się nim -wyszedł smaczny ciemny i taki jaki chciałam .

Zapraszam oto lista kto piekł ze mną chlebek http://kucharnia.blogspot.com/ 

A oto i przepis tego chlebka co upiekłam

Pain al Cioccolato wersja na zakwasie

Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga

Biga:

28 g aktywnego zakwasu

1/4 szklanki (32g) mąki chlebowej

18 g wody w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki naturalnego zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.

Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).

Etap II - wyrabianie ciasta właściwego

cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)( mój czekał 12 godzin i był idealny)

3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej

1 1/8 (248 g) wody

4 łyżki (71 g) miodu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 łyżki (25 g) kakao

1/4 łyżeczki drożdży instant

1 łyżka soli

78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)

Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.

Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.

Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę

 Upiekłam okrągły chlebek i prostokątny :)

Ja nie czekałam godziny został napoczęty po 25 minutach :) Bardzo mi się podobała akcja z pieczeniem chleba lubię pichcić i jeszcze nieraz coś upiekę pysznego .

 

19:31, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (10) »
czwartek, 28 marca 2013
Jaja faszerowane

 Wielkanoc tuż tuż więc i bez jaj ani rusz

 

jaja faszerowane  - SKŁADNIKI:

  • 10 jajek
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • keczup 2 łyżki

Jaja faszerowane - PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotowałam na twardo, obrałam ze skorupek, przecięłam w poprzek i wyjęłam delikatnie żółtka. Soczewicę wypłukałam na sitku, zalałam wodą dwa cm. nad powierzchnię i ugotowałam do miękkości koło 20 minut gotowałam . Odcedziłam i odcisnęłam pozostały nadmiar wody. Przełożyłam do żółtek, dodałam pozostałe przyprawy i zmiksowałam . Przełożyłam gęstą masę do szprycy i wyciskałam w miejsca po żółtku tworząc dekoracyjne kopułki. podawałam na talerzu na wierzchu jajka pokropiłam odrobiną keczupu . 


06:06, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 listopada 2012
Pieczywo Granex

   Jakiś czas temu dostałam od firmy GRANEX   trzy rodzaje pieczywa z linii "Zawiera Błonnik": z dodatkiem błonnika, z dodatkiem amarantusa i z dodatkiem orkiszu i ziół. Najmilszą rzeczą dla mnie było to , że jedna kromka ma tylko 20 kcal, to dopiero niespodzianka :)

Z klasycznego pieczywa zrobiłam śniadanko pierwszego dnia z sałatą , pasztecikiem i pomidorkiem smakowało wyśmienicie .Pieczywo, którego użyłam, charakteryzuje się wysoką, ponad 10% zawartością błonnika pokarmowego,więc na pewno po nim nie przytyjecie .

Następny dzień i kolejne śniadanie tym razem pieczywo, które otwarłam, było to z dodatkiem orkiszu i ziół. Zioła to mieszanka ziół prowansalskich, czyli oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku, szałwii i lawendy. Pieczywo to zawiera również dodatek orkiszu, który wpływa na podniesie odporności i usprawnia pracę układu nerwowego. 

Sałata twarożek ze śmietana i szczypiorek uzupełnienie pieczywa chrupkiego :)

Wszystkie trzy rodzaje pieczywa z linii "Zawiera błonnik" produkowane są bez dodatku mleka i substancji spulchniających. Zawierają tylko i wyłącznie cukry i tłuszcze naturalnie występujące w składnikach użytych do produkcji pieczywa. Tak więc są naprawdę zdrowe, a do tego niskokaloryczne.  Najbardziej mi smakowało pieczywo z dodatkiem  orkiszu  i ziół :)

11:43, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 października 2012
Przepis na pastę według diety dr Joanny Budwig

                  Dostałam do wypróbowania od Zielonego Nurtu olej lniany Złoty Oliwin  i postanowiłam go użyć do celów kulinarnych :) Ważne używa się go tylko na zimno  Ma intensywny smak :)

Dzisiaj postanowiłam go przetestować i zrobić Pastę serowo – olejową z rzodkiewką

używamy 5-6 łyżek oleju lnianego,

90 ml jogurtu naturalnego lub kefiru- dałam jogurt naturalny

200 g sera oraz rzodkiewkę 8 sztuk

"Składniki miksujemy Najpierw najlepiej zmieszać olej lniany z mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem i miodem. Następnie dodawać stopniowo chudy ser. Wszystkie składniki trzeba miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno to zająć ok. 5 minut "

 

 

 



13:27, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 września 2012
Racuchy z jablkami i konfiturą malinową

                       

                               Przepyszne śniadanko

Racuchy z jabłkami i konfiturą malinową

SKŁADNIKI:

  • 400 gram mąki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 4 obrane i starte na tarce na wiórki
  • mleko 1 szklanka
  • oranżada biała i szklanka
  • cukier 200 gram
  • jajka 2 sztuki
  • konfitura malinowa 100 gram
  • olej

PRZYGOTOWANIE: Jajka zmiksowałam z cukrem dodałam mleko i oranżadę delikatnie rozmieszałam .Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam. Jabłka obrałam ze skórki starłam na tarce na wiórka i dodałam do ciasta wymieszałam. Smażyłam na oleju z obu stron przewracając. Podawałam z konfiturą malinową do maczania racuchów .

Lubuję się w takich śniadaniach :)

                                        

 

 

 

Słodkie jabłuszka

Tagi: racuchy
17:03, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 września 2012
Bułeczki śniadaniowe

Śniadanie z pysznych świeżych jeszcze ciepłych bułeczek  .Córka do szkoły zabrała na drugie śniadanie

  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Kotanyi
  • 750 ml mąki
  • 1 łyżka cukru do drożdży
  • 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kotanyi

Do miski wsypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i tak zostawiłam . Do małego garnka wlałam pól szklanki mleka i masło mieszałam do rozpuszczenia . Drugą połowę mleka czyli pół szklanki podgrzałam lekko i rozpuściłam w nim drożdże . Mleko z rozpuszczonymi drożdżami i łyżką cukru wlałam do wgłębienia w misce z mąką delikatnie rozmieszałam  . Mleko z masłem przelałam z garnuszka do miski , posypałam skórką pomarańczową krojoną i szczyptą soli dodałam cukier z prawdziwa wanilią .Teraz wyrobiłam ciasto i zostawiłam pod ściereczką na godzinę ,żeby ciasto dobrze wyrosło. Po godzinie wyrobiłam jeszcze raz ciasto podzieliłam na połowę rozwałkowałam na około 1,5 centymetra i wykrawałam serduszka i kwadraciki moja córcia przepada za tymi bułeczkami zwłaszcza kiedy może je  jeść z konfiturą. Piekłam koło 25 minut  w 180 stopniach . Bułeczki wyszły z pyszną chrupiącą skórką i bardzo mięciutkie w środku. Bułeczki smakują też z majonezem i pomidorkiem ,tak moja córcia lubi jeść .



Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 



Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułeczki
12:59, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 września 2012
Chleb domowy ziołowo-pomidorowy

          Dzisiaj zaprezentuje wam domowy chleb pomidorowo -ziołowy ,który dopiero co upiekłam. Po wczorajszym pieczeniu nabrałam ochoty na chrupiący chleb własnej roboty . Wczorajszy już zjedzony . Wpis przygotowałam w ramach zabawy „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”.

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

1 łyżeczka kozieradka Royal

1/3 paczki drożdży piekarskich lub 1 paczka suchych
3 łyżki słonecznika
250 ml wody

 Tym razem zrobiłam trochę inaczej ,do miski wsypałam mąkę, drożdże .Wymieszałam dodałam zioła suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,sól, łyżeczkę kozieradka i znowu wymieszałam aby składniki się połączyły .Dopiero wtedy wsypałam składniki do pojemnika opiekacza wlałam szklankę wody zamknęłam i ustawiłam na jasną skórkę  etap 3 godzinny . Ale zapachy się rozchodziły po kuchni, zerkałam co jakiś czas jak piecze się chlebek . Jestem bardzo zadowolona chleb po upieczeniu smakuje wyśmienicie .Pachnie w całym domu jakby zapiekankami . Idealne połączenie z Lutenicą którą nie omieszkałam wypróbować  akurat na świeżo upieczonym chlebku posypałam startym serem .

Upiecz Smakowity Chleb!

poniedziałek, 03 września 2012
Domowy chleb ze słonecznikiem

   Dzisiaj zaprezentuje wam domowy chlebek ze słonecznikiem który dopiero co upiekłam. Musze jednak przyznać wpis przygotowałam w ramach zabawy „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”.

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1/3 paczki drożdży piekarskich lub 1 paczka suchych
3 łyżki słonecznika
250 ml wody

Do miski dodałam składniki suche wymieszałam . Wsypałam składniki do pojemnika dodałam wodę letnią i tak pracowało potem rosło i znowu pracowało ciasto i w końcu upiekło się Robiłam chlebek w opiekaczu do chleba. Po wyjęciu zostawiłam na 30 minut do ostygnięcia  . Pokroiłam w kromki posmarowałam smakowitą i posmarowałam powidłami ze śliwek  Musiałam zjeść kawałek tak pysznie wyglądał chlebek ze słonecznikiem a jak smakował :)


Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: chleb
19:30, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (1) »
środa, 01 sierpnia 2012
Zapiekanki z kurkami

 

 

              Z rana zaszalałam i zrobiłam zabójcze śniadanie dla jednych mogło by być a dla drugich pewnie wo gule by nie wchodziło w grę  Czyli zapiekanki z kurkami i podwójnym serem pycha robię sie coraz większa po takich rarytasach ale wcale mi to nie przeszkadza jak to mówią kochanego ciała nigdy nie za wiele  ha ha ha

SKŁADNIKI:

  • kurki 1 kg po ugotowaniu będzie mniej
  • ser 400 gram
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do pizzy- oregano bazylia
  • keczup
  • chleb 12 kromek

PRZYGOTOWANIE:

Kurki obieramy czyścimy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie odcedzamy . Smażymy na tłuszczu doprawiając sola pieprzem bazylią i oregano ja dodaje jeszcze szczyptę papryki czerwonej ostrej albo czyli  usmażyłam  posmakowałam i uznałam że są gotowe do zjedzenia . Kromki chleba układamy na blaszce na to kładziemy upieczone grzybki i posypujemy starowanym serem ja wolałam dać w plastrach . W piecu trzymałam do rozpuszczenia sera po wyjęciu polewałam keczupem i były gotowe do jedzenia. 

Tagi: zapiekanki
16:28, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 kwietnia 2012
Smaczne naleśniki ze szpinakiem

                            Nie ma to jak naleśniki z szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 500 litr mleka
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 60 deko mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 sztuki sos sałatkowy czosnkowo ziołowy
  • sól, pieprz
  • odrobina tłuszczu
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • 2 jogurt naturalny 200 ml
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka mleko proszek do pieczenia oraz olej miksujemy na jednolita masę nie za gęstą jeśli wyjdzie gęsta dolewamy troszkę mleka .Ciasto wlewamy na rozgrzana patelnie i pieczemy z obu stron na rumiany kolor. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę oleju dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać 2 sosy czosnkowe czosnkowo ziołowe , doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinak-owym, zawijać ja robię jak na krokiety czyli boki do środka i zawijam. Przygotować sos czosnkowy. zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać. Naleśniki podawać polane sosem czosnkowym. 

Tagi: naleśniki
09:04, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
Śniadanko

     Śniadanko dzisiejsze wafle ryżowe Kupiec  jak znalazł lekkie i smaczne . Zrobiłam je z twarożkiem wiejskim i szczypiorkiem pycha.

Tłuszcze

2.00 g (na 100 g)

Węglowodany

81.00 g (na 100 g)

Białko

8.00 g (na 100 g)

Kcal

390.00 kcal (na 100 g)



wtorek, 20 marca 2012
Placki z rukolą

                       Rukola i jej zastosowanie bywa naprawdę różne i smaczne

SKŁADNIKI:

  • kg ziemniaków
  • 200 gram rukoli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majonez 3 łyżki
  • keczup 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zmieliłam w maszynce na średnich oczkach. Rukole pokroiłam nożem. Z ziemniaków odcisnęłam wodę dodałam jajka i rukole rozmieszałam . Mąkę dodałam i tez rozmieszałam na koniec dodałam sól i pieprz . Kładłam na patelnie łyżką i smażyłam z obu stron na rumiany kolor podałam z dipem zrobionym z majonezu keczupu i czosnku . 

Tagi: śniadanie
13:49, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (3) »
niedziela, 08 stycznia 2012
Placki ziemniaczane

                         Pyszne placuszki ziemniaczane z dipem czosnkowo ziołowym

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • pieprz
  • sol
  • kostka rosołowa do ziemniaków
  • Dip
  • Majonez 4 łyżki
  • keczup 2 łyżki
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

1 -Ziemniaki miele w maszynce elektrycznej na najmniejszych oczkach odsączam wodę 2-Dodaje jedno jajko pieprz troszkę soli

3-Kostkę do ziemniaków ścieram na tarce na najmniejszych oczkach dodaję do startych ziemniaków

4- Na koniec dodaje 3 łyżki mąki

5 - Wszytko należy wymieszać smażymy na oleju małe placuszki

Dip

Majonez mieszam z keczupem dodaje sos sałatkowy czosnkowo ziołowy następnie dokładnie mieszam powstaje pyszny sosik do placków ziemniaczanych 

16:05, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 stycznia 2012
Śniadanko

                                                  Jak to bywa znowu nie wiedziałam co tu zjeść na śniadanie

Moja córcia od razu wpadła na pomysł jajka w majonezie  nie wiem czy to pasuje na śniadanie no ale dla córci jak tu odmówić :)

Składniki:

jajka 3 sztuki

majonez Winiar dekoracyjny tyle aby nas zadowoliło

bułeczki do tego i mamy śniadanko

Jajka gotujemy w osolonej wodzie koło 7 minut od zagotowania wody

Po ugotowaniu studzimy obieramy z łupinek

Majonez dekoracyjny Winiar kładziemy na talerzyk a na majonez jajka pokrojone w połówki

Smacznego

13:31, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 grudnia 2011
Śniadnko

                                   Jajka sadzone z serkiem tostowym

Tak to czasem bywa , że zachce się czegoś innego przekombinowanego

  • jajka 3 sztuki
  • serek tostowy 3 sztuki
  • metka podwędzana 150 gram
  • szynka wędzona 5 plastrów
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Patelnie wstawiamy na gaz polewamy oliwa z oliwek

2- szynkę kroimy w paseczki i kładziemy na patelnie podsmażamy

3- Metkę wkrawamy na patelnie również podsmażamy

4- Wtłukujemy jajka jako sadzone na szynkę i metkę ścinamy białko i przekładamy na drugą stronę

5- Kładziemy serek tostowy na jajko do rozpuszczenia i wyjmujemy jajka nakładamy na talerz 

Tagi: jajka
16:16, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel