wtorek, 07 marca 2017
Śledzik ze szczypiorkiem i śliwką suszoną #SEKO

Dziś pyszna przystawka, świetnie wygląda i przyjemnie smakuję.Polecam wam spróbować zrobić i posmakować. Nie stawiajcie od razu krzyżyka bo śledź bo śliwka . Całość komponuję się idealnie, a wasze kubki smakowe  polubią ten mały rarytas.

Składniki na 4 porcję( słoiczki po deserkach z biedronki)

Filety śledziowe lekko solone a'la Matjas 250 g #SEKO

cebula czerwona

cebula biała

śliwka suszona wędzona 10 szt

szczypiorek pęczek

sól i pierz ziołowy do smaku

Wykonanie:

 

Wykonanie jest bardzo proste i przy tym cudnie wygląda,a goście pytają się co to jest? Śledzia odsączamy z oleju i kroimy drobno. Cebulę czerwoną obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Cebulę białą również obieramy i kroimy drobniutko . Śliwkę można pokroić w cieniutkie paseczki , a szczypiorek jak zazwyczaj kroimy. Na dno słoiczka wkładamy najpierw czerwoną cebulkę którą solimy i pieprzymy,śledź,śliwka ,biała cebula i szczypiorek. Całość komponuję się idealnie, a składniki się przegryzają . 

IMG_4936

 

IMG_4944
IMG_49511

 

IMG_49481

 

IMG_49451



00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (4) »
środa, 16 marca 2016
Śledzie z masłem

Postanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna.

Składniki:

śledzie małe 2 kg ( po obcięciu głów i wyczyszczeniu jest koło 1400 g)

 masło 200 g

sól pól łyżeczki

Dodatkowo:

ole do smażenia

mąka do obtoczenia

Wykonanie:

Śledzie myjemy, obcinamy głowy i czyścimy z wnętrzności. Masło musi być miękkie, dodajemy do niego sól i mieszamy do połączenia. Każdego śledzie umytego obsuszamy ręcznikiem papierowym.Łyżeczka nabieramy miękkie masło i do środka do śledzia wkładamy i rozprowadzamy po całości.Śledzia obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzana patelnie z tłuszczem. Smażymy po 3 minut z każdej strony( smażyłam dłużej bo chciałam by były rumiane).Śledź jest niezwykle delikatny, a masełko z solą nadało im wyrazistości :)

IMG_4937

 

00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 lutego 2015
Polędwica z łososia w placku do tortilli

Idealna przekąska na piątek dla tych co poszczą , a więc pościmy i nie jemy mięska . Za to łosoś w sosie koperkowym może być.

Składniki na placki tortilli na 8 porcji 

  • 400 g  mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa
  • 4 łyżki  mąki kukurydzianej 
  • 150 ml letniej wody
  • 200 g margaryny
  • sól szczypta

 Dodatkowo:

Polędwica z łososia  w sosie koperkowym SuperFish 4 opakowania

miks sałat 2 szt

majonez 100 g 

 

Wykonanie placków:

Na stolnicę sypiemy  obie mąki .

Margarynę siekamy i dodajemy do mąki 

Dodajemy sól i zagniatamy ciasto.

Dodajemy letnią wodę i dalej zagniatamy , aż powstanie elastyczne ciasto .

Zawijamy w file spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto możemy sobie podzielić na mniejsze kawałki , bedzie lepiej do wałkowania .

Po rozwałkowaniu przykładamy talerz i wycinamy kółko.

Smażymy bez tłuszczu dosłownie chwilkę z każdej strony .

Na usmażoną i ostudzoną  tortille kładziemy łyżką majonez i smarujemy na całej powierzchni ( zmięknie nam placek )

Posypujemy mix sałatą i polewamy sosem koperkowym i kładziemy kawałki polędwicy z łososia .

Zawijamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pyszna przekąska  

IMG_43813 

 IMG_43691

 IMG_4377

 

IMG_4383

 

IMG_4376

Tagi: grall
00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (8) »
czwartek, 25 grudnia 2014
Wigilijna flądra na słodko- kwaśno

Uwielbiam ryby zwłaszcza na Wigilijnym stole . Tym razem będzie całkiem inna ryba flądra filetowana pierwszy raz robię  , myślę że będzie doskonała , jestem tego pewna .

Składniki:

flądra filetowana 2 kg ( kupiłam mrożoną )

ocet 1.1/2 szklanki

woda gotowana 6 szklanek

cukier 170 gram

sól do smaku

pieprz biały do smaku

liść laurowy 5 szt

ziele angielskie 5 szt

cebula 4 szt.

Rybę rozmrażamy , kroimy na mniejsze kawałki , skrapiamy sokiem z cytryny  , zostawiamy  na 2 godziny .

Osuszamy ręcznikiem papierowym obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu .

Do naczynia żaroodpornego wkładam pokrojoną cebulę w talarki 2 szt posypuje ziele i listkami laurowymi .

Dodaje pieprz mielony .

Połowę usmażonej ryby kładę na cebule .

Smażę drugą połowę ryby i kładę  na cebulę zakrywam cebulą.

Do miski wlewam zagotowaną wodę dodaje cukier i ocet mieszam.

Zalewam rybę i zostawiam ja na 2 dni . Po dwóch dniach jest gotowa .Pyszna .

IMG_30371

 

 

IMG_30341

 

IMG_3027

Tagi: wigilja
00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 lipca 2014
Grillowana nototenia

Nie ma to jak grill, siedzisz w domu a zapachy same cię przyciągają. Ryba sama w sobie jest smaczna a w przyprawach jeszcze lepsza.


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 10

Grillowana nototenia - SKŁADNIKI:

  • 1 kg nototenii
  • Przyprawa do grilla Kamis Mojito Lime
  • Cytryna 1 szt.
  • Dodatkowo :
  • Ogórek 400 gram
  • Jogurt grecki 300ml
  • Przyprawa do sosu TZATZIKI  KAMIS 3 łyżeczki
  • Młode ziemniaki 1 kg
  • koperek świeży do posypania ziemniaczków i do mizerii

Grillowana nototenia - PRZYGOTOWANIE:

Nototenię czyścimy z łusek i środek ryby.

Filetujmy , skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawą dosyć sporo z obu stron.

Grilujemy koło 15 minut z każdej strony .

Mizeria:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy z wody.

Dodajemy jogurt grecki.

Dodajemy przyprawę i mieszamy .

Dodajemy odrobinę swieżego koperku Podajemy z ziemniaczkami z wody



 

11:15, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 05 maja 2014
Roladki z ryby i szpinaku

Roladki z ryby i szpinaku

6 płatów mrożonych mintaja

szpinak 300 gram

czosnek 2 ząbki

suszone pomidorki z czosnkiem i bazylia 2 łyżki

ser gouda 100 gram pokrojony drobno

sok z cytryny

Przyprawy:

sól prowansalska Kamis

pieprz biały Kamis szczypta

chili w proszku szczypta

papryka czerwona szczypta

Dodatkowo :

pomidory dwa

oliwki czarne z 10 szt

szczypiorek pęczek

Wykonanie:

Mintaja rozmrażamy.

Szpinak mrożony kładziemy na patelnie , rozmrażamy go. Doprawiamy solą pieprzem,dodajemy ser gouda drobno pokrojony.

Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dodajemy sprasowany czosnek.

Mieszamy do połączenia składników.

Na rozmrożonego mintaja i odciśniętego z wody , lekko osuszonego ręcznikiem papierowym, posypujemy czerwoną  papryką rybę i szczyptą chili  wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy rybę , kładziemy farsz ze szpinaku i sera.

Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami  wkładamy do naczynia do zapiekania .

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z sałatka i ziemniakami z wody .

 Pamiętajmy ,że ryba puszcza jeszcze wodę i powstanie nam sosik własny , który smakuje rewelacyjnie .

 

 

 

07:59, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Rybna zupa z nototeni

Proszę o to ona Zupa rybna . Pyszna rozgrzewająca z nutą imbiru.

 

nototenia 500 gram już po przygotowaniu do gotowania ( filetujemy rybkę )

marchew 2 szt

seler 100 gram

pietruszka 100 gram

kasza manna 2 łyżki

ząbek czosnku

imbir świeży kawałeczek z  2 cm

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

pieprz biały mielony1 szczypta

kostka warzywna drobiowa 2 szt

słodka czerwona papryka 2 łyżeczki

odrobina soku z cytryny lub octu

Wywar rybny:

1. Gotujemy warzywa ( marchew, pietruszka ,seler  czosnek  imbir )z kotką warzywną  i przyprawami ( ziele angielskie,liść laurowy pieprz biały ) .

2. Kiedy się ugotują ( 40 minut) wyjmujemy i miksujemy blenderem i wkładamy do naszego wywaru warzywnego .

3. Dodajemy rybę i gotujemy z pół godziny .

4. Dodajemy kaszę manną paprykę czerwoną i doprawiamy na sam koniec sokiem z cytryny .

5. Ryba nabrała lekko ostrego smaku z fajną nuta smakową .

13:25, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (5) »
środa, 15 stycznia 2014
Nototenia smażona

Nototenie odkryłam jakieś pół roku temu . Nie miałam pojęcia , że taka rybka istnieje . Białe mięsko po usmażeniu lekko odchodzi od ości . Smaczna ryba ma dużo łusek lecz nie ma z tym problemu. U nas raczej dostaniecie tylko mrożoną świeżej nigdzie nie widziałam .

 

- mleko
- mąka 
- olej
- sól morska ziołowa młynek  Kamis
- nototenia ( akurat miałam 1.5 kg mrożonej )
1. Rybę kupiłam mrożoną i zostawiłam aby sama odmroziła się, nie pomagałam wcale tego procesu skrócić .
2.  Rybę dokładnie myjemy i czyścimy z łusek , obcinamy płetwy .
3. Zostawiamy rybę w mleku najlepiej na godzinę.
4.Dzięki mleku mięso ryby będzie bardziej delikatne i pozbędziemy się zapachu ryby .
5.Po godzinę wyjmujemy rybę i osuszamy , (wcześniejsze przyprawienie może je wysuszyć), obtaczamy je w mące i rzucamy na gorącą patelnię. Smażymy na złoto i wcinamy póki ciepłe.

 

09:01, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (6) »
wtorek, 24 grudnia 2013
Pstrąg mielony w galarecie

Pstrąg w galarecie w postaci klopsików

Idealne danie Wigilijne bez mięsa ryba w dodatku smaczna ryba pod postacią  klopsików .

  • pstrąg 300 gram filet
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • zielona pietruszka (do przybrania)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pietruszka korzeń 100 gram
  • seler 100 gram
  • ziele angielskie Kamis
  • liść laurowy Kamis
  • pieprz mielony Kamis
  • marchewka z groszkiem i kukurydzą 4 łyżki
  • pietruszka listki pęczek
  • ocet jabłkowy Kamis 3 łyżki
  • drobiowe rosołki 2 szt
  • jajko
  • bułka tarta 3 łyżki
  1.  Filet pstrąga opłukać, osuszyć i oprószyć lekko solą.
  2. Warzywa  i przyprawy włożyć do szerokiego garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5 minut , teraz dodajemy ocet jabłkowy.
  3. Pstrąga zmielić dodając do niego natkę pietruszki i też zmielić.
  4. Dodać  do zmielonego pstrąga jajko i 3 łyżki bułki tartej doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem .
  5. Do wywaru warzywnego dodać rosołki drobiowe.
  6. Farsz rybny mieszamy i formujemy  małe kuleczki wrzucamy do wywaru warzywnego 15 minut i zagotowane.
  7. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować 5 minut.
  8. Wyjąc klopsiki rybne ułożyć w naczyniu żaroodpornym , posypać marchewką z groszkiem i kukurydzą.
  9. Zalać  wywarem kuleczki rybne. Kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  10. Idealne danie Wigilijne .





 

 

08:39, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Panga w zalewie octowej

Panga w zalewie octowej smażona na oleju rzepakowym  idealna na wigilijne danie.

Wyszła bardzo smaczna i miała lekko słodkawy smak .

 

Panga płaty 1,5 kg

mąka 200 gram

sól i pieprz do smaku sok  z cytryn do skropienia ryby

olej rzepakowy do smażenia ryby 200 ml

 

Zalewa octowa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1,5 litra wody
3 liście laurowe Kamis
kilka ziaren czarnego pieprzu Kamis
kilka ziaren ziela angielskiego Kamis
pieprz biały mielony Kamis
cukier 3 łyżki
 sól 2 łyżeczki
3 duże cebule

 

Płaty rybne odsączyć z nadmiaru wody.
Osolić , doprawić sokiem z cytryną i pieprzem  obtoczyć w mące .
Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor .
Gdy będą rumiane przełożyć je do naczynia, aby ostygły.
Cebulę pokroić w talarki.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami.
Na koniec dorzucić cebulę i gotować jeszcze chwilę.
Gotową zalewę przelać do naczynia .
Połowę zalewy położyć na dno i przełożyć rybą tak aby na wierzchu też była cebula .

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim żeberka w miodzie i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .


19:12, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 listopada 2013
Nototenia z warzywami

Na dzisiaj wam zaserwuje rybkę a dokładnie " Nototenia"

Kupiłam w rybnym 

nototenia 2 kg 14 sztuk

marchew 6 szt (400 gram)

pietruszka 3 szt ( 200 gram)

pora 300 gram

ocet winny Kamis 2 łyżki

przecier pomidorowy  100 ml

iść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz biały Kamis do smaku

olej do smażenia

1.Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam  płetwy.

2 . Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny .

3. W trakcie moczenia wodę wymieniałam  dwa razy.

4.Pietruszkę,  marchew oskrobałam a potem starłam na tarce o grubych oczkach , por pokroiłam w talarki cienkie .

5.Na odrobinie oleju zeszkliłam starte warzywa.

6.Podlewałam  wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie

7. Dusiłam pod przykryciem 30 minut. Dodałam przecier, posoliłam  .

8. Usmażyłam rybę ( mąka i na patelnie )

9.Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny 

10.Sprawdzić smak ,doprawić, jeśli trzeba  dla wyostrzenia smaku dodać pieprz biały mielony 11.Trzymałam  na ogniu,  aż się zagotowało i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej.  Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz. 

12.Podawać z ryżem, ziemniakami z tym co lubimy.

 

05:12, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 sierpnia 2013
Smażona flądra

Smażona flądra 

Flądrę najlepiej kupować jak największą taką z 20 centymetr może być i najlepiej świeżą.  Kupiłam 6 sztuk :)

flądra 6 szt

pieprz biały mielony Kamis  do smaku

płatki soli morskiej cytrynowej Royal Brand

sok z cytryny najlepiej z dwóch

mąka tortowa do flądry

olej rzepakowy do smażenia Rapso

 

Flądrę myjemy, odcinamy głowę i czyścimy, ja to jeszcze skrobię a potem moczę z 2 godziny . Potem susze rybkę. Skrapiam cytryną porządnie , a potem posypuje solą cytrynową i pieprzem białym mielonym  , Przed smażeniem trosze osuszam z nadmiaru soku z cytryny . Obsypuję mąką flądrę i smażę na oleju rzepakowy teraz skórka będzie chrupiąca  . Podawałam z ziemniaczkami .

10:03, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 sierpnia 2013
Pstąg pieczony i faszerowany z serkiem Almette

   Kochani przyjaciele i znajomi biorę udział w konkursie kulinarnym,bardzo potrzebuje Waszej pomocy. Dla Was głosujących przewidziane są nagrody.Mój sukces będzie Waszym udziałem. A ja spełnię swoje marzenie na warsztatach kulinarnych  https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/74

    • 2 pstrągi (wypatroszone  z głowami )
    • serek Almette z ziołami 75 gram
    • kolendra świeża listki 15 sztuk
    • szpinak 40 listków umyty pokrojony drobniutko
    • pomidorki suszone w oleju  5 sztuk
    • sól morska cytrynowa płatki 1 łyżeczka na dwa pstrągi 
    • pieprz cytrynowy 1 szczypta do smaku
    • oliwa z oliwek do posmarowania pstrąga i foli
    • masło odrobinę na pstrąga
    • cytryna do dekoracji
    • ziemniaczki 1 kg

 

 

 

Wykonanie:

Pstrągi czyścimy,myjemy osuszamy, posypujemy przyprawami , pieprzem cytrynowym i solą morską cytrynową. Szpinak i kolendrę   myjemy, osuszamy,drobno,kroimy.Pomidorki wyjmujemy z oleju i kroimy drobniutko .Do miski wkładamy serek Almette,szpinak,kolendrę, pomidorki wszystko dokładnie mieszamy. Do środka pstrąga wkładamy farsz z serkiem.

Przygotowanie :

Odrywamy folię aluminiową , żeby nam się pstrąg zmieścił na długość i jeszcze trochę po bokach zostało do zawinięcia. Pstrąga smarujemy oliwą z oliwek i folie też aby się nie przypaliło
Układamy ryby na posmarowanej folii oliwą. Na wierzchu każdego pstrąga  kładziemy po 2 plasterki cytryny, łyżkę masła w kawałkach i posypujemy pieprzem cytrynowym. Teraz folię starannie zawijamy i owijamy jeszcze nićmi aby serek nie wypłynął wkładamy rybki do piekarnika na 20 minut . Podajemy po upieczeniu z ziemniaczkami pieczonymi .



 

 

12:06, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 maja 2013
Pstrong smażony w dzwonka

Pyszna rybka uwielbiam pstrąga w każdej postaci czy to w galarecie czy to smażonego czy pieczonego z pieca. Akurat dzisiaj miałam chęć na smażonego.

Poszłam do lidla bo tam najszybciej go dostanę zawsze świeża rybka wzięłam dwa i przyszłam umyłam pokroiłam  w dzwonka. Posoliłam skropiłam cytrynką . smażyłam na oleju Rapso wykorzystałam go do smażenia . Jestem zadowolona :). Rybka wyszła przepyszna .

 

08:39, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 marca 2013
Pstrąg zapiekany w foli aluminiowej

   Przeważnie na piątek zostawiam rybę ale w takie dni też robię . To zależy kiedy najdzie mnie ochota.

       Pstrąg zapiekany w foli aluminiowej

Pstrąg zapiekany w foli aluminiowej - SKŁADNIKI:

  • 2 pstrągi koło 80 deko jeden
  • sól morska szczypta Royal Brand
  • pieprz biały mielony szczypta Kamis
  • cytryna 2,3 plasterki do środka ryby
  • masło po parę plasterków do środka ryby

Pstrąg zapiekany w foli aluminiowej - PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyłam oczyściłam natarłam sola w środku i na wierzchu posypałam delikatnie pieprzem. Pokroiłam plasterki masła które dałam do środka ryby dosyć sporo . Plasterki cytryny dałam do środka ryby na przemian masło cytryna.Skropiłam cytryna na wierzchu ryby . Przełożyłam na folie aluminiową i zawinęłam pstrągi tak aby zbytnio folia nie dotykała ich żeby nie przykleiła do nich . Piekłam koło godziny w 170 stopniach wystarczy 40 minut właściwie ale ja potem odchyliłam folie i przypiekam troszkę pstrągi . Podawałam z ziemniakami i sałatka z pomidora ale idealnie można wpasować go we frytki polecam . 


06:16, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (3) »
czwartek, 07 marca 2013
Pstrag z pieczonymi ziemiakami

     Polecam na  Piątek i coś postnego ale bardzo smacznego ryba kochani ryba

  • pstrąg 1-2 sztuki
  • pieprz biały mielony Kamis
  • sól morska Royal Brand szczypta
  • sok z cytryny
  • troszkę soli czosnkowej
  • ziemniaczki 1,1/2kg umyte obrane pokrojone w cwiartki sól
  • rosołek drobiowy
  • 2 szklanki gorącej wody

Ziemniaki myjemy obieramy kroimy w ćwiartki wkładamy do naczynia do zapiekania posypujemy solą. Do 2 szklanek wody wkładamy pokruszoną kostkę drobiową mieszamy do rozpuszczenia, zalewamy ziemniaki i pieczemy 1.1/2 godziny w 180 stopniach mieszamy co jakiś czas by się nie przypaliły . Rybę myjemy solimy pieprzymy i posypujemy solą czosnkową kroimy w dzwonka i maczamy w mące i smażymy na złotawy kolor podajemy rybę z ziemniakami i sałatką. 

Ziemniaczki upiekłam w ceramicznym naczyniu Emako Jest naprawdę superowe Podelwałam rosołkiem i piekły się równo :)

18:33, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Pstrąg z patelni

            Tak bardzo mi się chciał rybki  poszłam do Lidla i kupiłam dwie okazałe wypatroszone czyli pstrąga

Usmażyłam go na patelni w dzwonka :)

  • olej do smażenia
  • mąka 200 gram do smażenia
  • pieprz biały mielony do przyprawienia rybki Kamis
  • sól morska szczypta do smaku Royal Brand
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekany, sól, świeżo mielony pieprz

 

  • Solę rybę wewnątrz i staram się rozetrzeć sól po całości .Odrobinę pieprzu białego do środka też lekko rozcieram. Wkładam do środka dwie połówki czosnku i skrapiam sokiem z cytryny . Posypuje sola rybę po wierzchu i trochę pieprzu i też skrapiam sokiem z cytryny . Zostawiam na 15 minut aby przeszła ryba aromatem potem kroje w dzwonka . Na rozgrzana patelnie wrzucam olej 2 spore łyżki . Rybę dzwonka maczam w mące a potem na rozgrzany olej kładę i smażę. Do ryby pasuje wiosenna sałatka . Podajemy na sałacie lodowej z pomidorkami .



08:30, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 stycznia 2013
Pyszna ryba w zalewie

               Zrobiłam coś pysznego rybę  w occie mintaja mrożonego kupiłam 2,5 kg i muszę przyznać ,że po rozmrożeniu wcale tej ryby dużo nie było

                                              Mintaj w occie

2,5 kg mintaja mrożonego

mąka do obtoczenia ryby

jajko 2 szt do panierki ryby

sól

pieprz  mielony biały Kamis

przyprawa do ryby Kamis

cytryna -sok z cytryny 150 gram

ZALEWA

cebula 2 białe

cebula czerwona 1 sztuka

ocet kolo 1 szklanki

2 litry wody

cukier 150 gram

sól 1-2 łyżeczki

ziele angielskie 2 szt Kamis

liść laurowy 3 szt Kamis

olej 10 łyżek

Bardzo smaczna ryba wyszła  polecam bo nadaje się nie tylko na imprezę czy Wigilię ale też na śniadanie czy kolację.

1.Rybę skropiłam cytryną posoliłam popieprzyłam i posypałam przyprawą do ryby Kamis .

2. Rybę maczam w jajku i mące i smażę z obu stron na rumiany kolor.

3.Zalewę zagotowujemy dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ocet i pieprz biały mielony  Kamisdo smaku.

4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka układamy na nie naczynia na nią układamy rybę usmażoną na przemian z cebula białą.

5. Następną warstwę ryby kładziemy zalewamy zalewą i kładziemy czerwoną cebulę .Dociskamy talerzykiem :)Jemy na następny dzień jest najlepsza rybka :)


12:50, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 czerwca 2012
Pstrąg z patelni

                 Jak ja kocham ryby nie wszystkie ale mam swoje wyjątki flądra pstrąg karp . Ostatnio robiłam pstrąga wyszedł bardzo smaczny .W dodatku robiłam go u teściowej to było wyzwanie :)

SKŁADNIKI:

  • 2 pstrągi 600 gram
  • mleko 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • maka
  • olej

 PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga wyjęłam umyłam i oskrobałam .Głowy odkroiłam i wyrzuciłam pokroiłam w kawałki. Sok z cytryny zmieszałam z mlekiem skropiłam pstrągi . Maczałam pstrągi w mące i na patelnie na rozgrzany olej kładłam, smazyłam z obu stron aż się przyrumieniły posoliłam w trakcie i najlepiej jeść jak jest taki gorący . 

13:51, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
środa, 06 czerwca 2012
Panga w cebulowej marynacie

               Panga w cebulowej marynacie

Od jakiegoś czasu chodziła za mną ryba wiec na pierwszy rzut poszła panga



  • panga mrożona 1kg
  • mąka 200 gram
  • sól według uznania
  • pieprz według uznania
  • marynata
  • cebula starta na miazgę
  • olej 100 gram
  • koperek 1 łyżeczka suszony
  • 3 łyżki z cytryny

Najpierw rozmroziłam pangę wymoczyłam ja . Zabrałam się za marynatę zrobiłam ja z oleju soku z cytryny odrobiny pieprzu i soli , cebuli startej na miazgę i łyżeczki koperku . Wymieszałam i natarłam ryby z obu stron wstawiłam do lodówki na 20 minut. Nastawiłam patelnie, najpierw w mące kładłam a potem smażyłam z obu stron na złotawy kolor podałam z ryżem i surówką .

06:58, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (3) »
wtorek, 27 grudnia 2011
Ryba po grecku

                                                      Ryba po grecku

500 g filetów rybnych  z mintaja ,

pół selera, 2 marchewki,

1 pietruszka,

1 cebula,

koncentrat pomidorowy, 150 gram

oliwa z oliwek,

natka pietruszki,

sok z połowy cytryny,

mąka,

sól, pieprz,

cukier,1 łyżka

liście laurowe, 3

ziele angielskie 3

1-Filety obtoczyłam w mące i podsmażyłam na patelni.

2-  Polewamy rybę sokiem z cytryny.

3-Warzywa  obrałam, umyłam i z tarłam na tarce na grubo.

4-Cebulę pokroiłam na drobno i zeszkliłam ją na patelni.

5-Następnie wrzuciłam na patelnię starte warzywa, około dziesięciu  łyżeczek koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz i cukier.

6-Do wszystkiego dolałam odrobinę wody i dusilam przez około 30 minut. 

7-W salaterce układałam warstwami rybę i sos z warzywami i dodałam soku z cytryny.

8- Udekorowałam pietruszka natką :)

Tagi: ryba
13:17, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Karp na kolacje wigilijną

                                                Pyszny karp wigilijny



Karp Wigilijny - sposób przygotowania:
  1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, następnie pokrój w plastry.
  2. Rozpuść kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj.
  3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
  4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
  5. Rozetrzyj masło z Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.



Tagi: cytryna karp
13:07, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel