czwartek, 10 października 2013
Makaron po seczuańsku

Dzisiaj miszmasz z makaronu seczuańskiego 

Dostałam makaron  i postanowiłam go wykorzystać na obiad.

Składniki:

-1 makaron po seczuańsku

-5 sparzonych zmiksowanych pomidorów

- sól cytrynowa do smaku Royal Brand

- czosnek 2 ząbki sprasowany

1. Wsypałam go do garnka zalałam wodą i dusiłam z 15 minut.

2. Odcedziłam i przełożyłam  na patelnie , podsmażyłam na oleju rzepakowym .

3. Zalałam  makaron zmiksowanymi pomidorami ,  sparzyłam je przed miksowaniem.

4. Dusiłam w pomidorach z 30 minut  dodałam trochę soli cytrynowej do smaku i czosnek sprasowany .

5. Podawałam zaraz po przyrządzeniu .

 

 

 

14:11, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 kwietnia 2013
Francuskie ciastka z musem jabłkowym

Kupiłam 4 opakowania ciasta francuskiego i zabrałam się za robienie ciastek albo bułeczek francuskich z musem jabłkowym

2 opakowania ciasta francuskiego

jabłka 1 kg

cukier 5 łyżek

cukier truskawkowy Royal Brand

Jabłka umyłam obrałam starłam na tarce w wiórka wrzuciłam do garnka dodałam cukier i mieszałam do zagotowania i wygotowania soku . Przełozyłam do miseczki mus taki wyszedł jabłkowy.

Ciasto odwinęłam posypałam cukrem truskawkowym . Pokroiłam na kwadraty które pokroiłam w paseczki zostawiając środek nieruszony.

Jabłka kładłam ostudzone na kwadraciki z ciasta francuskiego a potem przekładałam paseczkami wyszła taka gąsienica :) posypałam je dodatkowo cukrem truskawkowym i Wstawiłam do pieca na papier do pieczenia . Piekłam  w 220 stopniach przez 15 minut.


 

Czas na ciasto francuskie

12:32, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 marca 2013
Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

   Moje kubki smakowe szaleją.  Postanowiłam zrobić kluski śląskie . Jak wiadomo takie domowe są najlepsze przynajmniej wiem z czego są robione jak i czy będę to jadła . Kluski wyszły wyborne

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim  - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • czosnek niedźwiedzi 6 łyżek Royal Brand

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim  - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam i tłuczkiem zagniotłam nie chciało mi się zmielić . Ostudziła,, a następnie w tym samym garnku wygładziłam ziemniaki podzieliłam na cztery równe część i jedną wyjęłam zamiast ziemniaków wsypałam tyle samo maki ziemniaczanej . Dodałam czwartą cześć ziemniaków oraz czosnek niedźwiedzi i zagniotłam raz dwa ciasto. Formowałam niewielkie kuleczki, spłaszczałam lekko na dłoni i palcem robiłam w nich wgłębienie Kluski wrzucałam partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu delikatnie mieszałam łyżką aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotowałam od wypłynięcia 2 minuty. Podawałam z gulaszem :) 


05:33, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 stycznia 2013
Legumina z kasztanami

    No moi drodzy dzisiaj na deser Legumina z kasztanami

Przygotowanie leguminy jest niezwykle proste . Mam przyjemność dzisiaj kosztować kasztany jadalne Royal Brand .Dostałam je do przetestowania . Musze przyznać , że robię pierwszy raz deser z kasztanami . Nawet mi wyszedł dodałam soku malinowego fajnie się komponuje i smakuje .

Składniki:

160 gram kasztany Royal Brand

5 łyżek cukru

śmietana 30% 330 gram

Kasztany namoczyłam na noc w wodzie . Rano je oczyściłam  i zmieliłam maszynka do mielenia mięsa na średnich oczkach . Śmietanę ubiłam z cukrem , dodałam zmielone kasztany zmiksowałam razem chwilkę . Podawałam w szklanych pucharkach na wierzch polałam sok malinowy .

 

15:57, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
piątek, 04 stycznia 2013
Pyszne danie z kurczakiem

                    Nie mogłam się oprzeć  tej papryce zamkniętej w słoiczku ,a dostałam ją  z  Przyprawy Royal Brand    

Moje danie to tak naprawdę bardzo prosta potrawa ale za to jaka smaczna.

pierś z kurczaka 400 gram

przyprawa do kurczaka do posypania piersi

rzodkiew biała 300 gram

czosnek 3 ząbki pokrojone w plasterki

Papryka słodka węgierska Royal Brand mniej niż połowę słoiczka

Sos Teriyaki jedna saszetka (japoński sos z japońskim sosem sojowym i winem ryżowym )

2 łyżeczki barszczu czerwonego ekspresowego

ryż pełnoziarnisty parboiled naturalny  2 woreczki

1. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę, paprykę zamoczyłam w misce wrzątkiem zalałam .

 

2. Doprawiłam pierś przyprawą do kurczaka dodałam czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę ale najpierw pokroiłam ja drobniutko taka namoczoną, smażyłam z kurczakiem.

 

3. Dodałam startą rzodkiew na wiórka wymieszałam i dalej smażyłam.

 

4. Dodałam sos japoński i 2 łyżeczki barszczu ekspresowego . Wymieszałam trzymałam jeszcze z 15 minut . Podawałam z ryżem .

16:03, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (3) »
środa, 02 stycznia 2013
Bio pomidory czipsy

                  Jakiś czas temu dostałam produkty od Przyprawy Royal Brand

  Postanowiłam jedna przyprawę wypróbować dzisiaj na obiad   BIO pomidory Royal Brand

                         Rolada z piersi z kurczaka

Pierś z kurczaka duża pojedyncza

czosnek niedźwiedzi  do posypania na całej rozbitej piersi

BIO pomidory czipsy posypać pierś

ogórek korniszon 2-3 sztuki

masło parę plasterków

serek topiony trójkąciki może być też w kostce aby dało się pokroić

bułka tarta 200 gram

jaja 2 sztuki

1.Pierś rozkroiłam na cienki jeden placek i trochę go roztłukłam. Doprawiłam pierś solą morską, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i BIO pomidorami też na całej piersi . Położyłam ogórki korniszony zawinęłam je w wiórka z masła i pokroiłam serek topiony w plastry.

 

2. Zawinęłam pierś w roladę . Obtoczyłam w jajku i bułce tartej . Kładłam na rozgrzana patelnię i smażyłam na rozgrzanym oleju.

3. Podawałam z ziemniaczkami

 

Dziękuję za produkty, ich zastosowanie w moim daniu wprost rewelacyjnie wyszło.

20:20, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 15 października 2012
Ach ten smak

                              Zapraszam na nowy smak soli cytrynowej Royal Brand

 

Proste i smaczne przekąska na drugie śniadanie

Pomidorki 2 szt

ser feta 100 gram

szczypta soli  cytrynowej Royal Brand

oliwki czarne i zielone po parę sztuk

rukola garść

fasolka szparagowa żółta  15 strąków

Pomidorki kroimy w kostkę dodajemy ser feta pokrojony w kostkę .Fasolkę szparagową gotujemy w odrobinie soli do smaku. Układamy na talerzyku  fasolkę w całości przekładam rukole przez oliwki i kładę na fasolkę do tego ser feta z pomidorkami z odrobiną soli  cytrynowej Royal Brand . Bardzo smaczne polecam.

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: feta
11:23, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2012
Pizza z lutenicą i czosnkiem niedzwiedzim

      Brakuje czegoś obiady się znudziły czas trochę pogrzeszyć  kulinarnie .Trochę kalorii wrzucić do naszego ciałka . Rękawy podwijamy i zaczynamy bałagan w kuchni arcydzieło kulinarne hi hi wiecie co to będzie

            Pizza

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • drożdże 50 gram
  • 1.1/2 szklanki mleka letniego
  • łyżka cukru
  • czubryca zielona 2 łyżeczki
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pieczarek
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki
  • lutenica 150 gram
  • oregano 2 łyżeczki
  • bazylia 2 łyżeczki
  • cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ser 150 gram

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę robimy wgłębienie. Do szklanki mleka letniego dodajemy łyżkę cukru i drożdże pokruszone mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do zagłębienia mąki mieszamy wyrabiamy ciasto , przykrywamy ściereczka zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy znowu i wałkujemy na tą dużą blachę od pieca łyżka oliwy z oliwek smarujemy blachę na to kładziemy ciasto. Do miseczki wsypujemy czubryce oregano , bazylię i czosnek niedźwiedzi mieszamy . Na ciasto polewamy lutenice wygładzamy łyżką i na to posypujemy wymieszane zioła oraz cebulkę pokrojoną drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki układamy na cieście na przemian pieczarki i papryka . Wkładamy do pieca na 20 minut , wyjmujemy posypujemy startym serem i znowu do pieca trzymamy do rozpuszczenia sera podajemy smacznego :) 

Tagi: Pizza
17:55, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
wtorek, 02 października 2012
Tortilla naleśnikowa

            Czasem można zrobić domowym sposobem coś smacznego i innego. Właśnie bałagan w kuchni trwa bo ja tam grasuje ha ha no dobra posprzątam później . Nikomu nie zaszkodzi trochę bałaganu nie ma co narzekać ,tak mawia mój mąż .

Zapraszam na tortille

SKŁADNIKI:

  • Naleśniki
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli tłuszcz do smażenia
  • Farsz do tortill
  • mix sałat
  • pomidorki 2
  • cebula czerwona połowę
  • kukurydza
  • majonez
  • keczup
  • czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki Royal Brand
  • pierś z kurczaka 300 gram
  • czosnek 1 ząbek sprasowany

PRZYGOTOWANIE: Najpierw upieklam naleśniki  zostawiłam do ostygnięcia. Następnie wziełam sie za pierś z kurczaka umyłam ją pokroiłam na dronbne kawałki obtoczyłam w panierce z płatków oswsianych i soli i smażyłam z obu stron na rumiany kolor . Sałatę rękoma poszarpałam włozyłam do miski  dodałam pomidory cebulę czerwonąi kukurydze skladniki pokroiłam tez drobno .Wymieszałam dodałam soli troszke i pieprzu do smaku
sos do tortilli 3 łyżki majonezu + 2 łyżki keczupu + czosnek niedźwiedzi i czosnek sprasowany wymieszałam składniki i zrobił sie fajny sosik  posmarowałam nim nalesniki i wkładałam sałate i kurczaka na przemian i zwijałam folią aluminiową mocno scisnełam i podawałam na ciepło .

 

 

Tagi: tortilla
16:13, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 września 2012
Penne carbonara z czerwoną papryką

Penne carbonara z czerwoną papryką

Nabrałam ochoty na coś lekkiego dzisiaj zrobić na obiad no i zrobiłam :)

 

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki czerwone
  • kukurydza 100 gram
  • czosnek niedźwiedzi 2 -3 łyżeczki Royal Brand
  • sól pieprz do smaku
  • serek topiony 200 gram
  • śmietana 100 gram 18% kwaśna
  • makaron penne 200 gram

PRZYGOTOWANIE: Makaron penne ugotowałam i odcedziłam . Paprykę czerwoną umyłam i pokroiłam w kosteczkę . Na patelnie dodałam oliwę z oliwek i wtedy dałam paprykę czerwoną i kukurydze podsmażyłam potem zalałam woda dusiłam tak 30 minut. Dopiero wtedy dodałam przyprawy sól pieprz czosnek niedźwiedzi do smaku wymiesza lam pokroiłam serek topiony i wrzuciłam na patelnie rozpuścił się ,nabrał lekko pomarańczowego koloru . Na koniec dodałam śmietanę rozmieszaną w 3 łyżkach wody . Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam makaron . Znowu wymieszałam i podawałam na gorąco . 

Czosnek niedźwiedzi

Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy.
Można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie.



 

Tagi: penne
18:06, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
czwartek, 13 września 2012

    Właściwie nigdy nie używalam mąki żytniej, aż do teraz i wcale tego nie żałuję :)

Pierogi wydają mi się lekkie i chrupiące fajnie smakują ,inaczej wyglądają są po prostu smaczne.

  • CIASTO:
  • 350g mąki żytniej Młyny Stoisław typ 2000
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • żółtko jajka
  • drożdże świeże 1/4 kostki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska ziołowa 1 szczypta Kamis
  • kolorowe zioła do sałatek 1 łyżeczka Kamis
  • czubrica mielona 1/2 łyżeczki Royal Brand
  • Farsz
  • 500 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • lutenica 2 łyżki ostra

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .


Użyłam ciekawej przyprawy i chciałam wam o niej coś powiedzieć . Może najpierw odemnie pare słów Czubrica  ma specyficzny smak na pewno jestem o tym przekonana jak również o walorach samkowych pasuja mi idealnie dodałam do ciasta pierogowego  i fakt faktem smakowo wyszlo bardzo dobrze .

"Czubrica

Spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii.
"



 

 

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel