wtorek, 31 stycznia 2017
Sushi z łososiem

Tak coś mnie naszło na Sushi  z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało.

 

Składniki:

ryż do sushi 400 g

algi nori 6 szt

łosoś, 200 g

ogórki 3  szt

pasta wasabi

sos sojowy

sól cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż przemyłam pod wodą i włożyłam do garnka,zalałam wodą, gotowałam jakieś 10-15 minut.Po ugotowaniu zostawiłam pod przykryciem. Przygotowałam matę bambusową i położyłam na nią folię spożywczą, a następnie Algi .Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam  ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty.


IMG_39501

IMG_39481

IMG_3944

 

page76wasabi.

00:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 września 2014
Sushi z ogórkiem zielonym

Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z ogórkiem zielonym .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Sushi z ogórkiem zielonym - SKŁADNIKI:

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
  • ogórek świeży 2 szt.
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • norii - prasowane algi 6 sztuk.
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
  • pałeczki
  • Sos do ryżu:
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Sushi z ogórkiem zielonym - PRZYGOTOWANIE:

Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu .

Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .

Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa:

Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia .

Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .

Przygotowanie sushi:

Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła .

Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt.

Kładziemy na arkusz ryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .

Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .

Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło .

Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi .

Podajemy z sosem sojowym .

 

 

 


01:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (6) »
piątek, 14 marca 2014
Maki ze szpinakiem

Nie ma to jak sushi . Kiedy sama przygotujesz zostaniesz doceniona.

Dostałam od ffstore Czarny sezam do sushi sałatek, mięs,warzyw i deserów i postanowiłam z nim zrobić Maki ze szpinakiem :)  . Zadowolona jestem bo pierwszy raz użyłam sezamu w ogóle do czegokolwiek i zasmakował mi .

Ziarna czarnego sezamu charakteryzują  się lekko orzechowym smakiem, mocniejszym niż sezam biały Wykorzystywane są w Japonii nie tylko w kuchni, lecz także jako środek lecznicy, posiadający wiele cennych właściwości

Maki ze szpinakiem 

  • ryż do sushi krótko ziarnisty, klejący się
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków
  • nori - prasowane algi
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
  • sos sojowy
  • pałeczki

 

  • Środek:
  • szpinak liściasty  300 gram
  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • sól morska do smaku



1 . Ryż opłukałam  pod bieżącą

2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut.

3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda).

4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody.

5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

Szpinak:

Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam.

Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku .

Zostawiam do ostudzenia.



WYKONANIE:

Matę bambusową rozkładamy .

Nakrywamy ją folią spożywczą.

Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .

lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi  .

Kładę nori .

Na nori kładę rzędem usmażony szpinak.

Zwijam, pomagam sobie matą bambusową.

 

Kroje w 1-2 centymetrowe krążki .

 

Posypuje sezamem czarnym .

 

Podaje z sosem sojowym.



 

 

 

 


07:36, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (20) »
wtorek, 17 lipca 2012
Sushi z łososia z oliwkami



                      Sushi z łososia z oliwkami

W mojej kuchni jak zwykle eksperymenty oto jeden z nich jak zrobić sushi w kolorze żółtym 



SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów

oliwki czarne - 15 sztuk

ocet ryżowy - 7 łyżek

sos sojowy ciemny - 100 mililitrów

cukier - 4 łyżki

łosoś norweski - 200 gramów

sól - 1 łyżeczka

pasta wasabi zielona - 1 szczypta

mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka

curry - 2 łyżeczki

ostry nóż - 1 sztuka

Rosół z kury - 2 sztuki

nori - prasowane algi - 6 sztuk

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

  • Etapy Przygotowania 
14:18, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (11) »
niedziela, 24 czerwca 2012
Sushi z oliwkami i ogórkiem

        Sushi z oliwkami nadziewanymi masą paprykową Kuchnia Japońska  dzisiaj znowu u mnie króluje już od rana w kuchni grasuje ,dzisiaj mam gości którzy pędzą skosztować pysznego Sushi . Wiadomo trzeba podać różne rodzaje by mogli ocenić , robi się szybko najwięcej czasu potrzebujmy na ugotowanie i ostudzenie ryżu.

 

Produkty do Sushi

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
  • ocet ryżowy 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki
  • i sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • Oliwki nadziewane masa paprykową
  • sos sojowy ciemny
  • pałeczki
  • szczypiorek pęczek

 

 

 

 

 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy szczypiorek zielony na to oliwki nadziewane  i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .



Tagi: sushi
08:15, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
Sushi ze śliwką kwaszoną

         Sushi ze śliwką kwaszoną Kuchnia Japońska  dzisiaj znowu u mnie króluje już od rana w kuchni grasuje ,dzisiaj mam gości którzy pędzą skosztować pysznego Sushi .

To moje początki więc mogą być i niedociągnięcia .

Produkty do Sushi

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
  • ocet ryżowy 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki
  • i sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • Kwaszone japońskie śliwki UME 150g.
  • sos sojowy ciemny
  • pałeczki
  • Słodki sos Chilli (squeezy)
  • spaghetti Fix Bolognesse- można sos wykorzystać do sushi

 

 Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem

  • Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek smarujemy sos chilli przez długość na to kładziemy śliwki przecięte na połowę i wyjmujemy pestki pamiętajcie o tym  i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
  • 


 



 

                                Propozycja kolacji w akcji

 

Tagi: sushi
08:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 czerwca 2012
Sushi z ogórkiem świeżym

                                Jakiś czas temu dostałam  produkty do sushi z Kuchni Świata. Dzisiaj zademonstruje wam Sushi pierwszy raz robiłam więc nie wyszło może rewelacyjnie za to w smaku genialne.

kuchnia japońska to jest co lubię :)

SKŁADNIKI:

ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram

ocet ryżowy 7 łyzek

cukier 4 łyżki

i sól 1 łyżeczka

matę bambusową do rolowania

ostry nóż

nori - prasowane algi 6 sztuk.

wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta

sos sojowy ciemny

pałeczki

ogórek świeży 1 sztuka



Ryż Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem

Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie boje ostra na to kładziemy ogórek- cały ogórek myjemy przecinamy na 4 części wycinamy pestki - miąższ i tniemy na chudsze paseczki wkładamy w środek ryżu na pastę i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

14:41, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (4) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel