niedziela, 06 września 2015
Szejk wiśniowo waniliowo bananowy

 

Nie ma już upałów ale czegoś się chce , desery miło widziane w moim domu . Nie obeszło się bez szejka domowej roboty .

 

 

Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy :

soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro 

lody wiśniowe 500 ml

banany 4 szt

Dodatkowo:

wiśnie 300 g

śmietana 30% 500 ml

ksylitol 150 g

Wykonanie :

 

Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym .

Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy.

Na koniec dodajemy banany i miksujemy .

Przekładamy szejka do 5 szklaneczek - wyszedł przepyszny 

 

Lody wiśniowe wykonanie:

 Wiśnie  myjemy i drylujemy następnie miksujemy z ksylitolem .

Osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zmiksowane wiśnie .

Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Mieszamy po 30 minutach i znowu wkładamy do zamrażalnika - czynność powtarzamy 4 krotonie i  zostawiamy je do następnego .

 

Ps: Lody zrobiłam dzień wcześniej. 

IMG_08262

 

IMG_08271

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 sierpnia 2015
Przepyszny deser bananowo waniliowo morelowy

Troszkę inaczej , też słodko i sycąco lecz chłodniej i orzeźwiająco . Takie deserki powinno się jeść  codziennie .Trochę urozmaicenia nam potrzeba .

Składniki na deser bananowo waniliowy:

banany 3 szt

napój waniliowy Alpro  500 ml

morele 3 szt

Wykonanie deseru:

Do kielich blender-owego wkładamy banany , zalewamy je napojem waniliowym .

Miksujemy składniki.

Dodajemy umyte i osuszone morele pokrojone w mniejsze kawałki .

Nadal miksujemy,  aż powstanie jednolita masa.

Przelewamy do 4 szklaneczek i schładzamy.

Najlepszy deser jest schłodzony :) 

 

 

IMG_9773

 

IMG_9777

 

IMG_97751

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 sierpnia 2015
Placuszki z kaszy manny

Coś innego na szybko i smacznego . Syte lekko słodkie uwielbiammmmmmmmmmm. Dobra już wam mówię to placuszki z kaszy manny .

Składniki:

2 szklanki napoju waniliowego Alpro Soya 
2 szklanki kaszy manny 
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1  łyżeczka sody
100 gram ksylitolu


Dodatkowo:

olej do smażenia

sos karmelowy 

 

 Wykonanie placuszków z kaszy manny :

 

Do misy wlewamy napój waniliowy.

Odmierzamy dwie szklanki kaszy manny i wsypujemy do napoju waniliowego , miksujemy

Dodajemy żółtka i nadal miksujemy koło 10 minut.

Wsypujemy ksylitol ( cukier brzozowy dietetyczny ).

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno , dodajemy do masy i mieszamy łopatką. 

Smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Podałam z sosem karmelowym.

IMG_9725

 

IMG_9726

 

IMG_9727

 

IMG_9729

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 lipca 2015
Pyszny szejk orzeźwiający z truskawkami

Nie ma to jak ochłodzić się pijąc pyszny koktajl z truskawkami .  Alpro Soya bez Cukru to kolejna propozycja na porcję roślinnej energii.

Składniki:

 Alpro Soya bez Cukru 600 ml

truskawki 300 g

lody śmietankowe 200 g

syrop trzcinowy złocisty ( dekorujemy na końcu naszego szejka)

 

Wykonanie:

Do kielicha blender-owego wlewamy soje bez cukru.

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek .

Dodajemy do  soji i miksujemy , aż wszystkie owoce nam się zmielą  .

Dodajemy lody śmietankowe i nadal miksujemy.

Przelewamy do wyższych szklaneczek .

Polewamy sosem trzcinowym , dałam go dosyć dużo bo lubię słodkie szejki :)

Całość wyszła rewelacyjnie .

IMG_8483

 

IMG_8484

IMG_8482

IMG_8488

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
środa, 17 czerwca 2015
Koktajl mleczny , nasiona chia, truskawki ,kiwi i czereśnie

Postanowiłam trochę porobić różnych koktajli . Mamy sezon otwarty na truskawki i czereśnie już się pokazują . Można połączyć fajne smaki i robić smaczne koktajle. Taki oto jeden wymyślony :)

Składniki na koktajl mleczny z owocami :

  • truskawki 200 g
  •  kiwi 2 szt
  • czereśnie po 3 szt na jeden koktajl ( 9 szt)
  • nasiona chia 4 .1/2 łyżki
  • Alpro Soya Oryginalny 500 ml
  •  2 łyżki płynnego miodu 

Wykonanie koktajlu mlecznego z owocami :

 

Wieczorem , miksujemy w blenderze kielichowym 500 ml napoju sojowego  z nasionami chia( 5 minut).

Zmiksowane nasiona z napojem przelewamy do trzech szklaneczek.

Wstawiamy szklaneczki na noc do lodówki.

Następnego dnia z rana czereśnie myjemy osuszamy i kroimy na połowę wyjmujemy pestki i wkładamy do naszego napoju z chia

Obieramy kiwi , kroimy w kostkę i blenderem ręcznym miksujemy go na mus ,  który przelewamy do szklaneczek ( wlewamy na czereśnie).

Truskawki myjemy kroimy w plastry i miksujemy blenderem ręcznym , polewamy na mus z kiwi

Podajemy schłodzone :)

IMG_7910

 

 IMG_7894

 

IMG_7903

 

IMG_7898

 

 IMG_7913

 

 

IMG_7904

 

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
środa, 10 czerwca 2015
Gofry ze śmietaną i truskawkami

 Na deser gofry z truskawkami i śmietaną .  Inspiracją dla mnie były gofry  Madzi . Napatrzyłam się i dostałam ślinotoku hi hi  . Teraz u mnie są pyszne  i takie letnie :)  Jak zwykle przepis przekombinowałam  ale i tak wyszły przepyszne :)

Składniki na ciasto gofr-owe:

500 g  mąki pszennej typ 500 Klos-pol
3  jajka
oleju 125 ml
½ szklanki ksylitolu klos-pol
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 
 
Dodatkowo:
 
3 śmietany 30% ( 600 ml) 
truskawki  500 g
 ksylitol 2 łyżki klos-pol
 Wykonanie ciasta na gofry:
 
Do misy wlewamy napój ryżowy 
Wbijamy jaja całe.
Miksujemy na największych obrotach, w trakcie miksowania wsypujemy ksylitol.
Nadal miksujemy, dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia .
Nadal miksujemy , wlewamy olej rzepakowy i jeszcze chwilka i mamy gotowe ciasto.
Po upieczeniu zostawiamy gofry do ostudzenia.
 
Dodatek do gofrów:
 
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami ksylitolu .
Przekładamy ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka.
Wyciskamy śmietanę.
Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w plasterki.
Dekorujemy śmietanę , układamy jak się nam podoba.
Podajemy zaraz po nałożeniu śmietany i truskawek .
 
 
IMG_76281
 
 
IMG_7634
 
 
 
IMG_7620
 
 
IMG_7623
 
 
IMG_7628
 
 
IMG_7625
 
IMG_7630

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (9) »
sobota, 06 grudnia 2014
Crusty Hard Rolls

Przepyszne bułeczki  , idealne na śniadanie ,miękkie  po prostu wyborne  . Wzięłam udział w akcji
Tym razem bułki pieczemy wszystkie .
Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram ( dałam 12 gram świeżych)
letnia woda, 250 ml ( dałam mleko sojowe Alpro napój owsiany  )
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki ( nie dałam cukru_
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak
Bułki robi się szybko i nie ma w nich nic trudnego .
 
Wykonanie:
Rozkładam ceratkę i wsypuje mąkę robię w niej  dołek.
Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku , dodaje 3  łyżeczki maki i mieszam .
Przelewam rozczyn do maki czyli do dołka w mace i zostawiam do wyrośnięcia rozczynu.
Zagniatam ciasto po 15 minuta.
Zostawiam na godzinę by wyrosło.
Dziele ciasto na 8 części , wałkuje jakby wałeczki .
Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje makiem , nożem przecinam w poprzek bułeczkę tak aby piekąc się pokazał się jasny środek bułki.
Piekłam w 180 stopniach 20 minut

IMG_2556
IMG_25591

IMG_2574

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (15) »
środa, 22 października 2014
Gofry o lekkim smaku wanilii

Deser choć malutki ale zawsze deser .  Gofry - można je podać naprawdę z czym się chce . Lubię najzwyklejsze z cukrem pudrem i owocami  .

Składniki:

mąka  pszenna 400 gram

cukier waniliowy 30 gram

Alpro Napój Ryżowy 500 ml

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

2 jaja

Dodatkowo:

wiśnie kandyzowane

cukier puder

Miksujemy jaja z cukrem na puch ( prawie jasna wychodzi , taka ma być )

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy olej.

Dodajemy napój ryżowy i nadal miksujemy.

Ciasto ma być gęstością  podobne do naleśników.

Smarujemy gofrownice olejem najlepiej pędzelkiem.

Ciasto wtedy będzie spokojnie odchodziło , nie będzie się przyklejać .

IMG_0199

 

 

 

 

IMG_0204

Tagi: gofry
00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (5) »
niedziela, 12 października 2014
Karpatka

To jak głód hi hi muszę z wami piec dziewczynki ciągnie mnie do was , że szok ................................ Więc tak Ciasto na niedziele - Karpatka

Ciasto parzone:

1 szklanka wody

margaryna 124 g

szklanka mąki tortowej typ 450

4 jaja

proszek do pieczenia pół łyżeczki

Wlewamy wodę do garnka i wkładamy margarynę rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy .

Wyłączamy gaz i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy do smażenia ciasta.

Zostawiamy do ostudzenia.

Przekładam ciasto do misy i włączam mikser .

Dodaje 4 jaja i miksuje , aż masa nabierze gładkości.

Formę tą  z pieca czarną smaruje margaryna i obsypuje mąką.

Wykładam ciasto i rozprowadzam je po całej blaszce.

Piekę 25 minut w 180 stopniach.

Wyjmuje studzę i kroje na polowe.

Masa budyniowa:

3 szklanki Alpro Napój Ryżowy

200 g masła temperatura  pokojowa

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki maki tortowej

2 żółtka

125 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

 

Napój ryżowy zagotowałam z cukrem ( 2 szklanki mleka)

W 3 szklance mleka rozpuściłam obydwie mąki żółtka i cukier waniliowy.

Wlałam do zagotowanego mleka i mieszałam aż zrobiło się gęste . ( Trzeba robić to szybko aby grudki nie powstały  )

Ostudzony budyń  zmiksowałam z masłem , aż powstała masa maślana.

Przełozyłam na ostudzone Karpaty i włożyłam do lodówki na noc.

Jeśli lubicie możecie posypać cukrem pudrem .

 

IMG_02561

 

 

 

IMG_02622

 

IMG_0260

Tagi: karpatka
00:01, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (5) »
piątek, 03 października 2014
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni

Chodziło za mną i chodziło , zdecydowałam się i zrobiłam chałki takie mniejsze aby było wygodniej.

Składniki

Ciasto:

mąka tortowa typ 450 -500 gram

jaja 3 szt

 drożdże 40 gram

napój Vanilla Alpro 1 szklanka

cukier 125 gram

2 cukry waniliowe -16 gram

125 gram margaryny

jajo do posmarowania chałki

Dodatkowo:

Frużelina z wiśni ( sama robiłam )

Kruszonka:

200 gram cukru

100 gram maki

100 gram margaryny

Wykonanie:

Drożdże wkładamy do miski rozkruszamy.

Wsypujemy 4 łyżki cukru

Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy 4 łyżki maki  mieszamy i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką.

Jaja ubijamy z pozostałym cukrem + cukrem waniliowym na puch.

Dodajemy rozpuszczoną margarynę pozostałe letnie mleko .

Wlewamy rozczyn z drożdży.

Dodajmy mąkę miksujemy .

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki.

Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Kruszonka

 Do miski wsypujemy cukier dodajemy posiekaną margarynę i mąkę .

Palcami zagniatamy , powstaje kruszonka.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek - 10 pasków

Wałkujemy rękoma po 2 paski i kładziemy na " krzyż" .

Przekładamy raz w jedną raz w drugą stronę . Końcówkę wkładamy pod spód ciasta i mamy chałkę .

Wychodzi 5 sztuk małych chałek.

Smarujemy chałki rozbełtanym jajem ( kruszonka będzie się lepiej trzymała )

Posypujemy kruszonka chałki i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w 160 stopniach.

 

IMG_00321

IMG_00712

 

 

IMG_00331

 

IMG_00411

01:01, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (8) »
wtorek, 30 września 2014
Naleśniki o smaku migdałowym

Naleśniki o smaku migdałowym


 

Nie ma to jak mieć zachciankę i upiec naleśniki o smaku migdałowym , posmarować je kremem czekoladowym i zjeść . Przepyszne.


trudność: łatwe
czas: 1-30 min
ilość porcji: 20

Naleśniki o smaku migdałowym - SKŁADNIKI:

  • Alpro Napój Migdałowy 1 litr
  •  mąka tortowa typ 450 -500 gram
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 100 gram
  • olej 100 ml
  • Dodatkowo :
  • krem czekoladowy do smarowania naleśników

Naleśniki o smaku migdałowym - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy partiami jaja i napój migdałowy.

Dodajemy proszek do pieczenia i olej.

Smażymy na patelni do naleśników .

Patelnia ma być rozgrzana.

Smarujemy czekolada naleśniki , zwijamy kroimy na połowę i podajemy jeszcze ciepłe.

Naleśniki dzięki proszkowi do pieczenia będą pulchne:)

 

 

IMG_0639

 

 

 

IMG_06421

 

IMG_0635

 

17:35, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 22 września 2014
Babka orzechowa

Nie ma to jak smak orzechów odczuwalny przy jedzeniu babki. Sama przyjemność . Polewa z orzechami nadaje ciekawego wyglądu :)


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 15

Babka orzechowa - SKŁADNIKI:

jaja 3 szt

  • maka tortowa tym 450 250 gram
  •  orzechy laskowe  zmielone 250 gram
  • cukier 200 gram
  • margaryna 200 gram
  • rodzynki 100 gram Targroch 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • Polewa:
  • czekolada z orzechami mleczna 100 gram
  • Alpro Napój Migdałowy 3 łyżki
 
 
 

Babka orzechowa - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - masa nam się potroi. Rozpuściłam margarynę i ostudziłam. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam do masy jajecznej na przemian , mąkę i margarynę . Dodałam zmielone orzechy i miksowałam już na najmniejszych obrotach , dodałam aromat migdałowy kilka kropel . Formę do babki wysmarowałam margaryna i posypałam bułką tartą. Przełożyłam masę do formy i posypałam rodzynkami, łyżką wymieszałam. Piekłam 60 minut w 180 stopniach. Polewa: Do garnka włożyłam połamana czekoladę z orzechami. Dodałam napój migdałowy i mieszałam do rozpuszczenia. Polałam ostudzoną babkę 

 

 

IMG_03781

 

 

 

 

 

 

 

IMG_03972

 

 

  W moich smakołykach nie może zabraknąć rodzynek , a mam takie jedne które  bardzo lubię mianowicie firma Targroch  ma najlepsze .

 

 

 

 IMG_03901

 

                                    Pyszny produkt napój migdałowy Alpro     Zdecydowanie moja córka go najbardziej lubi .

"Napój migdałowy Alpro, wykonany wyłącznie z najlepszych, całych, prażonych migdałów z krajów śródziemnomorskich, 
pomoże Ci przejść przez dzień. Nie zawiera sztucznych dodatków smakowych, barwników 
ani substancji słodzących"

 

 

 

IMG_0394

11:32, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (4) »
wtorek, 13 sierpnia 2013
Naleśniki czekoladowe

 

                          Naleśniki o smaku czekolady

 Jest na nie sposób bez łamania czekolady czy dodatku kakao.

20 naleśników:

500  ml mleka czekoladowego Alpro

200 ml wody mineralnej gazowanej

150 gram cukru

2 łyżki cukru waniliowego Kamis

2 jaja

400 gram mąki tortowej ( jak za rzadkie dodać więcej mąki )

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

8 jabłek słodkich

śmietana 30 % 400 ml

olej rzepakowy Rapso 100 ml do ciasta naleśnikowego

Nadzienie do naleśników z jabłek :

Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka z nasionkami . Ścieramy na tarce na wiórka . wrzucamy do garnka i przesmażamy je z odrobiną cukru . mi to zajęło 40 minut z obraniem ścieraniem i przesmażeniem .

Jaja zmiksować z cukrem  i cukrem waniliowym na puch dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , miksować . Mleko z wodą mineralna dodawać stopniowo najlepiej trochę płynu trochę mąki . Na koniec dodajemy olej rzepakowy polecam Rapso . Teraz wystarczy zamieszać i smażyćna oleju.

Na ostudzony naleśnik kładziemy przesmażone ostudzone jabłuszka . Zwijamy w rulonik albo w kopertę jak chcecie . Ubiłam śmietanę wcześniej z odrobina cukru i udekorowałam naleśniki .

 

 

Tagi: naleśniki
06:46, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 sierpnia 2013
Torcik naleśnikowy o smaku czekolady

Upał doskwiera chce się czegoś chłodnego ale też i smacznego . Więc na poczekaniu ze składników które akurat miałam zrobiłam naleśniki o smaku mleka czekoladowego z odrobiną coli . Torcik naleśnikowy wyszedł rewelacyjny .

 

Mleko Alpro czekoladowe 800 mil

cukier 4 łyżki

3 szklanki mąki Basi tortowej

jajo 1 sztuka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cola 150 mil

śmietana 30% 400 gram

1 łyżka cukru do śmietany

4 duże jabłuszka przesmażone z cukrem  + 2 łyżki cukru

marmolada śliwkowa 150 gram

olej Rapso do smażenia

 

Zmiksować jajo z cukrem  dodać mleko czekoladowe i cole . Zmiksować na małych obrotach miksera . Dodać make przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 100 mil oleju Rapso. Wymieszać. Pieczemy na patelni okrągłe placuszki z obu stron . Zostawiamy je na talerzu.

4 duże jabłka trzemy na tarce wyciskamy z nich sok ,wrzucamy do garnuszka dodajemy cukier i mieszamy z 25 minut . Zostawiamy do ostudzenia

Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru . Placuszki ostudzone smarujemy jabłuszkiem na to placuszek potem marmolada,placuszek i śmietana na to placuszek i dekorujemy śmietaną . Albo odwrotnie  jak wolicie :) .Wstawiłam do lodówki aby było chłodniejsze :)

 

08:21, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (2) »
niedziela, 14 lipca 2013
Pierogi z wątróbki

Chcę się pochwalić .

                  Moje pierwsze pierogi z podrobów czyli z wątróbki z indyka.

Farsz:
30 dag wątróbek z indyka
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
sól cypryjska w płatkach do smaku
pieprz kolorowy z młynka
olej do smażenia rzepakowy

olej rzepakowy do pierogów do wody 1 łyżka

kasza manna 1 łyżka

mleko sojowe 200 mil



Ciasto:
50 dag mąki
jajko
sól 1 łyżeczka

mleko sojowe 1 szklanka

 

1 Wątróbkę umyłam wykroiłam błonki i osuszyłam i pokroiłam w mniejsze kawałki.

2 . Do miski wlałam mleko i zamoczyłam w nim na 30 minut wątróbkę.

3. Smażyłam na oleju pod przykryciem 7-10minut.

4. Ostudziłam włożyłam do pojemnika od blendera .

5. Dodałam jedno jajo ,pierz kolorowy z młynka, sól cypryjską i czosnek niedźwiedzi .

6. Zmiksowałam składniki.

7. Z mleka ciepłego ,jajka,mąki i soli wyrobiłam ciasto.

8. Rozwałkowałam ciasto ,wycinałam kółka szklanką i kładłam na nie wątróbkę zmiksowaną .

9 . Zlepiałam pierożki i wrzucałam na wrzątek z dodatkiem oleju , by pierogi się nie sklejały podczas gotowania trzymamy je koło 5 minut nie dłużej .

 


08:24, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lipca 2013
Babeczki z Jagodami Goji i orzechami mielonymi

Babeczki z Jagodami Goji i orzechami mielonymi

25 dag mąki tortowej
150 dag cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 opakowanie Kamis cukru z prawdziwą wanilią i nuta kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml coca coli
70 ml mleka Alpro  Soja Orginalny
orzechy tarte włoskie 100 gram
jagody goji 4 garście
2 duże jajka
25 dag Kasi margaryny

Ubiłam jaja z cukrem i cukrem z prawdziwa wanilią .
Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksowałam.
Orzechy dodałam zmieszane z kakao.
Tłuszcz rozpuściłam i dodałam do składników .
Mleko dodałam i wymieszałam. Na samym końcu dodałam cole.
Nasiona goi kładłam na wierzch muffin .
piekłam 25 minut w 170 stopniach
wyszło 24 sztuki.



 

 

06:17, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 maja 2013
Drożdżówka z mlekiem waniliowym

Polecam na dzisiaj drożdżówkę z waniliowym mlekiem Alpro

5 jaj

szczypta soli

kostka drożdży 100 gram

szklanka cukru

1 szklanka mleka sojowego Alpro waniliowego

3/4 szklanki oleju

5 szklanek mąki tortowej

Ciasto:

Do dużej miski wbijamy jaja . Roztrzepujemy je widelcem dodajemy szczyptę soli . Kruszymy drożdże i posypujemy na jaja. Polewamy szklanką mleka na to olej i posypujemy mąką. Zostawiamy tak na trzy godziny przykryte ściereczką. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i mieszały całość. Przekładamy do formy prostokątnej standard . Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przekładamy drożdżowe ciacho .

Kruszonka:

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Zagnieść składniki i posypać na ciasto drożdżowe . Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach .

 

 


08:36, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 05 maja 2013
Szejk o smaku krówki

Kiedy upał ci doskwiera i masz wszystkiego dosyć Wtedy szejk leci ci na ratunek :)

 

Nie ma nic bardziej prostego i smaczniejszego .

Litr lodów o smaku krówki

mleko Alpro napój o oryginalnym smaku dodajemy na oko miksując lody aby nie było za rzadkie .

Polecam szejk jest rewelacyjny :)

 

 

Napój Oryginalny jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witamin. I choć być może nie wygląda szczególnie ekscytująco, smak z całą pewnością nie jest nudny. Możesz nim polać płatki lub użyć do gotowania. Zachowa swą gładką, kremową konsystencję, którą znasz i uwielbiasz. Ten napój, naturalne źródło białka i witamin B2 oraz B12, odżywia Twój organizm i sprawia mu przyjemność w nieco inny sposób.

10:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 kwietnia 2013
3 Bit

To teraz postanowiłam spróbować czegoś innego . Ciasto bez pieczenia 3 Bit na pewno jedliście nie jeden raz :) Wyszło pyszne następnym razem zrobię na biszkopcie i zobaczę jak mi wyjdzie .

Składniki:

  • 1 puszka masy krówko wej 510 gram
  • 80 szt herbatników-  wychodzą 4 warstwy
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 100g  czekolady miętowej 
  • mleko  Alpro Oryginalny napój -3 szklanki
  • cukier 3 łyżki
  • margaryna 200 gram

 

Robimy budyń:

W 1 szklance rozrobić dwa budynie waniliowe, dwie szklanki mleka  wlać do garnka zagotować i w trakcie dodawać rozrobiony budyń ciągle mieszając  około 1 minuty, aż powstanie masa. Ostudzić.

2. Zmiksować margarynę na puch,  dodając chłodny  budyń (stopniowo dodajemy)

3 Układamy herbatniki , wzdłuż  wyszło mi pięć herbatników wszerz cztery.

4. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę krówkową  na nią  warstwę herbatników i budyń teraz czwarta warstwa herbatników i śmietanę ubić śmietanę ze śmietan-fix  wyłożyć na  wierzch .

5. Posypujemy startą czekoladą i do lodówki  przynajmniej na 12 godzin .


 

 

Napój Oryginalny jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witamin. I choć być może nie wygląda szczególnie ekscytująco, smak z całą pewnością nie jest nudny. Możesz nim polać płatki lub użyć do gotowania. Zachowa swą gładką, kremową konsystencję, którą znasz i uwielbiasz. Ten napój, naturalne źródło białka i witamin B2 oraz B12, odżywia Twój organizm i sprawia mu przyjemność w nieco inny sposób.

GDA (200ml)

  • kcal
    78 4
  • cukry
    5 6
  • tłuszcz
    3.6 5
  • nasycone
    0.6 3
  • sól
    0.08 3

Informacje żywieniowe

Wartość energetyczna 39Kcal / 163KJ
Białko 3,0g
Węglowodany
2,5g
cukry 2,5g laktoza 0g
tłuszcz
1,8g
nasycony 0,3g jednonienasycone 0,4g wielonienasycone 1,1g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0,5g
Sód 0,04g
Wapń 120mg
Witaminy witanina B12 0,38µg witanina D2 0,75µg witanina B2 0,21mg

Składniki

woda, obłuszczone ziarno soi (6%), nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, fosforan triwapniowy*, regulator kwasowości (fosforan potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina, B12, D2)*. *substancje wzbogacające





06:14, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (2) »
środa, 17 października 2012
Mufifiny z mlekiem sojowym orzechowym

   Nie ma to jak wypróbować nowość Alpro . Muffiny nie dość , że szybkie to i smaczne przede wszystkim  na zdrowym orzechowym  mleku.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka orzechowego
  • 130 stopionego masła
  • konfitura jagodowa
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jaja z cukrem. Dodałam rozpuszczona margarynę i mleko orzechowe. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Sól dodałam w trakcie miksowania. Wszystkie składniki zmiksowane przełożyłam do formy z papilotkami na każdą papilotkę kładłam pół łyżeczki konfitury jagodowej . Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu posypałam cukrem pudem . Wyszło 12 sztuk 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: muffiny
14:03, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 października 2012
Muffiny o smaku orzechów i malin

 

 Jakiś czas temu firma Alpro wybrała mnie do wypróbowania ich nowości - oto one :)

Image and video hosting by TinyPic

 

Z wielkim zaciekawieniem użyłam nowości orzechowej Alpro   wykorzystałam mleko do muffin

   Muffiny o smaku orzechowo malinowym

SKŁADNIKI:

  • 350 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 200 gram mleka orzechowego
  • 75 ml oleju
  • konfitura malinowa 12 łyżeczek

PRZYGOTOWANIE: 1. Miksujemy jaja z cukrem na puch. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Dodajemy na przemian mleko orzechowe Alpro  i olej . 4. Miksujemy wszystkie składniki , przelewamy ciasto do foremek wychodzi 12 sztuk. 5. Na wierzch kładziemy łyżeczkę konfitur z malin. 6. Pieczemy  w 170 stopniach 20-25 minut. 

Przepis bardzo prosty na 12 muffin jeśli potrzebujesz na szybko coś z robić to właśnie muffiny się sprawdzają.

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Tagi: muffiny
08:05, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 sierpnia 2012
Deser lodowy z Alpro

     Obiadek zjedzony no to czas na deser  Alpro przysłało mi deserki sojowe postanowiłam je wykorzystać w prostym deserze lodowym

Pierwszy deser z lodów truskawkowych i owoców

winogrono ciemne

alpro sojowy deser

banan ,nektarynka 

lody truskawkowe

 

Drugi deser zrobiony z lodów śmietankowych.

nektarynki

lody śmietankowe

sok aroniowy

alpro sojowy deser

 

Polecam deser sojowy Alpro jest bardzo smaczny i zdrowy :)

16:02, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 sierpnia 2012
Alpro napój ryżowy - gofry

                          A teraz pyszne gofry całkiem inne niż zwykle  ha ha. Nie zjedzcie mnie od razu . Postanowiłam zaszaleć moje gofry z Napojem ryżowym a to zagadka pewnie dla niektórych co to jest :) Jakiś czas temu właśnie dostałam go od Alpro i dzisiaj postanowiłam wypróbować

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki napoju ryżowego
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowalam jaja z cukrem. Następnie dodałam make z proszkiem do pieczenia na przemian z napojem ryżowym . Dodałam szczyptę soli oraz olej . Całość zmiksowałam na taka masę jak ciasto na naleśniki. Tak przygotowane ciasto wlewałam do gofrownicy i piekłam . Napój ryżowy jest wyśmienity. Jest bez mleczny i bez dodatku soi :) 

Napój ryżowy Alpro jest wyśmienitym bez mlecznym i bez dodatku soi sposobem na ugaszenie pragnienia. Napój ryżowy Alpro, wykonany wyłącznie z najwyższej jakości ryżu, uprawianego i zbieranego w odpowiedzialny sposób, jest smacznym zamiennikiem tradycyjnego mleka. Słodki. Gładki. I kremowy. Nie zawiera sztucznych dodatków smakowych, barwników ani substancji słodzących. Ma wyłącznie cudowną, dobroczynną moc niewielkiego ziarna w płynnej postaci

Informacje żywieniowe

Wartość energetyczna 61kcal/256kJ
Białko 0,2g
Węglowodany
12,2
cukry 5g
tłuszcz
1,2
nasycony 0,2g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0g
Sód 0,04g
Wapń 120mg
Witaminy ryboflawina 0,21mg witamina B12 0,38µg witamina D2 0,75µg

Składniki

woda, ryż (12%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, maltodekstryna, emulgator (lecytyna rzepakowa), sól morska, aromat), stabilizator (guma gellan), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), regulator kwasowości (fosforan dwupotasowy)



Gofrownia

Tagi: gofry
13:26, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 sierpnia 2012
Test Alpro

Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania deser sojowy

 waniliowy     od Alpro oraz napój ryżowy

Na pierwszy ogień poszedłdeser sojowy Waniliowy  Deser ma wyjątkowo intensywny waniliowy smak  Można rozkoszować się jedząc go jednak ja jak zwykle  musiałam zrobić coś po swojemu ,chciałam go wypróbować do deseru no i wypróbowałam

Zrobiłam desery lodowe w pucharkach

Lody truskawkowe 200 gram

deser waniliowy Alpro 1 sztuka

powidła śliwkowe2 łyżki

Jest to przepis na 1 porcję szybki bardzo smaczny i wygląda apetycznie

Lody dałam na dno pucharka polałam deserem waniliowym i przełożyłam powidłami i znowu lodu deser i powidła.

 

Polecam desery na razie miałam do wypróbowania tylko waniliowy ale warto wypróbować i sie przekonać , że sojowe desery maja swój smak który praktycznie nie rożni się smakiem od innych waniliowych deserów  tylko składnikami :).

 

 

Informacje żywieniowe

 

Wartość energetyczna 85Kcal / 358KJ
Białko 3,2g
Węglowodany
13,5g
cukry 10,6g laktoza 0g
tłuszcz
1,9g
nasycony 0,4g jednonienasycone 0,4g wielonienasycone 1,1g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0,5g
Sód 0,05g
Wapń 120mg
Witaminy witanina B12 0,38µg witanina D2 0,75µg witanina B2 0,21mg

 

Składniki

 

woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (6,4%), skrobia modyfikowana z tapioki, zagęszczacze (maltodekstryna, pektyna, karagen), fosforan triwapniowy, aromat (), sól morska, witaminy* (ryboflawina, B12, D2), barwniki (kurkuma, annato) (*=subst. wzbogacaj.)



Tagi: deser
08:13, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel