wtorek, 28 czerwca 2016
Pierożki z kapustą i pieczarkami

Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie.

Składniki:

kapusta kiszona 600 g BIOLINIE firmy PRO-BIO.

pieczarki 300 g

marchew 2 szt

kiełbaska jaką chcecie 300 g

sól do smaku

pieprz do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

2 szklanki Bulion z kurczaka - kostki 6 x 0,5l BIOLINIE PRO-BIO.  

 

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna biała typ 550 luksusowa BIOHARMONIE PRO-BIO 2 szklanki

sól 1 szczypta

woda ciepła 1 szklanka

olej 2 łyżki

 

 Krok 1

Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara z kiełbaska zrobiłam to samo , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2

Krok 2

Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem (rozpuściłam w 2  szklankach wrzątku 2 kosteczki bulionu)  . Po 4 godzinach kapusta była miękka.

Krok 3

Na stolnicę wyspałam przesianą mąkę, walam ciepłą wodę,oliwę z oliwek i odrobinę soli.Wyrobiłam ciasto( jest bardzo mięciutkie i elastyczne). Rozwałkowałam na stolnicy silikonowej i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam łyżeczką kapustę z pieczarkami i zlepiałam pierożki pomagając sobie widelcem.

Krok 4

Do gotującej wody z odrobiną soli i oleju wkładałam pierożki i gotowałam. Po ugotowaniu odcedziłam i podsmażyłam z kiełbaską, pododawałam jeszcze gorące.

IMG_8666

 

IMG_8660

 

IMG_8655

 

IMG_8675IMG_8682

 

IMG_8678

Produkty ekologiczne  możecie zakupić w e-sklepie bez wychodzenia z domu.

 

- www.batom.pl

- www.biotomix.pl

- www.margita-bezglutenowo.pl

- www.samozdrowie24.pl

- www.ekoidea.sklep.pl

- www.macrobios24h.pl

- www.smaknatury.pl

- www.visvitalis.com.pl

- www.singluten.pl

- www.rajnatury.com.pl

BIO -Wysoka jakość produktu "Produkty żywnościowe oznaczone w ten sposób pochodzą z gospodarstw ekologicznych i podczas całego procesu produkcji rolnej poddawane są wielu kontrolom."

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 czerwca 2016
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku .

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna 2 szklanki

sól szczypta

ciepła woda 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie jeszcze odrobinę) 

olej rzepakowy 2 łyżki

Farsz:

szynka 400 g( zmielić)

czosnek 4 ząbki ( sprasować go)

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Dodatkowo:

boczek wędzony 300 g

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz  i czosnek sprasowany lub starty. Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso przeszło.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól i wlewamy ciepłą wodę  i olej. Wyrabiamy ciasto) jest delikatne mięciutkie i elastyczne) Najlepiej mieć stolnicę silikonową wtedy nie trzeba podsypywać mąki. Wałkujemy ciasto i szklanka wycinamy kółeczka. Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką i sklejamy pierożki.Wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobina oleju wtedy nie będą nam się sklejały.

Krok 3

Boczek kroimy drobno i smażymy skraweczki, do których wkładamy pierożki i leciutko razem podsmażamy , podajemy na ciepło.

IMG_84931

 

IMG_8501

 

IMG_8498

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 czerwca 2016
Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym

No to dziś nadal mamy nadal poziomkowo, lekki obiadek bo pierożki z poziomkami uważam że są lekkie .

Ciasto:

mąka 2 szklanki

woda ciepła( na oko szklankę wlałam)

oliwa z oliwek 1 łyżka

miód 2 łyżki do musu poziomkowego

Wykonanie:

Do misy wsypuje przesianą mąkę, wlewam ciepła wodę i wyrabiam ciasto. Przy końcu wyrabiania dodaję łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto jest delikatne , elastyczne. Wałkujemy  na silikonowej macie bez podsypywania mąki.Wycinamy małe kółeczka szklanką i nakładamy poziomki ( ja to robię łyżeczką).Gotuję z dodatkiem oleju( nie będą się sklejać po wyjęciu).

Mus poziomkowy:

Poziomki 2 szklanki blender-uje z dodatkiem miodu lipowego i polewam jeszcze gorące pierożki.

IMG_8255

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 maja 2016
Pierogi ruskie

Były pierogi z mięsem no to czas teraz na ruskie. Proste doprawione, najsmaczniejsze i najlepsze:) Coś innego, łatwego do przygotowania.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • sól -1 szczypta
  • gorąca woda 1/3 szklanki

 

Dodatkowo:

  • ziemniaki ugotowane 500 g
  • twaróg tłusty 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól,  jajko i masło,nie zapomnijmy o wodzie by była gorąca lecz nie wrzątek.Wyrabiamy ciasto i wałkujemy podsypując mąką.Wycinamy kółka szklanką. Ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki i myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczkiem do ziemniaków ugniatamy je,dodajemy twaróg i masło formujemy kuleczki i kładziemy na środek ciasta( kółeczka) i sklejamy pierożka.Gotujemy pierożki w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Po ugotowaniu odcedzamy z wody i smażymy je na patelni. Będą chrupiące.

20160428_160859

 

20160428_16080520160428_160824

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2016
Pierogi z mięsem

Niby nic takiego, a jednak??? Pierogi są i zawsze będą moim rarytasem. Po prostu je uwielbiam.Najbardziej z mięsem a potem twarożek ze szpinakiem.Moje ulubione.

Składniki  na ciasto :

 mąka pszenna typ 500 2 szklanki
 jajko  2 szt
 masło 2 łyżeczki
 sól -1 szczypta
 gorąca woda 2/3 szklanki

curry 1 łyżeczka ( naturalny koncentrat dobrego smaku) PROECO

Krok 1

Mąkę przesiałam,wsypałam do miski,dodałam sól,wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek.Zmiksowałam ciasto( konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować.Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje,wycinam szklanką kółka.

Krok 2

Łopatkę umyłam,osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy i sól. Starłam czosnek i dodałam do mięsa. Na koniec dodałam 1 łyżeczkę curry.Wyrobiony farsz zostawiam na godzinę w lodówce ( zakrywam folią spożywczą by zapachy nie wychodziły z miski)

Krok 3

Nakładamy farsz ( ręką formujemy kuleczkę)i składamy pierożka,widelcem pomagam sobie skleić pierożka.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Kiedy pierożki wypłyną na wierzch wiadomo , że są już dobre.

Krok 4 

Kiełbasę  kroje drobno i smażę, polewam ugotowane  pierożki.

20160428_1513121

20160428_151242

 

 

20160428_151359

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 października 2015
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych  mamy grzyby więc działamy.

Ciasto na pierogi:

mąka 300 g

wrzątek 250 ml

1/4 łyżeczki soli 

 

Nadzienie:

200 g kaszy gryczanej Bio

400 g ugotowanych prawdziwków 

100 g startego żółtego sera

1 jajko

olej do smażenia

kostka rosołowa grzybowa

pieprz ziołowy szczypta

sól do smaku

majeranek 1 łyżeczka

natka pietruszki posiekana bardzo drobno 

cebula 2 szt 

 

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).

 

Wykonanie farszu :

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie  cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą  , odcedzamy. Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką . Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy , wbijamy jajo  i dodajemy ser  . Farsz mieszamy , ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i na patelni podsmażamy .Ugotowane pierożki polewamy usmażoną cebulką i podajemy .

 

 

IMG_1775

 

IMG_1783

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lipca 2015
Pierogi z jabłuszkiem prażonym w sosie owocowo-serowym

Nie ma nic lepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż  u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne.

 

Składniki na ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna typ 500 -500 g
  • margaryna  100 g
  • woda gorąca 300 ml
  • sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklanka

 Wykonanie prażonego jabłuszka :

Jabłka myjemy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.

Wkładamy do garnka odciśnięte z soku  , i prażymy na małym ogniu .

Wsypujemy ksylitol i nadal prażymy, aż uzyskamy ścisłość :) 

Zostawiamy do ostudzenia.

Sos owocowo serowy :

truskawki 300 g

Serek fruit Almette z Wiśnią i żurawiną 2 szt

Wykonanie sosu owocowo serowego :

Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy .

Po zmiksowaniu powstaje sos .

 

 

Wykonanie ciasta pierogowego :

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę .

Dodajemy gorąca wodę .

Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli.

Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo że już jest gotowe .

Ciasto dzielimy na cztery części , podsypujemy mąką i wałkujemy .

Wycinałam miseczką kółka , nakładam  łyżeczką prażone jabłka i palcami formuje pierogi .

Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuje do wypłynięcia .

po wyjęciu polewam sosem i podaje .

Wykonanie całości wynosi koło 1.1/2 godziny.

wychodzi  30 pierogów większych. 

 

 IMG_8259

 

 

IMG_8257

 IMG_8263

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (5) »
czwartek, 02 lipca 2015
Pierogi z mięskiem wołowym

Nie ma to jak nadejdzie ochota na coś innego . Mnie taka naszła właśnie na pierogi z mięsem.  Moment to było  jak zachcianka u ciężarnej .Nie nie jestem w ciąży ha ha jestem  tylko kobietą .

Składniki na ciasto pierogowe:

  • mąka pszenna typ 500 g
  • margaryna  100 g
  • woda gorąca 300 ml
  • sól 1 łyżeczka:

 

 

                                                                                                       Dodatkowo:

 

  •  wołowina 400 g
  • czosnek 4 ząbki
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie ciasta pierogowego:

Do misy wsypujemy mąkę

Wlewamy gorąca wodę i rozpuszczoną margarynę .

Dodajemy sól.

Wyrabiamy robotem koło 10 minut ciasto.

Jak odchodzi od ścianki znaczy że jest ok.

Ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy cienko podsypując mąką.

Wycinamy kółka .

Wołowinkę mielimy , czosnek obieramy i ścieramy na tarce .

Dodajemy starty czosnek do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem.

Kładziemy na wycięte kółka z ciasta.

Zlepiamy i wrzucamy do garnka na wrzątek.

Gotujemy koło 10 minut.

Po wyjęciu polewamy kiełbaska usmażoną z tłuszczykiem.

 IMG_8251

 

IMG_8252

 

IMG_8250

 

IMG_8256

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 25 listopada 2014
Pierożki z mięsem wołowym

Natchnęło mnie postanowiłam zrobić rosół,  a do niego pierożki z mięsem zlepiane na mój sposób . Normalne jedzonko się mi nudzi wiec szukam czegoż innego .

Ciasto na pierożki ze śmietaną :

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 150 g gęstej, kwaśniej śmietany najlepiej 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody
  • Wykonanie:

Na stół wsypujemy  przesianą mąkę .

Do szklanki wlewny ciepłą wodę  i oliwę z oliwek .

 Do dołka w mace wbijamy jaja, wlewamy wodę z oliwa i solimy .

Dodajemy śmietanę i zagniatamy luźne ciasto.

Zostawiamy je na 10-15 minut aby doszło do siebie.

Wałkujemy wycinały kółeczka i nakładamy farsz mięsny.

Składamy na połowę pierożka zlepiamy brzegi i rożkami do środka zlepiamy . Taki pierożek będzie idealnie pasował do rosołu .

 

Farsz mięsny:

40 deko wołowiny ( miałam rosołowe , odcięłam kość , usmażyłam i zmieliłam). 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały do smaku 

 Doprawiłam podczas smażenia mięsko i  do zmielonego wlałam rosół 3/4 szklanki . Farsz idealny 

Podałam z rosołem  pierożki :)

 

IMG_2284

 

 

 

IMG_2258IMG_2280

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (13) »
wtorek, 11 listopada 2014
Paszteciki z kapustą i grzybami -Farsz niepodległości 2014

Biorę udział w akcji Farsz niepodległosci  2014 Tak mi się chciało kwaśnego,  szukałam co tu zrobić i wpadłam na pomysł . Paszteciki z kapustą i grzybami och  w końcu coś innego . Zabrałam się do roboty i są  pyszne kwaskowe paszteciki .

Ciasto:
• 2 jaja  (w temperaturze pokojowej)
• 100 g masła, bardzo miękkiego
• 35 g świeżych drożdży
• 1 łyżka cukru
• 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
• 3 szklanki  mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
• 3/4 łyżeczki soli

Na wierzch:
jajo 1 szt

Farsz:

kapusta kiszona 500 gram

grzyby leśne ( suszone 2 garście )

2 łyżki keczupu

papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

pieprz biały mielony pol łyżeczki

sól do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

woda do podduszenia

oliwa z oliwek 4 łyżki

 Do szklanki wlewamy połowę mleka dodajemy cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę  dodajemy roztrzepane jaja , rozpuszczone masło , resztę mleka i zaczyn z drożdży .

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.

Farsz:

Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną .

Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy.

Po 40 minutach dodajemy keczup i paprykę mieloną  nadal dusimy.

Grzyby zalewamy wrzącą woda i zostawiamy na 30 minut.

Myjemy grzyby  i odciskamy z wody dodajemy do kapusty kiszonej  , dalej dusimy .

Kiedy kapusta zrobi nam się mleka dodajemy pieprz  do smaku .

Zakończenie:

Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik.

Kroimy na skos .

Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki.

Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy.

Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .

 

IMG_0957

 

 

IMG_0967

 

 

 

IMG_09341

 

 

 

IMG_0938

 

 

 

IMG_0951

 

 

 IMG_09162

 

W "Farszu Niepodległości" udział wzięli:
Paweł z bloga Chleby.info
Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Bożena z Moje Domowe Kucharzenie
Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Joanna z Różowej Kuchni
Laura z Cafe Babilon
Iza ze Smaczna Pyza
Raven z Gotuj z Blue Raven
Ulla z Kuchni na Wzgórzu
Danusia z Moje wypieki i nie tylko

Nerds' Kitchen

Dorota z Moje Małe Czarowanie

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycja tradycją ale pierogi zawsze były i będą na stole Wigilijnym. Nawet na Sylwestra pasują,  bo kto ich nie lubi :)

Ciasto pierogowe:
4 szklanki mąki

2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego
około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
Farsz:
  4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , kozlaki  )

  1 kg kiszonej kapusty
   2 marchewki
  listek laurowy  Kamis 3 szt

ziele angielskie Kamis  3 szt

sól i pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego

1.  Kapustę moczymy , kroimy drobno i do garnka.

2. Gotujemy i dusimy , dodajemy ziele angielskie , listek laurowy  i drobiowy rosołek .

3. Dusimy na odrobinie oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

4. Dodajemy startą marchew.

5. Grzyby zalewamy wrzątkiem zostawiamy na godzinę , kiedy woda ostygnie myjemy grzyby i przekładamy do czystej gorącej wody jeszcze raz płuczemy i dodajemy do kapusty .

6. Grzyby jak są większe to kroimy drobniej,  a jak są małe to wcale nie kroimy.

Ciasto pierogowe:

1. Mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie w niej , dodajemy sól.

2. Wlewamy wrzątek i mieszamy łopatka drewnianą .

3. Na koniec dodajemy oleju , ciasto zagniatamy jest elastyczne.

4. Wałkujemy wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz kapuściany, zlepiamy brzegi .

5. Wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju . Gotujemy 3-5 minut.

6. Po ugotowaniu i odsączeniu z wody smażymy.

 

 



 

10:25, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 października 2013
Pierogi z mięsem i suszonymi pomidorkami z koperkiem

                   Pyszne pierogi z mięsem

Ciasto na pierogi :

500 gram mąki tortowej

2 szklanki wrzątku

sól do smaku

łyżka oleju rzepakowego

1. Do miski wsypujemy mąkę .

2. Dodajemy odrobinę soli i zalewamy wrzątkiem.

3. Kiedy ciasto ostygnie dodajemy olej i zagniatamy.

4. Wałkujemy podsypując mąką i wycinamy kółka .

Farsz do pierogów :

400 gram mięsa wieprzowego

sól cytrynowa do smaku Royal Brand

czosnek 3 ząbki

pieprz biały mielony szczypta Kamis

suszone pomidorki z czosnkiem 2 łyżeczki Kamis

kasza manna 2 łyżeczki

1. Mielimy pokrojone umyte mięso.

2 .Dodajemy sprasowany czosnek.

3. Przyprawy i kasze manną

4. Wyrabiamy farsz.

5. Nakładamy łyżeczką farsz na kółeczka powycinane i zlepiamy pierożki .

6.Gotujemy w lekko osolonej wodzie .

7.Smażymy drobno pokrojona kiełbaskę i polewamy ugotowane pierożki .

 

07:01, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 21 września 2013
Pierogi z mięsem i grzybami lesnymi

Pyszne pierogi z mięsem wołowo wieprzowym i grzybami leśnymi .

 

Ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki wrzątku

 jajko

sól szczypta

 

1 Do miski wsypuje mąkę.

2. Gotuje wodę  przelewam do szklanki i wlewam do mąki.

3. Dodaje szczyptę soli i żółtko.

4. Miksuję chwile do połączenia składników.

5. Dodaje łyżkę  oleju rzepakowego i wyrabiam ciasto.

6. Wałkuje ciasto i wycinam kołka robię to miseczką szklaną

 

200 gram mięsa wołowego zmielonego

200 gram mięsa wieprzowego zmielonego

400 gram grzybów leśnych ( podgrzybki ,prawdziwki kozaki ) , po ugotowaniu będzie mniej.

czosnek 4 ząbki

sól do smaku

pieprz biały Kamis do smaku

 

1.Mięso wołowe i wieprzowe łączę dodaje sól i pieprz do smaku i jajko.

2. Czosnek sprasowany dodaje do mięsa.

3. Czyszczę grzyby i kroje drobno jak najdrobniej i gotuję.

4. Grzyby przecedzam na durszlaku jest ich o połowę mniej.

5. Grzyby smażę na oleju rzepakowym ostudzone i odsączone dodaje do mięsa, wyrabiam farsz .

6. Nakładam farsz na ciasto zlepiam je i od razu gotuje .

7. Podaje od razu po ugotowaniu są przepyszne .

 

 

10:49, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 września 2013
Pierogi z jabłłkiem i cynamonem

Jesień nasza polska piękna jesień , niesie dla nas pełno bogactw z których możemy zrobić  pyszne ciasta i nie tylko. Dla was i dla mnie dzisiaj

                                            Pierożki z jabłkiem

Ciasto na pierogi :

300 gram mąki tortowej

jajko

szczypta soli

150 ml wrzątku

1. Z mąki jaja ,soli i wody zagniatam ciasto pierogowe.

2. Wałkuje i wycinam kółka.

Farsz do pierogów:

jabłka 4 duże

łyżeczka  cynamonu

 łyżki cukru

1. Jabłka obieramy wycinamy gniazdka nasienne .

2 .Trzemy jabłka na jarzeniówce dodajemy cukier i cynamon.

3. Jabłka smażymy na patelni czekamy aż odparuje sok.

4. Nakładam ostudzone jabłuszka na ciasto na pierożki i zlepiam.

5. Gotuje do wypłynięcia pierożków  , podaje z przesmażonymi  jabłkami.

 

15:31, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lipca 2013
Pierogi z serem i poziomkami

                 Rarytas pierogi z serem i poziomkami.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cieplej wody ( jak za rzadkie dodać mąki )
  • 1 jajko
Farsz:
  • 500 g sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru truskawkowego Royal Brand
  • poziomki 250 gram
Dodatkowo do gotowania pierogów:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Ciasto na Pierogi:

wsypałam do miski mąkę i dodałam wodę szybko wyrobiłam ciasto. Rozwałkowałam i szklanką kółka wykrawałam .

Farsz serowy:

do miski włożyłam twaróg i rozgniotłam widelcem dodałam cukier truskawkowy i żółtka. Wymieszałam na gładka masę i dodałam poziomki. Nakładałam ser z poziomkami i składałam na połowę dociskając lekko i palcami formowałam pierożka . Wrzucałam je do gotującej wody , dodałam łyżkę oleju rzepakowego by pierożki się nie sklejały. Po wypłynięciu wyjmowałam podawałam ze śmietaną i poziomkami .

 

 

 




05:23, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lutego 2012
Pyszne pierogi ze serem i otrębami

                                      Dzisiaj na obiadek córci zachciało się pierogów z serem . Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki obiadek.

  • Ciasto pierogowe
  • 70 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • sól
  • Nadzienie
  • 1 kg twarogu
  • 2 cukry waniliowe
  • 30 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • otręby granulowane śliwka 2 garście
  • jogurt owocowy 300 gram

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wrzucić jajka, posiekać z mąką. Dodam ciepłą wodę i zagniotłam ciasto. Wałkowałam na cienki placek Wycinałam szklanką krążki Kładłam farsz z sera i sklejałam je .Gotowałam koło 2 minut Po wypłynięciu wyjmowałam odcedzałam a potem na talerz .Polałam jogurtem owocowym i posypałam otrębami granulowanymi śliwkowymi bardzo smaczne :)

Tak przygotowałam nadzienie

Ser zmielony z wiaderka,wyłożyłam do miski dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy i rozmieszałam na jednolita masę :)

18:32, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 stycznia 2012
Test Czubryca zielona z Aledobre.pl

                         Wielkie wydarzenie w mojej kuchni pierwszy raz  używam i testuje przyprawę  Czubryca zielona opakowanie (100 g)    .

Dostałam do testowania z Aledobre.pl Postanowiłam zrobić pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami  wyszły przepyszne  a robiłam je pierwszy raz z takim farszem wpadłam na ten pomysł po tym jak koleżanka powiedziała, że dzisiaj ma pierogi z kaszą serem i cebulką i tu zaliczyłam  problem fakt jestem uczulona na cebule i co tu zrobić by pierożki wyszły smaczne i zmodyfikowałam przepis czyli zamiast sera dałam pieczarki i coś jeszcze . no właśni co o to jest zagadka Wyjawię wam  jak zrobiłam
  Pierogi z kasza gryczaną i pieczarkami
125 gram kaszy gryczanej
500 gram pieczarek
1 kostka wołowa

1 łyżeczka czubrycy  zielonej

Olej


Ugotowałam kaszę gryczaną jakieś z 25 minut gotowałam może 30 podwoiła swoja objętość. Po ugotowaniu wyłożyłam ją do miski . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce .
Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku. Pieczarki poddusiły się i usmażyły i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę wołową pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz ,oczywiście prawie od razu została wchłonięta prze kasze z pieczarkami . Wyjęłam farsz na talerz głęboki do ostudzenia .
Wzięłam się za robienie ciasta do pierogów.
5 szklanek mąki
2 jajka
Około 1szklanki wody czasem trzeba mieć więcej
Olej 2 łyżki
Do miski wsypałam mąkę  ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk
Ugotowałam pierogi i zaraz musiałam je spróbować by się przekonać jak smakują już gotowe Moje zaskoczenie był ogromne pomyślałam kurcze smakują jak gulasz  od tej pory pierogi z kaszą i pieczarkami a przede wszystkim Czubryca zielona będzie gościła  w mojej kuchni często
Czubryca  powiem , że Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu, doskonale pasującego do świeżych ogórków, pomidorów oraz sałatek i kanapek. Można dodać ja do zapiekane czy farszów tak jak ja zrobiłam dając do pierogów .
Czubryca zielona to mieszanka wysokiej jakości ziół suszonych - cząbru, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Zawiera niewielki dodatek soli.


                            Polecam Czubryce jest doskonała.


08:38, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (3) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel