¶roda, 06 grudnia 2017
Babka z kokosem i rodzynkami

Niby zwykła babeczka, a jednak ma to co¶ w sobie. Częsty bywalec na moim stole. Zachęcam was do zrobienia. Nic prostszego nie ma zapewniam :)

Składniki:

jaja 5 szt

cukier 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 m±ka pszenna typ 500 2 szklanki

wiórka kokosowe 1.1/2 szklanki

mleko 1 szklanka

olej 1 szklanka

rodzynki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, m±kę z proszkiem do pieczenia, wiórka, olej. Zmiksowane składniki przekładamy do małych foremek do babki wysmarowanych masłem i obsypanych m±k±. Do jednej foremki wlewamy ciasto, a do drugiej wlewamy połowę z tego co zostało i posypujemy rodzynkami. Zalewamy reszta ciasta i do pieca. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Babeczki nie trzeba już posypywać cukrem pudrem.

Image and video hosting by TinyPic

08:50, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Babka gotowana 2017

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochaj± i uwielbiaj± moje smakołyki. Wpis spóĽniony jednak zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • - masło 200 g
  • - szklanka cukru
  • -6 jajek
  • -sok z połowy cytryny
  •  -szklanka m±ki pszennej
  • -szklanka m±ki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • -czekolada pomarańczowa 200 g
  • -mleko 4 łyżki
  • -orzechy laskowe 100 g ( mielone)

 

Wykonanie:

 

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczypt± soli .Przesiałam obydwie m±ki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej m±ki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam m±k±. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wod± i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilno¶ć). Gotowałam jakie¶ 90 minut woda leciutko pyrkotala cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyj±ć nożem babeczkę. Rozpu¶ciłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi .Wyszła pyszna babeczka.

 IMG_5909

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 marca 2017
Babka na kwa¶nej ¶mietanie

Boli mnie bark i ramię po same paluchy wrr. Tak się zastanawiam co tu zrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić.Zagl±dam do szafki, zagl±dam do lodówki i mam już wła¶nie w tej chwili wpada mi genialny pomysł.Stoi samotnie ¶mietana kwa¶na już wiem co idę robić.

Składniki na babkę z kwa¶n± ¶mietan± :

¶mietana 18% 200 g ( taka jak± kupujecie do zupy)

jaja 3 szt

m±k± 2 i 1/2 kubeczka

cukier 1 kubeczek

olej prawie cały kubeczek

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

cukier waniliowy 16 g

cukier 1 łyżka

Wykonanie:

Do misy wbijam całe jaj temp pokojowa, dodaję ¶mietanę,cukier i mieszam do poł±czenia składników. M±kę z proszkiem do pieczenia przesiewam nad wymieszanymi składnikami ( mieszam łyżk±) Na końcu dodaję olej i mieszam już tylko do poł±czenia składników. Formę tortow± smaruje masłem i obsypuje m±k±. Przekładam ciasto do formy.Piekę 50 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem po 30 minutach ale było jeszcze surowe trochę wiec dopiekłam do 50 minut).Po upieczeniu wyjmuje z formy i stawiam na kratce aby ostygło.Posypuje cukrem pudrem zmielonym z cukrem waniliowym.

Ps.... Do odmierzenia składników wykorzystałam pojemniczek po ¶mietanie. 

IMG_5352

 

IMG_5350

 

IMG_5348

 

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Białko-wiec z makiem

Nazwałam to ciasto ze względu na ilo¶ć białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczon± czekolad± i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Cało¶ć wygl±da kusz±c± i w dodatku smakuje wybornie.

Składniki:

  • kostka  masła
  • 1.1/2 szklanki m±ki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki)
  • 9 szt białek
  • 32 g  cukru waniliowego
  • olejek migdałowy parę kropel
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

 

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 łyżki
  • wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria

 

Wykonanie:

Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makow± z bakaliami,m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatk±.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje m±k±.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysoko¶ci foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekolad± i dekoruje wiórkami z czekolady cytrynowej.

 IMG_3033

 

IMG_30301

 

IMG_3040

 IMG_3060

 

IMG_30551

17:40, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 15 listopada 2016
Keks z bakaliami

Kochani to jeszcze nie ¦więta lecz małe przygotowania do ¶wi±t.Tak, wła¶nie tak ten keks zago¶ci na moim stole.Ciasto pełne bakalii które wytrzymuje parę dni i nie wysycha :)

Składniki:

  • 250 g m±ki pszennej
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy 16 g Celiko
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia Celiko
  • 1 łyżka mleka

 

 Dodatkowo : 300 g bakalii

  • morele suszone Witpak  z 10 szt
  • żurawina suszona Witpak 50 g
  • figi 6 szt
  • skórka kandyzowana cytrynowa 50 g
  • migdały 50 g ( sparzyć i obrać ze skórki )

 

Lukier:

ksylitol zmielony 50 g

sok z cytryny

 

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.Dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sod±.Mieszamy do poł±czenia składników. Bakalie obsypujemy m±k±.  Formę keksow± (o długo¶ci 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy m±k± i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostał± cze¶ć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny.(Nacinamy ciasto wzdłuż na głęboko¶ć ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta-po jaki¶ 30 minutach pieczenia). Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem i udekorowałam skórk± cytrynow±.

IMG_2232

 

IMG_2236

 

IMG_2241

Te i inne produkty możecie zakupić na stronie  https://zdrowymarket24.pl Od jakiego¶ czasu stawiam na naturalne i ekologiczne produkty które znajdziecie w moich słodkich wypiekach i nie tylko .

IMG_2250

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 04 listopada 2016
Babka cytrynowa wilgotna

Dzi¶ maleństwo na stole czyli cytrynowa babeczka.Pięknie pachnie, a i rodzinka zatęskniła za zwykłym smakołykiem.Kiedy¶ to nasze babcie piekły baby, dzi¶ my pieczemy a w przyszło¶ci nasze dzieci :) Tradycja z pokolenia na pokolenie :) 

Składniki:

  • 300 g m±ki pszennej typ 500 Kłos Pol
  • 150 g rozpuszczonego ciepłego masła
  • 150 g ksylitolu Kłos Pol
  • parę kropel olejku waniliowego
  • skórka otarta z cytryny*
  • 1 łyżka soku z cytryny*
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • szklanka ksylitolu zmielonego
  • sok z jednej cytryny

  Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło, wbijamy jaja i miksujemy.Podczas miksowania dodajemy aromat i sok z cytryny.Kiedy mamy już jednolit± masę dodajemy skórkę otart± z cytryny .Formę smarujemy masłem i obsypujemy m±k± lub bułk± tart±. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach.Kiedy nam babeczka się upiecze i ostudzi polewamy j± lukrem cytrynowym czyli do zmielonego ksylitolu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy babeczkę, dekorujemy jak mamy ochotę.

 

 

IMG_1972

 

IMG_1975

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
¶roda, 12 paĽdziernika 2016
Orzechowy murzynek

Dzi¶ będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraĽnie orzechy.

Składniki:

  •  margaryna 250 g
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki m±ki pszennej typ 500
  • 4 jajka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

 

Dodatkowo:

  • czekolada 150 g
  • mleko 3 łyżki

Krok 1

Wsypujemy przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia do misy i dodajemy kakao, mieszamy.

Krok 2

Rozpuszczamy margarynę w wodzie i wlewamy do m±ki.

Krok 3

Wbijamy jaja i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatk±.Orzechy włoskie wkładamy do woreczka i tłuczkiem tłuczemy, połowę wsypujemy do reszty składników . a drug± połowę zostawiamy do dekoracji murzynka.

Krok 4

Przekładamy ciasto do formy prostok±tnej na babkę , najpierw jednak smaruje ja tłuszczem. Wkładam do pieca i piekę 55 minut w 180 stopniach

Krok 5

Do garnuszka wlewamy mleko , wkładamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy murzynka i posypujemy orzechami włoskimi.

 

IMG_1577

06:40, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 30 wrze¶nia 2016
Babeczki cytrynowe miniaturki

Oto dzi¶ małe babki cytrynowe upieczone w aluminiowych foremkach na jeden kęs jak mówi moja córka.

Składniki na dwie babki małe cytrynowe:

2 foremki aluminiowe 8,5 x 20,5

3 jaja

150 g ksylitolu

150 g maki pszennej

75 g m±ki ziemniaczanej

100 g stopionej margaryny

starta skorka i sok z połowy cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

parę kropel oleju waniliowego

Lukier:

cukier puder pół szklanki ( ksylitol zmielony)

kubu¶ zielony 4 l-6 łyżek

mieszanka chrupi±cych kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

 

Krok 1

Jaja wbijamy do misy i wsypujemy ksylitol, mieszamy łopatk±, Wsypujemy m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozpuszczon± margarynę, sok i skórkę z cytryny oraz parę kropel olejku waniliowego.

Krok 2

Wymieszane składniki przekładamy do foremek aluminiowych wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tart±.

Krok 3

Pieczemy w 170 stopniach po 35 minut( lepiej sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło)

Krok 4

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dodajemy do niego Kubusia zielonego. Mieszamy i polewamy nasze babki, posypujemy je mieszank± chrupi±cych kulek w pysznej mlecznej czekoladzie

 

IMG_1363

 

IMG_1365

 

IMG_1364

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 lipca 2016
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malinowym

 Dzi¶ polecam pyszn± babeczkę jogurtow± o smaku jabłuszka.Szybka,smaczna,  delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo.

IMG_92551

Składniki:

Dodatkowo:

Krok 1

Do misy wsypujemy przesian± make wraz z proszkiem do pieczenia.Wbijamy jaja i wlewamy ciepłe mleko. Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.Teraz na samym końcu dodajemy jogurt i mieszamy wszystkie składniki ręcznie

Krok 2

Formę silikonow± okr±gł± z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy m±k±. Przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i zmniejszamy do 170 i pieczemy godzinę.

Krok 3

Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gaz± aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy.

IMG_92613 

Krok 4

Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzon± babkę polewamy lukrem malinowym.

 

 



00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 kwietnia 2016
Mini babeczki na jogurcie

Postanowiłam upiec mniejsze babeczki z jogurtem. Wyszły smaczne i ta wielko¶ć też bardzo fajna.

Składniki:

jajka 4 szt

cukier puder( zmielony ksylitol) 1 szklanka Kłos-Pol

2 jogurty truskawkowe po 200 g

m±ka pszenna tym 500 Kłos-Pol  2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos Pol

olej 10 łyżek

olejek waniliowy

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

3 foremki do pieczenia 6 cm x 20 cm

Krok 1

Białka miksujemy na puch ze szczypt± soli. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i nadal miksujemy( najlepiej mieć wysokie naczynie bo może pryskać). Dodajemy teraz przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia, ubit± piane z białek na sztywno. Wlewamy olej i aromat, mieszamy łopatk±.

Krok 2

Formy do babek natłu¶ciłam olejem. Ciasto podzieliłam na dwie równe czę¶ci i do jednej dodałam błonnik kakaowy( kakao) i wymieszałam. Do foremek wlewałam na przemian jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut babeczki. Po upieczeniu  i wystudzeniu posypałam je cukrem pudrem( ksylitolem). 



IMG_6378

IMG_63892

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 marca 2016
Babka gotowana 2016

Tradycyjnie co roku na  stole Wielkanocnym zago¶ci gotowana babka, zmieniłam troszkę składniki i mam wrażenie że wyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku.

 

Składniki
- 5 jaj L
- 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol
- 250 g  masła
- 2 szklanki m±ki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy

 

Dodatkowo:

- biała czekolada 100 g

- mleczna czekolada 100 g

- kuleczki czekoladowe do dekoracji

Krok 1

 Miksujemy jaja na puch z ksylitolem( masa potroi swoj± objęto¶ć).Dodajemy miękkie masło do zmiksowanej masy jajecznej. Przesiewamy m±kę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach dodaj±c aromat waniliowy.

Krok 2

Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułk± tart±,wlewamy ciasto.Do  wysokiego garnka wlewamy wodę ciepł± . Wstawiamy formę z babk± i przyciskamy j± by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było 1 cm od góry babki.Od chwili kiedy woda się zagotuje, zmieszamy gaz i gotujemy 75 minut tak aby woda leciutko pyrkotała.

Krok 3

Babka ugotowała się, wyjęłam j± z wody, poczekałam, aż ostygnie i wyjęłam j± na sitko. Czekoladę biał± i mleczn± rozrobiłam z mlekiem( na gazie trzymałam do rozpuszczenia). Poczekałam, aż czekolada lekko ostygnie i polałam ostudzon± babkę . Udekorowałam j± i ozdobiłam bukszpanem. Pięknie się prezentuje na stole Wielkanocnym.

IMG_5303

 

IMG_5309

 

IMG_5299

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 marca 2016
Wielkanocny keks

Taki słodki, taki nieporadny,a jednak bardzo go lubię. Kiedy patrze  na niego napływa mi ¶linka do ust. Czy już wiecie o czym mówię??Tak to keks z mnóstwem bakalii,polany biał± czekolada i udekorowany kolorowymi skórkami kandyzowanymi.

Składniki:

m±ka pszenna typ 500

cukier brzozowy 1 szklanka

białka 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

olej 1 szklanka

Dodatkowo:

żurawina suszona 2 gar¶cie

 rodzynki 2 gar¶cie

skórka pomarańczowa 2 gar¶cie

morele suszone 10 szt

skórka pomarańczowa, cytrynowa  kandyzowana na udekorowanie

Polewa:

biała czekolada 150 g

mleko 2-3 łyżki

 

Krok 1

Do misy wlewamy białka( temp pokojowa), dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy do potrojenia masy. M±kę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy.

Krok 2

Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami m±ki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach.

Krok 3

Keks nam się upiekł i ostygł. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,polewamy keks, dekorujemy miksem skórek kandyzowanych. Tak podany prezentuje się doskonale na Wielkanocnym stole.

 

IMG_4969

 

IMG_4964

 

IMG_4974

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
sobota, 05 marca 2016
Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym

Następny smakołyk Wielkanocny, prosta babeczka, najpyszniejsza jak dla mnie .

Składniki:

1 szklanka  m±ki krupczatki

1 szklanka m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

margaryna 200 g

jaja 5 szt

cukier puder 1 szklanka

mleko 50 ml

sok z połowy cytryny 

Dodatkowo:

Polewa dekoracyjna biała Helio

gwiazdki żółte

kuleczki czekoladowe

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy m±kę pszenn± i krupczatkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Wbijamy jaja, dodajemy mleko i sok z cytryny oraz miękk± margarynę.Miksujemy składniki. Formę sylikonow± smarujemy margaryn± i obsypujemy m±ka krupczatk±, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzon± babkę polewamy biał± polew± i obsypujemy żółtymi gwiazdkami i czekoladowymi kuleczkami na przemian.

IMG_4689

 

IMG_4705

 

IMG_4690

 

IMG_4704

IMG_4695

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (8) »
sobota, 06 lutego 2016
Babka cytrynowa wilgotna

Kochani co¶ lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g m±ki pszennej typ 500 Kłos- Pol
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z pół cytryny

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia,dodaje jaja,cukier i masło miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostok±tn± tak± do babki smaruje masłem i obsypuje bułk± tart± . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło  godziny. Ostudzon± można posypać cukrem pudrem jak kto woli.

IMG_42101

 

 

IMG_42121

 

IMG_4209

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 stycznia 2016
Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Pyszna babka piaskowa z sokiem z pomarańcza. Nawet całkiem smaczna wyszła. Polałam ja dodatkowo czekolad± i udekorowałam gwiazdkami.

Składniki:

  • pomarańcza 1 duża
  • 5 jaj
  • 200 g ksylitolu Pol Kłos
  • cukier waniliowy 30 g
  • 200 g masła
  • 300 g m±ki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • czekolada 300 g
  • mleko 3 łyżki 

Wykonanie :

Najpierw sparzmy skórkę z pomarańczy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ¶cieramy na tarce, wyciskamy sok z pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy cukier waniliowy nadal miksujemy. M±kę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczow± i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klej±ce i takie ma być. Przekładamy do formy prostok±tnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad a rozpuszczona z 3 łyżkami  mleka. Dekorujemy gwiazdkami.

 

IMG_3726

 

IMG_3728

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 stycznia 2016
Piegusek z białek

Zostały mi białka z faworków więc powstał pyszny piegusek. Smaczny i piegowaty.

 

Składniki:

cukier 1 szklanka

białka 1 szklanka

m±ka pszenna typ 500 1 szklanka

mak mielony 1 szklanka

olej 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka 

Polewa:

czekolada 200 g

 mleko 3 łyżki 

Wykonanie:

Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam m±kę przesian± wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostok±tn± wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekolad± w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi.

IMG_4006

 

IMG_4007

 

IMG_3997

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 listopada 2015
Murzynek na mleku z powidłami

Przy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wygl±dem i zniewala smakiem.

Zapraszam również na:

- murzynka z piank± kokosow±

murzynka z bananami i ¶mietan± 

 

Składniki:

 

Dodatkowo:

  • żurawina 2 gar¶cie
  • cukier puder do posypania murzynka

 

Wykonanie:

Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić .

Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, m±kę przesian± z sod±. Mieszamy na gładk± masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okr±głego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułk± tart± ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy reszt± ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia. 

 



20151115070249IMG_2474

 

20151115070250IMG_24801

 

20151115070249IMG_2479

 

20151115070250IMG_2494

 

20151115070250IMG_2482

 

20151115070250IMG_2490

10:23, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 listopada 2015
Babka cytrynowa na krupczatce

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam j± wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .

 

Składniki:

4 jaja

m±ka pszenna tym 500 1 szklanka

m±ka krupczatka  1 szklanka

5 łyżek majonezu

skorka otarta z cytryny

sok z połowy cytryny

ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

margaryna

bułka tarta do obsypania naczynia

cukier puder 

Wykonanie:

Do misy wbiłam jaja, zaczęłam miksować, wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam. Przesiałam obie m±ki pszenn± i krupczatkę z proszkiem do pieczenia . Dodałam do zmiksowanych jaj i mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę otart± z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać . Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryn± i obsypujemy bułk± tart±. Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem :)

20151113115055IMG_2375

 

20151113115056IMG_2382

 

 20151113115055IMG_23791

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 listopada 2015
Babka dwukolorowa

 

Na dzi¶ prosta pyszna babka dwukolorowa , jedni mówi± w łatki drudzy jeszcze inaczej . Pyszna i pulchniutka , czego chcieć więcej .

Składniki:

*  1 szklanka ksylitolu Fińskiego  Kłos -Pol

* 3 jaja

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka mleka

*  3 szklanki m±ki pszennej

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka błonnika kakaowego Kłos - Pol

* olejek waniliowy 

 

Dodatkowo :

cukier puder do posypania 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesian± m±kę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam ciemne ciasto na jasne. Wstawiam do pieca i piekę 55 minut w 170 stopniach . Po upieczeniu i przestudzeniu  posypujemy  cukrem pudrem .

 

20151030125834IMG_2262

 

20151030125834IMG_2254

 

20151030125834IMG_2249

 

20151030125834IMG_2250

 

20151030125834IMG_2257

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
¶roda, 14 paĽdziernika 2015
babka piaskowa z majonezem

Zachciało się zwykłej babki rodzince , ech cóż było robić . Mama do garów i piecze dla swoich milusińskich łobuzów .

 

 

Składniki na babkę piaskow±:

5 jajek

3/4 szklanki ksylitolu  fińskiego   Kłos - Pol 

3/4 szklanki m±ki pszennej typ 500   Kłos - Pol

3/4 szklanki m±ki ziemniaczanej

4-5 łyżek majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

czekolada mleczna 150 g

mleko 3 łyżki 

 

Wykonanie babki piaskowej :

Wbijamy jaja do misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy m±kę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dodajemy majonez  4 łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki  ( nie smarowałam margaryn± ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach .

 

Wykonanie polewy:

W k±pieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Lekko ostudzon± polewamy chłodn± babkę .

 

Ciekawostka 

Ksylitol - Brzozowy Cukier wyprodukowany w Finlandii.Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działaj±cym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczę¶ciej z drzewa brzozy.

 

 

20151012143227IMG_1942

 

 

 

20151012143228IMG_1943

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 wrze¶nia 2015
Murzynek korzenny z żurawin± i powidłami

Słodko korzennie i okazale tak dzisiaj mogę okre¶lić ciacho które upiekłam. Kiedy przychodzi ochota to idę do kuchni i piekę .  Nie czekam na zachętę ona sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemno¶ć :) 

 

Składniki Murzynek korzenny z żurawin± i powidłami :

 

m±ka typ 500 2 szklanki

margaryna 250 g

jaja 4 szt

ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol

błonnik kakaowy 3 łyżki

proszek do pieczenia pół łyżeczki

soda pół łyżeczki 

spirytus 50 ml

 

Dodatkowo:

 

powidła ¶liwkowe  5 łyżek

żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol

 

Dekoracja:

 

czekolada mleczna 200 g

mleko 3 łyżki

gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz) 

 

 

Wykonanie Murzynek korzenny z żurawin± i powidłami :

 

Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpu¶ci .

Teraz dodaje błonnik kakaowy i spirytus chwilkę mieszam i gotowe.

Zostawiam do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodaje żółtka i wsypuje przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia i sod±.

Dodaję żurawinę i powidła , mieszam.

Ubijam białko z odrobina soli na sztywno.

Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam.

 

Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę koło godziny w 180 stopniach.

Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczon± czekolad± z mlekiem w k±pieli wodnej.

Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady .

 

 

IMG_1011

IMG_0997

 

 IMG_1003

13:06, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 sierpnia 2015
Pyszna baba z majonezem oraz czekolad± i słonecznikiem .

Nie ma to jak prosta szybka baba z dodatkiem czekolady i słonecznika. Sama w sobie jest przepyszna . Majonezu nie czujemy w babce za to ¶wieżo¶ć utrzymuje się dłużej .

Składniki do baby majonezowe z czekolad± i słonecznikiem :

m±ka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki

m±ka ziemniaczana 3/4 szklanki

majonez 5 łyżek

jaja 5 szt

ksylitol Kłos - Pol  1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

słonecznik  łuskany pół szklanki

czekolada mleczna 200 ml

3 łyżki mleka

 

Wykonanie baby majonezowe z czekolad± i słonecznikiem :

 

Do misy wbijamy jaja ( temp pokojowa) dodajemy do nich ksylitol ( cukier brzozowy) i miksujemy na puch- masa musi sie potroić wtedy jest akurat .

Przesiewamy m±kę pszenn± i ziemniaczan± wraz z proszkiem do pieczenia i w trakcie miksowania wsypujemy m±kę .

Miksujemy na najmniejszych obrotach.

W trakcie miksowania dodajemy majonez, nakładałam łyżk± .

Formę smarujemy margaryna i obsypujemy m±k± 

Zmiksowane składniki przekładamy do formy z kominem ( w moim przypadku silikonowa).

Wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy kolo godziny , sprawdzaj±c patyczkiem.

Polewa:

Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w garnuszku .

Wsypujemy do rozpuszczonej czekolady łuskany słonecznik.

Mieszamy , polewamy przestudzona babkę .

Nie dane mi było zrobić foto całej w ostatniej chwili robiłam pokrojone :).

Łasuchy dopadły się .

IMG_9990

 

IMG_9993

 

IMG_99981

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Przepyszna babeczka łaciata na białkach

 

 Macie czasem tak± sytuację , że używacie do wypieku żółtek , a białka wam zostaj± i zbiera się je raz drugi  i zapas białek jest.

Tak oto powstała babeczka z białek , a dokładnie łaciata no bo z kominem , gdyby to forma okr±gła była to by była zebra.

Składniki: 

6 białek
100 g ksylitolu
100 g masła 
150 g maki pszennej

2 łyżki m±ki pszennej ( to do pierwszej miseczki będzie )
2 łyżki błonnika kakaowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

czekolada biała 150 g

¶mietanka 30% 3 łyżki 

kuleczki czekoladowe do dekoracji 

kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy 

Wykonanie:

Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch .

Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa.

Przesiewamy m±kę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .

Masło rozpuszczamy wcze¶niej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatk±.

Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej m±kę

Formę sylikonow± z kominem ( akurat tak± wzięłam ) smarujemy masłem i obsypujemy kasz± mann±.

Przekładamy ciasto raz jasne raz ciemne.

Pieczemy  w 180 stopniach 45 minut ( polecam jednak sprawdzać patyczkiem czy to już)

Po upieczeniu i wystudzeniu robimy polewę.

W k±pieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej ¶mietankę .

Rozpuszczon± polewamy babkę i dekorujemy kuleczkami czekoladowymi .

 IMG_9552

 

IMG_9554

 

IMG_9547

 

IMG_9548

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 24 lipca 2015
Murzynek z żurawin± na sodzie

Nie ma to jak czasami zrobić prostego murzynka . Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sod± . Pyszny czekoladowy murzynek :)

 

 

 

Składniki:

4 jaja

2 szklanki maki pszennej

szklanka ksylitolu

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda ( dosłownie na czubku łyżeczki )

błonnik kakaowy 2 łyżki

wódka 50 ml

margaryna 250 g

Dodatkowo :

żurawina 100 g

Wykonanie:

Żurawinę zalewamy wrz±tkiem i przykrywamy talerzykiem na około 15 minut.

Do wysokiego garnka wlewam wodę dodaje cukier i margarynę.

Mieszam ( na małym gazie) do rozpuszczenia.

Kiedy mam już rozpuszczony cukier i margarynę wsypuje błonnik kakaowy mieszam chwilkę i wlewam wódkę .

Garnek wstawiam do misy z woda by szybciej masa ostygła .

Do ostudzonej masy dodaje żółtka  i mieszam .

Przesiewam m±kę z proszkiem i sod± , dodaje do masy i mieszam.

Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam.

Formę prostok±tna do babki ale tak± trochę większa wykładam papierem do pieczenia.

Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka .

Wykładam żurawinę wymieszana w m±ce na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało.

Piekę godzinę w 180 stopniach.

Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia.

Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia.

Polewam lukrem.

Lukier:

szklanka cukru pudru

mleko 4 łyżki 

Wykonanie lukru:

Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem , mieszamy i powstaje lukier .

 

IMG_8884

 

IMG_8886

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
¶roda, 22 lipca 2015
Babeczka na oleju z makiem i serkiem

 

  Tym razem postanowiłam zrobić całkiem nowe ciasto  . Pokombinowałam trochę ze  składnikami. Tak powstało ciasto  z ciekawymi składnikami .

Składniki:

  • jajka 3 szt
  • ksylitol 200 g
  • szklanka oleju
  • serek Almette  z Morel± i Wanili±
  • 300 g m±ki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka błonnika kawowego
  • łyżka suchego maku

Dekoracja:

  • 2 czekolady mleczne
  • 3 łyżki napoju sojowego
  • płatki migdałowe 150 g

Wykonanie ciasta  z serkiem  Almette  z Morel± i Wanili± :

Wbijamy jaja do miski.

Dodajemy ksylitol i miksujemy na puch.

Dodajemy przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy serek z Morel± i Wanili± nadal miksuj±c na najmniejszych obrotach .

Na końcu dodajemy olej i miksujemy do poł±czenia składników .

Przekładamy  1/3 ciasta do formy okr±głej , resztę ciasta dzieli na połowę ( wlewamy do dwóch miseczek)

Do jednej miseczki dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej łyżkę maku .

Kładziemy łyżk± raz ciemne ciasto raz z makiem ciasto aż do końca.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

 

Przygotowanie polewy:

Do garnka wkładamy dwie tabliczki czekolady ( 200 g).

Dodajemy 3 łyżki napoju sojowego i mieszamy do rozpuszczenia ( na małym palniku ).

Migdały prażymy chwilkę na patelni .

 Dekoracja ciasta:

Ostudzone ciasto polewamy czekolada ( ja nakładałam pędzelkiem sylikonowym ).

Obsypujemy całe ciasto migdałami prażonymi.

 IMG_8156

 

IMG_8169

 

IMG_8171 

IMG_8174

 

IMG_8167

 

IMG_8160

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mam± cudownej córki i żon± wspaniałego męża. Miło¶ć do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To wła¶nie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać ksi±żki. Bloga prowadzę z prawdziw± przyjemno¶ci± i pasj±. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodko¶ci,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






OdwiedĽ na Pintere¶cie profil użytkownika Joanna.
rondel