wtorek, 19 września 2017
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia

 

 

Dziś prezentuję wam pyszny torcik mój debiut wyszedł doskonały i w dodatku rodzinka i znajomi myśleli że to agrest jest hi hi.Miłe zaskoczenie ich spotkało torcik mega zaskakująco dobry.Polecam wam go kochani zdrowo i smacznie.

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt

mąka pszenna typ 500 5 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier 4 łyżki

 

Masa jabłkowa z chia:

jabłka 1.1/2 kg

chia 3 łyżki

sok z cytryny z 2 szt

ksylitol 1 szklanka

Dodatkowo:

śmietana 30% 800 ml

czekolada mleczna 200 gram

 

1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.

 

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem i sokiem z cytryny. Prażymy go zagotowania, dodajemy 3 łyżki nasion chia i zostawiamy na 2 godzinki by nam napęczniało( Nasiona chia wchłoną powstały sok i napęcznieją.

 

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzona dodajemy do śmietany ( lejemy ciurkiem i delikatnie mieszamy)

4. Zaczynamy od nałożenia masy mlecznej na pierwszy krążek potem jabłka z chia,masa mleczna i jabłka z chia.Masa mleczną smarujemy boki tortu oraz dekorujemy na wierzchu. Połączone smaki idealnie się komponują jabłuszka są słodko kwaśne, a chia nie wyczuwalne.

Ciekawostka:

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt.To idealne źródło kwasów omega 3 i omega 6.

Ksylitol to alternatywa dla zwykłego cukru o zmniejszonej kaloryczności. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków. Zalecany dla diabetyków.

Image and video hosting by TinyPic

 Po kliknięciu w cukier przeniesiecie się do sklepu gdzie możecie go zakupić :)

witpakksylitol1kgfinlandia1

08:22, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 lutego 2017
Tort Leśny mech z mascarpone, truskawki i poziomki.
 Kochani myślę, że macie wymarzone jakieś ciasto które lubicie robić i chwalić się przed znajomymi. Dziś chcę wam pokazać właśnie takie jedno z moich ciast które lubię robić i wiem, że na pewno zasmakuje nie tylko rodzinie ale i znajomym. Podejrzewam , że znacie to ciasto więc chętnie się z wami podzielę moim przepisem.

 

 Składniki:

400 g szpinaku

250 g ksylitolu Kłos -Pol

3 jajka

niepełna szklanka oleju

300 g mąki tortowej typ 500 Kłos-Pol

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

350 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2 łyżki ksylitolu Kłos Pol

poziomki 3 garście

 

 

Truskawki w żelu:

300 g truskawek

30 g wody

30 g cukru

5 g skrobi kukurydzianej( może być ziemniaczana też)

5 g żelatyny

Wykonanie:

 Najpierw przygotowałam truskawki w żelu. Żelatynę zalałam zimną wodą(2 łyżki w szklance) by napęczniała. Do garnka włożyłam zamrożone truskawki , wsypałam cukier i skrobię, zalałam wodą. Gotowałam do z żelowania lekkiego.Wyłączyłam gaz i dopiero teraz dodałam napęczniałą żelatynę. Mieszałam do połączenia składników, zostawiłam do ostygnięcia.

Biszkopt:

Jaja ubiłam z ksylitolem na puch. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do ubitych jaj porcjami.Szpinak dodałam rozdrobiony oraz olej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia( tylko spód). Piekłam koło 40 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam go na dwa blaty, a górę ścięłam( skruszyłam w palcach, miałam gotowy mech).

Krem:

Śmietanę ubiłam z ksylitolem i dodałam serek mascarpone. Krem przełożyłam( połowę) na blat biszkopta.  Na krem wyłożyłam truskawki w żelu i przykryłam biszkoptem. Resztą kremu wysmarowałam górę i boki.Obsypałam " mchem" i posypałam poziomkami. Ciasto rewelacja, polecam każdemu.

 

 IMG_43872



IMG_4372
 
 
IMG_4568
IMG_45621
 
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 lutego 2017
Tort ze śmietany i mascarpone

Mamy niedziele, a wiadomo że przy niedzieli robimy różne smakołyki by dogodzić rodzinie.Więc i ja poszłam do kuchni popatrzyłam co mam w lodówce i zabrałam się za robienie biszkoptu i potem moje myśli zaczęły buzować i powstał pyszny tort z przełamaniem nuty kwaskowej.

 

Składniki na biszkopt

 
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 500
Składniki na krem 
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 400 g serka mascarpone

Dodatkowo:

jagody 500 g( miałam zamrożone)

cukier żelujący na 500 g owoców

wiórka żółte z czekolady

wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na

logo9

Wykonanie

Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy jaja- ważne temp pokojowa.Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu aż uznamy że odpowiada nam konsystencja oraz puszystość ubitych jaj.Mąkę przesiewamy centralnie nad ubitymi jajami tak po troszku i łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz z 10 minut postoi i się wyrówna ( będzie równy).Kroimy go na cztery krążki.

Krem do tortu

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego schłodzenia. Ubijamy śmietanę na sztywno do której dodajemy serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Przekładamy dwa krążki kremem.Trzeci krążek jagodami ( jakieś 5-7 minut gotujemy go garnku z cukrem żelującym ).Teraz resztę kremu i obsypujemy wiórkami kolorowymi z czekolady. Wstawiamy do lodówki i po 4 godzinach można już jeść.

 

IMG_41472

 

IMG_4155

 

IMG_4137

 

IMG_4144

 

IMG_4154

13:41, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
niedziela, 20 listopada 2016
Tort śmietanowo czeloladowy

No kochani dziś torcik o smaku śmietany i czekolady.Jakiś czas temu dostałam od zdrowymarket24.pl produkty do zrobienia tortu i dziś wam chce pokazać jak wyszedł i czy produkty się nadają mimo , że to proszek .Sama byłam ciekawa czy będzie wyczuwalna chemia w tym torcie ale miło mnie zaskoczyła, że jednak nie było czuć. Przetestowałam moich domowników na pierwszy rzut poszedł mąż no i oczywiście zaraz było aleeeeeeeeeeeee.... Zabrakło nuty kwasowości. Taki mąż to skarb który ci powie co mogło by być lepszego i bardziej by mu smakowo .Dosyć gadania za to czas opisać co i jak robiłam.

Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm:

Jaja 5 szt

cukier waniliowy 64 g Celiko ( 2 paczuszki)

mąką pszenna 10 łyżek

 

Składniki na obłożenie tortu:

Krem do tortów o smaku czekoladowym Celiko 1 szt

krem do tortów o smaku śmietankowym Celiko 2 szt

mleko 750 ml

Dekoracja:

serduszka z czekolady i listki z czekolady

Wykonanie biszkoptu:

Jaja o  temp pokojowej wbijam do miski i wsypuje cukier waniliowy.Miksuje do momentu , aż zrobi się puch. Mąkę wsypuje do kubka sito i nad ubitymi jajami przesiewam i delikatnie mieszam w jedna stronę .Formę okrągłą tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Wykładam ciasto biszkoptowe i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Upieczony i ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty.

Krem śmietanowy i czekoladowy :

Ubijam 500  ml mleka z dwoma kremami śmietankowymi na  sztywno i przekładam blaty biszkopta oraz górę i boki.Ubijam krem czekoladowy z 250 ml mleka na sztywno , wkładam do rękawa cukierniczego z kocówką" kwiatek" i wyciskam małe rozetki na górze i na dole.Dekoruje serduszkami  i listkami z czekolady.

IMG_2413 

IMG_2415

IMG_24221

IMG_2424

15151230_1390180181022212_1087980474_n

 

Teraz ciekawostki o produktach które użyłam do wykonania tortu.

Krem do tortów o smaku śmietankowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Krem do tortów o smaku czekoladowym to wspaniały i szybki sposób na przygotowanie torty, idealny do ciasta biszkoptowego. Produkt bezglutenowy.-Mi starczyło na biszkopt o średnicy 26 cm

Porcja kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu o średnicy 24 cm, co wystarcza do przygotowania ok. 12 porcji.

Cukier wanilinowy to dodatek do większości ciast i wypieków. Produkt bezglutenowy.

 

Opinia:

Kremy Celiko to doskonały sposób i szybki na przygotowanie tortu. Obydwa kremy w smaku bardzo przyjemne, produkty bezglutenowe które warto wypróbować i się przekonać jak smakują.Zachęcam do zakupu ,te produkty jak i inne znajdzie na Zdrowymarket zapraszam i zachęcam do zakupu.

 

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
środa, 09 listopada 2016
Tort z kremem i karmelizowaną gruszką

Kochani mamy jesień dziś złotą jutro szarą.Postanowiłam moim milusińskim trochę osłodzić ten dzień.No bo jak tu inaczej zrobić by uśmiech się ukazały na buziakach -wiadomo coś słodkiego i od razu lepszy i piękniejszy świat. Karmelizowana gruszka w torcie to nowość w moim kulinarnym świadku.Tak eksperyment stal się czynem :) 

 

Składniki na biszkopt :

  • jaja 5 szt L
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • cukier 4 łyżki

Składniki na krem:

  • śmietana 30% 400 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • barwnik czerwony trzy kropelki

Składniki na gruszkę karmelizowaną:

  • 6 łyżek masła
  • 6 średnich gruszek takich średnio twardych
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch  idzie krem różowy oraz dekoracja różowa

Krem:

Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej części dodaje kakao ,a do drugiej barwik czerwony 3 kropelki.

Karmelizowana gruszka:

Gruszki obrałam pokroiłam drobno i na maśle smażyłam, aż lekko zbrązowiały i zmiękły.Gruszki są gotowe więc dodaję cukier, wlewam 2 łyżki wody i dodaję wanilię i gotowe.

 

IMG_2013IMG_2006

IMG_2005

IMG_2012

IMG_1964

 

 

 

IMG_1965

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
środa, 07 września 2016
Tort malinowy

Pyszny torcik malinowy zrobiony dla  młodzieńca na 18 urodziny. Miło jest kiedy ten torcik jeszcze smakuje :)Tak i było w tym przypadku.

Składniki na formę okrągłą 19 cm:

mąka pszenna typ 500 4 łyżki

jaja L 3 szt

cukier 1 łyżka

Krem malinowy :

śmietana 30% 500 ml

mascarpone 250 g

1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek- lekko schłodzona (500 g)

żelatyna 2 płaskie łyżki

Dekoracja:

rękaw cukierniczy z nasadką gwiazdka

literki i cyferki z czekolady

mieszanka czekoladowych kuleczek ZENTIS

 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja i ubijamy je na puch z cukrem.Po ubiciu jaj dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad misa i od razu mieszać delikatnie łopatką.Formę okrągła smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy koło 15-20 minut.Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt kroimy na trzy części.

 

Krok 2 

Maliny wkładamy do garnuszka i gotujemy, a następnie przecieramy( aby pestki nam nie wpadli,będzie potrzebna cała szklanka musu). Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy 4 łyżkami wody( żelatyna pęcznieje).Wkładamy do mikrofali na 30 sekund- żelatyna się rozpuści.Do ostudzonej żelatyny wkładamy 4 łyżki musu, mieszamy , a następnie przekładamy do reszty naszego musu i mieszamy.

Krok 3

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 

Krok 4

Do rękawa cukierniczego przekładamy 10 łyżek kremu i zostawiamy go do dekoracji tortu. Resztę kremu zostawiamy i przekładamy do niego mus malinowy i delikatnie mieszamy łopatką.Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy kerem malinowym oraz wierzch i boki.Bierzemy rękaw cukierniczy i ozdabiamy tort.który dekorujemy według uznania.

 

Do dekoracji użyłam mieszankę czekoladowych kuleczek firmy ZENTIS  " Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery."  Używałam różnych produktów tej firmy i stwierdzam, że mają bardzo dobre jakościowo i w smaku.

 

IMG_08651

 

IMG_0873

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lipca 2016
Torcik urodzinowy

Specjalne zadanie, zrobić tort dla babci 67 letniej.Udało mi się powstał,nie dość że smaczny to i nawet ładnie wygląda.

 

Składniki:

jaja L 6 szt

mąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka

cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol

szczypta proszku do pieczenia.

Masa 1

śmietana 30% 700 ml

błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol

cukier brzozowy 4 łyżki Kłos- Pol

Masa 2

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 2 łyżki  Kłos-Pol

 

Dodatkowo:

Do dekoracji kuleczki złote i srebrne

oraz co dusza zapragnie 

papier do pieczenia

tortownica 26 cm

 

Krok 1

Jaja ubijamy z cukrem brzozowym na puch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut.

Krok 2

Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i smarujemy dwa blaty oraz boki.

Krok 3

Śmietanę ubijamy z cukrem brzozowym i smarujemy górę dekorujemy dół jak i na około( kwiatuszki jakby ze śmietany).Dodatkowo dekorujemy kuleczkami jadalnymi złotymi i srebrnymi,do tego czekoladowa dekoracja i z płatka dekoracja.

 

IMG_9250

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 czerwca 2016
Tort czekoladowo waniliowy

 Macie czasem tak , że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni.

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

maka pszenna 1 szklanka

szczypta proszku do pieczenia

ksylitol 3/4 szklanki

 

Masa czekoladowa i waniliowa:

 

- 4 jajka 

- 1,5 szklanki ksylitolu
-1,1/2 kostki masła      
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)     
- 100 g. czekolady gorzkiej

-100 g czekolady białej

Biszkopt:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :)

Krem czekoladowy i waniliowy:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek z wodą wstawiamy na gaz na to idzie miseczka ale tak aby nie dotykała wody i miksujemy do momentu, aż zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały.

Zakończenie:

Biszkopt przekładamy masą czekoladową 

biszkopt

masa

biszkopt

masa

biszkopt

Górę i boki smarujemy masa waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort. Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik ).

IMG_8184

 

IMG_82051

 

IMG_8192

 

IMG_8197

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 października 2015
Tort brzdąc z rybią łuską

 Intrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę 

Składniki na biszkopt 26 cm:

jaja 6 szt

mąka tortowa 6 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go)

 

Składniki masa brzdąc do przełożenia:

mascarpone 250 g

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam wcześniej ) 

błonnik kakaowy 1-2 łyżki ( zależy jak lubicie czuć smak wyraźnie czy delikatnie )

 

Składniki do dekoracji :

mascarpone 250 g

śmietana 30% 500 ml

sok malina 100%   100 ml   Polska Aronia  

cukier brzozowy    150 g(zmieliłam )

żelatyna ( na 1 litr)

 

Wykonanie masy brzdąc do przełożenia :

Miksujemy śmietanę na sztywno  (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki. 

Wykonanie masy dekoracyjnej :

Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę .  Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej  wody , aby napęczniała i do mikrofali do rozpuszczenia ( 30 sekund). Do przestudzonej żelatyny dodajemy sok z malin , mieszamy i dodajemy do masy dekoracyjnej. Dokładnie mieszamy , przekładamy masę do rękawa cukierniczego i zaczynamy dekorować. Wyciskamy końcówką okrągłą jakby kuleczki, łyżeczką lekko spłaszczamy i przeciągamy i tak jedna za drugą. Górę zrobiłam tylko z kuleczek. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki zastygnie nam ładnie dekoracja. Krojenie będzie przyjemne.

Wykonanie biszkoptu:

Formę do pieczenia okrągłą wykładam papierem do pieczenia. Do misy wbijam jaja temp pokojowa i miksuje z cukrem brzozowym na puszystą masę .Przesiewam obie mąki nad masą z jaj i mieszam , aż do wykorzystania całej mąki przygotowanej.Przekładam masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 170 st i tak też piekę koło 25 minut. Upieczony biszkopt zostawiam do przestudzenia , i kroje na 4 krążki .

 Razem ze mną ciasto piekły:MarzenkaJoanna, ,Ala, Szóste niebo..Bożenka , Bernadetta 

20151017070951IMG_2044

 

20151017070952IMG_2050

 

20151017070951IMG_2037

 

20151017070952IMG_2045
20151017070952IMG_2046

 

20151017070951IMG_2028

 

 20151017070953IMG_2055

 

20151017070952IMG_2054

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (6) »
środa, 18 marca 2015
Tort kolorowy z mascarpone

Moja córka miała życzenie . Chciała tort kolorowy , a że mam miękkie serducho to raz dwa i upiekłam jej. Tort wyszedł pyszny i kolorowy jak chciała. Czego nie robi się dla dzieci :) 

Biszkopt:

6 jaj

100 g cukru

szklanka mąki pszennej  typ 500 Kłos Pol

Masa do przełożenia krążków biszkoptowych :

serek mascarpone 500 g

śmietana 30% 250 g

cukier 4 łyżki

barwnik zielony dr Oetker 

Wierzch tortu i boki :

 śmietana 30% 500 ml

cukier 4 łyżki

barwnik różowy 

Biszkopt wykonanie :

Ubijamy  białka ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier i nadal ubijamy,  aż bedzie błyszczące.

Dodajemy po jednym żółtku nadal miksując już na najmniejszych obrotach ( aż do ostatniego żółtka)

Przesiewamy make z proszkiem do pieczenia , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 krążki.

Masa do przełożenia krążków  biszkoptowych:

Do jednej miski wkładamy ser mascarpone.

Do drugiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem.

Do serka mascarpone dodajemy łyżką śmietanę  i miksujemy na najmniejszych obrotach do końca śmietany.

Dodajemy barwnik zielony ( miałam dr Oetker  w płynie na 500 ml jeden)

Mieszamy masę z barwnikiem i robi nam się jasno zielona .

Przekładamy krążki biszkoptowe.

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i smarujemy boki tortu.

Teraz dodajemy barwnik różowy do śmietany( dr Oetker na 500 ml jeden ) i dekorujemy gore tortu .

Boki możemy przyozdobić czekoladowymi krążkami .

 IMG_51501

 

IMG_51551

 

IMG_51571

 

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (7) »
niedziela, 08 marca 2015
Tort na dzień Kobiet w dodatku urodzinowy dla córki

Niedziela niby nic takiego , a jednak jest to wydarzenie.  Dzień Kobiet i urodziny mojej córci. Postanowiłam zrobić tort by uczcić to podwójne święto .

Biszkopt:

4 jaja

8 łyżek maki pszennej typ 500 Kłos Pol 

cukier 100 gram 

proszek do pieczenia pół łyżeczki 

Krem do tortu :

mascarpone 500 g

śmietana 30% 200 ml

100 g cukru pudru 

Dekoracja:

śmietana 30% 500 ml

100 g cukru pudru 

dmuchane chrupki czekoladowe 30 szt

czekoladowe krążki 30 szt 

 

Ubiłam jaja z cukrem na puch ( masa  jajeczna powiększyła się dwukrotnie )

Przesiałam mąką z proszkiem do pieczenia  i dodałam do masy jajecznej .

Wsypałam make do sita , jedną ręką ruszałam ,  a drugą mieszałam masę .

Przełożyłam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Biszkopt ostudzony zawinęłam w folię spożywczą i zostawiłam go na 24 godziny .

Następnego dnia biszkopt przekroiłam na 3 blaty 

Do jednej miski włożyłam mascarpone  , a do drugiej wlałam śmietanę i zaczęłam ubijać w trakcie dodałam cukier puder.

Ubitą śmietanę kładłam łyżką do mascarpone i na najmniejszych obrotach miksowałam , łyżką po łyżce i cała śmietana znalazła się w mascarpone .

Na pierwszy blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone .

Na drugi blat wyłożyłam 1/3 serka mascarpone

Na trzeci blat również wyłożyłam 1/3 mascarpone .

Nożem rozprowadziłam równomiernie serek na boki i górę.

Ubiłam śmietanę ( 500 ml) z cukrem pudrem i udekorowałam tort .

dodałam również kuleczki dmuchane czekoladowe i krążki czekoladowe 

Potem do lodówki na 2 godziny i gotowy można jeść .

IMG_4837

 

IMG_4840

 

IMG_4834

IMG_4841

wtorek, 09 grudnia 2014
Torcik Makowy na Boże Narodzenie

Postanowiłam w tym roku trochę inne smakołyki zrobić . Zamiast tradycyjnego makowca- Tort Makowy

Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody
100 g cukru
180 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g masy makowej
Masa:
śmietana 30% 1 litr
cukier 4 łyżki
żelatyna na litr śmietany
Czekolada starta na wiórka 100 gram


Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając .
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj z cukrem . 
Dodałam wodę i  kakao , nadal miksowałam na najmniejszych obrotach .
Na samym końcu dodałam masę bakaliową  makową gotową .
Wymieszałam składniki .
Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką.
Przełożyłam ciasto makowe.
Piekłam 60 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty.

Masa:
Ubiłam śmietanę z cukrem.
żelatynę zalałam 50 ml wodą zimną i wstawiłam do mikrofali na 30 sekund .
Żelatyna się rozpuściła, poczekałam aż ostygnie i dodałam do niej ubitą śmietanę , tak z 6 łyżek.
Wymieszałam i dopiero dodałam do pozostałe śmietany .
Znowu wymieszałam i zaczęłam przekładać krążki ciasta śmietaną ,oraz na końcu cały tort pokryłam śmietaną i posypałam go wiórkami z czekolady.
Do lodówki na 2 godzinki i można już jeść .






IMG_2510



IMG_2511


IMG_25121

Tagi: makowiec
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (12) »
sobota, 22 listopada 2014
Torcik fasolowy z bitą śmietaną

Mój blog został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na
nagrody”. Oprócz mnie wzięło udział jeszcze jedenaście innych blogów .
Przyszła paczka niespodzianka, było to bardzo miłe. Dziękuję Tobie"
Madziu . " Dostałam zadanie do wykonania, aby przygotować danie w
naczyniu żaroodpornym PYREX . W moim daniu miał być użyty co najmniej
jeden produkt z Tesco, który dostałam w paczce . Postanowiłam zrobić
coś, czego nigdy nie było na moim blogu , a od dawna miałam chęć to
zrobić.

Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!

Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą



Torcik fasolowy z bitą śmietaną :

Użyłam składniki z Tesco

*0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
biała HARICOT TESCO)

* 4 jaja,

* 150 gram cukru trzcinowego TESCO

* 4 łyżki kakao,TESCO

* proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO

*daktyle bez pestek 75 g TESCO

*tropical mix 80 g TESCO

*oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek TESCO

Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
maszynce, lub miksujemy blenderem .

Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
kakao.

Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę,
kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
stopniach.

Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.

Dodatkowo:

śmietana kremowa TESCO 500 ml

żelatyna 5 łyżeczek

cukier puder 3 łyżki



Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
grudek .

Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.

 

 

 

IMG_2068 

 

 

 

IMG_2042

 

IMG_2046

 

IMG_2054

 

 IMG_2059

 

IMG_2070

 

IMG_2078

 

IMG_2080

 

IMG_2040

 

IMG_2038

 

IMG_2021

 

 

IMG_2023IMG_2024

 

 IMG_20111

 

 

 

 

IMG_2010

 

Tagi: tesco
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (14) »
środa, 05 listopada 2014
Tort jabłkowy z bitą śmietaną

Tez macie czasem ochotę zrobić tort tak z kaprysu ?? Ja mam tak często , a moi milusińscy za to mają pyszności .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Tort jabłkowo -śmietanowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 8 łyżek  mąki tortowej
  • 150 gram cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  •   jabłka 1. ½
  • cukier
  • galaretka niebieska 2 sztuki
  •  śmietana 30% 800 ml
  •  śmietan  fix 4 sztuki
  • Mleczne chrupiące kulki w czekoladzie   3 garście Patiserka.pl

 

"Niewielkie chrupiące kulki herbatnik-owe obtoczone w doskonałej mlecznej"   Zachęcam,  każda z nas powinna mieć taki smakołyk w domu .

 

Tort jabłkowo -śmietanowy - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy żółtka z cukrem na puch.

Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywno .

Łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy .

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy .

Formę okrągłą smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą i przekładamy ciasto biszkoptowe.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce odciskamy z soku.

Przesmażamy jabłka w garnku , dodajemy cukier – tyle ile uważamy trzeba smakować jabłuszka.

Kiedy jabłka nam się wysmażą wtedy w 200 ml wody rozpuszczamy galaretki i wlewamy do jabłuszek , mieszamy do połączenia .

Do tortownicy wkładamy folię spożywczą , kładziemy pierwszy placek biszkoptowy, wykładamy jabłka z galaretką na to kładziemy ubitą śmietanę ze śmietan fiksem .

Przykładamy drugim plackiem biszkoptowym i znowu jabłka i śmietana . Zakrywamy trzecim plackiem biszkoptowym i na wierzch śmietana ubita . Posypujemy czekoladowymi chrupkami .

 IMG_07791

 

 

 

IMG_07961

 

 

 

IMG_0787

 

 

 

 

 

 

IMG_08041

 

 

 

 

IMG_0784

11:21, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (11) »
środa, 22 października 2014
Torcik krówkowo Śmietanowy

Nie ma to jak zrobić tort i zostać pochwalonym , jaki to pyszny wyszedł . Miło słyszeć takie słowa od rodziny :)


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Torcik krówkowo śmietanowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt :
  • 5 jaj
  • 5 łyżek  mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • masa krówko wa mała puszka
  •  śmietana 30% 800 ml
  • gwiazdki z białej czekolady do dekoracji

IMG_0476

 

 

IMG_04791

 

 

 

IMG_04771

 

 

 

IMG_04731

Torcik krówkowo śmietanowy - PRZYGOTOWANIE:

Ubiłam jaja na puch masa potroiła się wyszła prawie biała - taka ma być . Przesiałam maki obydwie z proszkiem do pieczenia . Dodawałam do ubitych jaj i delikatnie mieszałam. Przełozyłam do wysmarowanej i obsypanej mąką tortownicy. Piekłam 20 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroiłam na trzy krążki . Ubiłam śmietanę z śmietan fiks i 2 łyżkami cukru. Przekładałam biszkopt masą krówko-wą i na to śmietana , drugi krążek tak samo , masa krówko-wa i śmietana . Na wierzch była śmietana posypałam gwiazdkami z białej czekolady ale miały kolor żółty . Fajnie wyszło .

 

 
 
00:23, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
sobota, 08 marca 2014
Tort z truskawkami i śmietaną

Co tu dużo będę mówić . Mamy dzień Kobiet i w dodatku urodziny mojej córki ,a to już 16 lat kiedy tak je obchodzimy . Z tej okazji zrobiłam tort w kształcie serca przypominający słoneczne dni pełne słodkości i smaku naszej truskawki .

Składniki :

2 szklanki maki tortowej tym 450

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

cukier 200 gram

margaryna 250 gram

czekolada gorzka 150 gram

50 ml spirytusu

Dodatkowo:

śmietana 30% 400ml

śmietan fix 3 szt

truskawki 300 gram

nadzienie wieloowocowe 5 łyżek ZENTIS

 

 

Margarynę wkładam do garnka i rozpuszczam z cukrem czekoladą i wodą .

Kiedy się zagotuję dodaję spirytus .

Kiedy ostygnie dodaję żółtka, mąką z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.

Mieszam i przekładam do wysmarowanej formy margaryną i obsypaną mąką forma 22x21

Piekę w 170 stopniach koło 50 minut.

Ciasto się studzi , kroję je na trzy krążki .

Ubijam śmietanę z 2 łyżkami cukru

Pierwszy krążek śmietana, na to 5 łyżek nadzienia wieloowocowego , przykrywam drugim krążkiem na to śmietana truskawki, zakrywam trzecim krążkiem na to śmietana i truskawki.

Do lodówki na 3-4 godziny .

Tort wyszedł przepyszny .

Nadzienie owocowe możecie kupić oto w tym sklepie ZENTIS

Nadzienie przypomina konsystencję kisielu jest bardzo delikatne , do przełożenia ciasta , biszkoptu  idealne .

09:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (14) »
piątek, 14 lutego 2014
Tort Idealny na Walentynki i karnawał

Tort  udał się,  mimo małych wpadek wyszedł doskonały.

Szukałam sposobu aby biszkopt był czerwony bez barwników nie udało się . Tort będzie różowy dzięki temu że dodałam kisiel wiśniowy kolor pasuje do dzisiejszego dnia.

Biszkopt:

5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
2x  kisiel dałam wiśniowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 margaryna do wysmarowania blaszki 10 gram

pomarańcz

Masa1 :

 śmietana30% 400 ml

cukier puder 2 łyżki

śmietan fix 3 szt

truskawki 200 gram


Masa2:

twaróg z kostki 200 gram

galaretka rubinowa 1 szt

woda wrzątek 200 ml

 

1. Ubijam miałka z żółtkami na puch.

2. Dodaje przesianą mąkę z   proszkiem do pieczenia  i kisiel.

3. Delikatnie mieszam składniki aż ciasto się zabarwi całe .

4. Przekładam do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypana mąką 26 cm.

5. Piekę 30 minut w 170 stopniach.

Masa 1:

Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i dodaje smietan fix.

Masa 2:

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku w 200 ml wody i studzę , aż będzie zimna.

Twaróg miksuje,  dodaje galaretkę płynną i miksuje razem.

Kiedy galaretka z serem zaczyna tężec znaczy że już jest gotowa.

Wykonanie:

1.Biszkopt kroimy na 2-3 krążki  zależy jak nam wyrośnie.

2.Skrapiamy pokrojony biszkopt sokiem z pomarańcza , każdy krążek.

3.Pierwszy krążek skropiony sokiem z połowy pomarańcza , nakładam na niego bitą śmietanę 400 ml .

4.Truskawki kroję w plastry i układam na śmietanie.

5.Przykrywam drugim krążkiem i kładę masę z twarogu i galaretki pokrywam boki i górę tortu .

6.Dekoruje truskawkami .


 

Patere do tortu dostałam od Emako.pl

Jest wspaniała i wato ją mieć

 

  • szkło to prawdziwa, klasyczna elegancja,
  • idealna na serwowania ciast, tortów i owoców,
  • ponadczasowy, kryształowy wzór,
  • delikatne zagłębienie,
  • 1 poziom o średnicy 25 cm,
  • łatwa w utrzymaniu czystości,
  • wygodne przenoszenie,
  • pomysł na prezent.

 

Parametry techniczne
średnica: 25cm
wysokość 10 cm

 

 



15:42, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 stycznia 2014
Tort z mchu i granatu -#szpinak

Byłam u koleżanki na kawce , poczęstowała mnie ciastem  . Nie bardzo chciałam bo było zielone - myślę sobie kurde barwnik wsadziła , a teraz chce bym to zjadła. Nie chcąc zrobić przykrości zjadłam kawałek i nie mogłam rozgryzć co to jest . Barwnik to nie był na pewno , teraz już wiem że to był szpinak . Nie wyczułam go w cieście  fakt było przełożone kremem .

Moja wersja ciasta jest trochę inna zrobiłam że śmietaną i mascarpone wyszedł tort . Do którego idealnie pasuje wino Celebro- wino różowe półsłodkie idealnie pasuje do ciast i deserów :)

300 gram cukru pudru

4 jajka

250 ml oleju rzepakowego

mąki krupczatki ( dam ze 2 i pół szklanki )

3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ciekawe czy nie za dużo)

szpinak mrożony 450 gram ( kupiłam tafle taką już się prawie rozmroziła odcisnę tylko wodę :)

Dodatkowo:

granat 1 szt

śmietana 30% 500 ml

serek mascarpone 250 gram

4 śmietan fix

cukier puder 4 łyżki

Ciasto:

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.

2. Wlałam olej.

3. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. Na końcu dodałam rozmrożony  szpinak .

5. Wysmarowałam tortownicę margaryna i obsypałam krupczatką.

6. Przełozyłam masę i wstawiłam do pieca.

7. Piekłam godzinę w 170 stopniach .

8 . Ścięłam górę ciasta rozkruszyłam , ciasto przekroiłam .( dwa krążki )

Masa :

1. Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

2. Dodałam cukier puder nadal miksując.

3. Dodałam serek mascarpone  wymieszałam i dodałam na końcu śmietan fiksy .

4. Przełozyłam masą krążki ( środek i góra) , posypałam na górę okruszkami i posypałam owocami granatu .

Wyszło fajnie , w smaku też pasuje idealnie .

 

 

 


Tagi: szpinak
13:10, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (13) »
wtorek, 29 października 2013
Tort z okazji 16 rocznicy ślubu

Lubie sama robić torty ,uczę się dekorowania oraz krojenia równych krążków biszkoptu.

Teraz też miałam okazję bo rocznica ślubu przypadła już 16 . Dla nas to wydarzenie było bardzo miłe i świetnie się bawiliśmy w śród znajomych i przyjaciół.

 

Ciasto makowe:
200 g maku zmielonego BacKmit
6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
2 łyżki bułki tartej,

1. Żółtka ubiłam osobno.

2. Białka ubiłam osobno z cukrem na puch .

3. Połączyłam białka ubite z żółtkami , delikatnie wymieszałam .

4. Dodałam  mak i bułkę tartą.

5. Delikatnie zamieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm.

6. Piekłam 35 minut w 180 stopni .

7. Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 krążki .



Poncz:

Kubuś pomarańczowy ( jaki smak chcecie )


Środek i boki tortu:

śmietana 30% litr

śmietan fix 4 sztuki

cukier puder 4 łyżki

1 Ubiłam śmietanę z cukrem , dodałam śmietan fix.

2. Przełozyłam tort i boki .

3. Udekorowałam  dmuchanym gwiazdkami w czekoladzie .

Dekoracja :

Dmuchane gwiazdki w polewie czekoladowej kolorowe.

07:14, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (3) »
środa, 25 września 2013
Tort malinowo śmietanowy -(Zestaw do tortów, 3 części)Zenker Tortenboden (2411)

Tort o śmietanowo malinowym smaku z krążkami bezy

Zapraszam na pyszny rarytas :)

 Lubimy kiedy nasze torty wychodzą zgrabne,  równe , mam coś dla was właśnie aby takie były . Wasze oczekiwania zostaną spełnione dzięki Zestawowi do tortu składającego się z 3 części   

 

Zenker Tortenboden (2411)



Mam je ze sklepu internetowego redcoon.pl

Krążki biszkoptu wychodzą równe, nóż jest idealny , a podstawka do tortu pasuje w sam raz.

 

Biszkopt:
5 jaj
5łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka margaryny Kasia rozpuszczona
cukier 150 gram
Beza 2 krążki:
4 białka
180 gram cukru
1 łyżeczka octu winnego
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Poncz:
nalewka wiśniowa z wiśniami 100 ml
woda gorąca 100 ml
Krem do środka tortu:
śmietana 500 ml 30%
maliny z rumem 100 gram
śmietan fiks 3 szt
Krem na wierzch tortu:
1/2 litra mleka
budyń waniliowy na (1/2 litra mleka)
2 żółtka
1/2 szk cukru
2 x cukier waniliowy
łyżka maki ziemniaczanej
łyżka maki pszennej
150 gram miękkiej Kasi do masy budyniowej
Posypka na tort:
orzechy tarte włoskie 100 gram

wiśnie z  nalewki do dekoracji


1. Robimy biszkopt z podanych składników.Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. ostudzony kroimy na 3 krążki , nasączamy ponczem wiśniowym.
2 Ubijamy śmietanę dodajemy maliny z rumem i śmietan fix miksujemy przekładamy biszkopt krem beza biszkopt krem beza
3. Przygotować krem budyniowy
Polowe mleka roztrzepać z budyniem, żółtkami, mąkami i cukrami - druga polowe zagotować, wlać mieszankę mocno roztrzepując, aż do zagotowania.
Wystudzić i dodać margarynę miękką Kasia 150 gram zmiksować i nakładać na tort boki i wierzch. Na koniec posypujemy orzechami włoskimi tartymi i dekorujemy wiśniami z nalewki
.

 

 

08:45, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 03 września 2013
Tort na zakończenie lata

 

Torcik makowo-migdałowy 

Poncz wyszedł idealny do tortu polecam wykorzystać :) Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO.  Polecam te winko  po obiadku można się delektować  i pobudzać kubki smakowe .

Zapraszam wszystkich serdecznie do

Klubu Celebro

 

  • 5 jajek
  • 50 gram margaryny rozpuszczonej
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki tartych   migdałów ( Kupuje gotowe BackMit)
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 gram maku mielonego ( gotowy kupuje BackMit)

Miksujemy osobno żółtka z połową cukru . Białka miksujemy z drugą połowa cukru .

Do masy żółtkowej wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszać. Teraz dodajemy migdały, rozpuszczona margarynę  i mak wymieszany , delikatnie zamieszać. Białka dodajemy na samym końcu teraz  bierzemy mikser i delikatnie na najmniejszych obrotach 2-3 razy zamieszać. Przekładamy masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm pieczemy na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach.

Ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty. Dwa z nich nasączam pączem  .

Poncz:

 

Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO 200 ML

wódka  czysta 50 ml

cola  150 ml

sok z cytryny 2 łyżki

Wymieszać składniki i nasączać nim biszkopt

 Krem:

Śmietana 30 % 800 ml

czekolada  mleczna 100 gram

czekolada biała do dekoracji 100 gram

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i dodajemy do ubitej śmietany . Przekładamy masą  biszkopt makowo migdałowy. Posypujemy startą czekolada białą .



 

Tagi: tort
04:54, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Torcik na zimno bez pieczenia

Torcik na zimno bez pieczenia .

Czekolada ,śmietana ,herbatniki i żelatyna

Składniki:

  • herbatniki Petit beurre 200 g
  • margaryna 125 g lub masło roślinne 125 g
  • mleczna czekolada 100 g – 1 szt.
  • truskawkowa  czekolada 300 g – 3 szt.
  • śmietana kremówka 600 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • kandyzowane wiśnie do ozdoby
  • tortownica o średnicy 22 cm

Herbatniki zmiksowałam blenderem. Margarynę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z mleczną  czekoladą. Zmiksowane herbatniki wsypałam i wymieszałam w tej wodnej kąpieli . Przełożyłam do tortownicy 22 cm na dno wyłożyłam folię aluminiową i wstawiam do lodówki na godzinę by zastygło.

Masa :

Czekoladę i śmietanę razem mieszałam w kąpieli wodnej do rozpuszczenia dodałam do niej rozpuszczoną żelatynę w 100 gramach wody . Zamieszałam i zostawiłam do stygnięcia.

 

Zmiksowałam śmietanę z cukrem pudrem i dodałam do niej masę z czekolady śmietany i żelatyny . Wymieszałam wyłożyłam na herbatniki i wstawiłam na noc do lodówki by stężało . Udekorowałam wiśniami kandyzowanymi .

 

Tagi: tort
05:17, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 marca 2013
Tort urodzinowy

              Miałam  urodziny skończyłam no właśnie jak myślicie  ja stawiam na 18 ha ha lat jaka szkoda że te lata tak szybko uciekają z tej okazji upiekłam tort :)

Tort urodzinowy mój - SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 150 gram mąki tortowej
  • cukier 150 gram
  • proszek do pieczenia szczypta
  • margaryna 1 łyżka rozpuszczona
  • krem:
  • śmietana 800 gram30%
  • 2 kremy do śmietany malinowe
  • czekolada 100 gram starta na wiórka
  • serduszka czekoladowe białe i ciemne do dekoracji
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 150 gram napoleona
  • cukier 3 łyżki
  • sok z cytryn jednej całej .

Tort urodzinowy mój - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja na puch z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia z mąką przesianą , a na końcu tłuszcz . Delikatnie mieszamy i przelewamy do okrągłej dużej formy pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .Każdy nasączamy ponczem na pierwszy spód kładziemy dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe i na to śmietanę z kremem malinowym i przykrywamy następnym krążkiem nasączonym ponczem i znowu śmietana całość i boki smarujemy śmietaną. Obsypujemy tort boki starta czekolada i ozdabiamy serduszkami białymi . Na wierzch tortu kładziemy serduszka ciemne . 


Tagi: tort
06:52, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
środa, 13 marca 2013
Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi

    Piękny torcik moja córka stwierdziła :)  robiłam go na dzień kobiet. Zawsze to jakaś odmiana :)

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt z 6 jaj
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • 'łyżka czubata kakao
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 150 gram napoleona ( akurat miałam go )
  • Masa do tortu
  • na ostatni spód biszkoptu trzeci dżem morelowy z mieszany z powidłami śliwkowych 100 gram dżemu morelowego i 100 gram powideł śliwkowych.
  • śmietana 30% 800 gram
  • krem śmietanowy malinowy 1 sztuka Dr. Oetker
  • 3 śmietan fixy
  • czekolada mleczna 100 gram starta
  • kwiatki dekoracyjne 15 sztuk Dr.Oetker
  • żelki do dekoracji 200 gram

Tort z ponczem i wiórkami czekoladowymi - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: Jaja ubijam z cukrem pudrem dodaje rozpuszczoną margarynę i proszek do pieczenia z mąką i kakao . Mieszam składniki i przelewam do wysmarowanej margaryną tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia 26 centy .. Piekłam 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu . Poncz: z wody cukru i napoleona robimy poncz skrapiamy porządnie trzy kawałki biszkoptu kładziemy na patere pierwszy krążek biszkoptu do tortu i nakładamy dżem morelowy z powidłami śliwkowymi . Ubijamy śmietanę 400 gram z kremem śmietanowym malinowym kładziemy na dżem przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu nasączonym w ponczu i nakładamy śmietanę z malinowym kremem na niego. Przykrywamy trzecim krążkiem nasączonym i Nakładamy na niego ubita śmietanę 30% z trzema smietan fiksami ,boki i wierzch smarujemy na biało . Czekoladę ścieramy na wiórka na tarce i obsypujemy boki tortu. Kwiatki dekoracyjne nakładamy na boki tortu na około dekorujemy. Na wierzch kładziemy kiwi pokrojone drobno ,a w środek układamy żelki . 


Kulinarny Dzień Kobiet

Tagi: tort
10:03, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel