sobota, 01 kwietnia 2017
Sernik na zimno z mascarpone i serków waniliowych

Przy sobocie zachęcam do zrobienia Sernika na zimno z mascarpone i serków waniliowych , na wierzch mrożone poziomki zalane galaretką. Sernik wyszedł bardzo smaczny.

 

masa serowa

  • 500 g mascarpone
  • czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • poziomki mrożone 300 g
  • galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku
  • biszkopty okrągłe

 

Przygotowanie:

Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową.Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę zalewam 4 łyżkami zimnej wody,mieszam.Spęczniałą żelatynę rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Kiedy żelatyna ostygnie dodaje do niej partiami same serową by nie powstały grudki. Przekładam do tortownicy i wstawiam do lodówki na godzinkę by stężało.Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do ostudzenia potem wkładam do lodówki by stężała lekko.Po godzinie wykładam poziomki na masę serową i zalewam galaretką tężejącą i znowu do lodówki . Najlepiej robić wieczorem i następnego dnia można już jeść :)

 

IMG_5552

 

 
IMG_5423



 
11:36, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 marca 2017
Sernik na krakersach

Sernik na krakersach wyszedł bardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników.

 

Składniki na sernik:

 

  • 5 jajek
  • 2 opakowania krakersów solonych po 150 g Cukry Nyskie
  • 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • wiórka kokosowa 50 gram

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi

 

 IMG_3390

 

 

W grudniu dostałam od Cukry Nyskie paczuszkę ze słodyczami

IMG_3283cukry_nyskie

Postanowiliśmy wspólnie z rodziną, że paczuszkę oddamy dla ubogiej rodziny by cieszyli się Świętami TAK JAK I MY. Cukry Nyskie dziękuje w imieniu swoim ,mojej rodziny i rodziny która dostała słodycze.Dla was w podziękowaniu oto ten pyszny serniczek z waszym pysznym produktem czyli krakersami solonymi. Będzie wam smakował:) 

 

10:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Kokosowy serniki z przecierem z mango

Dziś was zaskoczę myślę, że bardzo przyjemnie.Od rana powstają pyszności .Pyszny sernik kokosowy z przecierem z mango o lekko zabarwionym kolorku jakby żółtym. Co najważniejsze ma bardzo przyjemny smak.Udekoruje go czekoladą .

 

Masa serowa:

wiaderko twarogu ( każdy ma swój ulubiony)

mąka ziemniaczana 4 łyżki

cukier 3/4 szklanki

jajka 5 szt

mleko kokosowe 400 ml  KTC (puszka)

KESAR MANGO PULP KTC  200 ml ( przecier z mango)

Dodatkowo :

herbatniki na spód sernika 25 szt

Mój sernik piekł się termoobieg+ para 160 stopni godzinę i 20 minut

Wykonanie:

Wbijamy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy do momentu potrojenia się masy( wygląda jak puch po dobrym zmiksowaniu).Kiedy mam ubite jaja z cukrem dodajemy mleczko kokosowe i twaróg. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz przecier z mango .Sernik mam lekko żółty  kolor, to dzięki przecierowi  .Bardzo przyjemny w smaku i polecam wam szczególnie.

Kiedy mamy wszystkie składniki połączone wykładamy je  do formy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia spód i boki . Na dno formy kładziemy herbatniki i łyżką przekładamy trochę masy serowej,tak aby nam herbatniki nie pływamy.Kiedy już zakryjemy spód wykładamy resztę masy serowej.

 

IMG_3651

 

IMG_3640

 

IMG_36561

 

IMG_36671

 

IMG_36472

IMG_3663

 

ktcmangopulpakesar850g

Beztytuuktc

 

ktcmleczkokokosowe400ml

Beztytuuhjhj

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 grudnia 2016
Sernik na biszkoptach

Mimo że to dopiero 3 dni po świętach, a ciasta brak.Więc zabrałam się za zrobienie sernika takiego na szybko na zwykłych biszkoptach.

Składniki:

biszkopty okrągłe 

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

ser wiaderko

mleko 1 szklanka

 budyń śmietankowy 80 g

masło 125 g

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 4 łyżki

czekolada biała 50 g

Wykonanie:

Jaja miksujemy z cukrem na puch( masa potraja swoją objętość ).Dodaję ser z wiaderka porcjami i mieszam. Masło rozpuszczam i letnie dodaję do składników .Budynie rozpuszczam w mleku i dodaję do pozostałych składników.Formę tortową wykładam papierem do pieczenia (dno i boki). Kładę okrągłe biszkopty na dno a tam gdzie zostają luki to kruszę w te miejsca pozostałe biszkopty.Przelewam serową masę najpierw na środek biszkoptów , delikatnie by biszkopty nie pływały. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach potem zmniejszam do 170 i piekę następną godzinę.Po wyjęciu z pieca czekam by ostygło, zdejmuje obręcz i polewam rozpuszczoną czekolad mleczną.Ścieram na tarce  białą czekoladę i posypuje sernik.

IMG_3356

 

IMG_3358

15:25, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 grudnia 2016
Sernik na spodzie piernikowym -Idealny na Święta

 Ten sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch  z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani.

Ciasto piernikowe:

mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol

błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol

ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol

soda 1/2 łyżeczki

śmietana 12% 4 łyżki

masło 1 kostka

miód pół szklanki

jajka 2 szt

cynamon 2 łyżeczki

imbir mielony 1 łyżeczka

kardamon mielony 1/2 łyżeczki

 

Masa serowa:

jaja 5 szt

ser 1 wiaderko

ksylitol 1/2 szklanki

budyń waniliowy  2 x40 g

żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol

mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol

 

Ciasto piernikowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką. Rozpuszczamy mleko,miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone).Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika na godzinkę.Po godzinie wykładamy formę okrągłą 26 cm papierem do pieczenia dno i boki . Ścieramy ciasto na grubych oczkach na wiórka na spód.

Masa serowa:

Jaja temp pokojowa ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy ser z wiaderka i mieszamy. Połowę masy przekładamy na spód piernikowy.Żurawinę obsypujemy mąką i posypujemy masę sernikową.Wykładamy drugą połowę masy i posypujemy żurawiną. Ścieramy druga połowę ciasta na ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut po czym zmniejszamy temp do 160 stopni i pieczemy jeszcze koło godziny.Polecam sernik, rewelacyjny.Ciasto piernikowe nadało nowego znaczenia dla słowa SERNIK.

 

IMG_2769

 

IMG_2759

 

IMG_2756

 

IMG_2777

 

IMG_2776

 

IMG_2770

 

IMG_2774

07:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 listopada 2016
Sernik na zimno z serkami danio

Mamy zimę , a mimo to zachciało mi się sernika na zimno.Po prostu kiedy zajrzałam do zamrażalnika i zobaczyłam poziomki TO wiedziałam , ze muszę je zjeść.

Masa serowa:

 

 

Wykonanie:

Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę i zalewamy ja wodą aby napęczniała(10-15 minut starczy).Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy na gazie aby się rozpuściła i zostawiamy ja do ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem i dodajemy danio cały czas mieszając.Z cztery łyżki masy serowej wkładamy do garnuszka z żelatyną i delikatnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, a następnie przekładamy do masy serowej i mieszamy.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie nasze herbatniki waniliowe i cytrynowe. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut by stężał sernik.Po 30 minutach wyjmujemy sernik z lodówki i kładziemy na nim poziomki, zalewamy schłodzona lekko tężejącą galaretką i do lodówki najlepiej na cała noc.Następnego dnia cieszymy się smakiem kolorami i pysznymi poziomkami. Herbatniki są bez cukru i fajne komponują się z sernikiem, smak cytrynowego i waniliowego herbatnika wyczuwalny :)

 

 

IMG_2632 

IMG_2617

 

IMG_2611

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
środa, 16 listopada 2016
Sernik z ziemniakami

 

Muszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny.Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć ziemniaków.

Składniki:

-750 gramów zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być )
-250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
-250 g ksylitolu Kłos Pol
-2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
-6 jaj
-150 gramów stopionego, schłodzonego masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

- herbatniki na dno formy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym  na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki . Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki na dno i przelałam połowę masy.Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.


Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

 
IMG_23161
 IMG_23202
 
IMG_23212
 

Ksylitol – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z odwrotnym skutkiem. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy. Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. 

 

Idealnie nadaje się do:

- słodzenia herbaty lub kawy,

- wypieków (ciast, ciasteczek),

- deserów,

- konfitur,

- napojów

Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają.

 
00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
piątek, 28 października 2016
Sernik na płatkach Corn flakes pełne ziarno

Dziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało.

Składniki na sernik:
- 120 g masła

- 1 wiaderko twarogu

- 1 szklanka ksylitolu

- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

- 5 jajek 

Dodatkowo:


- 150 g gorzkiej czekolady

- wiórka czekolady "zielone"

- 2 łyżki mleka

-rodzynki 1 /2 szklanki

- mąka pszenna do obsypania rodzynek

- płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości)

 

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja całe i miksujemy z ksylitolem .Dodajemy ser z wiaderka oraz mąkę ziemniaczaną .Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno płatki dosyć sporo, a niech wejdą sobie w sernik.Przekładamy połowę masy serowej. Rodzynki  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 minut by "urosły". Odsączmy rodzynki i zasypujemy je mąką tyle by były obsypane. Przekładamy na masę serową na całą powierzchnie i zalewamy pozostałą masą serową.Do piekarnika na sano dno wkładamy blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 200 stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi"

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

IMG_1810

 IMG_1829

 

IMG_1832

 

IMG_18311

 

IMG_1822

 

IMG_18171

 

 

 

 

 

 

 
00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
czwartek, 28 lipca 2016
Sernik jagodowy z białą czekoladą

Jagódki sobie siedziały w miseczce i tak do mnie przemawiały. Asiula no zrób z nami coś pysznego coś co jeszcze nie robiłaś.No to poszłam na układ hihihihi zrobiłam serniczek na herbatnikach z dodatkiem żurawiny i polałam go białą czekolada z odrobiną śmietanki :) . Rodzinka zachwycona i  ja też bo był smaczny i wyjątkowy :)

Składniki na pierwszą warstwę:

serki homogenizowane 300 g waniliowe

śmietana 30% 600 ml

jagody 3 szklanki

ksylitol 4 łyżki

żelatyna ( dałam jedno opakowanie na 2.5 litra wody miało 50 gr)

Herbatniki Regionalne owsiane z żurawiną 62 g 3 opakowania

Składniki na drugą warstwę:

śmietana 30% 400 ml

czekolada białą 100 g

żelatyna 3 łyżeczki

Krok 1

Żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam wodą,tyle by zakryło żelatynę i dało się wymieszać.Rozpuściłam ją w mikrofali.

Krok 2

Formę okrągłą dużą wyłożyłam folią spożywczą dno i boki.Na dno wyłożyłam herbatniki z żurawiną.

Krok 3

Jagody wsypałam do blendera kielichowego, dodałam do nich serek waniliowy i zmiksowałam.Wlałam 200 ml śmietanki i znowu zmiksowałam.Do michy wlałam 400 ml śmietanki i zmiksowałam na sztywno z ksylitolem ( 3 łyżki odjęłam do rozpuszczonej żelatyny i wymieszałam) a następnie dodałam zmiksowane jagody.Całość wymieszałam i dodałam żelatynę że śmietaną, znowu wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej folia spożywczą oraz herbatnikami. Rozprowadziłam równo i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.

Krok 4

Śmietankę wlałam do garnka, wsypałam żelatynę i dodałam czekoladę. Wstawiłam na gaz i mieszałam do momentu, aż żelatyna się rozpuściła.Zostawiłam do przestygnięcia na godzinkę.Po godzinie przelałam już ostudzoną masę na sernik jagodowy. Zostawiłam na noc w lodówce.

Opinia

Sernik rewelacyjnie wygląda,a smakuje jeszcze lepiej.Polecam każdemu :) Co do herbatników z żurawiną to muszę powiedzieć że smakują wybornie w serniku a i jako przekąska też są smaczne.Nie drogie ,smaczne sama zalety. Mają jedną wadę o której bym zapomniała wspomnieć.Za mało ich jest w paczce,przynajmniej po 200 gram powinny być pakowane :)

 

IMG_9759

 

IMG_9748

IMG_9744

 

IMG_9745

 

IMG_9747

 

IMG_97531

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 czerwca 2016
Sernik na zimno z morelami

No to i u mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu.

 

Składniki:

Krok 1

Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę.

Krok 2

Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dosłownie 6 łyżkami  zimnej wody, mieszamy aż zgęstnieje.Teraz wstawiamy do mikrofali na około 45 sekund-rozpuści się. Czekamy aż będzie letnia-wa i zmieszamy ja z 4 łyżkami naszego serka i dopiero wtedy dodajemy do reszty sera.

Krok 3

Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami  ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica).Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około 4 godzinki i mamy pyszny sernik.

 

IMG_8445

 

IMG_8456

 

 

IMG_84441

 

10:41, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2016
Sernik na spodzie kruchym

Kochani dziś będzie wesoło oraz trochę wpadek. Pisząc ten przepis mam świetny humor. Razem z Mariuszem stworzyliśmy film jak go robiłam, więc zapraszam do przepisu i do obejrzenia filmu.

Składniki na spód i górę sernika:

300 g mąki pszennej

150 g masła

błonnik kakaowy( może być kakao) 3 łyżki

ksylitol 100 g( cukier brzozowy lub zwykły)

żółtko 1 szt

proszek do pieczenia pół łyżeczki

kefir 2 łyżki

Masa sernikowa :

1 kg sera półtłustego ( ser w kostce )

żółtka 6 szt

białka 7 szt

ksylitol 1 szklanka

budyń śmietankowy 80 g

masło miękkie kostka

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile mieszam składniki. Ciasto ma konsystencję sypką, takie ma być. Przesypujemy na stolnicę ciasto i zagniatamy,dzielimy na połowę i wkładamy do zamrażalnika na godzinne.

Krok 2

Ciasto zamrożone jedna połowę ścieramy od razu do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia,zakryje nam całe dno.Do misy wkładamy nasze kostki sera,dodajemy żółtka i  miksujemy z 5 minut.Ubijamy białka ze szczypta soli i dodajemy ksylitol małymi porcjami cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera,najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. W razie by się przypalało to przykrywamy folia aluminiową.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy kroić nasz serniczek. Po prostu niebo w gębie ha ha ha .

IMG_6568

IMG_6573

 

IMG_6569

IMG_6564

 

 IMG_6585

 

16:13, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 marca 2016
Gotowany sernik

Proponuje zrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej.

Składniki:

ser 1.1/2 wiaderka

cukier 1.1/2 szklanki

6 jaj

masło 250 g

3 budynie waniliowe po 40 g

rodzynki 75 g

żurawina 75 g

aromat waniliowy 1

mleko 3/4 szklanki

Dodatkowo:

czekolada 200 g

mleko 3-5 łyżek

bakalie 

Krok 1

Do misy wkładam ser z wiaderka, dodaje jaja,aromat waniliowy i żurawinę z rodzynkami. Miksuje na małych obrotach do połączenia składników.

Krok 2

Do garnka dużego wkładam masło i wsypuje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje zmiksowany ser z jajami i mieszam aż zacznie lekko wrzeć.

Krok 3 

Rozrabiam w mleku budynie i wlewam do sera, mieszam do momentu aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin.

Krok 4

Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Idealnie pasuje na Wielkanoc.

IMG_5314

 

IMG_5310

 

IMG_5317

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 grudnia 2015
Sernik waniliowy z polewą w kratkę

 Sernik dobry na każdą okazję. Pysznie waniliowy ,taki jak lubię. Polany czekoladą i polukrowany w kratkę.

Składniki na masę serową:

1 g sera z wiaderka

4 jajka

1 szklanka cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g)

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

Dodatkowo:

150 g czekolady mlecznej

2 łyżki mleka 

Lukier:

pół białka

1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość).Dodajemy śmietanę z serem na przemian.Wsypujemy budyń  waniliowy  i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii .Przekładamy masę serową do tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej( dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut,teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie,u mnie wyszła kratka.

 

IMG_3621

 

IMG_36271

 

IMG_36251

11:03, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzie

Ten pyszny sernik zawita u nas na stole Wigilijnym. Wygląda rewelacyjnie i smakuje wybornie.

Składniki na ciasto kruche:

mąka pszenna 1 szklanka Kłos-Pol

margaryna 150 g

4 żółtka

cukier 100 g

proszek do pieczenia pól łyżeczki 

Składniki na górę:

ser z wiaderka 1 kg

6 żółtek

6 białek

budyń waniliowy 3 x 40 g

mleko 1 szklanka

olej pół szklanki

cukier 1 szklanka

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 3 łyżki 

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem.

Wykonanie góry:

Do misy wbijamy żółtka z cukrem 100 g i miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Polewa:

Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę i rozpuszczamy.

Ps......BLASZKA STANDARDOWA TAKA JAKĄ MACIE W DOMU PROSTOKĄTNA

 

 

20151220201755IMG_3505

 

20151220201754IMG_3500

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
środa, 25 listopada 2015
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą

Ochotka naszła i powstał przepyszny sernik. Żurawina, ser i czekolada wyśmienicie się komponują.

Składniki:

ser z wiaderka 1 kg

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki 

budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g)

żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło )

herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm

Dodatkowo:

czekolada mleczna 2 szt

woda 2-3 łyżki 

Wykonanie sernika:

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier i miksujemy , aż cały się rozpuści i nie będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera. Wsypujemy budyń, nadal miksując na najmniejszych obrotach.  Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki. Wsypuje na herbatniki żurawinę, dosyć gęsto by dno zakryło. Wylewam połowę sera i  posypuje żurawiną, na to druga połowa sera i znowu żurawina. Wstawiam do pieca na dno formę z wodą, wstawiam piec na 240 stopni. Wkładam formę z serem do pieca, zmniejszam temp do 220 stopni. Piekę z 10-15 minut po czym zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam sernik rozpuszczona czekolada z wodą, czekam , aż zastygnie i szpatułka do dekoracji kremu robię wzorki na wierzchu. Wstawiam do lodówki sernik na 1-2 godziny i można podawać.

 

 


20151123082349IMG_2684

 

20151123082349IMG_26791

 

20151123082349IMG_26811

 

20151123082348IMG_2669

 

20151123082348IMG_2664

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
sobota, 31 października 2015
Sernik waniliowy z jagodami i galaretką

Sernik jak zawsze wyszedł przepyszny . Mamy dwa smaki słodki i kwasowy lekko . Przełamanie kontrastu smakowego idealne.

 

Składniki:

ser z wiaderka waniliowy 1 szt

jaja 5 szt

ksylitol fiński  Kłos Pol 100 g

budyń waniliowy 2 szt (80 g )

 

Dodatkowo:

herbatniki 14 szt 

jagody 350 g

galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml  wrzątku )

 

 Wykonanie:

Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach , wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Masa nam się potraja , wychodzi puch. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca. Wsypujemy budyń i nadal miksujemy z 2 minuty. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia , sam dół.  Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki to kruszę w te miejsca herbatniki).  Przekładam z misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą tak aby trochę więcej dno zakryć. Wkładam do pieca i nastawiam go na 200 stopni. Wstawiam sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach. Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki poziomkowe w 600 ml wrzątku. Zostawiam do ostygnięcia. Sernik upieczony  ostudzony . Wsypuje  jagody na niego i zalewam tężejącą galaretką . Wstawiam na noc do lodówki . Pyszny wyszedł.  

20151030121551IMG_2236

 

20151030121551IMG_2238

 

20151030121551IMG_2241

 20151024080826IMG_21401

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (4) »
niedziela, 30 sierpnia 2015
Sernik śmietanowo waniliowy na zimno

Na dzisiaj moja propozycja  to sernik ze śmietany i serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele 

 

Składniki:

śmietana 400 ml

serki waniliowe 600 g

 żelatyna 2 .1/2 łyżki 

izomalt  AGNEX    3 łyżki

Dodatkowo :

galaretka cytrynowa 2 szt

galaretka truskawkowa 1 szt

Wykonanie : 

Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą.

Kładziemy małe biszkopciki ( kształt okrągły  ).

Miksujemy śmietanę , dodajemy do niej izomalt 

Rozpuszczamy żelatynę ( do miseczki wsypałam żelatynę i zalałam 4 łyżkami wody. Wstawiłam do mikrofali na minute i się rozpuściła)

Do ostudzonej żelatyny dodajemy 4 łyżki ubitej śmietany , mieszamy i teraz dopiero dodajemy do ubitej śmietany ( teraz nam się nie zważy ) .

Dodajemy serki waniliowe do śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach .

Przekładamy masę do formy , równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do stężenia .

Godzinę wcześniej rozrabiamy galaretki żółtą i czerwona w 200 ml wody oraz żółtą w 400 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia , potem kroimy w kosteczkę. i zalewamy tężejącą  galaretką .

Do lodówki wstawiamy na około godzinę i gotowe.

Kładziemy na wierzch sernika pokrojoną galaretkę i zalewamy .

Powrót do lodówki .

Po godzinie mamy już dobry sernik .

 Piekła ze mną :

Izoni 

 Joasia

Bożenka

Danusia

 

CIEKAWOSTKA

"Izomalt (E953) jest białą krystaliczną, niskokaloryczną substancją słodzącą, która przede wszystkim stosowana jest w przemyśle piekarniczym i cukierniczym. "

IMG_0774

 

IMG_0773

 

IMG_0748

 

IMG_0766

 

 IMG_07551

 

IMG_0752

19:31, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 sierpnia 2015
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami

Akcja Ciasto na Niedziele trwa  ,  a ja nadal w niej uczestniczę .  Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda.

Składniki:

petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm

serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka

śmietana 30% 400 ml

2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało )

Dodatkowo:

galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody)

borówki 350 g

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. 

Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody .

Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka).

Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno.

Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany i zmiksowałam na jednolitą masę.

Dodałam galaretki ostudzone i parę chwil miksowałam.

Na dno tortownicy wyłożyłam herbatniki i przełożyłam masę . 

Wstawiłam do lodówki na godzinę.

W tym czasie co siedziało sobie spokojnie w lodówce ciacho ja rozrobiłam galaretkę malinową w 400 ml wrzątku i wstawiłam do zimnej wody by szybciej ostygło. Następnie wstawiłam do lodówki by zaczęło tężeć.

Borówki przepłukałam osuszyłam ręcznikiem papierowym i przełożyłam po godzinie na sernik i wlałam tężejącą galaretkę.

Do lodówki , postało sobie 2 godzinki a potem  poszedł do zjedzenia . Pychaaaaaaaaaaaaaa. 

 

Piekły ze mną:

Iwonka 

Bożenka 

Ela

 

IMG_9446

 IMG_94491
IMG_95432

IMG_9451

10:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (3) »
wtorek, 04 sierpnia 2015
Sernik pomarańczowy z brzoskwiniami i galaretką

Naszła mnie ochota na sernik POMARAŃCZOWY Z OWOCAMI I GALARETKĄ . Nie trzeba mi dwa razy mówić zabrałam się do działania i tak powstał smakołyk.

Składniki na sernik:

twaróg z wiaderka pomarańczowy

serek waniliowy 200 g

jaj 6 szt

budyń śmietankowy 2 szt

Dodatkowo:

brzoskwinie 3 szt

galaretka agrestowa 2 szt

 

Wykonanie sernika:

Miksujemy jaja same na puch ( bez cukru tym razem )

Dodajemy partiami ser pomarańczowy oraz serek waniliowy .

Miksujemy na najmniejszych obrotach .

Dodajemy dwa budynie i nadal miksujemy .

Formę tortową dużą wykładam papierem do pieczenia spód i boki ( wycinam kółko i paski na bloki które smaruję margaryna i tak przyklejam do dna i boków ) .

Przekładam masę sernikową do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika ( na dno piekarnika wstawiam formę z wodą a powyżej wkładam formę z sernikiem ).

Piekę 15 minut w 220 stopniach.

Przykrywam górę folią aluminiową po 15 minutach i zmniejszam do 200 stopni i piekę 45 minut.

W tym czasie co pieczę się sernik rozrabiam galaretki w 500 ml wody , ostudzoną wstawiam do lodówki do stężenia.

Brzoskwinie opłukuje pod wodą i osuszam ręcznikiem papierowym kroje w plasterki i układam na ostudzonym serniku .

Zalewam tężejącą galaretką i do lodówki niech stoi po 3 godzinach próbuje jak smakuje :)

Rewelacja polecam tylko robić i jeść .

 

IMG_9331

 

IMG_9336

 

IMG_93171

 

IMG_9322

 

IMG_9330

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 czerwca 2015
Serowiec z truskawkami

Moi kochani dzisiaj będzie całkiem inne ciasto niż dotychczas .  pyszne i delikatne  , idealne na upały .Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić by osteoporoza nie zaatakowała . 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj ( L)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 30 g cukru waniliowego
  • maka pszenna typ 500 1 szklanka
     

Masa serowa:

  • śmietana 30 % 400 ml
    ser z wiaderka 600 g
  • 150 g ksylitolu
  • żelatyna 4 łyżki płaskie
  • galaretka pomarańczowa (300 ml wody)
  • galaretka wiśniowa ( 300 ml)

Góra ciasta:

  • truskawki 500 g
  • galaretka wiśniowa (400 ml)
  • Biszkopt wykonanie :

Zmiksowałam jaja całe z ksylitolem na puch ( masa potraja się ).

Dodałam przesianą mąkę i delikatnie wymieszałam.

Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam ciasto biszkoptowe.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekroilam biszkopt w poprzek .

 

Masa serowa:

Galaretkę pomarańczową godzinę wcześniej rozpuściłam , tak samo wiśniową , przestudzone wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. 

Zmiksowałam śmietanę z ksylitolem ( na gęsto).

Przełożyłam twaróg z wiaderka do śmietany.

Zmiksowałam na najmniejszych obrotach .

Żelatynę wsypałam do kubka i zalałam zimna woda tak do polowy.

Wsadziłam do mikrofali na 1 minutkę do rozpuszczenia.  

Do ostudzonej żelatyny dodałam trochę masy serowej , wymieszałam i przełożyłam do masy do miski . 

Zmiksowałam delikatnie.

Formę prostokątną wyłożyłam folią spożywczą i włożyłam jedną część biszkoptu ( tą z góry ) .

Masę serową przełożyłam na  biszkopt.

Wyjęłam galaretki z kubków i pokroiłam w kostkę.

Wyłożyłam na masę serową i palcami " wgniotłam w ser" .

Przykryłam drugim biszkoptem i wstawiłam do lodówki na 2 godzinki.

Sernik zastygał a w tym czasie rozrobiłam galaretkę wiśniową i pokroiłam truskawki w plasterki.

Wyłożyłam biszkopt plasterkami truskawek i zalałam galaretką, zostawiłam na noc w lodówce.

 

IMG_7466

 

IMG_7464

 

 

IMG_7477

 

 

IMG_7472

akceptacja_durszlak_200_x_200_42 

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (4) »
piątek, 29 maja 2015
Sernik Japoński

Pokaże wam jak się robi sernik w mniejszej formie 18 cm . Moja jest w kształcie serca a le w niczym to nie przeszkadza. Postanowiłam  wspólnie z innymi wziąć udział w akcji . WIELKI WEEKEND PIECZENIA SERNIKÓW z okazji DNIA DZIECKA

Sernik Japoński  (mały 18 cm)

  • 250 g twarogu
  • mielonego 6 jajek
  • 80 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g  margaryny
  • 100 ml mleka
  • 140 g cukru
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy 30 g

Spód kruchy do sernika :

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao 1 łyżka 

 

 

Wykonanie spodu kruchego:

Wsypujemy na stolnice mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wbijamy jajo.

Dodajemy posiekana margarynę .

Wsypujemy cukier i kakao .

Zagniatamy ciasto i do lodówki na pól godziny do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wkładamy do formy  i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka).

Podpiekamy spód sernika koło 10 minut w 200 stopniach.

Masa sernikowa:

Ubijamy jaja z cukrem na puch.

Rozpuszczamy margarynę i mieszamy z mlekiem.

 Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .

Dodajemy twaróg najlepiej z wiaderka ( odmierzyć 250 g ) i skórkę startą z cytryny.

Przekładamy masę na podpieczony spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Najlepiej do pieca wstawić naczynie z woda podczas pieczenia , wtedy sernik bedzie wilgotny , a nie przesuszony.

 

Przykrywamy folią aluminiową gdy zacznie przypalać górę :)  

 IMG_6821

 

IMG_6817

 

 

IMG_6824

 

 

IMG_6820

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (5) »
środa, 20 maja 2015
Sernik bananowy z galaretką arbuzową

Na dzisiaj proponuję pyszny wiosenny sernik . Czerwień idealnie pasuje do bieli smakowo jak i wizualnie wyszedł w sam raz . 

Dzień zacznijmy od deseru , mianowicie od sernika bananowego z galaretką arbuzową .

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego ( kupuje z biedronki )
  • 3/4 szklanki ksylitolu Kłos Pol
  • 1  szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie bananowe
  • 8 jajek

 

Dodatkowo:

  • petitki 200 g
  • galaretka arbuzowa 2 szt

 

Wykonanie sernika:

Zmiksowałam jaja z ksylitolem  ( masy bedzie sporo więc weźcie głęboką  miskę).

Dodajemy partiami ser z wiaderka ( miksujemy na średnich obrotach ).

Dodajemy mleko i olej.

Na końcu dodajemy budynie bananowe ( miksujemy nadal na najmniejszych obrotach).

 

Do blaszki prostokątnej na dno układamy petitki .

Przekładamy masę twarogową i pieczemy w 180 stopniach godzinę ( gdyby ciemniał sernik , przykryć go folą aluminiową ).

Po upieczeniu i wystudzeniu rozrabiamy galaretkę arbuzową  w 600 l wody gotowanej i zostawiamy do lekkiego stężenia .

Kiedy nam zaczyna lekko tężeć  galaretka przelewamy na sernik.

Wkładamy sernik z galaretką do lodówki i niech sobie zastyga.

Sernik jest najlepszy na następny dzień .

 

IMG_6556

 

IMG_6530

 

 

IMG_6529

 

 IMG_6559

 

07:54, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 16 lutego 2015
Sernik o smaku banana z wiśniami i galaretką

To mój przysmak Walentynkowy. Jednak w weekend nie miałam czasu go dodać na bloga . Byłam zbyt zajęta moim "Walentym "

Sernik wyszedł przepyszny o wyjątkowym bananowym smaku , a wiśnie z galaretką nadały mu osobliwego uroku .

Wiadomo w tym radosnym dniu wszędzie pełno balonów kwiatuszków . Jednak nie tylko liczą się własnie takie dodatki. Lepsze jest to co sobą reprezentujemy w danym dniu. Okazanie miłości nie musi być akurat tego dnia zbyt wylewni okazywane . Wystarczy gest jakies dobre słowo by poczuć się wyjątkowym.

Składniki:

ser  z wiaderka 1 szt

2 budynie bananowe ( 80 g)

6 jaj

250 g cukru

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

wiśnie mrożone wypestkowane 450 g Iglotex

woda wrzątek 500 ml

 

Miksujemy jaja całe z cukrem na puch ( Masa potraja nam się , wychodzi prawie miska).

Dodajemy budynie do ubitych jaja i miksujemy.

Ser wkładamy łyżką do masy jajecznej i nadal miksujemy , jednak już jak na najmniejszych obrotach .

Formę tortową ( 28 cm ) wykładamy herbatnikami , jak zostaną puste miejsca to kruszymy herbatniki i wsypujemy między luki .

Przelewamy masę serową do tortownicy .

Do pieca wstawiamy na sam dól blaszkę z woda i wstawiamy piec na 215 stopni .

Wkładamy serniki nad blaszką z wodą i pieczemy 15 minut w 215 stopniach .

Zmieszamy do 170 i pieczemy 70 minut .

Jeśli zauważymy że ciemnieje na m góra nakładamy folie aluminiowa.

Wiśnie wkładamy do  miseczki .

Galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzątku i przelewamy do wiśni.

Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Można włożyć do lodówki wtedy szybciej zacznie tężeć.

Na ostudzony sernik przelewamy tężejącą galaretkę z wiśniami.

Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i można jeść .

 

IMG_4313

IMG_4328

 

 

IMG_4324

 

 

 

IMG_4326

 

 

IMG_4342

 

 

IMG_4319

 

IMG_4345

 

IMG_4315

piątek, 02 stycznia 2015
Sernik śmietankowy z 2 kg sera

Postanowiłam zrobić na Nowy rok sernik z 2 kg sera. Nie ma to jak ciacho za którym przepada cala rodzina .

Składniki:

ser z wiaderka 2 kg

 jajka 8 szt

cukier 1.1/2 szklanki

budyń śmietankowy 4 szt ( 120 g ) 

herbatniki na spód 

Polewa czekolada 200 gram

śmietana 30 % 59 ml

 dmuchane kulki czekoladowe do dekoracji

 

Miksujemy jaja z cukrem na puch.

Dodajemy partiami ser z wiaderka.

Budnie przesypujemy do szklanki i dodajemy do sera ( miksujemy na najmniejszych obrotach ).

Do formy prostokątnej wkładamy na dół herbatniki i wykładamy ser twarogowy.

Do pieca wkładamy blaszkę w odą na sam dół.

Wyżej wkładamy ciasto i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Teraz zakrywamy folią aluminiowa i pieczemy jeszcze 80 minut w 170 stopniach.

Nie przypali się ser , a będzie wilgotny sernik. 

Po wystudzeniu sernika polewamy go gorąca czekoladą rozpuszczona w śmietanie. Posypujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie. 

 

 

IMG_32111

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (3) »
czwartek, 18 grudnia 2014
Sernik z kaszą manną i galaretką z wiśniami

Sernik specjalnie zrobiony dla córki . Córka ma Wigilie klasową uważam , że sernik będzie idealnie pasował .

 


Sernik z kaszą manną Kupiec
Składniki :
Cukier 200 gram
Cukier waniliowy 16 g
Jajka 6 szt
Kasza manna 2 łyżki Kupiec ( na 1 kg sera daje się tylko 2 łyżki pamiętajcie)
Masło 300 g
twaróg wiaderko 1 kg

Dodatkowo :
wiśnie wypestkowane   mrożone 500 gram Iglotex 
cukier 150 gram do wiśni
agar w proszku ( Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy - 5 minut wystarczy )
UWAGA! Agar-Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, czyli połowę tego, czego wymaga żelatyna klasyczna.
Wykonanie
Masło zmiksowałam cukrem i cukrem waniliowym , dodałam twaróg z wiaderka.
Miksując, dodawałam żółtka.
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą serową i dodałam kaszę mannę


Masę przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . Piekłam godzinę w 180 st. Upieczony sernik ostudziłam.

Wiśnie wypestkowane 500 gram ( miałam mrożone ) zagotowujemy w 500 gram wody z cukrem . Dodajemy rozpuszczony agar , mieszamy i wykładamy już taki letni na sernik. Ja włożyłam do lodówki po godzinie mogłam już kroić :)

 

IMG_2908

 

 

IMG_2909

 

 

IMG_2913

 

 

 

IMG_29461

IMG_2944

Wigilia 2014

22:10, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel