czwartek, 29 czerwca 2017
Ślimaczki z ciasta francuskiego, szpinaku i mozzarelli

Dziś fajna przekąska powstała w parę minut, nie licząc oczywiście 25 minut pieczenia.Bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki

ciasto francuskie 300 g

szpinak świeży tyle by zakryć ciasto

sIMG_6717erek feta 250 g 

szczypiorek pęczek

oliwki zielone 20 szt

mozzarella 300 g

Wykonanie:

 

Ciasto rozwijamy, smarujemy serkiem feta całą powierzchnie ciasta francuskiego. Świerzy szpinak myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy i kładziemy na serek feta,też na całej powierzchni. Szczypiorek myjemy i kroimy drobno posypujemy na całej powierzchni. Mozzarelle kroimy w paseczki kładziemy w małych odstępach i posypujemy oliwkami pokrojonymi w paseczki. Zwijamy  i kroimy w kawałki 1.1/5 cm kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

 

 

 

13:35, rozowakuchnia , Rolady
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 września 2016
Rolada z jabłkami i cynamonem

Jak tu nie kochać tych czerwonych kuleczek ach tam czerwonych toć i żółte zielona czy pół na pół .Jest z czego wybierać.Tylko pomysłów za mało by wszystkiego wypróbować.Dziś polecam wam roladę z jabłuszkami.

Składniki:

  • Jabłka słodkie 2 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ksylitol pół szklanki

Składniki na biszkopt:

 

Krok 1

Jabłka obieramy, wycinamy z nich nasionka i trzemy na tarce.Odciskamy sok( szybciej nam się uprażą) i wkładamy do garnka.Prażymy kolo 30 minut z ksylitolem i cynamonem.Kiedy poczujecie ten zapach to będzie wiadomo , że gotowe.

Krok 2

Uprażone jabłka zostawiam do ostygnięcia.

Krok 3

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa i wsypujemy ksylitol.Ubijamy na puch( masa się potroi)

Krok 4

Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca tą zwykłą czarną płaską wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Pieczemy w 150-170 stopniach z 7-15 minut. Pilnujcie by nie wysechł biszkopt.

Krok 5

Po upieczeniu biszkopt przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 6

Rozwijamy biszkopt i nakładamy prażone jabłuszka na całej powierzchni, zwijamy i zostawiamy aby ściągnęło się. Po godzinie już kroiłam.Jest przepyszna polecam.

IMG_0984

 

IMG_0994

 

IMG_0993

 

IMG_0991

 

Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady

Danusią

Dorotką

Elą

 Dagą

IMG_09891

 

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (3) »
piątek, 13 maja 2016
Rolada zebra ze śmietaną, mascarpone i kiwi

Dziś będzie coś nowego, mianowicie rolada  biszkoptowa ze śmietaną mascarpone i kwi. Te mazajki bardzo fajnie wyglądają.

 

Biszkopt:

mąka pszenna 1.1/2 szklanki

proszek do pieczenia 1 szczypta

jaja 6 szt

cukier 1/3 szklanki

kakao 2 łyżki

Środek:

śmietana 30% 400 ml

mascarpone 250 g

cukier 2 łyżki

żelatyna ( na litr wody

woda zimna 100 ml

kiwi 4 szt

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku).

Krok 2

Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 4 minuty.

Krok 3

Do ciasta biszkoptowego które nam zostało dodajemy kakao, mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na podpieczony wzorek, równomiernie tak aby zakryć wszystkie wzorki.

Krok 4

Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca 170 stopni i pieczemy 15 minut.Wyjmujemy biszkopt z pieca i przekładamy go na ściereczkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt jak cukierka, zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 5

Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy zimną wodą 100 ml ( żelatyna pęcznieje). Wkładamy do mikrofali na 40 sekund do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, mascarpone mieszamy z żelatyną i dodajemy do śmietany, mieszamy i przekładamy na biszkopt. Kiwi dojrzale,obrane i pokrojone kładziemy na śmietanę. Zwijamy i wkładamy do lodówki. Dzięki żelatynie kiwi się trzymało śmietany.

 IMG_6947

 

IMG_6950

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (2) »
niedziela, 31 maja 2015
Rolada z prażonymi jabłuszkami

Tym razem będzie to rolada z prażonymi jabłuszkami . Niezwykle smaczna i delikatna . Posypana cukrem pudrem na koniec. To cała filozofia tego fantastycznego ciasta .  Inspiracją dla mnie była  rolada Madzi  Więc możecie śmiało zajrzeć , jest troszkę inaczej wykonana ale też również smaczna. 

Składniki na biszkopt:


30 g cukru waniliowego
5 jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maki tortowej 

Dodatkowo:

1.1/2 kg jabłek słodkich
łyżeczka cynamonu

cukier 150 g

 

Wykonanie masy jabłkowej :

Jabłka obieramy ze skórki , wycinamy gniazdka nasienne  i ścieramy na jarzeniówce .

Do garnka wkładamy starte jabłka i dodajemy 150 gram cukru .

Prażymy do odparowania soku , dopiero wtedy wsypujemy cynamon.

Mieszamy chwile i mamy już gotowe jabłuszka prażone.

Przygotowanie biszkoptu:

 Miksujemy jaja całe z cukrem waniliowym na puch ( bedzie tego sporo więc miejcie głęboką miskę ).

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.

Delikatnie mieszamy aby zbytnio nam nie opadła masa .

Wyjmujemy blachę z pieca ( z wyposażenia pieca , każdy powinien taka mieć ) i smarujemy margaryną.

Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego prażone jabłka .

Rozprowadzamy łyżką tak aby było równomiernie .

Teraz wlewamy biszkopt na jabłka i wkładamy do pieca.

Pieczemy koło 20 minut w 160 stopniach.

Wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę papierem do góry .

Ściągamy papier i rolujemy przez szmatkę biszkopt.

Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_6731

 

 

IMG_6739

 

 

IMG_6734

 

 

IMG_6736

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 lipca 2013
Rolada z truskawkami i galaretką

                                 Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny

 

  • truskawki 200 gram
  • 3 opakowania galaretki pomarańczowej  Winiary ( litr wody)
  • czekolada truskawkowa
  • mleko Orginalne Arplo



Miksujemy jaja z cukrem na puch, dodajemy rozpuszczona margarynę . Mieszamy łyżką. Mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką .Blaszkę od pieca smarujemy margaryną kładziemy papier do pieczenia i przelewamy ciasto.

pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Przekładamy upieczone na ściereczkę ściągamy papier i wkładamy do do formy na babkę odcinając to co nam nie potrzebne . . Truskawki umyte i odsączone kroimy w plastry i kładziemy na dno biszkoptu dosyć sporo ma ich być.

3 galaretki pomarańczowe zalewamy litrem wrzątku mieszamy do rozpuszczenia i włożyłam w zimna wodę by szybciej ostygła. Zalewamy tężejącą galaretką biszkopt z truskawkami.Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki .  Przekładamy na talerz odwracając ciasto.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem Alpro i polewamy roladę i dekorujemy kuleczkami cukierniczymi smacznego .

 

 

 

07:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
czwartek, 04 lipca 2013
Rolada ze śmietaną i galaretką

Rolada z bitą śmietaną i galaretkami .

 

Ubiłam  jaja  z cukrem na puch . Białka ubiłam tak , że nie wypadało z miseczki .

Połączyłam razem białka i żółtka ubite.

Dodałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszałam łopatką.

Blachę z pieca wyjęłam posmarowałam margaryną i położyłam papier do pieczenia na to wyłożyłam ciasto biszkoptowe .

Piekłam 25 minut 1 70 stopniach.

Przełożyłam upieczone ciasto na ściereczkę , ściągnęłam papier i zawinęłam je w ściereczkę .

Kiedy ostygło ciasto ubiłam śmietanę z śmietan fix.

Wyłożyłam na roladę i posypałam pokrojonym galaretkami .

Zawinęłam i wstawiłam do lodówki po godzinie można już jeść


Składniki na 15 porcji: na dużą blachę czarną od pieca

  • margaryna 1 łyżka do posmarowania blaszki
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 6 łyżek  mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana 30% 500 gram
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • 2 sztuki śmietan fix
  • 50 g cukru pudru

 



 

 

Tagi: rolada
07:02, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 marca 2013
Rolada zielona z sokiem marchewkowym

  Kulinarne inspiracje nie mają granic to moje stwierdzenie . Moja fantazja kulinarna dzisiaj na zielono

Rolada z pomarańczowym nadzieniem - coś na słodko

5 jaj

130 gram mąki

5 łyżek cukru

2 łyżki rozpuszczonej margaryny

szczypta  proszku do pieczenia

barwnik spożywczy 5 kropel

sok marchewkowy z bananem i truskawką 1 litr

żelatyna spożywcza na litr litr

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch  - ubiła się pianka urosło że szok .  Dodałam rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszałam. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia dodawałam stopniowo i mieszałam. Ciasto wylałam na czarną blaszkę z piekarnika . Najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia i dopiero przełożyłam ciasto na biszkopt . Piekłam koło 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przełożyłam na ściereczkę i zrolowałam . Zostawiłam do ostygnięcia.  Do garnuszka wsypałam żelatynę  i zalałam 3 łyżkami wody spęczniało , rozpuściłam na gazie i dodałam do soku marchewkowego , wlałam go do podłużnego pojemnika plastikowego , dodałam rozpuszczona żelatynę wymieszałam wstawiłam na chwilkę do zamrażalki nie wiem 20minut i było gotowe . Przełozyłam na biszkopt rozprowadziłam po całości i zrolowałam zostawiłam na blacie kuchennym nawet nie wstawiłam do lodówki . Leżało z 45 minut w foli aluminiowej . Pokroiłam i podałam do kawki pycha:)

 


Zielono mi...

Tagi: rolada
13:19, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (6) »
czwartek, 07 marca 2013
Rolada smerfowa

            Postanowiłam trochę pobawić się  w kuchni jak wiadomo jutro Dzień Kobiet oto moja propozycja

Rolada smerfowa

  • pół szklanki mąki tortowej
  • 4 jaja
  • cukier 120 gram
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny (miałam Kasię )
  • śmietanka 30% 400 gram i galaretka niebieska ( smaki wieloowocowy)

Miksujemy jaja z cukrem dodajemy make i mieszamy na koniec dodajemy rozpuszczona margarynę . Wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę do pieczenia pieczemy na papierze do pieczenia Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę i zawijamy zostawiamy na 40 minut Po tym czasie ubijamy śmietanę dodajemy galaretkę niebieską rozpuszczona w 2 łyżkach wody. Ubijamy wykładamy na ostudzony biszkopt i znowu zawijamy wstawiamy do lodówki na godzinkę i gotowa można polać czekolada posypać cukrem pudrem albo bez niczego :) 

Wiecie co mi się w niej podoba szybko się ja robi :) i ma fajny kolor  smak też niczego sobie :)

Kulinarny Dzień Kobiet

Tagi: rolada
08:23, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (4) »
środa, 27 lutego 2013
Rolada z dżemem jagodowym i kremem waniliowym

                    Moja córcia stwierdziła , że chce roladę ale ma być domowa .Robiłam pierwszy raz jeden biszkopt za bardzo przypiekłam poszedł do wyrzucenia drugi biszkopt wyszedł w sam raz :)

Biszkopt

4 jaja

cukier 125 gram

mąka 125 gram

proszek do pieczenia pół łyżeczki

Krem waniliowy

Budyń waniliowy 1 sztuka

mleko 300 gram

masło 125 gram

dżem jagodowy miałam Jamar  przypasował idealnie

 

 

Ubiłam całe jaja z cukrem dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Ciasto wylałam na blachę czarna z piekarnika płaską ale najpierw na nią położyłam papier dopieczenia . Włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 minut w 170 stopniach . Wyjęłam przełożyłam na ścierkę ściągnęłam papier i zrolowałam ze ścierka godzinę tak leżało i się studziło  .

Krem

Ugotowałam budyń w 300 gramach mleka ostudziłam dodałam masełko i zmiksowałam

Na ostudzony biszkopt wyłożyłam dżem jagodowy na całej powierzchni ,a na niego krem waniliowy zrolowałam przełożyłam  na folię aluminiową i zawinęłam jak cukierka wstawiłam na godzinę do lodówki , wyjęłam pokroiłam smakowała wyśmienicie i fajnie wyglądała.

 



Tagi: rolada
20:09, rozowakuchnia , Rolady
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 grudnia 2011
Strucla świąteczna

                                             Prawie mamy święta czas zacząć wypieki :) 

Strucla makowa

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 cukry waniliowe Dr.Oetker
  • 3 jajka
  • drożdże insstant Dr.Oetker
  • Masa makowa
  • 2 szk maku
  • 2 szk cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki Kasi
  • bakalie-rodzynki , zapach migdałowy Dr.Oetker

Przygotowanie :

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski

2- Jajka rozbełtane z cukrem waniliowym i drożdżami dodajemy do mąki

3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem

4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam

5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek

Masa makowa

1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy

2- jajka ubijamy z cukrem na puch

3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy

4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle

5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką 

Tagi: mak
12:34, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel