poniedziałek, 26 czerwca 2017
Chleb foremkowy razowy

Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.Zrozumie ten kto piekł sam.

Składniki:

mąka chlebowa typ 720 200 gram

mąka razowa typ 1850 300 gram

woda ciepła 300 ml

sól łyżeczka

drożdże świeże 15 g

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 50 g

woda do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut.Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut. Skórka będzie chrupiąca i pyszna.

 IMG_65851

 

IMG_6594

 

IMG_6590

piątek, 23 czerwca 2017
Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Ciasto drożdżowe:

mąką pszenna typ 500 1 kg

drożdże świeże 80 g

masło 150 g

mleko 500 ml

cukier 150 g

sól pół łyżeczki

truskawki 400 g

Lukier:

cukier puder 2 szklanki

sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką  i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wypiekały ze mną :

IMG_6570

 

IMG_6572

 

IMG_6575

piątek, 16 czerwca 2017
Jagodzianki

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście i mamy pyszne jagodzianki. Biorę udział w akcji Ciasto na NIEDZIELE

Ciasto na jagodzianki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g masła

Dodatkowo:

  • jajo
  • mleko 4 łyżki
  • jagody 300 g
  • cukier 4 łyżki 

 

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

 

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut. Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut. Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę  i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.

Wypiekały ze mną:

TERESA WALCZAK [FB] - Ciasto jogurtowo-jagodowe
ESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort "trzy czekolady" z borówkami
MARCEPANOWY KĄCIK - Jagodowa Panna Cota
DORCIA W KUCHNI [FB] - Sernik z borówkami
LIDIA WESOLOWSKA [FB] Biszkopt z galaretką z jagody kamczackiej, ptasim mleczkiem z jogurtu naturalnego  

Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki

IMG_64831

 

IMG_64791

sobota, 18 marca 2017
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

 

 Pyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje. 

 

Składniki:

 

 

 

    Wykonanie:
    Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy do misy, dodajemy po kolei składniki sypkie czyli drożdże,sól,cukier,otręby pszenne, żurawinę. Zalewamy to ciepłą wodą i mieszamy łyżką.Przykrywamy misę kloszem szklanym i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak jest ciepło to szybciej wyrasta ciasto,wystarczy by podwoiło swoją objętość . Blaszkę obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na 20 minut do ponownego  wyrośnięcia i do pieca. Piec parowy nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15 minut potem zmniejszamy do 180 i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę niech stygnie.Chlebek rewelacja ,smaczny słodki pycha.
IMG_5211IMG_5212IMG_52131
 
IMG_5200
 
IMG_5199
sobota, 25 lutego 2017
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi

Dziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego .

 

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

drożdże suche 16 g( świeże 40 g)

cukier pól łyżki

sól pół łyżki

woda ciepła 350 ml

otręby żytnie 4 łyżki

pestki dyni 4 łyżki

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże  tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. Dzięki parze chlebek będzie chrupiący i rumiany. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do ostudzenia smacznego.

 

IMG_4692

 

IMG_4697

 

IMG_4699

 

IMG_4694

niedziela, 29 stycznia 2017
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa.

Składniki:

800 g mąki typ 650( bułkowa)

mleko 125 ml

woda ciepła  1.1/2 szklanki

jaja 2 szt

 masło 100 g

oliwa 3-4 łyżki

drożdże świeże 60 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do misy przesiewamy mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru.Rozrabiamy drożdże i wlewamy je do dołka w mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by drożdże zaczęły pracować . Po 15 minutach dodajemy ciepłą wodę,sól, jaja,masło i oliwę.Wyrabiamy ciasto koło 15 minut( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki.Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką)Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe  i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki  podczas pieczenia by skórka była chrupiąca).

 

IMG_38871

 

IMG_3890

 

IMG_38851

wtorek, 24 stycznia 2017
Rogaliki jogurtowe

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem.

Składniki:

mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki

masło 350 g

jogurt naturalny 250 g

Dodatkowo:

jajo

galaretka cytrynowa 

dżem marakuja ( sama robiłam)

Wykonanie:

Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam  ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

IMG_37531

 

IMG_3746

 

IMG_3734

 

IMG_3749

 


IMG_37522

 

piątek, 20 stycznia 2017
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką

Gdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak zmienić dodając różne dżemy lub marmolady.Idealne na karnawał, polecam każdemu.

Składniki:

Dodatkowo:

  • marmolada
  • jajko
  • cukier puder

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy schłodzone masło i śmietanę. Zagniatamy składniki, jeśli trzeba podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinę, niech się chłodzi. Po godzinie ciasto dzielimy na cztery części i każdą wałkujemy na około 5 mm w prostokąt.Teraz wyjdą nam trójkąty, nacinamy nożem. Łyżeczką nakładamy marmoladę i zwijamy szerszą częścią do środka. Smarujemy rozbełtanym jajem i zapiekamy koło 25-30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostudzenia.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 Słodkości na Dzień Babci

Wypiekały ze mną:

IMG_3677

 

page74

piątek, 11 listopada 2016
Rogale Świętomarcińskie
 
 
 Kochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym .

Składniki na około 16 rogali

 

  •   500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
  •  30 g świeżych drożdży
  •  250 ml mleka 3,2%
  •  60 g cukru
  •  70 g masła
  • 1 duże jajko
  •  2 żółtka
  •  1 szczypta soli
  •  150 g masła (zamrożonego)

 

Farsz:

 

  •  200 g białego maku
  •  50 g biszkoptów
  •  100 cukru pudru ( w zależności od upodobań)
  •  50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  •  50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  •  3 jajka

 

Lukier:

 

  •  1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem
  • 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem
  •  1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  •  50 g blanszowanych, posiekanych migdałów

 

 Ciasto:

Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego drożże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych jaj. Podgrzałam resztę mleka( ma być ciepłe lecz nie gorące) i dodałam do składników.Wsypałam odmierzoną i przesianą mąkę. Wyrabiałam ciasto rękoma z 10 minut. Po 10 minutach dodałam rozpuszczone letnie masła i dalej wyrabiałam ciasto.Rozwałkowałam je na prostokąt 20 x 40 .Starłam zamrożone masło na wiórka i posypałam na dwie trzecie ciasta. Złożyłam najpierw 1/3 ciasta bez masła do środka, a następnie drugą stronę na  następna czyli jak kartka papieru. Rozwałkowałam znowu i jeszcze raz złożyłam. Zapakowałam w folię spożywczą i do lodówki na godzinę. Czynność powtórzyłam jeszcze 2 razy i zostawiłam na noc w lodówce.

Farsz:

Mak gotowałam na małym ogniu 40 minut, odsączyłam i ostudzony zmieliłam na najmniejszym sitku.Następnie zmieliłam bakalie, dodałam cukier,wbiłam jaja i wyrobiłam ręką.Wstawiłam do lodówki na noc.

Zakończenie

rogaliki smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam lukrem i posypuje blanszowanymi migdałami.

 

Piekły ze mną  Asa, Grażyna, Dorota Bożena

IMG_21901

 

IMG_2199

 

IMG_2193

Kochani użyłam mąkę ulubionej firmy Kłos Pol, nic nie poradzę lubię mówić o tym co dobre i wiem , że mi służy nie tylko do ciast czy pieczywa. Różne produkty mam tej firmy i serdecznie polecam wam.

 Beztytuu5

 

 IMG_2196

 

 page64

wtorek, 08 listopada 2016
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami

Bułeczki drożdżowe z karmelizowaną gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne.

Składniki na bułeczki:

 

Karmelizowane gruszki:

  • gruszki  4 duże
  • cukier żelujący 

Lukier cytrynowy:

  • zmielony ksylitol 1 szklanka
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w mące gdzie wlewamy rozpuszczone drożdże i delikatnie mieszamy ,tak powstaje zawiesina, zostawiamy ją na 15 minut by zaczęła pracować.Po 15 minutach dodajemy ksylitol żółtka , sól i rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy do momentu kiedy nam zacznie ładnie odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu (  nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy je na połowę i znowu na połowę. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy je na 20 minut by wyrosły.Wyjdzie nam koło 16 szt.Smarujemy bułeczki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym.

Karmelizacja gruszek:

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je.

 

IMG_20461

 

IMG_2041

 

IMG_2049

Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol  Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk  naturalnych .Nie dodają  do nich żadnych polepszaczy, dodatków, które powodują standaryzację mąki. Wytwarzają mąkę o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Gorąco polecam produkty , a dziś szczególnie mąkę pszenną tym 500 

Beztytuu4

piątek, 14 października 2016
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO

DZIŚ ZAPRASZAM WAS NA PYSZNY CHLEBE ŻYTNIO-RAZOWY. Chlebek ma pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO

 

Składniki:

 

mąka żytnia typ 720-500 g

mąka razowa typ 2000- 500 g

zakwas piekarski 50 g

drożdże świeże 50 g

sól 22 g

woda letnia 700 ml

 

Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem BIO. Przelewamy do mąki, dodajemy resztę wody i sól.Ciasto wyrabiamy kolo 15 minut. Zostawiamy je do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Jeśli widzicie , że słabo rośnie to dajcie mu jeszcze trochę czasu aby wyrosło. Odgazowujemy ciasto, naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca.


IMG_1505

 

IMG_1530

 

 

 

sobota, 08 października 2016
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

Dziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe .Zróbcie skosztujcie ,a potem się wypowiadajcie :) 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol 500 g

drożdże świeże 30 g

ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

masło 100 g

Polewa:

kawa rozpuszczalna 2 łyżki

woda 4 łyżki

czekolada mleczna 200 g

wiórka cytrynowe z czekolady do udekorowania jagodzianek

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do naszego dołka w mące delikatnie mieszamy z mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu  oraz miękkie masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 2

Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.

Krok 3

Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.

 

IMG_1508

 

IMG_1503

 

IMG_1517

 

Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele.  Wypiekały ze mną:

niedziela, 02 października 2016
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej

Jabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem.

Składniki :

500 g mąki pszennej typ 500  Kłos Pol

2 jaja L

1 szklanka mleka

150 g masła

100 g ksylitolu Kłos Pol

30 g drożdży świeżych 

Nadzienie:

1 kg jabłek

100  g ksylitol Kłos Pol

Dodatkowo:

 mleko do posmarowania rogali

Lukier cytrynowy:

szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol

sok z cytryny

 Polewa kawowa:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50 ml wody

300 g czekolady mlecznej

 

Krok 1

Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.

Krok 2

Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty .

Krok 4

Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki .

Krok 5

Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 6

Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki .

Krok 7

Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest  już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam.

Krok 8 

Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.

 

IMG_14091

IMG_14151

 

IMG_14071

 

Piekłam z 

Szóste niebo

Małgosia

piątek, 23 września 2016
TEBIRKES duńskie bułeczki

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie."Wypiekanie na śniadanie"

Rozczyn:


  • 20 g drożdży
  • 400 ml letniego mleka 
  • 300 g mąki pszennej  TYP 500

    Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej TYP 500
  • 50 g miękkiego masła 
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

    dodatkowo:
  • ziarna słonecznika 100 g
  • woda do posmarowania

 

Krok 1

Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.

Krok 2

Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto  na macie silikonowej i  zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.

Krok 3

Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i  składam do  środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na  12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 4

Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki  to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.

 

IMG_11971

 

IMG_1204

 

IMG_11961

 

IMG_1209

 

page63pageqaqa

Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .

 

 

 

Piekły ze mną:

 

 Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska – zdjęcie FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IG

 

wtorek, 20 września 2016
Buły śniadaniowe o smaku czosnku

Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu.

Składniki na 8 szt

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by drożdże wyrosły.

Krok 3

Drożdże pracują więc wbijamy jaja, rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody, czosnek granulowany  i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.

Krok 4

 Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 5

Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Skrapiamy wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.

IMG_11261

 

IMG_1130

 

IMG_1134

 

IMG_1135

 

IMG_1132

 

IMG_1131

czwartek, 18 sierpnia 2016
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi

Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie .

Składniki:

Krok 1

Odmierzyłam 600 g mąki i przesiałam do miski.

Krok 2

Do plastikowej miseczki wlałam cieple mleko, dodałam drożdże pokruszone i cukier.Rozmieszałam do rozpuszczenia.

Krok 3 

Rozpuściłam masło i dodałam je do mleka z drożdżami.Przelałam do misy z mąką( zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko)Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut

Krok 4

Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut.Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut.

Krok 5

Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę" po czym spłaszczałam jak placuszka, nakładałam farsz i zwijałam na raz.Drugą część ponacinałam w paseczki i zwinęłam do końca. Zagięłam do środka.

Krok 6

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam bułeczki, zostawiłam na 15 minut by ponownie wyrosły, posmarowałam je jajem i wstawiłam do pieca.Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

IMG_02131

 

IMG_02141

 

IMG_0218_2

pagebupagebu1

niedziela, 07 sierpnia 2016
Jagodzianki polane lukrem

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.

 

Ciasto drożdżowe:

Dodatkowo:

  • mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • jagody 10 łyżeczek 
  • cukier puder 100 g
  • młody jęczmień odrobinę

 

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina.Przykrywamy ściereczka na 15 minut -drożdże zdążą wyrosnąć.

Krok 3

Dodajemy miękkie masło i jajo i sok z cytryny , wyrabiamy ciasto.Powinno być gładkie i elastyczne.Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.

Krok 4

Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach.

Krok 5

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

IMG_9862

 

IMG_9859

 

IMG_98691

 

page62

poniedziałek, 01 sierpnia 2016
Chlebek idealny na tosty

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy jest z was zdolny by zrobić chlebek.

Składniki na małą kek-sówkę aluminiową:

 

1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)
1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego Olej Polski
 
 
IMG_9642
 
 
IMG_9641
 
 
 
Krok 1
Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie mąki,drożdże,sól,cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę i olej.
Krok 2
Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub ręcznie jak wolicie,powstanie elastyczne ciasto które po wyrobieniu przekładamy do kek-sówki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( drożdże suche dłużej wyrastają) przykryte ściereczką.
Krok 3
Kiedy chlebuś wyrośnie spryskujemy go wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( oczywiście nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika) i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę chlebek apotem kroimy. Widać , że jest delikatny i mięciutki idealny na tosty.
 
 
 
IMG_9643
 
 
IMG_96511
 
 
 
IMG_9652
 
 
 
IMG_9637
niedziela, 17 lipca 2016
Rwane bułeczki z poziomkami

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie.

Składniki:

mąką 500 g typ 500

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

ksylitol zmielony 100 g

mleko 1 szklanka

masło 150 g

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę, wbijam ,żółtka i jajo. Do miseczki wlewam cieple mleko, wkruszam drożdże ,dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.Dodaje rozpuszczone masło i przelewam wszystkie płynne składniki do naszej mąki z żółtkami.Mieszam dokładnie koło 15 minut .Kiedy ciasto odchodzi od reki znaczy , że jest już dobre.

Krok 2

Ciasto jest idealne, zostawiam je w misce i przykrywam ściereczką.Godzina wystarczy na wyrośniecie.

Krok 3

Ciasto wyrosło wyjmuje je z miski i odgazowuje je. Rękoma zwijam rulonik i kroje go w paseczki,a następnie spłaszczam i łyżką nakładam poziomki. Zawijam pod spód ciacho i powstaje bułeczka.

Krok 4

Blaszkę prostokątną wykładam papierem i kładę bułeczki po 4 X 6 sztuki . Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut,teraz smaruje rozbełtanym jajem i wstawiam do pieca. Piekę kolo 20-25 minut w 170 stopnicach.Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.

 IMG_9391

 

IMG_93861

 

 IMG_93811

 

IMG_9382  IMG_9380

czwartek, 07 lipca 2016
Jagodzianki

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.

 

Jagodzianki:

4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

5 żółtek

 250 ml mleka

6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol

2  łyżki masła

30 g drożdży świeżych

Dodatkowo :

jagody 20 łyżek opcjonalnie 

Krok 1

Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka,dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką  by drożdże miały czas na wyrośnięcie.

Krok 2

Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut.Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.Po tym czasie odgazowałam ciasto.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem .Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.

Krok 4

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem.

 

 IMG_9027

 

IMG_9032

 

IMG_90312

 

IMG_9040

 

IMG_9042

 

IMG_9026

niedziela, 03 lipca 2016
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy.

Składniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej

150 g mąki pszennej

30 g świeżych

1 łyżeczka miodu płynnego

500 ml ciepłej wody

100 g ziaren słonecznika do środka

 2 łyżeczki soli

Rozczyn:

Do miseczki wlewamy pół szklanki wody ciepłej ( z tych 500 ml bierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy.Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut.

Ciasto chlebowe:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy wodą i pieczemy 45 minut w 200 stopniach, spryskując wodą tak co 10 minut.Chleb jest upieczony kiedy oddaje głuchy odgłos :)

IMG_8269

 

IMG_8271

 

IMG_8272

 

sobota, 14 maja 2016
Buły pszenne ze słonecznikiem

No to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha.

Składniki:

mąka pszenna tym 500- 600 g

jajko 1 szt

masło 70 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

oliwa z oliwek 3 łyżki

drożdże świeże 45 g

mleko 1/3 szklanki

woda ciepła 1 szklanka

słonecznika z 200 g

Krok 1

 Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej przykryte ściereczką.

 

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól,wybijamy jajo, dodajemy rozczyn i  rozpuszczone letnie masło. Teraz dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto kolo 10-15 minut.

Krok 2

Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas pieczenia.

 

 20160505_135001

20160505_135022

20160505_135038

 

 

czwartek, 12 maja 2016
Buły pszenne z pestkami dyni

Od tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności  starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Mąka pszenna typ 500 Kłos Pol -500 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże 45 g świeżych 

oliwa z oliwek 3 łyżki

mleko 150 ml

woda ciepła lecz nie gorąca 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie odrobinę)

Rozczyn:

Do miseczki w moim przypadku blaszanej , wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, teraz dodajemy 3 łyżki maki i mieszamy do momentu, aż maka połączy się ze składnikami. Zostawiamy przykryty ściereczką rozczyn na 15 minut .

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki, przesiewamy ją i wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy koło 10 minut i zostawiamy pod przykryciem na godzinkę( Ciasto powinno być elastyczne i podwoić swoją objętość przynajmniej dwukrotnie).Po godzinie wyrabiamy ciasto do odgazowania, lekko wałkujemy na około 2 cm i robimy jakby prostokąt który kroimy na 8 części. Zamaczamy ściereczkę, kładziemy ją na talerz i dosłownie na 2-3 sekundy kładziemy naszą bułeczkę  na nią po czym do miseczki z pestkami dyni. Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( 30 minut starczy).Bułki wkładamy do nagrzanego pieca.Pieczemy w 160-170 stopniach 20 minut w miedzy czasie skrapiamy jeszcze przynajmniej 2 razy bułeczki.

IMG_6863

IMG_6860

 

IMG_6858

poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Chałka z żurawiną

Jak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę, nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.

 

Składniki:

 mąka pszenna Kłos Pol 500 g

mleko ciepłe 250 ml

ksylitol( cukier brzozowy lub zwykły cukier) 50 g Kłos-Pol

45 g drożdży świeżych

masło miękkie 75 g

szczypta soli 

jajko 1 szt

Dodatkowo:

żurawina suszona 100 g 

jajko do posmarowania chałek 

 

Krok 1

Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko , mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. 

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone  i ostudzone masło oraz żurawinę . Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.

Krok 4

Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki . Robimy " warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła chałkę pokroiłam i posmarowałam dżemem . Pyszna po prostu wyszła. 

Piekły ze mną :

Bożenka

Angelika

Asiula

Dorotka

 

IMG_6144

 

IMG_6145

 

IMG_6158

 

IMG_6155

 

IMG_6160

piątek, 08 kwietnia 2016
Rogaliki z dżemem i lukrem

No to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :)

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 g Kłos Pol -500 

mleko ciepłe 200 ml

jajko 1 szt

drożdże świeże 50 g

ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol

masło 100 g

sól szczypta

Lukier:

Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder

sok z połowy pomarańcza 

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje drożdże rozkruszone i 2 łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewam do przygotowanego dołka w macę, lekko mieszamy do powstania zawiesiny. Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł.

Krok 2

Drożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 3

Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 4

Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają.

 

IMG_5984

 

IMG_5985

 

IMG_5991

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel