sobota, 19 listopada 2016
Pieczone warzywa z serem

Coś dobrego wykombinowałam i to na parze można powiedzieć.Przygotowałam warzywa czyli to co znalazłam w lodówce.

Składniki:

ziemniaki pokrojone w plastry 4-6 szt

cukinia 1 mała

pomidor bez skórki 1-2

ser ementaler 5 plastrów

ser gouda 5 plastrów

sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka

szynka w plastrach 20 szt

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy  w plastry, układamy na dnie naczynia ceramicznego.Posypujemy je solą pieprzem i papryką czerwoną słodką.Na ziemniaki kładziemy szynkę i ser.Cukinie myjemy i kroimy w plasterki i układamy na serze na to pomidory pokrojone bez skorki i znowu troszkę szynki ziemniaków i sera. Wstawiamy do pieca i nastawiamy na parowe pieczenie lub wstawiamy do środka wodę w naczyniu i tak pieczemy jakąś godzinkę w 170 stopniach.IMG_2381

 

IMG_2383

11:50, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 października 2016
Zapiekanka z ziemniaków, sera i jaj

Uwielbiam dania jednogarnkowe,przede wszystkim syte i smaczne. Szare kluchy można do nich zaliczyć w typowej zapiekance.

Składniki na kluchy:

ziemniak 1 kg

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol- tyle by zagęścić ciasto na kluchy 

jajo

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

jaja 4 szt

papryka żółta 1 szt

papryka zielona 1 szt

koperek świeży

sól i pieprz do smaku

ser żółty 200 g

mleko 150 ml

 boczek wędzony 150 g

 

Krok 1

Ziemniaki obieramy ,myjemy , ścieramy na tarce i odciskamy z wody.Dodajemy jajo przyprawy i mąkę. Mieszamy ( ciasto ma być gęste lecz nie takie by łyżka stała). Przekładamy na deseczkę połowę ciasta na kluchy i rzucamy łyżką do garnka ( do gotującej wody ). Kluchy wypływają więc wiadomo , że są ugotowane. Przemywamy je pod bieżącą wodą.. Przecedzone wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z usmażonym boczkiem.

Krok 2

Do miseczki wbijamy  jaja i wlewamy mleko, widelcem roztrzepujemy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do jaj. Papryki obie drobno kroimy i też dodajemy do jaj. Ser drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. 

Krok 3

 Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie , zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące , wtedy jest najsmaczniejsze.

 

IMG_1484

 

IMG_1472

 IMG_1480

IMG_1473

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 października 2016
Zapiekanka makaronowa z brokułami

Jako , że mamy chłodne dni bardziej już jesienie to tęskno nam za ciepłymi daniami sycącymi i pysznymi.Zapraszam was na pyszną zapiekankę w sosie beszamelowym .

Składniki:

makaron cięte rurki 200 g

brokuł 1 szt

pierś z kurczaka 400 g

papryka zielona 1 szt

papryka biała 1 szt

ser gouda 400 g

pomidorki suszone 2 łyżeczki

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Sos beszamelowy:

masło 2 łyżki

maka pszenna 4 łyżki

mleko ( wlewam na oko do zgęstnienia

bulion drobiowy pół szklanki

koperek świeży 2 łyżki ( miałam mrożony)

 

 

Krok 1

Makaron gotuję na pół twardo. Pierś z kurczaka myje i kroje w kosteczkę, doprawiam pomidorkami suszonymi, sola i pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką). 

Krok 2

Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno , dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę.

Krok 3

Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje bulion, oj nadal geste to dolewam mleka.Zrobiło się teraz rzadkie i takie ma być.Na końcu dodaje koperek.

Krok 4

Do dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych wlewam sos po równo, brokuł dziele na różyczki i też daje do dwóch naczyń. Dodaje kurczaka z papryką ,makaron .Wszystkie składniki dokładnie mieszam w tym sosie . Na końcu posypuje startym serem dosyć spor i do pieca.

Krok 5

Piekę każdą zapiekankę osobno po 30 minut w 200 stopniach pod przykrywkami oczywiście. Podaje zaraz po upieczeniu, rewelacja polecam zrobić.

 

IMG_13281

 

IMG_13251

 

IMG_13191

pagezap

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Komentarze (1) »
środa, 06 lipca 2016
Zapiekanka letnia z dużą ilością sera

No to coś nowego coś czego jeszcze nie robiłam,pomysł wpadł znienacka kiedy to patrzyłam co mam w lodówce i co tu by wykombinować na obiadek. Tak powstała zapiekanka domowej roboty. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki :

ser edamski  Monki 300 g -Lekko orzechowa nuta to cecha charakterystyczna sera Edamskiego. Możemy go również rozpoznać po łagodnym smaku, który przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Idealny do kanapek, dań głównych i przekąsek.
Dostępny w opakowaniach 150 g, typu „otwórz – zamknij”.

szczypiorek z 1 pęczek

ogórek korniszon 4 szt

żywiecka 200 g

jaja 4 szt

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

bagietki małe 4 szt

Krok 1

Szczypior myjemy  i kroimy drobno,wkładamy do miseczki szklanej.Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach i dodajemy do szczypiorku,ogórki kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy do sera i szczypiorku,kiełbaskę kroimy w paseczki drobne i dodajemy do reszty składników ( szynkę,żywiecką lub inną podwędzaną) sól, pieprz dodajemy do smaku, wbijamy jaja i mieszamy.

Krok 2

Z bagietek wycinamy nożem środki i wyjmujemy.Wymieszamy farsz wkładamy do środka do bagietek, aż po brzegi a jak wejdzie więcej na wierzch to tez dobrze. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach.Polecam gorący serek ciągnący się i pachnący.

IMG_9203

 

IMG_9205

 

 IMG_92171

 

IMG_9211

 

00:00, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 lutego 2012
Zapiekanka z makaronu boczku sera i pieczarek

                      Zapiekanka wymyśliłam na poczekaniu z tego akurat co miałam w domu :)

SKŁADNIKI:

  • 500 gram boczku
  • 4 pieczarki
  • makaron rurki 350 gram
  • 1 bulion wołowy
  • 150 gram sera żółtego
  • przecier pomidorowy 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1- Makaron rurki 350 gram gotujemy na półtwardo

2-500gram boczku mielimy przez maszynkę na średnich oczkach

3-4 Duże pieczarki mielimy na średnich oczkach

4- Smażymy na patelni boczek zmielony z pieczarkami zmielonymi

5- W misce rozrabiamy 1 bulin wołowy w 100 mili wody i dodajemy do usmażonego boczku i pieczarek do tego dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczkę 1-150 gram sera żółtego trzemy na tarce i posypujemy na sos z boczku i pieczarek zapiekamy 25 minut w 180 stopniach 

18:36, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel