wtorek, 23 grudnia 2014
Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Charakterystyczna potrawa Bożonarodzeniowa

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg 

zwyczajna kiełbasa 1 kg

 szynka wieprzowa 600 gram

suszone grzyby 2 garście

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 5 szt

przecier pomidorowy 150 gram

sól i pieprz do smaku 

oliwa  do smażenia mięsa i kiełbasy 

 

Najpierw moczymy  kapustę w garze .

Odciskamy i kroimy  wkładamy do przygotowanego garnka.

Zalewamy wodą tak do połowy i gotujemy . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie .

Mięso myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie do zarumienienia, Przekradamy do garnka z kapustą i dolewamy wody . Gotujemy 3 godziny.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 40 minut. Myjemy je ze dwa razy zmieniając wodę i wkładamy do garnka z kapusta.

Kiełbasę smażymy pokrojona w kostkę i dodajemy do kapusty . Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku   i gotujemy kolo 40 minut jeszcze i gotowe .

Na drugi dzień jeszcze raz gotuje  bigos koło godzinki teraz to już jest naprawdę gotowy :) 

 

 IMG_30001

 


IMG_29993

 

 

IMG_2998

 

 

00:00, rozowakuchnia , Bigos
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 grudnia 2013
Bigos z kiszonej kapusty

Pyszny bigos z kiszonej kapusty mięsa i kiełbasy . Pasuje  do Sylwestra .

 

3  kg kiszonej kapusty

400 gram drobiowego mięska ( skrzydełka z kurczaka )

300 gram kiełbasy toruńskiej

marchew 4 sztuki

ziele angielskie 10 szt Kamis

4 liście laurowe Kamis

sól do smaku

pieprz biały mielony Kamis do smaku

przecier pomidorowy 200 gram

Za każdym razem bigos wychodzi mi inaczej . Niby smak ten sam jednak jest inny . Lubie urozmaicać smaki.

1. Kapustę wypłukać  , włożyć do garnka i wstawić  niech się gotuje na małym ogniu .

2. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy .

3. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty kiszonej , pomału zmięknie koło  2 godzin potrzebuje.

4. Po 2 godzinach smażę  kiełbasę pokrojoną w kostkę , niech się trochę wytopi i podsmaży. Przekładam do garnka razem z tłuszczem wytopionym .

5. Gotuje osobno mięs drobiowe( akurat miałam skrzydełka 10 sztuk ) . Gotuje na drobiowym rosołku z dodatkiem  2 marchewek liścia laurowego i ziela angielskiego .

6. Ugotowane skrzydełka studzę i obieram przekładam do gara z kapustą .

7. Gotuje wszystko razem dolewając rosół ze skrzydełek . Na końcu dodaje przecier pomidorowy .

8. Razem gotowanie trwało prawie 4 godziny ale bigos wyszedł rewelacyjny .

 

11:25, rozowakuchnia , Bigos
Link Komentarze (2) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel