czwartek, 26 stycznia 2017
Pasztet drobiowowieprzowy z koperkiem

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapeczki.Pomyślałam dwa w jednym będę miała i wykombinowałam obiad z którego powstał pasztet. Jesteście ciekawi??

Składniki :

schab 300 g

pierś z  kurczaka 300 g

koperek pęczek

1.1/2 szklanki wywaru z rosołu

sól i pieprz do smaku

foremka aluminiowa o pojemności 500 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

 

Wykonanie:

Jak wspomniałam wcześniej najpierw zrobiłam obiad. Jak pewnie się domyślacie był to rosół na piersi z kurczaka i schabie wieprzowym.Rosół ugotowałam nie mięsku i włoszczyźnie. Mięsko wyjęłam z rosołu i poczekałam, aż ostygło. Zmieliłam je na średnich oczkach.Dodałam wywar z rosołu koperek drobno pokrojony oraz sprasowany czosnek. Wymieszałam składniki z pieprzem mielonym i odrobiną soli, przełożyłam farsz do foremki aluminiowej o pojemności 500 ml . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy w 200 stopniach 45 minut.Jest pyszny.

IMG_38332

 

IMG_38371

 

IMG_3842

 

 

Zestaw do pasztetu z przyprawami  możecie zamówić z logo7

 

Tak wygląda zamówienie i wcale nie jest drogo, a pasztetów z tego zestawu zrobicie parę. Jestem bardzo zadowolona i zachęcam do zakupu i robienia swojskich pasztetów. Ja zrobiłam  choć nigdy wcześniej nie robiłam bo myślałam , że nie potrafię. Widać to jest po prostu bardzo proste.

raaaaaaaa

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem

Znudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw  domowy pasztet z Trdaismak 

Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem:

pierś indycza 600 g

wątróbka drobiowa 300 g

marchew ugotowana i zmielona 300 g

pół szklanki wywaru z rosołu

Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Znany już od 4000 lat. Podobno odstrasza duchy i czarownic

Foremki aluminiowe  2 szt- Foremki aluminiowe o pojemności 500 ml to najbardziej popularny i "chodliwy" rodzaj opakowania do wszelkiego rodzaju pieczeni i pasztetów. Foremki są odporne na wysokie temperatury. Bardzo tani i "wydajny" rodzaj opakowania.

Liść laurowy a 120 g  3 szt- Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.

Ziele angielskie a 120 g  3 szt - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.

sól i pieprz ziołowy do smaku 

 

 

 

Wykonanie:

Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę. Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi ,ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz. Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut. Ostudzony pasztecik wkładam do lodówki, a następnego dnia jem na śniadanie.

Co do sklepu internetowego to mogę spokojnie  wam go polecić wiedząc , że mają dobre jakościowo i sprawdzone prze zemnie produkty.

Logo

IMG_1947

 

Abyście wiedzieli co za zestaw zamówiłam to zostawiam wam co zawierała w sobie paczuszka:

Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Dobry Smak Kuchta a 40 g - Kompozycja przypraw grubo zmielonych do różnych pieczeni, mielonek, pierogów, faszerowanych mięs, "prasowanek", pasztetów, domowych smalczyków i past mięsnych. Zawiera suszone grzyby (grube kawałki)  i smażoną cebulę.
  • 1 szt. Dobry Smak Jager Mix a 40g - Bardzo kolorowa a także smaczna kompozycja naturalnych przypraw bardzo grubo rozdrobnionych lub w całości np. ziarna gorczycy.
  • 1 szt. PdP VEGA Smaczuś a 40 g - Przyprawa typu Vegeta, zawiera mniej soli a więcej smaku. Zawiera suszone warzywa, przyprawy  i sól. Niektórzy nasi klienci używają także tej przyprawy do sporządzania rosołku niskokalorycznego.
  • 1 sz. Pasztet wielkanocny (Turbo Smak CN) a 40g - Mieszanka przypraw do świątecznego pasztetu. Pasztet stonowany w smaku, łagodny, dobrze smarowny a jednocześnie kruchy. Dodatek żelatyny, w której zostały "utopione" jaja wielkanocne z odrobiną zielonej pietruszki to oznaka, że nadeszły święta !
  • 1 szt. Pasztet - kogutek (Turbo Smak FN) a 70 g - Kompletna mieszanka przypraw (baza smakowa) do pasztetu "kogutek". Smak dopasowany do użytego mięsa i wątróbki drobiowej: delikatny stonowany, bez pikantnych "fajerwerków". I taki właśnie jest smak pasztetu "kogutek".
  • 1 szt. Liść laurowy a 120 g - Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań i wyrobów ciężkostrawnych. Z jałowca sporządza także nalewki, wino i piwo jałowcowe a nawet … gin!
  • 1 szt. Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Znany już od 4000 lat. Podobno odstrasza duchy i czarownic
  • 1 szt. Ziele angielskie a 120 g - Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Żołnierze rosyjscy ziele angielskie wkładali do butów
  • 22 szt Foremki aluminiowe - Foremki aluminiowe o pojemności 500 ml to najbardziej popularny i "chodliwy" rodzaj opakowania do wszelkiego rodzaju pieczeni i pasztetów. Foremki są odporne na wysokie temperatury. Bardzo tani i "wydajny" rodzaj opakowania.
  • 1 szt. Żelatyna spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do  "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !
15:16, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
sobota, 23 kwietnia 2016
Przepyszny pasztet z marchewką

Będzie pysznie dziś bo mięsko się pojawi ale trochę w innej formie czyli pasztet. Można śmiało go jeść na kanapki lub  jako przystawkę z żurawiną.

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę)
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego
  • pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone
  • 1  jajko
  • 2  marchewki
  • czosnek sprasowany 3 ząbki
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie:

Szynkę umyłam,osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dodałam jajko pomidorki suszone pokrojone drobno, sól i pieprz. Sprasowałam czosnek, dodałam do siema,marchew starłam i też dodałam do mięsa i na koniec ostra papryka.Wyrabiam mięso i zostawiłam na 30 minut by przeszło przyprawami. Aluminiowe foremki smaruje olejem i wkładam mięsko, wyrównuje i smaruje rękoma umoczonym w wodzie. Pieczemy koło godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy.

 IMG_5924

 

 

IMG_5929

 

IMG_59272

 

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (1) »
niedziela, 13 marca 2016
Pasztet Wielkanocny

Dziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z podrobów i drobiu.

Składniki:

bulion warzywny 1 szklanka

wątróbka drobiowa 300 g

pierś z kurczaka 300 g

czosnek 4 ząbki

pieprz  biały mielony

sól do smaku

majeranek 1 łyżka

Dodatkowo:

marchew 4 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wątróbkę drobiową czyścimy, myjemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z odrobią soli i pieprzu. Dodajemy majeranek 1 łyżkę i czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.Mięso mielimy razem z podrobami i  ugotowaną marchewką . Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować.

Bulion warzywny:

Do garnka wlewamy litr wody ,dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wkładamy kawałek selera, por, marchew,pietruszkę,doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie wywar warzywny.

IMG_4907

 

IMG_4911

IMG_4922

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

Wigilijne paszteciki z Kapustą i grzybami suszonymi z dodatkiem żurawiny . Przepyszne , idealnie pasują do z czerwonego barszczu . 

Ciasto:
• 3 żółtka
• 100 g masła
• 35 g świeżych drożdży
• 1 łyżka cukru
• 250 ml ciepłego  mleka
• 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
• 3/4 łyżeczki soli

Farsz:

• 2 garście suszonych grzybów leśnych 
• 500 g kapusty kiszonej
•  2 łyżki oliwy
• przyprawy: 

sól i świeżo zmielony pieprz

 1 łyżka sosu sojowego 

1 łyżeczka cukru
• 1/2 szklanki domowego bulionu
• 1/4 szklanki wody
• 100 g suszonej żurawiny 

 

Kapustę płuczemy odciskamy i kroimy drobno.

Wkładamy na patelnie i smażymy na oliwie 

Grzyby namaczamy we wrzątku i dwa razy zmieniamy wodę , dodajemy do kapusty.

Podlewamy bulionem i wodą.

Dodajemy sól  i pieprz , wsypujemy żurawinę i dodajemy sos sojowy ( nabierze fajnego smaku ).

Dusimy koło godzinki , odciskamy i zostawiamy do ostygnięcia .

Ciasto:

Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek

W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru.

Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut.

Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka  posypujemy sola

Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik

Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy  żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem

 

 

 

IMG_2631

 

 

 

IMG_2637

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 12 stycznia 2014
Pasztet z wątróbek drobiowych

Mój debiut więc przymknijcie oko jeśli coś nie tak wyjdzie . Wie , że wpadki niektórych najbardziej cieszą hi hi . Więc jak chcecie krytykować to krytykujcie . Wiadomo czasem wart dobra uwaga niż obgadywanie za plecami.

Pasztet z wątróbki

wątróbka  drobiowa 400 gram

80 ml słodkiej śmietanki 30 %

jajko

tymianek szczypta tak do smaku

 gałka muszkatołowa do smaku Kamis

czerstwa kajzerka

mleko 100 ml

boczek świeży 100 gram

sól morska ziołowa młynek  Kamis

pieprz biały 1-2 łyżeczki  Kamis

jajka dwa

 

1 Wątróbkę myjemy .

2. Roztrzepujemy jajka ze śmietanką i doprawiamy przyprawami i wkładamy w to wątróbkę (200 gram ), zostawiamy na 30 minut.

3. Bułkę namaczamy w mleku .

4. Boczek pokroić i podsmażyć razem z wątróbką (200 gram) koło 15 minut.

5. Ostudzić i zmielić i dodać namoczoną wątróbkę ze śmietany .

6. Dodajemy odciśniętą bułkę

7. Mieszamy i przekładamy do formy prostokątnej wyłożoną papierem do pieczenia.

8. Podajemy na zimno.

 


11:02, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (3) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel