wtorek, 16 maja 2017
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa  idealnie się komponowały. 

Składniki:

pietruszka 100 g

seler 100 g

por 100 g

marchew 4 szt

pierś z kurczaka 400 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

natka pietruszki do dekoracji

kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy 

żelatyna spożywcza zwykła Cykoria ( na dwa litry wody)

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę. 24 szt wyszły.

IMG_5952
IMG_59621

 

IMG_5968

czwartek, 13 października 2016
Galareta drobiowa

Wpadłam na pomysł zrobienia rosołu, jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym.

Składniki:

udka z kurczaka 3 szt

marchew 4 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka natka

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 2 szt

sól i pieprz biały mielony do smaku

 

Krok 1

Do garnka wlewamy  3 litry wody, dodajemy włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki.

Krok 2

Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już chłodne.Podajemy z octem jak kto lubi.

 

 

IMG_1553

 

IMG_1555

IMG_1525

poniedziałek, 21 marca 2016
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa

Ostatnio robiłam jajeczka, drobiowe galaretki. Moja rodzina zaskoczona i rozradowana. Pomysł przypadł do gustu. Smak wyrazisty,taki jak powinien być.

Składniki:

10 wydmuszek

szynka 100 g

kukurydza Develey 10 ziarenek na wydmuszkę

szczypiorek 1 pęczek

białko ugotowane z 3 jaj

bulion drobiowy 500 ml

Wykonanie:

Najpierw zrobiłam wydmuszki ( nożykiem zrobiłam dziurkę z szerszej strony jajka i przelałam zawartość do miski, tak samo zrobiłam z pozostałymi 9 jajami. Wyparzyłam skorupki i osuszyłam, włożyłam je do pojemnika od jaj)Przygotowałam bulion do którego dodałam 4 łyżeczki żelatyny. Rozmieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Szynkę w plasterkach położyłam na deskę i mała foremką zaczęłam wycinać kształt.Szynkę wykrojoną po 6 szt wkładałam do każdej wydmuszki. Kukurydze odsączyłam i wkładałam do wydmuszek.Ugotowałam 3 jaja i same białko pokroiłam drobno w kosteczkę i też włożyłam do wydmuszek. Na końcu pokroiłam szczypiorek i wsypałam go do wydmuszek. Teraz zalałam jeszcze ciepłym bulionem do samego otworu. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny i jajeczka były już gotowe.

Ps...    Świetnie się prezentują na stole.

 

IMG_5089

 

IMG_5097

 

IMG_5092

czwartek, 12 listopada 2015
Galareta drobiowa z agarem

Miał być rosół gorący , aromatyczny i pyszny . Jak to bywa czasami plany się zmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie .

Składniki :

udka z kurczaka 6 szt

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

 marchew 3 st

cebula ( upieczona nad gazem ) 

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

 sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru 

 

Wykonanie:

Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli marchew , seler , por, pietruszka i cebula upieczona  nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw  z wywaru  wyrzucamy  . Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy delikatnie. Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy . Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki . Ja przełożyłam w plastikowy podłużny i wycięłam foremką po zastygnięciu (fajnie wyszło )

 

20151109124820IMG_2365

 

20151109124819IMG_2356

środa, 08 kwietnia 2015
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka

Wielkanocne śniadanie jadłam te super jaja - galareta drobiowa .

Bardzo fajnie wygląda ,a  i smak ma pyszny.

Składniki na galaretę  drobiową - kształt jaj :

3 ćwiartki z kurczaka

kukurydza puszka

marchew  3 szt

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

2 cebule

sól i pieprz do smaku 

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

Do garnka wlewamy 3 litry wody i wkładamy warzywa oraz mięso.

wkładamy ziele i listek laurowy.

Gotujemy na małym ogniu 2 godziny.

Po ugotowaniu wyjmujemy marchew i kroimy w kosteczkę. 

Resztę wywaru  przecedzamy  .

Do miseczki wsypujemy żelatynę na 2,1/2 litra wody i wlewamy odrobinę zimnej wody mieszamy ( gęstnieje nam ).

Do mikrofali na 1 minutę ( rozpuści się ) i wlewamy do wywaru rosołowego.

Mieszamy chwilę i  gotowy wywar na żelatynie .

Do skorupek od jaj wkładamy marchewkę kukurydze i pokrojone mięsko z ćwiartek .

Połowę farszu i połowę wywaru z żelatyną .

Do lodówki na 2 godziny i gotowe.

 

IMG_5620

wtorek, 13 maja 2014
Galareta drobiowa-jaja

Macie czasem tak , że nie wiecie co tu zrobić podać na śniadanie. Ja mam tak często - znowu ser - znowu jajko . A co my mamy wymyślać ciągle a niech sami coś wymyślą i zrobią. Zrobisz zle nie zrobisz też le. Normalnie totalna katastrofa z tymi naszymi niejadkami . Wiem, wiem na dzisiaj będą drobiowe jaja i też dobrze :P

Składniki:

20 wydmuszek z jajek

2 udka z kurczaka

 marchew 4 szt

seler100 gram

por 100 gram

pietruszka 100 gram

 cebula 100 gram

żelatyna na 2,5 litra płynu

groszek z puszki 100 gram

Przygotowanie:


Otwór zrobiłam po szerszej stronie jajka. Po wyłożeniu ze skorupki jajko  stoi. Idealne na Wielkanoc.

Wydmuszki z jajek oczyściłam, umyłam i zalałam wrzątkiem,wyparzyłam. Odlałam wodę i zostawiłam do wysuszenia.

Do garnka włożyłam udka z kurczaka. Dodałam warzywa i doprawiłam solą i pieprzem.

Gotowałam na małym ogniu póki mięso nie zmiękło. Wyjęłam ugotowane udka pokroiłam drobno. Marchew i pietruszkę tez pokroiłam drobno

Wkładałam do skorupek marchewkę z groszkiem i mięsko z pietruszka pokrojoną. Włożyłam po 2 listki świeżej natki pietruszki .

Wywar przecedzamy dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i zalewamy jajka prawie do pełna.

Zostawiamy do ostygnięcia  a potem do lodówki . Po zastygnięciu obieramy jajka ze skorupki- idealnie pasuje na śniadanie.

 

 

piątek, 25 kwietnia 2014
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

Wielkanoc Jutro już i wspaniałe smakołyki na naszym stole zawitają . Jednym z nich będą jajka w skorupach. Zrobiłam galaretę z warzywkami i szynką tym razem na wywarze rosołowym.

Wywar rosołowy:

4 marchewki

1 pietruszka korzeń (100 gram )

1 seler korzeń ( 100 gram)

Cebula upalona nad gazem

ziele angielskie3 szt

listek laurowy 3 szt

3 rosołki drobiowe

pieprz biały  mielony szczypta

 

Farsz galarety:

marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała

kukurydza 100 gram marynowana

szynka drobiowa 150 gram

30 wydmuszek od jajek

Dodatkowo żelatyna na 2 litry wody

 Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem . Osuszamy .

W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.

Gotujemy wywar.

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody dodajemy warzywa ( marchew , pietruszkę seler i cebulę) .

Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu .

Gotujemy do momentu , aż warzywa zmiękną . Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody zimnej , kiedy wchłonie wodę wstawiamy na 30 sekund do mikrofali ) .Mieszamy chwile i zalewamy przygotowane skorupki z jajek.

Kiedy ostygną wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować .

Wyszło mi 26 porcji.

poniedziałek, 11 lutego 2013
Przekąska z galarety drobiowej

             Drobiowa galareta z jajkiem

Drobiowa galareta z jajkiem - SKŁADNIKI:

  • skrzydełka 6 szt
  • marchew 5 szt
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • listek laurowy 2 szt Kamis
  • kucharek do smaku
  • 4 ugotowane jaja
  • szczypta białego pieprzu Kamis
  • żelatyna na 2,5 litra wody

Drobiowa galareta z jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlałam wodę wstawiłam skrzydełka z marchewka dodałam ziele angielskie listek laurowy biały pieprz do smaku i kucharka odrobinę . Ugotowałam osobno jajka pokroiłam je w plasterki. Ułożyłam na dnie szklanego naczynia. Obrane skrzydełka położyłam na ugotowane plastry jaja do szklanego naczynia marchewek też . Trzymałam na gazie jeszcze z 10 minut rosół i przelałam do szklanego naczynia . Zostawiłam, na noc zastygła bez problemu .Wyszła apetyczna i bardzo smaczna . 



Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel