środa, 08 lutego 2017
Walentynkowe faworki w kształcie serduszka

Jak co roku od jakiegoś czasu mamy walentynki. Jedni obchodzą drudzy nie. Dla tych co czekają na ten dzień mam smaczne serduszka do zjedzenia. Faworki tylko miłosny kształt :) Z racji tego że mam chłopaka hihi faceta, męża ,kochanka.Wszystko w jednym, normalnie rewelacja. Myślę, że takie łakocie mu się spodobają.

 

Składniki:

 

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przesiania maki nad stolnica silikonową.Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego wbijamy żółtka i śmietanę. Dodajemy odrobinę wódki, a jak nie macie to ocet. Wyrabiamy ciasto rękoma jakieś 15 minut. Zostawiamy je na 30 minut by odpoczęło. Ciasto przekroiłam na połowę i wałkowałam cieniutko, aż prześwit -ało..Wykrawałam foremką serduszko i wrzucałam na gorący olej.Moment i przekręcałam na drugą stronę. Serduszka rosną i super wyglądają. Kiedy nam się lekko brązowią przewracamy je i monet wyjmujemy. Kładziemy na kratkę by odciekły z tłuszczu. Chłodne przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Tak wyglądają po obsypaniu ksylitolem i cukrem waniliowym

IMG_42102

 

Tutaj mamy po odsączeniu z tłuszczu

IMG_4208

00:00, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (1) »
sobota, 07 stycznia 2017
Pączki waniliowe

Macie czasem tak, że leżycie i się nudzicie i wpada wam do głowy pomysł i go realizujecie???? Mam właśnie tak, niestety albo super można powiedzieć. Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Powstały małe, pyszne, pulchne i rozkoszne pączki,pączusie jak kto woli.

Składniki:

Dodatkowo:

  • cukier waniliowy 64 g
  • połowę białka
  •  

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy drożdże,wlewamy mleko temp pokojowa,wbijamy jaja i żółtka,wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy olej.Wszystkie składniki zagniatamy( ciasto jest klejące ale takie ma być). Wyrabiałam robotem jakieś 10 minut i zostawiłam takie klejce w misie na 2 godziny ( drożdże suche dłużej wyrastają). Po 2 godzinach ciasto wyrosło lecz nadal widać , że jest klejące.Wyjmuje je łopatką sylikonową na stolnicę też najlepiej sylikonową.Podsypują mąką do momentu kiedy będzie można śmiało wałkować tak na grubość 1-1,5 cm.Wykrawamy szklanką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 30 minut.Olej wlewamy do głębokiej równej patelni i nagrzewamy go.Wkładamy nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju.

Lukier:

Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie.

 IMG_34062

IMG_3405

 page70

09:25, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 stycznia 2015
Faworki z krupczatki

Tym razem faworki będą z dwóch mąk różnych . Ciekawe zestawienie . Bardzo smaczne i kruche:)  

  • 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
  • 300 g mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 8 łyżek śmietany 18% ( 400 g dałam )
  • 40 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 2 łyżki spirytusu

 

Do misy wsypujemy obydwie mąki przesiane przez sito .

Rozpuszczamy masło i ostudzone wlewamy do wgłębienia w mące.

Wbijamy 6 żółtek i jedno jajo.

Dodajemy cukier puder i śmietanę 18% ( dałam 400 g) i spirytus .

Wymieszałam składniki , zagniotłam i zostawiłam na godzinę zawinięte w folię spożywczą i do   lodówki.

Po godzinie ciasto podzieliłam na cztery części .

Na stolnicę silikonową posypałam trochę mąki i wałkowałam ciasto , dosyć cienko.

Kroiłam je w paski a potem w mniejsze paseczki , dziurka w środku  i wywijałam różne skręty

Smażyłam w dużej patelni na głębokim tłuszczu.

Wyjmowałam na sito odsączałam z tłuszczu i obsypywałam cukrem pudrem.

 

IMG_3855

 

IMG_3865

 

IMG_3849

00:00, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (6) »
wtorek, 13 stycznia 2015
Faworki 2015

 

Nie ma zmiłuj się w domu szaleją za faworkami no to trzeba zrobić. Kochana Mamuśka ruszyła do dzieła i upiekła pyszności . Mimo że do tłustego czwartku równo miesiąc u mnie już dzisiaj są rarytasy .

 Biorę udział w akcji pieczenia faworków  2015

Składniki:

500 gram maki tym 500 Młyn Kopytowa

śmietana 18% 8 łyżek

spirytus  50 ml

6 żółtek 

2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

cukier 200 gram

cukier waniliowy 30 gram 

 

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę .

Robimy dołek i wbijamy żółtka.

Dodajemy śmietanę i cukier.

Na końcu wlewamy spirytus.

Zagniatamy ciasto.

Podzieliłam ciasto na cztery części każdą rozwałkowałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki.

Wyszło mi koło 60 szt

Piekłam na rozgrzanym oleju w głębszej patelni.

Odsączam z tłuszczu .

Zmieliłam cukier 200 gram oraz cukier waniliowy 30 gram

Obsypywałam faworki i układałam na talerzu .

 

IMG_35891

 

IMG_35901

czwartek, 27 lutego 2014
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą wyjdzie koło 40 szt
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
100 g drożdży
6 żółtek
100 g cukru
1 jajko
100 g margaryny
50 ml spirytusu
1 cytryna
1/2 laski starej wanilii
sól
400 g marmolady
1 i 1/2 kg smalcu
cukier puder do posypania


Rozczyn:

Do szklanki wlewamy ciepłe mleko tak połowę , dodajemy drożdże łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 minut aby zaczęło pracować

Przygotowanie ciasta:

1 Sparzyłam cytrynę , starłam skórkę i wycisnęłam sok.

2. Roztrzepałam żółtka z jajami i cukrem , dodałam mleko i mąkę.

3. Dodałam rozczyn spirytus skórkę z cytryny , sok i wanilię .

4. Zaczęłam wyrabiać ciasto, dodałam rozpuszczoną margarynę, kiedy ciasto wchłonie tłuszcz , zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.

5. Z gotowego ‘placka’ wykrój szklanką kółeczka.
6. W połowie kółek zrób palcem wgłębienie i ułóż w nim marmoladę
7.Teraz zakryj następnymi kółeczkami tak aby nie wypłynęła marmolada
8. Jeśli boki ciasta dokładnie przyciśniesz ,następnie jeszcze raz przytniesz je szklanką pączki nie rozpadną się podczas smażenia. 
9. Na koniec uformuj kulki,przykryj je ściereczką, żeby jeszcze podrosły.

10. Smaż z obu stron na jasny kolor .

Rada:

marmoladę możesz szprycą po upieczeniu nadziać.

Jedne nadziewałam po upieczeniu drugie wkładałam marmoladę przed pieczeniem .

 





 

14:55, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (3) »
Faworki z cukrem waniliowym

Tłusty czwartek więc faworki upiekliśmy rodzinnie nie ma to jak wspólne pieczenie rodziców z dziećmi

Faworki z cukrem waniliowym - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 400 gram gęstej śmietany 18% dałam
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania
  • cukier waniliowy 30 gram

Faworki z cukrem waniliowym - PRZYGOTOWANIE:

1. Wsypujemy mąkę do miski .

2. Dodajemy żółtka , jajka i proszek do pieczenia.

3. Dodajemy spirytus i śmietanę.

4. Zagniatamy ciasto.

5. Dzielimy je na 4 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

6. Wałkujemy każdy kawałek podsypując mąką bardzo cienko.

7. Kroimy nożem paski a potem skośnie robimy dziurkę i przekładamy końce.

8. Nagrzewamy olej i smażymy na rumiano wyjmujemy odcedzamy i posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.



 

09:33, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 20 października 2013
Faworki w rodzinnym gronie

                                                         Rodzinne faworki

Szał faworkowy cała rodzina razem i w dodatku każdy na swoim stanowisku.

Mama ,tata i córka i plątający się Reksio czyli na pies obrońca hi hi  " pitbul".

Składniki na dwie misy faworków :

mąka tortowa  1 kg

6 żółtek

2 jaja

śmietana 12% 700 ml

kieliszek wódki 50 ml

Do obsypania

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Kamis 20 gram

cukier puder 200 gram

 

1. Na stół wsypałam mąkę.

2. Zrobiłam wgłębienie , wbiłam jaja i dodała żółtka.

3.Śmietanę dodajemy i wódkę i zagniatamy.

4. Podczas wyrabiania okazuje się ze jest za mało maki więc dodałam jeszcze na oko aby ciasto było idealne do wałkowania.

5. Rozwałkowałam ciasto kroiłam w paski i w romby jakby dziurkę i zawijałam na różne sposoby .

6 Mąż piekl i odsączał na sicie .

7. Córka obsypywała cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym .

 

 

12:40, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 lutego 2013
Różyczki faworki

  Następny smakołyk na tłusty czwartek zrobiłam różyczki

Różyczki faworki - SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g gęstej śmietany (dałam 16%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
  • cukier puder do posypania wymieszany ze zmielonym cukrem z prawdziwa wanilią Kamis .
  • białko do przesmarowania kółeczek
  • marmolada Jamar kupiłam 500 gram ale można kupić mniejsza ilość

Różyczki faworki - PRZYGOTOWANIE:

Na stół wysypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i dodałam żółtka i jaja całe . Śmietanę dodałam całą i spirytus oraz szczyptę soli. Zagniotłam ciasto .Rozwałkowałam i wycinałam kółka miseczką szklana i kieliszkiem trzy różne wielkości. Ponacinałam kółeczka rogi w 5-6 miejscach . Białkiem smarowałam środki i sklejałam kółeczka. Kładłam na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu . Po upieczeniu na durszlak by obciekły a potem posypałam cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym i w środek łyżeczką nakładałam marmoladkę wieloowocową Jamar . 


16:22, rozowakuchnia , Faworki
Link Dodaj komentarz »
Faworki

              Mamy tłusty czwartek wczoraj wieczorem piekłam faworki aby na dzisiaj były . Córka do szkoły zaniosła zadowolona .


 

  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g gęstej śmietany (dałam 16%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
  • cukier puder do posypania 200 gram
  • cukier z prawdziwa wanilią Kamis

Na stół wysypałam mąkę wbiłam żółtka do środka i dałam śmietanę odrobinę soli i spiritus . Wyrobiłam ciasto . Podzieliłam na 3 części i rozwałkowałam jak najcieniej .Kroiłam paki a potem w romby przekładałam ogonki przez nacięcie w środku i smażyłam na rozgrzanym tłuszczu potem odsączyłam z łuszczu i podsypywałam cukrem pudrem z cukrem waniliowym . 

 

13:47, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (2) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel