niedziela, 27 kwietnia 2014
Mazurek Wielkanocny - Zając

 

Nie ma to jak Święta Wielkanocne , smakołyki pojawiające się na stole  . Coraz to inne smakołyki .

 

Składniki:

  • 400g mąki krupczatki
  • 100g cukru
  • 250g margaryna
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

                                                Dodatkowo:

  • chrupki dmuchane w polewie mlecznej
  • posypka dekoracyjna
  • Nadzienie brzoskwiniowe 400 gram ZENTIS
  • pianki

Zacznijmy od tego że mąka krupczatka jest niezwykle delikatna i taki mazurek różnic się na pewno i w konsystencji po upieczeniu i w smaku .

Na stół wsypujemy mąkę.

Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia.

Dodajemy rozpuszczoną  przestudzoną margarynę z cukrem i  cukrem waniliowym.

Dodajemy żółtka i mleko.

Szybko zagniatamy ciasto i do lodówki na 30 minut.

Wałkujemy ciasto na około pół centymetra .

Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dekorujemy według uznania.

Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owoców Zentis

oczka robimy z pianek ,a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej .

Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie mlecznej .

 

 

 

Nadzienie brzoskwiniowe

NADZIENIA OWOCOWE Z KAWAŁKAMI OWOCÓW PRZED WYPIEKIEM



To wyjątkowe, gotowe do użytku nadzienie brzoskwiniowe z kawałkami owoców. Specjalne technologie produkcyjne gwarantują maksymalną stabilność podczas zamrażania i pieczenia oraz zapewniają produktom trwały smak. Nadzienie idealnie nadaje się do wypieków drożdżowych, pączków, babek piaskowych, strucli czy ciast francuskich...

Składniki: owoce (35% brzoskwinie, 10% Jabłka), woda, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, substancje zagęszczające: metyloceluloza, guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, aromat naturalny, substancja konserwująca: sorbinian potasu, barwnik: beta-karoten.



11:29, rozowakuchnia , Mazurki
Link Komentarze (10) »
czwartek, 17 kwietnia 2014
Mazurek jajo

Mazurek

Ciasto:
180 gram margaryny
2 szklanki  mąki
150 gram cukru
16 gram cukru waniliowego
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany kwaśnej (18%)


Dodatkowo:

Masa krówko-wa kajmak 200 gram

rodzynki sułtańskie

dmuchane gwiazdki w białej czekoladzie

dmuchane chrupki w polewie mlecznej

złote kuleczki dekoracyjne ( do zjedzenia potem )

skórka cytrynowa z jednej cytryny na świeżo skrojona

Zester obieraczka dekoracyjna Cuisipro

możecie ja kupić w sklepie internetowym dowarzyw.pl

Wykonanie:

Na stół wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie.

Wbijamy żółtka dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Margarynę siekamy i dodajemy do reszty składników.

Zagniatamy szybko ciasto iw wstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy papier do pieczenia.

Kładziemy ciasto przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy ciast ona pół centymetra.

Wycinamy szablon jajka i przykładamy do ciasta , tak wycinamy kształt i pieczemy co nam dusza zapragnie.

Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach .

Po ostudzeniu dekorujemy.

Wykładamy masę krówko-wą i dekorujemy chrupkami ,gwiazdkami ,rodzynkami i skórką cytrynową startą przed dekorowaniem.



 

 

Moja recenzja

Zester obieraczka dekoracyjna Cuisipro

zalety

Pachnie w całym domu kiedy obiera się np cytrynkę

masz świeża skórkę cytrynową która idealnie  nadaje się do dekorowania ciast mazurków czy do pieczenia ciast .

Wady

brak :)

Jestem ciekawa waszych spostrzeżeń na temat tego cacka dekoracyjnego :)

Wielkanocne Smaki - edycja IV

16:38, rozowakuchnia , Mazurki
Link Komentarze (23) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel