czwartek, 24 marca 2016
Wielkanocna Pisanka warstwowa

Mazurek jak najbardziej musi być,tym razem będzie to warstwowy z nadzieniem i kolorową dekoracją 

Składniki na 4 pisanki

mąką

Mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 300 g

mąka krupczatka 300 g

żółtka 4 szt

masło 300 g

ksylitol Kłos-Pol 100 g

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

nadzienie o smaku kukułki 300 g

nadzienie o smaku kiwi 200 g

nadzienie dwie porzeczki 100 g

czekolada dekoracyjna biała i ciemna

kolorowa posypka

kolorowe kuleczki

 

Krok 1

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę( pszenną i krupczatkę) w raz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy cztery żółtka, wsypujemy ksylitol( cukier brzozowy który możemy zastąpić cukrem).Masło rozpuszczamy i schłodzone dodajemy do składników. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia.

Krok 2

Ciasto schłodzone dzielimy na cztery części i wałkujemy.Przykładamy szablon i wycinamy pisanki( wyjdą cztery szt).Pieczemy po 2 szt w 170 stopniach koło 15-20 minut.Po upieczeniu nasze pisanki chłodzą się.1 blat przekładamy nadzieniem z kukułki 2 blat nadzienie dwie porzeczki 3 blat nadzieniem z kiwi ,boki smarujemy nadzieniem pomarańczowym.

IMG_51861

 

IMG_5193

 

IMG_5198

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 marca 2016
Mazurek klasyczny

No to dziś ostatni mazurek,no chyba że coś mi jeszcze do głowy wpadnie ciekawego to zrobię.

Składniki:

mąka tortowa 200 g

mąka krupczatka 100 g

masło 250 g

żółtka 3 szt

cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek)

polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło)

Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny do dekoracji jako pączki bazi

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę. Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków. Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki. Z lukru robimy małe pączki bazi. Na około dekorujemy polewą dekoracyjną ciemna i białą. Mazurek wyszedł pyszny.Tak wygląda w całości , a tak pokrojony :)

IMG_4925

 

IMG_48961

 

IMG_4924

 

IMG_4890

 

IMG_4897

13:18, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (1) »
sobota, 12 marca 2016
Mazurek - jajo

Mazurek -pisanka - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 250 g margaryny (miękkiej)
  • 125 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 1 duża cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 2 szk mąki krupczatki
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • kajmak 200 gram
  • pianki z 15 szt
  • dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie z 2 garście
  • morele suszone z garść
  • posypka kolorowa do posypania

Mazurek -pisanka - PRZYGOTOWANIE:

Na stół wsypuję mąkę krupczatkę , robię dołek . Dodaję cukier i proszek do pieczenia. Margarynę siekam i dodaje . Żółtka wbijam i zagniatam ciasto. Robię to szybkimi ruchami , zawijam w folię spożywczą i do lodówki na godzinkę. Wałkuje ciasto na około pół centymetra . Kładę szablon i wycinam pisankę. . Widelcem szybki nakłuwam ciasto dosyć gęsto. Piekę 20 minut w 170 stopniach. Otwieram puszkę i wyjmuje łyżką kajmak , smaruje na całej pisance. Nożyczkami tnę pianki na małe kawałeczki i na około pisanki kładę jeden obok drugiego. Kawałek dalej robię następny okrąg pianka i dmuchany chrupek w czekoladzie mlecznej Na środku kładę pokrojone suszone morele. Posypuje posypką kolorowa całą już pisankę i gotowe . Mazurek zrobiony .

 

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 marca 2016
Mazurek Wielkanocny - kurczak

Inwencja Wielkanocna nadal trwa. Dziś będzie to kurczak. Fajnie wygląda i pysznie smakuje, dzieci mają radość a dorośli robotę.

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 70 g cukru pudu
  • 1 surowe żółtko

Dodatkowo: 

galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru

galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru

galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru

kuleczki czekoladowe i truskawkowe

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy.

Lukier:

mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego kurczaka nim dekorujemy . Robimy identycznie z niebieska i truskawkową galaretką dekorujemy dalej kurczaka.

 IMG_4752

 

IMG_47581

 IMG_4748

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (6) »
środa, 09 marca 2016
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż

No kochani nadal trwa wena mazurkowa , dziś Pisanki wielkość idealna nie za duża nie za mała 

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 500

200 g masła

125 g śmietany 18%

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru 

3 żółtka

 

Dodatkowo:

foremki papierowe papilart 10 szt

masa orzechowa z kawałkami orzeszków

polewa dekoracyjna biała i czekoladowa

kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej

migdały płatki

posypka kolorowa

lukier kolorowy

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy 10 jaj . Dociskamy formę do ciasta wycinamy i wkładamy do foremki papierowej. Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach. Ostudzone mazurki pisanki dekorujemy.

 

 IMG_4851

 

IMG_4847

 

IMG_4866

 

IMG_4845

 IMG_4869

Forma papilart nadaje się do pieczenia. Po upieczeniu wyrzucasz papierek i masz czyściutko bez mycia,od razu gotowe:)

Papilart ma również inne foremki w których możemy piec ciasta jak i  pasztet oto niektóre zobaczcie sami :

 IMG_48731

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (1) »
czwartek, 02 kwietnia 2015
Mazurek migdałowy kwadracik

Jak Wielkanoc to i mazurek . Tym razem spód mazurka bedzie o Orzechowo migdałowym smaku .

Składniki na spód Orzechowo migdałowy  :

 

- 125 g orzechów włoskich tarte

- 125 g migdały tarte

-  200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa

- margaryna   100 g

- śmietana 18%  4 łyżki

- żółtko  1 szt

- cukier 50 g

 

Dodatkowo:

polewa i dekoracja deserowa Helio

polewa i dekoracja biała Helio

 

 

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy  .

Dodajemy posiekaną margarynę .

Dodajemy żółtko i cukier.

Siekamy składniki i dodajemy śmietanę.

Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone).

Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty.

 Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około  kwadrata dociskamy oraz przez środek  .

Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach .

Ostudzone mazurki dekorujemy .

Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki .

Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku .

Całość wygląda smacznie i ładnie.

Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną bedzie wyglądać jak mały prezent .

 

 

 

IMG_5028

 

IMG_5027

 

 IMG_5024

page8

Tagi: helio Mazurek
00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (5) »
środa, 01 kwietnia 2015
Mazurek Wielkanocny 2015 o smaku migdałowym .

Zbliżają się Święta Wielkanocne , a z nimi mazurki najróżniejsze smaki i kształty . Mój mazurek bedzie okrągły dzisiaj z nadzieniami smakowymi. Mazurek jest tradycyjnym ciastem dekoracyjnym Wielkanocnym . Przepięknie przyozdabiane mają swoje miejsce w śród tradycyjnych innych potraw bab czy serników. Mówi się , że  jest ciasto bardzo wymagające i czasochłonne. Uważam , że jest warte poświęconego czasu :)

Składniki na spody do mazurka:

mąka pszenna typ 500 300 g

migdały tarte 200 g BackMit

masło 200 g

cukier r 150 g

żółtko 3 szt

śmietana 18% 4 łyżki

Ciasto na dekorację:

mąka tortowa 200 g

żółtko 1 szt

śmietana 18%  4 łyżki

cukier puder 3 łyżki

margaryna rozpuszczona 2 łyżki

Dodatkowo:

krem o smaku kukułki

żel dekoracyjny na zimno malinowy

nadzienie czarna porzeczka

migdały tarte 4 łyżki. BackMit

czekolada biała płatki ( kółeczka) ( polewa jest taka )

dmuchane chrupki w czekoladzie do dekoracji 

 

Spody mazurka wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę przesianą.

Dodajemy tarte migdały

kroimy masło w kostkę i dodajemy.

Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę.

Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników.

Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski.

Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy .

Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki.

Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )

Wykonanie dekoracji do mazurka:

Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę.

Zagniatamy ciasto .

Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut.

Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki.

Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.

Dokończenie mazurka:

Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie .

Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie .

Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki.

Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym.

Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego .

koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady .

I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).

 IMG_5430

 

IMG_5427

 

 IMG_5440

 

IMG_5444

 

 

IMG_5446

 

 page7

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki

14:57, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (11) »
czwartek, 12 marca 2015
Mazurek z mąki krupczatki z borówkami

Tym razem bedzie to Mazurek serduszko z mąki krupczatki  z borówkami . Ciasto wyszło smaczne i spójne :) 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła miękkiego 
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

 

 

Wsypujemy na stolnice mąkę krupczatkę i mąkę pszenną  .

Robimy dołek w mące i dodajemy żółtka .

Dodajemy cukier puder .

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników .

Siekamy nożem składniki ( raz dwa) zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą.

Do lodówki trafia ciasto na 2 godziny.

Wałkujemy ciasto na 5-7 mm foremką wycinamy kształt , oraz robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło . 

Pieczemy na papierze do pieczenia 15-20 minut w 170 stopniach ( nakłuwamy widelcem ciasto by podczas pieczenia nam się nie skurczyło ).

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy nasz mazurek.

Do środka wkładamy borówki leśne niskoslodzone , cały słoiczek wchodzi do środka .

Na około rantu dekorujemy białą polewą która ma kształt płaskich kółeczek .

Robimy 3 stokrotki i dekorujemy ememesami .

 

IMG_5006

 

IMG_5018

 

 

IMG_5020

 

IMG_4976

Wielkanocne Smaki - edycja V

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (4) »
środa, 11 marca 2015
Mazurek serce 2015

Zbliża się Wielkanoc więc nie może zabraknąć Mazurka na stole . W tym roku będzie serduszko z nutą kokosową i masą krówkową kajmak  :)

  • 100 g mąki kokosowej 
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

masa  krówkowa kajmak Helio

 polewa biała Helio

polewa deserowa Helio

polewa mleczna Helio

migdały płatki do dekoracji

żurawina suszona do dekoracji

Na stolnicę wsypałam przesianą mąkę pszenną oraz mąkę kokosową.

Dodałam cukier puder.

Zrobiłam dołek i wlałam żółtka i dodałam masło miękkie . 

Nożem raz dwa ciachałam i połączyłam tak składniki .

Zagniotłam szybko ciasto i wstawiłam do lodówki na 1.1/2 godziny do schłodzenia.

Wyjęłam ciasto rozwałkowałam na 5 mm i forma serce wykroiłam dwa serduszka .

Zostało trochę ciasta jeszcze to zrobiłam ranty do serduszek i mały kwadracik i do niego rant z kuleczek .

Wyszły mi dwa serca i mały kwadracik .

Ułożyłam na blaszce wyłożonej Papierem do pieczenia.

Piekłam 15-20 minut w 170 stopniach cały czas patrzyłam czy za bardzo nie ciemnieje .

Po upieczeniu i wystudzeniu zaczęłam dekorować. 

Do środka serduszka włożyłam masę krówkową .

Zrobiłam dekoracje z białej i deserowej czekolady ( rozpuściłam ja w kąpieli wodnej , różek obcięłam i dekorowałam

Przydała się też żurawina i migdały . 

Mazurek wyszedł bardzo smaczny i bedzie pięknie prezentował się na stole Wielkanocnym 

IMG_4980

 

IMG_4983

 

IMG_4993

 

 

IMG_4997

 

IMG_5000 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagi: helio Mazurek
15:46, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (11) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel