poniedziałek, 12 stycznia 2015
Sałatka z tuńczykiem
Otworzyłam lodówkę i przeszukałam co w niej mam . Wpadło mi w oko no prosze mała puszka , a w niej tuńczyk. Już wiedziałam co zrobię. Sałatkę z ryżem i tuńczykiem Składniki jaja 5 szt puszka kukurydzy 1 woreczek ryżu parboiled pomidory suszone w zalewie 10 szt tuńczyk tongol ( kawałki po śródziemnomorsku ) 165 g majonez Omega -3 Kielecki 6 łyżek sól i pieprz biały mielony do smaku Ugotowałam jaja, ostudziłam obrałam ze skorupki i pokroiłam drobno. Ryż ugotowałam i odcedziłam. Kukurydze wrzuciłam na sitko by odciekła. Pomidory wyjęłam z zalewy i pokroiłam drobno . Teraz składniki przełożyłam do miski , na końcu dodałam tuńczyka . Dodałam pieprz sól i majonez Przełożyłam sałatkę w małe miseczki dekorując dodatkowo kawałeczkiem pomidorka z zalewy i tak podawałam.
czwartek, 17 lipca 2014
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią Smacznie i kolorowo! W końcu do woli można kosztować sezonowych warzyw i podawać je pod różną postacią. Dzisiaj będzie to spaghetti z cukinią.
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią - SKŁADNIKI:
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią - PRZYGOTOWANIE: Cukinie myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę ( ja nie zdejmowałam ). Pokrojone pomidory dodajemy do cukinii. Marchewkę kroimy drobniej i dodajemy do warzyw. Warzywa po 40 minutach zmiękły , dodajemy keczup i sos czosnkowy i przyprawy , mieszamy . Kiedy nam farsz zrobi się gęściejszy , woda odparuje wiadomo , że mamy już gotowy. Gotujemy spaghetti i podajemy z warzywami z patelni . Kawałki łososia dodajemy do usmażonych warzyw - łososia nie smażymy aby nie stracił na wartości .
Produkty Develey możecie znaleźć w na stronce poniżej
Graal i rybki to jest to czego wam brakuje w waszej kuchni. Dzięki uprzejmości firmy Graal mogę działać z różnymi rybkami w puszcze w oleju czy pomidorach jest spory wybór . Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego z
piątek, 04 lipca 2014
Lasagne z rybą i pieczarkami
Lasagne wyszła inna niż poprzednio , ale wyjątkowo smaczna. Wzbogacona o nowe smaki , smakowała idealnie.
Lasagne z pieczarkami i rybą - SKŁADNIKI:
Lasagne z pieczarkami i rybą - PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy kroimy drobno i smażymy na oleju. Gotujemy makaron do lasagne ( 4 minuty gotowałam). Przygotowujemy szklane naczynie do zapiekania. Na sam dół kładziemy pokrojoną sałatę lodową polewamy dwoma łyżkami keczupu i rozprowadzamy na całej sałacie. Na keczup kładziemy połowę usmażonych pieczarek . Na pieczarki kładziemy ser i zalewamy sosem beszamelowym. Wykładamy płaty śledzia w pomidorach rozprowadzamy na całym sosie i kładziemy plasterki ogórka małosolnego na całej powierzchni ryby. Znowu makaron pieczarki keczup, ser i na koniec sos beszamelowy. Zapiekamy koło 25 minut w 180 stopniach. OPINIA: Muszę przyznać , że GRAAL ma bardzo smaczne ryby i można je dodać do różnych dań
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Nie ma to jak warzywna sałatka z tuńczykiem i jajem . Pyszna inna i bardzo smaczna na różne okazję . Dla każdego kto lubi tuńczyka .
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - SKŁADNIKI:
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - PRZYGOTOWANIE: Gotujemy jaja na twardo. Oddzielamy białko od żółtek. Żółtko drobno kroimy. Białko drobno kroimy. Ser kroimy drobno albo ścieramy na tarce na wiórka. Układać warstwowo : 1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach 2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach 3. tuńczyk jedna puszka 4. szczypiorek pokrojony drobno 5. kukurydza odcedzona ¼ puszki 6. majonez 4 łyżki 7. ser 8. białko 9. kukurydza 10. tuńczyk druga puszka 11. majonez 12. żółtko 13. szczypiorek
Co mogę powiedzieć , tuńczyk jest pyszny chyba lepszego nie jadłam papryka nadaje super smak , mogła bym go jeść codziennie Graal przesłał mi
wtorek, 17 czerwca 2014
Nadziewany schab –mini rolada
Nie ma to jak połączyć warzywa z mięsem fetą i rybą . Połączenie zdrowia i smaku . Harmonia i smak to jest to.
Nadziewany schab –mini rolada - SKŁADNIKI:
Nadziewany schab –mini rolada - PRZYGOTOWANIE: Schab najlepiej 2-3 cm był pokrojony. Potrzebny ostry chudy nóż który wbijamy do środka i przecinamy na całej powierzchni mięso nie rozcinając do końca. Szczypior i sałatę kroimy drobno. Ser feta kroimy w kosteczkę albo widelcem rozdrabniamy dodajemy rybkę w oleju ( jest mocno ostraaaaaaa ) wiec uważajcie. Na przemian wkładamy do środka szczypior sałatę fetę i rybę . Maczamy w jaku i bułce tartej smażymy z obu stron na rumiany kolor apotem podlewamy wodą i dusimy żeby mięso nam doszło. Produkty możecie kupić w sklepie Graal gdzie asortyment pozwoli wam na zakup najlepszych puszek rybnych od koloru do wyboru , a w smakach można przebierać. Dzisiaj prezentuje wam filety z makreli z papryką piri-piri ostra jest, jeśli lubicie ostre klimaty to trafiliście pod dobry adres .
sobota, 10 maja 2014
Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą
Dzisiaj coś innego bardziej wykwintnego , coś co wam na pewno się spodoba może nie wszystkim ale części tak . Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą lodową SKŁADNIKI: ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka łosoś w sosie własnym 150 gram GRALL ocet ryżowy 4 łyżki cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka matę bambusową do rolowania ostry nóż norii - prasowane algi 6 sztuk. wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta sałata lodowa 6 listków pałeczki Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 4 łyżki połączyłam z 1 łyżką cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ostudzony ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek, robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra na to kładziemy sałatę lodową i łososia w sosie własnym . Należy złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia . Podajemy z sosem sojowym .
Od siebie dodam , że bardzo mi smakował łosoś w takim podaniu . Koleżanki były zachwycone. Dziękuje GRALL za smakołyki . Jeśli chcecie też takie smakołyki to zapraszam do sklepu.
sobota, 26 kwietnia 2014
Faszerowane pieczarki sardynkami , papryką i serem
Mam ostatnio problem z córką , problem żywieniowy . Muszę ja nauczyć jeść rybkę , a że zraża się bardzo szybko to trzeba sposobem ją wziąć . Dzięki uprzejmości firmy Graal mogę działać z różnymi rybkami w puszcze w oleju czy pomidorach jest spory wybór . Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego z sardynkami w pomidorach. Faszerowane pieczarki papryką czerwoną ogonkami i środkiem od pieczarek na to kawałeczek sardynki w pomidorach zapiekane z serem . Mówię wam wyszło genialne córka zjadła, a mąż się zachwycał . Bardzo mi to pochlebiło . Więc jeszcze nie jeden raz, ten wymyślony smakołyk zagości na moim stole . Teraz pokaże wam jak go zrobiłam od podstaw. Składniki: pieczarki 12 szt papryka czerwona 3 szt ogonki i środki z pieczarek sardynki w pomidorach Graal ( 170 gram) ser gouda drobno pokrojony najlepiej w kostkę margaryna pokrojona w wiórka 100 gram Kasza 2 woreczki Przyprawy: sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku Wykonanie: Pieczarki umyj i nożykiem wytnij ogonki środki tak aby jak najwięcej wyciąć wtedy będzie więcej miejsca do farszu . Paprykę czerwoną umyj wytnij gniazda z nasionkami i pokrój w kosteczkę drobną. Wymieszam z pieczarkami , dopraw sola pieprzem i papryka czerwoną mieloną. Usmaż na patelni ( koło 30 minut smażyłam i dusiłam razem , odlałam sok który pomieszał się z olejem .) Nadziałam pieczarki ,pokroiłam margarynę wiórka powkładałam między pieczarki . Wstawiłam do piekarnika Zapiekałam 25 minut w 200 stopniach, wyjęłam pieczarki położyłam po kawałeczku sardynki w pomidorach i posypałam serem , trzymałam w piecu do rozpuszczenia sera i podałam z kaszą i sałatką, polałam sosem . Pycha polecam . Eksperyment się udał wyszła fajna potrawa Dziękuję Graal za smakołyki rybne
piątek, 18 kwietnia 2014
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem
Zbliża się Wielkanoc i czas na smakołyki . Taka moja mała propozycja Sałatka z tuńczykiem, lekka i smaczna. ryż 1 woreczek ogórek kiszony 3 szt kukurydza konserwowa3 łyżki marchewka 4 szt jajka 6 szt tuńczyk w sosie własnym 3 puszki Graal Dodatkowo: sól do smaku pieprz biały mielony do smaku majonez tyle aby połączyć składniki musztarda stołowa z 1 łyżkę Ugotować ryż , odcedzić i ostudzić. Wsypać ryz do miski szklanej. Ugotować jaja ostudzić i pokroić drobno. Marchew ugotować pokroić w kostkę dodać do ryżu i jajek. Kukurydzę odcedzić , dodać do pozostałych składników. Dodajemy przyprawy , majonez i musztardę , mieszamy . Kokilki 10 szt smarujemy olejem . Teraz nakładamy warstwami składniki Nakładamy do kokilki na dno tuńczyka lekko odciśniętego . wkładamy łyżką naszą sałatkę prawie do pełna . Pokrojony ogórek odciśnięty idzie na górę tak z centymetr do zakończenia. Odwracamy kokilki i wyjmujemy takie oto super fajnie sałaki. Idealne na Wielkanoc i nie tylko smaczne i rewelacyjnie się prezentują na stole .
sobota, 05 kwietnia 2014
Wielkanocne jaja faszerowane makrelą
Faszerowane jaja filetem z makreli w oleju Coraz bardziej przekonuję się do ryb z puszki. Byłam przeciwna dopóki nie spróbowałam ryby firmy Graal . Podoba mi się , że filet jest w całości , nie ma ości , je się z przyjemnością. Powiem też , że jest wart swojej ceny . Mogę każdemu polecić z czystym sumieniem. Składniki: jaja 6 szt 1 puszka filety z makreli w oleju Graal szczypiorek pęczek sól prowansalska do smaku Jaja gotujemy , studzimy , obieramy ze skorupki . Kroimy każde jajko w poprzek. Wyjmujemy żółtka przekładamy na talerz . Makrele śmiało wyjmujemy z puszki, przekładamy do żółtek , dodajemy 2 łyżki oleju z puszki , pasuje idealnie do pasty Dodajemy odrobinę soli prowansalskiej do smaku. Ugniatamy widelcem , mieszając aby nam się połączyły składniki. Nakładamy pastę w połówki jajka , dekorujemy szczypiorkiem , który nada fajnego posmaku . Idealnie pasuje na Wielkanocny stół .
piątek, 28 marca 2014
Pizza z makrelą w pomidorach
Jakiś czas temu firma Graal przysłała mi puszki rybne. Dzisiaj pokaże wam do czego można je wykorzystać . Pizza z pieczarkami i makrelą w pomidorach Ciasto: mąka tortowa 300 gram woda letnia 1 szklanka ( jak za mało to dodać) drożdże świeże 25 gram szczypta soli łyżeczka cukru Przyprawy bazylia , oregano, zioła prowansalskie po 1 łyżeczka Dodatkowo: filety z makreli w pomidorach 170gkeczup na spód ciasta ser 10 plastrów pieczarki 6 szt
Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę , robimy dołek Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody , dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 minut pod ściereczką . Do dołka w mące dodajemy pozostała wodę i rozczyn z drożdży , wyrabiamy ciasto. Wałkujmy okrąg i przekładamy ciasto na blaszkę do pieczenia. Polewamy keczupem na cały spód i posypujemy ziołami. Kroimy pieczarki i kładziemy na pizze. Do pieca na 20 minut trafia i piecze się w 170 stopniach . Wyjmujemy kładziemy ser i chwile trzymamy do rozpuszczenia. Pizze przekładamy na talerz i na rozpuszczonym serze kładziemy kawałki makreli w pomidorach . Smakuje przepysznie. Co do puszki rybnej - Bardzo smakowała nam w postaci podanej na pizzy .
|
Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Kontakt do mnie
Ulubione Blogi
Ulubione serniki
Tagi
O mnie ![]() Joanna Gralik Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek. Kontakt do mnie reksio740@wp.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tweety na temat @GralikJoanna ![]() Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna. ![]() |