sobota, 27 lutego 2016
Schab nadziany suszonymi pomidorami i żurawiną

Wykombinowałam całkiem smaczne danie na obiad. Trochę pory, mięcho, dodatki i mamy smacznie podane jedzonko :)

Składniki :

Schab 1.1/2 kg

12 suszonych pomidorków

słoiczek żurawiny do mięs i serów Develey

por biała i zielona część 

2 szklanki rosołu drobiowego 

sól do natarcia mięsa

Wykonanie:

Por myjemy, kroimy na mniejsze części by zmieściły nam się do naczynia żaroodpornego. Zalewamy dwiema szklankami rosołu.Schab nacinamy przez całą długość i nadziewamy go na przemian żurawiną i suszonymi pomidorkami. Nacieramy na wierzchu solą. Nadziany schab kładziemy na por zalany rosołem, przykrywam  i wstawiam do pieca. Piekę koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach. W czasie pieczenia przekładam schab by równomiernie się piekł.

 

IMG_43692

 

IMG_4370

 

IMG_4361

IMG_4367

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lutego 2016
Zrazy drobiowe z musztardą

No czas w końcu na mięsko,pyszny zraz drobiowy z musztarda i dodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :)

Składniki:

Podwójna pierś duża z kurczaka

papryka zielona 1 szt

ser żółty 100 g

musztarda ziołowa z lubczykiem Develey

 sól i pieprz biały mielony do smaku

Panierka:

jajko 2 szt

 bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w "plastry"i lekko tłuczemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą na całej powierzchni. Paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Paseczek papryki kładziemy z brzegu na pierś i kawałeczek sera pokrojonego w słupki. Pierś zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy zrazy z piersi w jaju i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, dusimy koło 30 minut.Podajemy z ziemniakami. 

 

IMG_4245

 

IMG_42481

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
piątek, 25 grudnia 2015
Bigos na pierwszy dzień Świąt

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty

1 kg  kiełbasy

suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam)

przecier pomidorowy 1 szt  Develey

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

 

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz biały ziołowy do smaku

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki 

Wykonanie:

Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny.

20151223125928IMG_3609

20151223125928IMG_3614

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
sobota, 05 września 2015
Pyszna pierś z kurczaka w musztardzie

Na dzisiaj zapraszam na pyszny domowy obiad . Pierś z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów .

Składniki :

 Pierś z kurczaka 1 kg

musztarda bawarska Develey  1 szt

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej  do smażenia

Panierka:

 jajo 2 szt 

bułka tarta  do obsypania piersi

Sałatka :

pomidory 4 szt

 cebula 1 szt

 śmietana 18% 150 g

 sól i pieprz do smaku 

Wykonanie : 

 

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ,  kroimy w " plastry " 

Na każdy plaster piersi łyżką nakładamy musztardę i rozprowadzamy na całej powierzchni .

Doprawiamy solą i pieprzem .

Maczamy w roztrzepanym jaju pierś i obsypujemy bułka tartą.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor .

Sałatka:

Pomidorka smażmy , zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.

Cebule kroimy drobno i dodajemy do pomidorka.

Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz , mieszamy .

podajemy pierś z ziemniaczkami i sałatką  z pomidorka.

 

IMG_08391

 

IMG_08401

 

 

IMG_0841

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 sierpnia 2015
Naleśniki z kalarepą i kurczakiem

Postanowiłam zrobić coś całkiem innego niż dotychczas . Delikatny naleśnik z usmażonym mięskiem drobiowym do tego pyszne warzywa . Jednym z warzyw w naleśniku jest  kalarepa wzmacnia odporność, usuwa toksyny, reguluje krążenie, trawienie i metabolizm, wzmacnia wzrok i serce oraz obniża poziom cholesterolu.

 

Składniki na naleśniki :

 

3 szklanki maki tortowej

2 szklanki wody gazowanej

1 szklanka mleka

szczypta soli do smaku 

jajo 1 szt

 sos czosnkowy develey 200 g

sos hot-dog develey 150 g

 

Składniki na farsz do naleśników:

 

pierś drobiowa 500 gram

kalarepa 400 gram

papryka czerwona 1 szt

papryka zielona 1 szt

pomidory 3 szt

papryka czerwona mielona słodka

sól i pieprz do smaku

 

 Wykonanie naleśników :

Do misy wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajo i miksujemy na gładką masę.

Dodajemy szczyptę soli i mieszamy .

Smażymy cienkie placki .

 

Wykonanie farszu :

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę posypujemy papryką mieloną czerwoną dodajemy sól i pieprz .

Zostawiamy na około 30 minut w lodówce .

Pomidory sparzymy i kroimy w paski ( jak się uda).

Paprykę kroimy w drobne paseczki

Kalarepę kroimy w paseczki.

Warzywa wkładamy na patelnie i smażymy je,  aż zmiękną .

Teraz dodajemy pierś i smażymy ja razem z warzywami.

Dodajemy sos czosnkowy i sos do hot-dog chwile jeszcze mieszamy i farsz gotowy.

Nakładamy farsz na naleśniki , składamy je w kwadrat i smażymy na patelnie bez oleju już .Podajemy polane sosem czosnkowym i do hot -dog

IMG_93771

 

IMG_9381

 

 

IMG_93791

 

page_nal

 

IMG_93831

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 maja 2015
Rurki z serem i szynką dojrzewającą

Jola pokazała mi jak robi swoje paluchy , bardzo mi się spodobały i postanowiłam też zrobić . Dziękuje Jola za inspirację .

 

Składniki na rurki z serem i szynką dojrzewającą :

 mąka pszenna typ 500  500 g

drożdże świeże 40 g 

cukier 1 łyżeczka 

ciepła woda 350 ml ( w razie zbyt gęstego ciasta dodajcie jeszcze z 40 ml wody )

sól 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Dodatkowo:

ser gouda starty na tarce 200 g

szynka dojrzewająca 8 plastrów 

keczup Tomato Develey 

Wykonanie rurek z serem i szynką dojrzewającą :

Do miski wsypujemy 500 g mąki i robimy dołek .

Do szklanki wlewamy 150 ml wody ciepłej, wkruszamy do niej drożdże i łyżeczkę cukru wsypujemy.

Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Rozpuszczone drożdże wsypujemy do dołka z mąką i delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina .

Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Po 15 minutach dolewamy 200 ml ciepłej wody.

Wsypujemy sól i wlewamy oliwę z oliwek .

Włączamy robota i wyrabia ciasto z 5 minut .

Zostawiamy na godzinę do wyrosniecia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt i kroimy na 8 kawałków ( najlepiej prostokąty , na jednej połowie robimy nacięcia niżej bedzie obrazek jak to zrobić)

Na jednej części  smarujemy keczupem i  kładziemy szynkę i posypujemy startym serem .

Zwijamy w rurkę.

Pieczemy 15-25 minut w 170 stopniach.

Podajemy z keczupem.

 

IMG_6623

 

 

IMG_6635

 

IMG_6627

 

IMG_6629

 

 

IMG_6628

 IMG_6632

page20

11:14, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Ogórkowa

 

Moi Kochani czas na lekko strawną zupkę . Mam swoje ulubione marki produktów które wykorzystuje w mojej kuchni . Jednym z nich jest przecier z ogórków kwaszonych .

Składniki na zupę z kwaszonych ogórków .

 

  • 6 szt  podudzie  z kurczaka 
  • słoiczek przecieru z   ogórków kwaszonych Develey
  • 1 marchewka( pokrojona w paski)
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 100 g pietruszki pietruszki
  • 100 g selera
  • 100 g pory biała cześć
  •  5 ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziele angielskie
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 %
  • 3 litry wody

Dodatkowo :

parówki z kurczaka 

Wykonanie zupy :

Do garnka wlewamy 3 litry wody.

Wkładamy włoszczyznę ( pietruszkę ,seler ,por i marchew pokrojona w słupki .

Włożyłam ziele angielskie i liść laurowy .

Obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę , umyłam i włożyłam do garnka z włoszczyzną .

Umyłam podudzia z kurczaka i dodałam do warzyw. 

Gotowałam koło godziny na małym ogniu ( ziemniaki zmiękły warzywa doszły , a mięso było idealne do zjedzenia).

Po 45 minutach gotowania dodałam marchew startą na tarce .

Po godzinie dodałam przecier z ogórków ( gotowałam 15 minut) .

Dodałam śmietanę ( Do szklanki wlałam pół śmietany i wlałam do niej wywar z upy i wymieszałam nie zważyło się więc dodałam do zupy ).

Dosłownie 2-3 minuty i zupa już gotowa .

Nie mogłam się oprzeć i pod koniec gotowania wrzuciłam do zupy parówkę z kurczaka . 

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

                                                                                           CZAS: 

                                                                                               Porcji: 6

 

IMG_6074

 IMG_6080

piątek, 10 kwietnia 2015
Szczawiowa

Minęły święta Wielkanocne chce się czegoś innego . Dosyć słodyczy i ciężkich potraw , które są pyszne . Bardzo lubię tłuste potrawy to co ??????????????? że jestem kobietą lubię i już.

Składniki:

2 udka z kurczaka

5 ziemniaków

3 marchewki starte na tarce 

por 100 gram

pietruszka 100 g

seler 100 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 2 szt

3 litry wody

słoiczek siekanego szczawiu Develey 

śmietana 18%  200 g ( do zupy )

6 jaj

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę.

Wkładamy udka z kurczaka liść laurowy ziele angielskie, marchew,  startą  pietruszkę por i seler.

Gotujemy na małym gazie koło godziny.

Mięsko z mięknie wtedy wyjmujemy. i wkładamy siekany szczaw ze słoiczka

Gotujemy razem z 20 minut i dodajemy śmietanę  ( do słoiczka wlewamy gorący wywar z garnka i dodajemy śmietanę mieszamy , aż nie bedzie żadnej grudki i dopiero dodajemy do zupy. mamy pewność że nam się nie zważy ).

2-3 minuty i gotowe 

Gotujemy osobno jaja.

Po ugotowaniu obieramy ze skorupki jaja i kroimy w ćwiartki układamy na 4 talerzach i zalewamy gorącą szczawiówką .

 

IMG_5726

 

IMG_5720

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
niedziela, 15 lutego 2015
Domowy makaron dwujajeczny ze szpinakiem i kurczakiem

Nudziło mi się więc wzięłam się za robienie makaronu domowego . Zachciało mi się czegoś innego niż zazwyczaj robie.

Składniki na makaron :

 maka pszenna typ 500 2 szklanki

2 jaja

 6 łyżek cieplej wody

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę i robimy dołek.

Wbijamy jaja do dołka w mącę i wlewamy ciepła wodę.

Łączymy składniki i zarabiamy ciasto .

Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy dosyć cienko  .

Kawałki ciasta wkładamy do maszynki i kręcimy wychodzi fajny makaronik.

Makaron obsypujemy mąką aby nam się nie sklejał.

Wrzucamy do gotującej się wody i dosłownie 2-3 minuty makaron wypływa i jest gotowy.

Sos:

Szpinak 200 g rozdrobniony mrożony

śmietana 200 g 18%

czosnek 3 ząbki 

sól pieprz do smaku

Dodatkowo:

pierś z kurczaka 400 gram

sos czosnkowy top down Develey 300 gram

 

Na patelnie wkładamy szpinak delikatnie podlewamy oliwą z oliwek i dusimy,  aż się rozmrozi.

Dodajemy szpinak sprasowany i doprawiamy sola i pieprzem , wlewamy sos czosnkowy i mieszamy.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy, doprawiamy solą pieprzem i  papryką .

Dodałam trochę przyprawy do kurczaka.

Usmażoną pierś przełożyłam do sosu szpiankowego.

Ugotowany makaron włożyłam do dużej miski , dodałam sos i wymieszałam .

Wyszły cztery porcję .

Pyszne polecam .

 

 IMG_4263

 

 IMG_42671

 

 

IMG_4269

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
piątek, 06 lutego 2015
Trójkątna pizza

Odeszłam dzisiaj od tradycyjnego obiadu. Będzie luz bluz  . Pizza trochę w innym kształcie i mniejszych porcjach.

Składniki :

mąka tym 500 młyn kopytowa

drożdże świeże 50 gram

woda ciepła 1 szklanka ( w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy ciepłą wodę ale nie za dużo , aby ciasto się połączyło)

szczypta soli 

cukier 1 łyżeczka 

Dodatkowo:

ketchup Macdonalds Develey  100 ml

bazylia oregano  2 łyżeczki 

zioła prowansalskie  2 łyżeczki

oregano 2 łyżeczki

pieczarki 8 szt

papryka kolorowa 

ser gouda 200 gram ( starty)

Do miski wsypujemy mąkę.

Robimy dołek w mące  .

Do szklanki ciepłej wody wkładam drożdże , dodałam łyżeczkę cukru i rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.

Zamieszałam tak aby powstała zawiesina i zostawiłam na 15 minut :)

Dodałam resztę wody i zagniotłam ciasto , zostawiłam na 30 minut by wyrosło.

Po 30 minutach rozwałkowałam ciasto pokroiłam je na kwadraty , z jednej strony ponacinałam nożem róg .

Każdy kwadrat posmarowałam keczupem , posypałam ziołami  .

Pokroiłam pieczarki i paprykę i położyłam na kwadraty , posypałam startym serem .

Składałam w trójkąt .

Piekłam 20 minut w 170 stopniach 

Wyszły przepyszne :)

Moja córka zjadła , a to już jest coś........................ Sukces by niejadek zjadł obiadek .

 

IMG_4032

 

 

IMG_4034

 

 


IMG_4039

 

 

 

 

06:25, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (10) »
sobota, 24 stycznia 2015
Schab nadziewany żurawiną i śliwkami

No to postanowiłam zaszaleć i zrobić schab z żurawina i śliwką suszoną. Jak na moje oko wyszło całkiem fajnie. Jednak przede wszystkim  smak się liczy . Bo co komu fajne foto jak by jedzenie miało być niedobre. U mnie jest to i to.

trudność: łatwe
czas: 
ilość porcji: 10 

Składniki:

schab 1,5 kg

żurawina do mies Develey poszedł mi cały słoiczek 

suszone śliwki   200 g - wepchnęłam do środka.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szklanki wina białego
  • sól
  • pieprz biały mielony 

 

Wykonanie :

Schab natarłam solą i pieprzem , zalałam białym winem i zostawiłam na noc w lodówce.

Następnego dnia schab nacięłam w środku dosyć szeroko i prawie do samego końca.

Do miseczki włożyłam żurawinę do mies i śliwki  , wymieszałam .

Przygotowane nadzienie włożyłam do schabu  

Do naczynia żaroodpornego włożyłam schab ,  a po bokach ziemniaki pokrojone w słupki .

Podlałam całość bulionem i wstawiłam do pieca. 

Piekłam pod przykryciem ( folią aluminiową w 200 stopniach godzinę czasu.)

Zdjęłam po godzinie folię i podpiekłam jeszcze 30 minut w 180 stopniach aby się zarumieniło wszystko .

Wino nadało wyjątkowego smaku .

Schab smakował wyśmienicie .

 

IMG_1416

 IMG_1399

 

 

IMG_1401

 

IMG_1414

Tagi: schab
00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (9) »
sobota, 10 stycznia 2015
Tarta biszkoptowa z ananasem i galaretką

Jak na razie mam dosyć ciast z masami śmietanami i przekładańcami . Przerzucam się na biszkoptowe tarty z różnymi owocami i galaretkami  . Dzisiaj będzie ananas w syropie przepyszny jest . 

 trudność: łatwe
czas: 
ilość porcji: 10

Biszkopt:

3 jaja 

3 czubate łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

cukier 3 łyżki

 Dodatkowo:

galaretki dwie arbuzowe

ananas z puszki razem z syropem ( 570 g razem  z syropem ) Develey 

Del Monte

 

Wykonanie :

Rozpuszczamy galaretki arbuzowe w 350 ml wrzątku.

Dodajemy ananas z puszki razem s syropem w który się znajduje .

Najlepiej przełożyć do miski i wymieszać wszystko razem.

Zostawić do stężenia 

Miksujemy jaja z cukrem na puch .

Masa podwaja się lub potraja to zależy od czasu miksowania.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do ubitych jaj.

Teraz mieszamy delikatnie w jedną stronę do połączenia składników.

Formę żaroodporną smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą lub mąką.

Przekładamy ciasto do formy .

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach, zostawiamy do ostudzenia.

Przekładamy tężejącą galaretkę z owocami na biszkopt i do lodówki po 2 godzinach można już jeść .

 

IMG_3522

 

IMG_3536

 

IMG_3525

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (6) »
sobota, 15 listopada 2014
Dewolaj z musztardą ziołową

Dewolaj z musztardą ziołową to prawdziwy rarytas . Połączenie sera z musztardą i pietruszką podnosi walory smakowe.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 6

Dewolaj z musztardą ziołową- SKŁADNIKI:

  • pierś 3 połówki
  • ser gouda 6 plastrów
  • listki pietruszki
  • musztarda ziołowa Develey 5 łyżek
  • sól i pieprz biały do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 jaja
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Dewolaj z musztardą ziołową- PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy i kroimy na połowę w poprzek. Tłuczemy lekko tak aby dziur nie porobić. Posypujemy piersi solą , pieprzem posypujemy papryką czerwoną mieloną . Smarujemy każdy płat musztardą. Kładziemy po plastrze sera. Dodajemy listki pietruszki. Zwijamy piersi w rulonik. Zwinięte piersi maczamy w jaju i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na oleju z obu stron a potem dusimy jakieś 25 minut i gotowe.

 

IMG_05811

 

 

IMG_05841

 

 

IMG_05762

 

 

Beztytuu1

14:31, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 10 listopada 2014
Gulasz z karkówki pieczarek i musztardy

Chodziło za mną i chodziło , szukałam smaku i znalazłam . Jest trochę inny o lekko kwaskowo - słodkim  smaku . Musztarda miodowa  jest z dodatkiem miodu :)

Mięsko lubię pod różnymi postaciami .

Składniki:

karkówka 600 gram

pieczarki 6 dużych starczy

marchewka 3 szt.

Dodatkowo:

ziemniaki , ryż ,kasza

Karkówkę myjemy kroimy w kostkę ( jak nam wyjdzie ). Smażymy na oleju i dusimy pod przykryciem.

Dodajemy umyte pokrojone pieczarki .

Marchew myjemy i kroimy w kostkę dodajemy do mięsa .

Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy 4 łyżki musztardy miodowej Develey .

Gulasz nabiera smaku i wyrazistości . Walory smakowe pogłębiają i wydobywają  słodycz . Gulasz można podać z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem .

IMG_01891

 

 

 

IMG_01902

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 20 października 2014
Sałatka jarzynowa

Macie też tak czasem , że się chce coś zjeść a nie wiesz co . Ja ostatnio mam takie zachcianki.

Wpadłam na pomysł aby zrobić sałatkę jarzynową . Dwa w jednym cieplej w domu bo gotuje się jaja warzywa i w dodatku będzie można jeść coś pysznego.

Składniki:

ziemniaki 6 szt

jaja ugotowane 6 szt

groszek  konserwowy 100 g

fasolka czerwona konserwowa 150 g

kukurydza konserwowa Develey  150 g

ogórek kiszony 8 szt

Majonez wiejski Develey 200 g

musztarda kremska Develey 4 łyżki

Dodatkowo:

sól

pieprz biały do smaku

Ugotowałam jaja osobno

Ugotowałam ziemniaki -  w lekko osolonej wodzie :)

Odcedziłam kukurydze i fasolkę czerwoną

Pokroiłam ogórka kiszonego i tez odcedziłam

ziemniaki pokroiłam ugotowane w kostkę i jaja też pokroiłam.

Składniki przełożyłam do misy , dodałam majonez , musztardę sól i pieprz . Wymieszałam i zostawiłam na 2 godzinki w lodówce bay przeszła smakami :)Wyszła bardzo smaczna a musztarda nadała jej wyjątkowego smaku.

 

IMG_02413

 

 

 

                                                                                

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 października 2014
Pierogi z rybą

Przy piątku najlepszym rozwiązaniem jest ryba . Ja tez mam zawsze rybkę ale tym razem postanowiłam ją przygotować w całkiem inny sposób.

Mianowice zrobiłam pierogi z rybą . Dokładnie z nototenią .

Nototenia 1.5 kg

sok z cytryny wycisnęłam

czosnek sprasowany sól pieprz biały  mielony

papryka mielona czerwona słodka

sos hamburgerowy Develey 200 ml

Ciasto na pierogi:

500 g mąki pszennej
około 1/4 l wody
50 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka soli

 

Zacznijmy od ryby:

Rozmroziłam nototenie  oskrobała z łusek oczyściłam i oddzieliłam od ości

Zmieliłam rybkę dwa razy przez średnie sitko .

Włożyłam rybkę zmieloną na rozgrzany tłuszcz i smażyłam.

Skropiłam  sokiem z cytryny posoliłam popieprzyłam

Czosnek sprasowałam i dodałam do ryby .

Wlałam sos hamburgerowy Develey tak połowę czyli 200 ml.

Mieszałam do odparowania sosu

Ciasto na pierogi:

 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sól

Zalewamy ciepła wodą.

Dodajemy żółtka , jajo i miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto i wałkujemy .

Szklanką wycinamy kółeczka.

Nakładamy farsz rybny i zlepiamy palcami pierogi.

Gotujemy je wyjmujemy odcedzamy i podsmażamy  najbardziej lubię takie podsmażone .

IMG_01671IMG_01711IMG_01561

 

 

Zapraszam do sklepu

Beztytuu

 

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (6) »
czwartek, 04 września 2014
Pierogi ze szpinakiem

Jak co dzień  zaglądam do zamrażalnika i szukam w nim czegoś do zjedzenia. Dzisiaj wyjęłam szpinak , będą pierogi ze szpinakiem

 

szpinak mrożony liściasty 450 gram

dressing czosnkowy  develey cała buteleczka

ser kozi 150 gram

Ciasto na pierogi :

 
mąka tortowa  - 0,5 kg
jajko- 1 szt.
sól- 0,5 łyżeczki
woda ciepła- 1 szklanka ( jak za mało dodać więcej )
 
 
Do miski wsypałam mąkę i sól.
Zrobiłam dołek wbiłam jajo i dodałam wodę ciepłą.
Wyrobiłam ciasto.
Wałkowałam dosyć cienko
Szklanką robiłam kółka.
 
Szpinak mrożony włożyłam na patelnie dusiłam go do rozmrożenia.
Dodałam dressing czosnkowy i ser kozi .
Mieszałam do zgestnienia
Ostudzony farsz szpinak-owy nakładałam łyżką prosto z patelni.
Zlepiałam pierogi i pomagając sobie widelcem.
Gotowałam w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i odcedzeniu podsmażyłam pierogi .
IMG_0151IMG_01501IMG_01651IMG_01541
 
Zapraszam do sklepu
logodeveley
 
01:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (12) »
środa, 20 sierpnia 2014
Spaghetti ze szpinakiem pomysł Joanny

Lubie eksperymentował w kuchni i to bardzo. Dzisiaj poznacie smak tabasco .

karkówka 500 gram zmielić

szpinak liściasty 200 gram zmielić

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku

keczup łagodny develey 250 gram

sos czosnkowo ziołowy develey  cały słoiczek

tabasco 5 kropel

makaron spaghetti 200 gram

Karkówkę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy mięso na wąskie kawałki i mielimy .

Liście szpinaku myjemy i mielimy do miseczki z mięsem.

Wkładamy mięso i szpinak na rozgrzany tłuszcz smażymy , aż mięsko będzie rumiane.

Dodajemy keczup i sos czosnkowo ziołowy mieszamy na końcu dodajemy przyprawy i tabasco parę kropel.

Gotujemy makaron i podajemy z przygotowanym sosem z mięskiem i szpinakiem.

 

 

 

                                            IMG_01721

 

 

 

IMG_01641

 

vdsds1

01:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (17) »
środa, 06 sierpnia 2014
Miszmasz z warzywami i kurczakiem

Wiecie co przy takim upalnym dniu jak dzisiaj wcale nie powinnam robić obiadu .

Jednak głód wziął górę i musiałam upichcić coś do jedzenia na szybko .

Wypadało na pierś z kurczaka warzywa z patelni ryż

Pierś z kurczaka połówka

królewski bukiet warzyw Iglotex

ryż 1 woreczek

kurkuma 2 łyżeczki

Dodatkowo:

sól

pieprz biały mielony do smaku

Dusimy warzywa na patelni  ,aż będą miękkie , dodajemy sól i pieprz.

Ryż gotujemy, jak jest ugotowany dodajemy 2 łyżeczki kurkumy do zabarwienia ryżu.

Pierś myjemy kroimy w paseczki.

Posypujemy sola pieprzem mielonym białym  papryką czerwoną mieloną i smażymy na patelni z odrobiną oleju.

Powstaję pyszne danie . Szybkie smaczne i z  warzywami  .

 

 


09:48, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (19) »
wtorek, 05 sierpnia 2014
Lasagne z karkówką i cukinią

Odkąd posmakowałam lasagne tak teraz robię ją na różne sposoby . Dzisiaj będzie z karkówką i cukinią oraz marchewką.

makaron do lasagne 12 szt

karkówka 700 gram

cukinia 300 gram

marchew 6 średnich marchewek

keczup łagodny develey 200 gram

szczypior 2 pęczki

ser gouda 8 plastrów

 

Sos beszamelowy:

  • 4  łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku



Gotujemy makaron .

Robimy sos- Rozpuszczamy margarynę i dodajemy mąkę.

Zalewamy mlekiem i mieszamy do gładkiej konsystencji.

Dodajemy sól ,pieprz biały i sprasowany czosnek

Karkówkę moczymy i kroimy w kostkę , smażymy na oleju.

Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem dusimy .

Cukinie kroimy w plasterki na krzyż i dodajemy do miękkiego mięsa.

Zalewamy keczupem łagodnym i razem dusimy , do momentu kiedy nam keczup odparuje.

Do naczynia żaroodpornego na same dno wlewamy sos beszamelowy z czosnkiem i kładziemy makaron.

Wykładamy z patelni farsz i posypujemy jednym pęczkiem szczypioru.

Na to ser w plastrach polewamy sosem beszamelowym i kładziemy makaron. Na to znowu warstwa mięsa szczypiorku i makaronu . Zalewamy na koniec sosem beszamelowym .

Dzięki uprzejmości Develey mogłam wypróbować keczup łagodny .

 

 

Pyszne produkty znajdują się na stronie.


07:33, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (10) »
piątek, 25 lipca 2014
Poezja porzeczkowo truskawkowa

Poezja porzeczkowo truskawkowa

 

Owoce mogą być zerwane co dopiero z krzaczka .Akurat miałam IGLOTEX owocową mieszankę więc wykorzystałam ją .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Poezja porzeczkowo truskawkowa - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki maki tortowej typ 450
  • 250 gram margaryny
  • 3 jajka
  • 250 gram cukru
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Owoce mrożone  IGLOTEX 500 gram

Poezja porzeczkowo truskawkowa - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaja na puch z cukrem- masa potroiła się.

Rozpuściłam margarynę i zostawiłam do ostudzenia.

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.

Dodałam partiami make do zmiksowanych jaja.

Dodałam ostudzona margarynę.

Zmiksowane ciasto przełożyłam do blaszki silikonowej okragłej. ( 26 cm ) Owoce rozmroziłam odcedziłam i przełożyłam na ciasto , lekko wgniatając. Posypałam cukrem pudrem , przed pieczeniem już na cieście.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach .

Po upieczeniu i wystudzeniu lekko posypałam ciasto cukrem pudrem.

Nawet mrożone owoce pasują idealnie IGLOTEX POLECAM



 

 

Porzeczkowo mi 2014

Porzeczkowo mi 2014

08:49, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (8) »
czwartek, 26 czerwca 2014
Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą

Nie ma to jak coś nowego pojawi się na stole . Pierwszy zachwyt i pierwszy kęs zawsze pojawia się błogi uśmiech na twarzy . Warto robić i widzieć uśmiechnięte buzie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - SKŁADNIKI:

  • 12 pieczarek
  • Szpinak rozdrobniony Iglotex 450 gram
  • Ser feta 150 gram
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ser żółty 100 gram
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki młode 1 kg
  • sałatka kolorowa z warzyw

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy , a potem wycinamy nożykiem aby pieczarka była pusta ( potem włożymy do niej farsz) .

Szpinak wkładamy na patelnie i rozmrażamy.

Dodajemy do rozmrożonego szpinaku pieczarki które wyjęliśmy ( środki pieczarek i ogonki ).

Smażymy razem .

Dodajemy ser feta pokrojony drobno , ma nam się rozpuścić i na końcu sprasowany czosnek.

Mieszamy tak długo na gazie aby nam masa stężała.

Przestudzony farsz wkładamy w pieczarki.

Ser żółty kroimy w paseczki i kładziemy na szpinak .

Zapiekamy z 25 minut w 175 stopniach i gotowe.



 

 

 

 

 

Zaś pyszny szpinak siekany  Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć.

 

09:59, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (9) »
piątek, 06 czerwca 2014
Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego PACHNĄCEGO WĘDZONKĄ. Roladki drobiowe z musztardą miodową i francuską z wędzonym boczkiem i plastrem sera. Które podałam z sałatką i kopytami . Polecam pyszne obiad i treściwy .Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje ..


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 4

Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem - SKŁADNIKI:

 

  • Pierś z kurczaka podwójna ( 4 sztuki roladek z kurczaka wyjdzie )
  • Ser 4 plastry
  • Boczek 4 plastry
  • Musztarda miodowa Develey
  • Musztard francuska Develey
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku
  • Dodatkowo kopytka 2 paczuszki Iglotex
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sos serowo śmietanowy:

 

  • Serek topiony śmietankowy 300 gram
  • Śmietana 30% 200 gram
  • Sól i pieprz biały do smaku.

 

Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy kroimy na 4 plastry . Każdy plaster piersi smarujemy musztarda miodową i francuską ( świetne smaki wyjdą). Na pierś kładziemy plaster boczku i plaster sera posypujemy szczypta pieprzu . Zawijamy , spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju rzepakowym na rumiany kolor. Przykrywamy pokrywką i dusimy z 25 miny , roladki się podduszą i będą bardzo smaczne. Na końcu dopiero solimy . Gotujemy kopytka i podajemy z roladami polewamy sosem serowo – śmietanowym.

 Pyszne produkty :) bez nich nie było by smaku i pysznych rolad drobiowych . Jeśli macie chęć na musztardy to zapraszam do sklepu Develey

 


Zaś pyszne kopytka Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć

07:31, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 02 czerwca 2014
Bułeczki ze szpinakiem , kozim serem i sosem czosnkowym

Nie ma to jak bułeczki ze szpinakiem o lekko czosnkowym smaku z dodatkiem sera koziego . Przepyszne i szybkie.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Bułeczki ze szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • Mąka tortowa 500 gram typ 450
  • Drożdże 40 gram
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Mleko 250 ml
  • Masło 75 ml
  • Dodatkowo
  • szpinak rozdrobniony 450 gram Iglotex
  • Sos czosnkowy 200 ml Develey
  • Ser kozi 150 gram
  • Jajo do posmarowania bułek .
  • Rozczyn:
  • 125 ml mleka
  • Drożdże
  • 2 łyżeczki cukru

Bułeczki ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę .

Robimy dołek.

Rozpuszczamy masło i dodajemy 125 ml mleka .

Rozczyn:

125 ml mleka

Drożdże

2 łyżeczki cukru

Mieszamy do rozpuszczenia drożdży , dodajemy 3 łyżki mąki i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką .

Po 15 minutach dodajemy rozczyn do pozostałych składników.

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod ściereczką na godzinę.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt.

Na ciasto kładziemy farsz szpinak-owy .

Zawijamy wychodzi długi wałek.

Kroimy na 12 części .

Smarujemy rozbełtanym jajem .

Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Farsz wykonanie:

Szpinak mrożony wkładamy na patelnie i dusimy do rozpuszczenia. Dodajemy 200 ml sosu czosnkowego Kozi ser kroimy drobno , mieszamy ,aż wyparuje i zostanie tylko geste .

 

 




Pyszne produkty :) bez nich nie było by smaku i bułeczek .

Jeśli macie chęć na sos develey to zapraszam do sklepu Develey

 

Zaś pyszne produkty Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć

 

Czas na szpinak 4!

08:06, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Żurek z chrzanem

Tradycyjnie nie może obejść się bez żurku .Wielkanoc ma swoje prawa.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 100 gram pietruszka korzeń
  • 1 cebula opalona nad gazem
  • 1 00 gram seler
  • pieprz biały  do smaku
  • 0,5 litra żuru śląskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • rosołki drobiowe
  • udko z kurczaka
  • chrzan tarty Develey  4 łyżki

Warzywa myjemy obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele, listek laurowy i odrobię pieprzu. Dodajemy rosołki drobiowe i udko z kurczaka

Kurczak się ugotuje , wyjmujemy udko.

Teraz dodajemy żur  i  chrzan ,chwilę mieszamy  smakujemy czy nie brakuje nic.

Gotujemy jaja wkładamy do talerza i zalewamy  GOTOWYM żurkiem.

 



 

 

 

DEVELEY ma smaczne produkty, jednym  z nich jest właśnie chrzan który użyłam do żurku. Dodaje go też do buraczków .

08:09, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel