sobota, 13 sierpnia 2016
Ogórki w zalewie musztardowej

No to dziś mamy ogóreczki gruntowe w zalewie z musztardą.Końcowy efekt wygląda bardzo ciekawie , a smak też jest fajny.

Składniki na zalewę:

  • litr wody
  • ocet 10% 1 szklanka
  • ksylitol 1 szklanka
  • sól 1 łyżka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • cebula 2 szt marchew 4 szt
  • gorczyca 2 łyżki
  • ziele angielskie 4 szt
  • listek laurowy 4 szt

 

Dodatkowo:

  • ogórki gruntowe 3 kg

 Krok 1

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą( myje gąbką małą drugą stroną to przynajmniej trochę zetrę te kujące końcówki i umyje).Obcinamy końcówki z dwóch stron i kroimy w plasterki.

Krok 2

Ogórki trzeba wyparzyć , najlepiej takie 250 ml. Wkładamy plasterki ogórka dosyć ciasno upychamy.

Krok 3

Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy ksylitol i sól. Kroimy cebule w talarki, a marchew w plasterki.Na końcu dodajemy gorczycę,ziele i listek laurowy.Po wymieszaniu dodajemy musztardę i gotujemy jakieś 15 minut.

Krok 4

Wyjmujemy z zalewy cebulkę i marchewkę i wkładamy do każdego słoiczka z ogórkami. Zalewamy gorącą zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Wyszło mi 12 słoiczków po 250 ml.

 

IMG_00261

 

IMG_99901

 

IMG_99931

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 sierpnia 2016
Pikle w zalewie pomidorowej

Dostałam sporo ogóreczków przerośniętych nic tylko na pikle się nadawały.Więc postanowiłam zrobić najpierw w zalewie pomidorowej.Nic trudnego za to jesienną i zimową porą w sam raz do obiadu pasują.Przyznam się , że bardzo lubię podjadać pikle między posiłkami, myślę , że nie mają dużo kalorii za to są bardzo smaczne.

Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml:

woda 3 szklanki

ocet 10% szklanka

marchew 3 szt

cebula 2 szt

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

cukier 6 łyżek

sól 1 łyżka

przecier pomidorowy 2 duże łyżki

Dodatkowo:

Przerośnięte ogórki

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól.Dodajemy pokrojoną marchew w plasterki i cebule pokrojoną w półksiężyce, listek i ziele oraz przecier pomidorowy Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku.

Krok 2

Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy 15-20 minut minut( od zagotowania liczymy 10 minut)

Krok 3

Zalewę robiłam 7 razy na 40 słoików o pojemności 900 ml

IMG_01961

IMG_01931

IMG_0088 

IMG_00872

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 sierpnia 2016
Ogórki kanapkowe

 Robię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml

Składniki:

ogórki gruntowe 1.1/2 kg

woda 500 ml

1.1/2 szklanki cukru

1.1/2 szklanki octu

1 łyżka gorczycy

1 łyżka pieprzu w ziarnkach

10 szt ziele angielskie

1 łyżka kurkumy 

1 łyżka soli

 

 

IMG_9893

 

IMG_9901

 Krok 1

Najpierw odmierzyłam składniki sypkie  i wsypałam do garnka,a następnie płynne składniki woda i ocet.

page23a

Krok 2

Zagotowałam składniki. Słoiki wyparzyłam. 

23dc

 

 Krok 3

Ogórki umyłam poobcinałam końcówki i pokroiłam je nożem ząbkowanym jak widać na zdjęciu. Jakoś łatwiej mi się kroiło nim.Pokroiłam ogóreczki w paseczki , starałam się aby były takiej samej grubości .Powkładałam je do słoiczków i zalałam przygotowana zalewą. Wyszło mi 5 słoiczków .

IMG_98921

 IMG_0001

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 sierpnia 2016
Buraczki na zimę 2016

Trwa szał na przetwory więc robię póki mam chęć.Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków:)

Składniki:

buraczki starte 5 kg

szklanka octu 10%

w łyżki  soli kamiennej niejodowanej do przetworów o’Sole

ksylitol  1 szklanka

Krok 1

Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości.

Krok 2

Po ugotowaniu buraki wkładamy do zimnej wody i obieramy je.Mielimy i przekładamy do dużej miski.

Krok 3

Do zmielonych buraków dodajemy cukier,sól i ocet.Mieszamy,zostawiamy najlepiej na 1-2 godzinki by przeszło smakiem.Możemy znowu popróbować czy podchodzi nam smak ,jeśli tak to wkładamy do wyparzonych słoiczków 250 g tak aby były z pół centymetra od zakrętki i zakręcamy.

Krok 4

Pasteryzujemy od zagotowania koło 15 minut.

IMG_97921

 

IMG_97941

page61

15:10, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 września 2015
Prawdziwki marynowane w zalewie octowej

Mamy sezon grzybowy jak widać . Praca wre , wróciłam z lasu i zabrałam zaraz się do czyszczenia. Dziś tylko prawdziwki i kozaki więc łebki pójdą do marynowania,  a resztę do sosu :) 

 

Składniki na zalewę:

3 szklanki wody,

1 szklanka octu 10%,

2 łyżeczki soli,

 3 łyżeczki cukru,

10 ziaren pieprzu,
6 ziarenek ziela angielskiego,
4 liście laurowych,
cebula pokrojona w krążki

Wykonanie zalewy:

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy ocet i wstawiamy na gaz.Wsypujemy cukier i sól .Obieramy cebule i kroimy w talarki .Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach . Zalewę gotujemy 15 minut.

Grzyby:

Grzyby czyścimy , twarde małe łebki idą  na zalewę . Gotujemy grzyby  koło 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli , podczas gotowania zbieramy szum ). Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków. Zalewamy przygotowana zalewą , aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

IMG_1664

 

 

IMG_1660

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 września 2015
Przetwory - kompot ze śliwek 2015

Czas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak  lub polewka biszkoptowa .

Składniki na kompot ze śliwek :

5 kg śliwek wypestkowanych 

10 łyżek cukru

10 goździków

woda wrzątek 2 litry

Wykonanie kompotu ze śliwek :

 

Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę.

Do dużej misy ze śliwkami wlewamy wodę i przez chwile myjemy je.

Wyparzamy słoiki do których wkładamy śliwki po samą górę.

Wkładamy do każdego słoika litrowego po 2 goździki .

Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru.

Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek.

Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki .

Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta .

 IMG_0936crop

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 sierpnia 2015
Buraczki na zimę 2015

Troszkę buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od dżemu . Będą na zimę jak znalazł , będę miała do zupy i do ziemniaczków .

Składniki :

  • 5 kg buraków - już startych
  • 1 szklanka ksylitolu  Kłos-Pol
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli

 

Krok po kroku wykonanie :

Dokładnie myjemy buraki i obcinamy końcówki .

Wkładamy buraki do garnka i zalewamy wodą , gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny  , buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej,  gar był wielki aluminiowy ).

Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka.

Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam , cały czas w rękawiczkach.

Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej .

Dodałam ksylitol jedna szklankę wsypałam  (w moim wykonaniu prosto z woreczka w którym miałam ksylitol )

Dodałam ocet też jedną szklankę.

Wsypałam soli i mieszałam do połączenia składników.

Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki.

Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :)

Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym :) 

IMG_94011

IMG_9409

 page41

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (4) »
niedziela, 02 sierpnia 2015
Ogórki w zalewie musztardowej

 

 Ostatnio chodzimy za mną ogórki w zalewie musztardowej i postanowiłam zrobić . Wszak mamy sezon ogórkowy więc na czasie a na zimę będzie jak znalazł .

 

 

Składniki:
- 5 kg ogórków
- 300 g cukru
-3 łyżki soli
- 250 ml octu
- 1.1/2 litra wody
- liść laurowy na słoik półlitrowy 
- ziele angielskie 2 na słoik półlitrowy 
- czosnek 1 na słoik półlitrowy 
- chrzan 1 cm na słoik półlitrowy 
- koper jeden kwiatek słoik półlitrowy 
- 9 łyżeczek musztardy rosyjskiej Develey 

Wykonanie:

Ogórki umyłam osuszyłam , poobcinałam końce i pokroiłam w słupki ( razem ze skórką ).

Wyparzyłam słoiki , powkładałam do środka ziele, listek ,czosnek ,chrzan i koper .

Powkładałam ogórki dosyć ciasno poupychałam je.

Przygotowanie zalewy :

Przygotowałam miarkę 3 litrową którą zakupiłam na Tradismak  . Miarka idealna do robienia zalewy i nie tylko.

Do miarki wlałam wrzątek , następnie wsypałam cukier i sól .

Dodałam musztardę , dokładnie wymieszałam i wlałam ocet, ponownie wymieszałam .

Gorącą zalewę wlewałam od razu do ogórków i zakręcałam.

Gotowałam słoiki po 10-12 minut od zagotowania.

Ogórki są już dobre po paru dniach.

 

 

 

 IMG_9228

IMG_9233

 

IMG_9217

 

IMG_9215

 

IMG_9216

 

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
sobota, 11 lipca 2015
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015

Prażone jabłka to jedne z przetworów które robię co roku, by potem raczyć się zimą pysznymi smakołykami. Jabłuszka idealnie pasują do biszkoptu , a na to bita śmietana i polane czekoladą . To jedna z moich propozycji .  Diamantowa Kuchnia przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry , a to najważniejsze .

Składniki :

jabłka duże 10 kg 

cukier żelujący trzcinowy Diamant 6 x 500 g (w zupełności starczy do jabłek )

Wykonanie:

Jabłka myjemy , obieramy ze skórki.

Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.

Przepłukać na końcu.

Trzemy jabłka na wiórka , wkładamy do garnka ( u mnie to trzy garnki były )i prażymy koło 30 minut.

Po 30 minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ).

4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego .

Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików).

Litrowy słoik starcza na ciasto .

Tak powstały prażone jabłuszka .

IMG_8561

 

 

IMG_8569

 

 

IMG_8565

IMG_8566

 

10835260_993318937375007_8323449078735900101_o

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (2) »
sobota, 04 października 2014
Frużelina z wiśni

Kochani Dostałam mrożone wiśnie z Iglotex. Chciała bym się zwami podzielić co z nich z robiłam.

Frużelina stara jak świat , ale zawsze na czasie . Jest idealna . pasuje do gofrów z bitą śmietaną , do lodów jako dodatek Można do tortu dodać trochę. Jest słodko kwaśna .  Upiekłam chałkę i podałam właśnie z frużeliną.

Czas wracać do przepisu :)

1 kg wiśni mrożonych bez pestek Iglotex

cukier 2 szklanki

mąka ziemniaczana 2 łyżki

4 łyżki wody zimnej ( do rozmieszania maki ziemniaczanej )

Do garnka wkładamy wiśnie( włożyłam zamrożone)

Mieszałam je , aż się rozmroziły i puściły sok.

Moje nawet lekko się zagotowały.

Sok nadal był w garnku , kiedy rozpuściłam mąkę ziemniaczana w zimnej wodzie.

Dodałam wiśni ta rozpuszczoną make , to nic ,że sok jest , nawet lepiej .

Mieszałam , aż powstała zawiesina taka dosyć gęsta - nadal jednak jest płynna łyżeczką można nabierać normalnie.

Gorącą frużelinę z wiśni przełożyłam do słoiczków i zakręciłam  zaniosłam do chłodnej piwnicy  - wyszły mi trzy takie 200 ml.

Nawet z mrożonych  wiśni możemy robić frużelinę - czyli cały rok :)

 

IMG_00563

 

 

 

IMG_00711

IMG_00611

 

IMG_00752

 

 

 

 IMG_00741

01:01, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (4) »
piątek, 01 sierpnia 2014
Galaretka porzeczkowa

Wiaderko porzeczek to jest to co lubię najbardziej.

  Co się z tym wiąże ?

Wiadomo przetwory , tym razem postawiłam na galaretkę porzeczkową . W dodatku wypróbowałam garnek od firmy  FNE Silesia Rybnik .

porzeczki 2 kg już po oczyszczeniu , myciu i oskubaniu do czysta.

cukier 2 kg

Umyte porzeczki wsypujemy do garnka. Pod przykryciem trzymamy koło godziny.

Owoce popękają puszczą sok.

Zostawiamy do przestygnięcia.

Do drugiego garnka wkładamy sitko i przekładamy porzeczki z sokiem.

Przecieramy łyżką , to co zostanie możemy wykorzystać  do zrobienia kompotu.

Przecedzony sok wkładamy do garnka . Gotujemy zbieramy szum.

Dodajemy tyle cukru ile mamy odcedzonego soku .

Mi wyszło 1.5 litra więc tyle dodałam cukru.

Gotowałam razem z 30 minut W GARNKU FNE Silesia Rybnik .

Przełożyłam do słoiczków i zagotowałam je 10 minut od zagotowania wody.

 

 

 

 

 

Opinia

Zauważyłam że garnek nie przypalił mi galaretki, chociaż rzadko mieszałam . Duży plus.

 

Uchwyty ma bardzo stabilne co rzadko się zdarza .

Jest poręczny widać to kiedy wlewam galaretkę

Szkoda , że nie jest większy chętnie usmażyła bym w nim mięso i zobaczyła jak się sprawuję.

Ochronka na pokrywkę - Pierwszy raz się spotykam i to jest bardzo bardzo oryginalne.

- Nie przypala

- Gotuję doskonale

- Ma stabilne uchwyty

- Pokrywka szklana idealnie dopasowana , ma ujście pary które zapobiega kipieniu 

14:50, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (4) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel