czwartek, 16 października 2014
Jabłecznik z rodzynkami

 

 Ciasto wyszło delikatne jaśniutkie i pyszne . Jabłuszka pachniały , a rodzynki dodały im słodkości .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Jabłecznik z rodzynkami - SKŁADNIKI:

Jabłecznik z rodzynkami - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy jaja z cukrem na puch. Masa robi się puszysta . Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Rozpuszczamy margarynę i studzimy . Dodajemy na przemian margarynę i śmietanę. Miksujemy nadal. Smarujemy blaszkę margaryna i posypujemy bułka tartą. Przekładamy prawie całe ciasto do blaszki. Obrane jabłka i pokrojone w plasterki dosyć ciasno układam na cieście. Posypuje dwoma rodzajami rodzynek. Pozostałym ciastem smaruje jabłuszka z rodzynkami . Tak zakrywam wszystko Piekę 60 minut w 170 stopniach. Blaszkę mam większą wiec więcej składników potrzebujemy . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

IMG_04951

 

 

 

 

IMG_04891

 

 

 

IMG_04931

 

 

  12030024737

Tagi: ciasta
10:53, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 15 września 2014
Bułeczki bolillos z sezamem

Nie ma to jak zrobić samemu bułeczki . Tym razem zrobiłam z sezamem . Smakowały wszystkim domownikom .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 20

Bułeczki bolillos z sezamem - SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej  białej chlebowej typ 650 Młyn kopytowa
  • 80 gram  drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżki  miodu płynnego

Bułeczki bolillos z sezamem - PRZYGOTOWANIE:

Do Misy wsypuję mąkę 900 gram.

Robię zagłębienie.

W małej miseczce rozrabiam drożdże w 500 ml wody .

Dodaje miód i 100 gram mąki , mieszam razem.

Wlewam zawiesinę do misy z mąką zostawiam na 15 minut.

Dodaję sól i smalec.

Wyrabiam ciasto robotem.

Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Przygotowuję blaszkę i kładę papier do pieczenia.

Ciasto dzielę na 20 części i formuje bułeczki.

Nacinam każdą bułeczkę przez środek i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

Smaruje rozbełtanym jajem każdą bułeczkę i posypuje sezamem.

Na dole pieca wstawiam naczynie z woda i tak piekę Piekę 25 minut w 170 stopniach .

( Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie mąki , gdyby było za gęste to wody )

IMG_05131

 IMG_05062

 

 

14:46, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (8) »
sobota, 13 września 2014
Babka śmietankowa z żurawiną

Ciasto na niedziele to taka wspólna akcja gdzie pieczemy razem :)

Tym razem będzie to babeczka

 

Babeczka śmietankowa wyszła idealna . Taka jak chciałam . Wilgotna żurawina nadała jej wyjątkowego smaku.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Babka śmietankowa z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej tym 450
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żurawina suszona cała 150 gram Owocowy Raj

Babka śmietankowa z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja całe z cukrem na puch.

Masa jajeczna jest prawie biała po ubiciu i puszysta.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy śmietanę , miksując na mniejszych obrotach.

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajeczno - śmietanowej.

Smarujemy formę silikonowa okrągłą do babki margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Żurawinę wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem , zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Odlewamy wodę i posypujemy mąką.

Wlewamy partiami ciasto na trzy razy .

Wkładamy żurawinę obsypana mąką czyli ciasto , żurawina i tak dwa razy.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem .

 

IMG_05491IMG_05401IMG_0545Zapraszam do sklepu

12030024734

 

 

 

                                                      Piekłam wspólnie z c.d.n.

Bożena

Lidia

JEJ KUCHNIA

Iwona

Iwona 

01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (15) »
wtorek, 19 sierpnia 2014
Rogale z mąki sojowej z kremem kokosowym i nutą alkoholu

Nie jedliście jeszcze przedtem takich pysznych rogali jestem tego pewna na 100% . Po pierwsze użyłam mąki sojowej co dzisiaj mało kto piecze  w dodatku mam cudowny krem z kokosa z alkoholem .

Składniki:

400 gram mąki pszennej tym 450

200 gram mąki sojowej Owocowy raj
8 łyżek  miodu płynnego
10 łyżek ciepłej wody
50 g drożdży świeżych
200 ml mleka
100 g masła
2 jajka
150 gram cukru

Dodatkowo:

kokosowy krem z alkoholem  ZENTIS 300 gram

2 jaja do posmarowania rogalików przed pieczeniem

Do szklanki wlałam letnią wodę , dodałam drożdże i cukier, rozmieszałam.

Dodałam mąkę pszenną i zamieszałam,  zrobiłam rozczyn .

Do misy wsypałam mąkę pszenną ,  a potem sojową.

Dodałam rozczyn oraz rozpuszczoną margarynę letnią.

Rozbełtałam jaja z mlekiem i dodałam do reszty składników.

Wymieszałam i na końcu dodałam miód.

Ciasto wyrobiłam i zostawiłam na godzinkę pod ściereczką.

Ciasto podzieliłam na 6 części i wałkowałam małe placuszki.

Robiłam nacięcia , wychodzi 8 rogalików z jednego placuszka .

Kładłam łyżeczką krem kokos z alkoholem i zwijałam rogaliki.

Kładłam na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia  po 16 sztuk.

Smarowałam je rozbełtanym jajem i piekłam w 170 stopniach 20 minut.

Wyszło 48 rogalików

 

IMG_05051

 

IMG_05171

Kokosowy krem dostałam od ZENTIS  

ZAPRASZAM DO SKLEPU

FDFDFG2

IMG_05081

Mąkę sojową dostałam od Owocowego raju 

Zapraszam do sklepu

12030024733

IMG_0513

Tagi: ZENTIS
01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (16) »
czwartek, 14 sierpnia 2014
Jabłuszko- we Love

Lubie ciasta z przetworzonymi jabłuszkami . W buzi się rozpływa . Smaczne ,delikatne . Lekko kwaskowo i słodko .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Jabłuszko-we love - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 150 gram cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Jabłuszka przesmażone z cukrem ( 1kg jabłek startych na tarce i przesmażonych z 6 łyżkami cukru).
  • Galaretka rubinowa 1 szt.
  • Orzechy pekan gotowe 150 gram Owocowy raj
  • Masło 2 łyżki
  • Czekolada gorzka 200 gram
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Jabłuszko-we love - PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam jaj z cukrem na puch.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj.

Zamieszałam łyżką masę. Przełożyłam do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą.

Piekłam 30 minut w 180 stopniach.

Wyjęłam ostudziłam , przekroiłam na połowę.

Jabłka umyłam starłam na tarce razem z łupinką.

Włożyłam do garnka i przesmażyłam je z cukrem.

Galaretkę zalałam wrzątkiem( w szklance wody ).

Dodałam ostudzoną galaretkę do przesmażonych jabłek.

Mieszałam i zostawiłam do ostudzenia.

Przełożyłam masa jabłkową biszkopt.

Docisnęłam i wstawiłam do lodówki na godzinkę.

Orzechy włożyłam do garnuszka , dodałam masło i „ smażyłam je”.

Dodałam czekoladę połamaną i mleko mieszałam do zgęstnienia.

Ostudzoną czekoladę wyłożyłam na zimy biszkopt.

Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki i można jeść .

IMG_04011

 

 

IMG_03761

 

IMG_0379

 

IMG_03821

 

Jeśli  lubicie , lub macie chęć na skosztowanie  orzechów Pecan to zapraszam do sklepu

12030024731"Mają około 5 cm wielkości oraz słodki i jednocześnie delikatny smak.
Bogate są w białko, błonnik, węglowodany, witaminy z grupy B, C, K i dużą dawkę witaminy E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, sód i kwas elagowy. Swoim wyglądem oraz smakiem przypominają orzechy włoskie. Regularne spożywanie orzechów pekan zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. 
Składniki zawarte w tych orzechach przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu, obniżenia 
poziom złego cholesterolu oraz poprawienia metabolizmu.
"

01:00, rozowakuchnia , Owocowy Raj
Link Komentarze (15) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel