poniedziałek, 29 maja 2017
Pyszne kraker-swe kuleczki bez pieczenia

Moja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam się raz dwa do robienia i muszę przyznać,  że mało czasu zajmuje za to potem sama przyjemność.

Składniki:

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 50 ml

żurawina suszona 100 g

zmielone orzechy( kupiłam gotowe zmielone) 100 g

migdały płatki 100 g

krakersy słone 300 g

wiórka kokosowe do obsypania kuleczek

Wykonanie:

Rozpuściłam czekoladę z mlekiem i masłem, wsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały. Wymieszałam, na końcu dodałam krakersy i tłuczkiem rozgniatałam w tej masie.Krakersy całkiem nie zostały rozgniecione widać było kawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki aby się schłodzimy, były w sam raz kiedy przyszła młodzież. Bardzo im smakowały krakers-owe  kuleczki.

IMG_6088

 

IMG_60863

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 maja 2017
Bajaderki wiosenne

Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety  mają wadę, szybko znikają więc albo zrobimy dwa razy tyle lub poczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś tam,  po troszeczku wyjmujemy hihihi. Dosyć tych głupotek słownych czas do działania. Pokaże wam co też w różowej kuchni od rana powstało słodkiego.

 IMG_5873

Składniki na murzynka:

jajka 3 szt

mąka pszenna 2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki

 łyżeczka proszku do pieczenia

masło 200 g

cukier 150 g

Dodatkowo:

migdały płatki  KRESTO 150 g

rodzynki KRESTO 200 g

wiórki kokosowe KRESTO  200 g

orzechy nerkowca 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

orzechy laskowe 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 100 ml

 

 

Specjalnie upiekłam murzynka zwykłego tak jak pieczecie zwykłą babeczkę w domu i postanowiłam zrobić z niego bajaderki .Wcale nie wyszedł mi zakalec jeśli tak myślicie to jesteście w błędzie :)  

Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta.

 

Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje, że mogłam skosztować i podzielić się nimi z rodziną i znajomymi.

 

IMG_5866

 

IMG_5871

IMG_5889

IMG_5883

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 grudnia 2016
Ciasteczka z nutą cynamonową

 Ciasteczka Świąteczne o lekkim smaku cynamonu  kształcie płatka śniegu. W smaku rewelacja.

 


Składniki:
200 g (kostka) masła
1 szklanka ksylitolu Kłos-Pol
1 jajko
cukier waniliowy 32 g
2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy miękkie masło,jaja,cynamon i ksylitol i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około godzinę.Wałkujemy na 3 cm i stempelkiem "wykrawamy" ciasteczka.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niego ciasteczka. Pieczemy  około 10 minut w 170 -180 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać delikatnie cukrem pudrem.


IMG_3139
 
IMG_3143
 
page68
12:24, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 grudnia 2016
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją

No to dziś pokaże wam szybkie ciasteczka migdałowe,udekorowane i fikuśne. Miały być na Święta, niestety moja rodzinka dorwała się do nich i zostały okruszki.

Składniki:

  • 175 g masła
  • 200 g brązowego cukru (zmielić)
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Kakao 2 łyżki 

 

 

Dodatkowo:

Lukier:

  • cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny

Wykonanie:

Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje wiórkami z kolorowej czekolady. 

IMG_2903

 

IMG_2904

 

IMG_2902

 

IMG_2905

 

page232

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 listopada 2016
Tartaletki z niespodzianką w środku

Dziś ciasto mini albo tarteletki jak wolicie ??? Pewnie dowiem się za parę dni z waszych komentarzy. Robiłam je na specjalne zamówienie czyli mąż zażyczył sobie" No wiesz te małe pyszne co ostatnio robiłaś" Myślę , myślę i nie odgadłam hi hi .No to mi pokazał, wyjął ze szafki foremki i mówi " to ,no to zrób " Płeć męska ech no to zrobiłam mu te "coś"

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki

masło 200 g

ksylitol szklanka

proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo:

budyń truskawkowy 2 szt

mleko 800 ml

truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone )

galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku)

galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku)

 

Wykonanie:

Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,śmietanę oraz ksylitol ( jak dacie zwykły cukier to tylko połowę szklanki). Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 2 godzinki by się dobrze schłodziło.W tym wolnym czasie rozpuszczam galaretki i studzę.Po 2 godzinach wyjmuje ciasto, wałkuje i nakładam je na foremki lecz nie do środka ale na wierzch (nie muszę wtedy obciążać ich niczym i lekko ściągają się z foremki). Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę je w 160 lub 170 stopniach góra i dół grzałka  jakieś 7-10 minut. Zdejmuje z foremek i zostawiam do ostudzenia.Teraz gotuję budyń i takim prosto z garnka zalewam tarteletki tak do połowy.Kładę owoce i zalewam tężejącą galaretką. To cała filozofia tego deseru :)

 

IMG_2472

 

IMG_2470

 

IMG_2473

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 listopada 2016
Ciasteczka kruche ze śmietaną

Lubicie ciasteczka, myślę , że tak.Dlatego dziś specjalnie dla was upiekłam maleńkie serduszka, połączyłam nadzieniem.

Składniki:

  • 500 g  mąki pszennej typ 500
  • 200 g zimnego masła
  • 64  cukru waniliowego
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • nadzienie  z  kiwi  ZENTIS

" Gładkie nadzienie o smaku kiwi, to produkt stabilny w procesie pieczenia. Doskonale sprawdza się w produkcji drobnych ciastek o przedłużonym terminie przydatności, dzięki niskiej aktywności wodnej produktu. Wyraźny smak owoców kiwi tego nadzienia uzyskany został dzięki zastosowaniu wysokiej jakości naturalnego koncentratu z owoców kiwi."

 

 

Całkiem proste składniki, pewnie zauważyliście ,że nie dałam jajek.Nie martwcie się, wyjdą pyszne ciasteczka.

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy nad stolnicą silikonową. Masło schłodzone ścieramy na wiórka lub kroimy drobno i dodajemy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy gęstą śmietanę.Wyrabiamy ciasto ,na początku może być klejące ale tym się nie przejmujcie w razie co posypiecie troszkę mąką.Ciasto zawijamy w folia spożywczą i  wkładamy do lodówki na godzinę niech się trochę schłodzi. Wałkujemy cienko i wykrawamy małe serduszka.Pieczemy w 170 stopniach 7-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu nakładamy łyżeczką nadzienie z kiwi i sklejamy.Ciasteczka wkładamy do lodówki niech troszkę się schłodzą , będą smaczniejsze.

IMG_2291

IMG_2294

 

IMG_2299

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 listopada 2016
Ciasteczka witrażyki

 

Postanowiłam zrobić ciasteczka bez jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ksylitolu
  • 16 g a cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g
  • galaretka pomarańczowa z http://www.zentis24.pl

Wykonanie:

 

Ciasteczka najłatwiejsze na świecie , każdy z was je zrobi.Zaczynamy od tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut ciasteczka .Przekładamy gotowym nadzieniem galaretka pomarańczowa znajdziecie ją na http://www.zentis24.pl  Ciasteczka schładzamy lepiej smakują z galaretką.

 

IMG_22801

 

IMG_2278

10:48, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
piątek, 15 lipca 2016
Ciasteczka maślane

 

IMG_94482Dziś pyszne ciasteczka maślane.Szczególne ciasteczka bo z wzorkami .Czasami kiedy nam trudno wydusić dziękuje to wystarczy podarować ciasteczko z tym słowem które wiele znaczy dla każdego z nas :) Ciasto na niedzielę i wspólne wypiekanie ciasteczek :)

Składniki  na 20 szt :

mąka pszenna 200 g

masło 100 g

zmielony ksylitol 70 g

szczypta proszku do pieczenia

jajo 1 szt

Krok 1

Na stolnice sylikonową wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajo, masło miękkie i zmielony ksylitol.

Krok 2

Składniki raz dwa zagniatamy,wstawiamy do lodówki na 30 minut.Schłodzone ciasto wałkujemy i foremką z wzorkiem wykrawamy ciasteczka.

Krok 3

Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy ciasteczka. Pieczemy w 150 stopniach do zarumienienia jakieś 15 minut.Ciasteczka są bardzo smaczne i efektownie wyglądają .Można je zakupić  w sklepie internetowym..logo5

Zachęcam do zakupu, foremki starczą wam na długo za nie wielkie pieniążki. Foremki są z plastiku.

IMG_94511

 

 

IMG_9455

 

IMG_9453 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 23 maja 2016
Kruche ciasteczka z rodzynkami

Postanowiłam zrobić ciasteczka czyli wzięłam udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Powiem wam , że warto brać udział w tych akcjach wypiekania bo można się dowiedzieć jak robić by potem zjeść :P 

Składniki:

jaja 2 szt

cukier brzozowy 150 g

cukier waniliowy 30 g

śmietana 18% 50 g

mąka 250 g

masło 100 g

proszek do pieczenia pół łyżeczki

rodzynki bez namaczania 2 garście

Krok 1

Do miski wbijamy całe jaja, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą.Zagniatamy składniki, na końcu dodając rodzynki.

Krok 2

Stolnice silikonową posypujemy delikatnie mąką.Ciasto wałkujemy na prostokąt, który kroimy w poprzek i wycinamy trójkąty.Pieczemy koło 15 minut e 170 stopniach.Ciasteczka wychodzą pyszne i kruchutkie.

Wypiekały ze mną:

Marzena

Joanna

Katarzyna

Edyta

Dorotka

 

IMG_7341

 

IMG_7355

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (5) »
wtorek, 19 kwietnia 2016
Wafle maślano- kajmakowe

No to dziś znowu smaki dzieciństwa , tym razem z inną masą. Wafle wyszły jakby soczyste,uwielbiam je i moja rodzina też.

Składniki:

andruty 5 szt 

Dodatkowo:

masło 200 g

cukier puder 150 g

kajmak z małej puszki ( dałam na oko większą cześć puszki)

Krok 1

Miksuje miękkie masło na puch, dodaje cukier puder( wsypuje go łyżką).Dodaje dwie łyżki wódki ( by się krem  nie zważył). Kiedy mam już ubite masło z cukrem pudrem i alkoholem, dodaje po łyżce kajmak i miksuje( smakuje w międzyczasie czy ma odpowiedni już smak).Wstawiam na 30 minut do lodówki aby masa się schłodziła.

Krok 2

Schłodzoną masę wyjmuje  z lodówki  i smaruje wafle warstwa po warstwie. Przyciskam wafle deską i stawiam jeszcze coś na nich i tak zostawiam na 12 godzin.Najlepiej na wieczór robić, rano można je pokroić.Ma się wrażenie że wale są soczyste .

IMG_63151

 

 IMG_6317

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 18 kwietnia 2016
Rafaello kokosowe kuleczki

No to dziś nie piekę mimo to powstanie coś słodkiego na jeden ząb jak to mówi moja córka.Maleństwa przepyszne i na jeden kęs:) 

Składniki:

masło 200 g

cukier puder( ksylitol zmielony) 1 szklanka

krakersy 1 opakowanie( 175 g)

wiórka kokosowe 200 4

aromat waniliowy 10 kropelek

orzechy nerkowca 40 szt

czekolada biała 150 g

Dodatkowo :

wiórka do obtoczenia kuleczek

Krok 1

Miękkie masło miksuje na puch, dodaje cukier puder i nadal miksuje z 3-5 minuty. Krakersy wkładam do woreczka i tłuczkiem rozdrabniam( popsuł mi się blender i  musiałam sobie inaczej poradzić). Rozdrobnione krakersy dodaje do masy maślanej, wlewam rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę, wsypuje wiórka i dodaje aromat waniliowy. Składniki mieszam i wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.

Krok 2

Wyjmuje schłodzoną masę i formuje małe kuleczki, lekko je spłaszczam i wkładam orzeszka do środka . Taką kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych, przekradam do papilotki. Kuleczki rafaello przygotowane wkładam do schłodzenia i teraz mamy już dla siebie i jak dla niespodziewanych gości pyszną na jeden kęs słodziutką niespodziankę.

 

 IMG_6307

 

IMG_6305

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 kwietnia 2016
Wafle z czekoladą

Prosta przepyszna przekąska, tak nazwał mąż te wafelki.Zadowolony, że mu zrobiłam smaki dzieciństwa.

Składniki:

5 andrutów

mleko w proszku 1 szklanka

mleko płynne pół szklanki

czekolada gorzka 2 tabliczki

cukier 100 g

Krok 1

Podgrzewamy mleko na gazie, kiedy zaczyna się gotować dodajemy cukier i rozpuszczamy w mleku. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy dwie tabliczki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy mamy płynne składniki dodajemy do nich mleko w proszku i mieszamy do zgęstnienia.

Krok 2

Kiedy masa przestygnie smarujemy nią andruty, jeden i przykrywamy następnym tak pięć warstw wykorzystujemy. Najlepiej robić wieczorem, przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na noc. Rano można pokroić i podawać. Przepyszne wyszły wafle :)

IMG_6031

 

IMG_6029

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 marca 2016
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka

Taki właśnie pyszny smakołyk możecie zrobić na Wielkanoc. Wyglądają cudnie na talerzu. Smakują rewelacyjnie. Prawdziwy szał  na stole.

 

Składniki na 12 szt

 

 

 

Dodatkowo:

Czekolada biała 150 g

posypka kolorowa ( biało czarna) 1 szt

 

Krok 1

Potrzebne nam są "foremki " ze skorupek jaj. nożem tłuczemy skorupkę po szerszej stronie jajka i delikatnie usuwamy skorupki. Przelewamy jaja po kolei do miseczki. Myjemy dokładnie i osuszamy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwile by obciekły. Do każdej skorupki wlewamy odrobinę oleju ,następnie do góry nogami by nadmiar odciekł.Skorupki mamy już natłuszczone.Każde jajko obwijamy folią aluminiową i wkładamy do formy na muffiny.

Kok 2

Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka.

Krok 3 

Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka tak do połowy i obsypujemy posypką ( kuleczki białe i czarne).

IMG_4949

 

IMG_4933

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 marca 2016
Mazurki Wielkanocne mini

Wielkanoc się zbliża to czas na Mini Mazurki, fajna sprawa ,radość dla dzieci i dorosłych.

Składniki:

mąka pszenna 300 g

margaryna 200 g

cukier 100 g

żółtko 1 szt

śmietana 18% 2 łyżki 

Dodatkowo:

masa orzechowa z kawałkami orzeszków  Helio

kuleczki czekoladowe

polewa i dekoracja biała Helio

polewa i dekoracja deserowa Helio

gwiazdki żółte

kolorowy lukier 

 

Ciasto:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana), dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze mini mazurki .Pieczemy w temp 170 stopni koło 15 minut( każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie najlepiej) .Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masa orzechową i lukrem, dodajemy dmuchane kuleczki w czekoladzie ememesy i co tam macie.

Lukier:

W młynku mielimy 3 łyżki niebieskiej galaretki i 3 łyżki cukru. Zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i powstaje lukier niebieski. To samo robimy z galaretką czerwona i zieloną.

IMG_4764

 

IMG_4769

16:44, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 grudnia 2015
Budyniowe ciasteczka

Na dziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w  kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :) 

 

Składniki:

 

 

  • 220 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
  • 110 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

 

Dodatkowo

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka galaretki czerwonej
  • 1 łyżka galaretki niebieskiej
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem.

IMG_3419

 

IMG_3417

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2015
Bezy miniaturki

No to bezy upieczone . Idealnie pasują do dekoracji tortu , lub po prostu do zjedzenia .

 

Składniki na bezy miniaturki :

4 białka

pół szklanki cukru

 ocet winny 2 łyżeczki

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

szczypta soli 

Wykonanie bezy miniaturki  :

Ubijamy białko ze szczyptą soli koło 4 minut. Wsypujemy cukier nadal ubijając ( mamy już ubitą bezę na sztywno ) . Dodajemy ocet winny ( dwie łyżeczki będzie akurat). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana nadal ubijamy . Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe bezy . Jak widać wyszła mi cała blaszka . Teraz wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 130 stopni i tak przez 2 godziny suszymy . ( Gdyby ciemniały to zmniejszyć temp do 100-90 stopni) .Ja miałam przez dwie godziny 130 wyszły bielutkie i pyszne .

 

IMG_1842

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 października 2015
Pieczarki do herbatki

Mojej rodzinie zasmakowały ciasteczka w kształcie pieczarek . Tym razem trochę zmodyfikowałam przepis , a ciastka wyszły jeszcze lepsze nic ostatnio .

Składniki: 

mąka pszenna typ 500  Kłos - Pol 2 szklanki

mąka ziemniaczana 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ksylitol   Kłos - Pol 125 g

żółtka 2 szt

jajka 2 szt 

masło 150 g

Dodatkowo:

czekolada 200 g

 mleko 2 łyżki 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Wbijamy jaj i dodajemy żółtka. . Na końcu dodajemy rozpuszczone maso . Całość miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach koło 10 minut. Zagniatamy już rękoma ciasto formując małe kuleczki które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy butelkę od wody mineralnej i maczamy " dziobek w błonniku kakaowym,   naciskamy prawie do końca naszą kuleczkę ciasta ( tworzy się ogonek).

Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach . Zdejmujemy na kartkę ciastka i zostawiamy do ostudzenia. Rozpuszczamy czekoladę z odrobina mleka i maczamy w niej nasze ciastka czyli łepki .

IMG_1735z

 

IMG_1749

 

 

IMG_1741

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 października 2015
Paluchy na słodko ze śliwkami

Nuda i jeszcze raz nuda , więc zabieram eis za smakołyki  . Tym razem głównym dodatkiem będą śliwki :) 

Składniki na ciasto paluch-owe słodkie:

300 g maki pszennej typ 500

1 opakowanie drożdży instant 

100 g ksylitolu Kłos - Pol

2 żółtka

150 ml letniego mleka 

40 g roztopionego masła

Dodatkowo:

Śliwki żółte ( duże) 2 kg 

ksylitol 200 gram

Lukier:

ksylitol   Kłos - Pol zmielony 150 g

sok z cytryny 2 łyżki 

 

Nadzienie:

Ze śliwek ściągamy skórkę i wkładamy z pestkami do garnka . Mieszamy kolo 40 minut( śliwki w tym czasie pogubią pestki). Dodajemy ksylitol i nadal mieszamy koło 15 minut. Przecedzamy przez sito śliwki aby pestki zostały . Nadzienie mamy gotowe , zostawiamy do ostudzenia .

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną ,drożdże instant i cukier, mieszamy. Rozpuszczamy masło , wlewamy do mąki. Podgrzewamy mleko aby było cieple i dodajemy do mąki. Wbijamy żółtka do reszty składników i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia ( 1.1/2 godziny) . Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy dwa równe prostokąty. Smarujemy jeden prostokąt nadzieniem śliwkowym i przykrywamy drugim prostokątem. Kroimy na 2 cm paski które zwijamy( jak ślimaka w maszynce ). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut ( zależy jak komu piekarnik piecze) .

 

IMG_1700

 

 

IMG_1698

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (10) »
piątek, 25 września 2015
Ciastka guziki

Moi drodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :) Zainspirowała mnie Joasia 

Składniki na ciastka guziki:

100 g masła 

350 g mąki typ 500

180 g ksylitoli Kłos - Pol (cukier brzozowy dietetyczny )

cukier waniliowy 15 g

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 całe jajko + 1 żółtko

 

Wykonanie:

Rozkładamy stolnicę sylikonową , wsypujemy na nią przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy ksylitol i cukier waniliowy.

Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem.

W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty.

Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma.

 Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na około 5 mm .

Wykrawamy szklanką kółka , teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty.

Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika .

Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .  

Pieczemy w 180 stopniach  ok 10-15 minut. Studzimy na kratce.

Ciastka najlepsze są na drugi dzień .

Zamierzam je przechować w metalowej puszcze.

Ciastka są pół kruche :) 

 

IMG_1550

 
IMG_1549

 
IMG_1546

 

IMG_1556

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (8) »
środa, 23 września 2015
Ciastka sezamowo - orzechowe

Zajrzałam do szafki , przejrzałam co mam, wybrałam produkty i tak powstały ciastka sezamowo orzechowe .

Lubię robić za każdym razem coś innego dzięki temu powstają smakołyki próby i błędy dozwolone :)  

Składniki:
2 białka

3 łyżki  miodu płynnego

6 łyżek mąki pszennej

40 g margaryny

150 g sezamu

150 g orzechów Pini

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Odmierzyłam i  uprażyłam na patelni orzeszki pinii i sezam , zostawiłam do ostygnięcia .

Ubiłam białka ze szczypta soli na sztywno , dodałam do ubitego białka rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodałam uprażony sezam z orzeszkami pinii 

Wlałam płyny miód tak na oko 3 łyżki .

Całość wymieszałam , kładłam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekłam 12 minut w 170 stopniach .

Ciastka po upieczeniu są klejące i lekka przylegają , dajmy im ostygnąć i lekko podważając ściągamy z papieru .

 

IMG_1493IMG_1497

 

IMG_1494

 

IMG_14951

 

IMG_1492

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 września 2015
Rurki ze śmietaną i czekoladą

Kochani drugi raz   dopiero robię rurki . Całkiem fajna sprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem.   Akcja Ciasto na Niedzielę 

 

Składniki na rurki :

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500 
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 200 g margaryny 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 30 g
  • cukier do obtaczania rurek
  • Dodatkowo:
  • czekolada 100 g
  • mleko 2 łyżki 

Wykonanie rurek :

 

Do misy wsypujemy mąkę przesianą .

Dodajemy cukier waniliowy .

Margaryna miękka pokrojona w kostkę.

Śmietana kwaskowa  

Szczypta soli

Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy , a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia .

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonowa .

Ciasto dzielimy na 4 części  , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się.

Kroimy w paski 1.5 cm 

Rurki smarujemy margaryną i zawijamy  je w ciasto lekko na skos tak aby nachodziło jeden na jeden aż do końca.

Przekładamy rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 200 stopniach koło 20 minut.

Nadziewamy czym chcemy u mnie akurat to śmietana , dodatkowo polane czekoladą .

Polewa :
Czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka.

 

 

Razem ze mną rurki piekły:
http://eksplozjasmaku.es/rurki-z-kremem/
http://izioni-smaki.blogspot.com/2015/09/rurki-z-kremem.html
  http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../rurki-ze-smietana-z...
 http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../rurki...
 http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../rurki...
 http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../rurki-z-bita.../...

 

IMG_1161

IMG_1162

 

IMG_1155

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (9) »
piątek, 04 września 2015
Ciastka korzenne

Tym razem będą ciasteczka i to korzenne . Dawno nie robiłam takich prostych szybkich ciastek . Zachęciła mnie akcja Ciasto na Niedzielę. Czasem piekę z innymi smakołyki danego tygodnia. 

 

Ciastka korzenne składniki :

mąka pszenna 500 g

margaryna 220 g

ksylitol  Kłos- Pol 200 g

jaja 2 szt

cynamon 2 łyżeczki

błonnik kakaowy Kłos- Pol 2 łyżki

imbir 2 łyżeczki 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

 

Wykonanie ciastek korzennych:

Przygotowujemy stolnice silikonową na którą wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia .

Wsypujemy ksylitol .

Margarynę drobno kroimy i obsypujemy mąką.

Dodajemy błonnik kakaowy i cynamon .

Wbijamy jaja.

Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę  .

Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka .

Akurat miałam foremkę serduszko i muffin .

Wyszło mi sporo ciastek .

Piekłam w 170 stopniach po 15-20 minut .

Mniejsze ciastka szybciej się pieką niż większe.

 

Piekłam ze wspaniałymi kobietkami :

IMG_0913

 

IMG_09151

 

IMG_0926

 

IMG_09181

 

IMG_0925

page181

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (10) »
środa, 26 sierpnia 2015
Ciastka Pszenno - owsiane w czekoladzie

Tym razem zrobiłam ciastka bez mąki na otrębach pszennych i owsianych . Pyszne dietetyczne ciasteczka  polane czekoladą .

Składniki na ciastka Pszenno - owsiane 

  • 3 szklanki otrębów  owsianych 
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 200 g śmietany 18%
  • 6 łyżek  miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek  wiórków kokosowych
  • 4 łyżki  błonnika kakaowego 
  • Dodatkowo:
  • czekolada 200 g

Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych

 

Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne .

Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód.

Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia .

Dodajemy cynamon.

Wsypujemy wiórka kokosowe 

Dodajemy rodzynki i żurawinę.

Wsypujemy błonnik kakaowy  .

Włączamy robot i przez około 3-5 minut miksujemy na najmniejszych obrotach.

 

Po upieczeniu polewamy czekoladą . 

IMG_9955

 

IMG_9963

 

IMG_9956

IMG_99611

 

 

IMG_9962

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 lipca 2015
Ciastka migdałowe

Kochani tym razem zrobiłam ciastka migdałowe. Zaopatrzyłam się w mąkę migdałową i tak oto powstał smakołyk .

Składniki:

mąką tortowa 300 g

mąką migdałowa 100 g

ksylitol 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło 200 g

3 żółtka

4 krople aromatu migdałowego

Wykonanie :

Masło kroimy w kostkę czy paseczki , jak kto woli lub dajemy w całości ( ja swoje podgrzałam w mikrofali pół na pół) .

Dodajemy ksylitol i miksujemy na masę maślaną , w trakcie miksowania kiedy już widać gładka masę to wbijamy żółtka i nadal miksujemy do momentu idealnego kremu . 

Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu.

Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

 

IMG_9053

 

IMG_9056

 

 

 

 

IMG_9050

 

 

IMG_9063

 

IMG_9065

 

IMG_9066

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (3) »
niedziela, 26 lipca 2015
Ciastka kokosowe

Ciastka przygotowałam łącznie z pieczeniem w ciągu 40 minut. Wyszły niezwykle kruche dodatek mąki kokosowej jest wyczuwalny .

Można powiedzieć , że parę składników a jaka radość w domu :) zwłaszcza dla dzieci.

 

 

Składniki :
mąka pszenna 300 g
mąka kokosowa 100 g
2 żółtka
margaryna 220 g
 łyżeczka proszku do pieczenia
ksylitol 100 g


Wykonanie ciastek:

 

Do misy wkładamy miękką margarynę , dodajemy do niej ksylitol i miksujemy aż powstanie jednolita masa.

Do masy z margaryny i ksylitolu dodajemy żółtka i nadal miksujemy.

Przesiewamy obydwie mąki  ( kokosowa i pszenna) oraz proszek do pieczenia  ,dodajemy do masy " maślanej".

Nadal miksujemy koło 15 minut.

Teraz bierzemy końcówkę od rękawa cukierniczego i wciskamy ciasto.

Końcówka makaronik równo nad papierem wyciskamy,  a potem przecinamy nożem.

Wychodzą proste fajne ciasteczka.

Pieczemy je koło 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem jeśli macie ochotę .

 

 

IMG_9049

 

IMG_90311

 

IMG_90391

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel