piątek, 23 grudnia 2016
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie

Witajcie kochani poprzednio pokazywałam wam jak się robi ciasto na Piernik Staropolski  możecie śmiało tam zajrzeć żeby było wiadomo o co chodzi.Dziś wam pokaże jak upiekłam piernik ile potem stał i kiedy go przełożyłam i udekorowałam.Więc tak 20 listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam.

 

IMG_3290

IMG_3286

Składniki:

Wykonanie :

Ciasto wyjmujemy z lodówki , ściągamy ściereczkę i folię spożywczą.

IMG_3235

Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć).

IMG_3236

Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.

IMG_3237

Ostudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty górę ścinamy do równości.

IMG_32381

Przekładamy pierwszy blat nadzieniem śliwkowym.

IMG_3239

Dociskamy drugim blatem i smarujemy nadzieniem kiwi.

IMG_3240

Na koniec dociskamy trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą  zostawiamy tak na trzy dni.

IMG_3241

 Dziś mamy czwartek więc go odwinęłam i pokroiłam na trzy równe części. Każdą część oblałam czekolada i obsypałam wiórkami czekolady  zielone, żółte i różowe. TAK PRZYGOTOWANE PIERNIKI ZOSTAWIAM DO ZASTYGNIĘCIA CZEKOLADY.

 

07:29, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (2) »
niedziela, 11 grudnia 2016
Pierniczki gwiazdki i bałwanki

Ciąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam .

Składniki na 50 szt

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 szklanki mąki
  • jajko

Dodatkowo:

  •                                                                      czekoladowe kuleczki ZENTIS  -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery.
  • cukier puder 2 szklanki 
  • mleko -tyle aby powstał lukier
  • sok z cytryny 

Wykonanie:

Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.Ciasto schłodzone lepiej się wałkuje. Wycinamy gwiazdki i bałwanki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.kuleczkami.

 

IMG_28741

 

IMG_2875

 

IMG_2857

 

IMG_2860

 

IMG_2889

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (2) »
środa, 07 grudnia 2016
Pierniczki choineczki

Pierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia.

Składniki na około 30 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
  • 100 g miodu sztucznego
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1.2 łyżeczki zmielonych goździków
  • kakao 1-2 łyżki

Dodatkowo:

  • galaretka zielona
  • tyle samo cukru( wagowo)
  • kuleczki dekoracyjne 

 

Wykonanie:

Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.Kiedy składniki nam się ostudzą dodajemy mąkę ,sodę, przyprawy korzenne oraz kakao i jajo.Składniki wyrabiamy ręką lub robotem.Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm. Wykrawamy pierniczki o  kształtach choinki  i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC .Po upieczeniu studzimy na kratce.

Lukier:

Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki.Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy do zmielonej galaretki .Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy pierniczki.

 IMG_2827

 

IMG_28351

 

IMG_2834

 

10:22, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 grudnia 2016
Piernik z gwiazdką

Pachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na Niedzielę 

 

        Ciasto piernikowe:

  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka miodu sztucznego Jamar
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 
  • 1 szklanka śmietany (18%)

Babka cytrynowa:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 5 kropel cytrynowego olejku

 

 

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 4 lyżki
  • dmuchane gwiazdki

 

 

Babka cytrynowa

Do misy wbijajmy jaja i wsypujemy ksylitol,ubijamy na puch. Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach.Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki.

Ciasto piernikowe

Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo w rzędzie kładziemy gwiazdki .Wykładamy resztę ciasta piernikowego i pieczemy w 170 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy czekolada i posypiemy dmuchami gwiazdkami.

Wypiekany że mną : 

 IMG_2698

 

 

IMG_2710

 

IMG_2697

 

IMG_2711

 

IMG_2700

 

IMG_2707pagedom2

pagedom1

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 28 listopada 2016
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę

Dalsza zabawa z pierniczkami, smakiem i " dziurką" Czyli serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę.

 

Składniki:

 

Wykonanie pierniczków:

Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sodę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce, potem wałkujemy i wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą. 

 IMG_2645

 

IMG_2642

 

IMG_2638

 

IMG_2639

 

Kłos Pol posiada naturalną mąkę którą używam do wypieku ciast,pieczywa.Polecam produkty które na co dzień znajdziecie w mojej kuchni.Wiadomo wypróbowane i sprawdzone z pierwszej ręki. Błonnik kakaowy zastępuje  mi kakao z czego jestem bardzo zadowolona . Te i inne produkty znajdziecie na Beztytuu6

15:37, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 listopada 2016
Pierniczki korzenne 2016

No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące  cynamonem, rozgrzewające i kuszące .Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie.

 

Składniki:

  • 600 g mąki typ 500
  • 200 g ksylitolu
  • 200 g miodu
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • błonnik kakaowy 3 łyżki
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków ( w młynku miele)
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru

 

 

Wykonanie:

Do garnka wkładam  masło,cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne,błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku .Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja,mieszam.Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej.Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania.Foremka gwiazdka wycinam pierniczki. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie.

 

Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki .

 Biorę udział w Akcji ciasto na Niedzielę "Pierniczki"


IMG_25821

IMG_2560

 

IMG_25811

 

IMG_25741

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 listopada 2016
Piernik staropolski - nastawienie ciasta

Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto  wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 stopni.

 

Składniki:

  • 500 litra miodu lipowego
  • 250 g ksylitolu
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  2 łyżeczki imbiry
  • 2 łyżeczki goździków zmielonych
  • 3 łyżki błonnika kakaowego lub kakao
  • pół szklanki żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich stłuczonych w woreczku 

Wykonanie:

Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy ostygnie nam dodajemy jaja i mieszamy do połączenia.Sodę rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje do składników. Wsypuje żurawinę,orzechy i przyprawy do piernika( sama zredukowałam).Na samym końcu dodaje przesianą mękę i mieszam.Dobrze wymieszane ciasto przekładam do szklanej miski,zakrywam ją folią spożywczą i nakładam ściereczkę. Teraz wkładam do lodówki niech sobie leżakuje i dojrzewa. Za trzy tygodnie pokaże wam co dalej.

 IMG_24602page67

 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 grudnia 2015
Pierniczki Bożonarodzeniowe

Tym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite.

Składniki na około 50 pierniczków:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g  miodu płynnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • goździki 4 zmielone
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • galaretka niebieska 4 łyżki 
  • galaretka czerwona 4 łyżki
  • Po tyle samo cukru 
  •  mleko 4 łyżki

 

Wykonanie ciasta na pierniczki:

Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód. Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować  na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy, wycinamy pierniczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.

Dekoracja:

Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy , dekorujemy dowolnie.

 20151212161231IMG_3282

20151212154925IMG_3230

 

20151212154926IMG_3265

20151212154925IMG_3236

20151212154926IMG_3270

Dobrze wypieczone święta

 

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 grudnia 2014
Piernik z powidłami

Jednym z ciast które robię na Wigilie i Boże Narodzenie jest właśnie Piernik zrobiony w 10 minut  przepis z                Lubisz Ciasta Uwielbiam   Dziękuję za przepis .

3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
1 szklanka mleka
powidła śliwkowe  280 g
2 łyżki ciepłego miodu
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
bakalie ;

 orzechy laskowe  Kresto 100 gram

żurawina suszona Kresto 100 gram

i rodzynki 100 gram Kresto  
Polewa:
120 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna 200 gram

 

Jaja zmiksowałam z cukrem prawie całą micha pianki powstała .

Mąkę przesiałam , na przemian z  mlekiem i olejem dodawałam mąkę  

Dodałam kakao i sodę .

Dodałam zmielone  orzechy żurawinę i rodzynki    oraz  powidła śliwkowe .

Zmiksowałam składniki , blaszkę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką.

Piekłam godzinę w 170 stopniach 

 

Polewa:

śmietankę podgrzać i dodać połamaną czekoladę.

Dalej podgrzewać, aż do zgęstnienia,cały czas mieszając.

 

 

 

IMG_31851

 

 

IMG_3175

 IMG_31721

 

IMG_3163

 

 

 

IMG_3166

 

 

środa, 03 grudnia 2014
Piernikowa chatka
Zbliża się Boże Narodzenie,  czas na pierniki i chatki piernikowe . Dzisiaj powstała chatka . Robiłam pierwszy raz ale za to jaka radość. .
Dekorowałam z córką,  była taka radosna , a ja razem z nią :)
Widać , że zbliżają się święta .
Składniki :
mąka pszenna 60 g. typ 650 Młyn Kopytowa
250 gram masła
200 gram cukru ciemnego muscovado 
7 łyżek płynnego miodu
soda 1.1/2 łyżeczki 
opakowanie przyprawy do piernika
Lukier:
białko
szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
polewa i dekoracja biała Helio
polewa i  dekoracja    mleczna  Helio
kuleczki dekoracyjne złote 

Do garnka wkładamy masło , cukier i miód.
Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą.
Posypujemy przyprawą piernikową.
Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto.
Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wkładamy do formy na piernikową chatkę .
Dociskamy ciasto rękoma.
Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik.
Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru.
Dekorujemy polewą biała i mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi .
Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .

IMG_2422


IMG_2420


IMG_2416

Prezenty na Mikołajki Korzenne przysmaki

Tagi: helio
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (14) »
piątek, 28 listopada 2014
Pierniczki korzenne

Tym razem pierniczki zrobiłam które można jeść zaraz po upieczeniu . Z każdym kolejnym dniem będą kruchsze . Jest to przepis dla tych co nie lubią czekać .

200 g. margaryny miękkiej

200 g. cukru

2 jaja

1/2 szklanki miodu

1 6 g. cukru waniliowego

700 g. mąki pszennej tym 650 Młyn Kopytowa

starta skórka z cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

paczuszka przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru 
1 białko ( gdyby było za rzadkie dodajemy cukier puder na oko )
Dodatkowo:
polewa i dekoracja biała Helio

Margarynę ucieramy z cukrem na krem maślany. 

 Dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy  i skórkę  startą z cytryny.  Dodajemy Mąkę zmieszaną  z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy przyprawę do pierniczków do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na  dwie godziny  , wtedy stwardnieje i będzie takie jakie ma być .  Po dwóch  godzinach nadaję się do wałkowania i wycinania pierników. Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki .  Piekę od 8 do 15 minut w 180 stopniach ( musicie sprawdzać każdy piec inaczej się nagrzewa )

 Wyszło mi 50 szt.

 Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i białą polewą dekoracyjną Helio 

IMG_2401



IMG_2393

IMG_2385

 

 

 

 

IMG_2380

 

 

 

 

 

 

IMG_2382

IMG_1991IMG_1993

Korzenne przysmaki

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
niedziela, 23 listopada 2014
Pierniczki z imbirem i miodem

Zbliża się Boże Narodzenie,  a z nim wspaniałe zapachy korzenne . Jednym z ulubionych smakołyków naszych są pierniczki z imbirem i miodem .

margaryna 250 gram

mąka pszenna typ 500 1 kg Młyn Kopytowa

cukier puder 2 szklanki

jaja 2 szt

2 łyżeczki imbiru  mielonego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

kakao 2 łyżki

szklanka miodu płynnego Orzech 

Lukier :

Do misy wkładamy make z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy miękką margarynę posiekaną .

Posypujemy cukrem pudrem.

Dodajemy jaja,  mielony imbir i kakao.

Na koniec polewamy miodem .

Włączam mikser i na najmniejszych obrotach mieszam do połączenia składników.

Dzielę ciasto na 4 części  i zawijam w folie spożywczą wkładam na 2 godziny do lodówki . 

Dzisiaj tematem będą serduszka na choinkę z dziurka specjalnie robione .

Mam stary sposób na to by ciasto się nie kleiło i byśmy nie dostawały szału podczas robienia:)

Kładziemy ceratę na stół tak aby z jednej i drugiej strony coś na niej stało na by nam się nie ślizgała .

Teraz wałkujemy i wycinamy serduszka  wyszło mi 60 sztuk 

Potrzebna nam będzie słomka najlepiej taka z Macdonald od szejka  robi idealnie dziurki w serduszku .

Dekorujemy jak chcemy u mnie to będzie lukier cytrynowy  czekolada biała w białych krążkach  gwiazdki żółte i wiele innych ...

 

 

 IMG_21071

 

 

 

IMG_2101

 

 

IMG_2089

 

gwka_orzech_strona2

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
czwartek, 06 listopada 2014
Piernik 2014

Pyszny piernik , zapach korzenny unosi się w domu , aż miło się robi . Przedsmaki Bożego Narodzenia  zachęcają do przygotowania wcześniej tych pyszności .

 

200 g masła
1 szklanka brązowego cukru( zmieliłam go )
3 łyżki miodu
•6 łyżek powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy  piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki  kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 jajka
350 g mąki pszennej

Dodatkowo:

czekolada gorzka 150 gram

cukier trzcinowy zmielony pól szklanki

biała czekolada w postaci  płaskich kuleczek do dekoracjii

 

Przygotowanie :

Do garnka włożyłam masło rozpuściłam je z cukrem trzcinowym ( cukier trzcinowy zmieliłam ).

Dodałam powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika kakao i cynamon .

Poczekałam , aż przestygnie i dodałam sodę i jaja rozbełtane , wymieszałam do połączenia składników  .

Mąkę przesiałam i dodawałam do masy , mieszając cały czas , tak aby nie  powstały grudki.

Wysmarowałam blaszkę margaryna , obsypałam mąką i wtedy przelałam ciasto piernikowe.

Piekłam 50 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu polałam rozpuszczoną czekoladą z cukrem trzcinowym i udekorowałam białą czekoladą w postaci płaskich kuleczek.

IMG_11921

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_12022

 Miałam przyjemność dostać od Przyjemne gotowanie  2 sztuki talerzy . Bardzo delikatne i wytrzymałe  z motywem kwiatowym .

Szkło ma mleczny kolor jest idealne do mycia i błyszczy się :) Myłam talerze w zmywarce i spokojnie dalej będę myła , ponieważ można śmiało wkładać i nie martwic się , że coś się stanie . Wymiary:  20,5 cm x 30 cm.

Jak widzicie piernik cały wchodzi na talerz i wygląda bardzo gustownie . Talerze świetnie nadają się na różne okazję .

 

 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (6) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel